‘Sociale cliënt ziekenzorg mag kwaliteit eisen’

5

PARAMARIBO, 18 jan – De sociale druk op dienstverleners in de zorgbranche zal de komende tijd alleen maar toenemen. Dit zegt vicepresident Robert Ameerali. Afnemers van ‘gratis’ zorg, de consumenten, krijgen meer ruimte om kwaliteit te eisen. Wat vroeger vanzelfsprekend was, is dat niet meer.

Of zal dat niet meer zijn. De Regionale Gezondheidsdienst, RGD, is een goed voorbeeld. Deze dienst behandelt het gros van de zogenaamde on- en minvermogenden. De groep mocht vanwege sociale omstandigheden altijd al een beroep doen op gesubsidieerde zorg. Over de kwaliteit van de zorg zijn de meningen bepaald verdeeld. Ameerali ziet dat rap ten goede veranderen met het zorgstelsel dat nu wordt ingevoerd. De opzet is anders.

En daarmee moet ook de zorg naar een hoger niveau. “Vroeger maakte RGD deel uit van het on- en minvermogending. Ding, want je weet niet eens hoe je het moet noemen, er is niet eens een wettelijke basis voor. Alles wat niet wilde betalen kwam er in. Met het nieuwe stelsel, waarbij mensen die gezond zijn en werken en het zich kunnen permitteren, betalen voor hen die het niet kunnen, zal die tijd voorbij zijn. Maar dan zal ook de cliënt niet langer worden behandeld als tweederangsburger”, aldus Ameerali.


5 REACTIES

 1. Denk dat de controle ivm misbruik wel flink uitgevoerd mag worden. Sommige mensne hosselen zich helemaal rijk maar hebben wel gratis zorg…. moet de belastingbetaler daarvoor opdraaien ? Lijkt mij niet.


  Maak melding

 2. ik vind dat het land’s zorgstelsel een praktische up lifment nodig heeft om praktisch en administratief als een geheel te kunnen samen werken.
  zodat het clienten bestand overzichtelijk word en iedereen een eerlijke behandeling krijgt.


  Maak melding

 3. Welke kwaliteit??

  Wel Suriname……. begin eens bijscholing voor artsen te eisen. Menige huisartsen hebben geen een specialisatie als huisarts maar slechts een medicijnen studie achter de rug.

  En wat kunnen ze eisen???? dat ze met respect behandeld worden of de juiste medicijnen krijgen?????

  Er zijn mensen die jaren met knie problemen leven terwijl het makkelijk te verhelpen is door een operatie, wat doen we hieraan? Moeten ze een knie van een ander meenemen?

  Als de overheid zaken niet beschikbaar stelt, kan zo een arts niets doen tenzij die uit eigen zak betaalt.

  Dus laten we het niet over de kwaliteit hebben.

  Het is de plicht van Suriname dat zij zieke staatsburgers hebben. Wettelijk gezien is Suriname daartoe verplicht en het verleden heeft al uitgewezen hoe belangrijk de artsen het menselijk leven nemen…..want die patiënt stierf omdat zorg geweigerd werd, de doktoren wilden eerst geld zien en is mogelijk zonder enige straf van af gekomen.

  Ik ga nog liever naar een dierenarts in Nederland dan een zieke arts in Suriname!


  Maak melding

 4. @ Linglong.

  Op Zanderij een zo genaamd een Internationale luchthaven
  heeft het dienst doende Arts nog geen eens een zuurstof apparaat. Hoe kunnen ze dan over kwaliteit spreken ?
  Mijn zwager is daar 5 jaar geleden tijdens ons gezamenlijke vakantie op Colakreek komen te overlijden, (geen zuurstof apparaat aanwezig) We hebben hem in aller ijl met onze eigen auto naar het AZ gebracht, onderweg is hij komen te overlijden wegens lucht gebrek!


  Maak melding

 5. @grasbarki…….er zijn wel miljoenen beschikbaar voor 6 limousines, peperdure advocaten voor Dinootje, maandelijkse finamciele presentjes voor Steve Meye, Limbo en Abrahams. Maar een zuurstofapparaat is teveel gevraagd.

  SCHANDE….in zo een land wil je toch niet leven en wonen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.