Hoe duur was de Suiker ten prooi aan piraterij

32

PARAMARIBO, 20 jan – Met het illegaal kopiëren van ‘Hoe duur was de Suiker’ is een nieuw dieptepunt bereikt in het Surinaamse cinemawezen. Kennelijk aangemoedigd door de grote bezoekersaantallen in de bioscoop van TBL Cinemas, wordt er ijverig gekopieerd en verkocht. Volgens één van de grootste illegaal dvd-shops is er niets aan de hand.

Tenminste, de daders zijn zich van geen kwaad bewust. “De filmproducent van Hoe duur was de Suiker kon ik niet traceren”, zegt Sunil Girdhari van Sunil’s DVD Shop tegenover de Ware Tijd. Intussen wordt wel schade geleden. Er worden flink wat inkomsten misgelopen vanwege de piraterij op de lokale markt. “De gevolgen zijn nu niet zwaarwichtig, maar op de lange termijn denk ik dat het bestaansrecht van de bioscoop in gevaar kan komen”, zegt directeur Erwin Emanuels van TBL.

Het wordt vooral als stuitend ervaren dat het kopiëren al begint terwijl de film nog in de bios draait. “Het is respectloos dat mensen zonder toestemming andermans product verder verkopen. Dit is openlijk vertrappen van auteursrechten”, aldus Emanuels. Ook Cynthia McLeod, schrijfster van het boek, spreekt er schande van. De productie van de film kostte zo’n vijf miljoen euro. “En dan kopiëren mensen het zonder ook maar een cent te hebben geïnvesteerd.”


32 REACTIES

 1. Gevolg van het moreel verval. Goed voorbeeld doet volgen. De president komt weg met massamoord en drugsdealen, nepotisme viert hoogtij binnen de Surinaamse politiek, omkoping en het betalen van smeergeld is gebruikelijk binnen de Surinaamse politiek dan doet een illegale DVD toch ook niet veel meer aan toe. Op de ministeries werken ze ook met illegale versies van windows.

  Het volk kiest haar eigen leiders en wij surineds hadden hiervoor al gewaarschuwd. Deze regering lapt de rechtstaat aan zijn laars. Gewoon de gifbeker leegdrinken en in 2015 verstandig stemmen.


  Maak melding

 2. Sasur is de oplossing!!!
  Nu pas komen de auteurs,acteurs,artiesten en verkopers er achter dat ze schade lijden door piraterij!!
  Sasusr kwam op voor deze groep van mensen maar ze haddenn Sasur nooit begrepen!Nu huilen ze!


  Maak melding

 3. Tja ik woon niet in Nederland en niet in Suriname dus de enigste manier hoe ik deze film voorlopig ga kunnen zien is ook via illegale dvd kopie.

  Trouwens men moet niet zeuren over geld. Dit heeft met onze geschiedenis te maken. Hoe meer mensen dit zien hoe beter. Gk weet zeker dat er in Suriname mensen zijn die die film graag willen zien maar een bioscoop kaartje niet kunnen betalen want het budget laat het niet toe. Is illegale kopie dan zo een slecht idee? Ik denk het niet.
  Wees blij als de boodschap word verspreid onbetaald of niet.


  Maak melding

 4. Tenminste, de daders zijn zich van geen kwaad bewust. “De filmproducent van Hoe duur was de Suiker kon ik niet traceren”, zegt Sunil Girdhari van Sunil’s DVD Shop tegenover de Ware Tijd.

  Sunil vindt waarschijnlijk dat de schuld bij de filmproducent ligt. Hij kon hem niet traceren. Dit is diefstal op klaarlichte dag en niemand doet er wat aan. Daag hem voor de rechter en laat hem betalen, die boef.

  Toch was het te verwachten dat de film illegaal zou worden gekopierd, maar het blijft diefstal. In Nederland kost het -legaal- rond de 13 Euro bij de Blokker. Als Sunil het niet gedaan had, dan zouden de Chinezen ermee gaan lopen. Sunil is ze voor geweest, en nu betalen.


  Maak melding

 5. Volgens één van de grootste illegaal dvd-shops is er niets aan de hand.

  Tenminste, de daders zijn zich van geen kwaad bewust. “De filmproducent van Hoe duur was de Suiker kon ik niet traceren”, zegt Sunil Girdhari van Sunil’s DVD Shop tegenover de Ware Tijd.

  ============================

  En hoe heet de eigenaar van deze winkel??

  Je zou eerder kunnen zeggen “Gridihari”.


  Maak melding

 6. Iedereen zou in principe overal geld uit kunnen halen.
  In dit geval gaat om onze geschiedenis. De een wordt er rijk mee, de ander lijd er verlies mee. Maar de boodschap wordt verspreid en dat is het belangrijkste.


  Maak melding

 7. Sasur inde geld in naam van “deze” mensen maar stak het vervolgens in eigen zak.

  Hoe heten die eigenaren van Sasur ook al weer?

  En wie had Suriname opgezadeld met deze criminele organisatie?

  En hoe heet die eigenaar van de videoshop ook alweer?

  Het lijkt allemaal verdacht veel op elkaar, toch?


  Maak melding

 8. @Koos de Jong

  Dit gebeurde al sinds ik een kind was met videobanden, en ik ben nu 44.
  ik heb zo het gevoel dat deze regering niet al die jaren aan de macht is geweest maar ik kan het natuurlijk mis hebben. Als je wilt reageren doe het dan met een beetje verstand. Ik heb helemaal niets met politiek maar het moet wel een beetje realistische blijven. Hoop wel dat deze of een volgende regering hier iets aan doet zou zonde zijn als door dit onze bioscoop dicht moet.

  lobie


  Maak melding

 9. Ik kan me herinneren. Ik was een keer in Suriname en toen werd er ook een illegale dvd afgedraaid door ATV. Was van een Amerikaanse actie film waarvoor geen auteurs rechten zijn betaald en noem maar op.

  Ik kon gewoon op het tv scherm zien hoe iemand bij ATV op menu klikte en dan op play.

  Dan is het wel makkelijk om op Sunil’s DVD shop af te geven nu het om een Surinaamse film draait.


  Maak melding

 10. Ooit heb ik een cd voor mijn vader geproduceerd. Het hoofddoel was een stuk cultuur voor altijd vast te leggen. Heel goed ontvangen en ik hoor het regelmatig op de radio. Het had geen winstoogmerk, maar als ik uit mijn kosten kon komen, was het meegenomen. Een van de muzikanten heeft een cdshop. Terwijl ik die man originele exemplaren gaf voor verkoop (kostprijsbasis), presteerde hij toch om binnen 2 dagen copies te gaan verkopen, omdat hij dan een paar dubbeltjes meer marges kon maken! Nederlandse cdshops hebben wel originele exemplaren verkocht.
  De oprichter van Sasur stuitte tegen dezelfde problemen in Suriname en zo is uiteindelijk Sasur ontstaan. Waar het fout ging bij Sasur, het was niet echt transparant en de vaste kosten (overhead)waren zo absurd hoog, dat er geld over was voor de uiteindelijke rechthebbenden. Tarieven spoorden niet met Surinaamse situatie. Het had meer karakter van een particulier bedrijf dan een onafhankelijk orgaan met een goed toezicht namens de betrokken partijen. Uiteindelijk is Sasur hardhandig ‘Disabled’, zonder enige alternatieve opties voor bescherming van auteursrechten. Zowel de media als cd/dvd-shops kopiëren erop los. Voor de huidige Suriname is het een groot ondernemingsrisico’s omdat er geen werkbare juridische houvast is. We leven ook in internet tijdperk. Als een bioscoop film hier niet op te nemen is van het grote scherm, dan gebeurt het wel ergens in Rusland of zo en is al morgen te downloaden (in hoge kwaliteit). Bij Bol.com en andere webwinkels kan men inmiddels originele DVD van ‘Hoe duur was suiker’ voor ca. 14 euro kopen. Koop men een originele dvd, dan weet men in elk geval dat men de producent en de acteurs/auteurs mee helpt en wie weet, komen dan nog meer mooie filmen gerelateerd aan Suriname.


  Maak melding

 11. Soo te sien koomen wei agter nu dat hoe duur die suijker was. Niet duur, goetkoop!
  Die pieraat is tog besig op see? Op see is tog geen biejoskoop? Maar wel deeveedeespeeler. Dan natuurlik gaat die pieraat geen kaart koope. Hei leent goetkoop deeveedee voor avont op de see. Darom hei is pieraat.


  Maak melding

 12. Mensen het is gewoon super logisch dat je niet illegale praktijken moet verrichten, je bent fan maar gunt de artiest geen stuiver, geen dalla niks, wat een rot fan ben je dan eigenlijk, ik heb de film ”suiker” nog niet gezien, en kreeg m ook aangeboden op straat, ik lachte en liep door… ik ben een echte fan Van CMcL en gun haar de verdienste ! Daarom koop ik geen illegale rotzooi…. ik vind dat er een alternatief moet zijn waarbij je er voordelig op een legale manier aan kan komen.


  Maak melding

 13. @ Vanity

  Zoveel verdient de artiest er nou ook alweer niet mee. Meeste gaat naar de productie maatschappij en de artiest krijgt minder dan de helft. Als de artiest het hele bedrag kreeg zou ik nog zeggen van ok maar dat is niet het geval.

  Als ik kon ging ik ook naar de bioscoop om de film te zien maar waar ik woon word het niet vertoond. De enige manier om die film te zien is ook via illegale dvd tenzij iemand me een legaal alternatief kan voorleggen maar die is er gewoon niet. Cynthia zou blij moeten zijn dat ik die film graag wil zien en dan zou het niet uit moeten maken HOE.


  Maak melding

 14. Nou geweldig hoor die illegale dvd’s !!!! Typisch Suriname Ongelooflijk dat iemand die nog wil zien!.
  Ten eerste, super slechte kwaliteit. Ten tweede die fokking ondertitels, chinees hindoestaans nederlands engels, en weet ik veel wat nog meer voor talen maar in ieder geval dat alleen is al een half beeld vol met die vieze gele letters en dan moet je daar tussendoor ook nog eens die film zien te volgen. Nog even en dan luister je naar de film en kijk je naar de ondertitels


  Maak melding

 15. LEGALE DVD van ‘Hoe duur was de Suiker’ vanmiddag gekocht bij Blokker.
  Net met vrouwtje-lief languit op de bank de film bekeken.
  Zeker een aanrader.


  Maak melding

 16. Film is staat niet in verhouding tot het menselijk leed die echt is aangegaan. De spaansebok methode is een veel ergere manier van mishandelen dan in de film wordt nagespeeld. De rol van de goed heilige blanke man ( pater petrus donders) wordt te verbloemd. Niet wordt gewezen over de wrede manier van omgaan met slaven,vanaf de boot tot aan land. Jammer. Stukje geschiedenis die wederom wordt vervalst.


  Maak melding

 17. DVD’s bestaan die dingen nog?
  Torrents,nieuwsgroepen….gratis en HD kwaliteit.
  Of toch maar een vermogen uitgeven aan eten,drinken,entree en bellende/pratende mensen tijdens een avondje bios?


  Maak melding

 18. @ Aiboikoni

  Now now yu kon do koni , dus volgens jouw motivatie verdient de artiest toch al niet veel dus laten we dat beetje WAT de artiest verdient OOK maar afpakken whahahhahahaha yu grappig yere, verder heb ik geen commentaar.


  Maak melding

 19. Ik heb de film nog niet gezien maar zal aan Tunewa terug denken,want Tunewa heeft wel een punt, Hindostanen zouden het ook niet leuk vinden als ze de opstand verfilmen maar niet erbij vermelden dat er ineens minder uitbetaald was.[ik noem maar ff iets]Wel zeg ik erbij dat het op een Roman is gebaseerd deze film en niet met nadruk op de geschiedenis. Van mij mag er ook heus wel een realistische verfiming komen over de slavernij, 1 die op de werkelijke geschiedenis is gebaseerd.

  aiboikoni al naar Blokker gegaan?
  [doe ff een dagje LEGAAL man met het mooie ALTERNATIEF of hebben ze ook geen Blokker waar jij woont ?]


  Maak melding

 20. @ Vanity

  Nee dat zeg ik niet. Maar je moet ook de productie maatschappij vermelden want die verdienen er het meeste aan.

  Ik wist niet dat het al te verkrijgen was bij Blokker. Ik woon niet in Nederland remember. Ik zal kijken of iemand het voor me kan posten.


  Maak melding

 21. Het is al jaren zo dat bepaalde Surinamers geen respect hebben voor de Surinaamse producties. Kijk maar naar Suripop. De organisatie stopt heel veel geld in de originele cd’s. Wat doen de piraters? Ze kopen 1 originele en maken duizenden kopies van. Ze maken duizenden winsten. De domme consument koopt zo een goedkope cd voor 10 of 15srd die ze maar 1 of 2 jaren kunnen afdraaien omdat het daarna stuk is. O teng oen ai sa opo dat wang bepaalde groep e mek moni tap oeng bakka? De Surinaamse artiesten doen zo hun best om originele producten te maken en wat doe wij Surinamers? Ze tot de grond breken. Wie durf er in Nederland een kopie van Marco Borsato zn cd te maken en illegaal te verkopen? Wie durft er in USA een kopie van JayZ illegaal te verkopen. En van Richie Spices in Jamaica? IN SURINAME KAN EN MAG ALLES. NIEMAND DIE RESPECT HEEFT VOOR EEN ANDER


  Maak melding

 22. @debbie

  Wie durf er in Nederland een kopie van Marco Borsato zn cd te maken en illegaal te verkopen? Wie durft er in USA een kopie van JayZ illegaal te verkopen. En van Richie Spices in Jamaica? IN SURINAME KAN EN MAG ALLES. NIEMAND DIE RESPECT HEEFT VOOR EEN ANDER

  niemand wilt een cd van Marco Borsato, maar die andere namen die je noemt worden gewoon illegaal verkocht hoor. Ook onlien downloadbaar via torrents vaak voordat ze officieel uit zijn. Dus claim dit niet als “iets surinaams”. Het is helaas iets van de wereld.

  Begrijp me niet verkeerd ik praar die shit niet goed.
  Wij Surinamers zouden juist elkaar moeten poweren en steunen. Kijk naar de grondstoffen en talenten wij hebben. En kijk met hoe weining wij zijn op de wereld…elke surinamer zou rijk en welvarend kunnen zijn net als die zandhapper van dubai..doe the math. Maar wij zijn gewoon niet solidair naar elkaar toe. Domme slavenmentaliteit zit jammer genoeg diep bj ons.


  Maak melding

 23. De mens is ingesteld op gratis nemen. Dat stamt uit de tijd dat we Neanderthalers waren en alles toen nog voor het oprapen lag. Intussen hebben wij een maatschappij met regels en is er in dat opzicht veel veranderd, alleen de genen van de Neanderthaler is nauwelijks veranderd. De maatschappij loopt dus asynchroom met onze natuurlijke neigingen.


  Maak melding

 24. Die film is al maanden op internet op gedownload te worden, dus niet gek dat iemand dit doet. Indien Sur goede regels heeft over copy right o.i.d. dan volgt er natuurlijk de nodige sacties jegens die verkoper.


  Maak melding

 25. Mij valt op dat meer dan de helft van de reacties komen mensen die de film niet gezien hebben en waarschijnlijk ook niet van plan zijn de prijs van de suiker te betalen.
  Ook vraag ik mij in gemoede af sinds wanneer Waterkant.net een soort van hindu uitlaatklep voor aperte onzin geworden is. DE neutrale lezers nemen dit waar maar zeggen er niets van. Naar mijn mening zijn de zwijgers net zo ellendig als de vuilspuiers.
  Helaas ken ik Mvr. McLeod niet persoonlijk. Ik heb de film wel gezien maar ben er niet achter gekomen wat de relatie is tussen de geschiedenis, de prijs en het produceren van de suiker op zich.Ik vind het zonde van het geld, de tijd en de moeite die zij hierin heeft gestopd en hoop niet dat zij ooit weer zo aan de haal durft te gaan met onze zware, pijnlijke geschiedenis.
  Mijn indruk was dat deze film laat zien dat het er vooral om draaide hoe goed en hoe snel je een partner kan schaken, dumpen en weer opnieuw beginnen.

  Gr,


  Maak melding

 26. Vijay de suiker is TE duur betaald daar komt het op neer !

  aiboikoni naar welk land moet het gepost worden ?
  Waar woon jij dan ?

  Ik heb de film niet gezien maar het boek 2x gelezen en die vond ik steen goed. Ze zeggen dat als je een film bekijkt waarvan je het boek gelezen hebt de film meestal dan tegenvalt, ben benieuwd.


  Maak melding

 27. Nu heeft de onvindbare filmproducent Sunil gevonden, gaat Sunil terugschrijven ??

  Beste Sunil Girdhari,

  Mijn naam is Jean van de Velde, scenarioschrijver, regisseur en mede-producent van Hoe Duur Was De Suiker. In een artikel in De Ware Tijd, dat me vandaag werd toegezonden las ik over de “schaamteloze piraterij” van onze film, die zelfs via tv-reclames illegaal wordt aangeboden voor SRD 10.

  Begrijpt u me goed, als maker wil ik niets liever dan dat iedereen de film gratis en voor niks overal kan zien! Op de (kwalitatieve) manier zoals de film bedoeld is. Tegelijkertijd wil ik als maker meer films maken dan één. Een film maken kost geld, veel geld.

  Hoe Duur Was De Suiker heeft ruim twintig miljoen Surinaamse dollar gekost. Ik wilde een film maken die kon concurreren met dure buitenlandse films en de rijke en pijnlijke geschiedenis van Suriname en het boek dat Cynthia McLeod daarover heeft geschreven recht zou doen. Ik zelf heb op het laatste moment SRD 125.000 van mijn privégeld in de film gestopt, evenals mijn collega producenten. Waarom? Omdat we nog betere (dus duurdere) visual effects wilde en extra draaidagen.

  Het is gelukt. Ik ben blij met de premières in Utrecht en later in Paramaribo, met de ontvangst van de film door het publiek in Nederland en natuurlijk helemaal met de reacties van het publiek in Suriname. Tot zover is alles goed.

  Nu komt de moraal van het verhaal. Er is nog een boek van Cynthia McLeod dat mij ter verfilming is aangeboden. Er is een heel leuk comedy-script dat ik via een Surinaams-Nederlandse kennis in handen heb gekregen. Ik heb oriënterende gesprekken gevoerd om eens echt in Suriname een hele film te draaien. Wat denkt U? Welke financier gaat mij nog het (vele) geld geven om een Surinaamse film te maken, als er zo massaal illegale kopieën op de Surinaamse markt gedumpt worden, waaraan alleen u, die niets maar dan ook helemaal niets voor deze film betekend heeft, SRD’s verdient?

  Let op, rijk worden word je niet van een Nederlandse noch een Surinaamse film, hoogstens kun je met een succesvolle bioscoopuitbreng en DVD-verkoop, het eerste startgeld verdienen voor een volgende film. Uw piraterij ontneemt mij en mijn collega’s die mogelijkheid. Waardoor het tot mijn grote spijt haast onmogelijk wordt voor mij om nog een film in Suriname te maken. Dat vind ik heel erg.

  En wat ik tot slot ook erg vind, is dat ik op Twitter regelmatig moet lezen dat mensen klagen over de inferieure kwaliteit van onze film op de dvd’s: Uw inferieure dvd’s! Niet de onze, want die zijn tiptop gemaakt en opgeleverd.

  Mochten gewone, fatsoenlijke mensen deze brief lezen: er is geen mooiere en betere manier om Hoe Duur Was De Suiker te gaan zien dan in de bioscoopzaal, temidden van landgenoten die allemaal op de een of andere manier met dezelfde gruwelijke geschiedenis van de slavernij te maken hebben gehad.

  Tot slot, meneer Sunil Girdhari, als u zo technisch onderlegd bent om dvd’s illegaal te kopiëren en op de markt te brengen, dan moet het toch een fluitje van een cent zijn om het contact adres van de rechthebbenden van Hoe Duur Was De Suiker te traceren: het staat op de legale DVD-hoes onder het kopje ‘Waarschuwing – Het is verboden illegale kopieën te verspreiden…’

  Met vriendelijke groet,

  Jean van de Velde


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.