vrijdag, april 26, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname economisch stabiel met uitdagingen

Suriname economisch stabiel met uitdagingen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 24 jan – De vooruitzichten voor de Surinaamse economie zijn goed in 2014. Dit stelt Gilmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Met een moeilijk jaar achter de rug, wordt het beter. Investeringen in de mijnbouw moeten een superboost geven. Maar er zijn ook uitdagingen.

Toegang vinden tot de internationale kapitaalmarkt hoort tot die uitdagingen. De staat heeft leningen nodig voor deelname in de grootschalige goudwinning. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de CBvS zei Hoefdraad dat de economie redelijk in de hand gehouden kan worden in 2014. De voorwaarden zijn er sowieso. “We verwachten geen significante inflatoire druk, die wordt door het beleid goed in de hand gehouden”, aldus Hoefdraad.

Het is dan ook te verwachten dat de inflatie niet meer dan vijf procent zal bedragen. “Aanpassing van de monetaire politiek is niet nodig”, zegt Hoefdraad. Het is wel belangrijk dat de private en de publieke sector goed met elkaar afstemmen en samenwerken. De overheid zal haar begroting in de gaten moeten blijven houden. De economische groei wordt geschat op ongeveer vier procent. De voornaamste push komt van de miljoeneninvesteringen in de mijnbouw.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

19 REACTIES
  1. Van onafhankelijkheid hard op weg naar afhankelijkheid. Bananensector(landbouw)verkwanseld. Wie zijn de daders.
    wie maakt mij afhankelijk van buitenland, bakra’s. Ik eis smartegeld. Wie komt voor mij op.
    Regering heeft nu weer $31.000.000.00 om taskforce in te stellen. Wat dacht men over verkiezing taskforce: alle distrikten etc. njang dé.


    Maak melding
  2. Bedankt voor uw eerlijkheid meneer Hoefdraad. U bent op dit moment de eerste en nog de enige die toegeeft dat 2013 geen goed jaar geweest is, ondanks die lage inflatie van 1.9%. Nu de bekentenis nog uit de mond van DDB. Dus ala sani no beng boeng. Nu verwacht u in 2014 een inflatie van tegen de 5% (ruim 3% hoger)en toch nog beweren dat het beter zal gaan dan 2013. Wedden van niet? Reden: de verkiezingen komen eraan, u moet royaal zijn tegenover uw kiezers, dat kost heel veel geld en dat conflicteert met uw mooie verwachtingen.


    Maak melding
  3. De economische groei was uitzonderlijk, maar dat komt enkel alleen door de hoge prijzen die betaald worden voor olie en grondstoffen. Als je de cijfers van de Index Mundi goed bestudeerd dan krijg je een heel ander beeld. Landen als vb Sint Lucia en Barbados doen het veel beter. De economie van Suriname groeit wel, maar inwoners van Barbados verdienen nog steeds gemiddeld ruim twee keer zo veel als Surinamers. De bevolking is qua koopkracht achteruit gegaan.

    Er is de afgelopen 3 jaar ook te weinig vooruitgang geboekt om structurele hervormingen door te voeren in de sociale stelsel, zorg en pensioenvoorzieningen. Ook is het aantal ambtenaren met de daarbij behorende salariskosten is onder Bouterse sterk gestegen. Op dit moment geeft de overheid meer uit dan dat er aan inkomsten binnenkomt. Monetaire reserves zijn ook met een kwart afgenomen.

    Samengevat, onder Bouterse is de overheid niet slagvaardiger geworden, zoals de bedoeling was. Deze overheid speelt voor Sinterklaas. Er moet nog een half miljard dollar bij elkaar geharkt worden voor de gouddeal maar niemand weet hoe. Hoefdraad liegt de boel bij elkaar. De surinaamse economie ligt aan de beademing.


    Maak melding
  4. Suriname is nog te veel afhankelijk van de import. Het streven moet zijn om elk jaar 1% minder afhankelijk te worden hiervan. Textiel, kleding, kunnen best wel in Suriname gefabriceerd worden. De overheid moet gewoon ergens mee beginnen. Dan komen inzicht en ervaring vanzelf. Maar richt je in ieder geval op een ding (wat dan ook) om mee te beginnen.


