Tweede toestel Surinam Airways op Mid-Atlantische route

35

PARAMARIBO, 20 jan – De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, zet nog een toestel op de Mid-Atlantische route in. Volgens Clyde Cairo, commercieel directeur van de vliegmaatschappij, gebeurt het volgend jaar. Het inzetten van nog een toestel heeft ook te maken met strengere regels in Europa.

De Europese Unie schrijft nu financiële compensatie voor als er zich vertragingen voordoen. SLM ondervindt vooral vertragingen als het eigen toestel op de Mid-Atlantische route uitvalt. Dan moet er gehuurd worden bij een ander bedrijf en dat geeft vaak problemen. “Je bent afhankelijk van een derde die een ander product heeft en als er vertraging is, heb je die als SLM vaak niet zelf in de hand”, zegt Cairo tegenover de Ware Tijd.

Er loopt nu een voorstudie. Die is in afrondende fase. Het leasen van een tweede toestel maakt deel uit van een groeiscenario. “Maar dat betekent dat je ook meer productie moet hebben om die tweede kist te benutten”, aldus Cairo. De mogelijkheid van charters vanuit Nederland wordt momenteel bekeken. Het tweede toestel is iets kleiner dan de Airbus A 340 – 300. Wat de ticketprijs betreft, zegt Cairo, dat die door het jaar heen kan variëren, afhankelijk van de vraag.

35 REACTIES

 1. Alweer. hmmmmm dit is het zoveelste 2de SLM toestel dat gekocht.
  Hopelijk is dit niet een kasteel in de lucht, vooral fa logtoe no abie stratie. Ai mie gado ding mang dies o kierrrr oenoe. Lekker deel v.h sociaal contract. Wie helpt mij. Was dit afgesproken met dat Su volk in 2010? Hoe belangrijk is dit? Jongens succes. Ndp jullie hoeven niet te sparen hoor, maak zoveel mogelijk schulden mik a Su volk pina moro na 2015. Odiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 2. Aaaah baja is allemaal gelul in het kwadraat. Probleem is makkelijk op te lossen. Bouterse moet gewoon met z’n poten afblijven van SLM. Bij iedere reis claimt hij een tst en daardoor ontstaan vertragingen. Via Brazilië kan hij makkelijk naar Afrika of naar zijn communistische vriendjes vliegen. Verder komt hij toch niet.


  Maak melding

 3. Dada, Lonny en Paolo in een cessna vliegend boven Paramaribo.

  Dada…: Als ik hier een briefje van 1000 SRD naar beneden gooi, heb ik iemand gelukkig gemaakt.

  Lonny….: Als ik ier 10 briefjes van 100 SRD naar beneden kooi, eb ik 10 mensen kelukkik kemaakt.

  Paolo….: Als ik hier 20 briefjes van 50 SRD naar beneden gooi, heb ik 20 mensen gelukkig gemaakt.

  Piloot….: Als ik jullie alle drie hier naar beneden gooi, heb ik het hele volk gelukkig gemaakt.


  Maak melding

 4. Nederland trekt recordaantal toeristen

  DEN HAAG –

  Een recordaantal buitenlandse toeristen heeft vorig jaar Nederland bezocht, ruim 12,7 miljoen. Dat is ruim 4 procent meer dan in 2012. Dat maakte het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) maandag bekend.


  Maak melding

 5. @Henk mol en naar,

  Proficiat met het recordaantal buitenlandse toeristen.
  Is het jou ook bekend dat deze toename is te danken aan de door jou zo gehate chinezen die vanwege de booming economie van China massaal de wereld rondtrekken?


  Maak melding

 6. Glenny,

  Ooit was ik een arm jongetjes uit een dorpje in Suriname.
  Ik ben in zware armoede opgegroeid.
  Met geleend geld ben ik in de jaren 70 naar Nederland vertrokken, met geleend geld heb ik mijn studie betaald,
  met geleend geld heb ik een huis gekocht, met geleend geld heb ik mijn eigen zaak kunnen opzetten.
  Tientallen jaren later heb ik mijn schulden afgelost en
  heb ik geen seconde spijt dat ik mezelf ooit in schulden heb gestoken om vooruit te komen en mezelf te ontwikkelen.
  Zonder dat geleend geld was het mij nimmer gelukt om
  een succesvol persoon te worden.

  Glenny, als het Surinaamse volk niet bereidt is om ontberingen te ondergaan met het doel vooruit te komen dan zal Suriname voor altijd een derde wereld land blijven.

