Suriname wil Paramaribo op wereldlijst handhaven

53

PARAMARIBO, 13 jan – Minister Ashwin Adhin van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov, is bereid het Surinaams gebouwd erfgoed te helpen behouden. Dit is ook te kennen gegeven aan Roy Smits, lid van Suriname’s permanente vertegenwoordiging bij de Unesco. Het gebouwd erfgoed, de monumentale gebouwen in Paramaribo, moet op de werelderfgoedlijst blijven.

Deze lijst van de VN organisatie voor Onderwijs Wetenschap & Cultuur. Suriname neemt de waarschuwing van de Unesco ter harte en Adhin bracht daarom een bezoek aan de binnenstad van Paramaribo. Behalve Smits waren ook enkele hoge functionarissen van onderwijs en cultuur mee op stap. Het is de eerste keer dat een minister langs het gebouwd erfgoed trekt voor een overzicht. De reden waarom Suriname bedreigd is met afvoering van de internationale lijst, werd ook duidelijk.

De staat van veel gebouwen is verre van degelijk. Ook bleek een aanzienlijk deel van de gebouwen enigszins verbouwd. De oorspronkelijke staat is veranderd en de Unesco neemt het de regering kwalijk dat er niet ingegrepen werd. Suriname krijgt nu alsnog de tijd zich te beteren. Tot februari loopt een ultimatum om een plan op tafel te leggen voor een gericht monumentenbeleid. Adhin liet er tijdens zijn ‘inspectietocht’ geen twijfel over bestaan, Suriname blijft graag op de lijst en zal er zijn best voor doen. Het land is in 2002 op de werelderfgoedlijst geplaatst.

53 REACTIES

 1. Suriname wil heel veel maar heeft geen cent te maken….

  Het geld verdwijnt met bakken in zaken van de Paarse Rovers Bende

  Ik heb nu al medelijden met de regering die straks de puinhoop van Bouterse moet opruimen.


  Maak melding

 2. Oke heb jij dan geen medelijden met je zelf ik denk niet dat jij SURINAMER bent maar steeds negatief loop te zeuren over SU en regering hoe zit het met jouw zelf en land van herkomst alles oke nou hou het dan zo en laat een ander in zijn waarde SU heeft geen geld te maken hebben ze jou om geld gevraagd en paarse rovers bende hebben ze jouw berooft of is het dat je deze regering persoonlijk niet mag dus zelfs goed is fout in jouw ogen dus gewoon een blaaskaak.


  Maak melding

 3. Het is een mentaliteits probleem…we willen alles gratis..
  en als wij alles gratis krijgen kunnen wij het ook NIET onderhouden..

  Waar blijft het verantwoordelijkheids gevoel hetgeen
  héééél VER te zoeken is…


  Maak melding

 4. @ Boegroe

  Stop NDP-dwangmatige-Consumptie-Uitgavenbeleid ! Surinam dollar wordt door deskundig familieclanlid van de Centrale Bank, ruim een jaar lang gesteund met miljoenen ! Terwijl de NDP-regering buitensporige uitgaven blijft doen. De uitgaven van de staat overtreffen de inkomsten van de staat al langere tijd !

  NDP : BEZUINIG of DEVALUEER de SRD !

  PS : Dit is POSITIEF gezeur !!!


  Maak melding

 5. Ik ben blij dat Adhin voorstander is om op de wereldlijst erfgoed te willen blijven. Maar daarvoor is een plan nodig en 1 ding is zeker daar gaat veel geld mee gemoeid zijn… nou ja weetje wat als er 63 tickets voor studenten opgestuurd kunnen worden zal zoiets als de wereldlijst toch zeker prioriteit moeten zijn toch, men wist van de lijst al voor men de tickets verstuude, ik vnd die tickets al Lordspelerij, dang luku now now… salarissen worden veel te laat [huh maaaaanden later] uitbetaald , studenten e ben kisi tickets en de wereldlijst was ff ni belangrijk joh….

  Deze regering is onervaren amateuristisch en weet geen prioriteiten te stellen in het LANDSBELANG ! Dat vind IK en vorm deze mening met alles wat ik meegemaakt heb met DEZE regering. Ach mang enmet geld weten ze helemaal niet om te gaan, ja de belastingsrd’tjes van het volk opmaken aan ”lordspelerij” <<< eigenbelang sani.


