maandag, mei 27, 2024
HomeNieuws uit SurinameHarde tijden voor luidruchtige buur in Suriname

Harde tijden voor luidruchtige buur in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 7 jan – De goede oude tijd van volumeknop onbeperkt draaien naar maximum lijkt verleden tijd. Het Korps Politie Suriname, KPS, wil serieuzer gaan luisteren naar klachten over luidruchtige buren. Volgens politiechef Humphrey Tjjn Liep Shie zal ‘keihard’ worden opgetreden. Een ware omslag dan.

Het KPS staat er niet echt bekend om de overdonderde burger bij te willen springen. Veelal wordt zeer gevarieerd gereageerd. De korpsleiding lijkt te balen, net als de goede burger. ‘Een Burman kan gewoon elke dag zijn muziek luid aan hebben end als de buurvrouw naar de politie belt, wordt zij dan als last gezien. Je zal je moeten verplaatsen in de situatie van de persoon die naast zo’n overlastbezorger woont. Dan zal blijken dat je geen leven meer hebt’, zegt Tjin Liep Shie tegenover de Times of Suriname.

Geen wonder dan ook dat de klachten alleen maar toenemen. Er lijkt een ware kentering op til. Wie zijn volume de vrije loop wil laten, krijgt het net makkelijk. ‘Het is een zeldzaamheid dat de politie ergens verschijnt en geluidsapparatuur in beslag neemt, terwijl we de bevoegdheid daartoe hebben. We moeten maar een keer waarschuwen en daarna in beslag nemen. Anders wordt je niet serieus genomen’, aldus Tjin Liep Shie.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

33 REACTIES
 1. Dat klinkt heel goed als overluid muziek in de oren,maar;

  1. Is het een overtreding of misdrijf
  2. wat is de periode van verjaring
  3. hoe lang zal het duren om iemand voor het gerecht te slepen.
  4. is er gedacht aan een rechter voor dit soort zaken.enz

  Mij lijkt het een loze bedreiging. Zolang er geen milieu rechter wordt geinstaleerd,precies als voor verkeersovertreders.


  Maak melding
 2. Dit soort misdaad wordt zeer zwaar bestraft in Harivart. Bovendien wordt daar alle geluidsapparatuur boven bepaalde decibelvermogen verboden en kan men het alleen huren voor speciale gelegenheden waarvoor dan een vergunning is vereist.


  Maak melding
 3. Breaking News:
  Harde tijden voor luidruchtige buur in (geheel) Suriname.

  Korps Politie Suriname: Afd. Burengerucht/Geluidsoverlast.
  Ik heb een klacht over 2 van mijn buren.
  Ze heten (pero) & (paraman).
  Wij hebben reeds enkele jaren (overlast) van die (gasten) en ze luisteren niet naar ons.
  Het is een gebed zonder eind.

  Van ’s morgens vroeg tot s’avonds laat maken ze een enorme herrie met hun (Bongo’s). Het geluid is meer dan 100 decibel beambte.

  Wel wij komen zo gauw mogelijk langs met ondersteuning van afd. Tigri Barba en dan zullen ze het nog bezuren.

  KPS: Even nog een vraag!
  Hadden jullie ook eerder gebeld over geluidsoverlast van een zekere (sra-JUDESKA)?
  Ja hoor! Maar die is na een (pak rammel) vandoor gegaan.

  En zo hadden wij na bemoeienis van het KPS eindelijk rust.


  Maak melding
 4. En hoe gaat hij bij de hele Van Sommelsdijkstraat en daarginds in de buurt of elders met soortgelijke en keiharde muziek aanpakken?? Wie weet, zit hij erbij met een borgoe!!


  Maak melding
 5. Mang, ik kan snagts bet van mein bierman horen bonken. Een, twee uur hei is besig. Sein frauw of friendin of wie ook is, sei kreun erg luit. Is niet goet voor kinders. Maar wat te doen? Moet polisie bei haalen en pret verderfen?


  Maak melding
 6. EINDELIJK ! Tot nu toe, als je belt naar de politie, kreeg ik recentelijk als antwoord:” er zijn geen wagens en overal is er wel luide muziek….”.Ze waren gewoon te lui om op te treden of het was een feest van een van hun eigen vrienden. Een keertje mag dat wel maar niet elke zaterdag of zondag. Er zijn gebouwen die verhuurd worden (Loge aan de Henk Arronstraat) waar men zeer luide muziek draait tot vroeg in de morgen. Volwassenen en kinderen kunnen niet slapen en jaren van klagen heeft nooit geholpen. Ben benieuwd.


  Maak melding
 7. @Zwakka! Yu e kiri mi dja mang. Soso Lafu.

  Maar ik heb het vermoeden dat je (Midi Linder) & (Yorka) bent.
  Ik lees regelmatig jouw reacties op (dwtonline.com).

  Maar ik hoop dat het KPS. over 6 maanden alvast met een evaluatie hierover komen in de media.

  Dus (sra-JUDESKA) is gewaarschuwd.


  Maak melding
 8. Beste John
  Het is niet de schuld van de politie,maar van de politiek of de regering. Ook de beste monteur kan geen autowiel verwisselen zonder gereedschap. De gereedschappen in dit geval, de aanpassing van de wet en het instellen van een snelrechter is de oplossing. De politiek stelft andere prioriteiten en wil geen stemmen verliezen, dus voeren zij een crimineelvriendelijk beleid.


  Maak melding
 9. Mosterd na de maaltijd.
  (Over)Buren hebben me jaren lang overlast bezorgd met hun harde muziek.
  Ben al lange tijd zo doof als een kwartel.
  Vergoedt KPS ook hoortoestellen? Ik wil er zo graag een paar.


  Maak melding
 10. Geluidshinder veroorzaakt door buren is de grootste onder de klachten. Vroeger werden de huizen niet zowat tegen elkaar aangebouwd als nu. De geluidsapparatuur was niet zo ontwikkeld. Tegenwoordig koop je zo een luidsprekerbox van 300 Watt met een enorme bassdreun. De muziek is veranderd: lage tonen domineren. Equalizers, versterkers en wat meer zorgen voor nog meer volume.
  Geen wonder dat mensen die veel naar de hitsige muziek van nu luisteren (moeten luisteren vanwege de buren), sneller doof worden en agressief raken.
  Het is wenselijk dat er een grens komt voor de geluidsvolume van apparaten bestemd voor de consumenten. Daar voorkom je veel ellende en ergernis mee. De politie moet dit ook aanbevelen aan de betreffende ministerie.


  Maak melding
 11. Dit is de grootste grap, die ik tot nu toe heb gehoord in het nieuwe jaar.
  Vorig jaar werd door hetzelfde korps gezegd, dat het openbaar verbranden van allerlei (chemische) troep streng zou worden gecontroleerd.
  Bij mij in de buurt wordt van alles en nog wat verbrand en ik heb nog nooit een politie-agent gezien.
  Ik heb daar overigens geen last van zolang het maar niet gaat om dioxyne-gerelateerde producten, want dat is echt vergif van de allerergste soort.
  Wat ik wil zeggen, is, dat er wel van alles wordt beloofd, maar heel weinig wordt nagekomen.
  Alles valt of staat met de naleving van en de controle op wetgeving en daarin is ons overheidsapparaat heel erg zwak.
  Het is nooit anders geweest en het zal naar mijn overtuiging ook nooit anders worden.
  Daarvoor is de corruptie te diep ingeslepen in onze volksaard.


  Maak melding
 12. Me buurman zet zijn boxen vrijdagmiddag voor de deur, op straat dus.
  Dan begint de ellende.
  Hij danst met alleen een jockey aan en dan rolt hij zijn vette joint…..
  “Sun is shining, the weather is sweet,
  Make you wanne move your dancing feet!!”
  Dan schenkt hij zijn djogo in….
  Politie?? Ze komen niet eens kijken
  Maar het is wel een hele kiek want hij heeft tranga pokoe’s
  Fatoe!


  Maak melding
 13. Heeft te maken met verloedering van waarde en normen in het land!

  En niet meer weten wat het verschil is tussen mijn en dijn. Wie gaat het goeie voorbeeld geven????

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies(Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding
 14. Men moet ook de geluidsoverlast in de dolmusbussen in de stad aanpakken. Wie muziek wil luisteren kan zijn of haar ipod gebruiken heeft niemand last ervan.


  Maak melding
 15. Wat ben ik toch blij om in het goed georganiseerde en geciviliseerde Nederland te wonen.

  Regels zijn hier regels !

  Geluidsoverlast wordt keihard aangepakt met inbeslagname van geluidsapparatuur !

  En als je een buurtfeestje of straatfeest wilt geven heb je een vergunning nodig van de gemeente. Geluidsoverlast, in welke vorm dan ook, is toegestaan tot uiterlijk 22 uur !

