Kunstenaar Landvreugd in dialoog met schrijver Cairo

0

Wat betekent zwart zijn in het Nederland van vandaag en wat heeft wit daarmee te maken? Op welke manieren leeft de slavernijgeschiedenis voort? Waar heeft 150 jaar samenleven ons gebracht? In opdracht van het Tropenmuseum laat kunstenaar Charl Landvreugd nieuw werk zien geïnspireerd op deze vragen. Voor Charl Landvreugd vormen de dagelijkse ervaringen van ‘anders zijn’ de basis voor een vraagstuk dat iedereen aangaat: hoe willen we in Nederland samenleven?

Hij gaat in dialoog met het werk van de overleden Surinaamse schrijver en columnist Edgar Cairo (1948-2000), die zich vanaf de jaren 70 met dit vraagstuk bezighield. Landvreugd licht toe: “Edgar Cairo was in zijn columns en boeken bijzonder kritisch naar hoe de Surinamer/migrant zich vormt in Nederland. Cairo was ervan overtuigd dat men zich bewust moest zijn van de persoonlijke en gemeenschappelijke geschiedenis om een evenwichtige en succesvolle factor te zijn in de samenleving.

De vanzelfsprekendheid waarmee Cairo zijn zwartheid benoemde was voor veel Surinamers vanaf de jaren 70 tot recent choquerend. Een groot deel van de huidige generatie ziet Cairo dan ook als een voorvader van de zwarte vanzelfsprekendheid die zich op dit moment ontwikkeld in Nederland en Europa.”

Het werk van Charl Landvreugd & Edgar Cairo is van 16 januari t/m 2 maart 2014 te zien in de Galerie van het Tropenmuseum.

Bekijk ook:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.