dinsdag, april 23, 2024
HomeOnderwerpenEconomie‘Investering raffinaderij Staatsolie verantwoord’

‘Investering raffinaderij Staatsolie verantwoord’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 13 jan – De miljoeneninvestering in uitbreiding van de raffinaderij van Staatsolie is wel degelijk verantwoord. Dit zegt directeur Marc Waaldijk van Staatsolie. Hij is het absoluut niet eens met oud-minister Richard Kalloe die de investering verloren geld noemt.

Bovendien zou de samenleving over enkele jaren met de enorme schuld zitten aan geleend geld. Maar bij Staatsolie bestaat geen twijfel over de winst op termijn. “Wij hebben zeven jaar erover gedaan om na te gaan of de investering zinvol is voor Suriname. De zaak is goed bestudeerd en ik kan u zeggen dat het goed zal blijken te zijn voor zowel het bedrijf als Suriname. Als het niet zo is, mogen ze mij ophangen”, zegt Waaldijk tegenover de Ware Tijd.

Alleen al de besparing op de import van aardolie zal op jaarbasis zo’n tweehonderd miljoen dollar bedragen. Staatsolie zelf zal per jaar zeker honderd miljoen dollar verdienen aan de export. Diesel behoort tot de producten die met de raffinaderij tot het exportpakket gaan behoren. Er zal meer worden geproduceerd dan lokaal nodig is. “Wij zullen vijftig procent meer produceren dan wat wij hier nodig hebben. De rest gaat naar het buitenland”, aldus Waaldijk.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

43 REACTIES
  1. Kaiser,
    Wil je dat weten ga dan maar in Suriname wonen!!
    Kun jij dat niet dan moet jij verder afblijven van Suriname.
    De Surinamers bepalen zelf wat zij willen en niemand anders.


    Maak melding
  2. IK BEN 100% met de investering dit is goed voor de Surinaamse economie, zoals die artikel al zei perjaar wordt 200miljoen bespaard aan uitgave benzine import nu kan die 200miljoen aan sociale programma’s worden besteed. Natuurlijk zullen die niets expert de Bouterse haters op waterkant hun galg spugen want deze waterkanter hebben de rapporten bestudeerd en weten het beter. Dit noem ik economische voorruitgang.


    Maak melding
  3. @Sjang

    Als jij het antwoordt kent op de vraag van Kaiser kan je gewoon antwoordt geven!Jij bent toch de spreekbuis van deze criminele ndp regering,kennelijk heb jij netals je baasje geen zntwoordt op gestelde vraag zoals altijd het geval is meyt jou en je baasje!
    Ps weet je hoeveel mensen in de benzene industrie iun het buitenland werken?BIJ DE MILJOENEN!
    En weet je dat je jaar in en jaar uit duizenden vaten aan olie [ruwe] moet exporteren om aan de wereldvraag te voldoen en niet 1 of 2 vaten?!!
    Zo heb je ook het staatscassave bedrijf. Omdat het je baasje is geweest die de opening verichte en hij en zijn andefre criminele partner de eigenaars zijn vond je het prachtig. de ndpers dachten dat erzoveel cassava produktie zou zijn en cassava zou Suriname tot cassava land maken!Heden is er nog geen 1 pond aan cassava geleverd en nu dit…


    Maak melding
  4. @kaiser: dat was inderdaad ook mijn eerste vraag. en mijn tweede vraag zou zijn: hoe wil je de investering in suriname terugverdienen? door meer auto’s te laten rijden op de niet-bestaande wegen? door wegen te laten aanleggen? goede optie. of door gewoon de prijs voor suriname, waar de olie gewonnen wordt, peperduur te maken, omdat je het omslaat over zo weinig mensen.
    want hoeveel van die 550.000 heeft een auto?
    dit zijn enkele vragen die direct op mij afkomen.
    dan hoeven wij niet over een aantal jaren te horen, net als mevrouw dingens van de cassavefabriek: de productie was niet genoeg. daar had je onderzoek naar moeten doen. dit is trouwens een kreet die ik te vaak hoor in surinaamse producties.


    Maak melding
  5. Time will tell of het een goede investering is geweest van Staatsolie. Tot nu toe doen ze het goed
    Wat ik van het net heb is dat frans Guyana interesse heeft voor de Surinaamse olie , daar uit boringen is gebleken dat dat wat voor hun kust aan olie is gewonden niet rendabel is om te ontginnen.
    Het gaat niet alleen om diesel maar Diesel behoort tot de producten die met de raffinaderij tot het exportpakket gaan behoren (denk aan aan de biodiesel). Suriname wordt als ik het goed heb eind van het jaar een buine suiker exproterend land. geld heb ik niet anders had ik een fabriek opgezet om bruine suiker verder te verwerken naar witte. Witte suiker zal dan nog geimproteerd moeten worden.Ps ik ben geen spreekbuis van de ndp maar volg op afstand de ontwikkelingen van dit bedrijf.


    Maak melding
  6. Investering is interessant !

    Maar, NDP-regering heeft enige tijd geleden ook dit goedlopend bedrijf met hun ‘krabita-anu” geinfiltreerd !

    Daarom is de slecht presterende Staat/NDP-regering, driftig bezig een NDP-kopstuk in de leiding van dit bedrijf te krijgen!

    Let op, voortzetting van dit corrupte politieke NDP-beleid zal ook het einde betekenen van dit redelijk goed draaiende staatsolie-bedrijf !


    Maak melding
  7. Ook onder een andere regering met een andere president zal er weinig veranderen in Suriname.

    Alleen een nieuwe generatie in Nederland geboren en getogen SurNeds zal verandering kunnen brengen in dat land.

    SurNeds zijn opgegroeid in een cultuur van compromissen sluiten, de zogenaamde poldercultuur, hebben andere karaktereigenschappen en zijn heel milieu-bewust.

    Een aparte staat binnen de grenzen van Suriname, een status aparte a la Aruba of een provincie van Nederland a la Bonaire, waarin de SurNeds met behoud van hun eigen identiteit en Nederlandse nationaliteit een nieuwe toekomst kunnen opbouwen, zou ook in het belang van Suriname zijn. Denk aan meer toerisme, kennis over landbouw, finance, techniek en last but not least de hogere consumenten bestedingen.

    Het land Suriname is groot genoeg om aan deze voorwaarden te voldoen, alleen de politieke wil om dit te realiseren moet eerst onderkend worden door de Surinamers en hun politieke leiders. Surinamers en SurNeds zijn aan elkaar veroordeeld en moeten samen en naast elkaar in een andere staatsvorm met elkaar aan de toekomst werken.

    De kennis en vermogen van de SurNeds kan Suriname naar nieuwe hoogten stuwen.

    De vraag is of de volgende president van Suriname bereid is om een handreiking te doen naar de SurNeds. Ook de volgende president zal uitgaan van dezelfde arrogantie.

    Hoe je ook wendt of keert: de helft van het oorspronkelijke Surinaamse volk woont in het voormalige moederland en is, ondanks allerlei verwoede pogingen van de Surinaamse regeringen in de afgelopen 40 jaar, niet bereid gebleken om afstand te doen van haar verworven maatschappelijke en culturele verbondenheid met Nederland.

    Het zal wel blijven bij plannenmakerij, zoals het de afgelopen 40 jaar ook is gebeurd, maar ik voorzie geen enkele wezenlijke verandering in het beleid van Suriname.

    Een handjevol politici en hun handlangers zullen doorgaan met het graai cultuur.

    De enige redding van het ooit zo mooie en welvarende land is een nieuwe generatie uit Nederland die de hele zaak daar overneemt en tot een economische succes brengt.

    Een ding is zeker: de geboren SurNeds en hun kinderen en kleinkinderen zullen anders heel gauw gaan vervreemden van hun geboorteland Suriname.

    Tenzij in Suriname de oogkleppen nu worden weggehaald en men hun achterlijke wantrouwen jegens de SurNeds laat varen. Alleen dan is het tij nog te keren.

    Quote

    Santokhi: ‘De tijd van nyang, dringi, prisiri is voorbij’

    13 Jan, 2014

    VHP-jongeren van Commewijne hebben een billboard geschonken aan VHP-voorzitter Chan Santokhi. (Foto: ASP) ”De tijd van nyang, dringi, prisiri is voorbij, want de VHP stevent recht af op de verkiezingswinst”. Dit zijn de woorden van een opgetogen voorzitter van de VHP Chan Santokhi zondag bij de Opo Yari bijeenkomst in Commewijne. De organisatie lag in handen van de jongerenraad van Commewijne onder leiding van Dhiraj Soekhai.

    Santokhi haalde flink uit naar, wat hij noemt, het verspillingsgedrag van de regering. Volgens de politicus heeft de regering totaal gefaald op diverse gebieden zoals onderwijs, agrarische sector en ondernemerschap. ”Als wij aan de macht komen, moeten wij als eerste met een herstelprogramma komen, omdat er een cultuur is gekweekt door deze regering om corruptie in stand te houden. Corruptie begint een norm te worden in Suriname. Kijk maar eens naar de armoede. Criminaliteit is gestegen en het geweld blijft maar steeds toenemen. Ik raad de minister van Justitie en Politie aan om ook te gaan onderzoeken welke factoren ertoe leiden dat er ook nog geweld wordt gebruikt tegen politieambtenaren”, aldus Santokhi.

    Herstel gezag
    Hij zegt dat in plaats van dat iemand binnen de regering opstaat om een halt toe te roepen aan de corruptie, eenieder juist mee geniet. Hij beloofde de aanwezige mensen wederom respect voor het gezag en de rechterlijke macht, als de VHP weer aan de macht komt. Ook zal zijn partij zich onder andere richten op herstel van het onderwijs zoals het introduceren van arbeidsgerichte studiemogelijkheden in Suriname. ”Ook ondernemerschap moet gestimuleerd worden. Elke sector moet worden gestimuleerd op basis van wat de markt vraagt”. Santokhi zegt dat de VHP ervoor gaat zorgen dat ze aan de macht komt. ”De strijd is reeds begonnen”.

    Soekhai zei dat zelfs president Desi Bouterse bang is voor Santokhi, omdat deze niet openlijk zijn naam durfde te noemen tijdens de jaarafsluiting van de NDP. ”De president noemde andere namen, omdat hij bang is. Hij durft niets. Maar onze voorzitter durft wel en wij gaan voor de strijd”, zei Soekhai. De jongerenraad gaf aan Santokhi een billboard als cadeau waarop staat: ‘Its time for a Chan(ge)’.
    ”Wij hebben binnen tien dagen dit alles voorbereid”, zegt Soekhai. De bedoeling van deze bijeenkomst was een terugblik te geven van beleid en bestuur over het jaar 2013. Ook het programma van de viering van de 65ste verjaardag werd even doorgenomen. Op de bijeenkomst waren ook aanwezig de VHP-parlementariërs Sheilendra Girjasing, Ganeshkumar Kandhai, Mahinder Jogi en toppers van andere partijen.

    Unquote

    bron: starnieuws


    Maak melding
  8. Wie niet durft te investeren zal niet vooruitkomen.
    Investering is een opoffering in tijd en geld ten behoeve van een doel dat pas op lange termijn wordt behaald.

