Belgische Univeg verwacht veel van Suriname-poot

21

PARAMARIBO, 24 jan – Het Belgische Univeg verwacht veel van zijn miljoeneninvestering in Suriname. De overname van het voormalige staatsbedrijf Surland/SBBS is niet zonder meer geschied. “Dit bedrijf moet ons juweel worden”, aldus Univeg-topman Nicolas Moriniere.

Het is ook waarom Univeg er ruim dertig miljoen dollar voor over heeft. Daarvoor zijn onder andere de bananenplantages in Saramacca en Nickerie overgenomen. Volgens Moriniere liggen er ‘grootse’ plannen op stapel voor de Surinaamse bananenindustrie. Die zullen de komende jaren worden ontvouwd. De verliezen van de afgelopen jaren moeten alvast worden omgezet in winsten. En dat zit er volgens Moliniere wel in, ook dankzij oude investeringen.

De overheid en de Europese Unie hebben de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro’s geïnvesteerd. Daar zijn afgelopen jaren de productie en het exportklaar maken mee gemoderniseerd. Een van de grootste uitdagingen wordt het concurreren tegen de Amerikaanse multinationals in Latijns-Amerika. Univeg wil ook andere fruitsoorten gaan telen en daar worden de komende jaren projecten voor uitgezet. Volgens Moliniere ziet het er sowieso zonnig uit.

21 REACTIES

 1. Gelijk hebben de Belgen om meer fruitsoorten te telen in Suriname. Immers, het loont om met een vol beladen boot naar Belgie te varen. Dat scheelt in transportkosten.


  Maak melding

 2. Dit is natuurlijk, positieve en opbeurende nieuws voor de Surinaaamse fruitteelt. De Belgen hebben zeer goede kennis en ervaring op het gebied van de tropische en subtropische landbouw en o.a. de etnische botanie.Hun onderwijssysteem en aanpak op dit gebied past veel beter bij Suriname dan het Nederlandse systeem.

  Een groot probleem in Suriname zullen de op machtbeluste vakbondsleiders zijn. Deze lieden zullen de arbeiders gebruiken om hun aanzien te vergroten. Deze lieden hebben vaak geen inzicht in de bedrijfsprocessen en het economisch gebeuren binnen het bedrijf.


  Maak melding

 3. RobG, Nederland heeft het op zes na beste onderwijssysteem in de ontwikkelde wereld. Dat is bekendgemaakt door Pearson, een Britse uitgever van onderwijsmateriaal die internationaal onderzoek heeft laten uitvoeren. België bekleedt de achtste plaats in de wereld wat het onderwijs betreft.

  Ook op gebied van landbouw technologie is Nederland leading. Vanuit je paarse brilletje is Nederland bagger maar iedereen die een beetje objectief hiernaar kijkt weet dat Nederland heel veel expertise heeft op gebied van land, glas en tuinbouw. België blijft ver achter.

  De vakbond is ervoor om te zorgen dat jij je werk met plezier doet en uit je loopbaan kunt halen wat je ervan verwacht. Of het jou nu gaat om een hoger salaris en carrière maken, een veilige en leuke werkplek, opleidingen om jezelf te kunnen ontwikkelen of het goed kunnen combineren van werk en privéleven. De bond wil mensen in staat stellen om met hart en ziel hun werk te doen. Ervoor zorgen dat niemand aan de kant hoeft te staan en dat je op een gezonde manier je oude dag kunt halen. Met andere woorden, de vakbond accepteert geen slavernij. Dat zou jouw toch moeten aanspreken. De vakbond is geen bedreiging maar een verrijking.


  Maak melding

 4. -Ik ben tenminste blij dat een ander bedrijf het heeft gekocht zodat er weer geld in de staatskas mag komen. Ook de werkgelegenheid blijft gewaarborgd.

  -Zo zie je maar weer dat Suriname het niet in zijn eentje kan redden, en de andere Zuid-Amerikaanse landen zullen aan het bedrijf ook niets hebben, omdat er ook bananen daar groeit.

  =Ik hoop dat men nu weet dat de gronden van het buitenland zijn. Dit om occupatie tegen te gaan en dat men niet gaat gillen dat het van grootouders waren.

  @RobG, je hebt bij deze groot gelijk. De Belgen moeten zich niet gek laten maken.


  Maak melding

 5. Een goede zaak dat buitenlandse investeerders grote mogelijkheden zien in Suriname. En blijkbaar hebben de eigenaars van dit Belgisch bedrijf grootse plannen in de regio en op de wereldmarkt.
  De belangrijkste vraag is natuurlijk wat dit Suriname gaat opleveren. Nu de Belgen hun plannen hebben prijsgegeven, is de Surinaamse overheid aan zet om het volk te informeren wat deze overname op middellange en lange termijn zal betekenen aan inkomsten, werkgelegenheid en kennisontwikkeling.
  Ik kan me niet voorstellen dat deze zaken niet vooraf uitvoerig zijn uitgewerkt, en onderdeel zijn van de deal.


  Maak melding

 6. Die witmangs van de noord zeekust zijn echt vies. Goed dat onze president holland negeert.

  Orthopedagoog Cees van D. (59) uit Haarlem is vandaag door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met voorwaarden wegens het seksueel misbruik van vijf minderjarige jongens en het bezit van kinderporno. De uitspraak was conform de eis van het Openbaar Ministerie twee weken gelden.

  Van D., die volgens de rechtbank verminderd toerekeningsvatbaar is, komt na het uitzitten van zijn straf een jaar onder elektronisch toezicht te staan. Ook moet hij verplicht meewerken aan een behandeling en regelmatige controle van zijn computer toestaan.

  Een orthopedagoog werkt met zowel kinderen als volwassenen bij wie wat mis is met de ontwikkeling. De rechtbank rekent het juist Van D. zwaar aan dat hij als pedagoog kwetsbare kinderen ernstig en langdurig heeft misbruikt, terwijl hij gezien zijn opleiding en deskundigheid wist welke rampzalige gevolgen dat voor hun verdere ontwikkeling moest hebben. Zijn uitvoerige spijtbetuigingen tijdens de zitting heeft de rechtbank bij het bepalen van de straf mede om die reden naast zich neergelegd.

  Volgens de rechtbank is sprake geweest van ‘laakbaar gedrag’ van de pedagoog ‘die nota bene in 1995 zelf al in therapie ging om zich aan zijn stoornis te laten behandelen’. Van D. mag na het uitzitten van zijn straf geen kinderen en kwetsbare personen meer behandelen.


  Maak melding

 7. UNIVEG ; ” Cycle of Freshness ” !!!

  Een BETERE overnemer van de kwakkelende Surinaamse bananen business, die laatst nog geleid werd door regelrechte AMATEURISTISCHE GRAPJASSEN, kon ik mij niet voorstellen.

  De UNIVEG-groep,waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Sint-Katelijne-Waver ( provincie Antwerpen ) is een TOPPER en haast de GROOTSTE op het gebied van GROENTE en FRUIT.

  Echte PROFESIONALS zijn het en dat zullen daar in SURMARBO goed merken. Ik ben ervan OVERTUIGD dat ze het niveau van die Surinaamse ” Bananen Toko” flink zullen opschroeven. In veel Latijns-Amerikaanse- en Midden-Amerikaanse zijn ze al jaren volop en goed bezig.

  ” CHAVÉZ heeft deze groep van zéér dichtbij leren kennen. Op hun website : http://www.univeg.com
  Is te zien in welke landen ze opereren en de activiteit (en) . Men opereert ook in Nederland .

  Voor verdere info zie ; http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/univeg/

  CHAVÉZ önskar dig en trevlig helg !!!!!


  Maak melding

 8. Ja, jongens. Dat hebben ze mij in Nederland geleerd. Als je het systeem niet kan verslaan, moet je leren om daarmee samen te werken. Als je dus niet zelfstandig je producten op de Europese markten kan krijgen, gebruik een Europeaan die dat wel kan. Surinamers worden eindelijk slim.


  Maak melding

 9. In een bananen republiek zou je denken dat deze idioten een beetje verstand hebben hoe je bananen kunt oogsten en exporteren, maaf zelfs dat kunnen ze niet.die belgen gaan suriname inpikken e die kleine meisjes misbruiken.


  Maak melding

 10. zouden jullie het dan zelf kunnen bewerkstelligen , de staat doet er goed aan om het van de hand te doen want ik zie geen surinamer die het zou opkopen , wees blij dat het tog in stand blijft dan kunnen we nog praten over export .
  want iederéén wil in de goudsector .
  en niet klagen want we willen tog buitenlandse investeerders?


  Maak melding

 11. @Koos de Jong,in Nederland zijn ze heel goed om alles organisatorisch op papier goed te laten lijken.Maar als je naar de praktijk kijkt ontdek je dat ze hier in dit land op grote schaal fraude plegen.Cijfers en resultaten worden op grote schaal gemanipuleerd. Men,de besturen,directies en het management weten elkaar goed in te dekken. Ik weet waarover ik praat en ik lieg niet.

  Uit beroepsoverweging mag ik niet over dit soort dingen praten.Het Nederlands onderwijs is al jaren een drama.De mensen die in het veld werkzaam zijn ergeren zich dood aan deze getallen die worden getoverd.

  Vraag maar aan willekeurige onderwijsgevenden en je zal omvallen van schrik.Lees op het internet de diverse fora en discussiegroepen die gaan het Nederlandse onderwijs. Waarom denk je dat heel veel ouders in het zuiden van Nederland hun kinderen sturen naar Belgische scholen? Het zijn er al meer dan 50000 scholieren.

  Voorheen was Nederland leading op landbouwgebied.Jammer voor al je nostalgie.Heel veel landen zijn Nederland reeds voorbij gestreefd.Deze landen hangen hun resultaten niet aan de grote klok.Ook op het gebied van wegen,bruggen en tunnelbouw is Nederland reeds voorbij gestreefd door een groot aantal landen.Je moet naar de mondiale ontwikkelingen kijken.

  In heel veel landen worden grote infrastructurele werken uitgevoerd.In enkele landen zie je nog de naam van Nederlandse bouwbedrijven opduiken.Stop je chauvinisme in je reet zou een Rus tegen een Nederlander zeggen.


  Maak melding

 12. @ SRB.

  Je spreek mannen taal: Pedo´s zijn overal, ook in Sranan.
  Parbo lees je de Surinaamse kranten niet ?
  De zo genaamde oom die een nicht etc etc verkracht !
  Booi go sribie jongoe,een pedofiel heeft geen kleur.
  Dat geldt ook voor G.O.G.O. man, gogoman (boeler)


  Maak melding

 13. OOH, ik woon in Suriname en wist niet dat een BElgisch bedrijf SBBS had overgenomen? Waarom wordt er niet eerst in Suriname gekeken als er geintereseerden zijn voor overname, altijd krijgen buitenlanders de voorkeur en de nodige medewerking


  Maak melding

 14. @Ashwien,

  Omdat ze geen vertrouwen hebben in de managementkwaliteiten van Surinamers en omdat de blanken die bananen beter kunnen verkopen aan de medeblanken in Europa. Bovendien zeggen ze daar tegen de dames dat bananen meerdere voordelen hebben.


  Maak melding

 15. Surinamers moeten zaterdag gratis werken, meer dan 10 uren per dag werken en overuren worden niet uitbetaald.
  En voor 800 SRD per maand en ongeveer 100 euro.
  Wie niet aan mee werkt word ontslagen.


  Maak melding

 16. Het zijn inderdaad slaven drijvers die Belgen laat die arme mensen 12 uur per dag werken sommige hebben nog geen pauze moeten gewoon door werken
  En als je dan ziek bent moet je bij zoon klootzak komen die bedrijfsarts is die gewoon zegt van er is niks aan de hand morgen weer beginnen waardeloos volk. 12 uur per dag 6 dagen lang en dan nog ook allerlij klusjes doen omdat ze geen bedrijf Willen laten komen want kost te veel . vies volk. Maar ben er nog niet klaar mee ga is even er mee verder of dit wel zo mag die arme mensen uitbuiten en dat voor 100 euro per maand.die arme mensen hebben geen andere keus die willen ook overleven het werk ligt er niet voor het oprapen . Maar je mag deze mensen best belonen voor wat ze allemaal doen . Er tel maar een ding en dat is winst maken over andermans rug.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.