Belgische expertise voor drinkwaterprobleem Commewijne

47

PARAMARIBO, 14 jan – Voor Commewijne wordt een speciaal drinkwaterproject uitgevoerd. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, NH, is koortsachtig op zoek naar zoetwaterbronnen in het aan de oostelijke kant van Paramaribo grenzende district. Voor het project is Belgische deskundigheid aangetrokken.

De zoektocht naar bronnen wordt een ware uitdaging, omdat Commewijne bekend staat als het district van het brakwater. De drinkwatervoorziening voor de tientallen woongemeenschappen is de hoofdpijn gebleken van opeenvolgende regeringen. Het lijkt nu te dagen en er heerst zelfs optimisme. “Als zaken positief besloten worden, kunnen we binnen zes maanden de mensen helpen aan schoon drinkwater”, zegt Marlon Oosterling, topfunctionaris Watervoorziening bij NH tegenover de Times of Suriname.

Met de Belgen wordt nog gesproken over de wijze van samenwerking. Oosterling verwacht dit jaar nog een definitieve en duurzame oplossing te hebben gevonden. Hij verwacht zeker zo’n twintigduizend huishoudens aan water te kunnen helpen. Commewijne is voor zijn drinkwater goeddeels afhankelijk van andere districten. Het water wordt per tankwagen vervoerd naar huishoudens. Niet zelden leidt dit soort voorziening tot ontevredenheid. (FOTO)

47 REACTIES

 1. Sinds wanneer hebben Belgen verstand van water ??
  Volgens mij zijn ze goed in wielrennen, maar verstand van water, nee nog nooit eerder van gehoord.
  Misschien zijn ze goedkoper, dan landen, die wel bekend staan om hun waterexpertise.


  Maak melding

 2. Rudinho, de Belgen kunnen voortreffelijk bier maken en daar heb je toch ook redelijk zuiver water voor nodig, naast de Rum distilleerderij. straks ook een brouwerij voor trappistenbier? Hik


  Maak melding

 3. Hans,

  Ik ben het met je eens, dat Belgen heel goed zijn in het maken van heerlijke biertjes.
  Ik denk zelfs beter, dan welk ander land in de wereld.
  Daarom alvast een proost, mocht ooit zover komen in Su !
  Maar volgens mij heb je voor het maken van bier toch echt andere expertise nodig, dan voor het maken van water, maar ik hou mij graag aanbevolen voor betere conclusies.


  Maak melding

 4. Een land wat beweerd dat het een van de grootste zoetwatervoorraden heeft ter wereld…

  Die kan een groot deel van zijn volk niet van schoon drinkwater voorzien…

  Dit komt door corruptie, doordat er vele miljoenen dollars in zakken van de hoge heren verdwijnen. Geld wat eigenlijk besteed kon worden aan zulke projekten…


  Maak melding

 5. Hugo CHAVEZ,

  Ik denk, dat jouw posting slaat op mijn (ongefundeerde) berichtje.
  Ik zal je eerlijk vertellen, dat ik geen verstand heb van waterproductie.
  Maar ik heb een paar goede Belgische vrienden in Su, die bij het lezen van het artikeltje op de Waterkant in lachen uitbarstten.
  In Europa staan andere landen, dan Belgie, veel meer bekend om hun waterexpertise, bv. Zwitserland, Oostenrijk, Noorwegen en Nederland.
  In dat rijtje heb ik Belgie nog nooit gezien, vandaar mijn opmerking daarover.
  Ik wens jou niettemin veel genot bij het drinken van het Belgisch kraanwater, zoals jij dat noemt.
  Proost !!


  Maak melding

 6. @Hugo CHAVÉZ
  Ik dacht in eerste instantie ook, hebben ze daar Belgen voor nodig, en wat weten die nu van water. Maar nu ik die link van je gelezen heb slik ik heel snel me woorden weer in thx. Weet je wat ik ook niet begrijp dat alles gelijk op kleur word gegooid of corruptie en dat soort dingen. Dit is wat er precies staat in het verslag.
  De drinkwatervoorziening voor de tientallen woongemeenschappen is de hoofdpijn gebleken van opeenvolgende regeringen. Dat betekent dat dit al tientallen jaren speelt en dat ook alle kleuren van de regenboog al aan de macht zijn geweest inclusief deze. Niemand heeft ooit de moeite genomen om er iets aan te doen. Laten we voor de mensen hopen dat er nu verandering in komt.

  lobie,


  Maak melding

 7. De belangrijkste Presidentiele TURBO-Task-Force, verheven boven alle ministeries, is die zich bezighoudt met Water-Naar-Zee-Dragen !

  Hun Motto is : GOVERNMENT-TAKES-IT-ALL !!

  Vandaar de drinkwaterproblemen van Sranang !


  Maak melding

 8. @Rudinho
  “Sinds wanneer hebben Belgen verstand van water ??”

  Wat dacht je van Belgen met een waterhoofd?

  Laatst zat ik in de sauna en hoorde plots het fluitende geluid van een fluitketel.
  Keek ik om me heen, zag ik een Belg met een waterhoofd bij wie de stoom uit beide neusgaten naar buiten spoot.


  Maak melding

 9. @ BO

  Voor ” CHAVÉZ ” is het belangrijk dat mensen in Commewijne het GEDOE met tankwagens achter zich kunnen laten om daarna te beschikken over leidingwater. Laten we hopen dat dit niet de zoveelste PRIETPAAT is van de surinaamse autoriteiten.

  Hälsningar från CHAVÉZ !


  Maak melding

 10. Lol ben benieuwd wanneer de eerste frituurkot in Commewijne staat. Toch te idioot voor woorden dat men Belgen aantrekt voor het drinkwater problematiek. Iedereen in de wereld weet dat Nederland een reputatie heeft op gebied van watermanagement. Referenties kunnen navragen in Oman, Dubai, Bahrein etc etc …


  Maak melding

 11. Eerst had Bouterse plannen om water te exporteren naar Afrika. Nu blijkt dat men haar eigen bevolking niet eens kan voorzien van drinkwater. Ziek !!!


  Maak melding

 12. @ Bo

  Geachte Bo, ik verzoek u om uw naam anders te schrijven, daar het verwarrend werk met mijn naam waarop ik al patent heb verkregen.

  Thans constateer ik dat deze regering gewoon niet zonder die bakras kan. Waarom scheldt men ze dan uit. Belgen,Hollanders en Luxemburg is een bloed(familie)

  Ik zou gewoon een oude zandput goed schutten,beveiligen en dat water zuiveren voor gebruik. Daarna zou ik doorgaan met onderzoek, immers gebruikt men daar al putwater zonder te zuiveren.


  Maak melding

 13. Het zou goed zijn wanneer Suriname ook het gecontamineerde water probleem van Paramaribo ook oplost. Want Suriname heeft heel goed drinkwater maar zolang de waterinfrastructuur niet verbeterd is, zullen wij in Paramaribo verontreinigd drinkwater moeten consumeren. De totaal verouderde ijzerenbuizen systeem dat omstreeks 1932 werd aangelegd (meer dan 80 jaren geleden) is aan een drastische vernieuwing toe, deze buizen zijn voor meer dan de helft dichtgeslibd met een geelbruine smurrie (oxidatie). In deze moderne tijd gebruikt men PVC buizen voor de drinkwatertoevoer. Voor het drinkwater probleem van Commewijne is een ontziltingsinstallatie nodig, het is eigenlijk een fluitje van een cent. Op Curaçao drinken zij toch ook zeewater dat ontzilt is, dus brakwater is zo gepiept om te ontzilten.