    Maak melding
  5. Hai Baja, sinds 2010 het volk wijs maken dat ‘alles is goed’,dan weer zeggen alles is niet goed,dan weer alles was goed geweest ervoor ,dan strakjes weer het is niet goed geweest ..en wie moeten wij geloven …de schoonzoon van bouta?!!
    Nee never,nooit….NIETS IS GOED GEWEEST SINDS 2010!.


    Maak melding
  6. HAI, mijn mening en het is zo de bewijzen liegen er niet om het gaat nog niet zoals het moet in SU maar wel beter dan alle andere regeringen toen en maar zeggen dat de regering voor sinterklaas speelt omdat er wegen en bruggen water Electra gratis ziekenzorg schoolgeld dat niet meer hoeft mensen nu de recht op percelen krijgen verhoging pensioen en ga zo maar door is dat sinterklaas spelen nee het is waar de mens recht op heeft wanneer ze dat niet zouden krijgen dan zou ik van jullie soort te horen krijgen van zie je ze doen niks dus bij jullie is het nooit goed nou dan maar liever sinterklaas dan pieterbaas want die willen we toch al niet toch dus ik vind nu beter dan toen dat het niet vlot gaat weten wij wel omdat er word gewerkt maar toen bij de vorige regeringen werd er niks gedaan dus kon ook niks fout gaan vraag het maar aan VHP/NPS toen ook met SOMO en BRUNSWIJK of niet werden deze dingen toen gedaan voor land en volk waar waren toen jullie mond en ogen zeker in achterwerk o sorry ik bedoel naar het werk Hahahaaaaaaaaaaaaaaaa.


    Maak melding
  7. @ Ikkenoom

    Op zich geen slecht idee van jouw, maar het conflicteert met de werkelijkheid. Zelfs een simpele cassavefabriek is totaal mislukt in Suriname.
    De mensen uit het binnenland droomden van een extra inkomen en begonnen al massaal cassave te verbouwen en zitten daarmee opgescheept. Textiel is nog moeilijker dan cassave. Een ding is wel zeker en dat is dat het een mooie droom was voor die mensen. Maar ja de regering DDB stoelt op mooie dromen (fata morgana’s).


    Maak melding
  8. Ik kan mij de reacties hier boven zeer goed voorstellen, ben nl zelf stomverbaasd met de inhoud van het nieuwsbericht. Er zijn mensen van de naschoolse die al een jaar lang geen salaris hebben ontvangen maar wel 5 uur later thuis kwamen en waarom -omdat zij hart voor hun werk hebben en de kids niet in de steek lieten- nu is de maat ook voor deze groep vol en naschoolse is plaatselijk op HOLD. Er is 1 of andere Stichting voor het Kind en die mensen kregen eind 2013 NIET uitbetaald, en heeft alles betaald uiteindeljk uit de DONATIES ???? Ja maar dat is niet de bedoeling. Hoe trekt de economie aan als mensen geen eens uitbetaald krijgen door de OVERHEID ? De ene keer is het ”money de” en dan weer ”ma money no de” ja we weten het nu wel we zijn niet ACHTERLIJK money no dehhhhhhhh, het land heeft 15 jaar lang ingeleverd om op een goed economisch punt te komen en dit is in de afgelopen dikke 3 jaar ff weggevaagd, en wat nu ? NEKS NO BUN !!!! :/

    Wat men mij ook gaat zeggen dat wel ”bun” was , a no tru yere so so half werk, alles !


    Maak melding
  9. Mr Gilmore babbelt maar door, een dringend advies aan de regering en President om onmiddellijk te bezuinigen, met dreiging kredieten aan de overheid te limiteren, komt niet uit zijn mond.

    Wat doet een onafhankelijke president van een centrale bank, indien een regering structureel teveel uitgeeft ???

    Er heerst teveel VREES in Suriname. De President wil van NEMAND horen dat er zwaar bezuinigd moet worden. De vele staatsadviseurs en hr Andy zwijgen hierover ook als het graf.

    Aan het beleid, waarbij de CBvS miljoenen spendeert uit de monetaire reserves om de SRD overeind te houden, zal abrupt een einde komen.
    Er moet gewoon een einde worden gemaakt aan de onnodige consumptieve uitgaven van de SPILZIEKE overheid. Het zijn uitgaven die Surinam economisch niets opleveren.

    Misschien zullen deze keer, extra ordinaire, niet-economische ontwikkelingen Suriname redden.