  Maak melding

 6. Omgerekend moet men nog een half miljard US Dollar storten in de goud deal. Over de financiering daarvan wordt doodgezwegen.

  Herstel van de monumentale panden gaat ook in de papieren lopen, de vraag hoe wil men dit allemaal gaan bekostigen ?
  Heeft men überhaupt al een raming gemaakt over de kosten ?
  Ashwin Adhin blèrt wel dat hij de stad op de wereld erfgoedlijst wil houden maar hoe realistisch is dit.

  Het land wordt volgepropt met (chinese) leningen, op de pof leven en schulden doodschuiven naar volgende generaties. Dat is het motto van paars.

  Ik weet niet hoe het bij de paarse kliek is, maar ik heb geleerd dat je geld niet kunt uitgeven als je het niet in je portemonnee hebt zitten.

  PS. Boegroe, ga aub werken aan je spelling. Kan er geen touw aan vastknopen.


  Maak melding

 7. Het is om te huilen als me weet wat er al verloren is gegaan aan cultureel gebouwd erfgoed.
  Koesteren zouden we ze moeten, die prachtige, statige gebouwen in de binnenstad die ons in stilte vertellen over ons verleden, waar we vandaan zijn gekomen en met welke precisie onze voorouders ze hebben neergezet. Met hún bloed, hún zweet en hún tranen!
  Vergeet niet de kleine lieftallige typische houten Surinaamse huisjes die het stadsbeeld zo mooi verfraaien en typeren. De binnenstad van Paramaribo, de parel van de Caraiben!
  Wie het niet ziet is blind.
  Hier komen ze ook voor, de toeristen!
  Soms lijken ze wel (de huisjes en de panden) “bromki’s tap’ dot’ ipi” door al het vuil dat zwerft over straat. Daarvoor schaam ik mij diep. Een regering die niet bij machte is om het gewone huisvuil opgeruimd te krijgen is geen knip voor de neus waard.
  Ik hoop dat de minister meent wat hij zegt!


  Maak melding

 8. Ook onder een andere regering met een andere president zal er weinig veranderen in Suriname.

  Alleen een nieuwe generatie in Nederland geboren en getogen SurNeds zal verandering kunnen brengen in dat land.

  SurNeds zijn opgegroeid in een cultuur van compromissen sluiten, de zogenaamde poldercultuur, hebben andere karaktereigenschappen en zijn heel milieu-bewust.

  Een aparte staat binnen de grenzen van Suriname, een status aparte a la Aruba of een provincie van Nederland a la Bonaire, waarin de SurNeds met behoud van hun eigen identiteit en Nederlandse nationaliteit een nieuwe toekomst kunnen opbouwen, zou ook in het belang van Suriname zijn. Denk aan meer toerisme, kennis over landbouw, finance, techniek en last but not least de hogere consumenten bestedingen.

  Het land Suriname is groot genoeg om aan deze voorwaarden te voldoen, alleen de politieke wil om dit te realiseren moet eerst onderkend worden door de Surinamers en hun politieke leiders. Surinamers en SurNeds zijn aan elkaar veroordeeld en moeten samen en naast elkaar in een andere staatsvorm met elkaar aan de toekomst werken.

  De kennis en vermogen van de SurNeds kan Suriname naar nieuwe hoogten stuwen.

  De vraag is of de volgende president van Suriname bereid is om een handreiking te doen naar de SurNeds. Ook de volgende president zal uitgaan van dezelfde arrogantie.

  Hoe je ook wendt of keert: de helft van het oorspronkelijke Surinaamse volk woont in het voormalige moederland en is, ondanks allerlei verwoede pogingen van de Surinaamse regeringen in de afgelopen 40 jaar, niet bereid gebleken om afstand te doen van haar verworven maatschappelijke en culturele verbondenheid met Nederland.

  Het zal wel blijven bij plannenmakerij, zoals het de afgelopen 40 jaar ook is gebeurd, maar ik voorzie geen enkele wezenlijke verandering in het beleid van Suriname.

  Een handjevol politici en hun handlangers zullen doorgaan met het graai cultuur.

  De enige redding van het ooit zo mooie en welvarende land is een nieuwe generatie uit Nederland die de hele zaak daar overneemt en tot een economische succes brengt.

  Een ding is zeker: de geboren SurNeds en hun kinderen en kleinkinderen zullen anders heel gauw gaan vervreemden van hun geboorteland Suriname.

  Tenzij in Suriname de oogkleppen nu worden weggehaald en men hun achterlijke wantrouwen jegens de SurNeds laat varen. Alleen dan is het tij nog te keren.

  Quote

  Santokhi: ‘De tijd van nyang, dringi, prisiri is voorbij’

  13 Jan, 2014

  VHP-jongeren van Commewijne hebben een billboard geschonken aan VHP-voorzitter Chan Santokhi. (Foto: ASP) ”De tijd van nyang, dringi, prisiri is voorbij, want de VHP stevent recht af op de verkiezingswinst”. Dit zijn de woorden van een opgetogen voorzitter van de VHP Chan Santokhi zondag bij de Opo Yari bijeenkomst in Commewijne. De organisatie lag in handen van de jongerenraad van Commewijne onder leiding van Dhiraj Soekhai.

  Santokhi haalde flink uit naar, wat hij noemt, het verspillingsgedrag van de regering. Volgens de politicus heeft de regering totaal gefaald op diverse gebieden zoals onderwijs, agrarische sector en ondernemerschap. ”Als wij aan de macht komen, moeten wij als eerste met een herstelprogramma komen, omdat er een cultuur is gekweekt door deze regering om corruptie in stand te houden. Corruptie begint een norm te worden in Suriname. Kijk maar eens naar de armoede. Criminaliteit is gestegen en het geweld blijft maar steeds toenemen. Ik raad de minister van Justitie en Politie aan om ook te gaan onderzoeken welke factoren ertoe leiden dat er ook nog geweld wordt gebruikt tegen politieambtenaren”, aldus Santokhi.

  Herstel gezag
  Hij zegt dat in plaats van dat iemand binnen de regering opstaat om een halt toe te roepen aan de corruptie, eenieder juist mee geniet. Hij beloofde de aanwezige mensen wederom respect voor het gezag en de rechterlijke macht, als de VHP weer aan de macht komt. Ook zal zijn partij zich onder andere richten op herstel van het onderwijs zoals het introduceren van arbeidsgerichte studiemogelijkheden in Suriname. ”Ook ondernemerschap moet gestimuleerd worden. Elke sector moet worden gestimuleerd op basis van wat de markt vraagt”. Santokhi zegt dat de VHP ervoor gaat zorgen dat ze aan de macht komt. ”De strijd is reeds begonnen”.

  Soekhai zei dat zelfs president Desi Bouterse bang is voor Santokhi, omdat deze niet openlijk zijn naam durfde te noemen tijdens de jaarafsluiting van de NDP. ”De president noemde andere namen, omdat hij bang is. Hij durft niets. Maar onze voorzitter durft wel en wij gaan voor de strijd”, zei Soekhai. De jongerenraad gaf aan Santokhi een billboard als cadeau waarop staat: ‘Its time for a Chan(ge)’.
  ”Wij hebben binnen tien dagen dit alles voorbereid”, zegt Soekhai. De bedoeling van deze bijeenkomst was een terugblik te geven van beleid en bestuur over het jaar 2013. Ook het programma van de viering van de 65ste verjaardag werd even doorgenomen. Op de bijeenkomst waren ook aanwezig de VHP-parlementariërs Sheilendra Girjasing, Ganeshkumar Kandhai, Mahinder Jogi en toppers van andere partijen.

  Unquote

  bron: starnieuws


  Maak melding

 9. @Michael, ben het met je eens ! De tijd van nyang, dringi, prisiri is inderdaad voorbij. De expertise van de surineds in combinatie met een sterke leider zou voor Suriname de redding zijn. Ik denk oprecht dat Santhoki die man is. Hij is de man die een brug kan slaan met de surineds en de rest van de wereld, want laten we nu eerlijk zijn, suriname staat met Bouterse wereldwijd voor joker.

  Herstel van de rechtstaat en intrekking van alle concessies zou prioriteit moeten hebben. Zelfs die gouddeal zou van tafel moeten gaan. Op corruptie zou zware gevangenisstraf moeten staan incl. zweepslagen en onteigening bezittingen.

  En idd surineds moeten makkelijker een bedrijf kunnen opzetten zonder al dat geneuzel.

  Medio feb. begint de grote Dino Show en dan gaat het feest beginnen. Kan niet wachten …. 🙂


  Maak melding

 10. Adhin kan van alles beloven over het behoud van het Surinaamse erfgoed in de binnenstad, maar dat gaat hem niet lukken en dat weet hijzelf ook heel goed.
  Maar ja, hij moet iets zeggen, toch ?
  Ik heb wel een oplossing:
  Stuur de helft van ons belachelijk grote ambtenarenkorps naar huis, tref een regeling over de afbouw van salaris en je speelt binnen een paar jaar enorm veel geld vrij.
  Als er ergens geld kan worden gevonden, is het wel bij de overheid zelf, maar dan moet je wel lef hebben.
  Omdat ik een realist ben, weet ik natuurlijk, dat dit nooit zal gebeuren, integendeel, het ambtenarenkorps zal alleen nog maar groeien en meer geld gaan kosten.
  Dat is namelijk al 38 jaar aan de gang.
  Jammer van de goede voornemens van Adhin, maar hij zal het geld niet gaan vinden.


  Maak melding

 11. Toen su de eerste keer door de Unesco gezegd werd dat su van de wereld erfgoed wegehaald zou worden,omdat die gebouwen niet onderhouden worden,zou,ik mij daar niks van aantrekken.

  de gebouwen die als wereld erfgoed door unesco naar voren gehaald worden, zijn gebouwen die in koloniale periode door crioro slaven gebouwd zijn.
  die gebouwen werden,meestal op de begane vloer waar cellen waren,als gevangenissen,martelkamer enz gebruikt.
  op de eerste verdieping verbleef meestal de slaven houder,of de kolonisator die zich zelf ook tot rechter en executor gemaakt had.
  alle gebouwen van toen(wat wereld erfgoed genoemd word),afgezien van de gewone woningen die ook door de slaven houder bewoond werden,zijn als gevangenissen of martel kamer(hok)gebruikt.

  nu,’is de vraag,;hoe kunnen zulke gebouwen waar er onschuldig bloed vergoten is,als,wereld efgoed gezien worden door het nageslag van de slaven(crioro) die toen vermoord en gemarteld zijn.
  waarom niet digitaliseren en als les materiaal gebruiken, als geschiedenis les,en,de gebouwen slopen door betere neer te zetten.
  wij hoeven er niet altijd aan herrinnerd te worden wat onze voorouders tijdens verdrukking van slaven handelaars,megemaakt hebben.

  unesco weet ook wat zich in die gebouwen heeft afgespeelt,maar komt met hun voornemens wat monumentale gebouwen betreft,om hun ego hoog te houden.

  waarom zegt unesco niet dat die gebouwen gesloopt moeten worden vanwege negatieve handelingen dat zich in die tijd in die gebouwen door de slaven handelaars op het crioro volk uitgevoerd zijn.

  ik vind dat unesco niets over die gebouwen te zeggen heeft,en ook niet mag komen uitleggen dat die gebouwen van de wereld erfgoed verwijdert moet worden.

  mi no spang,laten zij het maar van hun lijst halen,het is niet door hun gebouwd.
  unesco,haal ons maar van jou lijst.

  mijn mening.


  Maak melding

 12. @ Siene.

  Wij Surinamers kunnen wel bouwen, maar niet onderhouden !!!
  En dat heeft niks te maken met welke politieke partij dan ook, die aan het bewind is!
  Het is eigenlijk jammer maar ja,wij als volk kunnen er helaas niks aan doen,tenzij er een stichting die bereid is om deze gebouwen in stand te houden.
  Maar ik geloof ook niet in Stichtingen, soso njag duku, ding sabie.


  Maak melding

 13. m.a.w

  die gebouwen hebben geen positieve geschiedenis(achtergrond)dat het kosteren waard is.
  wel als gedachtenis wat met onze voorouders gedaan is(geschiedenis).
  een andere waarde heeft het niet.


  Maak melding

 14. @ Sra

  U vergeet dat de CRIORO-Surinaamse-dictator, met hulp van de blanke kolonisator, ALLE soorten Sranangmangs, Crioro of niet, in diverse gebouwen in Surinam heeft gemarteld en in koelen bloede heeft vermoord !

  Haal ALLE huizen en bezittingen van deze massamoordenaars en hun helpers van de Unesco-lijst, ook de gebouwen waarin zij de ECHTE OPRECHTE Surinamers hebben vermoord !

  Verbrand bezittingen van al deze CRIORO-moordenaars/folteraars, zodat een gereinigd Sranang weer aan de OPBOUW kan gaan werken !

  En u heeft het steeds over blanke kolonisators en folteringen in gebouwen in Surinam ?

  Aksi a people fu Paramaribo nanga di fu Moiwana !!


  Maak melding

 15. Sra, brand dan gelijk ook maar fort Zeelandia maar plat want ik weet zeker dat er ook daar behoorlijk wat mensen zijn die daar slechte herinneringen aan hebben aan recenter verleden dan dat waar jij het over hebt, en vergeet dabn niet die veroorzaker van die ellende er in op te sluiten is dat tijdrovende december-proces ook niet meer nodig, maar ben jij zelf ook nog steeds niet een gevangene van het verleden, lekker he die slachtoffer rol, heb je iets om steeds weer over te zeuren , zielepiet


  Maak melding

 16. Srafu

  ik weet niet waar jij over praat.

  als jij het bovenstaande nieuws goed gelezen hebt,dan kan jij toch wel opmerken dat het over,behoud van monumantale erfgoad gaat.

  of niet dan.
  pres Bouterse zijn naam komt niet in het bovenstaande nieuws voor.


  Maak melding

 17. Als sra groen licht krijgt, staat hij als eerste met een fakkel klaar om Fort Zeelandia in de fik te steken. Want sra is er één die denkt: weg Fort, weg bewijs, weg Moorden, weg Vervolging, weg stuk geschiedenis! En we kunnen beginnen met een schone lei!
  Onnozele sra!


  Maak melding

 18. Hans

  zie de dingen maar met jou fantasie fictieve en leugenachtige verhalen,’het intreseert mij niet.

  pres Bouterse zijn naam komt nergens in het bovenstaande nieuws voor.
  verder heb ik geen verklaring aan jou af te leggen,’als ik,volgens jou melding,in het verleden ben blijven hangen,en slachtoffer rol aan het spelen ben,dan zal het volgens jou manier van denken ook zo zijn,’toch Henk.


  Maak melding

 19. Tamara

  heb jij daar wat op tegen,dan.

  jij praat over branden van gebouwen,’ik praat over digitaliseren en andere gebouwen neer zetten.

  zie jij die verschil

  ik probeer niet voor jou te denken,probeer dan ook niet voor mij te denken.


  Maak melding

 20. For what it is worth: ik ben gek op de oude surinaamse architectuur. Ik vind het gewoon prachtig, zoals dat plaatje bovenop. Afgelopen jaar dat ik er was zag ik die woningen aan de hogestraat of was het de waaldijkstraat, vervallen, maar wel vervallen glorie. Ik hoop dat het goed komt. En ik hoop dat ik ooit een keer een huis mag bouwen in die oude surinaamse moesje-zit-achter-het-raam stijl. Die stijl vind je terug ergens in een project op commewijne. Helemaal mooi.


  Maak melding

 21. Heel goed initiatief van de minister en denk ik dat een ieder hem daarbij moet ondersteuning. Ik adviseer hem alvast een een bericht te doen uitgaan, dat niemand en ook niemand een tweede keer de opdracht moet geven om gebouwen met kannonnen kapot te schieten en te verbranden.Ook politie en mp gebouwen met met rust te worden gelaten. Ik denk hierbij aan het politie buro aan de waterkant waar nu een irriterende nietszeggende monument is geplaatst.Ik denk dat daar een openbaar toilet beter zou zijn geplaatst.


  Maak melding

 22. @ Sra

  Voor u, komt Bouterse niet in het bericht voor en ook niet is de geschiedenis van Suriname na 1976. Dit komt door de NDP-geschiedenisverduistering !

  De geliefde Gebouwen- (monument of niet) en mensenvernietiger van je, frede fu go na krijgsraad !

  In de NDP-geschiedenisboeken komen inderdaad 8 december-massamoord, Moiwana-massamoord en Surinaamse militaire DICTATUUR niet voor !

  Ook in het DEA-nieuws en het nieuws van Preet Bharara, de aanklager in het DINO-Hezbolah-proces, komt uw President niet voor, hatsjee !


  Maak melding

 23. @sra
  Ja sra, ik heb er alles op tegen dat deze gebouwen verdwijnen.
  Brand, afbraak, sloop, hoe je het wil doen, het komt op hetzelfde neer.
  Los van het feit dat Paramaribo zijn glans en glorie zal verliezen, het toerisme zal dermate afnemen dat het een verliespost wordt voor ons land.
  Met het vernietigen van ons cultureel gebouwd erfgoed, poets je onze geschiedenis niet weg.
  Die is verankerd in onze boeken, harten en hoofden en heeft ons gemaakt tot wat we nu zijn.
  Het heeft ons gevormd en onze cultuur bepaald.
  Daarom sra, ben ik erop tegen! En ik zal niet meer hardop zeggen hoe jij erover denkt.


  Maak melding

 24. @sra
  jo kaalkontige warhoofd baviaan…heb je weer van die shit gerookt ??
  1000x heb ik je “geschreeuwd” van ga naar school anders gaan die kinderen van de “freubel” klas je uitlachen..
  je kraait zoals altyd alleen maar onzin uit.


  Maak melding

 25. Tamara

  jij mag voor of tegen zijn,’een ieder heeft zijn eigen mening.
  maar,waar ik niet eens met jou ben is dat jij zegt dat paramaribo zijn glans en glorie zou verliezen als die gebouwen weggehaald zouden worden,;”hoe zou su zijn glans dan verliezen en wat voor glorie heeft su en bevolking in dit opzicht,’volgens mij helemaal niets.’het is wel een glorie en triomp van het nageslacht van de vroegere slaven drijvers,en een vernederend realistisch symbool voor het nageslacht van de vroegere slaven.

  jij schrijft ook;”Met het vernietigen van ons cultureel gebouwd erfgoed, poets je onze geschiedenis niet weg.
  mijn antwoord is;
  zulke gebouwen zijn nooit een cutureel erfgoed geweest,maar,gebouwen met nadelige gevolgen van de slaven die zich niet aan de regels van de slaven drijvers gehouden hebben,en dat,heeft niks met cultuur te maken.

  jij zegt ook;”Die is verankerd in onze boeken, harten en hoofden en heeft ons gemaakt tot wat we nu zijn.
  Het heeft ons gevormd en onze cultuur bepaald.
  Daarom sra, ben ik erop tegen! En ik zal niet meer hardop zeggen hoe jij erover denkt.

  mijn antwoord,;
  zeg mij wat zijn wij nu,of bedoel jij,;jou gemaakt tot wat jij nu bent,en jou cultuur bepaald.
  in su denken wij anders.
  als jij jou hebt laten vormen door onderdrukkers die tevens jou cultuur,leven,form van gelooft,sociaal bestaan,taal en nog veelmeer wat van jou is te vernietigen of in het geheim voor jou bewaren,en hun in alles geloven wat zij jou zeggen,”dan wil dat zeggen ,dat jij niet goed aan jou hooft ben.


  Maak melding

 26. ROY

  nu begrijp ik waarom miera jou dagoe bal genoemd heeft.

  roy mi boj,als ik onzin uitkraam,waarom lees jij mijn posting dan.
  of heb jij nog niet door dat ik mij niet naar jou niveau verlaag,het zou zonde van mijn iQ zijn.


  Maak melding

 27. Beste sra,
  Wij zitten absoluut niet op dezelfde golflengte en daar is niets mis mee.
  Het lijkt mij daarom verstandig om de discussie hier en nu niet voort te zetten, met alle respect.


  Maak melding

 28. sra: “het is wel een glorie en triomp van het nageslacht van de vroegere slaven drijvers,en een vernederend realistisch symbool voor het nageslacht van de vroegere slaven”

  Dus jij hebt ook als je door straten van de historische binnenstad van Paramaribo loopt, plotseling last van je slavernijsyndroom??? Laat me niet lachen.

  Is het je opgevallen dat de bevolking van Suriname ook bestaat uit andere mensen dan afstammelingen van slaven. Mogen die wel genieten van de historische binnenstad.

  Toch knap dat jij altijd bij elk onderwerp de slavernij weer van stal haalt. Get a life


  Maak melding

 29. sra
  m.a.w

  die gebouwen hebben geen positieve geschiedenis(achtergrond)dat het kosteren waard is.
  wel als gedachtenis wat met onze voorouders gedaan is(geschiedenis).
  een andere waarde heeft het niet.

  Ik word zoooooo moe van dat gewauwel van jou…..


  Maak melding

 30. Volgens Sra moet dan ook de Touwer in Londen worden afgebroken omdat dit gebouw als gevangenis heeft gediend en geen positieve geschiedenis kent…

  Wat een joke is deze man toch


  Maak melding

 31. Een goedenavond Henk Molenaar, ook namens je vrouw.
  Voor mij kan jouw verblijf in Suriname niet lang genoeg duren.

  Ja hoor beste forum-ers hij zit weer in Su en ik neem voor hem de ho(r)n(y)neurs waar.


  Maak melding

 32. Landgenoten.

  Discussie is niet voor een Sranan man Uma, vaak leidt het tot een beledigingen, scheldpartijen en zelfs tot handgemeen!
  Sarie torie,wij Surinamers zijn gauw aangebrand,dat is een heel kwalijke zaak vind ik, we willen altijd gelijk.
  Maar Brada nanga Sisa; a tori no dé so, yu mus mang respekeki wan trawang mening toe.
  wan trawan mening tu


  Maak melding

 33. Sra jij moet inderdaad zuinig zijn met je IQ , gezien de inhoud van je postings en het niet in kunnen leven in de ziens en belevingswijze van de anderen bezit je er niet te veel van dus inderdaad zuinig op zijn voordat je het helemaal kwijt raakt


  Maak melding

 34. Op ieder forum heb je mensen, die altijd hun gelijk willen halen en zich niet kunnen inleven in de standpunten van anderen.
  Sra is ook zo’n voorbeeld.
  Zij/hij – ik weet niet wie achter de naam Sra schuilgaat – heeft niet het vermogen om op basis van inhoud met anderen op dit forum van gedachten te wisselen.
  Volgens sommigen is dit probleem te wijten aan een te laag IQ of een te laag voorhoofd, maar volgens mij is dat hetzelfde.
  Feit is en blijft, dat het met zulke personen geen enkele zin heeft in discussie te gaan.
  Betweters heb je overal en Sra is zo’n type.


  Maak melding

 35. Sra gezien Het aantal plusjes wat Rudinho voor zijn postings krijgt valt de door jou vermeende betweterigeheid nog wel mee, integendeel, iets wat je van jou zelf niet kan zeggen, gezien de veelal negatieve reacties van de anderen op deze site op jou, in dit geval de pot verwijt de ketel en zou ik maar de hand in eigen boezem steken.
  Laat het beeld wat je van jezelf hebt, mede bepalen wat anderen van je vinden


  Maak melding

 36. Sra,

  Jouw reactie is precies wat ik bedoel.
  Op dit forum wil jij altijd je gelijk halen.
  Dat is overigens je goed recht, maar tegelijk ook een constatering, die staat als een huis.
  Je verwijt mij nu ineens, dat ik ben opgegroeid met leugens en dat ik je veroordeel om wat ikzelf ben.
  Niets van dat alles is waar.
  Het enige, dat ik je verwijt, is dat je niet op basis van de inhoud van een artikel met anderen kunt discussieren, omdat je helemaal gefocussed bent op jezelf.
  Verder ben ik het helemaal eens met de laatste zin in de posting van Hans.


  Maak melding

 37. In de lange tij dat ik nu jaarlijks in Suriname gemiddeld zo’n anderhalve mnd. verblijf heb ik elke keer me afgevraagd wanneer ze nu eens begonnen aan het onderhoud van de nog wel intact zijnde monumenten, uitzonderingen zoals de Kathedraal uitgesloten, en nu pas nadat de Unesco Paramaribo als de Witte stad met de grootste houten kerk van heel Zuid-Amerika van de wereld erfgoed dreigt te flikkeren moeten de overheidsdienaren ook deze monumenten eens gaan bekijken, war hebben die gasten voorheen gedaan , hebben ze poep in de ogen gehad, of is dit weer typisch Surinaams, alles uitstellen tot tamara.
  Zijn die monumenten niet 1 van de belangrijkste touristische trekpleisters van Suriname en in het bijzonder van Paramaribo en daardoor indirect een niet onbelangrijke bron van inkomsten, en heeft het ook niet een functie, als touristen van een opgeleide gids de geschiedenis van die huizen ook of “juist ook” de negatieve kant van het slavernijverleden te horen krijgen
  Kosten gaan voor de baat uit, alleen of dit nu wel goed doordringt bij de partij van Nyang, Dringi en Potverteren is nog maar de vraag


  Maak melding

 38. @sra en dat maakt de geschedenis zo mooi,waarom moeten ze weg?
  Dit zijn juist de tastbare instrumenten,een land heeft altijd een verhaal.
  Kijk maar naar 1980,wil dat voor jou betekenen dat er niet over gepraat en gedacht mag worden.
  Het was geen slavenhouder die de ellende in 1980 veroorzaakt had.
  Waren jou eigen volk(DDB).
  En heden tendaage is nog steeds voelbaar,dat het niet goed gaat met ons geliefd suriname.!


  Maak melding

 39. @Dre,ik ben ook weg van deze stijl,ik weet het niet maar het heeft wat.
  Deze stijl vindt je op http://www.de schuilplaats.
  In zo,n huis ben ik op gegroeid.
  Surinamers houden niet van onder houden.
  Als je door de straten van de binnenstad loopt joe atie e broedoe.
  alles is aan verwaarlozin.
  Kjk maar naar de daken.zinkplaten van sedert 1800.
  Wij koesteren niet wat we hebben,sari jere!


  Maak melding

 40. henk mollenaar,mi kondre,hans,rudinho,roy,ray,en consoorten,ik heb mijn mening over het nieuw gegeven.
  ik heb geen kritiek op jullie posting gegeven,dus,moet het ook duidelijk voor de forum bezoekers zijn,dat jullie niets anders doen dan de mensen die wel positief over su hun mening geven,jullie negatief bekladden.

  jullie ondermaats gebrabbel heeft geen positieve of opbouwende factoren,niet voor volk en land van suriname.

  ik weet niet waarom de forum houder er niks aan doet,om mensen als jullie niet te blokkeren.
  mensen als jullie,die de balans van een goede discussie verstoren zouden eigenlijk in een gesticht verzorg moeten worden,en een les in verstandelijk discussie moeten ondergaan.

  nemen jullie maar een voorbeeld aan TAMARA,trouwens dat zij en ik niet op een lijn zaten,hebben wij elkaar’s mening begrepen.


  Maak melding

 41. Sra jij hebt dus geen flikker van mijn laatste reaktie op jou begrepen, kan ook niet anders met dat beperkte IQ van jou, het ligt in jouw ogen dus toch nog steeds aan al die anderen en niet aan jou, onverbeterlijk. Dat een beheerder van deze site, deze reactie’s toelaat of accepteert, heeft waarschijnlijk iets te maken met het begrip democratisch en niet met het Paarse misvormde gedachtengoed, de kritische mens monddood maken, iets wat dat fraaie baasje van jou in die bewuste december letterlijk gedaan heeft


  Maak melding

 42. beste forum houder;’

  u merkt het nu zelf wat ik met zulke mensen bedoel.
  nu hebt u een realistische voorbeeld.
  niet normaal reageren op het nieuws of op een mening van een ander(forum bezoekers),er worden scheld woorden gebruikt.
  ik hoop dat er in de toekomst hier in verandering plaats zal vinden.
  SRA.


  Maak melding

 43. Sra,

  Lees je eigen woorden nog eens terug.
  Als er iemand is, die veel op anderen scheldt op dit forum, ben jij het wel.
  Fatsoenlijk taalgebruik is jou bijna vreemd.
  Heb jij je wel eens afgevraagd, waarom jij altijd zoveel minnen krijgt op jouw postings ?


  Maak melding

 44. Rudinho

  die minnetjes krijg ik van jou en konsoorten,heb ik geen interesse in,ik reageer niet op het nieuws om min of plusje’s.

  blijkbaar doe jij dat wel.
  ik praat niet mee met anderen,maar geef mijn eigen mening waarop jullie persoonlijke opmerking op hebben,”en dat is een groot verschil ten opzichte van een discussie.


  Maak melding

 45. Sra, jij hebt volkomen gelijk, jij alleen hebt de wijsheid in pacht en bent zeer flexibel en inlevend van geest, jij bent 1 van de weinige Paarse DDB adepten die wel de realiteit onder ogen ziet en ook genuanceerd aan ons toevertrouwd en ook nooit beledigend naar anderen toe is


  Maak melding

 46. Hans

  het is hoe jij het bekijkt.
  blijkbaar heb jij geen stevige onderbouw argumenten om normaal op het nieuws te reageren,of een open mind om op inhoud van het nieuws te reageren.
  en dat jij mij 1 van de weinige paarse DDB noemt,vind ik niet erg,omdat paars inderdaad mijn kleur is,en pres BOUTERSE (NDP) de pres van su is.

  jij hoef mij geen gelijk te geven,’ik weet dat jij het niet meent.

  jij bent tegen het su regering.
  ik ben voor de surinaamse regering

  ik hoop dat het nu duidelijk is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.