  Vaak willen wij Amerika nemen als voorbeeld van een rijk land.
  Glenny, weet jij hoe groot de de staatsschuld van Amerika is? Het loopt in de miljarden en het neemt dagelijks met miljoenen toe. Weet je dat Amerika zelfs geld moet lenen om haar ambtenaren te betalen?
  Zonder geleend geld zou Amerika nimmer tot een van de rijkste land van de wereld gerekend worden.

  Suriname is weliswaar een arm land maar Suriname is wel in staat haar schulden op tijd af te lossen.
  Kredietwaardigheidsbureau’s zoals Fitch en standard&Poors bevestigen dit.

  Glenny, hoewel ik jouw visie over het lenen van geld
  goed kan begrijpen is het voor een arm land als Suriname
  onontbeerlijk om geld te lenen om zich te kunnen ontwikkelen. Suriname heeft immers geen liquide middelen.
  Zolang Suriname zich aan haar betalingsverplichtingen ten aanzien van internationale geldschieters kan voldoen is dat ook geen probleem.
  Glenny, veel ontwikkelingslanden hebben moeite met het afbetalen van hun schulden, en het betalen van de rente over de staatsschuld. Doordat de landen dit niet kunnen betalen van hun eigen productie, moeten ze nóg meer geld lenen, om de rente over de reeds bestaande leningen te kunnen betalen. Over deze leningen moeten zij dan ook weer rente betalen. Aan aflossen van leningen komt men niet toe. De schuld wordt steeds groter, zelfs als er op de lopende rekening geen tekorten meer ontstaan. Er ontstaat een rentesneeuwbal. Deze landen staan om de verschillende ratingslijsten dan ook zeer laag genoteerd.
  Hoewel Suriname nog valt onder een ontwikkelingsland
  is van het bovenstaande geen sprake.

  Glenny, echt zorgen zouden we ons moeten gaan maken wanneer ratingsbureau als Fitch en Standard & Poors Suriname naar beneden toe zouden afwaarderen.
  De laatste jaren is Suriname constant naar boven toe gewaardeerd en ook dit jaar is men van plan om Suriname
  waar naar boven toe te waarderen.
  Ooit zal Suriname in staat zijn haar eigen financiële middelen te genereren maar zover is het nog lang niet.
  Suriname zal het voorlopig dus nog met geleend geld moeten doen. Helaas!

  De groetjes


  Maak melding

 7. Henk,

  Als Nederlander ben ik net als jij, zeker blij dat het toerisme aan het toenemen is in Nederland. Maar is dat niet volstrekt logisch?
  Nederland is een enorm rijk land dat in staat is enorm veel geld in de toerisme sector te stoppen?
  Voorbeeld; Nederland heeft ettelijke miljoenen euro’s aangewend om het Stedelijk Museum een upgrade te geven om nog meer toeristen aan te trekken. Wat natuurlijk ook gelukt is.

  Wat dat betreft is het volstrekt oneerlijk om het toerisme in Nederland te vergelijken met het toerisme in Suriname. Bij voorbaat is dat een verloren strijd voor Suriname.

  Suriname is een ontwikkelingsland waar het toerisme nog in de kinderschoenen zit en in ontwikkeling is.
  Ook in Nederland is ooit het toerisme aan de onderkant begonnen.

  Maar net als in Nederland is er in Suriname wel degelijk een groei in het toerisme.
  Ieder op haar eigen niveau, wel te verstaan.

  Maar is daar iets mis mee?


  Maak melding

 8. Leuk idee. Maar dan moet het wel beschikbaar zijn als die Airbus vertraging heeft of onderhouden wordt. Zal waarschijnlijk een 767 worden. Maar die heeft minder capaciteit dus bij vertraging zullen een aantal mensen buiten de boot vallen in het ergste geval.

  Als Bouta het gebruikt voor dienstreizen en het ook op andere routes ingezet wordt zal het worden gezien als 2 keer zoveel vertraging.

  ben benieuwd.


  Maak melding

 9. zieke mensen hebben zieke geesten en die zieke mensen doen alleen maar zieke dingen en die zieke dingen verzieken zndere dingen en die andere dingen maken dat de zieke beter wordt .


  Maak melding

 10. Is garansie dat tweede fliegtuijg is ook altijt goet? Als eerste friegie heef soveel probleem altijt dan misgien tweede iesriefooroe ook so faak sal hebbe probleem. Wat te doen dang?


  Maak melding

 11. Boeroe natuurlijk heeft Nederland wat meer financieele mogelijkheden om in het toerisme te stoppen, maar…..ze doen het ook, in tegenstelling tot Suriname want als je ziet hoeveel geld er gaat naar o.a. snoepreisjes van regeringsleden, wat voor een gedeelte besteed had kunnen worden voor het in stand houden van de monumentale panden in Suriname en Pamaribo in het bijzonder, had de Unesco niet aan de bel hoeven te trekken, da gebouwen zijn toch een toeristische trekpleister, net als het binnenland (ecotoerisme) ook zullen ze wat moeten doen aan de criminaliteit en de zwervers op straat, begint ook hier in Nederland al door te dringen bij de potentieele Suriname bezoekers.
  Ook het aantal Surineds wat naar Suriname gaat voor vakantie/familiebezoek neemt al af door verwaterende familiebanden, de natuur in het binnenland interesseert deze groep maar matig dus daar hoef je het niet van te hebben, kijk maar naar de trips naar het o.a. binnenland, waar voornl. gebruik van gemaakt word door de Hollanders wel of niet stagelopers en/of hun familie of relaties die door hun op de nog wel aantrekkelijkheden van Suriname gewezen zijn.
  Kijk maar naar de bezetting in de vliegtuigen 15 a 20 jaar terug was ik een van de weinige blanken in het toestel naar en van Suriname. de laatste jaren is soms al een kwart van de bezetting blank, willen ze die groei in dtand houden zullen er toch wel dingen moeten veranderen in Suriname en hun houding naar het toerisme toe, en dat het geen afname wordt want dan kon een 2e toestel wel eens heel onrendabel worden, waardoor de ticketprijs alleen maar hoger wordt


  Maak melding

 12. Positivo mijn oprechte complimenten voor hoe jij het in het leven aangepakt hebt, en aan je aan je aflossingsverplichtingen hebt gehouden.
  Helaas hebben de Surinamers en nu generaliseer ik wel, geen al te beste naam op het terugbetalen van leningen en het nakomen van afspraken, en van de huidige regering die er nu zit en meer uitgeeft dan er inkomt verwacht ik op dat gebied dus helemaal niets, en wordt het gewoon een neerwaartse spiraal als het dat al niet is en zal een volgende nwe. regering e veel werk aan hebben om die spiraal om te buigen en de financieele puinhoop die deze regering er van maakt weer op te ruimen, moet wel kunnen met een president als Santokhi


  Maak melding

 13. Is het niet verstandiger een nieuwere toestel te leasen met weinig gebreken ipv een tweede toestel te leasen? Bij de SLM zullen ze toch ook kennis hebben van de frequentie van uitval van oudere en nieuwe(re) toestellen en de duur en kosten van reparatie?


  Maak melding

 14. De vertragingen hebben niets met Bouterse te maken, want zijn vertrek staat meestal al ruim van te voren vast en dus kan SLM tijdig op inspelen door een vervangende kist te huren


  Maak melding

 15. Oh la la ,de Surinam airforce one voor Dada en z,n bende.
  Waarom koopt de SLM een klein toestel.Het is ook geen nieuw toestel. Als zo,n kist op de Mid Atlantische route begeeft waar zijn we dan.A bakra ay taki: goedkoop is duurkoop.Als de SLM een deugdelijk en nieuw toestel aanschaft, dan hebben ze meer profijt met zo,n kist.Voor onderhoud moeten ze toch bij de KLM zijn,want zelf hebben ze geen kaas van gegeten.


  Maak melding

 16. We hoeven ons geen zorgen meer te maken over vertragingen die ontstaan omdat Bouterse het vliegtuig voor zijn snoepreisjes inpikt, hebben jullie niet door dat ‘a ogri fu Dino tya wan bun’; Bouterse is niet meer zo reislustig, sinds zijn zoon een witte en Hezbollah (Arabisch: ‮حزب الله‬ – Partij van God) schaats probeerde te rijden in Panama, maar heel hard op zijn bek viel.


  Maak melding

 17. @ Henk Molenaar.

  Wat kan het mij nou schelen hoeveel Toeristen Nederland hebben bezocht,Ik denk de gemiddelde Surinamer ook niet!
  Wij als Inwoners van Nederland plukken er ook niks van wat de Toeristen hebben bijgedragen,alleen de Horeca´s profiteren hiervan.


  Maak melding

 18. Het gaat de goede kant op met de bestelling van liefst (twee) (2) nieuwe toestellen voor SLM.
  YOUR TRUSTED WINGS.

  Het is voor het uitkiezen meneer Clyde Cairo.
  http://vliegtuighomepage.nl/lez1201.htm

  DADA & CO. mogen voor hun bezoekjes aan het Caribisch-gebied & Zuid-Amerika, gebruik maken van een Heteluchtballon met zonwering.
  Het testen van de (brander) laten wij over aan MI-SIE-YU-KEBA. Als hij ook mee mag weet ik niet.

  Zie: http://www.nl.wikipedia.org/wiki/Luchtballon.

  En als DADA alleen wil, mag hij zijn lieve zoon DINO gaan ophalen in New York met een “Heliumballon”.
  Deze heeft een enorme stijgvermogen voor 2 personen.


  Maak melding

 19. @Ikkenoom
  vliegtuigen worden elke 20.000 vlieguren (ongeveer per jaar) zo goed gereviseerd dat ze in principe nieuw zijn. Ten minste als men verantwoord wil vliegen. De A340 was laatst niet voor niets ongeveer 6 weken in Bourdeaux voor onderhoud.

  De kunst is zou te plannen dat men veel en goedkoop kan vliegen zoals Arke Fly met haar 767 (2 motorige wide body’s). Het zou voor SLM zinvol zijn qua vloot aan te sluiten bij een operator waarmee makkelijk kan uitwisselen. Arke (=TUI) fly is bijvoorbeeld een zeer geschikte partner.

  Vliegen met een A340 is hoogmoedswaanzin voor een mini maatschappij als SLM. Ze vliegen nu met verschillende vliegtuig leveranciers waardoor de beste deal onbereijk baar blijft. Of vlieg met B737 en B767 of wellicht B777 in samenwerking met bij voorbeeld Arkefly of Gol of vlieg met A320 en A330 in samenwerking met TAM of TAP.
  Dan zijn er met goed plannen altijd extra vliegtuigen en kan men wellicht de vloot optimaliseren met een 2de wide body die ook naar de VS kan vliegen.

  Helaas is men niet kapitaalkrachtig genoeg om tot de goede oplossingen te komen.

  Het aantal echte toeristen valt tegen 95.000 NL, 35.000 Guyana, 34.000 Frans Guyana, 16.000 Brazilië, 8.000 VS, 4.000 Curacao, etc. Hoeveel van deze zijn er echte toeristen die buiten de vlucht serieus geld uit geven aan verblijf en binnenlandse trips. maximaal 60.000 de rest is werk of familie bezoek.


  Maak melding

 20. @ Hans dank je wel. Hans hoe oud zal onze leentje buur dan zijn en wat kostte vooral het huis? Hans ik ruik hier iets anders; ik ruik gemalen wc-pot met…. en of ETC verkoop. Ha ha haaaaa a boi dies koni toe jereh en, aangezien wij tot de Suries behoren, wordt er gedacht dat wij deel uitmaken van dat Su volk in Su hahahaaaai mooi niet. Gelukkig niet. Oom of tante P joe maggggg. Maar ik bewonder de zaka-zaka Su regering niet dat ze zoveel lenen, omdat ik weet dat een regering met DiDiBrie en zijn ndp kliek aan het roer nog NOOIT de schulden die zijn hebben gemaakt ook daadwerkelijk heeft/ hebben afgelost. Sterkte Su volk in 2015/ 2016, wanneer de aflossing van de gemaakte schulden zal moeten beginnen. Tjek tegen die tijd de valutamarkt. Waka joe linnie pasie go doro. Ik hoop dat het Su volk zal leren sparen; om alles wat zij willen ook kunnen kopen, want lenen kost geld. Volk jagie ndp gwe in 2015 of eerder. Odiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 21. @ JoJo

  Mooie tekst maar je maakt 1 fout. SLM is geen samenwerkingsmaatshcappij. Ze zouden Arke alleen maar in problemen brengen.
  En Arke vliegt met kleinere langeafstands vliegtuigen.


  Maak melding

 22. Ik ben benieuwd wat voor kleiner toestel. Met 2 motoren mag de slm niet de oceaan over, blijft volgens mij dan alleen de olieslurpende MD11 over.

  Trouwens ArkeFly gaat straks over op de superzuinige 787Dreamliner naar Curacao waar ze 20% brandstof mee kunnen besparen.


  Maak melding

 23. @aboikoni
  Arkefly heeft via Tuifly (moeder en een van de grootste vloten van Europa) zelfs de beschikking over B747 en 787.
  Het vliegt met 767’s op Curacao, Aruba, Dominicaanse Republiek en Kenya.

  Natuurlijk ligt een dergelijke samenwerking niet maar zo voor de hand en zal Arke Fly meer zeggenschap claimen dan SLM nu zal willen en kunnen inleveren. Er zijn echter mog meer opties.
  Ook luchtvaart maatschappijen waar SLM huurt tijdens onderhoudsperioden zijn potentiële partners.
  1 vliegtuig is namelijk net zoveel als geen vliegtuig. Het vliegen naar de VS met B 737 300 met tussen stops in ook niet echt economisch.

  De toerisme ontwikkeling van Suriname is een afgeleidde van het aantal vluchten per dag en niet per week. Als men dagelijks kan gaan vliegen met meerdere vliegtuigen (wellicht iets kleiner) dalen alle kosten en wordt het resultaat positief of meent de concurrente kracht toe (beide is ok). Nu leeft men van verplichte winkelnering en relatief hoge prijzen.

  Voor de prijs van een ticket naar Suriname vlieg ik mey Emirates ook naar Mauritius (12 uur vliegen) en bezoek ik het plaatsje Suriname even. Voor de prijs van Torarica zit ik daar in een 5 sterren hotel.


  Maak melding

 24. Deze luchtkasteel is groter dan het DISNEY CASTLE !

  Al hebben ze 100 vliegtuigen, toch zal ik er nooit en te nimmer mee gaan vliegen.

  Het is en blijft een onbetrouwbare vliegmaatschappij. Om nog te zwijgen over de arrogantie van de hoge ticket en visum prijzen naar dat land toe. Mij niet gezien !


  Maak melding

 25. Mensen let op: Mij is overkomen dat bij het instappen door een stewardes wordt omgeroepen dat men mag zitten waar je wilt…..Dat is geen stijl, want je hebt een stoelnummer gekregen en daar moet een ieder zich aan houden. Als excuus: families willen bij elkaar zitten ! De groep echter(uit Aruba) bestond uit teenagers, bekenden en regelarij van SLM personeel. Ondanks protest worden de passagiers bedankt voor hun medewerking…….
  Verbaast mij niet dat deze stewardes van de vlucht naar de USA is afgehaald. Zieken en gehandicapten kan je helpen, maar zeker geen teenagers die reeds zonder ouders op stap kunnen gaan. Maar ja, als je denkt dat de SLM van jou is, dan krijg je dit soort taferelen. Dus SLM, run dat bedrijf wat zakelijker!


  Maak melding

 26. Geachte heer Cairo,
  Ik adviseer u het volgende:
  1. lease geen kleinere vliegtuig dan de A340-300 die nu vliegt met 317 zitplaatsen.
  2. Houd u er rekening mee dat u in het hoogseizoen geen nee moet verkopen.
  3. Houd de ticket prijzen op 650 euro in het laag seizoen en 950 euro in het hoogseizoen.

  Alleen dan kunt u de passagiers terug krijgen die met de andere maatschappij vliegen.
  Alleen dan kan het toerisme op gang komen in Suriname.
  Toerisme bevorderen betekent werkgelegenheid creëren in Suriname.
  In 2012 zijn er 259.687 passagiers van Amsterdam naar Paramaribo gevlogen. (retour). Dat is nu in de dure tijd. Als u de prijzen aanbied zoals ik u adviseer zullen er zeker 3 keer meer passagiers vliegen dan nu.


  Maak melding

 27. Geachte Hr Cairo
  Ik geloof erin dat u DE slm NARR GROTERE HOOGTE WIL BRENGEN. MIJN ADVIES AAN u IS HET VOLGENDE
  Gaat u in zee met betrouwbare partners en luister ook aandachtig naar de advieze welke U g


  Maak melding

 28. Geachte Hr Cairo
  Ik ondersteun U in de pogigng dat U de SLM en de republiek SU naar grotere hoogte wil brengen. Ik tweifel daarom ook niet aan Uw deskundigheid, maar wil U wel van het volgende advies voorzien

  Gaat U in zee met betrouwbare partners en luister ook vooral naar de goede adviezen. Een airbus-340/300 is de juiste keus voor de Mid-Atlantsche route en kan U ook uitkijken naar andere bestemmingen in europa voor de SLM?
  Ik dacht aan Duitsland, Belgie, LUXEMBURG, Frankrijk,. Kortom alle landen die aan Nederland grenzen en als er ook landingsrechten voor de SLM verkregen kunnen worden.

  Aan het Caraibisch-gebied dacht ik aan zeken doen met de lidlanden van de Caricom en ook aan de lidlanden van de UNASUR. Gelet op het feit dat ik erg hoopvol estemd bent wens ik de National carrier en ook U sucees toe met de toekomstige plannen.

  Gr
  Denny S Lang


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.