‘Superminister’ tevreden over economie

76

PARAMARIBO, 30 dec – Minister Steven Relyveld van Financiën en van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer is tevreden over het huidige verloop van de econome. Vooral de staatshuishouding toont tekenen van verbetering na een reeks opgelopen ‘verstoppingen’. Het betalen van schuldeisers verloopt veel vlotter.

Het ligt dan ook in de lijn der verwachtingen dat de meeste schuldeisers binnenkort zijn betaald. De klachten over steeds hoger oplopende onbetaalde rekeningen moeten dan tot het verleden behoren. “De vele klachten over onbetaalde rekeningen hebben mij juist geïnspireerd om met een vergrootglas naar alles te kijken. Wij hebben alles in beeld kunnen brengen en lossen stap voor stap af”, zegt Relyveld tegenover de Ware Tijd. Ook de wisselkoersen doen het goed.

“De samenleving zal hebben gemerkt dat de koersen stabiel zijn en we werken ernaar toe dat het zo blijft”, aldus Relyveld. Dat hij ook bij de andere ‘hoofdpijn’ onder de ministeries resultaten boekt, wordt toegeschreven aan succesvol timemanagement. De voorbereidingen op de begrotingsbehandeling en hervorming van het belastingstelsel vorderen. “Het is nog niet wat het wezen moet, maar ik heb Financiën redelijk onder controle kunnen krijgen en zaken lopen nu goed.”

76 REACTIES

 1. als een leeuw vol zit is hij toch tevreden,loop nooit langs als hij honger heeft.die klootzak heeft te veel dalla ge
  zien en ziet spoken of hij heeft gesnoven(por lai).


  Maak melding

 2. Minister Steven Relyveld heeft opdracht gekregen van de massa moordenaar om “The good News Show” tentoon te spreiden wetende dat hier geen ene bal van klopt. Niet alleen Amerika en Nederland hijgen in de nek van massa moordenaar maar ook dichterbij bij huis zit Santhoki op de hielen van deze gek.

  Een kat in het nauw maakt rare sprongen, de man weet van gekheid niet hoe hij zijn aarts rivaal Santhoki kan bestrijden. Hij schreeuwt van de daken af hoe geweldig de Mega Poeder Combinatie het wel niet doet, maar iedere debat met de oppositie gaat hij uit de weg. Achter de coulissen wordt hij gesouffleerd door Clifton Limburg maar ook op religieuze vlak wordt hij bijgestaan door de duivelse bisschop Meye.

  Daag iedere paarse kakkerlak uit om 8 grote punten uit zijn verkiezingsprogramma op te noemen die geslaagd zijn.

  Wanneer gaat deze SCHIJTZAK nu eens verantwoording afleggen in de DNA ? Wanneer gaat hij zich als een echte staatshoofd gedragen ?

  Zijn monologen zijn niet interessant. De man leeft in de jaren 80/90 modus. Een coupe plegen annex de dictator uithangen is zoooooo GAY (excuses voor de woord keuze).
  Deze idioot denkt Suriname te kunnen verstoppen voor de rest van de wereld. Wat hij niet is dat met opkomst van internet de hele wereld mee kijkt en dat misdaden tegen de mensheid niet getolereerd wordt.

  Aaaah baja een echte staatshoofd zou het debat met Santhoki niet uit de weg gaan. Zijn geroeptoeter voor de bruine bonen buhne kun je niet serieus nemen. Nogmaals deze gek is onvoorspelbaar.

  Zie hem ook straks per decreet regeren (zoals in Venezuela), natuurlijk is dit ook een coupe of erger hij grijpt weer naar oude gewoontes.


  Maak melding

 3. Wat deze man van economie. Relyveld is crisismanager die salarissen van ambtenaren op de motorkap van zijn auto tekent. Er zit geen enkel visie of beleid bij. Hij is ook de man die gaat tekenen voor de salarissen van de advocaten van Dino. De schade die Relyveld berokkent zal straks doorsijpelen in de economie.


  Maak melding

 4. Dit is zuivere verkiezingsretoriek, want deze Superleugenaar had moeten zeggen dat het om geleend geld gaat. Want nog steeds is het gestolen goudreserve weg en ook de staatskas is uitgeput. De vrijgekomen lening wordt nu aangesproken, dus je kan makkelijk zeggen; “nyan na fesi en k’ka na baka”. Want dit geld zal ooit terug betaalt moeten worden. Zolang hij er zit kan hij het ene gat met het andere dichten, want pas bij het wisselen van de wacht zal men de echte omvang van de puinhoop – wat deze boevenbende heeft achter gelaten – kunnen bloot leggen. Gi den brada nanga sisa, wan switi nyun jari 2014.


  Maak melding

 5. Superminister is zeer voorbarig, de monetaire reserves worden structureel aangetast vanaf begin 2013 , zo kan ik ook mijn rekeningen betalen. Er staat tegenover deze uitgaven geen productie, het gaat om consumptieve uitgaven van de Pres. Zie oa de nutteloze ambassades !
  Indien de monetaire reserves nog verder worden aangetast, zal dat zeker negatieve gevolgen hebben voor de SRD.

  Zie oa onderstaand bericht op No-Spang.com :

  Internationale reserves Suriname ingeslonken
  maandag, 30 december 2013 05:15

  PARAMARIBO – De internationale reserves van Suriname zijn tussen januari en oktober 2013 ingeslonken met SRD 600 miljoen ofte wel US$ 200 miljoen. Dit blijkt bij nadere bestudering van gegevens op de website van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). In de eerste maand van dit jaar bedroegen onze internationale reserves nog SRD 3.2 miljard of omgerekend US$ 974 miljoen, …

  maar uit de tabellen valt af te lezen dat vrijwel elke volgende maand er een drastische afname in de reserves werd geregistreerd. Per eind oktober werd door de moederbank de balans opgemaakt dat er nog SRD 2.5 miljard ofte wel US$ 771 miljoen aan internationale reserves beschikbaar was.

