Surinaams bankwezen ziet veel uitdagingen

35

PARAMARIBO, 3 jan – Het bankwezen is blij met de geboden mogelijkheid om bij te dragen aan economische stabiliteit en ontwikkeling. Dit zegt Jim Bousaid, directeur van de Hakrinbank en bestuurslid van de Vereniging van Bankiers. “De banken beschikken over veel kader en we zijn bereid dit kader in te zetten.”

De afgelopen maanden is een bescheiden aanvang gemaakt. De bankiers hebben onder meer een presentatie gehouden voor president Desiré Bouterse. Het belang van economische stabiliteit is toen benadrukt. Samenwerking tussen overheid en de financiële sector is meer dan ooit geboden. “We kunnen dan gezamenlijk werken in de juiste richting”, zegt Bousaid tegenover STVS. De klacht vanuit het bankwezen was eerder dat er te weinig overleg is.

Er wacht nieuwbakken minister van Financiën, Andojo Rusland, nog meer. “De uitdaging waar de nieuwe minister voor staat, is zorgen dat de inkomsten van de overheid toenemen om het verlies in de mijnbouwsector te compenseren. Belangrijk is na te gaan welke prikkels gegeven kunnen worden aan de samenleving via het belastingsysteem”, aldus Bousaid. Bevoegdheden van de minister en de Centrale Bank van Suriname moeten ook scherp bewaakt worden.


35 REACTIES

 1. “De uitdaging waar de nieuwe minister voor staat, is zorgen dat de inkomsten van de overheid toenemen om het verlies in de mijnbouwsector”

  Een waarheid als een koe. Alleen men had er al moeten anticiperen inplaats van nu vast te stellen dat er veel inkomsten weg gevallen zijn. Heel simpel alleen aan winst belasting van IAM Gold valt er structureel 400.000 troy ounce * $ 500 (daling opbrengst) * 36% (winstbelasting) = $ 72.000.000 winst belasting weg ( SRD 240.000.000)of wel ongeveer 5% van de inkomsten.

  5% extra bezuinigen is voor elke regering heel moeilijk.


  Maak melding

 2. Uitdagingen; een politiek correct woord voor problemen!

  Noem het beestje bij de naam, het is niets, het wordt niets, zolang Fouta (met dank aan de ladies op het forum) niet is opgesloten.

  Andojo, zal ook niet in staat zijn om de financiële ‘uitdagingen’ aan te gaan.
  Deze mini-ster is ook zo’n superster blijkt, hij heeft nu 4 baantjes.
  “Rusland is behalve parttime raadsadviseur, president-commissaris van de Energie Bedrijven Suriname en directeur van H.J. de Vries.”

  EBS????, whahahahaha, met iedere keer een blackout, dat belooft wat.
  Een blackout, alsof die er al niet is, in de suri financiën.

  Inktvis andojo, familie ken je niet uitzoeken vrienden wel!

  Ik zeg ongeschikt!
  Bet 1 srd!


  Maak melding

 3. Kots, kots, kostelijk vermaak!

  “Nickerie kiest voor Rashied Doekhie als man van het jaar. Op de tweede plaats werd Antoine Elias gekozen en Stanley Benschop werd derde. Doekhie had de meeste sms-jes en ook de man van de straat koos voor hem. Elias was op de sociale media FB de favoriet, gevolgd door Benschop. Men vond dat Doekhie toch bewezen heeft samen met particulieren twee muloscholen te kunnen opzetten, 1 in Henarpolder en 1 in de westelijke polders. Door de daadkracht van Doekhie is er een filiaal van het ministerie van Ruimtelijke Grond en Bosbeheer(RGB) in Nickerie opgezet.” gfc

  I’m lost, doekhie had de meeste sms’jes…….
  Whahahahahaha, ook een manier om iemand uit te kiezen.

  Soms, zou je ze willen laten stikken in de modder……….


  Maak melding

 4. @ JoJo
  Valt vies tegen als je weet dat de prijs die je noemt de opbrengstprijs is en dus niet de EBIT. De directe en indirecte kosten moeten alsnog va dit bedrag af dus de berekening zou juist kunnen zijn maar de cijfers kloppen van geen kanten. Ik denk niet dat er zo een bedrag aan belasting zal worden geïnd daar de beheerskosten en management fee vanuit Canada vele malen hoger zijn dan iemand zich kan voorstellen.


  Maak melding

 5. Aahh….aan hen met een beetje school achter de kiezen de vraag:
  Is het niet duidelijk dat de zg sterke clan leider als president er duidelijk niets van kan.

  Zoveel ontslagen ministers, zoveel luchtkastelen, en nu duidelijk een staatskas die leeg is. Nu moet een zg bliksemafleider gaan toveren en op een slimme manier forse tekorten goed gaan praten. Het bankwezen wordt nu ingezet terwijl er een man van 25000 euro per maand een centrale rol heeft voor wat dan?
  Meneer Rusland wordt de zwarte piet . En Gregory is nu vleugellam.


  Maak melding

 6. Een mooie uitdaging!

  “Internationale reserves met SRD 600 miljoen ingeslonken 27-12-2013

  De internationale reserves van Suriname zijn tussen januari en oktober 2013 ingeslonken met SRD 600 miljoen ofte wel US$ 200 miljoen. Dit blijkt bij nadere bestudering van gegevens op de website van de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

  In de eerste maand van dit jaar bedroegen onze internationale reserves nog SRD 3.2 miljard of omgerekend US$ 974 miljoen, maar uit de tabellen valt af te lezen dat vrijwel elke volgende maand er een drastische afname in de reserves werd geregistreerd.

  Ook in termen van het Bruto Binnenlands Product was er een verdubbeling geconstateerd van 7 naar 14 procent. Echter is het tempo van de accumulatie sterk afgenomen in 2013, met name in de tweede helft van dit jaar.

  Deze recente ontwikkeling wordt verklaard doordat de tekorten van de lopende rekening blijven toenemen, waarbij die naar verwachting voor de regio als geheel zullen stijgen van 1,8 procent in 2012 naar 2,5 procent in 2013.
  Voorts hebben beleids-interventies in de valuta-markten aanzienlijke gevolgen gehad, schrijft Vergara, financieel deskundige.”
  De west

  Werk aan de winkel!


  Maak melding

 7. Hr Bousaid,
  bewindslieden en de familieleiding van de Centrale Bank moeten ophouden met opdrachten aanvaarden van ONDESKUNDIGE personen in financiele en monetaire zaken, zoals van de Pres !

  Politieke janklaassenpoppen op deze financiele key-positions is vragen om een financiele ramp !
  Daar horen ONafhankelijke deskundigen te zitten !

  Daarom durft in de regeertop, tot nog toe, NIEMAND over de noodzakelijke drastische bezuinigingen te spreken !

  Iedereen, babbelt maar over verouderde overheidsorganisatie en nieuwe systemen etc en wacht op de DEVALUATIE van de SRD !!!

  De maandelijkse uitgaven van de staat mogen niet STRUCUREEL veel hoger liggen dan de maandelijkse inkomsten van de staat !
  Op dit moment wordt er teveel geleend voor ONPRODUCTIEVE uitgaven. De facto wordt er maanddelijks ingeteerd op de monetaire reserves !

  STOP getalm en podiumpraatjes, dit presidents/regeringsgedrag moet ONMIDDELLIJK stoppen !


  Maak melding

 8. bouterse is en blijft nog jaren de sterke man van suriname.
  het surinaamse volk heeft hem die mandaat gegeven en het is niet olland of redimusus die gaan bepalen .jullie allen die alleen maar negatief aan paars toeschrijven wordt met een korreltje zout genomen door mijn president .bouterse straalt vertrouwen en gezag uit .jullie riepen laatst nog dat hij niet naar het buitenland kan maar hij is naar zuid afrika geweest ,suriname zou worden geboycot ,dat zou olland en front met santhoki graag hebben gewild.wij zijn een jonge natie en dank zij de ndp wordt suriname volwassen om niet op olland te rekenen ,wij doen het op ons manier en het lukt en daar mogen alle echte surinamers trots op zijn ,met nadruk echte surinamers .wij hebben onze trots danzij de ndp bruggen die wij hebben betaalt met onze eigen belasting centen en niet dankzij olland of front .het is een proces als je wat wil bereiken ga je pijn moeten lijden om dat doel te bereiken .deze santhoki zat in de regering van front had de kans bouterse op te pakken en verkondigt nu alleen maar rotsooi om het volk te misleiden ,jij bent een man zonder ballen ,wat deed jij toen je minister van justitie was om bouterse op te pakken je misleid de mensen maar reken maar dat ze je door hebben ,2015 staat voor de deur .olland front hebben niets te brokkelen in dit land .santhoki denkt nog steeds dat nederland invloed heeft in su,zolang de ndp aan de macht is gaat olland niet bepalen wat er in dit mooie land gebeurt .olland probeert de surinamers uit te buiten waar ze recht op hebben .zie die aow kinder bijslag en belastingen die ze graag willen innen van de surinamers .olland wil gaan roeren in surinaamse zaken om te zien waar ze geld terug kunnen halen uit su ,santhoki is de beste man voor nederland om dat te doen .alles van nederland dacht santhoki van nederland over te nemen .zo werkt het niet je wil de mensen benadelen tenkoste van surinamers .die man is een land verrader ,zo kom je niet aan de macht daar moet suriname voor waken .wij wachten niet op olland dat is bewezen .
  bouta kraktie mie mang .
  bouta go go


  Maak melding

 9. Komende 100 jaar blijft Suriname een broko Pranasie. De huidige generatie verdiend gewoon weg niet beter. Hun kinds zullen blijven pienaren!!! Dank zij eigen ouders!!!!

  En óók die blinde, paarse makke lammetjes, zullen nooit succes in hun leven ervaren. Dit komt allemaal door hún zelf!!!! Na Wang Hiep Hiep Hoereeee…..riepen zij in koor.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies(Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 10. Hahahaaaaaa…het bankwezen heeft de grootste boevenbende van Suriname ,de ndp namenlijk, tot in de puntjes alle geheimen van het bank gebeuren doorgegeven en nu wachten totdat de bende van bouta en hijzelf met het roven kunnen beginnen….hai Baja als bouta dit weet weet brunsie het ook en dan….


  Maak melding

 11. Tuurlijk is samenwerking wenselijk. Meer op de vlakte van hoe verdelen wij onderling de koek. Nu nog gaat alles naar Bouta, Abrahams en zijn trouwe bandieten. De bedoeling is dat ook DSB mee lift in deze “roof”ceremonie.


  Maak melding

 12. Wat dhr.Bousaid dus aangeeft is dat de inkomsten van de staat lager zijn dan de uitgaven. Het spendeergedrag van de regering moet aan banden worden gelegd. DDB krijgt nu pas gedegen financiele voorlichting van de bankiers. Deskundigen binnen zijn eigen partij heeft hij niet die zitten bij de VHP.


  Maak melding

 13. @Pokai Tongo
  Mijn rekenwerkje heeft niets met Ebita of kosten te maken. Ik reken met de afname van de opbrengsten van $ 1.700 naar $ 1.200/ troy ounce. Aangezien de kosten ongeveer $ 780/troy ounce zijn (zie informatie IAMGold) kan simpel gesteld worden dat Suriname over deze waarde reductie winstbelasting heft.
  Ik heb het nog niet gehad over het gegeven dat de royalties en het dividend ook afnemen maar dat zijn minder grote getallen (7% resp. 5% van deze $ 500 afname in opbrengsten.

  dan vergeten we de energie subsidie die nu weggegeven wordt aan IAMGold waardoor indien de Goudkoers niet verder weg zakt de Surinaamse staat $ 100.000.000 minder inkomsten heeft en de nationale economie met ongeveer $ 250.000.000 krimpt.

  Het zal mij verbazen hoe de minister van Financien dit dilemma op gaat lossen.


  Maak melding

 14. @Pokai Tongo
  IAMgold kan Rosebel niet makelijk afromen. Het is een Surinaamse onderneming zodat de winst in Suriname genomen moet worden. Venitiaan heeft daar goed opgelet. Je kunt terug vinden hoe de jaar rekeningen van Rosebel er uit zien die zijn redelijk transparant. Ofwel de mogelijkheden tot afromen vallen mee.

  Venitiaan was voorzichtig en paste netjes op de winkel en heeft het maxinale weten te realiseren zonder eigen investeringen en grote risico’s en zonder subsidies aan de mijnbouw ondernemingen.

  Voor de huidige deals zorgt Suriname voor de cash die nog nodig is voor de investeringen terwijl de mijnbouwers oud papier inbrengen (afgeschreven kosten voor onderzoek, etc).


  Maak melding

 15. De olie pryzen zijn niet gedropt, waardoor de rijstboer in grote problemen is geraakt.

  Kunstmest met een luchje duur verkocht anders dan belooft.

  Voorstemmen voor de amnestiewet.

  Waarom werden deze zaken niet ook in overweging genomen voordat hij man van het jaar werd benoemd. Tensotte moet hij vrouw van het jaar genoemd worden,want iets was weggebeten bij hem.


  Maak melding

 16. Vhp is klaar om het land te leiden. Met name de jongeren gaan in 2015 een belangrijke rol spelen. Dat is natuurlijk goed nieuws. Mensen als Abrahams moeten eigenlijk achter tralies worden gezet en hopelijk gaat de vhp in 2015 serieus werk van maken. Het land smacht naar schoonmaak van de paarse parasieten. Allemaal laag allooi volk zonder moraal of respect. Meneer Santhoki verlos ons aub van dit gespuis.

  Paramaribo- De voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santokhi, ziet potentiële politici binnen de jongerenraad van de VHP. Santokhi zegt dat de afgelopen twee jaren de jongerenraad zich heeft ingezet om de partij te ondersteunen in haar strijd naar de verkiezingen toe. “Er zijn jongeren in de jongerenraad, maar ook nog in de jongerencommissie en ik zie een groeiende potentie in de jongeren, die zich klaarmaken voor de politiek”, meent de VHP-voorzitter.
  Hij zegt dat de jongeren continue getraind worden. Ook wordt er vanuit het hoofdbestuur geïnvesteerd in hun. Santokhi zegt dat leiding geven aan de partij eist dat ook jongeren getraind en opgeleid worden om eens de partij over te kunnen nemen. “Dat is een vereiste van modern leiderschap. De jongeren moeten Suriname kunnen vertegenwoordigen in diverse staatsposities zowel in binnenland als in buitenland”.

  De VHP-topper zegt ook nu al potentiële parlementariërs te zien in de jongeren. Dit jaar zal een profiel worden ontwikkeld voor kandidaten voor het parlement, de ressortsraad en de districtsraad. Kandidaten moeten voldoen aan dit profiel om verder te kunnen gaan in hun politieke carrière, meent Santokhi.


  Maak melding

 17. The captains van het bankwezen in Suriname zien de goede kansen van het economisch beleid van de overheid.Ze willen de kansen voor de positieve economische Ontwikkeling van Suriname vergroten.President Bouterse u bent goed bezig.Ga zo door.Ik gun u meer termijnen om op het werk af te krijgen.


  Maak melding

 18. OM TE BEGINNEN MOETEN ZE ALLE illegale WISSELKANTOREN SLUITEN. de banken moeten de enige wisselkantoren zijn. wanneer je wisselkantoor sluit kan dat een goede signaal zijn voor de surinaamse economie


  Maak melding

 19. Bankwese seg dat bank heef genoeg kader dat sit op de bank en graag bij rooferhijt wil werke om belasting afdrag te kontrooleere.
  Maar mag bank somaar insage geeve van rekening aan rooferhijt?
  Bank ook versgaf hiepoteek. Dang bank belasting opsgroef (via rooferhijt), mense kome in proobleeme en bank wort ijgenaar van lant en gront en huijs.
  Bank wil speele fiese spel?


  Maak melding

 20. Op de man spelen is een manier van obstakels opwerpen. Het geeft niet aan dat je slim bent of dat je gelijk hebt. Het is wellicht teveel gevraagd van bepaalde figuren, om op het artikel te reageren. Dat snap ik wel. Ingehuurd zijn voor propaganda maken is ingehuurd voor zijn voor propaganda maken..
  Degenen onder ons die geen propaganda maken, maar zich zorgen maken, vragen zich af hoe een plan voor een ziekenhuis bouwen binnen een wip en een zucht op tafel kan liggen, omdat wij zonder meer denken: denk er even langer over na met meer personen. En niet eens wisselende personen, maar een groep personen van wisselende disciplines. Maar ja, dat weet iedereen al. Om een lang verhaal kort te maken: wat brengt abrahams ter tafel om raadsadviseur te zijn? (Zijn andere nier? , of )? Anekdote: ik herinner me een beeld van ons desie, zwetend natuurlijk, waarin hij zichelf tot staatsadviseur benoemde en hij gevraagd en ongevraagd advies kon geven. Welke adviezen kunnen we verwachten? Internet down in suriname vanaf 7 februari 2014, een andere belangrijke dag in het leven van dino .


  Maak melding

 21. met dank aan de banken is wereldwijd ontstaan een financiële crisis!

  DADA KHAN wil zijn wanbeleid bestrijden door een alliantie aan de gaan met deze crisis-gang(t)ers…

  ai boi 🙂


  Maak melding

 22. De banken zien “uitdagingen”, Regering en Pres start de bezuinigingen onmiddellijk !

  Let vooral op hetgeen de deskundigen van de Canadese bank, de Royal Bank of Canada constateren :

  http://www.nospang.net/index.php?option=com_content&view=article&id=37814:verslechtering-fiscale-positie-suriname&catid=73:binnenland&Itemid=65

  Een maandeljks voortdurende VERNIETIGING van de Surinam monetaire reserves !

  Stijging loonkosten overheid en daling van de staatsinkomsten, met name uit de goudsector (die volgens DDB pas is geordend door zijn matties)

  Dus bank- en overheidssabimangs start direct met forse BEZUINIGINGEN op alle overheidsuitgaven om een nieuwe DEVALUATIE van de zwakke SRD te voorkomen !


  Maak melding

 23. zet geen €/$ valuta op Surinaamse bankrekkering ,voor dat uweet is de bank failliet verklaard, ben je al u geld kwijt daar is garantie van de overheid over u spaargeld.


  Maak melding

 24. @maandag,

  Begraaf je geld ook niet in de grond want tegenwoordig woedt er een goudkoorts in Suriname en heel het land wordt opgegraven. Die aardeverkrachters worden zelfs beloond om hun gang te gaan.


  Maak melding

 25. @safru
  De mensen van Royal Bank of Canada zijn bijzonder duidelijk. Dat wil wel zeggen dat er volgens hun veel aan de hand is anders zouden zij veel diplomatieker hun uitlatingen doen.

  Welke organisatie die onder controle van de Centrale Bank van Suriname staat haalt zo uit naar de Governer van de Centrale Bank.
  Welke organisatie financiele organisatie durft hard op te stellen dat de Vice President onder CURATELE gesteld zou moeten worden en als chaot dubieuze beslissingen neemt.

  REGERING werk aan de winkel. PRAATJES vullen geen gaatjes.

  Surnamers luiste aub. naar de woorden van de mensen van RBofC deze zijn er om geld te verdienen en niet om geld te verspillen,


  Maak melding

 26. De verliezers willen de kansen die de banken zien gaar vertalen in een onduidelijke verdraai tegen de regering Bouterse. De banken zijn mijn inziens openlijk en transparant.

  De ether vervuiling door GMAP is tot een eind gekomen. Ook bij Radio Tamara in Amsterdam zijn ze hem moe geworden.Weg met GMAP, weg met Romeo Hoost, weg met de leugens over Suriname.


  Maak melding

 27. @RobG
  Neem aub kennis van de link die Safru aangebracht heeft met betrekking tot uitspraken van Royal Bank of Canada. Dat is een reactie van een neutrale belanghebbende die een goede Surinaamse economie zeer belangrijk vindt. Royal Bank of Canada vindt,kort gezegt, het volgende:

  1) De governer van de centrale bank is ZWAK en zijn geld niet waard. Je moet lef hebben om je toezichthouder zwak te noemen.
  2) De vice president zou onder CURATELE gezet moeten worden vanwege dien vreemde en chaotische beslissingen. je hebt als buitenlandse bank in een klein land lef om de regering als incompetent te kwalificeren.

  RobG het zijn niet mijn woorden maar in het kort samengevat de woorden van een serieuze bank die geen enkel belang heeft bij problemen in de Surinaamse economie en zeker niet uit is op een verstoorde relatie met de regering. RARA hoe komt men dan tot dergelijke kwalificaties.

  Uw tekst “De verliezers willen de kansen die de banken zien gaar vertalen in een onduidelijke verdraai tegen de regering Bouterse”.
  In kern van het artikel gaat om de uitdaging voor de minister van financieen om vervangende inkomsten (vervallen goud inkomsten) te realiseren en de kosten onder controle te houden.
  Uit meerder bronnen blijkt immers dat het afgelopen jaar rampzalig geweest is ten aanzien van oplopende kosten, betalingsachterstanden, te lage budgetten en afname van inkomsten.
  Het afgelopen jaar heeft niemand kunnen of willen verklaren waarom de deviezen reserve maandelijks met $ 30.000.000 afnam en waarom een groot deel van de goudreserves verdwenen is. Het goud is weg maar de US dollars zijn nog nergens te voorschijn gekomen.

  RobG voor een goed verstaander is een UITDAGING een eufemisme voor een PROBLEEM.


  Maak melding

 28. Kan een van mijn mede reageerders die toegang heeft tot data mbt loon en adere kosten van regerings functionarissen, voor mij een optelsom maken van wat er allemaal maandelijks in de zakken verdwijnt van Ali Baba en zijn veertig rovers?

  Misschien moet ik Iwan Sno van het ABS vragen of zjn statistiek dat de kosten van “regeren” aangeeft, geen orustbarend stijgende lijn vertoont.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.