Surinaamse carrier Blue Wing slaat vleugels uit

9

PARAMARIBO, 22 jan – Vliegmaatschappij Blue Wing slaat de vleugels uit. Directeur Amichand Jhauw vertrekt binnenkort naar Nederland voor besprekingen over de aankoop van vliegtuigen bij de KLM.

Het betreft twee toestellen van het type Fokker 70. “We zijn al langer dan een jaar bezig met de KLM”, zegt Jhauw tegenover de Ware Tijd. De vliegtuigen waren in bedrijf bij KLM City Hopper, een dochtermaatschappij van KLM. Er zijn nog wat formaliteiten af te handelen, vandaar het bezoek aan Nederland. Blue Wing wil de vleugels uitbreiden naar de regio en heeft daarvoor meer toestellen nodig. Wat de lokale operaties betreft, heeft het bedrijf reeds lang zijn piek bereikt.

Alleen de goudindustrie in het binnenland levert nog wat substantieels op. Het is nu dus uitkijken naar nieuwe mogelijkheden. Brazilië en het Caribisch gebied zijn het meest waarschijnlijk als potentiële bestemmingen. Blue Wing staat al jaren genoteerd op een zwarte lijst van de Europese Unie. Het betreft een lijst van meest onveilige luchtvaartmaatschappijen. Blue Wing mag daarom geen Europees grondgebied aandoen. Het management heeft vaker vergeefs geprotesteerd.

9 REACTIES

 1. Beetje dom om vliegtuigen te kopen als je nog op een zwarte lijst staat. Zou beter zijn om eerst van die lijst te komen. Met deze toestellen kunnen ze naar Curacao en dat is Europees grond gebied.

  Fokker 70 vliegtuigen zijn goede toestellen waarmee ze serieuse concurrentie voor de SLM kunnen zijn mits ze van de zwarte lijst afkomen.


  Maak melding

 2. Het Surinaamse Blue Wing Airlines is dinsdag door de Europese Unie op de zwarte lijst gezet. De maatschappij vliegt niet op Europese bestemmingen, maar wel naar de Nederlandse Antillen en Frans-Guyana.

  Op de zwarte lijst staan maatschappijen die niet aan Europese veiligheidsmaatstaven voldoen. Het Surinaamse Blue Wing was in april 2008 en mei 2010 betrokken bij twee dodelijke ongelukken, waarbij respectievelijk negentien en acht mensen om het leven kwamen.

  Op de zwarte lijst staan ook de meeste toestellen van Iran Air. Het gaat om verouderde Boeings 727 en 747 en Airbussen A320. De toestellen kunnen niet goed meer onderhouden worden door een dertig jaar oud Amerikaans verbod op de levering van originele onderdelen.


  Maak melding

 3. “Blue Wing staat al jaren genoteerd op een zwarte lijst van de Europese Unie. Het betreft een lijst van meest onveilige luchtvaartmaatschappijen.”

  Ooit met Blue Wing naar Palumeu gevlogen (stonden toen nog niet op de zwarte lijst).
  Tijdens de vliegreis opmerkingen gemaakt bij de piloten over de abominabel slechte veiligheidsvoorzieningen.
  Ik kreeg als antwoord: “Je bent in Suriname men”

  Ook met jullie twee toestellen van het type Fokker 70, mij nooit meer gezien. Desnoods moet ik te voet naar Palumeu.


  Maak melding

 4. Is dit een grapje of hebben bouta en jhauw samen coke gesnoven. Het doet me denken aan dilip sardjoe die een tijd geleden bij het hoofdkantoor van de klm stond enbriep ik kom vliegtuigen kopen. Ik lach me rot.


  Maak melding

 5. Ik vind de reacties hier een beetje te negatief. Suriname is nog steeds een ontwikkelingsland. Dus ook de Surinaamse luchtvaart moet zich nog drastisch ontwikkelen.

  Ik kan alleen hopen dat Blue Wings heeft geleerd van haar verleden en nu betere kwalitiet kan bieden.

  Het is nu gewoon belangrijk dat SLM concurrentie krijgt. Het moet eindelijk eens gaan draaien om de wensen en behoeftes van de passagiers. Dat kan alleen als je twee luchtvaart maatschappijen hebt. Kijk bijvoorbeeld naar KLM. Die heeft trouwe Surinaamse passagiers die NOOIT met SLM vliegen. Hetzelfde doel kan Blue Wings bereiken met regionale vluchten van de SLM.
  Laten we dit keer uitgaan van het positieve.

  @ Brokkenpiloot

  Let wel, de Fokker 70 toestellen kunnen niet opereren in het binnenland. Zijn te grote toestellen en je zal ze daarom dan ook niet op Zorg en Hoop zien maar ze zullen op Zanderij gestationeerd zijn. Bovendien zijn ze veilig.


  Maak melding

 6. Jullie ( Surinamers ) zijn letterlijk krabben in een ton ! Ooit een uitspraak van Desi Bouterse !
  En gelijk heeft hij ook ! Gun een ander ook wat . Er zijn in het verleden grove fouten gemaakt,de man heeft er van geleerd, en heeft onlangs twee prachtige en veilige toestellen gekocht waarmee hij jullie dienstbaar wil zijn. Dus kom op niet zo negatief ! Wees trots op een Surinamer die dit kan,en onlangs alle negatieve publicatie via de media toch als een rots in de branding doorgaat.
  Ik ben trots op wat je doet . Houden zo en laat je niet uit het veld slaan ! ” De aanhouder wint ”

  Groet,

  Een Surinamer die het met je meent en volledig achter je staat .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.