  Vindt je het gek dat de SurNeds geen trek hebben om te remigreren naar dat stelletje ongeregeld in Suriname ?

  Zelfs de vervloekte PSA wet kan de SurNeds niet over de streep trekken.

  Stelletje Barbaren !


  Maak melding
 16. …dus tegen de muziek’criminelen’ gaat TLS genadeloos optreden want muziek spelen is het crime van de eeuw ,volgens TLS.ZO.maar voor de verkrachters,de rovers .de moordenaars blijft alles hetzelfde
  ,gewoon AANMELDEN en er is niks aan de hand. Muziek spelen met wat lawaai is erger dan iemand van het leven beroven,verkrachten,stelen….wat een logische kijk op zaken heeft deze TLS!


  Maak melding
 17. om met @Moulijn te spreken: daar zijn wij toch zo goed in? wetten maken, maar verder niet nadenken over hoe ze geimplementeerd worden. ik vraag me af: de vrouwen horen niet mishandeld te worden en ze moeten aangifte doen: is er bij de politie iemand die voor hun speciaal is opgeleid of is het meer van hetzelfde? is er een wet die jonge kinderen beschermd tegen mannen, vooral? vast wel, hoe kun je die wet enforcen? alleen wanneer het te laat is, via de rechter? 2 maanden straf omdat het kleine kind een beetje verleidelijk keek? hoe zit het met het openbaar rookverbod? vraagje hoor. in ieder geval zijn er geen openbaar rokers naar santo boma verhuisd. is er ook een openbaar pis-niet wet? vast wel. doen wij er iets mee? mijn arm Paramaribo stikt afgrijselijk op bepaalde plaatsen.
  wat wordt 2014? meer van hetzelfde of liever iets beter?


  Maak melding
 18. Ik was met vakantie in SU en logeerde in Wanica.Toen constateerde ik het volgende;

  Een woonhuis met groene dak welke ook als kerk wordt gebruikt houdt de dienst op zondag omstreeks 11.00 uur.

  Wel wel wanneer de dienst start,dan lijkt het alsof de wereld aan het vergaan is en de aanwezigen mazaal hulpkreten uiten. Dit alles gebeurt met luide versterker en is het op honderden meters verder te beluisteren. Ik zal u niet onthouden enkele sfeergeluiden welke voortgebracht worden; Alstublieft;

  Mannenstem;Mi viri dat wan heilige geesti de jaso, ai a de jaso, a de!
  Vrouwelijke stemmen; Wai Wai Wai Waaaaaaaaaai, mi gadoooooh,mi mamaaaaaaaaaaaaaa, mek a kon mek a kooooooooooooooooooooong.A de jaso me viri, me viri mi jezeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeees. Wai Wai Wai Wai Wai Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. enz. enz

  Bij navraag bleek dat de politie en de dc niets kunnen doen tegen de overlast, daar Misikaba beschermheer vandaar is.De buren zijn radeloos en proberen te overlezven door ook luide muziek af te spelen, vooral tijdens die diensten.Het lijkt zondag op een hisbola aktie. of een gevecht van Iran en Irak.

  Lokatie; achter Valens meubel op ongeveer 700 meter.


  Maak melding
 19. -Sommige personen auto’s hebben een muziekinstallatie ingebouwd in hun achterbak.
  De disco is er niets vergeleken bij. Zo razen ze door de binnenstad maar ook door de woonwijken.
  Heel normaal!
  -De kerken als hierboven beschreven, hebben het idee dat de Heer heel hoog in de hemel woont dus moet de muziek ook heel hard aan, anders hoort de Heer het niet.
  Predikanten schreeuwen hun longen uit hun lijf en de koren zingen oorverdovend hard. Want wie hard zingt komt in de hemel.
  -Dan zijn er nog de honden die allemaal zwaar neurotisch zijn. Ze blaffen de godganselijke dag aanhoudend door. Soms heb ik echt de neiging om een zware pagara in hun bek te zetten voor ze.
  Vergeet de feestbussen niet met open dak en muziek waar de ramen en deuren van klepperen en de grond van trilt.
  Parbo is lawaaistad!
  But, no matter what…. I LOVE SU!


  Maak melding
 20. Go for it, mister Humphrey Tjjn Liep Shie ,

  Ook het getoeterd van de bussen de hele nacht door is om van gek te worden.
  Claxonneren doe je alleen als je het nodig hebt, maar niet om de lol. Ook de verschillende geluiden geeft klachten aan je oor en de bussen met harde muziek moet gewoon opgehouden worden. Gewoon vergunning afpakken en een flinke boete geven. Doe het een jaar lang strak ongeacht vriend of vijand, dan leren ze het af.

  Ik heb een keertje tegen een buschauffeur gezegd, meneer mag uw geluid wat zachter, deze man stopte de bus gewoon midden op straat, gaf mij mijn geld terug en zei stap maar lekker uit….. niemand in de bus zei wat…. dus ik ben maar uit gestapt en kwam gewoon laat op mijn werk. jajajaja….jammer voor mij…..maar dit kan gewoon niet zo door gaan.

  Ik was ook in het binnenland een paar maanden terug, en een jongeman heeft de hele nacht muziek gespeeld tot wel 6 uur s ‘morgens en toen ging hij slapen en de rest van het dorp moest gaan werken. De basja,s noch kapitein zeiden niets, omdat ze bang zijn voor deze jongeman, want zeiden ze hij is onder invloed van drugs.

  Ook was ik naar een dede oso in het binnenland, weetje wat ze draaiden???? seks film midden in de nacht in het openbaar, met heel harde geluid, toen ben ik samen met een oom van mij naar ze toe gegaan en heb iets van gezegd dat dit echt niet kan. Ze hebben het wel uit gemaakt maar dat vonden ze niet leuk…….De tijdgeest is echt verandert , geen normen en waarden meer in deze wereld….

  Dus ik sta voor de 100% achter de overheid die dit wilt aanpakken.


  Maak melding
 21. @Grasbarki
  Goed gezien, dat is de mening van de hele buurt en anderen die het beluisteren. Ook de lichten worden uitgemaakt soms, vandaar dat het vermoeden wordt versterkt.Om die redenen wilde iik ook daar de dienst bezoeken!Ik zal zondag gelijk de politie dus 115 bellen en kijken wat ze kunnen doen. Test Case!


  Maak melding
 22. Het wordt hoogtijd dat de mensen in Su rekening met elkaar gaan houden wat betreft ogeluidsoverlast. Vier jaar geleden was ik op vakantie in Su bij famileie. Beiede naaste buren hadden op zondag morgen keiharde muziek aan, de ene buur draaide gospel muziek de andere bigipokoe.Twee huizen verder draaide iemand reggaemuziek natuurlijk het geluid ook keihard aan. Ik werd knettergek van die lawaai, je kunt moeilijk tegelijk naar drie muziekgenres luisteren. Geen van de betrokkenen dacht eraan het geluid wat zachter te zetten,kortom lekker egoistisch geen rekening houden met elkaar. Dus voortaan optreden tegen zulke lui is zeker geen overbodige luxe. voor alle duidelijkheid ik ben ook liefhebber van muziek draai geregeld ook CD,s, maar de hele buurt hoeft daar geen last van te hebben.


  Maak melding
 23. Je staat als burger machteloos en raakt uitermate geirriteerd door het ‘geluidsgeweld’. Ik heb eens stenen op het dak van de buurman moeten gooien om hem tot andere gedachten te brengen. Politie bellen helpt niet. Ze willen niet uitrijden voor luide muziek en ze sturen ook geen patroulle. Ik hoop dat de instructies van de korpschef doordringen tot alle geledingen van het korps. Ik heb in de Surinaamse gedrukte kranten geen mededelingen hieromtrent gelezen.Er is nog geen waarschuwing uitgegaan naar de gemeenschap.

  Bovendien moeten de mensen weten dat zij de hulp van de politie mogen inroepen als ze hinder ondervinden van overluide muziek.


  Maak melding
 24. Ik zelf ondervind niet echt last maar het feit is wel dat als je buren zou hebben die steeds maar overlast bezorgen dit geen aanstelliritis genoemd kan worden. Mensen die naar de politie ervoor bellen doen dat niet voor niets, dus GOED dat men stappen finally gaat ondernemen.


  Maak melding
 25. Strax 2015.Er zijn nog steeds geen oplossingen hiervoor…Polities doet niets en ze zijn brutaal…Ze zijn wel flink met akties houden in het verkeer om wat centjes te kunnen persen van mensen…er moet een wet komen om de geluidsapparatuur van die vrijpostige mensen in beslag te nemen en een flinke boete te geven dan is het een win-win situatie..ze gaat eventueel moeten goed nadenken om hard muziek te draaien en de agenten kunnen wat centjes verdienen i.p.v. alleen acties te houden in het verkeer

  Just like the “seatbelt boete”,Iedereen zet hun gordel om nu vanwegens die boete.

  Groeten,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES