maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomie‘2014 jaar van economische ommekeer’

‘2014 jaar van economische ommekeer’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 7 jan – 2014 zal het jaar moeten worden waarin Suriname het roer omgooit in economisch opzicht. Dit zegt Gilmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname, CBvS. De inkomsten van de staat moeten dringend toenemen en daar zal meer creativiteit voor aan de dag moeten worden gelegd. De inkomsten uit de mijnbouw voldoen al lang niet meer.

Dit heeft vooral te maken met de afnemende vraag naar en marktprijzen voor onder meer goud en aluminium. “De roep om diversificatie van de economie wordt steeds luider. De goudprijs schommelt”, zegt Hoefdraad tegenover de Times of Suriname. Suriname zal het onder meer moeten hebben van verbeteringen in de landbouw. In dit verband mogen recent gesloten financieringsovereenkomsten voor nieuwe landbouwprogramma’s worden toegejuicht.

Een pluspunt is ook het masterplan dat voor de landbouw is opgesteld. Het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij wil met het plan de afhankelijkheid van de mijnbouw flink terugbrengen. Hoefdraad ziet de landbouw als de grootste kans voor Suriname om meer variatie te brengen in de economie. Een voorwaarde is wel dat het investeringsklimaat een stuk aantrekkelijker wordt gemaakt. Onder meer een investeringswet is van het grootste beland.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

72 REACTIES
 1. De titel van dit onderwerp is verkeerd gekozen.

  ‘2014 jaar van economische ommekeer’

  moet zijn

  ‘2014 jaar van economische faillissement’

  LOL


  Maak melding
 2. Voor alle mensen die de lieden met een enigszins pessimistische blik verwijten maken niet vaderlandlievend te zijn het volgende.

  Governer Hoefdraad presenteerde cijfers die verwacht werden door deze pessimisten. recent rekende ik over de duim uit dat Suriname als gevolg van de afnemende goudprijzen $ 72.000.000 minder inkomsten zou hebben. Het overzicht van de Governer van de Surinaamse bank gaf aan dat het $ 74.000.000 was. Met de andere afnames van Staatsolie en Suralco heeft de staat over 2013 ongeveer $ 120.000.000 minder inkomsten uit deze belangrijke inkomsten bronnen (ongeveer SRD 400.000.000).

  Naast de reductie in inkomsten (die niemand maar zo kan opvangen) blijkt ook dat de staatuitgaven met 22% gestegen zijn (ongeveer SRD 1.000.000.000).

  Bij elkaar een stevig gat dat structureel gedicht moet gaan worden. Zie hier ook de reden waarom vanaf februari 2013 de deviezen reserve gemiddeld met $ 25.500.000/maand afgenomen is (SRD 90.000.000/maand) en een groot deel van het de goud reserves verdwenen zijn.
  Zie hier de reden waarom de sloten van de begrotingen 2010, 2011 en 2012 nog niet behandeld zijn en de begroting 2014 pas in februari 2014 op de agenda zal komen mist de sloten van 2010, 2011 en 2012 afgehandeld kunnen worden.

  Nu verklaart de voorzitter van de DNA dat deze sloten nog in commissies voorbereid moeten worden terwijl deze reeds voor eind december 2013 geagendeerd waren. Wie praat er onzin.

  Beste Pero, RobG, Sabidieri, Paraman, Milton Fleur het is niet de informatie van NF die hier onderligt maar de informatie van de regering.
  Historische feiten geven voldoende inzicht dat deze regering niet in een afgebrand dorp begonnen is en dat er middelen gereserveerd waren voor alle projecten. De economie is achter gelaten in redelijke staat etc.

  Beste mensen het doet mij pijn dat mijn voorspellingen uit komen. Het doet mij pijn niet alleen gevoelsmatig maar ook financieel aangezien ik nu zeker weet dat ik mijn plannen kan afschrijven en echt moet wachten tot dat er een regering is die kan en wil saneren.


  Maak melding
 3. Wie houdt hier wie voor de gek???

  Financieel overzicht 2013: Lees en huiver

  Inkomstern – 30 procent!!
  Uitgaven + 22 procent.

  In financieel-monetair opzicht was 2013 een moeilijk jaar. “Exportopbrengsten zijn gedaald en overheidsinkomsten gestagneerd, vooral vanwege de daling van de goudprijs. De inkomsten waren ongeveer 30% minder dan 2012 en daalden met US$ 120 miljoen. De staatsuitgaven namen toe met 22%. De staatsfinanciën waren niet helemaal in lijn met de ontvangsten, maar zijn wel sterk verbeterd het laatste kwartaal”, zegt de president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Gillmore Hoefdraad aan Starnieuws.

  2013 moeilijke financieel jaar?????
  Het was een financieel rampjaar!!!


  Maak melding
 4. Was het niet zo dat door de Meesterlijke Pres het Volk van Suriname een gouden kerst had voorgeschoteld als de 2 Goud overeenkomsten waren ondertekend. Hij had er zich persoonlijk voor ingezte dat deze deals de toekomst van het Volk van Sur mooi zou maken.
  Wat nu?
  Governer (lees zakkenvuller zonder brains) zegt nu dat goudprijs fluctueerd? Nou dat is dan de revilatie voor 2014. De Goveerne van de CBvS heeft ontdekt dat de goudprijs fluctueerd. Misschien kan hij dit aan zijn schoonpapa zeggen.
  2014 jaar vd ecnomische ommekeer. Daar kan ik wel in megaan. Maar de Zakkenvuller vergeet te zeggen welke richting uit.
  En mensen wees alert. Niet de die richting waar ze het over hebben bij Ocer op het podium.
  Sterkte met deze leugenaars. Ze liegen het volk gewoon wat voor onder het genot van een gratis dansje, biertje en BBR.


  Maak melding
 5. Het Paarse Financiele Kaartenhuis dondert nu definitief in elkaar. Dat voorspel ik al jaren, maar goed. SRD zal de komende weken ook in elkaar storten. Ik voorspel 1: 7

  Al mijn doemvoorspellingen over dez Paarse Roversbende komen uit. Toen Dino werd benoemd tot hoofd CTU voorspelde ik al dat deze crimineel deze functie zou misbruiken om zijn drusgtransporten veilig te stellen…..