    Het verloop en de MEGA-openbaringen bij de strafrechtszaak tegen de zoon van de president in de USA, worden een eyeopener voor het volk (hier zal namelijk ook blijken dat de rechtsstaat Surinam op een haar na verleden tijd was).
    De te beluisteren/ te bekijken feiten, waar niemand om heen kan, zullen een sociale en economische schok teweeg brengen in de gemeenschap zodat er moreel een kanteling zal plaatsvinden.

    RECHT, ORDE en LANDSBELANG kunnen ineens de boventoon krijgen in de Republiek Surinam.


    Maak melding
  10. meneer Gilmore weet natuurlijk ook niet hoe hij het moet zeggen.
    griekenland heeft oof al die jaren alle misgeboortes verborgen gehouden, totdat er een nieuwe minister kwam en alle misbaksels naar buiten baalde.

    nog even.

    de moraal van het verhaal is: wie wind zaait zal storm oogsten.

    gilmore mag gerust de economische waarheid vertellen en wat er economisch dient te gebeuren.


    Maak melding
  11. Verkeerde titel voor dit artikel !

    ” Suriname economisch stabiel met uitdagingen”

    moet luiden

    ” SURINAME ECONOMISCH INSTABIEL ZONDER UITDAGINGEN “


    Maak melding
  12. Die zogenaamde eerlijkheid van hoefdraad, moet je met een korreltje zout nemen.
    Deze man is bezig met een charme offensief omdat hij op de schopstoel zit.

    Strax zal hij zich terugtrekken omdat suri zgn een verloren zaak is, en hij had nog zo gewaarschuwd voor wat er komen gaat…..net echt!

    Waar zijn die links met die bermbeelden.
    Was het geen slogan van fouta: “oeng no wanie stabiliteit, we willen vooruitgang zien.
    Alleen maar omdat dhr. Venetiaan aangaf dat de economie stabiel was.

    Maar nee, het ging die suri’s niet snel genoeg.
    Ze wilden ‘gisteren’ kaviaar eten.
    Nu zitten ze met de gebakken peren.

    Tijdens front stond suri op nr 1 in de regio, vwb ontplooiings- en investeringsmogelijkheden.
    Binnen 2 jaar is suri dankzij de Fouta-administration, gekelderd naar de laagste plaats ooit, in de geschiedenis van Suriname.


    Maak melding
  13. Het grote aantal ongeschoolde werklozen behoort tot de uitdagingen;
    Het grote aantal overheidspersonelen omscholen voor de productie ondernemingen behoort tot de uitdagingen;

    Het onderwijs: middelbaal, hoger en wetenschappelijk niveau behoort tot uitdagingen;

    productie ondernemingen die exportgericht zijn behoort tot uitdagingen

    De mentaliteit van Surinamers behoort tot uitdadingen

    De infrastructuur op talrijke terreinen behoort tot uitdagingen;

    Het gedrag van Surinaamse mannen behoort tot uitdagingen;

    De gezondheid van Surinamers behoort tot uitdagingen;

    De sportmentaliteit van Surinamers behoort tot uitdagingen

    De criminaliteit en misdaad behoort tot uitdagingen;

    De landbouw behoort tot uitdagingen;

    Het gedrag van verkeersdeelnemers m/v behoort tot uitdagingen

    De rechtsstaat, democratie behoort nationaal en internationaal tot uitdadingen;

    Het kiestelsel van Suriname behoort tot uitdagingen;

    De DNA-leden en de regering behoort tot uitdagingen, personen met bedenkelijke reputaties/nationaal en internationaal.

    Het afvalverwerking/hele bedrijfstak behoort tot uitdagingen;

    De grondwet van de Republiek behoort tot uitdagingen,

    de nood voor huizen behoort tot uitdagingen;

    De pensioenen van ambtenaren roept tot uitdagingen

    het minimumloon roept tot uitdagingen;

    De corruptie, domeingronden, enz, enz, Je roept maar iets op en het roept tot uitdagingen;

    Het Surinaams leger roept om uitdagingen/ de aanpak van wel of geen dienstplicht of Surinamers ook inzetten op andere terreinen roept om uitdagingen? Heeft Suriname nu wel of geen leger nodig is de vraag en waarvoor, waarom enz?