  In de statistieken heeft de CBvS de maandgegevens bijgehouden van onder meer de buitenlandse activa, het deviezenkarakter, het monetair goud, bijzondere trekkingsrechten in het IMF, de buitenlandse kaswaarden, de deviezenvorderingen, de effecten, de reservetranchepositie in het IMF en de netto-vorderingen in vreemde valuta op ingezetenen.

  Vermeldenswaard is overigens dat van de hand van de financiële expert Sebastián Vergara enkele dagen geleden een artikel is verschenen, waarin hij het vermoeden heeft uitgesproken dat Latijns-Amerika en het Caribisch gebied op het keerpunt van hun internationale reserves zijn.

  Tijdens het laatste decennium was nog een verhoogd niveau van de internationale reserves merkbaar in vergelijking met andere ontwikkelingsgebieden, waarbij de totale internationale reserves stegen van US$ 157.000.000.000 in 2000 tot bijna $ 800.000.000.000 in 2012.

  Ook in termen van het Bruto Binnenlands Product was er een verdubbeling geconstateerd van 7 naar 14 procent. Echter is het tempo van de accumulatie sterk afgenomen in 2013, met name in de tweede helft van dit jaar. Deze recente ontwikkeling wordt verklaard doordat de tekorten van de lopende rekening blijven toenemen, waarbij die naar verwachting voor de regio als geheel zullen stijgen van 1,8 procent in 2012 naar 2,5 procent in 2013.

  Voorts hebben beleidsinterventies in de valutamarkten aanzienlijke gevolgen gehad, schrijft Vergara. In de periode 2014-2015 zullen normaliseringen van de monetaire voorwaarden in de ontwikkelde landen onderhevig zijn aan aanzienlijke risico’s voor de regio , zoals een versobering van de instroom van kapitaal, de volatiliteit van wisselkoersen en striktere financieringsvoorwaarden. Dit kan de druk op de internationale reserves sterk verhogen, met name als zichtrekeningen blijven verslechteren, aldus de financieel deskundige.


  Maak melding

 6. Maar wat heeft deze ‘super’ mini-ster voor de suri economie gedaan, behalve 3000 stukken grond gratuz weggeven?
  Hebben die mensen geld voor de bouw van een huis, of krijgen ze ook bouwmaterialen en een complete inboedel?

  Voor de rest heeft hij niets gepresteerd.
  Voorlopig is de jaarbegroting nog steeds niet behandeld.

  Waardeloos…….


  Maak melding

 7. 2 troetroe troetroe ” HOOFDPIJN ministeries ” TEGELIJKERTIJD besturen……… !!!!!!????**** Den här mannen är ” SUPER STEVE ” ( deze man is ” SUPER STEVE ” )

  Bra, CHAVÉZ önskar dig en trevlig kväll !


  Maak melding

 8. Anil Ramdas, kleine professor uit Nickerie

  Fotocredit: Fred van DijkFotocredit: Fred van Dijk

  Het verhaal van de man die nergens bij hoorde.

  Door Coen Verbraak

  Op woensdag 15 februari 2012 neemt Anil Ramdas een aflevering op van ZOZ, het televisieprogramma dat hij voor de migrantenomroep MTNL en de VPRO maakt. Zo op het oog is het een gewone uitzending. Goed, Ramdas oogt grauw en vermoeid, maar dat is eigenlijk het hele seizoen al het geval. Het gesprek met hiphopper Blaxtar, muzikant/acteur Akwasi Owusu Ansah en filmmaakster Neske Beks verloopt redelijk soepel. Aan het einde kondigt Ramdas de uitzending af. ‘Dit was ZOZ. Volgende week zijn we er weer. Graag tot dan.’ Hij is op dat moment de enige aan tafel die weet dat er geen ‘volgende week’ meer zal komen.

  De dag daarna, 16 februari, is hij jarig. Maar hij kan op zijn verjaardag geen mensen ontvangen, zegt hij tegen een collega: ‘Morgen moet ik een goede vriend begraven.’ De volgende dag wordt hij gevonden, in de badkuip van zijn huis in Loenen aan de Vecht. Gestorven op zijn vierenvijftigste verjaardag.

  Echt groot nieuws wordt zijn dood niet. Op de dag van de bekendmaking van zijn dood krijgt prins Friso een skiongeluk. Anil Ramdas wás al geen grote naam meer, maar nu raakt zelfs zijn dood nog ondergesneeuwd door de lawine van een ander.


  Maak melding

 9. =Minister Steven Relyveld, ik weet zeker dat er gronden uitgegeven gaan worden zonder te onderzoeken of iemand nog recht op heeft.

  =Praat je baas niet na, omdat jij als minister van financiën moet weten dat het NIET goed gaat in het land.

  =Ik denk dat men Asabina bijna kan opvreten wat hij allemaal verklapt heeft op radio apintie wat deze regering gedaan heeft.


  Maak melding

 10. Sranansma oe bondroe

  25 mei 2015 stem massaal op de V.H.P

  Kies voor de rechtsstaat, democratie, rechten van de mens, kies voor vrijheid, kies voor de grondwet van de Republiek Suriname, weg met de amnestiewet,
  kies voor de trias politica, wetgevende macht, uitvoerende macht, rechterlijke macht, vrije meningsuiting, recht tegen censuur, kies voor mensenrechten, enz, enz, kies voor internationale wetgeving

  Tai orie brada sisa, tai orie libie moes foe dé
  Bouta is een vriend van Maduro van Venezuela, a people foe a kondre skeer;
  Bouta is een vriend van Castro van Cuba, a people skeer,
  Bouta is een vriend van Obiang van Equatioraal Guinee, a people foe a kondre skeer.
  Bouta, Maduro, Casto, Obiang ding man tja money in din zakka, maar a people skeer.

  Kiest u voor Bouta en vrienden zijn van Venezuela, Cuba, Equatoriaal Guinee of kiest voor de rechtsstaat/democratie en welvaart en welzijn voor iedereen?

  De Verenigde HervormingsPartij dé djie alla sranansma, oema nanga man.
  Foe Marwina té na go na innie her Nickerie
  Foe Paramaribo té na go inni her Sipaliwini
  Djie her Sranan

  V.H.P en partners zullen een andere regering maken, pe opbouw dé djie alla sranansma, pikin sranansma té owroe sranansma.
  Opbouw, bouw,. bouw! na V.H.P. joe moes foe flakka

  Flakka, flakka, djie V.H.P.
  Leve de democratie. rechtsstaat, stree dé foe stree, wie no sa fredé
  Tai orie brada sisa, libie moes foe dé.

  In her sranan a aantal zetels djie V.H.P. moes foe verdubbel bakka a verkiezing tap 25 mei 2015

  DDB is voor 11 jaar veroodeeld voor drugsgevangenisstraf in Nederland,
  Dino zit vast in de U.S.A ,
  DDB kijkt alleen naar zijn eigen belang, uit de gevangenis te blijven uit Nederland en in Suriname.

  Er zijn nog grotere belangen dan het eigen belang van DDB, daarom kiest u bewust voor een andere richting dan de huidige.
  Weg met DDB!

  Respect voor de Surinamers en het land Suriname.

  sranansma oe bondroe in V.H.P.
  V.H.P. believe in knock out djie NDP/DDB

  Kies bewus V.H.P.
  kies nanga joe krien krien verstang
  Kies op 25 mei 2015 djie V.H.P.

  Kies voor de V.H.P./Flakka djie V.H.P.
  Chandrikapersad Santoki voor Pres!


  Maak melding

 11. Minister Steven Relyveld van Financiën ,weer een die zakken gaat vullen en het land pikken , ik zegt uit dicht bij gezien bij de (PNS).met land gaat helemaal niet ,kom op minister hou je eigen mensen niet zo dom.


  Maak melding

 12. Op dit ogenblik is DE OFFICIELE WISSELKOERS: EURO:SRD 1:4,47. Is dit geen indicatie voor DE SUPERMINISTER DAT HET ECONOMISCH NIET GOED GAAT??

  De Economische Reserves blijven dalen: IS DIT GEEN INDICATIE VOOR DE SUPERMINISTER DAT HET ECONOMISCH NIET GOED GAAT??

  Ik heb begrepen dat ook de prijzen in de winkels blijven stijgen: IS DIT GEEN INDICATIE VOOR DE SUPERMINISTER DAT HET ECONOMISCH NIET GOED GAAT??

  Oh ja, Fina-minister nummer3 die net als zijn BAAS van die onzinnige dingen roept in OCER IN PLAATS VAN IN DNA.


  Maak melding

 13. Minister Steven Relyveld van Financiën ,weer een die zakken gaat vullen en het land pikken , ik zegt uit dicht bij gezien bij de (PNS).met land gaat helemaal niet goed,kom op minister ,mensen gebruiken drugs om zijn dagelijkse problemen te vergeten, hou je eigen mensen niet zo dom, wand ze zijn niet dom.


  Maak melding

 14. @ira,mijn gevoel zegd me dat asabina een oprecht mens is.
  Hij wekt bij mij de indruk dat hij het erg vind hoe het land geplunderd wordt.Hij staat ook met ijn hand in het haar.
  Hij verlangd ook naar verandering.


  Maak melding

 15. Natuurlijk is de super minister tevreden.Want als je bij de Paarse bende bijhoort dan gaat alles goed.Maar het volk weet niet,dat deze gasten de super pot graaien.


  Maak melding

 16. Hoezo Superminister.
  Er moeten nog jaarrekeningen van 2010. 2011 en 2012 verantwoord worden. Er moet nog een begroting 2014 behandeld worden.

  Als dat gebeurt is wordt een beetje duidelijk of de minister iets voorstelt en geen geld rondstrooit dat er niet is.


  Maak melding

 17. de cijfers liegen er niet om ik hoor nog meer goed nieuws uit Suriname,ik ben blij dat de Surinaamseeconomie bloeit dit allemaal zonder de VHP. als we de VHP mogen geloven staat de boel op instorten. misschien proberen ze een kunstmatige instorting te Creëren net als vroeger maar de Hindoestanen verliezen steeds meer economische macht aan de chinezen. de chinezen zullen de boel in 2014 overnemen dit is iets waar ik niet blij mee bent maar gezien het verleden van de VHP die economische macht als chantage gebruikte zou de economie in chinezen handen niet slecht zijn.


  Maak melding

 18. Wacht even: de ndp-ers die nu bedreigd zijn, is een daarvan mevrouw adeliene wijnerman? Zij is de enige die het aangedirft heeft zichzelf te verdedigen en terugggespeeld heeft naar desie. Of is een van hun ramon abrahams? Zo is het niet overgekomen. De revo vreet weer haar eigen oinderen op. De vos en de streken. En nog even voor de record: desie is 67, straks is hij 80 en dan is hij nog steeds de politieke vernieuwing. Ha ha ha


  Maak melding

 19. @lalbahadoer
  Arme Anil, hij had niet voor zijn publiek moeten leven maar voor zichzelf. Ik ben inderdaad bang dat wij hem vergeten zijn. Maar in ieder geval komt hij in het rijtje van Farrah Fawcett, die samen overleed met Michael Jackson en door hem, zeg maar, ondergesneeuwd raakte.