    Toen Staatsolie in de jaren 80 begon gaf bijna niemand een stuiver voor de overlevingskansen van dit bedrijf.
    Met durf, lef en investeringen is dit staatsbedrijf uitgegroeid tot een bedrijf met een miljard dollars aan omzet.
    Zeker! investeren is risico nemen. Het kan vriezen of het kan dooien. Je kunt verlies maken of je kunt winst maken.
    Staastolie heeft altijd in eigen kunnen geloofd en hun visie en beleid heeft altijd goed uitgepakt en het bedrijf winst opgeleverd.
    Wij hebben geen van allen een glazen bol om nu aan te kunnen geven hoe e.e.a. zich in de toekomst zal ontwikkelen. Maar laten we van het positieve uitgaan.
    Vertrouw op eigen kunnen!


    Maak melding
  9. Laat ik voorop stellen dat ik de correctheid van de onderbouwing van de besluitvorming door Staatsolie (Waaldijk en college) niet kan en wil betwisten.

    Echter in dit artikel wordt gesproken over een besparing op import van diesel etc. van $ 200.000.000/jaar en een toename van de export van diesel.
    Deze benadering is krom aangezien tegen over de besparing op import wel een reductie van export van crude staat als mede de import van een raffinaderij ter waarde van ongeveer $ 700.000.000 die gefinancierd en geëxploiteerd moet worden. Hoeveel rente wordt er geëxporteerd naar Zwitserland om deze raffinaderij te kunnen realiseren.

    En wat als er nu er wat sneller olie opgepompt moet worden binnen 10 jaar er geen ruwe olie meer in Suriname beschikbaar is en de crude geïmporteerd moet worden.

    Blijft natuurlijk wel over dat baas in eigen huis geen slecht principe is.

    Voor alle positivo’s Waaldijk schrijft de besluitvorming voor deze investering wel geheel op het conto van de vorige regering. Indien deze regering het succes van deze investering claimt pronkt het met andermans veren.


    Maak melding
  10. @ bonidiro

    ” Suriname wordt als ik het goed heb eind van het jaar een buine suiker exproterend land. geld heb ik niet anders had ik een fabriek opgezet om bruine suiker verder te verwerken naar witte.”

    Weer een betweter die denkt dat de wereld op suiker zit te wachten. Noch suiker, noch biodiesel kan in Suriname rendabel geproduceerd worden. Al heb je 160.000 vierkante land in bezit, je kan er geen fluit mee doen.

    De prijs van suiker op de wereldmarkt is net als die van goud, door speculaties flink gestegen. Vanaf 2012 zelfs met 50 procent gestegen als gevolg van importheffingen.

    Bovendien is de prijs van suiker sterk onderhevig aan de door de EU gehanteerde quota. Aangezien er maar enkele aanbieders zijn op de wereldmarkt, drijven zij de prijzen bewust sterk op. Men spreekt hier van een “monopolie” op de wereld suikermarkt. De importheffingen en het gestelde importquotum door de EU drijven de prijzen nog meer op en het einde is nog niet in zicht.

    Dit betekent niet dat de prijzen van de agrarische sector ook meestijgen !!! Deze sector ontvangt juist minder voor haar producten. Ook Suriname zal dit gaan merken !

    De transportkosten van suiker uit bv. Brazilie en Cuba zijn te hoog, hetgeen resulteerde in een sterke inkrimping van de economie. Na het uiteenvallen van de USSR is Cuba zijn belangrijkste handelspartner kwijtgeraakt, die een hogere prijs voor de suiker betaalde dan de wereldmarktprijs. De gevolgen zijn tot nu toe zichtbaar in Cuba.

    Het blijkt wederom dat Suriname op allerlei terreinen achter loopt op de mondiale economische ontwikkelingen. Olieprijzen zullen binnen 10 jaar gehalveerd zijn door de opkomst van de Verenigde Staten als marktleider in de energieproductie. De transportkosten van ruwe olie zullen te hoog zijn voor oliemaatschappijen om te blijven investeren in nieuwe oliebronnen. Nieuwe energiebronnen, zoals zonne-energie, wind-energie en schaliegas zullen sterk de energiemarkt gaan beheersen.

    Zowel Goud, Aardolie als Suiker zijn sterk onderhevig aan monopolie: slechts enkele grote aanbieders op de wereldmarkt, die gezamenlijk de prijs bepalen. Schaarste wordt bewust gecreeerd om de wereldmarktprijzen op te drijven en die domme Surinaamse overheid en economen tuinen er elke keer weer in met hun ultra korte termijn visie !

    Ga zo maar door met jullie domme investeringen en weldra lopen jullie uitgehongerd over straat in het door de Unesco van het Werelderfgoed gestripte Paramaribo.


    Maak melding
  11. JoJo,

    Natuurlijk was de vorige regering een ‘ware zegening’ voor Suriname. De vorige regering was ‘het beste’ wat Suriname kon overkomen. Sure!
    Daarom zitten ze nu lekker op een ‘houtje te bijten’
    in de oppositie.


    Maak melding
  12. wederom een VEEL TE GROTE BROEK aan…alleen maar grote getallen noemen en de paarse meute leeft weer op een roze wolk. totdat blijkt dat deze zeepbel van hetzelfde gehalte is als de cassave-“successtory”


    Maak melding
  13. Ik merk dat mijn roep om de Surinaamse politici, zonder onderscheid des persoons en politieke partij, tot in hun graf te wantrouwen, navolging krijgt.

    Mensen die hun eigen schoenveters niet kunnen vastbinden gaan de politiek in om zichzelf en hun familieleden voor de rest van zijn leven financiele en sociale zekerheid te verschaffen ten koste van de meerderheid van de Surinaamse bevolking.

    Natuurlijk zijn de stemmers op deze partijen medeschuldig aan dit graai-cultuur.

    Ook de SurNeds, die periodiek enorme bedragen overboeken naar Suriname, zijn medeschuldig. Zonder deze extra financiele injecties zou de Surinaamse bevolking waarschijnlijk niet langer apatisch de grillen van hun politieke leiders accepteren.

    Ook ik heb boter op mijn hoofd, door tegen beter weten in, de familie met enorme geldbedragen en cadeautjes te overladen. Ook nam ik ze, op vakantie in Nederland, mee naar London, Parijs, Berlijn, Milaan, Brussel om maar enkele op te noemen.

    Maar door schade en schande wordt een mens op den duur wijzer. Zeker als diezelfde familie tijdens een bezoek aan Suriname op grote voet blijkt te leven, geen eten thuis kookt maar elke avond dure restaurants bezoekt en kwistig de eenarmige bandiet van vers bloed voorziet.

    Neemt u van mij aan: ik ben niet de enige die in de zielige verhalen van zijn Surinaamse familie is getrapt. Het zijn volleerde acteurs, die zo op Broadway zouden kunnen optreden.

    En als je dat acteren tot in de finesse beheert, dan ga je de politiek in. Want dat is de kers op de taart: onbeperkt je graai- en toneelkunsten vertonen aan de hele natie !

    (Hieronder een ingezonden stuk van de heer Jack Mohanlal ([email protected] )

    Quote

    Suriname, een verzorgingsstaat voor politici

    Monday 13 January

    Op de jaarafsluiting van de NDP in Ocer zei DNA-voorzitter Simons: “ Ik ben de politiek ingegaan met een bepaald doel, ik roep u op om u volledig in te zetten voor de gemeenschap en niet voor uw eigen belang”.

    Deze oproep van Simons impliceert dat een deel van onze politici zich sterk inzetten voor eigen belang en niet van de gemeenschap.

    En dat onder toeziend oog van mevrouw de voorzitter:

    1. In het fractieleidersoverleg op maandag 15 november 2010 werd besloten dat er een commissie komt om zich erover te buigen dat lid 1 van artikel 57 van de Personeelswet verlengd wordt naar parlementariërs ( een ambtenaar wordt op non actief gesteld als hij minister wordt). Het beeld anno januari 2014 is dat een groot deel van onze assembleeleden een dubbel salaris verdient. Geen DNA lid dat zich verzet tegen deze kwestie.

    2. De maximale pensioenuitkering van ambtenaren na 35 jaren storting pensioenpremie bedraagt 70 %. Ministers en DNA leden storten geen pensioenpremie, maar ontvangen wel pensioen. Veel DNA leden hebben een baan bij de overheid en ontvangen ook daar pensioen. Onze ministers ontvangen 6 maanden na hun ontslag nog ( eervol ) 18000 SRD per maand.

    Daarnaast krijgen zij nog 25 % ( 4500 SRD ) representatie-toelage. Na die 6 maanden ontvangen ze een salaris van 9000 SRD + 10 % representatietoelage. Ze hebben ook recht op 25 % ( 3600 SRD ) onderstaand. Daarnaast ontvangen ze ook pensioen, afhankelijk van hoelang iemand minister is geweest.

    We zien dat de salarissen en voorzieningen van onze ministers en DNA leden zeer royaal en onrechtvaardig zijn. Het is gelegaliseerde diefstal. Hoe heeft men gedurfd deze onrechtvaardigheid tot wet te verheffen? Ministers en DNA leden, wie recht heeft op pensioen heeft ook de plicht om premie te storten. Jullie zouden als voorbeeld voor de samenleving moeten dienen.

    De oppositie klaagt over zelfverrijking en het verkwistende beleid van deze regering, maar rept geen woord als het gaat om hun eigen dubbele inkomen. Het Surinaamse volk wordt ook na de onafhankelijk flink uitgebuit.

    Het verschil tussen de periode voor en na de onafhankelijk van ons land is dat wij voordien door de koloniale machthebber werden uitgebuit en erna door onze eigen mensen. Mevrouw Simons, in uw eindejaarrede in Ocer zei u nog niet tevreden te zijn met het werk van de regering. Bent u tevreden met uw eigen werk? Is het niet zo dat velen daar zitten voor overwegend eigen belang? U bent in de politiek gegaan met een bepaald doel.

    Behoort het niet tot uw doel om de forse beloningen en sociale voorzieningen van ministers en parlementariërs aan banden te leggen? Wanneer wordt er een wet aangenomen zodat assembleeleden geen dubbele salarissen kunnen ontvangen? Wanneer plaatst u op de agenda: “DNA leden en ministers moeten ook pensioenpremie storten”. Wanneer publiceert u de namen van de DNA leden die het niet nauw nemen met hun verantwoordelijkheid?

    Coalitie en oppositie vechten soms als twee kemphanen, maar als het gaat om behartigen van hun prive belangen, dan leven ze broederlijk met elkaar.
    Per 1 september 2012 is in Nederland de wet voor de wachtgeldregeling voor politici gewijzigd: iemand die minister of parlementariër af is, ontvangt niet meer eindeloos salaris, maar valt onder de “gewone werkloosheidsuitkering”.

    De duur van de werkloosheidsuitkering ( ww uitkering ) is afhankelijk van het arbeidsverleden ( iemand die 6 jaar lang heeft gewerkt en zonder werk komt te zitten, ontvangt 6 maandenlang een ww uitkering, gelijk aan 70 % van het salaris; echter heeft hij de plicht een baan te zoeken.

    Na de 6 maanden stopt de ww uitkering en komt hij/zij in de bijstand. De bijstandsuitkering is alleen bedoeld voor mensen zonder vermogen( iemand die bv spaargeld heeft of een woning met overwaarde, moet die eerst “opeten” ).
    Hoelang gaat Suriname ontslagen ministers levenslang verzorgen en hoelang hoeven ministers en DNA leden geen pensioenpremie te betalen?

    Hoelang laten we aftredende ambtsdragers een zachte landing maken? ( ex-minister M. Hassenkhan vindt dat aftredende ambtsdragers een zachte landing moeten maken, vandaar dat ze nog 6 maanden het volledige salaris ontvangen en alle andere privileges genieten).

    President van Suriname, laat de change gauw komen. U wordt geacht in staat te zijn de hieronder genoemde maatregelen te treffen. Immers, u bent zelf de mening toegedaan dat onze ministers te royaal worden gehonoreerd.

    1. Ministers en DNA leden moeten ook pensioenpremie storten. Net als andere ambtenaren moeten ze pas bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd maximaal 70 % pensioen ontvangen.

    2. Een ambtenaar wordt op non actief gesteld als hij/zij DNA lid wordt.

    3. De staat moet een ontslagen minister niet levenslang een fors salaris betalen.

    4. Ministers en DNA leden mogen tijdens en binnen 5 jaar na hun politieke ambt geen domeingronden op hun naam verkrijgen. Dat zou ook moeten gelden voor hun familie in de eerste lijn.

    5. Neem gauw de anti- corruptiewet aan. Maak van elke minister en DNA lid een nauwkeurige taxatie van diens vermogens vlak voor aantreden en enkele jaren na aftreden. Onverklaarbare positieve verschillen in het vermogen voor en na aftreden zouden verbeurd verklaard moeten worden.

    Suriname biedt voldoende voor ieders behoefte, maar niet voor de hebzucht van veel politici.

    Dames en heren politici, nemen jullie dit land en volk eindelijk serieus. We worden al eeuwenlang uitgebuit, eerst door de kolonisator en nu door jullie. De “sociale pot” van Carl Breeveld is niet afdoende. Maak de politiek financieel minder aantrekkelijk, schaf alle overbodige luxe van politici af.

    Maak het politieke systeem dusdanig dat alleen degenen die echte liefde hebben voor land en volk in de politiek gaan. Bedrijf politiek als een echte wetenschap en niet als springplank naar een hoger financieel plateau. Laten wij de verdiensten van Nelson Mandela en Mahatma Gandhi niet slechts bij monde belijden, maar daadwerkelijk proberen in stand te houden.

    Jack Mohanlal ([email protected] )

    unquote

    bron: gfc nieuws


    Maak melding
  14. In Suriname lopen helaas nog teveel kolonialen zoals oud-minister Richard Kalloe rond.
    Elke investering is in hun ogen verloren geld, behalve als het in hun eigen zakken vloeit.


    Maak melding
  15. Mw JENNY JOKT !

    People fu Sranang arki fa misi Jenny Simons e spotu nanga yu belang !

    Op de jaarafsluiting van de NDP in Ocer zei DNA-voorzitter Simons: “ Ik ben de politiek ingegaan met een bepaald doel, ik roep u op om u volledig in te zetten voor de gemeenschap en niet voor uw eigen belang”.

    Deze Mw Jenny zet zich zogenaamd in voor de Surinaamse gemeenschap, wat heeft zij gedaan toe de Pres de Grondwet verkrachtte ?
    Zij heeft toen de opdracht van diezelfde Pres opgevolgd en heeft de Grondwet niet gelezen/bestudeerd toen de NEP-Amnestiewet werd behandeld !

    Zij zit daar ook (eed) om de Grondwet en de wetten in acht te nemen, deze NIET te schenden !

    Het was TOEN Algemeen Belang/Belang van de Gemeenschap Mw Jenny om te wijzen op het grondwettelijk verbod, dat aangeeft dat ELKE inmenging in zaken welke bij de rechter aanhangig zijn VERBODEN is, dus ook inmenging van de DNA !

    Hier volgt art 31 GW :
    “Art. 131 Grondwet
    3. Elke inmenging inzake de opsporing en de vervolging en in zaken bij de rechter aanhangig, is verboden.”

    Mw Jenny, bovendien kun je een VERBOD in de GRONDWET (wet van hogere orde, de moederwet) niet omzeilen/ongedaan maken met een GEWOON LAGER DNA-wetje !

    Voor een wijziging van de Grondwet is een speciale meerderheid vereist !

    DUS mw Jenny kom nu niet babbelen over ALGEMEEN BELANG of INZETTEN VOOR DE GEMEENSCHAP, u jokt zwaar !!

    PS : dit stuk is een reactie op een eerder posting die verwijst naar de opmerkingen van Mw Simons in Ocer !


    Maak melding
  16. Wij hebben zeven jaar erover gedaan om na te gaan of de investering zinvol is voor Suriname.

    Door deze zin heb ik er een beetje vertrouwen in ,omdat 7 jaar geleden er toch capabele mensen in de regering zaten.

    Mijn enige vraag is: gaan deze miljoenen ook in de zakken van Brampie en consorten verdwijnen?


    Maak melding
  17. @Positivo
    Ik zeg niet dat de vorige regering alles goed had en een zegen was. Echter ik herhaal de feiten: zij hebben de bruggen betaalt en de schulden van Wijdenbosch afgelost, zij hebben de formele goudindustrie op gang gebracht, zij hebben de economie na jaren stilstand en super inflatie weer tot ontwikkeling gebracht (BNP van $ 1,3 miljard naar $ 4,8 miljard in 10 jaar). Van nul deviezen voorraad voor een groei naar $ 1,0 miljard laten groeien. Zij hebben geld achter gelaten voor gestarte projecten. Zij hebben het raffinaderij project geheel voorbereid, gecontracteerd en gefinancierd, etc.

    Natuurlijk hebben ze dingen fout gedaan. Het ergste was dat zij oude politiek bedreven langs etnische lijnen. Zij hebben geen nationale partij gevormd waardoor men gechanteerd werd door clientisme van met name Somohardjo en Brunswijk. Het parlement onder Somo was waarschijnlijk het minst effectief van de hele wereld. Zij hebben de rechtzaak tegen Bouterse (uit angst) niet goed en voortvarend uitgevoerd. Tot slot heeft men zich helemaal door anti Bouterse politiek laten leiden en is men vergeten te laten zien wat men gepresteerd heeft.

    De regering Venitiaan heeft niet verloren van Bouterse maar verloren van opportunisme en verraad omdat Venitiaan te netjes en te zorgvuldig was. En ja ook Venitiaan heeft zijn valse streken gehad zoals FISO.

    Positivo.
    U stelt dat de oppositie nu op een houtje bijt. Met deze regering bijt bijna iedereen op een houtje.

    Kijk eerlijk naar de gedane beloften en zie dat er niets van gerealiseerd wordt.


    Maak melding
  18. Jojo,
    Jij weet wat een jojo is wordt ook sien sien genoemd!!
    Net zo hoe dat ding kan draaien zo draai jij ook op en neer.
    Als jij een Surinamer bent en jij zit in het buitenland dan moet jij goede dingen schrijven over Suriname als jij dat niet kan dan moet jij Suriname laten zo als het is.
    Als jij in het buitenland zit kan jij niks veranderen in Suriname.
    Jij moet een buiging maken voor de Surinamers in Suriname.


    Maak melding
  19. @Sjang
    JoJo staat voor “what goes down must come up again” en ja hij draait om in beweging te blijven.

    Niemand kan voorschrijven wat iemand schrijft. Ik schrijf goede dingen over suriname, de vorige regering heeft goed werk gedaan. ze hebben hard gewerkt en de economie weer op poten gezet. Dat u dat slecht vindt zegt meer over uw oordeel. Iemand het zwijgen op willen leggen zonder argumenten is zwak.

    Weerleg aub het geen ik geschreven heb en ik zwijg na mijn verontschuldigingen aangeboden te hebben.

    U kunt mij alleen maar het zwijgen opleggen door te bewijzen dat:
    1) de Wijdenbosch bruggen niet door de NF regering betaald zijn.
    2) de formele goud industrie niet op poten gezet is door de NF regering.
    3) de staatsolie raffinaderij niet geheel gepland en gefinancierd is door de NF regering (toen kon men nog bij commerciële banken geld lenen in het buitenland)
    4) dat er van een gestagneerde economie naar een economie met een zeer forse deviezen voorraad.
    5) dat NF geen geld heeft achter gelaten voor de nieuwe regering voor de geïnitieerde projecten (dijken, oost west verbinding ,JAP reconstructie).
    6) etc.

    Sjang je krijgt mij pen allen tot zwijgen met argumenten en niet met kreten.
    De waarheid mag gezegd worden ook in Suriname. Het is toch een democratische rechtstaat.


    Maak melding
  20. @Sjang
    Ik heb geprobeerd van buiten af honderden en uit eindelijk correct betaalde banen te creëren over de afgelopen 5 jaar.
    Onder de vorige regering waren het er 300 en onder deze regering heel wat meer.
    Van buiten kun je meer dan van binnen uit echter de vorige en deze regering hebben het er bij laten zitten. Jammer en Kostbaar voor mij.
    Als Chan president wordt probeer ik het toch weer omdat het land veel potentieel heeft.


    Maak melding
  21. Jojo,
    Alles wat jij hier schrijft heb jij van horen zeggen!
    Wat jij hier schrijft zijn geen bewijzen.
    jij kent Suriname en de Surinamers niet goed genoeg dat is een feit.
    Een rasechte Surinamer die steunt dat land en breekt dat land niet af.
    De Surinamers die in Suriname zijn achter gebleven vechten elke dag om het land tot ontwikkeling te brengen.
    En jij schrijft maar wat terwijl jij zelf in het buitenland zit.
    Jij kan je beter bezig houden met Nederland en de Nederlanders want hier heb je toch democratie?
    Schrijf maar wat je vind over de regering in Nederland niet dan.


    Maak melding
  22. Een land of bedrijf met een toekomstvisie MOET investeren.
    In die zin vind ik de investering, die Staatsolie wil doen een heel goede zaak.
    Maar, er is ook een maar.
    In het item over het behoud van ons erfgoed in de binnenstad is al gezegd, dat Suriname wel kan bouwen, maar niet kan onderhouden.
    Los van de financiele prognoses, die ons nu door Staatsolie worden gepresenteerd, is er nog een andere kant van het verhaal.
    Miljoeneninvesteringen zullen moeten worden onderhouden, want anders draag je het water naar de zee en daar wringt in ons land de schoen.
    We hebben allerlei fantastische plannen – het rijtje is te lang om op te noemen – die in de planfase blijven steken, omdat ze achteraf toch te duur blijken te zijn of ……. omdat ze niet kunnen worden onderhouden.
    Los van de kleur van welke regering ook zijn wij een land met heel beperkte middelen.
    Dat wordt helaas wel een vergeten.
    Er zijn verschillende politici en/of Assembleleden, die denken, dat we een economische reus te zijn, omdat in Su olie, goud en bauxiet in de grond zit, maar dat is voor een groot gedeelte schijn.
    We zijn van buitenlandse expertise afhankelijk om al die grondstoffen te exploiteren en aan het eind blijft er maar een beetje over voor Su of beter gezegd de bevolking.
    Bij Staatsolie is dat niet anders.
    Ook daar zijn buitenlandse managers in dienst, omdat we zelf de nodige know how kunnen leveren.
    Niettemin vind ik, dat een modern bedrijf als Staatsolie er goed aan doet zich te vernieuwen en in die zin ben ik het met de uitbreiding eens.


    Maak melding
  23. Beste Jojo, sjang heeft gelijk een jojo draait en draait en draait.
    1) de Wijdenbosch bruggen niet door de NF regering betaald zijn. ( kun jij je de NF 1,- brug herinneren???) door wie is dat betaald de belasting betalers. NF kon zoeveel lenen maar dacht nooit an het brengen van structurele oplossing als de bruggen. zie daar de brug over surinamerivier te carolina. een stevige he!!! dan hoe heid venetiaan de palen in 2005 en nog steeds staat die brug er niet. jojo blijft maar draaien en nog een draaien in somohardjo’s hand want die is net als jou een jojo.)
    2) de formele goud industrie niet op poten gezet is door de NF regering. ( weet je hoeveel goud per vliegtuig werd weggesmokkeld tijdebns venetiaan??? deze strafbare feiten zijn buiten proces afgehandeld, een goede zaak he, men steelt van het land en je laat ze een “boete” betalen en gedaan is het met de zaak).
    3) de staatsolie raffinaderij niet geheel gepland en gefinancierd is door de NF regering (toen kon men nog bij commerciële banken geld lenen in het buitenland) de raffinaderij is door geen enkele regering gepland, maar door de directie zelf, alleen hadden zij toestemming nodig van de regering, omdat die enige aandeelhouder is van staatsolie maatschappij Suriname. de bevolking van suriname is eigenaar van het bedrijf en niet een toevallige regering.)
    4) dat er van een gestagneerde economie naar een economie met een zeer forse deviezen voorraad.(een economie met forse investeringen?? waar zijn ze??? weet je dat de stabiliteit onder telting een kunstmatge was. dan moet u mij vertellen waarom de koersen de lucht ingingen toen bleek dat de NDP de verkiezingen op voorhand zou winnen. zie daar de stabiele koers en de stabiliteit van onze munt op dat moment.als de koers zo stabiel was waarom hebben wij niet meer geexporteerd??? waarom is de agrische sector niet die boost gehad die ze nodig hadden??? en als er welvaart is daalt de criminaliteit omdat er voldoende werkgelegenheid is dus zij die anders man’s goed ongevraagd afpakken hebben geen tijd daarvoor.)
    5) dat NF geen geld heeft achter gelaten voor de nieuwe regering voor de geïnitieerde projecten (dijken, oost west verbinding ,JAP reconstructie).


    Maak melding
  24. @Sjang,

    Ben jij soms een zelfbenoemde internetpolitieman of zo? Sjange sjange!
    Indien ze diesel aan Guyana willen verkopen, hadden ze die raffinaderij beter in Nickerie kunnen neerzetten.


    Maak melding
  25. @ Michael
    Je vergeet 2 belangrijke dingen.
    1. Suiker en of suikerriet kan ook worden gebruikt voor de productie van ethanol. Dus heeft deze ondernemer de mogelijkheid om diversificatie te plegen. Als de suikerprijs tegenvalt, maken hij ethanol. Ik heb zo’n geval van nabij meegemaakt. Iemand had een viswinkel. Het liep van geen meter. Toen besloot hij visgroothandelaar te worden met nadruk op export. Ondanks de lage brutowinstmarge per kilo vis, is hij nu – na 10 jaren noeste arbeid – multimiljonair.

    2. Waarom derde wereldlanden geen producten binnen de EU kunnen afzetten, komt ook doordat de Europeanen suiker en overige tropische producten goedkoper kunnen produceren dan de producenten uit de 3e wereld.
    Hoe dit kon? SUBSIDIE. de Europeanen worden zwaar gesubsidieerd, producenten in de 3e wereld niet. Ook de afstand tussen producent en consument (in Europa) werkt kostprijsverhogend.
    Nu de EU de subsidie aan het afbouwen is, waardoor de prijzen van deze producten abnormaal hoog zullen worden, krijgen producenten uit de 3e wereld een nieuwe kans om hun producten zelfs voor een hogere prijs te verkopen binnen de EU dan voorheen.

    Nog een opmerking. In de eieren van “hobby kippenboeren” in Nederland is ook een te hoge concentratie dioxine gevonden. Om de negatieve werking van deze gevaarlijke stof te voorkomen, mag je niet meer dan een ei per week eten.
    In Suriname heb ik in mijn jeugdjaren geleerd: “elke dag een ei”. (zie de schoolboeken uit de jaren 50 en 60)
    Ik zie dus enorm veel exportmogelijkheden in de productie en dus export van gezonde en dioxinevrije kippen en kippeneieren.
    Mijn professor heeft ooit gezegd: alles is betrekkelijk in de wereld en ook in de economie. Zie de economie daarom als feest, alleen de muziek is steeds aan het veranderen. Zorg ervoor dat je de andere dansers een stap voor bent door net als de muziek steeds van danspassen te veranderen.


    Maak melding
  26. @ john

    Ik heb heel veel waardering voor je standpunten.

    Punt 1 is een haalbare doelstelling. Over de andere punten verschillen we van mening.

    Inderdaad, van suiker kun je ethanol maken. De vraag is of dit rendabel is als exportproduct, gezien de enorme transportkosten die ermee gemoeid zijn. Brazilie is de grootste producent van ethanol, maar dat is geheel voor de binnenlandse markt.

    Ik vrees dat zo een bedrijf niet levensvatbaar is in Suriname, aangezien je dan komt op het punt van de mentaliteit van de gemiddelde Surinamer. Die werkt niet voor het bedrijf, maar voor zijn vakbond. Surinamers zijn het harde werken allang verleerd.

    Op het moment dat het met een bedrijf de goede kant opgaat begint de vakbond met hogere salariseisen. De concurrentiepositie wordt zodoende snel teniet gedaan.

    Menig bedrijf is in Suriname aan kapot gegaan. Men laat liever een bedrijf kapot gaan dan tegen hetzelfde loon arbeid te leveren. Vakbondsleiders hebben van oudsher een veel te machtige en dominante positie binnen de Surinaamse samenleving opgebouwd.

    Dit is de hoofdreden dat Suriname in 40 jaar niet vooruit is gekomen. Er is geen land in de wereld die zoveel vrije dagen heeft, die ten koste gaat van de internationale concurrentie positie van het land. Elke muisje heeft tegenwoordig zijn eigen huisje.

    Het is allemaal korte termijn planning, zowel van de politiek als van de vakbonden.

    Allemaal mooie plannen, maar begin eerst met een mentaliteitsverandering bij de Surinamers!

    Ik vrees dat het nooit goed zal komen met het land Suriname, het blijft kwakkelen.


    Maak melding
  27. @Sjang
    ik heb niets van horen zeggen. Ik zit er midden in aangezien ik probeer iets van de grond te krijgen en dan stoot je helaas regelmatig je neus, val je en sta je weer op om door te gaan.

    @Alleen.
    u heeft gelijk met dat de bevolking betaald en niet de regering.

    Carolina brug:
    Deze ervaring geeft aan dat een ongeluk heel slecht gemanaged is. Hier kan men aan toevoegen dat er te weinig kennis is gezien alle onzin die er uitgekraamt wordt over deze brug. Herstel is best mogelijk. overal ter wereld worden fundaties versterkt en kan men met remming werk (was bezuinigd) de aanvaarbeveiliging vergroten.
    Onkunde heeft van een ongeluk (dronken kapitein en onverantwoorde boot eigenaar) een ramp gemaakt. verantwoordelijkheid vorige regering zeer zeker.

    Goudsmokkel. Informeel goud.
    Dat 60% van alle goud (ook nu nog) ondoelmatig en informeel gewonnen wordt is een NATIONAAL SCHANDAAL. Onkunde van alle regeringen die er mee te maken hebben gehad. Zeker als u in ogenschouw neemt dat bij de informele winning 70% van het goud weg gespoeld wordt (10% bij formele mijnbouw) en er enorme vervuiling ontstaat.
    U heeft gelijk dat de Surinaamse overheid hier heel veel laat liggen. NaNa resources (Naarendorp) heeft in he Boekje GOWtu aangeven wekelijks 20% te nemen van 50kg goud ofwel een winst van $ 500.000/week. En dat is maar 1 van de informele clubjes waar van het merendeel gelieerd is aan de NDP (zie Gowtu).

    Staatsolie.
    Ja, Staatsolie financiert zich zelf. De aandeelhouder bepaald echter wel of er genoeg geld in het bedrijf zit om financierbaar te zijn. Ter herinnering, de regering Wijdenbosch heeft Staatsolie bijna verpatst voor weinig en de huidige regering lsst de productie opvoeren terwijl er geen nieuwe voorraden gemeld worden die productie verhoging rechtvaardigen.
    Deze regering gaat in suiker en ethanol terwijl de suikerprijzen adobinabel zijn en men gratis biomassa energie in handen heeft. Ze vond het laatste helaas te ingewikkeld gezien de belangen van de verschillende ministeries (NH/ROGB/LVV/RO).

    Economische groei.
    zie ingevoegde link
    http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?c=ns&v=67&l=nl
    waar zijn ze: 5% aandeel in Rosebel zonder te investeren. Energiefabriek staatsolie, raffinaderij staatsolie, weg naar Atjoni, Oost west verbinding, Renovatie JAP, dijken om een paar te benoemen.

    Ik kan het ook uitleggen met de woorden van een vriend die na 5 jaar front regering het volgende zei: “Ik kan nu weer sparen voor iets”.
    Deze trotse, ijverige vriend (vakman, 40 jaar bij de zelfde werkgever, nog steeds veel overuren, net huis en kinderen) die nooit om iets vroeg heeft na 2 jaar DDB om hulp gevraagd. Het zegt mij genoeg hoe de zaak er voorstaat.

    @alleen u geeft aan naar feiten te kijken en deze te interpreteren. Neem aub nota van de gepresenteerde feiten zoals die van de Governor van de Centrale Bank.


    Maak melding
  28. Maandag 13 januari 2014 om 13:43 uur, door michael
    Ook onder een andere regering met een andere president zal er weinig veranderen in Suriname.
    =========================

    Zoveel koeterwaals heb ik lang niet gelezen.
    Je hoeft je ook niet af te vragen vanuit welke achtergrond het komt (oranje gekleurd)

    Het is mede dank zij dit soort achterlijke uitlatingen dat men de in het buitenland wonende Surinamers vaak met de nek aankijkt in Suriname.

    Man doe velen een plezier en spreek namens jezelf, maar niet namens de groep.


    Maak melding
  29. Het hoeft geen betoog dat het opzetten van een raffinaderij in Sur. op termijn een uitermate goede investering is.

    Het bespaart ons aan deviezenuitvoer.
    Het brengt deviezen op door uitvoer van producten.
    Het levert fiscale inkomsten op.
    Het zorgt voor werkgelegenheid.
    Het verhoogt het BBP.

    Boven al deze voordelen maakt het Suriname ook nog onafhankelijk van het buitenland voor haar brandstofvoorziening.

    Wie kan nou bezwaar hiertegen hebben!!!


    Maak melding
  30. @ Michael
    Wat betreft de mentaliteit van de Surinamers moet ik jou, op basis van verkregen informatie van geremigreerde Surinamers en Nederlanders, gelijk geven. Het is jammer, want ik zie nog steeds enorme mogelijkheden voor Suriname en de Surinamers.


    Maak melding
  31. Ravienaaderei is alteit verantwoort. Ben Siene en Diesel gaat naar buijtenlant. Dollers komt massaal binne in sgatkis. Tenken wort goetkooper. Iedereen blei.


    Maak melding
  32. @Abiasa
    Klopt helemaal,zolang er NOG OLIE in de grond zit.
    De bewezen voorraad is ongeveer 10 jaar en nu iets korter nu Baas harder laat pompen om dagelijks $ 50.000 extra binnen te hengelen.

    Als er binnen 4 jaar geen nieuwe substantiële voorraden gevonden worden staat over 10 jaar de raffinaderij stil zonder afgeschreven te zijn of moet men crude invoeren.


    Maak melding
  33. Dollars verdienen goede doelstelling, behalve wanneer een doof en blind NDP-regime, constant meer wil uitgeven dan er inmomsten binnen komen !

    Ook de oliedollars, zullen bij ongewijzigd Mega-uitgavenbeleid, de SRD niet kunnen redden !


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES