‘Standbeeld VHP maakt karikatuur van Lachmon’

41

PARAMARIBO, 22 jan – Het standbeeld dat de Verenigde Hervormings Partij, VHP, heeft laten vervaardigen van haar gewezen voorzitter Jaggernath Lachmon, doet de man geen eer aan. Het beeld is een karikatuur, vindt kunstenaar Erwin de Vries: “Het doet me denken aan een tuinkabouter.” Toch is het beeld met enthousiasme ontvangen.

Althans, dat was toch de indruk in het partijcentrum waar het standbeeld onlangs werd onthuld. De ooh’s en de aah’ waren niet van de lucht. Kennelijk is dus niet iedereen onder de indruk. “Ik vind het jammer dat men dit als een kunstwerk beschouwt, want daar valt het echt niet onder”, zegt De Vries tegenover de Ware Tijd. Het beeld zou typische karakteristieken ontbreken. Er kan dus niet gezegd worden dat het karakter van Lachmon erin terug te vinden is.

“Je moet al vanaf een afstand zien dat het Lachmon is of Pengel die daar staat”, vindt De Vries. De armen zijn veel te lang in verhouding met de rest van het lichaam. Ook is het beeld tamelijk licht van kleur, wat niet klopt met de fysiek van de voormalige partijleider. Volgens VHP-functionaris Sandew Hira moet niet zo nauw worden gekeken. Het beeld is van marmer, vandaar de blanke tint. Het beeld is in India gemaakt vanwege de lagere kosten in vergelijking met die in Suriname.

41 REACTIES

 1. Ik denk dat het beeld voldoet aan de eisen, want het stelt Lachman voor. Degene die twijfelt moet het maar lezen daaronder. Een marmeren beeld is altijd mooier dan een zwarte.

  De andere beelden in Paramaribo zijn allemaal zwart alsof er geen onderhoudt is. Tenslotte vind ik heel mooi dat hij kleren aanheeft met de juiste kleuren.


  Maak melding

 2. De vries had die beeld willen maken. In nederland heeft het slaven monument miljoenen gekost en niemand die het onderhoud. De zwervees en honden piesen er tegenaan.
  Ik vind het edn mooi beeld.


  Maak melding

 3. De hele vhp is een karikatuur van zichzelf.

  De blanke tint is veelzeggend, veel hindustanen hadden gehoopt of zien zichzelf liever blant. Ooit was een van de ondervoorzitters van de vhp bruin, nu is die man bijna wit, hoe zou dit komen??


  Maak melding

 4. De opmerkingen die worden gemaakt ten aanzien van het wanstaltige beeld van Lachmon zijn zeer terecht. De VHP moet zich niet gedragen alsof zij de eigenaar zijn van het merk Lachmon. Zij moeten beseffen dat deze man het collectieve ‘eigendom’ is van het totale Surinaamse volk. Wij mogen daarom een oordeel hebben over de wijze waarop deze man in de openbare ruimte wordt neergezet. Het beeld voldoet niet eens aan de minimale eisen van artistieke schoonheid. En dan praat ik niet eens over de statuur van de persoonlijkheid Lachmon die in zo’n beeld herkenbaar zou moeten. Overigens ben ik ook van mening dat het beeld op het Onafhankelijkheidsplein ook geen goede uitdrukking is van Lachmon. Dat gedrocht zou wat mij betreft ook van het plein verwijderd moeten worden. Er zou een nieuw beeld moeten worden vervaardigd, waarmee Lachmon in de politieke kracht van zijn leven wordt weerspiegeld. En weg met al die etnische sentimenten.


  Maak melding

 5. STANDBEELD j.LACHMON IS EEN ‘TUINKABOUTER’
  22/01/2014 (Bron-dwtonline.com)

  Het standbeeld van Jaggernath Lachmon op het VHP-terrein aan de gelijknamige straat.

  Erwin de Vries en overige Kunstenaars plaatsen kritiek bij het kunstwerk.
  Ook kreeg (wijlen) J. Lachmon plotseling een BOLLYWOOD kleur.
  Zie foto: Claudio Barker.

  En waarom is de nieuwe VHP-Leider Chandrikapersad SANTOKHI, niet in opstand gekomen tegen het plaatsen van zo’n KABOUTER bij het 65 jarig bestaan van de VHP.?

  Straks wordt (wijlen) J. LACHMON nog boos in het hiernamaals en dan zijn de rapen echt gaar voor SANTOKHI.


  Maak melding

 6. Het standbeeld is vanwege het kostenaspect gemaakt in India.
  Dat is heel veelzeggend.
  India neemt het niet zo nauw met heel veel zaken.
  Ik heb het beeld gezien en ikzelf heb lange volleybalarmen, maar zulke lange armen Lachmon heeft gekregen, is werkelijk absurd.
  Zelfs mijn kleindochter ziet het.
  Dat Santokhi als primus inter pares van de VHP met zo’n beeld kan instemmen, is mij een volstrekt raadsel.
  Maar waar het hier natuurlijk omgaat, is, dat ons eigen land ook voldoende kunstenaars heeft, die een mooi beeld van Lachmon hadden kunnen maken, maar nee, er moest weer zo nodig voor een dubbeltje op de eerste rand worden gezeten.
  Jammer, jammer en een gemiste kans.


  Maak melding

 7. We moeten maar concluderen dat het niet gelukt is om echt een treffend standbeeld van J. Lachmon te maken. Toen ik bijv. dat beeld zag in Nickerie, heb ik me afgevraagd: kon er niet iets leukers gemaakt worden? Overal waar ik in de wereld ga, maak ik veel foto’s van (stand-)beelden. Ook in India heb ik foto’s gemaakt van veel beelden in de stad Hydrabad. Hele mooie beelden van belangrijke persoon uit de geschiedenis van de stad. Dat beeld wat nu staat in Nickerie, vindt men eigenlijk ook niet leuk. Gewoon omdat het stuk kunstwerk bij het brede publiek niet in smaak valt. Beeldendekunst kent veel categorieën, net als schilderkunst. De een is gek op Karel Appel en de andere weer op Picasso. Ik vind geen van ze leuk. Ik kies liever voor Johannes Vermeer.
  Toen ik de eerste foto’s zag van het nieuwe beeld van J. Lachmon, kreeg ik een gevoel van diepe schaamte. Men had iets zo moois kunnen maken, maar men is te makkelijk ervan uit gegaan dat het vanzelf goed komt. Mr. J. Lachmon is geen verbeelding van een Hindu-god waar men op los kan fantaseren hoe het zou moeten uitzien. Deze grote Surinamer heeft echt bestaan. Men heeft genoeg foto- en videomateriaal van hem om een goed gelijkend beeld van hem te maken. Ik neem in elk geval geen genoegen met wat we nu hebben. Ik blijf in geloven dat er ooit wel een goed standbeeld zal worden gecreëerd van hem zodat we zowel die van Nickerie als van Paramaribo kunnen vervangen. Van mij part mag het ook iets zijn van ‘Lachmon in actie’, iets non-verbaals met verwijzing naar de democratie.


  Maak melding

 8. Tja ik zeg eerlijk ik ben niet zo enthousiast over het beeld, eentje vervaardigd door Erwin de Vries zou bij voorbaat al een succes zijn geweest, ook vind ik juist hoe het in kleur is, wat afdoen aan het stijlvolle, maar okay dat is mijn mening maar.Ja jammer Erwin je bent een man die boven het budget van de VHP ff is anders hadden ze zeker voor jou gekozen. In de toekomst kan het beeld nog vervangen worden [goedkoop=duurkoop klopt dan wel]


  Maak melding

 9. Erwin de Vries heeft volkomen gelijk !

  Dit standbeeld is een karikatuur van Lachmon.

  Vooral de afmetingen van zijn ledematen zijn buitengewoon proportioneel.

  De armlengte van een mens komen niet verder dan de hoogte van zijn/haar kruis.

  En deze armlengte reikt tot aan zijn knikkende knieen !

  Voor een kantoormannetje heeft hij ook behoorlijk grote steenkolen handen.

  Of zou het met opzet zo zijn gemaakt: Lachmon de grootste graaier aller tijden ! LOL


  Maak melding

 10. ” Lagere kosten ” is een opmerkelijk criterium. Ik vraag mij vervolgens af of de partijleden oprechte bewondering en hoogachting koesteren voor deze persoon ???

  De partij zit NIET opgescheept met een achterban vol armoedzaaiers. Integendeel zitten sommige zelfs zéér goed in de slappe was. Bij het horen van de naam Lachmon vallen vele leden haast in katzwijm en toch heeft men STEVIG de hand op de KNIP gehouden.

  Waarom is bij de kostprijs van het standbeeld elk dubbeltje drie keer worden omgekeerd ????

  Het lijkt alsof alle bewondering van de partijleden aan het adres van die goede man geveinsd is.

  Een beeld waar de typische karakteristieken ontbreken is simpelweg een KARIKATUUR. Derhalve uitgaande van de kop van het artikel vergelijkbaar met het KNUTSELWERK van een leerling uit groep 4 van de Basisschool.

  Veel te lange vingers.., sorry !!! veel te lange armen is zéér ongepast. Het beeld is dus mislukt gelet op het artikel. Ik heb het standbeeld niet gezien (binnenkort wel ) maar een postuur á la Quasimodo is de eerste gedachte die opduikt. Was het hagelen in SURMARBO misschien een uiting van ” TOORNIGHEID ” van de heer Lachmon ????? You never know !

  Hälsningar från CHAVÉZ !


  Maak melding

 11. Ach gewoon gezeur van die Erwin. Omdat hij de opdracht voor het maken van het beeld niet heeft gehad, maakt hij een dergelijk denigrerende opmerking.


  Maak melding

 12. Lachman was een man vol trots en met een enorme uitstraling.
  Het standbeeld geeft een man weer die daar staat alsof hij geen zin heeft in het leven en ook met veel te lange armen. Een soort ‘boh boh’.
  Een aanfluiting eigenlijk.

  Dit staandbeeld zou goed tot zijn recht komen in ‘het land van Kabouter Plop’.
  Sorry mensen van VHP. Prutswerk!


  Maak melding

 13. Molijn,

  De eisen waren waarschijnlijk dat het hemd van Lachmon wit moest zijn en zijn broek donker, de armen verhoudingsgewijs te lang moesten zijn en dat het standbeeld totaal geen uitstraling moest hebben.
  Ja. Dan voldoet het beeld inderdaad aan de eisen.
  Die ‘kunstenaar’ heeft dus zijn opdracht
  ‘perfect’ uitgevoerd.

  Molijn, Ik ben nog nooit iemand tegengekomen van wie de armen tot aan de knieën reikten.

  Molijn, weet je wat de eerste woorden van mijn zoontje van acht waren toen hij dat beeld zag?; ‘ papa, wat heeft die man lange armen’.
  Dat is wat het beeld dus uitstraalt ‘die man met die lange armen’.

  Zonde, zonde, zonde..


  Maak melding

 14. Socrates,

  Je hoeft geen Erwin de Vries te heten om te zien dat het standbeeld een ware aanfluiting is.

  Wat moet het standbeeld eigenlijk voorstellen?
  een gedrocht?

  Sorry, maar het standbeeld lijkt absoluut niet op Lachmon.
  Ja. Het witte hemd en die donkere broek. Maar voor de rest een ware gedrocht van een standbeeld..

  Ik ga er van uit dat die mensen van VHP een stanbeeld voor ogen hadden die Lachmon in volle glorie zou uitbeelden. Maar met dit standbeeld is dat ver te zoeken.
  sorry..


  Maak melding

 15. Mense denke dat Lachmon beteeken man die lagt. Mei bierman heev fertel dat Lachmon was broertje van Got Raam. Hei seg lachmon, je moet uitspreek als lokshmon, beteeken man met een doel, een misie.
  Hei seg de Lachmon van VHP hat doel van broedersgap. Aale mense in Surinaam moet elkaar respekteere, en gotsdiens en taal en kleur en ras en kultuur niet diskriemieneere.
  Is tok goet? Misgien beelt is niet mooi, maar bootsgap is tok goet?


  Maak melding

 16. …en nu lees ik dat bij een standbeeld van negen meter hoog van Mandela in Afrika, een konijn in zijn ene oor is verwerkt en ze noemen het KUNSTWERK!


  Maak melding

 17. @Hugo CHAVÉZ mmm als je het standbeeld niet hebt gezien vanwaar zo een lange post met je mening erover ? Ik kan dat even niet rijmen .. any how, ik zelf ben wel idd teleurgesteld in het beeld. Maar ik weet wel dat Erwin best wel ”veel” vraagt. Ik zou zeggen -vervang het ajb in de toekomst- dat Erwin er niet tevreden over is vind ik niet vreemd, en dat is niet omdat hij de opdracht niet heeft gekregen, zo kinderachtig is hij met zijn 80+ niet want ik spreek ‘m toch best wel regelmatig, ik geef ‘m gelijk in deze, met dit beeld wordt de plank ff net mis geslagen. Ik hoop dat de VHP nog een beeld kan laten maken door Erwin [in de nabije toekomst]. Over het financiele gebeuren kan men niet mee praten als men niet weet om welke bedragen het gaat lijkt mij. [toevallig weet ik dat dat beeld bij Erwin een flink bedrag zo zijn] maar hoeveel deze heeft gekost -???- ben ik wel benieuwd naar.


  Maak melding

 18. Donderdag 23 januari 2014 om 10:48 uur, door Vijay

  Beste heer, u schijnt nieuw te zijn als reageerder. Wilt u een andere naam kiezen? De naam Vijay is al in gebruik door mij!


  Maak melding

 19. Lachmon was in zijn leven een mislukkeling en zo is zijn standbeeld geworden.

  Belangrijkste wapenfeit van Lachmon: de Hindoestanen angst aanpraten dat de Creolen hun dochters zouden verkrachten na de onafhankelijkheid en daarop vluchtten de Hindoestanen massaal naar Nederland.

  Dit is de naakte waarheid over de man die niet durfde om premier van het land te worden, toen hij in 1969 de verkiezingen won.

  Dit had hij al een keer eerder gedaan: in 1955 verloor de NPS van Jopie Pengel fors de verkiezingen, maar onze Papa Lachmon trok een van zijn kandidaten terug om Jopie Pengel toch premier te laten worden en zodoende de macht van de Creolen te bestendigen.

  Als hij zelf in 1969 had aangedurfd om zelf regeringsleider te worden, in plaats van die mislukte ex-NPS’er – en nu voorman van de minuscule PNP – Jules Sedney, dan had hij zijn plaats in de Surinaamse geschiedenis verdient.

  Maar deze arrogante man schoof wederom een Creool naar voren als premier en daarmee zette hij de toon voor de onafhankelijkheid in 1975.

  Het is typerend voor Lachmon dat juist deze Jules Sedney een grote mislukkeling werd als premier van het land. Sommigen spreken zelfs van een coup van de ex-NPS’er om de VHP een loer te draaien en de economische macht van de Hindoestanen te breken.

  Nooit in de Surinaamse historie zijn er zoveel stakingen geweest, met als hoogtepunt de standrechtelijke executie van de Marron ABAISA op bevel van deze Jules Sedney.

  Maar de hoofd verantwoordelijke voor deze roerigste periode in de Surinaamse historie is en blijft deze man Jagernath Lachmon, ” the man with no guts ” !

  Voor deze mislukte politicus Lachmon geldt slechts : ” NO GUTS, NO GLORY ! “


  Maak melding

 20. Dat gedroch als stanbeeld van Lachman past wel bij V H P
  en zijn blanke huid past wel bij de oranje vlag
  door het etnisch denken van v.h.p kom je automatisch in india terecht,
  In su zijn we voor hun niet goed genoeg om een standbeeld van een hindoestaan te vervaardigen
  de minachting van santhoki en de zijnen


  Maak melding

 21. Dat witte hemd, die zwarte broek en zwarte schoenen.
  Dat waren de kenmerken van Lachmon.
  Maar verder moet je heeeeeeel goed kijken wil je onderscheiden of het om Lachmon gaat. Het beeld lijkt voor geen meter.
  Voor ijver krijgt de maker van het beeld een 10 maar voor
  uitvoering een 0!


  Maak melding

 22. Er wordt beweerd dat het standbeeld in India gemaakt is aan de hand van foto’s.
  Hebben ze foto’s gebruikt van Lachmon toen hij overleden was en in zijn kist lag dan?
  Verdomme! wat een troosteloze standbeeld is dit zeg!
  Lijkt wel een bevroren persoon.


  Maak melding

 23. lachmon zal in zijn graf tekeer gaan als hij moet zien dat zijn eigen verenigde hindustaanse partij vhp hem voor schut zet .ze willen de goedkoopste van de goedkoopste voor hun leider .schaam jullie voor die kabouter die jullie die man als nagedachtenis willen geven .zoveel geld hebben deze vhpers binnen gehaald toen zij aan de macht waren en toch een waardeloze kabouter laten maken in india waar ze geen waarde hechten aan kwaliteit .ik moest echt lachen toen ik die zogenaamde beeld zag ,tegelijk moeten deze gasten zich schamen .lachman had een donkere huid kleur en ineens is hij blank geworden .zie die bollywood filmen waar ze die donkere hindustanen vernederen en de licht gekleurde hindustanen voortrekken hihihihihih schaam jullie .niet verwonderlijk dat bijna alle hindustanen dat bleek middel gebruiken voor een lichtere huidkleur .jullie kunnen niet wit worden schaam je niet voor je huidkleur .wees trots met je kleur verachten jullie het niet .op die manier houden jullie het kassen stelsel instand . de heer de vries maakt kwaliteit beelden waarom moet hij jaloers zijn .hira roept dat de vries jaloers is ,bedenken jullie wat anders mang jaloers voor wat !!!! voor die kabouter.die kabouter met lange armen lijken meer op graai armen .ik heb santhoki segebai nog niet gehoord als het om die kabouter gaat .die helekopter die de front regering bij deze inders heeft bestelt konden ze beter bij de zuidafrikanen of amerikanen bestellen dat weet je wat je hebt gekocht .deze indiase helikopters zullen uit de lucht vallen .ik snap die vene echt niet hoe hij indiase helikopters bij deze gasten kan kopen op kredietlijn .waar op de wereld worden die dingen verkocht ,ze worden verkocht in zuidazie verder komen ze niet .als de indiers zo begaan zijn met india vraag ik mijn eigen af waarom ze niet terug gaan.zie die documentaire over india waar miljoenen indiers nog geen dollar verdienen en waar ze op die velden bij duizenden poepen ,van de week nog was het op de televisie ,als je meer wil weten ga op youtube dan zal je zien wat india is als het om armoe gaat en wat het is om vrouw of meisje te zijn .ze hebben het over afrika maar ik denk dat die aFRIKAANSE VROUWEN HET BETER HEBBEN dan deze indiers .ze schelden op die afrikaners en toch zie je ze in die afrikaanse landen ,weg van die armoe .waar zal je afrikanen in zuidazie zien wat valt er te halen niets .zelfs die indiers willen deze gasten niet hebben als ze india bezoeken .hoeveel inders zijn in india gegaan en willen snel weer india verlaten van wege de armoe .pas je in suriname aan ,wij willen geen kassen stelsel in zuidamerika dat kunnen jullie alleen in india.
  ik ben een trotse surinamer zoals je die trotse zwarte amerikaan hebt .wij laten ons niet klein krijgen .ik heb het even niet over mijn president bouterse die is en blijft de sterke man ook na 2015 ,en wij zullen waken dat de verkiezingen eerlijk verlopen zoals altijd .wat deze taliban doet is suriname in een kwaad daglicht zetten voor de buiten wereld en dat keur ik af .de verkiezingen zijn altijd eerlijk verlopen ,geen enkele verkiezing in suriname is oneerlijk verlopen .je bent niet in zuidazie waar er geen eerlijke verkiezingen zijn .
  die standbeeld van bouterse krijgt een ere plaats en het gaat een beeld zijn van goede kwaliteit daar kunnen jullie weer een voorbeeld van nemen ,en niet kijken naar goedkoop .en het gaat door een surinamer gemaakt worden .jullie voelen je niet gebonden met suriname ,jullie doen alsof .


  Maak melding

 24. Sommigen hebben baat bij dat er gekibbeld wordt in het kamp van de VHP. Mijn advies is om het nu te laten voor wat het is. Tezijnertijd kan een ieder die het anders wil een donatie doen, zodat er nog een wordt geplaatst.

  Het groter werk wacht, all hands on deck.

  @Vijaj, dat gevoel bekroop mij ook, maar ik denk dat vhp’rs later in alle rust intern daarover kunnen praten.


  Maak melding

 25. Dit standbeeld is geenzins door een kunstenaar vervaardigd. India kent ook hele goede beeldende kunstenaars, maar zijn deze heren zeker niet te rade gegaan. Men heeft de eerste de beste maker van beelden voor tempels benaderd, gezien het materiaal, de kleurcompositie en de slechte verhoudingen van het beeld. Dit is een grove belediging aan het adres van de heer Lachmon en zijn nabestaanden. Gelukkig maakt zijn weduwe dit niet mee.
  De VHP doet er goed aan het beeld te verwijderen en de opdracht te geven voor het vervaardigen van een nieuw standbeeld. Die opdracht moet zeker niet aan Erwin de Vries worden gegeven, want ook hij is over zijn artistieke kracht heen. Beelden in de openbare ruimte moeten aan andere kwaliteitseisen voldoen. Het beeld op het Onafhankelijkheidsplein zou een andere plek moeten krijgen, want Lachman staat daar in de schaduw van Pengel. Het beeld (en dan een andere) had bij voorkeur aan de andere kant van het plein (recht tegenover Pengel) geplaatst moeten worden. Ik de praktijk stonden zij vaak ook tegenover elkaar. Het beeld moet meer ruimte hebben.


  Maak melding

 26. @michael,

  Volkomen mee eens. Lakshman begon goed. Vervolgens is hij op een dwaalspoor geraakt. Zijn boodschap aan de Hindoestanen was een van angst en onterechte bescheidenheid ipv met volle kracht en gelijkwaardigheid voorwaarts te marcheren.
  Door geen presidentiele verantwoordelijkheid te durven nemen of anderen uit de VHP dit te gunnen, heeft hij veel schade aangericht aan de Hindoestaanse gemeenschap en is hij een motor geweest voor de splitsing en onenigheid binnen de gemeenschap.
  Hijzelf kwam met verhaaltjes en verwees naar Uganda, maar intussen hokte hij wel zelf met een half Creoolse. Die hypocriet!


  Maak melding

 27. Het is toch heel typerend voor de visie van de VHP om een standbeeld van hun oprichter en voorman in INDIA te laten maken. Geen van onze Sur. kunstenaars was goed genoeg voor dit werk, het moest uit India komen.

  Nu is de arme Lachmon afgebeeld net zoals de Indiase kunstenaar hem graag zag, bleke huid, te lange armen enz. gewoon een gedrocht.

  Toen ik dat beeld zag bij de onthulling (op tv) vroeg ik me eerst af wie dat eigenlijk was en al luisterend begreep ik dat het papa Lach is. Wat vreemd dacht ik.


  Maak melding

 28. Men zegt dat de VHP de verkiezing in 1973(?) verloor omdat Lakshman de Hindoestaanse ondernemers hinderde. Zijn regering gaf geen vergunningen en binnen de VHP kregen nieuwe jonge enthousiaste vooruitstrevende mensen geen kans.
  Hoewel hij veel goeds heeft gedaan, heeft hij ook wel behoorlijke fouten gemaakt. Natuurlijk kun je ook zeggen dat de anderen hem niet konden wippen.
  Lakshman had ook Hindorie, die de doorslaggevende stem was voor de onafhankelijkheid, niet in de hand.
  M.a.w.: hij kende zijn eigen mensen niet eens goed.
  Maar goed, laten we ons de goede dingen van de man herinneren en dat was dat hij de Hindoestanen een plaats heeft gegeven in het politieke bestel van Suriname.


  Maak melding

 29. @ Mujrim

  Jagernath Lachmon heeft werkelijk niets goeds gedaan voor de Hindoestanen en niets belangrijks gedaan voor de Surinaamse samenleving gedurende zijn politieke carriere.

  In plaats van de Hindoestanen bij de hand te nemen en als een leider naar vooruitgang te streven, heeft hij ze in zijn gehele politieke carriere alleen maar angst en een minderwaardigheidscomplex tov de Creolen aangepraat.

  Deze man heeft de Hindoestanen meer kwaad dan goed gedaan.

  Hij verdient echt geen enkele respect van de Hindoestanen !

  En Chan Santhoki bewandelt nu diezelfde weg. Ook hij durft de Creolen van de NPS niet met open vizier te bestrijden.

  Wat heeft hij eigenlijk te verliezen ? NIKS !

  Powerplay zoals Ronnie Brunswijk dat doet, dat is de enige en juiste antwoord op de arrogante manier van politiek bedrijven door de NPS gedurende de afgelopen 60 jaar.

  Dreigen met een eigen staat voor de Hindoestanen, zoals Radhakisoen het voorstelde in 1970, is het enige drukmiddel om van Suriname een welvarende staat te maken.

  Maar de veelgeprezen Lachmon was een schijtert en droop elke keer met zijn staart tussen de benen weg als de NPS even blafte. Altijd maar rekening houden met de andere partij en niets doen voor je eigen aanhang. Zo moet hij herinnerd worden.

  In de politiek moet je gehaaid zijn om elke punt binnen te halen voor je eigen partij en zo min mogelijk prijs geven aan de andere partij. Egoisme en hardheid zijn de enige eigenschappen om een succesvolle politicus te zijn. Al het andere telt niet.

  En die mentaliteit van het steeds vermijden van confrontaties heeft de Hindoestanen niks goeds gebracht. Het heeft de Hindoestanen slechts nederigheid opgeleverd en psychologisch geknakt om hun talenten op de juiste manier verder te ontwikkelen.

  De Hindoestanen moeten het ijzer smeden nu het heet is: nu zelfstandig worden !

  Hieronder een artikel uit het archief van KEESINGS Historisch Archief uit 1973.

  Quote

  SEDNEY VERLIEST VERKIEZINGEN

  De Statenverkiezingen die op 19 nov. in Suriname zijn gehouden hebben een aardverschuiving in de politieke verhoudingen aldaar teweeg gebracht.

  De Progressieve Nationale Partij van premier Sedney, die bij de verkiezingen van 1969 nog 8 zetels wist te behalen, kreeg nu in het geheel niets en verdwijnt daarmee van het politieke toneel.

  De coalitiegenoot van de PNP, de Vooruitstrevende Hervormings Partij van J. Lachmon, die haar aanhang uit de Hindoestaanse bevolkingsgroep recruteert, kreeg 17 zetels, een verlies van 2 ten opzichte van 1969. De grote winnaar was de Nationale Partij Kombinatie, een coalitie van een 4-tal partijen, die 22 zetels behaalde.

  Gouverneur dr. J. H. E. Ferrier heeft inmiddels de 37-jarige voorzitter van de Nationale Partij Suriname, de grootste partij uit de Nationale Partij Kombinatie, H. Arron, tot informateur benoemd. Verwacht wordt dat een niet sterk partij gebonden technocraat de nieuwe premier zal worden, om de progressieve partijcombinatie politiek wat afstand te geven van de nieuwe regering. De voornaamste reden daarvoor is ;de krappe meerderheid van de winnaars ten opzichte van de VHP.

  Unquote


  Maak melding

 30. Lachman was een intellectuele dwerg en psychopaat die hindoestanen constant manipuleerde en bedreigde om op hem te stemmen of het land te verlaten. Die lange armen van zijn standbeeld zijn nodig geweest om achterzakken te rollen die hij als oplichter en amateur advocaat nodig had. OK zijn vrouw en kinderen wonen ook in ptata.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.