‘Leermethode frustreert kind en leerkracht’

11

PARAMARIBO, 15 jan – Parlementariërs tonen zich niet bepaald gelukkig met de nieuwe leermethode voor het basisonderwijs. De methode zou zowel leerkrachten als leerlingen danig frustreren. Het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov, krijgt de wind van voren.

De parlementariërs willen zo grondig mogelijk uitleg van minister Ashwin Adhin. Er zou te weinig onderzoek vooraf zijn gepleegd en van afstemming met de uitvoerders zou nauwelijks sprake zijn. “De kinderen raken gefrustreerd, maar meer nog de leerkrachten”, zegt Diana Pokie (A Combinatie/BEP) tegenover de Times of Suriname. De schoen knelt vooral bij de vakken rekenen en taal. Dat belooft niet veel goeds voor als over enkele maanden het schoolexamen begint.

De afgelopen jaren is al een neergang geconstateerd in de slaagcijfers. Pokie vindt het fout dat er zo slecht wordt gecommuniceerd. Weliswaar waren er trainingen voor leerkrachten. Maar dan blijkt dat vooral in het binnenland niet alle leerkrachten zijn getraind. Toch wordt nu iedereen verplicht mee te gaan. “Over het hele land hoor je klachten. De nieuwe methode is niet op alle scholen. Het is chaotisch”, aldus Pokie.


11 REACTIES

 1. Leerprobleem of indoctrineerprobleem? Surinamers zijn van huis uit een passieve volk. Ze sturen hout naar het buitenland en importeren meubels van dezelfde houtsoort het land in.

  Het wennen aan een nieuw systeem wil men liever niet.
  GIm mi owru shoe, daat ne hattie mi… Stem frontaal Surinamers allemaal..


  Maak melding

 2. DE nieuwe boeken zijn op de vlooienmarkt in Nederland gekocht. Die boeken zijn niet bruikbaar in Suriname, omdat er bijna 60% van de scholieren niet weten om te gaan met computers.


  Maak melding

 3. Een methode voldoet nooit als de handleiding niet grondig wordt bestudeerd. Lesgeven vereist een gedegen voorbereiding. Kost tijd, inzet en inspanning.
  En dat is, denk ik, het probleem in Su. Leerkrachten moeten tot 17. 00 u “oppassen” op de kinderen van de naschoolse opvang. Ze komen moe en uitgeput thuis en hebben geen tijd en energie over voor een gedegen voorbereieding voor de volgende dag. Hun eigen gezin vraagt ook de nodige aandacht van ze. Dus gaan ze liever op de automatische piloot.

  Het rekenonderwijs in Nederland is ook afgestapt van het moderne realistisch rekenen.
  Het leverde niet het gewenste resultaat. Ik denk dat de rekenmethoden die uit Nederland gehaald zijn, ook van dit soort zijn. Moeilijk om mee te werken als je er plotseling, zonder een gedegen en zorgvuldige begeleiding mee opgescheept wordt.

  Taal zal wel te Europees gericht zijn. Sluit niet aan bij de belevingswereld van onze kinderen en is daarom niet betekenisvol voor hen. Het maakt de betrokkenheid gering.
  Door in één keer, voor een paar miljoen aan boeken te kopen in NL dacht men het onderwijs in SU drastisch te moderniseren in één klap. Zo werkt het dus niet.


  Maak melding

 4. TUNEWA,DJANGO SU is een derde wereld land die streeft naar hoger maar jullie begrijpen dat niet denk ik eerst was het ook zo dat olie het land uit gaat dan ook weer benzine/diesel voor terug kwam straks niet meer en zo doe je dat er gaat toch ook goud en aluinaarde het land uit wat kunnen wij in SU bijvoorbeeld met aluinaarde misschien over tig jaren wel maar nu niet alles heeft zijn tijd dus ook die dingen maar wat het houd betreft doet het zijn werk want het zaagsel dat er blijft is bij jullie in gestopt denk ik vandaar reactie en elk land heeft baat bij in en export zo hou je alles draaiende welk land exporteert alleen maar help mij even daarmee want als het niet zo is dan zit die zaagsel bij mij en niet bij jullie hahahaaaaa,


  Maak melding

 5. Joh, toen ik in Suriname woonde werden deze vakken mij ingeramd. Ik wil niet beweren dat dat het juiste onderwijssysteem was, maar ik heb in ieder geval profijt van gehad. Nooit reken- en taalproblemen gehad. Ik weet niet hoe het nieuwe systeem eruit ziet; als het maar geen pretpakket wordt, heb ik er geen moeite mee. Anders worden Surinamers even dom als de Nederlanders op het gebied van rekenen en taal en dat willen wij Surinamers natuurlijk voorkomen.


  Maak melding

 6. Als mevrouw Pokie zegt dat het onderwijs in haar distrikt of ressort een chaos is,dan geloof ik haar. De chaos is ontstaan,omdat er geen continuiteit is bij de implimentatie van nieuwe methoden. Ook de bij- of omscholing van leerkrachten vindt niet regelmatig plaats. Begrijpelijk dat de minimaal opgeleide krachten die in Brokopondo of elders werken gefrusteerd raken als zij de proffesionaliteit missen om met nieuwere methoden te werken. Het blijft aanmodderen!


  Maak melding

 7. als het waar is en de nood zo hoog in de aangewezen vakken zijn,vind ik dat de university niet genoeg heeft bijgedragen aan het ontwikkelen van een nieuwe en betere educatie methode.
  vb,waarom begint men niet eerst het sranan mang tongo(surinaamse taal).


  Maak melding

 8. De universiteit is bij uitstek het instituut dat middels onderzoek zou moeten komen tot ontwikkeling en vaststelling van een national leerplan met leerdoelen etc. voor bv. het Lager Onderwijs.
  Helaas is daar blijkbaar meer expertise voor nodig dan er nu beschikbaar is. Expertise huren of kopen heeft geen prioriteit. De voorkeur gaat eerder uit naar scheepsladingen luxe auto’s en andere luxe goederen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.