  Maak melding

 20. @waarheid

  geachte waarheid, de waarheid is hard. raadpleeg aub de bijgevoegde link. Het zijn niet mijn getallen maar de getallen van de CIA (indexmundi is het CIA factbook)

  http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?c=ns&v=67&l=nl

  Recent heeft u president voor gerekend dat het BNP per inwoner nu uit komt op $ 8.450. dat is zelfs in USdollars al heel wat lager dan waar in de NF regering het overgedragen heeft aan deze succes regering. Deze regering heeft even de wind in de rug gehad door de enorm stijgende goudprijzen en krijgt nu een orkaan tegen omdat het geen rekening gehouden heeft met dalende goudprijzen en niet gespaard heeft.

  waarheid de regering staat nu op een stevige min die het alleen door inflatie van de SRD binnen Suriname met list en bedrog weet te versluieren.

  Kijk met een waar de vorige regering mee begon en waarmee zij geëindigd is. De NF regering was na het failliet van Wijdenbosch regering meer dan succesvol te noemen.

  Helaas de waarheid is hard.


  Maak melding

 21. @Warrige waarheid,

  Het is wel Henry met Hoofdletter, DE SUPER-ANTI BOUTISTA, die jouw BAAS, CC-1, graag ziet belanden in een NEW YORKER CEL, naast zijn CRIMINELE ZOON.

  MARK MY WORDS DIT ZAL SOONER OR LATER GEBEUREN!!!!WAT MIJ BETREFT HET LIEFST SOONER.

  I CAN`T WAITE FOR THIS MOMENT!!! JIJ ADOREERT EEN CRIMINEEL DIE IK VERACHT OM ZIJN WANDADEN.

  EN DAT IS HET VERSCHIL!!!!!


  Maak melding

 22. Vreemd vind ik hoe lichtgelovig deze paarseschapen zijn, door te geloven dat er een economische verbetering is ontstaan. Wat een onnozele laaggeletterde paarsevolgelingen zijn het, deze lui kan je van alles wijsmaken.


  Maak melding

 23. passant massaal op de VHP stemmen is groot verraad, ik bid dat mijn creoolse broeders niet zo dom zijn om jou advies op te volgen. vergeet niet onze Creoolse voorouders hebben ons altijd al gewaarschuwd voor deze mensen en tot op heden hebben ze gelijk gehad, ik stem liever op Samo partij of partij doe. maar massaal stemmen die meer dan 50jaar heeft meegeregeerd en nu ze een keer niet meeregeren hebben ze het licht gezien. de VHP is de partij van de wolven en de creolen moeten nooit op zo’n partij stemmen het hele partij van top tot teen bestaat alleen uit Hindoestanen en die gaan iets voor de creolen en ander bevolkingen doen dat kan maar alleen in een alternatief wereld. Het wordt dat de creolen opstaan en voor zicht zelf opkomen en laat men je niet tegen je broeders keren want fouten maken wij allemaal samen staan wij sterk!


  Maak melding

 24. @Mebaryu.

  Deze paarse schapen dong moro sopo, hebben geen eigen mening. Wat hun BAAS allemaal aan onzin uitkraait in OCER, is voor deze gasten HET EVANGELIE.

  Zo was het ook in het HITLER TIJDPERK, toen de NAZI`S braaf achter hun FUHRER huppelden om daarna miljoenen Joden te vermoorden.

  Ik ben het met je eens dat je deze gasten van alles kan wijs maken. Als DDB deze gasten zou opdragen hun eigen moeder te vermoorden, weet ik zeker dat Paraman als eerste zijn moeder naar haar HEMELSE VADER stuurt.


  Maak melding

 25. Geachte @Ira & Mi Kondre.

  Geachte heer Asabina heeft ook gezien dat er zand in de ogen van zijn achterban wordt gestrooid. Een man met een hart op de juiste plaats kan hij genoemd worden.


  Maak melding

 26. Aandacht;

  Het is toch mooi als ik nu naar de reacties lees. Het was misschien nodig om opgekropte gevoelens te uitten. Zie het als owru jari en nu met frisse moed doorgaan zonder elkaar te beledigen.
  Ik ben trots dat wij Surinamers zijn. Bijna op de vuist,maar we kennen elkaar en kunnen niet zonder elkaar.
  Wij moeten dit land opbouwen.
  Proficiat allen!!!


  Maak melding

 27. Surinamers schrijven jullie deze uitspraak van deze idiiot op in jullie geschiedenis boekje want anders heb je volgend jaar geen alibi meeer over wat deze laffe idiiot de domme surinamers voorhoud.


  Maak melding

 28. Ook veel klachten over het te laat uitbetalen voor KINDERHUIZEN/opvang voor verwaarloosde kindekes.De kas staat meestal halfleeg.Maar ze hebben wel een pot voor de reislustige ministers en de president.Soso sjing..!De indiase heli,en de gepantserde voertuigen krijgen voorrang.
  Ai baya soso wir ede….Zijn er nog eerlijke bewindslieden in SU??


  Maak melding

 29. Tang,…Bouterse geeft zichzelf een schouderklopje, en minister geeft zichzelf ook eentje,…en wat geeft Suriname jullie? een dikke onvoldoende.


  Maak melding

 30. HET,is toch zo moeilijk want wat er ook gezegd word eerlijk is eerlijk er is meer gedaan in de 3j dan in al de andere jaren van de VHP/NPS dus het is niet zo als een ieder dat zou willen zou ook geen regering lukken in3j maar toch is er nu veel meer gedaan dan toen het zou niet uit moeten maken wie dat doet maar ja het is niet goed omdat hij het doet en jullie een hekel aan hem hebben zo erg dat jullie zelf de genen prijzen die onze voorouders hebben vernietigt erger dan Hitler met de joden en daar hoor ik jullie soort niet over dat betekent ook al veel over jullie zelf niet dat Hij heilig is zeker niet maar wijs mij iemand in SU die PRESS moet worden en heilig te noemen is die niet naar eigen belang naar macht streeft maar voor landsbelang wel droom lekker ik zie er geen GOD BLESS YOU ALL


  Maak melding

 31. cokro: “Ai baya soso wir ede….Zijn er nog eerlijke bewindslieden in SU??”

  Denk je nu zelf dat er in heel Suriname ook maar 1 politicus rondloopt die het belang van het Surinaamse volk voor zijn eigen belang stelt?


  Maak melding

 32. Voor Boegroe

  Zolang een groot deel van de Surinaamse samenleving bestaat uit ongeletterde, ongeschoolde, racistische, luie, amorele, haatdragende, lijdende aan een nooit bewezen slavernij syndroom bestaat uit types als Boegroe is Suriname reddeloos verloren.

  Deze mensen VERDIENEN een crimineel als Bouterse als preident.


  Maak melding

 33. Ik snap niet dat deze man die zich Henk Molenaar noemt op dit forum komt.
  Deze man kent Suriname helemaal niet als je hem vraagt waar Baka Tja is weet hij dat niet of awarra ko fabriek was weet hij ook niet.
  Men denkt als je met vakantie naar dat land bent geweest dan ken je Suriname vergiet na sani dat tie mie boi.


  Maak melding

 34. @Boegroe

  “HET,is toch zo moeilijk want wat er ook gezegd word eerlijk is eerlijk er is meer gedaan in de 3j dan in al de andere jaren van de VHP/NPS …. ”

  Beste Boegroe zie ingeplakte link en zie dat deze regering achteruitgang gebracht heeft aangezien uw president verklaart dat het BNP per inwoner nu $ 8.450 bedraagt per 2012,
  http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?c=ns&v=67&l=nl

  Uw president vertelt nog niet wat de invloed is van de zeer sterk gedaalde goudprijs in 2013.

  Daar waar de vorige regering van $ 3.500 naar $ 9.700 per inwoner per jaar steeg, een plus van 277% staat de regering Bouterse Amerali per 2012 al op een min van 13%.

  Deze getalen zijn niet van mij of het Nieuw Front maar van de CIA (bron achter indexmundi) en uw President.

  Boegroe kijk aub naar de reeele cijfers en niet naar de Cijfers in SRD’s. SRD’s devalueren naar behoefte of noodzaak. De deviezen voorraad is het afgelopen jaar niet voor niets met $ 30.000.000 maand = SRD 100.000.000 terug gelopen. Niemand weet onder tussen hoeveel goed er van de nationale reserve verkocht is.

  ECHTE CIJFERS BOEGROE en geen bermpraat.


  Maak melding

 35. Sjang, dat jij niet weet wat Henk Molenaar hierop het forun zoekt, kan ik je niet kwalijk nemen, daar heb je namelijk toch wel enige vorm van intelligentie voor nodig.
  Dar jij daar niet teveel van bezit bewijs je al door een paar willekeurige plaatsen die Henk niet zou weten..Als je dat als maatstaf aan moet nemen of iemand wel of niet ergens thuis zou horen zou half Nickerie uit Su moeten vertrekken, die zijn nooit veel verder gekomen dan Paramaribo, Cola kreek en White Beach, dus waar lul je nu over.


  Maak melding

 36. Dit onderwerp is dus weer achterhaalt, het maakt niks uit wat Relyveld zegt. De nieuwe minister van financien wordt Andy Rusland. Hopelijk dat het beter afloopt met deze minister.


  Maak melding

 37. Als je voor VHP kiest dan kies je voor de introductie van het kastenstelsel in Suriname.

  Ik zeg: niet doen! Als mensen zo nodig voor NF willen stemmen stem dan op NPS. Dan maakt je als persoon die niet op Chan lijkt nog een beetje kans in de maatschapij.


  Maak melding

 38. Ik had u, u, u en u allen een bijzonder voorspoedige, gelukkige vredige en gezond 2014 willen wensen. Maar helaas is mijn wens reeds nu al gedoemd te mislukken.
  Ik voel nu al de storm aanwaaien. het is een begin:
  DE RASSENHAAT: wkN WORDT DOOR DUIZENDEN GELEZEN en doorverteld. OCER maakt er geen geheim van:
  DE HINDOESTAAN IS SLECHT. DE HINDOESTAAN HAAT DISCRIMINEERT ANDERE BEVOLKINGSGROEPEN.

  Dus de hindoestaan is al in een slachtoffer positie geplaatst. Nota bene door hooggeplaatste lieden. Vanaf 1 januari 2014 maakt de hetze tegen de hindoestaan een start: berovingen, roofmoorden, verkrachtingen, geweld.

  Misdadigers zullen toenemen, tekort aan gevangenisruimte. Nu al meer cipiers. Dus er is al rekening gehouden.

  Begin 2014 betekent helaas zeker om ernstig in overweging te nemen of het zinvol is het bedrijf met 23 werknemers nog voort te zetten.

  Echter in mijn hart hoop ik dat ik ongelijk heb en u allen het allerbeste had kunnen toewensen.

  Een wijs en gezond 2014


  Maak melding

 39. @Boegroe, het ging toch goed in Su ?

  Graag jouw reactie op het volgende:

  Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht in 2014 een fikse terugval in de groei van de Surinaamse economie.
  In 2013 zal de inflatie in Suriname gemiddeld uitkomen op 2,8 procent en in 2014 zal de consument rekening moeten houden met een gemiddelde prijsstijging van 4,7 procent. De inflatie zal overigens in 2018 gemiddeld nog minstens 4 procent bedragen.

  Bij de laatste IMF consultatie werd benadrukt dat de overheid stringente begrotingsmaatregelen zal moeten doorvoeren om de stabiliteit en de economische groei te consolideren. De monetaire waakhond voorspelt in het rapport dat het begrotingstekort in 2013 op 3,6 procent van het BBP zal uitkomen, terwijl tijdens de consultatie nog werd gesproken over een verwacht begrotingstekort van ongeveer 3 procent van het BBP. Dit begrotingstekort zal volgens het IMF-rapport in 2014 drastisch oplopen naar 6,2 procent van het BBP. Verwacht wordt dat het begrotingstekort in 2018 zal zijn gedaald naar 2 procent.

  Het IMF heeft voorts het leenbeleid van Suriname aan een nadere beschouwing onderworpen. Met betrekking tot het zogeheten ‘General Government Net Lending/Borrowing’ van onze regering wordt gerapporteerd dat die –2,9 % zal bedragen in 2013 en –4,0 % in 2014.

  Misschien kunnen ook andere paarse kakkerlakken ook hierop reageren. De consument moet rekening houden met prijsstijgingen. Onder Bouterse zou het toch allemaal beter worden ?


  Maak melding

 40. @Koos,

  Thanks for your update.

  Ma mi maSRA mi SRA SRA, da wat ga met het Surinaamse volk gebeuren?
  Je kan ze moeilijk vragen om alvast te beginnen met de Fly-overs op te eten; die zijn er nog niet eens.


  Maak melding

 41. Lang leve racisme in Suriname. In nederland hebben ze een mondvol over Geert Wilders. De NDP aanhangers doen niets anders dan wat Wilders doet. Een complete bevolkingsgroep discrimineren, in dit geval de hindoestanen. Stelletje hypocriete mongolen. Wat willen ze hierna doen, etnische zuiveringen doorvoeren soms.

  Als de paarse creolen hier moeite mee hebben rotten ze maar op naar Afrika, what ever. Sinds ddb aan de macht is is het één grote chaos en het land criminaliseert in hoog tempo.


  Maak melding

 42. Beste Koos, Volgens Sjang is Waterkant alleen voor ‘echte’ Surinamers ( Lees Paarse Paupers).

  Ik zit ondertussen alweer 3 maanden in Suriname. Het land gaat zwaar ( moreel en financieel) in sneltreinvaart naar de kloten onder leiding van Supercrimineel Bouterse en het klootjesvolk staat er bij te klappen…..

  Ongelofelijk. Na het falen van zijn regering richt speelt Bouterse nu zijn laatste troefkaart: de rassentroefkaart. Wat een walgelijk idioot is die man toch. De Hindoestanen willen volgens zijn redenering Suriname weer aan de Nederlands geven. Inspelen op het onderbuikgevoel vanuit de berm. Zo kennen we Bouterse weer.


  Maak melding

 43. Een moeder van een zeer geacht forumlid heeft het goed gezegd: We hebben een (djompo futu spelende)oema wedje als president. Deze coke snuifende criminele idioot en zijn futubois hebben zich weer als een grote clowns gedragen op hun berm.
  Het was weer een schaamteloze vertoning.


  Maak melding

 44. Beste Henk Molenaar, wist niet dat je in Su zat ?

  Dat Suriname in een sneltreinvaart naar de klote gaat is voor mij ook nieuw. Wist wel dat men een grootdeel van de goudvoorraden heeft verkocht om hun hobby’s te financieren. Tot op de dag van vandaag weet niemand waar deze opbrengsten zijn gebleven.

  2014 wordt de jaar van de waarheid. De financiële experts hebben geraamd dat de consumentenprijzen omhoog gaan. Met andere woorden de vakbonden gaan kracht zetten bij hun eisen en dit alles gaat doorwerken op de samenleving. Ook vervolging van zoonlief Dino staat op de agenda. De NDP straat onder druk. Intern rommelt het ook. Bouterse weet dondersgoed wat er allemaal gebeurt in de paarse kamp.

  Dat nu de rassentroefkaart wordt getrokken is gewoon ziekelijk en de paarse kakkeerlakken volgen hem blindelings. Hoe lang blijven de NDP hindoestanen nog verbonden aan zijn partij, (Parmessar, Sardjoe, Pahlad,Vishnudatt etc etc …. Bouterse is in paniek en weten allemaal dat paniek een slechte raadgever is.

  Bouterse wordt straks de nieuwe Mugabe.

  Henk, geniet lekker van je vakantie en ik wens je alvast een Happy New Year !


  Maak melding

 45. IN DE CATEGORIE ZIEKELIJK !!

  Ex-minister Ramon Abrahams is per 1 januari 2014 benoemd tot raadsadviseur. Naast zijn uitkering als gewezen minister, krijgt hij nog een ministerssalaris van SRD 18.000 per maand. Daarnaast toucheert hij nog 25% representatietoelage, die neerkomt op SRD 4500. Zijn brutosalaris is ongeveer SRD 22.500 per maand. Arbrahams is door president Desi Bouterse voor twee jaar benoemd in deze functie.


  Maak melding

 46. Beste Koos: Sta je hier nu echt no van te kijken?

  In plaats dat deze corrupte schoft zich moet verantwoorden voor de rechtbank wordt hij weer beloond door zijn baas.


  Maak melding

 47. Deze schaamteloze criminelen zijn Suriname aan het uitpersen als een citroen. Het vreemde bij deze regering is dat ze hun partijloyalisten nu tegen het einde van de rit aan het accommoderen zijn. Eigenlijk laten ze Suriname bloeden zonder schroom, deze lui zijn helemaal niet met het landsbelang bezig maar met totaal partijpolitieke- en eigenbelang. Wel verwacht ik dat de komende regering al deze oneigenlijke promoties onder de loep zal nemen. Vooral de extra beloningen en “promotie” van de ex-minister van OW die nu ook nog adviseur – in hoe je kan stelen zonder opgrpakt te worden – van de regering/president is geworden. Dit is SME 2013/2014, in Suriname wordt criminaliteit beloont, het wordt tijd dat er een andere wind gaat waaien. En dan te bedenken dat die criminele mini-ster van Buza (LafaardKing) het had over de imagoschade wat SME opgelopen heeft door derden. Wel zeg ik, als Suriname weer voor deze misdadigers kiest betekent het dat wij voor “armoede” kiezen. Maar, je weet het nooit met armoede zaaiers.


  Maak melding

 48. Vanaf hun aantreden samen met de twee overige criminelen is de NDP constant bezig geweest het land leeg te plunderen. Wat een schaamteloze vertoning van deze bende.
  Hoe lang nog?


  Maak melding

 49. In de vroege ochtend na de parasieten-festijn te ocer is in dezelfde straat geroofd voor duizenden euro’s,dollars en srd’s waarbij ook honden werden vergiftigd.
  De juiste millieu voor criminelen die de paarse partij creeert.


  Maak melding

 50. Het is wonderbaarlijk dat criminelen aan via verkiezingen aan de macht zijn gekomen in Suriname.

  Meerderheid van de Surinaamse stemmers heeft kennelijk een criminele inborst, want anders stem je niet op criminelen.


  Maak melding

 51. Aaahh….ik word doodziek van deze onbeschaamde geldwolven die graaien in de pot voor nietszeggende adviseursfuncties.
  Te bedenken dat zij met hun zogenaamde revo kreten de arme man wilden helpen


  Maak melding

 52. Heelveel kracht en gezondheid in 2014 voor alle surinamers in binnen en buitenland .
  en ik hoop dat de rest Suriname in zijn waarde zal laten en de inwoners de tijd zal gunnen hun eigen koers te varen .
  BE GOOD en denk positief ……..


  Maak melding

 53. 31 dec.2013

  Wat een jaar!! Vol spanning en actie, haat , nijd, racisme, discriminatie, onbegrip en begrip!!

  De economie in Suriname viel bijna in slaap en moest wakker geschudt worden door Relyveld.

  Srika had het al eerder gezegd dat deze Relyveld misschien wel een goede manager is, maar toch weinig economische diepgand bezit.

  In 2014 zullen wij zien, dat er een andere in de plaats van Relyveld komt, als minister van Economische Zaken.

  In 2011 had Srika ook al op dit forum gezegd, dat een zekere Rusland ook naar de NDP lonkt en misschien nu de kans zal krijgen. Srika blijft dit volgen.

  En Abrahams, die zal weer dichter naar het centrum getrokken worden. Niet als minister, maar als topadviseur van de regering. Ja, hij moet toch ook werk verzetten??

  Maar ja, Suriname zal iedereen nodig hebben voor haar economische ontwikkeling. De wijsheid ligt bij de president van Suriname om binnenkort de beste keuze hierin te maken.

  Aan alle Surineds en Surinamers in Suriname wenst Srika ze een prettige jaarwisseling toe!Zeker ook aan @Esmerald.

  En ‘bombel’ Srika nu met de minpunten!
  Srika


  Maak melding

 54. Beste Srika, het jaar 2014 wordt voor Suriname het jaar vd waarheid. Voor jouw persoonlijk zou het goed zijn om een afkick kliniek te bezoeken. Je lult maar wat de ether in. Blijf van de coke af.

  Have à nice dat


  Maak melding

 55. Koos ik betwijfel ernstig of een afkickkliniek voldoende is voor patient Srika, een therapeutische instelling voor een langdurige opname, om nu eens eindelijk wat aan dat narcistische en egocentrische te doen, ook kan er dan misschien gekeken worden aan dat vermoedelijke borderline-syndroom van Srika, zodat Srika wanneer er een nieuwe regering aantreed, als een normaal denkend persoon weer aan de samenleving en hier op de site kan functioneren,
  Ik wens Srika en iedereen hier een voorspoedig en gezond 2014 toe


  Maak melding

 56. Mensen we hebben een goeie erbij. Bad santa heeft ingezien wat voor gigantische schurken die NDPers zijn. NDP steelt zonder schaamte want Neks no Fout. 2014 wordt een fantastisch jaar waarbij we DDB en die andere schurken met de grond gelijk maken. Mark my words.


  Maak melding

 57. Paniekvoetbal in het kamp van Desi Delano Bouterse31 Dec, 18:30 ZoomHalf en half verwachtte ik al dat de NDP-jaarafsluitingsvergadering een soort scheldkanonnade richting de VHP zou worden. Al bijkans een maand had het volk niets vernomen van de ‘schaars’ geworden president van het land. Zou het kunnen dat hij al na twee dagen lopen in Wanica zo vermoeid was? Of wordt de ‘schaarste’ aan de president kunstmatig gecreëerd om tijdens de gehouden jaarafsluitingsbijeenkomst verzekerd te zijn van luisterdichtheid? Wie zal het zeggen. Het volk heeft in ieder geval niet zitten wachten op een stand-up comedian-achtige vertoning van het staatshoofd doch heeft zitten wachten op een boodschap van hoop voor een veel betere en de door de president beloofde gouden kerst casu quo gouden toekomst. Beloofde president Jules Wijdenbosch het volk een paradijs in 1996, president Bouterse heeft het volk een gouden kerst beloofd. Een belofte die bij lange na niet is waargemaakt zoals ook vele andere beloften niet zijn nagekomen of verbroken zonder opgaaf van een valide reden daarvoor. Walgelijk is natuurlijk wanneer het falen van het beleid van de regering wordt afgeschoven op anderen. Terwijl de voorzitter van DNA aangeeft dat zij ‘nog niet tevreden is’ over het gevoerde beleid in de afgelopen jaren en meerdere sprekers vanuit de NDP hebben opgeroepen betere prestaties te leveren, zegt de president dat zijn regering het overweldigend heeft gedaan. In dezelfde adem geeft hij zijn eigen partijgenoten een schrobbering (naar mijn mening) pour la forme. Hij schroomt er ook niet voor om te dreigen met royement van leden die zich niet zouden houden aan de afgesproken regels. Het is namelijk publiek geheim dat binnen de NDP het niet botert tussen de verschillende koninkrijkjes en dat er veel ontevredenheid heerst bij de structuren van de paarse partij over de interne partijorganisatie en de beleidsuitvoering. Want hoewel menigeen vindt dat geen weldenkende mensen de paarse partij zouden kunnen ondersteunen, weet ik dat er best wel meer dan een enkeling is binnen die partij die echt wel het beste voor heeft met het land. Maar dat is dan een dusdanige ‘onbelangrijke’ minderheid dat er van beleidsombuiging niets is terechtgekomen de afgelopen periode en de hoop op betere tijden de bodem is ingeboord door de uitspraak van de president dat de regering het heel goed heeft gedaan. Teleurstellender kon de jaarafsluitingsmonoloog van de president niet zijn. Over de vele niet nagekomen beloften werd met geen woord gerept. Evenmin werd gesproken over de vele corruptieschandalen die haast alle de door deze regering geïnitieerde projecten blijven achtervolgen. De aangekondigde kruistocht tegen corruptie hoeven we dus niet meer te verwachten. Dat de president zwaait met een excerpt van de prestaties van deze regering is goedkope propagandavoering aangezien het de plicht is van de regering om al hetgeen in haar vermogen ligt te doen om de noden van de bevolking te verlichten. Om daar nu een show van te maken is benedenmaats en een president niet waardig. Ook is het een president niet waardig om regelrechte leugens te verkondigen. Juridisch bezien is het volslagen onzin dat wanneer iemand een beschikking heeft op een stuk terrein, dat stuk ‘afgepakt’ zou kunnen worden door welke ‘gangster’ dan ook. Mocht het überhaupt voorkomen dat er daadwerkelijk sprake is van een dubbele uitgifte dan zal de rechter altijd in het voordeel van de beschikkinghouder oordelen indachtig de rechtszekerheid en de bewijslast. Het is voor mij een raadsel waarom de president het volk angst wenst in te boezemen op dit stuk. Ook is het enorm belachelijk dat de president als splijtzwam wenste te fungeren tussen de NPS en de VHP door de stellen dat hij zich niet zou kunnen indenken dat Gregory Rusland het nodige respect aan een VHP-presidentskandidaat zou kunnen betonen. Dat Bouterse de verkiezingen coûte que coûte wenst te winnen en daartoe nu al een naar mijn mening een verwerpelijke aanval lanceert op met name de VHP en haar voorzitter kan niet anders worden bezien dan als paniekvoetbal in blessuretijd. Want laten we nou eens wel wezen, een curriculum vitae als die van Desi Delano Bouterse met woorden als ‘moordverdachte’, ’veroordeelde drugsdealer’, ‘couppleger’ , ‘te laf om in de rechtszaal te verschijnen’ etc. tegenover een curriculum vitae van Chandrikapersad Santokhi met woorden als ‘zero-tolerance’, ‘no nonsense beleid’, ‘ketenbenadering’, ‘vision 2030’, ‘beheersing criminaliteit’, ‘integriteit’, ‘moed en durf ‘ etc . dan is de keuze al heel gauw gemaakt. Ik wens de crew en lezers van Starnieuws met deze woorden een enorm plezierige jaarwisseling toe: zalig uiteinde en een gelukkig en strijdbaar 2014


  Maak melding

 58. Is het nu tijd dat wij elke zaterdag avond niet uit gaan tot de rotzooi van Bouterse wordt opgeruimt? Laat jouw kennisen en vrienden weten dat zaterdag avond het stille protest wordt tegen deze dictator en zijn handlangers. Happy new year


  Maak melding

 59. 01 jan.2014

  Beste Koos,

  Hoe moet een Srika van jouw bedoelde coke afblijven, als jij zelf voor de promotie en daardoor deels
  voor de distributie in Nederland helpt zorgdragen?

  Voor de rest een happy New Year toegewenst en blijf zo jouw mensen stimuleren om dat spul vooral via hun vaginale holte naar Nederland mee te nemen. Breekt Srika de mond niet open!!

  En drogeer mij nu met de minpunten!!
  Srika


  Maak melding

 60. We moeten eerst onderkennend dat Surinaamse politiek (moreel) failliet is. Geen enkel partij zal de veranderingen te weeg kunnen brengen die nodig zijn om Suriname mee te laten doen in de wereld.
  Suriname is trouwens een van de vele landen random de evenaar die net nog geen fail state zijn.

  Venetiaan heeft een kardinale fout gemaakt door de coupplegers niet in de jaren 90 aan te pakken. Het land zit nu met de gebakken peren, een veroordeelde president met allemaal schorriemorrie om zich heen.
  Het zal me niet verbazen als ze voor de tweede keer op rij voor het zeggen krijgen.

  Verder ontbreekt het in Suriname aan een stukje zelfreflectie en duidelijke doelen stellen.
  Het volk wordt weer een worst voor de neus gehangen in de vorm van 18k woningen een diepzeehaven snelweg naar Zanderij etc. Ondertussen hebben mensen in de districten nauwelijks toegang tot stromend drinkwater in huis.

  Ik ben er een beetje klaar mee. In 2015 kan het electoraat zich weer in de maling laten nemen door MC, NF of andere schurken.


  Maak melding

 61. @ Bad Santa,

  You really are not as bad as you name suggests.

  Je zegt: “ik ben er een beetje klaar mee”
  En ik ben er al decennia lang helemaal klaar mee. Wat een volksverlakkerij; altijd al geweest.

  Brada/Sisa @Bad Santa, Tek a Yari.


  Maak melding

 62. omdat wij teveel naar buiten kijken,hebben wij geen goede inkijk of inzicht naar onszelf en ons opbouw organisatie vermogen.

  front mag ook naar huis.


  Maak melding

 63. @ Suriname

  Wees wat realistischer, een goede integriteitswet, een stevige anti-corruptiewet plus een ONAFHANKELIJK Openbaar Ministerie zou al een boel helpen !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.