  Maak melding

 14. @Mebaryu,het ontzilten en destilleren van zeewater tot drinkwater is een zeer dure en tijdrovende procedure.Er moet veel energie aan te pas komen om het zeewater drinkbaar te maken.Er bestaan technieken om dat te doen, maar tot dusver waren die niet erg rendabel.

  De hoeveelheid energie die nodig is om water door een membraan te persen – bijvoorbeeld via het omgekeerde osmoseprincipe, waarbij de zouten achterblijven als bij een zeef – is nog onevenredig hoog in vergelijking met de opbrengst.Dit is de reden waarom water op Curaçao heel duur is.

  Een verklaring daarvoor is, dat er een grote fabriek draaiende gehouden moet worden, plus dat de olieprijzen erg hoog zijn. Al die kosten moeten worden gedeeld door een relatief weinig aansluitingen, dus is de prijs hoog. Er wonen tenslotte maar zo’n 140.000 mensen op het eiland.

  Nederland heeft 16 tot 17 miljoen inwoners en toch gaat men in dit land niet over op het op grote schaal produceren van zeewater tot drinkwater.De productiekosten zijn te hoog. Maar de vooruitzichten voor de aanwending van zeewater voor de productie tot drinkwater zien veelbelovend uit.

  Het klinkt vreemd, maar op onze blauwe planeet, waarvan het oppervlak voor ruim zeventig procent is bedekt met water, heerst een drinkwatertekort. Dat komt omdat slechts 2,5 procent van al dat water zoet is en daarvan bestaat het grootste deel ook nog uit ijs.

  Alles bij elkaar is slechts 0,3 procent beschikbaar voor drinkwater, en dat kleine beetje drinkwater raakt momenteel snel vervuild. Er lijkt maar één ding op te zitten om de mensheid te behoeden van een catastrofe die het olietekort kan doen verbleken.


  Maak melding

 15. Ik ben benieuwd wat ervan die enorme voorraden zoet water reservoirs,ontdekt bij een onderzoek van de in gepromoveerde hydro-geoloog Koos Groen onder,in de zeebodem bij de Surinaamse kust terecht is gekomen.

  De op geringe diepte in de IJstijd ontstane en tot 90 km uit de kust liggende waterzakken blijken wonder boven wonder behalve zout water ook zoet water te bevatten die als het ware een reservoir van drinkwater en van iets brak water vormt dat met een geringe mate van ontzilting tot drinkwater is om te vormen.
  De onderzoeker berekende dat dit water economisch is te exploiteren mits de schaal waarop dat gebeurt een redelijke omvang heeft.
  Het gaat hier om een hoeveelheid “onderzees” grondwater dat voldoende is om de behoefte van Suriname,op basis van het huidige gebruik,nog zo’n 200.000 jaar te dekken.

  Ik vraag me af of dat zoet water in de tussentijd niet sterk(osmose,diffusie)is verontreinigd met het zoute zeewater.


  Maak melding

 16. Zonne-energie, windmolens, waterkrachtcentrales, watertemperatuurverschillen energie alles is mogelijk. Maar men gaat 18000 woningen bouwen, meer auto’s laten rijden,4-baans snelmoordwegen aanleggen etc. Denk eerst aan volksgezondheid: schoon water


  Maak melding

 17. Als velen van jullie die kritiek hebben beter jullie best hadden gedaan in lui lekker land, dan had Suriname jullie kunnen vragen.
  Maar blijkbaar hebben jullie geen moer geleerd in Holland, dan alleen maar uit jullie nek lopen te lullen!
  Nogmaals, a.u.b blijven jullie voorgoed in Holland!


  Maak melding

 18. @Pico
  Het zijn amateurs;ze kunnen niets.
  Zon en regen hebben ze gratis en toch kunnen ze het volk er niet gelukkig mee helpen.
  Goud,hout en olie tellen!
  Daar kunnen ze behoorlijk in eigen zak van steken.


  Maak melding

 19. GEWOON VERKIEZING STUNT , DE VERKIEZING NADERT EN ALLES WAT DE NDP HAD BELOOFD AAN HET VOLK , IS LEUGEN, ALLEEN OM AAN DE MACHT TE KOMEN ZOUDEN ZE WATER BRENGEN IN COMMEWIJNE , 18.000 HUIZEN ZOU DE NDP BOUWEN , DE FLY OVERS ZOU KOMEN , DE TRAM ZOU OOK KOMEN EN EEN HELEBOEL HADDEN ZE BELOOFD , MAAR JA ZE HEBBEN GEEN TIJD MEER , DUS GEWOON WAT VERZINNEN OM TOCH NOG HET VOLK TE PAKKEN EN ZO HET LAND FLINK ROVEN , BOUTERSE IS NU AL 70 JAAR EN IN 2015 IS BOUTERSE AL 72 JAAR , DUS EVEN OUD ALS VENETIAAN, BOUTA GO HOME


  Maak melding

 20. No spang, Bouta is oud, Pres DINO en Minpres RONNIE komen,
  zij hebben hun Hezbollah-terroristisch-onderdrukkingsleger al besteld !!!

  Sranang e sribi !!!


  Maak melding

 21. @@ letterlijk buitengewoon geconcludeerd. Geen Zuid Afrika maar Commewijne!! Dus het kan alsnog!! Bouta kom dan!!!!! een buitenkansje voor de verkiezing!!! ??? zetels bij of sambel?? go sa teki faja!!


  Maak melding

 22. Als er 1 iemand was die niets anders deed dan kritiek spuien op de regerende coalitie van 2000-2010 dan was het de GROOTSTE DiDiBrie van Su wel.Als er 1 iemand is die geen M..R voor Su heeft gedaan is het de GROOTSTE DiDiBrie van Su wel.
  Als er 1 iemand is geweest die geen M..r voor Su heeft betekend(nergens ter wereld) dan is het de GROOTSTE DiDiBrie van Su wel. DiDiBrie je kan dat land niet leiden. Je probeert het steeds weer, maar het lukt niet. Fa ie koppig so . Laat Santokhi Segebai het doen.Want het enige wat je kan is mensen zwart(proberen te)maken. Santokhi Segebai kan overal ter wereld komen, maar joe DiDiBrie joe no mang en joe no kang.
  Blijf je volk maar voor de gek houden DiDiBrie en leuk doen.De wereld houdt hiervan(je volk dom houden) Eerst was het ’t busje(Bosje) dat zo kwam; nu is ’t het water dat zo komt…….. Odiii.
  Glenny.


  Maak melding

 23. Nee hé, niet de Belgen die ons van schoon drinkwater moeten gaan voorzien!
  Nog even en we worden overspoeld door een stelletje frietbakkers, zijn er al niet genoeg opvreters in ons land?
  Als je watermanagement werkelijk serieus wilt nemen zal je Nederland nodig hebben, die staan internationaal bekend vanwege hun kennis en betrouwbaarheid op gebied van water, welteverstaan, veilig water!
  Laten we nu alstublieft niet in zee gaan met de Belgen, die weten alleen hoe frieten te bakken!


  Maak melding

 24. letterlijk

  Dus dan wordt het geen water meer naar Afrika exporteren, maar naar Commewijne…….hahaha wat een regering
  ==
  Wat vindt u zelf van uw bijdrage? In India hebben zij of te veel of te weinig, schroothoop dat je bent!


  Maak melding

 25. Ik zou zeggen, welke is in konkreto UW bijdrage in de ontwikkeling van Suriname? Al dat gelul uit uw vette nek brengt ook geen wijsheid. Begin je zorgen te maken over jou te zijner tijd verpieteren in een kille bejaardencel in Europa.


  Maak melding

 26. Een massamoord/drugspresident, een Hezbollah-zoon-DINO en een lege staatskas, dat is bijdrage van PARAMAN-NDP aan de staat Suriname !

  Nationale Devaluatie Partij : wij BLIJVEN meer uitgeven dan de staat aan inkomsten heeft !

  Gratis water voor iedereen zegt OW-budget-weg-tovenaar prof Abrahams, het kost de staat niets !!!


  Maak melding

 27. Paraman,
  Ik dacht dat jij al verholpen was van die paarse gekte.
  Deze berichten laten zien dat die hele paarse criminele bende in een luchtkasteel leven,nu hoor je niets over die Bakras.


  Maak melding

 28. zijn de Surinamers zelf niet staat om de drink water voorzien aan zijn arme bevolking van commewijne .onafhankelijk worden met grote mond tegen de blanke ,maar aanvankelijk blijven de blanken.


  Maak melding

 29. Als Suriname voor het vinden van water de hulp van buitenlanders moet inroepen dan dalen zij in mijn aanzien. Mijn probleem is de vraag wat Surinamers eigenlijk kunnen. Niets?


  Maak melding

 30. De NDPer is te dom om te snappen dat in Suriname boren en waterpomp aanleggen genoeg is. De NDPer weet alleen snoepreizen te betalen uit overheidsgeld. Binnenkort is er een tegenbezoek van Surinaamse experts in kronto oli naar Belgie.


  Maak melding

 31. Zonder hulp van buitenaf kunnen de Surinamers werkelijk NIKS voor elkaar krijgen.

  Het land stikt van de afgestuurde ingenieurs en toch kunnen deze goed betaalde lui geen fatsoenlijke waterleiding installatie en waterleidingen aanleggen.

  Waarvoor dient de Adek Universiteit en de Natin dan eigenlijk ?

  Wees maar oprecht blij met de hulp die Nederland en Belgie jullie geven, ondanks dat er een oud-dictator en vermeende massa-moordenaar president van het land is .

  Zonder de SurNeds en de Nederlandse regering, die zo gul zijn met hun giften, was er niets overgebleven van dat land en zijn over het paard getilde bevolking.

  Surinamers zijn blaaskaken en nietsnutten. Altijd maar om steun zoeken bij een ander.

  Veilig drinkwater is een van de voornaamste levensbehoeften voor de mens !


  Maak melding

 32. dus michael als de expertise er is, ga jij alsnog onderzoekskosten maken en het vervolgens zelf uitvoeren? Dus als er een ipad bestaat, ga jij los daarvan een soortgelijk toestel maken + de ontwikkelingskosten en ontwerpkosten, ipv het te kopen en je mensen voor nieuwe projecten gebruiken? Nee dat is slim wil je zeggen.

  Je snapt werkelijk niets van economie.


  Maak melding

 33. aan “aan michael”,
  laten we er maar van uitgaan dat jij niets van de posting van Michael snapt.
  Even ter jouw attentie, Samsung heeft als tegenhanger van de Ipad, de diverse Galaxie”s ontwikkelt en er bestaat ook nog zoiets als de BlackBerry, dat noemen ze concurrentie en ontwikkeling vanuit een iets andere gezichtshoek en benadering, is gewoon goed om de concurrentie te prikkelen tot verdere innovatie


  Maak melding

 34. De Belgen zijn dag en nacht beperkt van verstand in de ogen van de Hollanders toch!De Belgen zijn tenminste bedachtzamer in wat ze ook in praktijk brengen of iets uitoefenen… hahaha..met een zeer goede score.


  Maak melding

 35. @ Paraman

  Paraman weet wat je bent? Je bent een onvervalst geboren en getogen suri.PARAMAN hahahahaha dat in de zeer cruciale adembenemende PARA tussen de KRONTO bomen in de aanwezige flora en fauna thuis hoort te zijn en dan conserveren en over sagaciteit hebben!No mang ano kan tog!! soso lobi…bhaai.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.