  Maak melding
 6. Investeerders zouden in de rij staan….
  wie houdt wie voor de gek…
  Eens een zo gezegende land…
  Een land met een moordenaar, drugsdealer, verkrachter en terrorist als press en rovers alszijnde adviseurs zal nooit en te nimmer vooruitgang boeken.
  Puur zelfverrijking en het volk neemt genoegen met oude beschimmelde kruimels.


  Maak melding
 7. Ik ben geen pessimist, maar een realist en om die reden geloof ik er niets van, dat 2014 het jaar van de economische ommekeer wordt.
  Wat betreft het inwoneraantal zijn wij een klein land.
  Een van de kleinste landen in Zuid Amerika.
  Kleine landen – en dat is een wetmatigheid – zullen nooit in staat zijn zich economisch te bedruipen.
  Een aantal mensen, waaronder de nodige Assemble-leden willen ons doen geloven, dat ons land een economische grootmacht is, omdat hier goud en olie in de grond zit, maar niets minder is waar.
  Kleine landen zijn altijd en vooral aangewezen op buitenlandse investeerders en daar wringt nu net de schoen.
  Ieder jaar blijkt weer, dat wij voor buitenlanders een onaantrekkelijk land zijn om te investeren.
  Je moet door een bos van regels heen, wordt geconfronteerd met een berg bureaucratie en hebt ook nog te maken met veel corruptie binnen het overheidsapparaat als je in ons land een eigen bedrijf wilt beginnen.
  Andere kleine landen hebben dat veel slimmer aangepakt.
  Zouden we nog wat van kunnen leren, maar nee, in ons land moet het wiel iedere keer weer opnieuw worden uitgevonden.
  Voor een economische ommekeer in 2014 is het volgens mij ook nodig, dat wij anders tegen de factor werk gaan aankijken.
  Er zijn nog veel te veel mensen, die de kantjes ervan aflopen en nauwelijks productief zijn.
  Daarnaast is niet de overheid, maar altijd het bedrijfsleven de kurk, waarop een samenleving draait, waar dan ook in de wereld.
  Dat is in ons land jammer genoeg (nog) niet het geval.
  Om deze redenen denk ik dan ook, dat 2014 niet het jaar van de economische ommekeer gaat worden.


  Maak melding
 8. Bouterse net zijn grote bek, blijkt nu een zwakke leider, een leugenaar en iemand zonder enige verstand van zaken. Deze man heeft telkens Suriname onder zijn ( dictatoriale) bewind Suriname in de financiele afgrond gestort.


  Maak melding
 9. Beste Rudinho,

  Je hebt gelijk. In Suriname zijn ze liever lui dan moe.
  Een ambtenarenapparaat van 50.000 mensen zorgt er voor dat Suriname nooit vooruit zal komen

  Suriname drijft op haar grondstoffen maar de opbrengsten worden niet geinvesteerd in duurzame investeringen. Alles gaat op aan een niet productief ambtenaren apparaat.


  Maak melding
 10. er zijn meer economische mogelijkheden in suriname.
  men is teveel op mijnbouw ge focus,en als de markt waarde van goud en alum een dalende is,dan is het geen probleem,”wij kunnen die stoffen dan zelf in het land voor bepaalde ontwikkelingen gebruiken.

  wij moeten het voor ons zelf,goed,kunnen gebruiken.


  Maak melding
 11. Economisch duurzaam ondernemen kennen ze in Suriname niet. Ze plegen liever een aanslag op de natuur. En natuurlijk zijn ze daar liever lui dan moe. Er is genoeg werk in de landbouw en technische sectoren maar de gemiddelde suriname is kantoorgeil. Het liefst willen ze kantoorbaantje.


  Maak melding
 12. ROY
  hahahahaahaahahahahad,djakasa,jij weet meer dan mij,ík denk niet als ik in ndeland zou leven dat ik op anderen zou wachten om aan mijn brood te komen.

  of ben jij zelf zo,hoe jij mij omschrijft.


  Maak melding
 13. Henk Molenaar
  Beste Rudinho,

  Je hebt gelijk. In Suriname zijn ze liever lui dan moe.
  Een ambtenarenapparaat van 50.000 mensen zorgt er voor dat Suriname nooit vooruit zal komen

  Suriname drijft op haar grondstoffen maar de opbrengsten worden niet geinvesteerd in duurzame investeringen. Alles gaat op aan een niet productief ambtenaren apparaat.

  Toon je caricom paspoort alvorens je die grote kanker gezwel aan je elleboog gebruik om te tikken.


  Maak melding
 14. alleen
  Henk Molenaar
  Beste Rudinho,

  Je hebt gelijk. In Suriname zijn ze liever lui dan moe.
  Een ambtenarenapparaat van 50.000 mensen zorgt er voor dat Suriname nooit vooruit zal komen

  Suriname drijft op haar grondstoffen maar de opbrengsten worden niet geinvesteerd in duurzame investeringen. Alles gaat op aan een niet productief ambtenaren apparaat.

  Toon je caricom paspoort alvorens je dat grote kanker gezwel aan je elleboog gebruik om te tikken.


  Maak melding
 15. Gilmore geeft cijfers en voorspelt ommekeer, in plaats van Pres DESI dringend te adviseren DIREKT te BEZUINIGEN op de onnodige staats-consumptie-uitgaven (stijging 22 %) !

  Als deze financieel/monetaire staatsadviseur niet DURFT en te BANG is om over dringend noodzakelijke BEZUINIGINGEN te spreken en weigert Desi de waarheid te vertellen, dan weet je hoe laat het is in Surinam !

  De omval van de SRD komt in 2014 !!


  Maak melding
 16. @SRA
  je hebt helemaal gelijk er zijn zo 4 sectoren waar men direct winstgevend aan de slag kan, hout, energie, palmolie en toerisme.
  Ik heb een brief van de president waarin hij een minister verzoekt naar een voorstel te kijken dat zich, als Surinaams initiatief en project, zelf bedruipt en voor de staat 10 talen miljoenen zal opleveren per jaar ect.
  De minister kijkt nog steeds en blijft kijken. Wel zien wij dat hij onoordeelkundig deeltjes over probeert te nemen en met zijn adviseurs en commissies voort rotzooit.

  Het heeft mij weer geleerd nog minder van plannen te laten zien. Het heeft mij zowel sociaal als financieel veel pijn gedaan. Het is een geleerde les.
  “Deze president laat zich overrullen door jan en alleman”

  Kijk maar weer naar zonnecellen elektriciteit in Gunsi. De zonnecellen staan er maar de baterijen zijn er niet. Een dan roept een of ander EZEL ja dit zijn tailor made batterijen die extra duurzaam zijn. Ja en als deze tailor made batterijen kapot gaan of een probleempje hebben werkt de installatie niet meer en kun je wachten tot dat de fabriek zin of tijd heeft om ze tegen de HOOFDPRIJS te maken.

  Kijk naar de uitbreiding van EBS aan de Sarammaca straat. wel nieuwe generatoren maar geen investeringen in het achter liggende net.

  APEN managen beter. Het helaas het wordt even te veel.

  Wanneer regeren RobG, Pero etc. op de ontboezemingen van de Governer en de gouden toekomst, oeps uitdagingen of wellicht de overdonderende problemen. Zodoorgaan betekend dat medio 2015 alle deviezen en het goud op is.


  Maak melding
 17. Welke economische mogelijkheden had jij dan in gedachten “Sra” verder ontwikkelen van Suriname als doorvoer land van coca of als eindgebruiker, je weet toch dat ze een van de grootste handelaren op dat gebied al gratis logies en ontbit heeft in hotel de houten pollepel in Amerika en dat er al een kamer is gereserveerd voor zijn vader.
  Een van de inkomstenbronnen voor Suriname, helpen ze zelf ook wel om zeep als het zo doorgaat, relatief te hoge prijzen (morgen rijk mentaliteit), klantvriendelijkheid staat nu niet bepaald voor aan in het woordenboek, en de geluiden die je nu al hoort in Nl., naar dat criminele boevenzooitje daar?, mij niet gezien, nog even en er wordt een negatief reisadvies afgegeven, lekker zo doorgaan, helpen jullie Suriname helemaal naar de kloten, en daar help jij ook aan mee “SRA” met je oogkleppen op en je paarse geblabla


  Maak melding
 18. @Rudinho, je hebt groot gelijk wat je geschreven hebt.

  =Zelfs vind ik Bouterse GEEN sterke leider reden:::
  Hij staat op het podium en praat over Santhoki Segebai, terwijl hij zelfs weet dat Santhoki deze zaak toen gewonnen had via de rechter. Bouterse heeft het op een ander manier naar voren gebracht.
  Hij heeft het erover hoe anderen over hem denken!!!

  -Men had gedacht dat Bouterse over de begroting van 2014 zou praten waarop het volk recht heeft. Natuurlijk niet, omdat hij toen al had aangegeven dat het volk een gouden kerst zou krijgen. Zie maar wat er nu gebeurt met al dat goud.
  Het land zit financieel in grote problemen.

  -Bouterse weet zelfs dat hij geen ander keuze heeft, omdat het niet zo goed gaat in het land zoals hij dat toen voor zich had gehouden en gehoopt.

  Zoals Rudinho dit al schrijft:::dat
  Wat betreft het inwoneraantal zijn wij een klein land.
  Een van de kleinste landen in Zuid Amerika.

  Kleine landen zijn altijd en vooral aangewezen op buitenlandse investeerders en daar wringt nu net de schoen.
  Ieder jaar blijkt weer, dat wij voor buitenlanders een onaantrekkelijk land zijn om te investeren.

  -Baas Bouterse zal dit nooit begrijpen en zolang hij zijn volk in het buitenland landverraders noemt zal de pijn blijven hangen.

  -Suriname is niet meer het land van rust, twee gemaskerde mannen in een zwarte auto hebben op 13:00 na schooltijd een meisje van 12 jaar ontvoerd, bedwelmd en verkracht.
  God zegenen dat meisje.


  Maak melding
 19. D(ictator) D(rugsdealer) Bouterse, stond tijdens de nieuwjaarsrede te roeptoeteren dat de regering Bouterse/Ameerali het geweldig gedaan heeft.

  Nu, 1 week later, komen deze cijfers naar buiten.

  Wie liegt tegen wie.

  Wel plaatsen hoor redaktie !!!!!!


  Maak melding
 20. De goederen en dienstensector is onderontwikkeld, Infrastructuur is belabberd en scholingsniveau van de bevolking is laag. Hoe wil Suriname buitenlandse bedrijven aantrekken ? Wat staat er in die Masterplan van de Minister ?


  Maak melding
 21. alleen: “Toon je caricom paspoort alvorens je dat grote kanker gezwel aan je elleboog gebruik om te tikken.”

  Typisch NDP gespuis: dom, agressief, amoreel en ongeletterd


  Maak melding
 22. @knippa

  volgens mij zouden ze juist kunnen score op maatschappelijk verantwoord ondernemen. kijk, een poster zegt dat je als klein land verplicht bent een groot land aan te trekken om je bodemschatten te ontginnen. waarom dan niet deze grote verantwoordelijk maken voor de puin die hij maakt. je kunt hem als groot land uit een rechtstaat, behoorlijk aansprakelijk stellen, is een win-win situatie, verder uitbouwen.


  Maak melding
 23. Deze discussie heeft totaal geen zin. We hebben 2 ongeschoolde leiders, die weigeren geschoold kader in te zetten.Neem nou die gouddeal. Voor dat geld hadden ze de woningbouw een boost kunnen geven en tegelijkertijd voor werkgelegenheid kunnen zorgen.Uiteindelijk wordt de investering op termijn terug verdiend en hoeven we ons niet druk te maken over wereldmarkt prijzen.


  Maak melding
 24. Is gilmore nou ook aan het snuiven,net als zij baasje. laat me niet lachen man. er is geen cent meer in kas. trouwens waarom is er nog geen eigen vliegtuig gekocht . begin daar maar eerst een lijn te bouwen en schop die familie kliek eruit en du\ie oude vieze mannetjes dier daar de lakens uitdelen in de raad van commisarissen. wat een gelulk van deze idoot.


  Maak melding
 25. @Henk Molenaar
  beste Molenaar zelden kan ik uw stijl op prijs stellen aangezien u uw tegenstander sterkt in diens houding echter met

  NDP slogan: Morgen wordt het beter”…..

  Overtreft treft u zichzelf. Dat is het hele kern thema van de NDP show. Schelden heeft geen zin/ als men de feiten voorhoud worden ze van zelf stil. Met honing en respect heb je meer succes dan met azijn en venijn.

  Zie dit topic. De getallen komen van Gilmore Hoefdraad en daar kunnen RobG cs helemaal niets tegen inbrengen. Vooral omdat deze getallen door de zogenaamde antis, volksvijanden etc allemaal voorspeld waren. En dat zonder economie diploma van een Cubaanse universiteit.

  @Dre
  Ik heb mijn hoofd ook moeten breken over wat de sloten waren. Het blijken de goedkeuringen van de begrotingen van 2010, 2011 en 2012 te zijn. Indien de ministers van Financieen hun werk goed gedaan hebben komen dan veel apen uit de mouw. De kennisgeving van Hoefdraad omtrent zoveel minder inkomsten en zoveel meer uitgaven is de eerste AAP die uit de mouw kwam.
  Deze regering kan haar boekhouding niet veel langer geheim houden. De sloten zal men zolang mogelijk uitstellen niet wetende dat de regering daar geheel vleugellam van wordt aangezien er dan ook geen begroting 2014 is die goedgekeurd is. Ofwel de regering werkt zonder budget. Dat is niets bijzonders voor deze regering alleen de chaos wordt er alleen maar groter van.

  Aan de ene kant diepe treurnis aan de andere kant (als je wat afstand kunt nemen) dikke pret als RobG, Pero, Sabidieri, Paraman, Milton Fleur gaan proberen die verschuting glad te strijken.


  Maak melding
 26. @knippa,je hebt gelijk in suriname is het een kantoorbaantje en gebrek aan kennis en kunde.
  Aan de hand van dienstjaren maak je promotie,maar niet aan de hand van scholing.
  Raar land hoorEr heerst een cultuur van regelbaantjes.


  Maak melding
 27. Er ligt weer een jaar voor ons open, een jaar waarin we al onze verlangens en hoop kunnen storten. Inmiddels zijn de eerste mensjes al weer geboren.

  Van de eerste dierbaren hebben we al weer afscheid moeten nemen. Tekens dat het leven zich niet aan een jaartal houdt. Een jaartal dat wij echter koesteren om vooruit te durven kijken.

  Er is hoop dat we ons dit jaar verder uit de economische crisis zullen werken, dat suggereren de laatste economische rapporten tenminste. En politieke bestuurders spelen er gretig op in: een goed begin is tenslotte het halve werk.

  De komst van een nieuw jaar voedt de hoop dat het nú zal lukken vrede in Suriname te bewerkstelligen. Dat elkaar handen worden aangereikt in plaats van vuisten gebald.

  Lijsttrekkers van politieke partijen in onze land Suriname zullen woorden van hoop en verlangen over onze hoofden uitstorten om zo onze stem te bemachtigen bij de verkiezingen in mei 2015. En wij kunnen alleen maar hopen en mogen ook verlangen dat zij dat allemaal waar gaan maken, want de waardige politieke leiders krijgen een zware verantwoordelijkheid voor het leefbaar en welzijn van hun inwoners.

  Vol van persoonlijk verlangen en hoop zijn we ook. Dat we weer genoeg banen of dat we verlies van koopkracht creatief weten te verwerken. Dat het eindexamen wordt gehaald, om zo een nieuwe stap te zetten naar een volwassen leven. Dat onze oude dag vredig en tegelijkertijd nog energiek mag zijn en blijven. Dat de pijn – door ziekte en psychische kwetsbaarheid – door anderen meegedragen wordt, zodat we niet aan ons lot worden overgelaten.


  Maak melding
 28. Deze regering samen met de Governor zal niet in staat blijken het tij te doen keren in voor Suriname gunstige zin.

  Hoe verzin je het als PAARSE IDIOTEN om gaande weg minder te ontvangen, doch jouw uitgaven niet aan te passen. Nee integendeel, zijn de uitgaven gestegen, ondanks diverse waarschuwingen die deze regering gekregen heeft uit verschillende hoeken.

  Nu moet de Governor niet komen roepen dat het jaar 2014 het jaar van de Economische Ommekeer moet zijn. Ik heb DDB en Abdoel horen zeggen dat het economisch goed gaat in Suriname.

  30% minder inkomsten tegen een stijging van 22% aan de uitgave kant is EEN RAMP VOOR EEN KLEINE ECONOMIE die Suriname heeft.

  Wie houdt deze Governor nou voor de gek: Governor, je houdt jezelf samen met DDB en andere PAARSE KAKKERLAKKEN voor de gek.


  Maak melding
 29. 2014 wordt het jaar van de loze beloftes, net als het jaar daarvoor en de jaren daarvoor.

  Wie in beloftes gelooft van Surinaamse politici is niet goed wijs.


  Maak melding
 30. Beste Alleen,

  Je hebt een fantasierijke geest.
  Je veronderstelt, dat ik een Caricom-paspoort heb en een gezwel aan mijn elleboog.
  Ik kan je zeggen, dat geen van beide het geval is.
  Eerlijk gezegd denk ik wel, dat jij heel ergens anders een lastig gezwel hebt als je dit soort zaken uitkraamt.


  Maak melding
 31. Ik dengk regeering verwag veel van Staatsolie ravienaderei dit jaar. Sei reken op brantstof inkomste.
  Maar Surinaam gaat moeilik kreige dit jaar. Heel groote droogte gaat kome. Nog nooit was so droog. Lantbauw gaat lijde. Voetsel gaat worde duur. Stroom gaat uitfalle. Waterprobleeme. Daardoor veel berofing.
  Mense, pas goet op. Koop en bewaar water vanaf julie maant.


  Maak melding
 32. Heel lang geleden heb ik het boek van John Maynard Keynes voor mijn opleiding moeten bestuderen. Datgene wat hij over derde wereld landen schreef interesseerde mij natuurlijk ten zeerste. Waarom? Omdat ik ooit een belofte had gemaakt om daadwerkelijk mee te werken aan de opbouw van mijn geliefd Suriname. Voor degene onder ons die meer willen weten over deze materie verwijs ik naar zijn boek, die overigens grotendeels is opgenomen in het boek “Economie in theorie en praktijk” van de heer J.E. Andriessen.
  Probleem derde wereld landen zijn volgens Keynes de volgende:
  1.monocultuur.
  2.gebrek aan besparingen.

  Deze problemen vinden nog steeds plaats in Suriname.

  Nadere toelichtingen:
  ad 1 Monocultuur
  In Suriname wordt de nadruk wordt gelegd op mijnbouw. De overige primaire zaken zoals landbouw, veeteelt(inclusief pluimvee) visserij, bosbouw worden genegeerd. Overigens worden grote lappen grond gegeven aan politieke vrienden die geen moer mee doen. Mensen die willen landbouwen etc. komen niet ver omdat de benodigde gronden reeds zijn uitgegeven.
  Oplossing: gronden afpakken en aan de echte landbouwers etc., die er iets mee gaan doen, geven.
  ad 2. Besparingen. Investeringen moeten gefinancierd worden uit besparingen. Dit heb ik niet verzonnen maar is een economische wet.
  De vraag die wij moeten stellen is natuurlijk: zijn de Surinamers in staat op te sparen. Antwoord is: neen. Zij verdienen te weinig en als ze genoeg verdienen komen armlastige familieleden vragen om financiële steun, waardoor de ruimte om te sparen verdwijnt (krabbenmentaliteit).

  Oplossingen:
  1. Zorg ervoor dat er rijke pensionados zich in Suriname komen vestigen om de benodigde investeringen in de overige sectoren te bekostigen.
  Hoe je deze pensionados moet verleiden om naar Suriname te komen? Ik weet het niet. Dat is een politiek probleem waarmede ik mij niet ga bemoeien. Maar, om de gedachte te bepalen zou de politiek Suriname aantrekkelijk kunnen maken door:
  1. de Surinamers beter te laten verdienen
  2. de behoeftige familieleden goede uitkeringen geven zodat de behoefte om te gaan “boemen” bij beter verdienende familieleden afneemt in de vorm van goede sociale voorzieningen. (het tegenwerken van de krabbenmentaliteit)
  3. aantrekkelijke fiscale maatregelen
  4. vrije deviezenverkeer
  5. goede gezondheidszorg
  6. veiligheid
  7. etc.
  Dus meneer Hoefdraad: Suriname loopt nog heel ver achter.
  Ik zie die economische ommekeer in 2014 nog niet zitten.
  Pas als aan bovengenoemde voorwaarden wordt voldaan zal dat een feit zijn en niet eerder.


  Maak melding
 33. Wie houdt Hoefdraad voor de gek. Het wordt een druk verkiezingsjaar,waarbij er alleen tijd zal zijn voor showprojecten. Dat moesten ze in het eerste jaar doen, dan zou het volk beter hebben gehad. Nu heeft het volk al voorzichzelf beslist wat zij gaan doen in die stemhok.


  Maak melding
 34. Impressies van een dag in de Kwattaweg.
  Ik loop naar de Chinees om een pak melk en de krant te halen. Onderweg kom ik mijn Creoolse overbuurman tegen die mij verteld dat zijn vrouw in het Academisch ziekenhuis is opgenomen vanwege ernstige maagklachten. Het gaat nu wel beter en volgens de Hindostaanse specialist kan zij over 2 dagen naar huis. Op het moment dat ik een blik werp op het hoofdartikel in de krant hoor ik iemand zeggen “zwagrie fawaka” Ik draai mij om en zie Hugo, met wie ik vroeger ging voetballen. Wij stoppen bij de Javaanse Warung voor een loempia en praten over de goede oude tijd.
  Zo leven de mensen in Suriname dag in dag uit met elkaar en dat moeten wij niet gaan verpesten met onze frustraties.


  Maak melding
 35. Hoe Surinaam regeering kreig gelt binnen nu?
  1. lene
  2. verpatse
  3. belaste
  4. aalmoes
  5. eksporteere

  Wat is moogelikhijt om nog meer gelt te kreige?
  1. nog meer lene
  2. nog meer verpatse (nu ook mense en diere verkoope)
  3. nog meer belaste (hoogere belasting)
  4. nog harder beedele (meer sieligheithulp)
  5. nog meer eksporteere (of duurder verkoope)

  Misgien ook moogelik ruilhandel.


  Maak melding
 36. Rudinho
  Beste Alleen,

  Je hebt een fantasierijke geest.
  Je veronderstelt, dat ik een Caricom-paspoort heb en een gezwel aan mijn elleboog.
  Ik kan je zeggen, dat geen van beide het geval is.
  Eerlijk gezegd denk ik wel, dat jij heel ergens anders een lastig gezwel hebt als je dit soort zaken uitkraamt.

  ik snap je dat je mij een compliment aamkt dat ik een fantasierijke geest hebt. ik dank je ervoor. maar als je tussen de regels door leest dat merk je zelf fat je geen henk molenaar bent. ma ik merk dat je regelmatig een oncoloog bezoek, succes bij je eerst volgende bezoek. obia a nof ju no spit’ na ini. hehe zelf lezen en begrijpelijk lezen maakt jullie het moeilijk.


  Maak melding
 37. alleen
  Rudinho
  Beste Alleen,

  Je hebt een fantasierijke geest.
  Je veronderstelt, dat ik een Caricom-paspoort heb en een gezwel aan mijn elleboog.
  Ik kan je zeggen, dat geen van beide het geval is.
  Eerlijk gezegd denk ik wel, dat jij heel ergens anders een lastig gezwel hebt als je dit soort zaken uitkraamt.

  ik snap je dat je mij een compliment maakt dat ik een fantasierijke geest hebt. ik dank je ervoor. maar als je tussen de regels door leest dan merk je zelf dat je geen henk molenaar bent. ma ik merk dat je regelmatig een oncoloog bezoek, succes bij je eerst volgende bezoek. obia a no’f ju no spit’ na ini. hehe zelf lezen en begrijpelijk lezen is een probleem.


  Maak melding
 38. Beste Alleen,

  Je hebt een ziekelijke geest.
  Ik ben gelukkig kerngezond en bezoek geen enkele oncoloog.
  Nog wel een advies: lees, voordat je berichtjes stuurt even of het ook fatsoenlijk Nederlands is, want met die taal ben jij toch ook grootgebracht op school, net als ik.
  Wat jij opschrijft, lijkt werkelijk nergens op.


  Maak melding
 39. als ik een ziekelijk geest ben, dan ben jij de kwaalgeest die de wereld in zijn macht heeft. alleen GOD kan deze hebi (rudinho) van de wereld bevrijden. vervloekt zijt Gij. ps en je zult me komen verwijten dat ik paars bent en dat ik scheld, het laat me koud. tumor dat je bent en dat bedoelik, ik schrijf richting H. Molenaar en je stopt je coca neus in zaken die je niet aan gaat. of je bent de persoon Henk Molenaar psuedo voor rudinho de tumor


  Maak melding
 40. Aaahhh…beste Gilmore..
  Mijn waarnemingen zijn dat met de surinaamse economie wordt gepokerd en de ndp clan pokeraars riskeren het failliet van de Surinamers.
  En Andy Rusland wordt de Zwarte piet.


  Maak melding
 41. Het vorige keer hep ik op jullie gestempt omdat DezeDeBiel hij hat belooft alle studenten zouwen een laptob krijge en ik een lapgront.
  Me dogter nooit heef zij die laptob gekrijg en ik woon nog steets op sunny point.
  Deze keer ik ga op Somo stemme want hij heef beloof hij ga me dogter sjwanger make.
  Zo ik ben zeker ik ga ete pitjil, tello en bami.


  Maak melding
 42. Beste Alleen,

  Je verwijt mij van alles en nog wat.
  Ik heb een Caricom-paspoort, ik heb een gezwel aan mijn elleboog en ik heb nu ineens weer een tumor.
  Niets van dat alles is het geval !!!
  Je hebt het over Henk Molenaar, terwijl ik Rudinho ben.
  Waar gaat dit eigenlijk over ?
  Ik verwijt je niet, dat je paars bent.
  Het enige, dat ik je verwijt is, dat je ziekelijk reageert op mijn in gezonden stukjes en jij je taalkundig nogal slecht uitdrukt.
  Niets meer en niets minder.


  Maak melding
 43. Gilmore, tracht een enkele dag je exhorbitante maandalaris waar te maken tbv de Surinamers !

  Schoonzoon of niet, kies voor Surivolk en breng DDB aan zijn verstand, dat de salariskosten van de overheid maandelijks steeds maar zijn blijven stijgen en dat de inkomsten van de staat achteruit hollen !

  Elke onproductieve uitgave drukt de economie naar beneden !

  Zet alle Suris die dat kunnen (een aanzienlijke groep leeglopers en rovers) aan het WERK !

  Elke Suri een on- en minvermogen kaart beloven, zoals het kabinetsbeleid schijnt te zijn, is het failliet van Suriname !

  STOP onnodige uitgaven zoals ambassades in landen waar Surinam niets te zoeken heeft !

  Publiceer cijfers en namen van bosbouwbedrijven en hun bijdrage aan de staat !

  Publiceer cijfers en namen van bedrijven in de goudindustrie en hun bijdrage aan de staat !

  Kom met een lijst tbv regering en de Pres met voorstellen/voorbeelden van direct in te zetten BEZUINIGINGEN op de overheidsuitgaven !

  Zit anders samen met de krabita-anoe-regeerders te wachten op de ineenstorting van de economie en op de nieuwe devaluatie van de SRD !


  Maak melding
 44. Alles wat hij (Hoefdraad) zegt in het artikel vergt een langere periode. In feite zegt hij dat het een zware jaar gaat worden. Een jaar waarin de overheid geen cent mag verspillen. Bouterse duidde al hierop door aan te geven dat er streng aan de uitgave-regels zal moeten worden gehouden.


  Maak melding
 45. Wat de oppositie met name Coblijn van de NPS vorig jaar al geconstateerd had is nu bevestigd, Suriname bevind zich in een slechte financieel economische positie. In 3,5 jaar tijd heeft de regering van WOLF ervoor gezorgd dat er nu een financiele chaos is. De beloofde gouden kerst is uitgebleven want de goudprijs is gekelderd, een tegenvaller voor president DDB-CC1.
  De titel van dit onderwerp kan men veranderen in 2014 wordt alles OMGEKEERD.
  IN 2013 heeft Hoefdraad moeten intervenieren met valuta en goudverkopen om de economie en wisselkoers stabiel te houden. Hoefdraad beseft dat hij dit beleid in 2014 niet voort kan zetten en geeft voorzichtig een waarschuwing.
  Laten we de mededelingen van Hoefdraad onder de loep nemen.
  -De inkomsten van de staat moeten dringend toenemen. Dit gaat niet zo 1,2,3 want de inkomsten uit de goudovereenkomst gaan nog lang op zich wachten. Intussen is er niet geinvesteerd in andere sectoren als de landbouw. Eigen ondernemerschap is niet gestimuleerd. Er kan niet zo snel een ombuiging van het beleid komen wat meer inkomsten gaat genereren. Een mogelijkheid is verhogen van belasting en verbeterde inning, maar dat noemt Hoefdraad niet.
  -De inkomsten uit de mijnbouw voldoen niet meer. Dat kan ook niet door de verkwisting van de spilzieke DDB-CC1 regering. Voor alles is er een commissie, revomaatjes worden duurbetaalde adviseurs, Carifesta feestjes die 2 keer zo duur zijn, corruptie op de ministeries zoals OW, dure sociale projecten zoals naschoolse opvang die in de woorden van DDB-CC1 zelf een “njang patoe” zijn, gratis zorg etc. Sociale projecten die tot doel hebben DDB-CC1 zogenaamd tot een held te maken. Maar wat je als staat niet verdient kan je niet uitgeven.
  -Er is niet geinvesteerd in de landbouw, behalve wat onderhoud. Rijstboeren uit Nickerie en landbouwvereningen zoals van Kwatta zijn zowat wanhopig. Dit in schril contrast met de belofte van DDB-CC1 dat Suriname tot een voedselschuur omgebouwd zou worden, wat een bedrog van de president. Integendeel als het aan president WOLF gelegen had had hij het project van Staatsolie in Wageningen voor de productie van suiker stopgezet. Suriname hoeft straks als het goed is geen suiker meer te importeren, en dat is vervelend voor de handelaren die DDB-CC1 steunen. Dit is een voorbeeld van het ontoereikende inzicht van de president.
  -Hoefdraad noemt diversificatie van de economie maar hij weet zelf dat je dat in een jaar niet voor elkaar krijgt. Dit moet met gedegen planning en rapportage gebeuren, en zal meerdere jaren duren.
  -Wat Hoefdraad wel noemt en haalbaar is namelijk de investeringswet zou in 2014 wel kunnen. Als hoogste prioriteit moet ook de anti corruptiewet ingevoerd worden dan heb je een basis op verder te gaan.

  Al met al genoeg punten waarop de oppositie met in de voorhoede VHP al plannen voor maakt. De VHP heeft al aangekondigd dat het plannen maakt voor herstel van de economie, en het blijkt dringend noodzakelijk. Volgens de VHP kan direct na de verkiezingsuitslag in mei 2015 daarmee begonnen worden.


  Maak melding
 46. Wat Hoefdraad in principe niet durft te zeggen maar wel moet gebeuren is de dat de overheid moet gaan bezuinigen. Dat zal dus ook op salariskosten moeten en daar knelt nog nou net de schoen. Deze boi verdient volgens mij het hoogste salaris van Suriname en laat zich het minste horen.


  Maak melding
 47. Deze regering weet tenminste hoe het moet en Suriname wacht een mooie toekomst. 15 jaar Venetiaan en de zakkenvullers van de VHP hebben het land geen goed gedaan en gelukkig heeft de huidige regering onder Bouterse de kracht en de kennis om daar wat aan te doen. Ik heb het volste vertrouwen in de jonge Surinaamse natie.


  Maak melding
 48. Oh daar zijn ze toch, een paarse parasiet oftewel leegloper is bezig minnetjes te plaatsen als een echte toetsenbordterrorist. Minnetjes maken niet uit, stop met het kinderachtig manipuleren. Je lijkt wel de raaskalende wolf die vorig week riep dat de regering het uitstekend had gedaan en deze week bekend is dat Suriname aan de financiele afgrond zit.


  Maak melding
 49. Hoefdraad wil de gemeenschap wijs maken dat hij USD 20 miljoen heeft bespaard met de goudverkoop.

  Hij verzwijgt dat die USD 20 miljoen naar zijn prive rekening is gesluisd !

  Een bankpresident met een kop van een BOEF is ook een BOEF !

  Suriname het land van de STRUIKROVERS !

  LOL

  Quote

  Hoefdraad: US$ 20 miljoen bespaard door goudverkoop

  08 Jan, 05:00

  De president van de CBvS, Gillmore Hoefdraad Er is veel te doen geweest over de verkoop van een gedeelte van de goudvoorraad door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in 2013. De bank kreeg kritiek over deze handeling. Bankpresident Gillmore Hoefdraad om commentaar gevraagd, zegt aan Starnieuws dat “als het goud niet was verkocht de bank ongeveer US$ 20 miljoen zou verliezen door de val van de goudprijs”.

  “Het goud dat werd verkocht, is simpelweg verwisseld voor banktegoeden in harde valuta. Dit maakt ook deel uit van de internationale reserves”, stelt Hoefdraad. Hij benadrukt dat de verkoop van een deel van het monetaire goud een bewuste stap is geweest van de CBvS.

  Te groot risico
  De president van de bank beargumenteert waarom een gedeelte van het edelmetaal van de hand moest worden gedaan. “Het vermindert onze exposure in goud. Suriname is een goudexporterend land. Het is een risico om een te groot deel van de internationale reserves in goud te hebben als je reeds zo afhankeljk bent van de exportopbrengsten en overheidsinkomsten”, legt Hoefdraad uit.

  De monetaire autoriteit voert aan dat de dalende prijs reeds aangaf dat de continu stijgende trend aan het kenteren was. De verkoop van goud is volgens Hoefdraad een omzetting geweest van een component van de reserve (goud) in een ander component (deviezen: foreign exchange). Tegen 31 december 2013 was de goudprijs US$ 1205 per troy ounce in vergelijking met de cijfers van 31 december 2012, toen de goudprijs US$ 1675 was.

  Unquote

  Bron: Starnieuws


  Maak melding
 50. @Fileren
  Dank voor u compliment. Ook u daar voor weergegeven analys is gefundeerd op de realiteit.

  Helaas wordt uw bijdrage met minnen gehonoreerd. Het verschil zit mijns inzien in de kwalificaties. Het weg zetten van aanhangers van de president als P… P…. wegzetten leidt tot extra frustratie.

  Ook leden en aanhangers van de NDP hopen op een goede toekomst van Suriname. Hun vertrouwen en de loyaliteit jegens hun leider(s) en de adviseurs is zeer hoog. Dat dient men te respecteren lijkt mij. Hoe moeilijk het ook is probeer te overtuigen omdat ieder die gaat twijfelen of ingaat zien dat ook de opositie valide argumenten heeft winst is voor een beter geleid Suriname. Azijn en Venijn werkt minder goed dan respect.

  Actueel verdedigde de Governor de verkoop van de Goud reserves met met het argument dat er een verlies van $ 20.000.000 voorkomen is. De Governor heeft 100% gelijk in een land waar goud geëxporteerd wordt is het aanhouden van reserves niet echt relevant.
  Echter de verwijten aan de Governor gaan niet over de verkoop van goud uit de reserves maar het gegeven de inkomsten uit de verkoop niet terug te vinden zijn in eenigerlei vorm van verantwoording.

  Met de actuele berichtgeving komt de aap uit de mouw en wordt duidelijk dat het verkochte goud en afgenomen deviezen voorraad gebruikt is om tekorten van de regering te financieren. De Governor maakt nu klip en klaar hoeveel geld er verdwenen is in het financieren van consumptieve besteding.

  Laten RobG, Pero, Sabidieri maar met argumenten komen dat het allemaal geen probleem is en dat toenemende te korten geen probleem zijn.

  De heer Ramlandal (PALU) probeert nu ook de schade te beperken door te verwijzen naar een tekort van de vorige regering van SRD 300.000.000 dat is een druppel bij het gat dat de Governor nu presenteert.


  Maak melding
 51. 2014, Het Chinese jaar van het paard!

  Dat wordt keihard werken voor de suri’s.
  Nederland heeft een verlies van 3 miljard euro geleden, door het dalen van de goudprijs.
  Let wel, geen bodemschatten in ned.
  Ik geloof er geen sikkepit van dat suri zo weinig verlies heeft geleden, moet meer zijn.
  Ohh, ik mag niet vergelijken klopt, maar ik doe het lekker toch.

  “Overheidsinkomsten vorig jaar afgenomen met 30%
  In financieel-monetair opzicht was 2013 een moeilijk jaar. “Exportopbrengsten zijn gedaald en overheidsinkomsten gestagneerd, vooral vanwege de daling van de goudprijs.
  De inkomsten waren ongeveer 30% minder dan 2012 en daalden met US$ 120 miljoen. De staatsuitgaven namen toe met 22%. De staatsfinanciën waren niet helemaal in lijn met de ontvangsten, maar zijn wel sterk verbeterd het laatste kwartaal”, zegt de president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Gillmore Hoefdraad aan Starnieuws. “


  Maak melding
 52. @John
  ik heb een deel de situatie van vroeger meegemaakt en een deel meegekregen. In het verleden was er veel onbegrip en wantrouwen tussen de bevolkingsgroepen onderling. Dit was een erfenis uit de koloniale periode want toen werd verdeel en heers politiek toegepast.
  Gelukkig is dit in de loop van de tijd veranderd waarbij bevolkingsgroepen vreedzaam samenleven en begrip voor elkaar kunnen opbrengen. Men roemt nu de tolerantie in Suriname met als voorbeeld een moskee en een synagoge naast elkaar. Deze situatie van tolerantie en respect moeten wij koesteren.
  Ik bejubel het feit dat jij niet aan discriminatie doet.


  Maak melding
 53. @Jojo
  Je hebt gelijk het tonen van azijn en venijn werkt minder goed. Maar de verdedigers van de NDP bende lijken geen enkel middel te schuwen, leugens en vervormde waarheden.

  Ik ben het eens dat de NDPers ook Surinamers zijn die het beste met het land voor hebben. Maar het zijn de leiders die ze daar neer zetten die er een zooitje van maken. En het lijkt om de belangen van DDB te gaan, die men beschermd. Mijn frustatie zit erin dat het volk wordt misleidt. In 2010 werd Parmessar als president belooft, uiteindelijk werd het DDB. In 2010 zijn allerlei Mega beloften gedaan, want het NF had het zo slecht gedaan, die tot nu toe niet zijn nagemaakt. Zie de beloofde gouden kerst waar absoluut geen sprake van is, integendeel. Hoe erg is het dat mensen van de gehandicaptenzorg moeten bedelen voor hun salaris, rond kerst zat een kerstbrood er niet in. Anders is het voor Abrahams etc.

  Ik bent ook eens met Hoefdraad die zegt aangeeft dat het niet verstandig is grote goudvoorraden aan te houden. Maar hij heeft wel lang gewacht met duidelijkheid geven, zelfs assembleeleden konden niet achterhalen waar het goud gebleven was. Nu is dus duidelijk dat de tekorten van de overheid gefinancieerd werden. Maar bedekt geeft Hoefdraad ook aan dat dit in 2014 niet meer gaat lukken om de overheid te financieren, anders slinken de reserves van de Staat tot riskant lage niveau’s. Daarom moet de overheid echt het beleid omgooien en de uitgaven van de Staat terugbrengen.

  In elk geval zijn jouw postings interessant omdat er relevante feiten en gegevens aangehaald worden.


  Maak melding
 54. @Fileren
  Wij zijn het helemaal eens met elkaar.
  Ik hoop oprecht dat er zakelijk en correct naar problemen gekeken wordt en men samen aan een oplossing kan en wil werken.
  Dat is moeilijk voor loyalisten die emotioneel verbonden zijn aan denkrichtingen en leiders. Suriname heeft ook niet de tools om overal snel en efficient aan oplossingen te werken.
  Als er efficiënt gewerkt gaat worden zal men ongeveer 1 op de 3 ambtenaren naar huis moeten sturen en bereid moeten zijn kennis en kunde elders te halen.

  Er zal overtuigd moeten worden en niet zonder argumenten afgewezen of gecriminaliseerd moeten worden.
  Het zal noodzakelijk zijn dat duidelijk wordt dat iedereen die misbruik maakt van overheidsmiddelen vervolgd gaat worden en geplukt indien schuldig bevonden. Schone taak voor een nieuwe regering met “SCHONE” handen.


  Maak melding
 55. @Jojo
  goed betoog. De loyalisten zijn meer met emotie dan met ratio bezig en zijn meer napraters en meelopers. De argumenten die ze aandragen missen vaak logica of enige relevantie en ik vraag me soms af… Maar inderdaad een schone taak om ze met gefundeerde argumenten te bestoken, vallen ze stil. Valt me op bijv Robg.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES