Onderzoek: meerderheid Surinamers is te dik

20

PARAMARIBO, 18 jan – De meerderheid van de samenleving kampt met overgewicht. Dit stelt onderzoekster Ingrid Krishnadath aan de hand van het landelijk onderzoek Langa wan anu gi wan gosontu Sranan (Help Suriname gezond maken, red.). Veel meer vrouwen dan mannen hebben een te grote buikomvang.

“Bij de vrouwen zie je dat allen boven de vijftig procent zitten, behalve de Javaanse die iets slanker is. Bij de mannen zijn de resultaten bij alle groepen ongeveer gelijk, alleen de Marron-mannen zijn iets slanker. Waarschijnlijk is hier een hele grote groep die zware lichamelijke arbeid verricht. De Hindostaanse man lijkt de dikste onder de mannen, of te dik of een dikke buik of beide”, zegt Krishnadath. Dit kan uiteraard niet zonder gevolgen blijven

De kans op aan overgewicht gerelateerde aandoeningen neemt toe. De afgelopen decennia is er dan ook een groei te merken in het aantal gevallen van suikerziekte en hoge bloeddruk. Dit gaat ook op voor complicaties zoals hartinfarcten en beroertes. Tussen februari en september 2013 zijn ruim vijfduizend en zevenhonderd personen (ongeveer één procent van de bevolking) geïnterviewd voor het onderzoek. Gewicht, lengte, buikomtrek en bloeddruk zijn toen gemeten.

20 REACTIES

 1. Dit probleem is al jaren bekend. Dit zal voor suriname niet goed uitpakken want ik denk niet dat de juiste maatregelen worden genomen om overgewicht te voorkomen. Overal kun je eten kopen en er is geen controle wat er verkocht wordt. Ouders zouden hun kroost ook de nodige info moeten geven om gezonder te eten. Ik hoop dat een eamp voorkomen wordt, want het is niet prettig te leven met een handicap.


  Maak melding

 2. Een GEZONDE levensstijl begint bij het individu ZELF. Ten eerste zal deze moeten onderkennen dat hij/zij aan overgewicht lijdt en de tweede vereiste is BEREID ZIJN acties daartegen te ondernemen. Zijn deze twee zaken aanwezig dan kan worden voortgeborduurd in de vorm van voedingsadviezen ,begeleiding en bijbehorende zaken.

  Op gastronomisch gebied krioelt het in ” SURMARBO ” van de VERLEIDINGEN en slechts weinigen zijn tegen deze bestand getuige het straatbeeld, de overheidskantoren, politie,millitairepolitie ,douane,politici,regeringsleiders etc etc. Actie is dus vereist. Bij mij bestaat de indruk dat wat betreft het onderwerp overgewicht men daar aan de Atlantische oceaan de ernst hiervan niet ziet/snapt of WIL INZIEN !!! Men beschouwt het blijkbaar als “gezond” of “aantrekkelijk”. Joost mag het weten.

  Kortom de Surinamer heeft de oplossing voor een gezonde look in eigen hand alleen het bereiken daarvan vereist wat OFFERS.

  Verandering van de BEREIDINGSWIJZE van VOEDING en een GEZONDE DRAAI geven aan het OUDE EET- en DRINKATROON zijn baby steps om mee te beginnen als je het mij vraagt.

  CHAVÉZ önskar dig en trevlig lördag !


  Maak melding

 3. Dit is het gevolg van alleen maar vreten, zuipen en met je dikke reet in de auto zitten.

  Ameerali en Limbo zijn al slachtoffer.
  Bouta z’n nieren zijn ook al naar de klote.

  Deze berichten maken mijn weekend weer helemaal goed.


  Maak melding

 4. In Su is lopen een grote uitzondering. Mijn buurman stapt in de auto om op de hoek van de straat iets te gaan kopen bij de Chinees. Iedereen wil VOOR DE DEUR parkeren!
  Een stukje lopen?? “Ben je gek, da hep ik me auto!”


  Maak melding

 5. Dit heb ik reeds lang geleden geroepen.
  Dat was immers toch ook al te merken aan de vele auto’s die er rond rijden?
  Weinig of geen beweging.
  Velen hebben geen auto nodig,maar hebben dat liever dan een fiets (de een wil een nog mooiere auto dan de ander).
  Sta maar ergens op een hoek van een willekeurige straat en kijk maar zelf!
  (School)kinderen,volwassenen door het overgewicht in elkaar gezakt;de benen kunnen het gewicht vaak niet meer zo goed dragen en staan zoekend naar meer steun scheef naar elkaar toe gebogen,haast iedereen te dik.
  De oorzaak is,weinig beweging i.c.m. het slechte eenzijdige voedsel (altijd te vet,te zout en te zoet)niet moeilijk te raden.
  Bij de rekrutering 2 jaar geleden van hulpagenten in het district Nickerie is van de ongeveer 250 gegadigden 75 % wegens lichamelijke condities afgekeurd.
  Dit zou best als steekproef kunnen gelden m.b.t. de landelijke condities.
  Dat spreekt boekdelen!


  Maak melding

 6. Dit probleem is niet alleen in Suriname te zien, maar overal ter wereld. Minder beweging, meer stress (en dus meer eten) en fabrieksvoedsel zijn enkele grote boosdoeners.


  Maak melding

 7. Mei bierman is seer slank. Ik fraag hem hoe kom so? Hei seg hei eet niet piendakaas met broot. Hei dringk veel suurwaater en eet feel frugt, reis en peelfrugten en gekooken blaatjes van plant. Weinig flees. Soms ij en fis. Soms eis. Hei loop feel. Hei seg hei kout sein eten heel veel, net als koe. Dan hei kreig ook wijnig honger.


  Maak melding

 8. ik denk dat het voedings gedracht in su onder heftige infloed van buiten af(europa)beinvloed word.
  maar ook door eten buitens huis(eethuis restaurant),heeft zo zijn gevolgen(lichaams gewicht)onder een aantal % van de surinamers.
  het is ook onder ons bekend dat er mensen zijn die aanleg hebben om dik te worden,’die mensen zouden dan op hun voedings gedracht moeten letten.

  koken en eten uit eigen keuken is het lekkerst en meestal ook gezonder,word jij niet dik van,maar sterk.


  Maak melding

 9. alleen de Marron-mannen zijn iets slanker. Waarschijnlijk is hier een hele grote groep die zware lichamelijke arbeid verricht. jawel en dan vraagt de kinderen aan hun moeder wie is mijn vader> a ma srefie no sabi suma na a pa!! Vluchten naar Paramaribo fu suku wan tra libi!!


  Maak melding

 10. De resultaten van het onderzoek verbazen mij niets.
  Je hoeft maat een kwartier door het centrum van Paramaribo te lopen en je ziet tientallen vetrollen aan je voorbijkomen.
  Van jong tot oud.
  Het kan best zo zijn, dat in bepaalde Surinaamse culturen een dikke kont, dikke borsten en een dikke buik een teken van welstand is, maar in dat sprookje geloof ik allang niet meer.
  Ik vind het gewoon geen gezicht !!!
  Als ik bij de tandarts of huisarts ben, wordt een geen chips gegeten, maar gevreten en het zijn vooral vrouwen, die zich daaraan schuldig maken.
  Niet voor niets zijn suikerziekte en een te hoge bloeddruk de meest risicovolle aandoeningen in Su.
  Niemand, die zich daaraan stoort, veel mensen vreten gewoon door, ik heb er geen andere woorden voor.
  Een volstrekt verkeerd voedingspatroon, te eenzijdige voeding (rijst veroorzaakt volgens artsen de zgn. rijstbuik) is er de oorzaak van, dat dit resultaat uit het onderzoek naar voren is gekomen.
  Je zou je toch ook moeten schamen als je vrouw bent en een beetje aantrekkelijk wilt blijven.


  Maak melding

 11. Het probleem van overgewicht heb ik gezien. Ik weet wat de oorzaken zijn.
  Te weinig beweging, Surinamers nemen liever de auto, ipv lopen of fietsen.
  Te veel vet, en veel eten
  Super veel zout in het eten, waardoor bloeddrukverhoging
  Veel junkfood, overal snackhouse, mc Donald , KFC ,naskip etc….


  Maak melding

 12. Het is een wereldwijd probleem.Nr 1 Americanen zijn superdik,behalve Pres.Obama +gezin.Surinamers zijn (nog niet)van bewust dat fastfood gevaarlijk kan zijn voor de volksgezondheid.Het is ook de taak van de overheid (volksgezondheid)het volk(begint bij de scholen)duidelijk voor te lichten.Zonder kennis van voeding vreet je je letterlijk dood.Door hart en vaatziekten,te hoge cholesterol in het bloed.


  Maak melding

 13. Dik zijn is ongezond en gevaarlijk. De dikkerdjes veroorzaken alleen maar gezondheidsproblemen waar de gemeenschap voor moet opdraaien. Eet drink beweeg maar zolang het in stand wordt gehouden dat overgewicht mode of welvaartsstand betekend zullen velen zich er niks van aantrekken en zich trekkend en zeulend door het maatschappelijk landschap rollen. Ik houd oprecht van mijn Surinamers maar het is verschrikkelijk afschuwelijk om te zien hoe erg het gesteld is met het overgewicht. Veel erger is het dat men denkt dat het zo hoort het dik zijn. Loop fietst laat de auto staan en activeer je lichaam door dagelijks een half uur te bewegen. Behalve degenen die problemen ondervinden van hun schildklieren met als gevolg een verstoorde spijsverteringssysteem, is het not done noch verantwoord om als dikkerdje door het leven tegaan. Bijgevolg de vele vele vele complicaties die dat met zich meebrengt is schrikbarend. Niemand hoeft te lijden aan overgewicht als dat niet van nature is(= “verstoorde spijsverteringssysteem”.


  Maak melding

 14. En ze klagen steen en been dat ze geen geld hebben, tja komt ervan als je TE VEEEEEEEL eet he! Eetse, al die troep. Vele weten niet eens dat Friet te veel vet bevat, dus overheid geef ze wat voorlichting. Uw volk is net kleuters. Vele zijn al moeders van 3 of 4 kinderen, elk van een ander vader, ja dat spel kennen ze wel in Suriname he, maar als het om eigen gezondheid gaat???. Alhoewel, sommige bevolkingsgroepen houden wel van de grote dozen van Pandora!


  Maak melding

 15. Ik ben tot mijn 15e opgegroeid in Suriname, mijn ouders waren voorstanders van gezond eten/leven.Wij aten veel verse groente en fruit uit eigen kweek. Daarnaast hebben onze ouders ons matigheid bijgebracht wat eten betreft, dus niet maaraak eten. Daarnaast gingen we lopend naar school, lopend naar de kerk, lopend naar de winkel.Verder kregen we brood mee naar school, na school gingen we rechstreeks naar huis. Tegenwoordig zie veel scolieren na schooltijd bij Mc donald naskip, enz. eten. Alles wordt met de auto gedaan in suriname. ook kleine afstanden worden met de auto afgelegd, veel kinderen worden met de auto naar school gebracht, lopen of fietsen is er niet meer bij. Ik heb het naruurlijk niet over de mensen die ver van school of werk wonen. Het is dus niet gek dat er tegenwoordig veel surinamers met overgewicht rondlopen vooral jonge kinderen. Het zou goed zijn als ouders kinderen leren dat gezond eten en bewegen belangrijk is voor een goede gezondheid. Er ligt hier ook een taak voor scholen en de overheid om hier aan te werken middels voorlichting.


  Maak melding

 16. Hier in Suriname, vnl Paramaribo wordt er in het verkeer bijna alleen rekening gehouden met de auto. Er zijn geen fietspaden en nauwelijks voetpaden. En als er ergens een trottoir is, wordt het gebruikt als parkeerplaats door de autobestuurders.
  Als voetganger ben je dan genoodzaakt op de rijweg te lopen, want er is geen doorgaang op het trottoir. Dit is een zeer irritante situatie. Velen willen gebruik maken van hun tweewieler, maar dan moet je het risico nemen om op de rijweg te rijden. Hierbij word je steeds opgeschrikt door het getoeter van auto’s die je als fietser liever niet op de riweg willen.
  Je moet echt lef,dikati hebben om je als fietser in het chaotische verkeer te begeven. Respect voor de Nederlandse stagiaires die zich niet laten afschrikken en gewoon op de fiets springen……..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.