    Het onderlopen van heel Suriname bij een kleine regenbui roept om uitdagingen;

    Het hele gedrag van voorbeeldfiguren laten al je haren op je hoofd en lijf rechtop gaan staan;
    Een en al rotzooi in Suriname en het land moest kostte wat kost onafhankelijk worden.

    Noem één voorbeeld op in Suriname, wat niet tot uitdagingen oproept.

    Rotzooi, een hele grote rotzooi in Suriname.


    Maak melding
  14. @ Passant 1.zoveel, zoveel, zoveel 000.000 gelijk heb je.
    Heel goed doorzien en bedacht. En ’t overgroot deel van Su zie ik hier NNNNIET aan(mee) werken. Odi.
    Glenny.


    Maak melding
  15. Waar zowel de regering Venetiaan als de regering Bouterse alle geld zetten op nauwere relaties met China, daar komt India met een nieuw diaspora beleid voor alle nakomelingen uit Indiase voorouders. India ziet hen steeds meer als hun eigen volk.

    De reizen die Chan Santhoki en andere Hindoestaanse politici de laatste jaren aan India hebben gebracht beginnen langzaam aan hun vruchten af te werpen.

    India heeft Suriname meer te bieden dan China, zeker op het gebied van duurzame energie en de voedingsindustrie. Waar de Chinezen uitblinken in goedkope productie faciliteiten, daar zijn de Indiers overgestapt naar de niche markt voor duurzame goederen. Op ICT gebied hebben de Indiase ingenieurs wereldwijd hun sporen al verdiend. Ook andere sectoren worden nu aan deze succesformule toegevoegd.

    Geografisch is de keuze van het gebied rondom APURA (pal onder het district Nickerie) van veel meer politieke betekenis, dan het op het eerste gezicht doet vermoeden.

    De Indiers hebben volgens betrouwbare informatie geen politieke en financiele risico’s willen nemen, door hun weigering om te investeren in “niet-Hindoestaans” gedomineerde gebieden.

    Diaspora beleid, economische handelspolitiek en duurzame ontwikkeling zijn in de ogen van de Indiers onlosmakelijk met elkaar verbonden.

    Hieruit kun je ook de conclusie trekken, dat India de Surinaamse Hindoestanen en de Guyanese Hindoestanen als een geheel zien voor hun buitenlandse diaspora beleid.

    De geschiedenis zal uitwijzen welke politieke doelstellingen tot deze keuze voor Apoera (regio Nickerie) hebben geleidt. Reken maar dat daarvoor veel politieke druk is uitgeoefend door de Indiase overheid om alleen in dit gebied te willen investeren.

    Het is een feit dat de grootste concentraties van de Indiase diaspora aan weerskanten van de Corantijn wonen. Grootmachten hebben andere politieke belangen, die pas na tientallen jaren tot de gewone bevolking doordringt. De tijd zal het leren.

    Quote

    India heeft US$ 57 miljoen aan credit-line verstrekt

    25 Jan, 2014

    Tot dusver zijn credit-line faciliteiten voor Suriname verwezenlijkt tot een bedrag van US$ 57 miljoen voor het opzetten van elektrische transmissielijnen, kustvlakte versterking, de aanschaf van waterpompen, urgente materialen voor de brandweer en Chetak helikopters.

    De Indiase ambassadeur Subashini Murugesan gaf vrijdagavond tijdens een receptie die zij gehouden heeft ter herdenking van de inwerkingtreding van de grondwet van India 64 jaar geleden, op 26 januari 1950, een algemeen beeld over de positie van India en legde de nadruk op diaspora. De speciale relatie met Suriname werd ook door haar benadrukt.

    Trots op prestaties

    De Indiase beschaving is een van de oudste in de wereld met een rijke culturele erfenis. “India is ook een jonge natie. We hebben indrukwekkende sociaaleconomische vooruitgang geboekt door zelfvoorzienend te zijn op het gebied van agrarische productie en India behoort tot de welvarende geïndustrialiseerde landen met een mogelijkheid om satellieten in de ruimte te sturen en een missie naar Mars.

    Sinds 1991, toen de economische hervorming is aangenomen, kent India een bevolkingsgroei van 8%, ofschoon in de laatste twee jaren dit teruggebracht is naar 5%.

    India is ervan overtuigd dat zijn kennis en expertise in menselijke ontwikkeling en andere ontwikkelingsactiviteiten gedeeld moet worden met internationale partners om hen zo te kunnen helpen in hun ontwikkelingsactiviteiten. In deze context hebben India en Suriname historische en vriendschappelijke relaties en hartelijke banden sinds de tijd dat Suriname onafhankelijk werd.

    Opwaartse trend
    De Indiase ambassadeur merkte op dat de handels- en economische betrekkingen met Suriname een opwaartse trend tonen. “Er is nog steeds een groot potentieel om uit te putten. En we kunnen een nauwere commerciële band ontwikkelen in diverse sectoren zoals goud, olie, minerale bronnen, op landbouwgebaseerde industrie, voedselverwerking, farmaceutische producten, bankwezen en ICT.

    Zij haalde ook aan dat de Indiase investeerder 3F NV voornemens is een palmolie project op te zetten met een investering van U$ 200 miljoen; hierdoor zullen 4000 arbeidsplaatsen gecreëerd worden. Het succes dat dit project zal hebben, zal spoedig nieuwe openingen verschaffen voor andere Indiase investeerders.

    “Het belangrijkste aspect van elke bilaterale relatie ligt op het gebied van de mens tot mens contacten. India als een soft power, reikt uit naar het volk van Suriname door zijn rijke culturele traditie van muziek, dans, yoga en film.

    Deze culturele banden helpen ook de band te versterken met de Indiase diaspora die 140 jaar geleden naar dit land kwam en die haar tradities, afkomst en taal heeft behouden”, zei de ambassadeur.

    Suriname is het enige land in het Caribisch gebied waar de Hindi taal gesproken wordt.

    “Ik ben optimistisch over het feit dat de India-Suriname relatie een stralende toekomst vertoont, één waarin we kunnen samenwerken met toewijding en passie om onszelf te ontwikkelen en zo een win-winsituatie voor het volk van de twee naties te verkrijgen”, zei de diplomaat.

    Unquote

    Bron: Starnieuws


    Maak melding
  16. @michael, dat een Indiase ondernemer in West-Suriname investeert heeft mijn inziens te maken met het rustige politieke en sociale klimaat in dat gebied. Oost-Suriname is nog altijd het domein van Ronnie Brunswijk.Het is het gebied waar de binnenlandse oorlog voor een groot deel heeft plaatsgevonden.In dit gebied lopen nog altijd ongecontroleerde elementen van het Jungle Commando rond.Zelfs Brunswijk heeft deze criminelen niet in de hand.

    M.b.t. de buitendse politiek van India kan ik het volgende zeggen. India worstelt ermee om haar geopolitiek een vaste vorm te geven.India denkt dat met een diaspora politiek het buitenlands beleid vorm gaat krijgen.Ik noem dit etnisch gerichte geopolitiek.China is op het gebied van de buitenlandse politiek succesvoller dan India omdat China geen enge buitenlandse visie hanteert.

    Daarnaast worstelt India met haar eigen veiligheid.India heeft nog heel veel huiswerk thuis voor mekaar te krijgen. Men voelt zich geïsoleerd door Pakistan en China.De angst in India is heel groot en daarom zoekt men naar samenwerking met China.De grote rivieren die in India stromen hebben allemaal hun oorsprong in Tibet dat door China wordt beheerst.

    Als China de waterwegen van deze rivieren gaat ombuigen voor haar eigen economische en agrarische ontwikkeling, is het hek van de dam.India zit dan in grote problemen en een oorlog met China is niet gegeven waar men in India op zit te wachten.


    Maak melding
  17. Ik ben geen lief hebber van politiek als wetenschappelijke
    medicus op zeer hoge Oncologisch niveau en Bio- moleculair.
    Suriname is een prachtig land mijn geboorte land,verdere
    ontwikkeling moet uitgaan van wijs en intelligent niveau,het uitkimmen van de bronnen en uitdragen,en gedachten uiten en toetsen aan de mogelijkheden,andere landen moeten ons benaderen t.a.v.ons zijn en kunnen waar wij niet afhankelijke hoeven te zijn van,presenteer de schoonheid van het land en breng dat in praktijk.Opo a
    kondre hee !!!Laat liefde voor ons land op de voorgrond staan.Ik ben op leeftijd totaal gezond,wil terug om facultatief op Oncologisch niveau een bijdrage te doen op
    wetenschappelijke moleculaire en Bio-niveau, particulier
    te duwen.Ga voor opbouw. Groetjes !!!!


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES