Nationale Partij Suriname onverminderd kritisch

54

PARAMARIBO, 2 jan – Wie denkt dat de Nationale Partij Suriname, NPS, minder kritisch wordt, heeft het aan het verkeerde eind. Vanuit de oppositie zullen de bewegingen op onder meer financieel en economisch gebied nog immer scherp worden gevolgd. Volgens NPS-voorzitter Gregory Rusland is de benoeming van zijn broer Andy tot minister van Financiën beslist geen reden tot slappe mildheid.

Critici verwachten dit juist wel. Een soort vervulling dus van een vermeende strategische zet van president en NDP-leider Desiré Bouterse. Die zou met het benoemen van Andy Rusland tweedracht willen zaaien binnen de oppositie. Maar dan is wel buiten de waard gerekend. “Waar zaken goed lopen, zal ik mij positief uitlaten. Maar als zaken niet goed lopen, zal ik ook mijn kritische kanttekeningen blijven plaatsen”, zegt Rusland tegenover Dagblad Suriname.

Dus mag het nodige vuurwerk tegemoet worden gezien. Het financieel beleid is er ook naar. “De deviezenreserve is op een snelle manier aan het slinken, de wisselkoersen zijn onstabiel, schulden worden niet betaald, nieuwe grote schulden zijn in de maak voor deelname in de goudsector. Kortom een heel moeilijke job, waarbij de verwachtingen richting de verkiezingen zijn dat de situatie niet zal verbeteren, maar zelfs zal verergeren.”

54 REACTIES

 1. Bouterse had ook nooit gedacht dat zoonlief door de yanks opgepakt zou worden. Deze coke snuivende junk lijdt aan grootheidswaanzin. Je had hem moeten zien staan in de ocer.
  President onwaardig en schande voor Su. Als Santhoki aan de macht is wordt Bouterse zsm geëlimineerd en hij weet dat. De man schijt in zijn broek.

  Ben eigenlijk benieuwd wanneer de Dino Show in states gaat beginnen.


  Maak melding

 2. Dit probleem is om eerlijk te zijn zelf door de NPS/NieuwFront in de hand gewerkt, want internationaal (OAS) had toen aangeboden Suriname te helpen deze drugscrimineel op te pakken en te berechten. Wat zei El Vinne toen? dat hoefde niet, wij gaan het op z’n Surinaams oplossen, met heeft dit zelfs in de hand gewerkt, en nu krijgen ze een sigaar uit eigen doos. En ik ga ervanuit dat velen zich dit nog kunnen herinneren, of willen vergeten.


  Maak melding

 3. inderdaad wel heel doorzichtig. en precies zoals wij van hem verwachten: tweedracht zaaiend. dit is direct merkbaar in een kleine gemeenschap als de surinaamse in suriname: de geerlings-simons zijn verdeeld, de ruslands zijn verdeeld, de van der sans zijn verdeeld. (en de verdeeldheid tussen nederlands suriname en surinaams suriname is alleen maar groter geworden) het had natuurlijk niets uitgemaakt, wanneer de ene kant niet zulke brulkikkers waren die direct met niet-losse flodders en gericht (shoot to kill) op je schieten wanneer je kritisch bent.


  Maak melding

 4. natuurlijk heeft vene het e.e.a. in de hand gewerkt. trots is goed, maar je moet ook kunnen weten wanneer je echt behoefte hebt aan hulp en die dan ook kunnen aannemen, ipv zelf er een potje van te maken, waarop deze schimmel zich heeft kunnen ontwikkelen.


  Maak melding

 5. Je mag de briljantste financieel-monetair deskundige op Financien zetten, aan de feiten en mentaliteit van de zittende gore paarse parasieten verander je nu eenmaal niets. Ook deze nieuwe ja-knikker. Schoolvoorbeeld is parasiet en eersteklas openlijke corrupteling en schaamteloze Abraham en al die graaiers die aan het parasieteninfuus liggen.
  Wat een Schaamteloze vertoning!


  Maak melding

 6. Het DNA mag wel kritisch zijn en wat dan nog. Het land kan DDB en de zijnen geen ene moer schelen. Het gaat hier uitsluitend om eigen belang. Leve de republiek.


  Maak melding

 7. Haaaaaaaaa!
  Ik lust Tom Tom met nieuwe jaar asa switie jere anoso dang.
  Dang mie e was wang wier watra mik alla bakroe gwe anders mie ego broeia.
  Na soso lafoe na tap na forum disie baja.


  Maak melding

 8. bouterse is een strateeg ,bouterse is en zal de sterke man van suriname blijven ,de ndp is de partij van het volk .de vhp is een etnisch partij ,je ziet niets anders de het soort santhoki. wij zijn in suriname niet in zuid azie india pakistan bangladesh,srilanka of afghanistan waar men etnisch denkt .je woont en leeft in suriname dus moet je multicultureel denken .geen hokjes mentaliteit santhoki.suriname is ons land wij ,met wij bedoel ik alle rassen die er wonen en zo moet je een politieke partij op richten ,niet etnisch gaan regeren ,je gaat dat land naar de klote helpen met jou denken van alleen heerser .eb daarom weet ik heel zeker dat paars de komende verliezingen gaat winnen .wat de regering bouterse de afgelopen drie jaar heeft gedaan voor dit land kan front niet aan tippen .de tijd zal het leren .wij wachten niet op olland heb ik vaak aangegeven ,wij laten ballast bruggen bouwen maar wij tellen harde euros neer voor ze ,het is geen ontwikkelings geld die betaalt het is surinaamse belasting centen en daar zijn wij trots op .wij hebben olland nodig maar zitten niet op te wachten en daar mogen wij trots op zijn .wij hebben de ollanders de deur niet gewezen ,zij dachten dat het volk tekoop zou zijn met hun praatjes van ontwikkelings geld ,die twintig miljoen die nederland aan su moet geven is mooi meegenomen maar niet tot elke prijs.
  bouta gogogo


  Maak melding

 9. Koos,

  Bouterse heeft de jungle-oorlog overleefd…
  Bouterse heeft Nederland overleefd…
  Bouterse heeft Venetiaan overleefd…
  en Bouterse zal Santhoki zeker ook overleven.
  Koos, hoelang ben jij al bezig met het- als dan- verhaal van jou?
  Was jij niet toevallig ook degene die beweerde dat ALS Bouterse naar Zuid Afrika zou gaan dat hij DAN opgepakt zou worden door Nederland of door Amerika? Niet dus!
  Die ALS.. DAN verhalen van jou kennen we inmiddels wel.
  Het snijdt geen hout. Helaas.

  Bouterse neemt als voorzitter van NDP sinds jaar en dag politieke tegenstanders op de hak. Als je nou Venetiaan heet, Somohardjo, Brunswijk, Santhoki, of Nederland.. Je komt een keer aan de beurt.

  En Koos, is het niet zo dat het juist Santhoki was die het in zijn broek deed om Bouterse op te pakken toen hij minister van justitie was???
  Toen Santhoki minister was had hij niet de ballen om Bouterse op te laten pakken, uit bangheid.
  In elk ander land zou iemand die verdacht is van bepaalde strafbare feiten opgepakt worden in afwachting van zijn berechting.
  Maar niet in Suriname en zeker niet door de toenmalige minister van justitie de heer Santhoki. Toen had hij daadkracht moeten tonen en Bouterse voorgoed achter de tralies moeten verbannen.
  Nu Santhoki in de oppositie zit dan heeft hij plotseling wel van die stoere praatjes en om hoog van de toren te blazen.

  Koos, als er 1 persoon is waarvoor Bouterse echt niet bang is dan is het Santhoki wel. Denk ik zo.
  Nogmaals, het is Bouterse’s inborst om elke politieke tegenstander op de hak te nemen. Het is exact wat de voorzitter van NPS, Rusland, stelt; ‘de uitspaken van Bouterse behoren tot het regulier politiek spel’

  Niks meer en niks minder.

  o sorry, ben ik nu een paarse pauper?
  vast wel. Ach ja, ik gun jou het plezier wel.

  hi, hi

  groetjes uit mijn geliefde Zaanstad en de allerbeste wensen.


  Maak melding

 10. Gregory Rusland mag mijn inziens kritischer zijn op het functioneren van de eigen partij.De NPS is in al haar geledingen een zieke partij.De partij is ziek gemaakt door Venetiaan.De enigste redding voor een overleving van de NPS is het opgaan in een VHP of een samenwerking met de NDP van president Bouterse en zijn broer Andy Rusland.

  Koos, geef je strijd op.Je commentaren snijden geen hout.Men kan je gewoon niet meer volgen.Je bent net als Ray ongeloofwaardig.Suriname heeft gekozen voor de president en neem van me aan dat hij weer tot president wordt gekozen.


  Maak melding

 11. Als Rusland het op deze post net zo geweldig doet als bij EBS, dan is de chaos compleet.

  Onder zijn bewind bij EBS zat Suriname structureel zonder stroom…dus nu geldt straks hetzelfde voor de financien.

  Mark my words.


  Maak melding

 12. Suriname kan een tropisch paradijs worden, maar die negers zijn het grootste probleem in Suriname. Hoe moeten wij dit oplossen? Mijn idee is om het Indiase of Pakistaanse leger opdracht te geven om Suriname te bezetten, en dan kunnen er 10 miljoen mensen uit deze landen naar Suriname emigreren, zodat negers een flinke minderheid worden. De nationale taal van Suriname wordt dan Hindi en Engels precies zoals in India.

  Geen enkel negerland ter wereld is welvarend en rijk, dus zo zie hoe dom en onderontwikkel d dit ras is. NEgers hebben niet eens een geschreven geschiedenis en geen geloof. Wel hebben die Surinaamse negers een soort Winti geloof, maar dat is voor 50 procent christelijk. IK snap negers niet meer.

  Sommige negers vind ik wel leuk, mooi zwart, maar de meesten deugen nergens voor.

  Hoe moeten wij Suriname ontwikkelen tot een welvarende Hindoestaat? Wij Hindoes moeten dit doen, want negers kunnen dit niet. Als Hindoes in Nederland zich krachtig bundelen dan kunnen zij macht krijgen in Suriname en het land overnemen. Hindoemannen moeten harder worden en niet meer als halfapen zeiken.

  Ik pleit er niet voor om negers uit te roeien of te vergassen, omdat ik Hindoe ben en elk leven waardevol vindt. Als ik opnieuw jong zou zijn dan zou ik waarschijnlijk met een Afro meid trouwen en flink wat kindjes maken, want sommigen zijn wel lekker.


  Maak melding

 13. De partijen die deelnemen aan de regering, zoals NDP en Abop heten de coalitiepartijen. De partijen die niet in de regering zitten, zoals NPS en VHP, zijn de oppositiepartijen. Zij staan als het ware tegenover de regerings- of coalitiepartijen. Zij zullen er dus alles er aan doen om het beleid van de regering af te kraken omdat ze zelf aan de macht willen komen.
  Het doel van, in dit geval NPS, is dus niet om de goeie dingen van de regering te promoten maar juist om de dingen die niet goed gaan uit te vergroten. Dit alles om hun doel te verwezenlijken. Ze zijn dus tegen de uitvoerende macht.
  Dat NPS kritiek heef is dus volstrekt volgens het politieke stramien. Dat is nou eenmaal het politieke spel.
  NPS handelt dus precies zoals het hoort.


  Maak melding

 14. Waarom zwarten zwarten verkochten
  Na een lange tocht door het Afrikaanse binnenland arriveert een slavenkaravaan in een dorpje aan de kust. Tekening gemaakt in 1794 door de schipper van een slavenhaler.
  Nederlanders die in Afrika slaven wilden kopen, hoefden daar nooit ver voor te reizen. Afrikaanse handelaren brachten hun slaven naar de kust om ze daar aan de blanken aan te bieden.
  Afrikaanse slaaf. Want de zwarten, de negers, hadden zelf ook slaven. En die verkochten ze graag aan de meestbiedenden. Lees eerst even verder voordat je Schande! roept.
  Verschil
  Er is een belangrijk verschil tussen de slavernij bij de zwarten en die bij de blanken:

  Bij de blanken was de slavernij gekoppeld aan rassen-denken. Blanken vonden zichzelf betere mensen dan de zwarten. Ze zagen zwarten als een soort dieren zonder veel hersens of gevoel. Kroesvee, schelden de matrozen in Slavenhaler.

  In Afrika bestond slavernij al heel lang en had daar niets te maken met huidskleur. De zwarte stammen maakten slaven buit tijdens oorlogen tegen een naburige stam. Ze namen dan de overwonnenen mee naar hun dorp en lieten ze werken. Of, als je aan iemand een schuld had die je niet kon betalen, dan moest je die persoon als slaaf dienen.

  Blanken bieden geld
  Afrikaanse slaaf. Maar toen kwamen de blanken en die boden veel geld (of boesjes) voor die slaven. De blanken namen de slaven mee overzee, naar de nieuwe koloniën die ze daar stichtten, zoals Nederlands-Brazilië.

  Die koloniën, zoals Nederlands-Brazilië (en later Suriname en de Antillen) waren een nieuwe ontwikkeling. Je kon er suiker verbouwen en koffie en tabak. Die producten brachten in Europa veel geld op. De blanken vonden het echter te heet om zelf het zware werk te doen. Daar gebruikten ze slaven voor.

  De koloniën groeiden en groeiden, en de blanken hadden steeds meer slaven nodig. De handelaren begonnen de zwarte stammen langs de Afrikaanse kust op te jutten om meer slaven te leveren.


  Maak melding

 15. Solutions, weet je dat 75% van de aller-aller-armsten van de totale wereldbevolking in India woont.Zelfs de armen in Afrika hebben het beter dan de armen in India.Weet je ook dat de belangrijkste ministerposten in de regering, hoge rechters en officieren in het leger van India juist christenen zijn.


  Maak melding

 16. @Solution
  Er is een artikel daarboven waarover er gereageerd moet worden. Feit dat je zeer afwijkt daarvan, houdt in dat je andere en zeer kwade bedoelingen hebt.

  Jo splijtzwam


  Maak melding

 17. SOLUTION

  jou theorie over het kroesharig volk is niet de waarheid.

  mensen met een donkere huid kleur(crioro,kroesharig volk),heeft nooit slaven gehad.
  andere volken(arabieren,nederlanders,aziaten,engelsen)hebben van die mensen gastvrijheid gebruik gemaakt,en hun tegen hun wil als slaven verkocht hebben,en degene die zich toen ging verzetten,”die werden vermoord.

  ik ben van europees afkomst,maar doe onderzoeken naar volken en hun verleden.
  als ik vanuit mijn conclusie de waarheid zou moeten zeggen,dan zou mijn antwoord zijn,’;het creoolse volk het meest vrede,rechtvaardig volk van onze aarde is,wel vind ik het jammer,dat zij,vanuit elke hoek tegenwerking ondervinden.

  ;dit is natuurlijk mijn mening.
  fijne avond,ik was maar een voorbij gaande.


  Maak melding

 18. Hele Afrika is welvarender dan India

  Totale Afrika samen is welvarender dan India, dat zijn rijkdom bovendien over meer inwoners moet verdelen. Tot die opmerkelijke conclusie komt Vijay Mahajan, verbonden aan de McCombs School of Business aan de Universiteit van Texas in Austin. Afrika mag dan wel een aantal van de armste landen ter wereld herbergen, het gemiddelde bruto nationaal product per hoofd van de bevolking in heel Afrika in 2005 bedroeg $ 954, ruim $ 200 meer dan in India. Twaalf van de 53 Afrikaanse landen (met samen honderd miljoen inwoners) hebben een inkomen dat per inwoner hoger is dan dat in China. Afrika doet het dus beter dan beide vaak genoemde economische supermachten. Volgens Mahajan bieden deze cijfers zicht op investeringen en zakelijke activiteiten die nu nog te vaak op zich laten wachten vanwege het eenzijdige beeld van een hopeloos Afrika. Mahajan schrijft aan een boek over de groeiende consumentenmarkt in Afrika, dat in de zomer zal verschijnen.


  Maak melding

 19. Bansingh, ik weet niet waar jij je wijsheid vandaan haalt maar de lijst van de 10 armste landen volgens het IMF, ziet er als volgt uit 1. Congo-Kinshasa – 2.Liberia – 3. Zimbabwe – 4.Burundi – 5. Eritria – 6.Centraal-Afrikaanse Republiek – Niger – 8. Malawi – 9. Togo en 10 Madagaskar en volens mij liggen die landen allemaal in Afrika, maar doe in het vervog je huiswerk wat beter voor dat je iets post, je maakt jezelf zo wel ongeloofwaardig


  Maak melding

 20. Zogenaamde Expert, ben ik dan even blij dat ik niet in Somalie, Kongo Kenia en Soedan woon om maar eens een paar “vredelievende” landen te noemen, het is toch in veel landen op het Afrikaanse continent op het moment , om welke reden dan ook moord en doodslag, ik weet niet wat jij onder vredelievend verstaat


  Maak melding

 21. “Weet je ook dat de belangrijkste ministerposten in de regering, hoge rechters en officieren in het leger van India juist christenen zijn.”

  @Bansingh,

  Dat komt omdat de onafhankelijkheid van India geen echte onafhankelijkheid was, maar slechts een overgang van de regering was van Britse handen naar Britse likkers handen.
  Die Nehru was een slaaf van de Britten. Hij heeft de Hindoes hun rechten om van India een Hindoestaat te maken (Pakistan werd wel een Moslimstaat) ontnomen en de Moslims (die India hadden moeten verlaten en naar Pakistan hadden moeten trekken) en Christenen de macht in India gegeven onder de mom van ‘secularisatie’. Het gevolg is geweest dat de Congrespartij van Nehru vnl minderheden in dienst neemt en op hoge posten zet en dat de Congrespartij wordt gedomineerd door Moslims en Christenen. De Congresspartij regeert al haast onafgebroken sinds 1947 en heeft alle staatsinstellingen geinfiltreerd en gecorompeerd. Alle staatsinstanties worden misbruikt om Hindoes die voor een Hindoe India opkomen te onderdrukken, zwart te maken en te vervolgen. Maar langzamerhand worden de mensen wakker en hebben genoeg van de corrupte Congresspartij. In Delhi heeft een nieuwe partij laatst de verkiezingen gewonnen en gaat onderzoek doen naar de corrupte praktijken van de Congresspartij (de partij van de Moslims en Christenen die samenspant tegen de meerderheid der Hindoes).
  Dit jaar zijn er algemene verkiezingen in India en de verwachting is dat de Congresspartij een flink pak slaag zal krijgen.
  Dat India arm is komt door de enorme corruptie van de Congresspartij. Geschat wordt dat deze partij heeft toegestaan dat rijke Indiers ca. 1500 miljard US$ in buitenlandse banken hebben staan. De Italiaans Sonia Gandhi (Sonia Albina Maino, getouwd met Rajiv Gandhi) zwaait de scepter in de Congresspartij en haar persoonlijke agenda is van India een Christenstaat te maken. Bovendien was ze laatst op de lijst van Huffinton Post als 10e machtigste vrouw ter wereld met een geschat vermogen van 2 miljard US$. Waar heeft ze zo’n vermogen vandaan? Ze is altijd huisvrouw geweest. Het antwoord lijkt simpel: enorme corruptie en diefstal van het geld van de arme Indiase bevolking.
  Daar Mahatma Gandhi nog steeds populair is in India, misbruiken deze fake Nehruvianen de naam Gandhi om de arme mensen een rad voor de ogen te draaien, als zouden ze de erfopvolgers van Mahatma Gandhi zijn. Maar de misleiding wordt steeds doorzichtiger en het geduld van de jonge opgeleide Indiers raakt ook op.
  Dit jaar wordt een cruciaal jaar voor India. Gaat het door op de oude corrupte manier van de fake Gandhis of kiest men voor nieuw bestuur? Nog een paar maanden afwachten.


  Maak melding

 22. Bharat,Karl Marx zei eens ‘godsdienst is opium voor het volk’, mijn inziens is de religie een nekslag voor vele Hindoes. Ik denk dat in het zuivere Hindoe-geloof zoals die men in India praktiseert,de mensen juist de inspiratie wordt ontnomen om aan hun eigen individuele en materiële welvaart te werken.Welvaart en geluk laat men afhangen van de goede wil of stemming van de goden.

  Een zuivere toegewijde in het Hindoeïsme mag ook geen verschil zien tussen een stuk steen en een klomp goud.Mensen mogen niet aan aardse rijkdommen denken en dat kan een reden zijn waarom anderen zoals christenen in India wel de stimulans hebben om aan hun eigen materiële welvaart en individuele vooruitgang te werken.

  Daarnaast heb je in India de onuitroeibare dilemma’s en effecten m.b.t. het kastenstelsel en het feit dat vooral arme Hindoes door tradities gedwongen zijn om aan het collectief belang te denken. Christenen daarentegen plaatsen de individuele vrijheid van elk individu hoog, en streven naar zelfontplooiing en individuele rijkdom.


  Maak melding

 23. Helemaal geen strategische zet van DDBKHAN, want de NPS heeft nu een kijk in financien en misschien wel invloed dmv adviezen. Als Andy het goed doet mag hij aanblijven de de volgende Santhokie regering.
  @Zaankanter
  Wordt DDB doet is geen oppositie op de hak nemen maar zich als een straatschoft gedragen, met valse beschuldigingen en misleidingen. Niks byzonders aan. Bouterse schijt in zijn broek van Santhokie vandaar de aanvallen. Maar Bouterse laat zijn ware aard zien.
  @Robg
  Venetiaan was een gedegen bestuurder en een goede leider. Bovendien een zeer beschaafd persoon. Venetiaan heeft rust gebracht in het land en in de economie. Jouw criminele president is een splijtzwam en brengt veel onrust. WEG MET BOUTA.


  Maak melding

 24. NOU, wist niet dat het niet mocht dat omdat ANDY bij de NPS zit zijn broer niet in een ander partij mag welke koe denkt dat sedert wanneer is daar een wet voor dat familie leden niet voor verschillende partijen mogen zijn zo zie je weer hoe het is eenrichting voor NPS/VHP een ander mag er niet in dit is echt lachen mensen veel plezier.


  Maak melding

 25. @Filet, de heer Venetiaan heeft zijn tijd gehad.Laten we eerlijk zijn. Venetiaan was helemaal geen ster. Hij kon putten uit een volle bron van Nederlandse verdragsmiddelen.
  Hij had vrije toegang tot grote sommen geld en hij kreeg betalingsbalanssteun van Nederland.Wat heeft hij er uiteindelijk van gemaakt?Zijn politieke vrienden werden er beter van. Het resultaat is bekend. De bevolking heeft hem weggestemd en koos voor vernieuwing.De regering Bouterse is op de goede weg bezig.Het werk is nog niet klaar.We geven president Bouterse nog twee termijnen om de klus te klaren.


  Maak melding

 26. @RobG
  Realiseer je wel dat met dank aan de wolf het land bankroet was…mede dank aan het bewind van Vene dat er weer sprake was van enigszins stabiliteit in het land.
  Het is wel triest dat velen de tijd zijn vergeten dat de wolf dood en verderf heeft gezaaid en dat dezelfde mensen de kont van de wolf nu kussen.


  Maak melding

 27. Onder Wijdenbosch werd een brug gebouwd maar was het land failliet. Je kon toen gesubsidieerde batjaw gaan kopen.
  Onder leiding van Venetiaan-Sardjoe is vanuit een failliete boel een aardig vermogen opgebouwd. De winkels zijn in die tijd volgeraakt. Mac Donalds, KFC, Pizzahut allemaal voorbeelden van de nieuwe welvaart.
  En dan de wat serieuzere ontwikkelingen als uitbreiding Staatsolie onder Rusland. Ik weet het want ik was erbij in Den Haag bij de oplevering van het technisch pakket door een ingenieursbureau. Rusland was erbij.
  De huidige paarse parasieten zijn nu alles aan het opvreten. Jammer dat Robg en de de andere paarse paupers zo kort van geheugen zijn.


  Maak melding

 28. @Santa,

  hi hihi, inderdaad het enige wat soepel loopt, is het slinken van de deviezenreserves. Hier zijn de PAARSE RATTEN met aan het hoofd DDB heel goed in.


  Maak melding

 29. Roy, alles wat zich in Suriname heeft voltrokken hoort bij het proces van volwassenwording van een natie.We moeten deze ervaringen koesteren.Neem dit ook mee.De strijd in Suriname is nog lang niet gestreden.Er zijn nog steeds duistere krachten bezig die het land weer willen rekoloniseren voor Nederland.Maar Nederland investeert liever 30 miljard Euro in Roemenie of Albanie,dan in Suriname.


  Maak melding

 30. @Bansingh,

  Ik heb een andere mening betreffende jouw stelling dat rijkdom wordt afgeraden in het Hindoeisme.

  Hindoes zijn de 4 purushaarths toegestaan: Dharma, ARTHA, Kaam, Moksha.

  Dharma: het tonen van goddelijke eigenschappen in woord, daad en gedachten
  Artha : economische/materiele voorspoed
  Kaam : vervulling van persoonlijke interesses en persoonlijke welzijn
  Moksha: kennis/devotie wat ons terugbrengt in de schoot van Parmatma

  Rijkdom wordt alleen dan afgeraden wanneer een mumukshu (God zoeker) erin verstrikt raakt en het hem verhindert z’n zoektocht naar God/Waarheid succesvol voort te zetten.

  Vergeet niet dat het vaak de rijkste mensen, de koningen, geweest zijn die naast enorme rijkdom ook kennis en devotie bezaten en God gerealiseerd hebben. Denk daarbij aan prinsen zoals balak Dhruv, bhakt Prahlaad, koning Vikramaditya, Raja Janak, Lord Buddha etc.
  Veel mensen die God gevonden hadden kwamen tot de conclusie dat ze van de wereld slechts het meest minimale nodig hadden.

  In het Hindoeisme wordt rijkdom rechtstreeks gekoppeld aan een deugdzaam (Dharmamai) leven. Met Divali vieren we dat geestelijke (innerlijke) en fysieke (uiterlijke) zuiverheid (schone leefomgeving) de zegen (rijkdom, welvaart, welzijn, gezond verstand, gezondheid, liefde voor alle wezens, barmhartigheid) van Moeder Lakshmi brengt.

  India (de gezamenlijke Hindoestaten) is eeuwenlang de grootste supermacht op aarde geweest. Zonder ooit welke natie dan ook aan te hebben gevallen of te veroverd te hebben. Iedereen in de wereld die wat voorstelde, wilde naar India. Van Columbus tot Alexander de Grote tot Janghis Khan, de Arabieren, de Europeanen, de Chinezen. Omdat India zeer zeer rijk was en een centrum van kennis en wetenschappen was. Je kunt het vergelijken met de VS op haar hoogtij dagen.
  Bovendien heeft India iets gehad wat geen enkele supermacht ervoor of erna gehad heeft: de kennis van de Veda’s, Heiligen (Rishis, Munis, Sadhoes, Sants, Bhakts) van ongekende formaat, Avtars (God Zelf in een menselijk/dierlijk/plantaardig lichaam), ongekende spiritualiteit.

  De rijkdom trok gierigaards, bezetters naar het land toe en hierdoor kreeg het kastenstelsel een harde karakter. Het oorspronkelijke kastenstelsel vertelde de mensen juist dat iedereen gelijk en onmisbaar was zoals een hoofd, armen, buik, dijen onmisbaar zijn voor een lichaam en niet te bepalen is welke nou het belangrijkste is.
  De massale en langdurige buitenlandse invallen, berovingen, plunderingen, verstoring van de Dharmagebaseerde levenswijze leidden ertoe dat de kasten ‘bevroren’ werden: elke kaste moest op dat moment de kennis behouden die ze hadden, want kennisoverdracht zoals bestond tussen de kasten onderling werd verstoord en zelfs vervolgd. Het gevolg is geweest dat kasten hierdoor een monopolie kregen op bepaalde kennis en andere kasten verstoken bleven van deze kennis, wat in het verleden niet zo was. Zo is het kastenstelsel ontaard in een familiaire affaire en vanwege de zeer onreine leefwijze van de invallers (aaseters, drugsgebruikers, alcoholgebruikers, leergebruikers, dagenlang niet baden, dierendoders, mensendoders) kwam onaanraakbaarheid naar boven. Onaanraakbaarheid betekende eerst het vermijden van contact met deze onreine personen (de invallers). later breidde dit zich ook uit tot de mensen die direct onder deze onreine invallers moesten werken en onreine klussen moesten opknappen.
  Het is weer tijd om het kastenstelsel in ere te herstellen: welk beroep men ook uitoefent, iedereen is gelijk en even belangrijk voor de samenleving. En iedereen moet een beroep uitoefenen waarin zijn talenten het meeste tot hun recht komen.

  Dus, Dharma, Artha, Kaam en Moksha bieden de mens alles wat hij nodig heeft om gelukkig te zijn en iedereen mag er naar streven. Het allereerst komt echter Dharma. Want zonder Dharma kan er geen samenleving zijn.

  Overigens bestaat het woord kaste niet in het Hindi/Sanskriet. Hier wordt gesproken over Varna-Aashram. Varna betekent o.a. eigenschap, natuur, inborst. Dus de samenleving waardeerde een ieder om z’n inborst, natuur, eigenschappen en wilde hem zodanig faciliteren dat een ieder terecht kwam bij personen met dezelfde inborst, dezelfde ‘kaste’. Om optimale rendement te halen. Kaste was dus niet familiegebonden, maar inborstgebonden.


  Maak melding

 31. Pandit Bharat, mooi verhaal wel weer, ik heb niets tegen het hindoeisme integendeel, maar vraag jij jezelf noott eens af of iedereen dit soort verhandelingen te pas en in dit geval te onpas wel interesseert en op prijs stelt, volgens mij ben je verdwaalt op de verkeerde site, de titel was N P S onvermindert kritisch, en niet “wist u dat”


  Maak melding

 32. In 2010 is het immorele deel van de bevolking omgekocht om voor DDB &Co te stemmen. Er is voor enkele miljoenen besteed aan giften en contant geld in het handje. Voor srd 200,- zijn stemmen gekocht. Aanmelden op het partijstation. De kiezer krijgt een ingevuld biljet om in de bus te deponeren. Het ontvangen stembiljet wordt ingeleverd voor srd.200. De eerste persoon deponeert een specimen in de bus en neemt het gewaarmerkte biljet mee naar het station enz. enz. zegt het voort! De nps had geen geld om uit te delen,dus die werd de grote verliezer. De doorsnee Sur kiezer maakt zich niet druk om politieke ideologie,ethiek of moraliteit en nog minder eerlijkheid en gerechtigheid. Geld in het handje en u krijgt wat u wilt.


  Maak melding

 33. SOLUTIONS

  Suriname kan een tropisch paradijs worden, maar die negers zijn het grootste probleem in Suriname. Hoe moeten wij dit oplossen? Mijn idee is om het Indiase of Pakistaanse leger opdracht te geven om Suriname te bezetten, en dan kunnen er 10 miljoen mensen uit deze landen naar Suriname emigreren, zodat negers een flinke minderheid worden. De nationale taal van Suriname wordt dan Hindi en Engels precies zoals in India.

  Geen enkel negerland ter wereld is welvarend en rijk, dus zo zie hoe dom en onderontwikkel d dit ras is. NEgers hebben niet eens een geschreven geschiedenis en geen geloof. Wel hebben die Surinaamse negers een soort Winti geloof, maar dat is voor 50 procent christelijk. IK snap negers niet meer.

  Sommige negers vind ik wel leuk, mooi zwart, maar de meesten deugen nergens voor.

  Hoe moeten wij Suriname ontwikkelen tot een welvarende Hindoestaat? Wij Hindoes moeten dit doen, want negers kunnen dit niet. Als Hindoes in Nederland zich krachtig bundelen dan kunnen zij macht krijgen in Suriname en het land overnemen. Hindoemannen moeten harder worden en niet meer als halfapen zeiken.

  Ik pleit er niet voor om negers uit te roeien of te vergassen, omdat ik Hindoe ben en elk leven waardevol vindt. Als ik opnieuw jong zou zijn dan zou ik waarschijnlijk met een Afro meid trouwen en flink wat kindjes maken, want sommigen zijn wel lekker.
  ================================================
  En jij gelooft dat die indianen van Zuid-Amerika op hun lauweren gaan rusten.
  Kijk maar zelf op die sportvelden hoe zwak die gasten zijn. Jij hebt ka in je hoofd.


  Maak melding

 34. Nederland is door schorremorrie en tuig permanent op de wereldkaart gezet nu is blijkbaar Suriname aan de beurt.
  In Suriname heeft de meest wrede slavernij gewoed. Tell me.
  Piet Heyn zijn naam is klein, zijn daden benne groot.


  Maak melding

 35. @Hans
  Je slaat met jouw reactie op Bansing over rijkdom de plank volkomen mis.
  Bansing heeft het over arme mensen hij zegt letterlijk: “weet je dat 75% van de aller-aller-armsten van de totale wereldbevolking in India woont” maar jij hebt het over arme landen.
  Zie jouw reactie:”Bansingh, ik weet niet waar jij je wijsheid vandaan haalt maar de lijst van de 10 armste landen volgens het IMF, ziet er als volgt uit etc.”

  In arme landen komen er ook rijke mensen voor en in rijke landen ook arme mensen,dus je hebt eigenlijk niets gezegd!


  Maak melding

 36. Priester Hans,

  Je kunt reageren op de topic zelf of op een commentaar op die topic. Bovendien kun je een commentaar gewoon overslaan als het je niet interesseert toch?


  Maak melding

 37. Nederland is door schorremorrie en tuig permanent op de wereldkaart gezet nu is blijkbaar Suriname aan de beurt.
  In Suriname heeft de meest wrede slavernij gewoed. Tell me.
  Piet Heyn zijn naam is klein, zijn daden benne groot.

  @Paraman,

  Slavernij had vele zeer slechte kanten maar had een voordeel: er was geen werkloosheid onder de slaven.


  Maak melding

 38. Natuurlijk heb ik het mis, er zijn er toch maar een paar hier op de site die alle wijsheid in pacht hebben en alles beter weten, RobG, Sabadieri, de Waarheid, Paraman, Medusa etc. etc. gewoon blijven geloven, als je denkt dat je dat gelukkig maakt


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.