2013 geen geluksjaar voor vakbeweging Suriname

6

PARAMARIBO, 22 dec – Als 2013 werkelijk ergens goed voor was, is het wel het naar buiten brengen van de zwakke plekken van de vakbeweging. Dit stelt Robby Berenstein, voorzitter van Suriname’s grootste en meest invloedrijke vakcentrale, C 47. In de onderhandelingen, maar ook de geschillen met regering en werkgevers is gebleken dat er nog veel te regelen valt. De regering belooft veel, maar zeker voor de arbeider geldt dat niet al wat blinkt goud is.

Zo wordt een sociaal zekerheidsstelsel in het vooruitzicht gesteld met onder meer een algemeen pensioen. “De overheid probeert de werknemers blij te maken met een dooie mus. Niets is nog geregeld”, zegt Berenstein tegenover Dagblad Suriname. Toch heeft president Desiré Bouterse de invoering al aangekondigd, in elk geval voor de verkiezingen van 2015. Dat moet zijn oude verkiezingsbelofte waarmaken van een sociaal zekerheidsstelsel voor elke Surinamer.

Maar volgens Berenstein is het nog allemaal nattevingerwerk. Het trieste is dat de vakbeweging er naar kijkt en welhaast niets aan kan doen. Er wordt nauwelijks samengewerkt, terwijl werkgevers een stevige bondgenoot hebben aan de regering. Vicepresident Robert Ameerali is zelf werkgever en dat laat zich merken. In 2013 hadden arbeiders sowieso het nakijken. “De vakbeweging moet de hand in eigen boezem steken. De versplintering leidt tot verzwakking”, aldus Berenstein.


6 REACTIES

 1. 1. Correctie C47 is NIET de invloedrijkste vakbond.
  2. Meneer Berrenstein van de SPA zit niet in het machtscentrum dus gaat het niet goed volgens zijn logica.
  3. De vakbeweging heeft niets gedaan voor de arbeiders alleen voor de leiders
  4. Zonder C47 heeft deze regering meer gedaan voor de arbeiders dan toen c47 in het machtscentrum zat dus ze zijn overbodig.
  5. Ze hebben niet kunnen staken ondanks pogingen daartoe. Het volk heeft geen zin meer in deze misleiders. Daarom gaat het slecht met de vakbeweging.


  Maak melding

 2. Waarom altijd schelden op voorgenomen beleid, zaken hervormen kost veel tijd en geld. Het is heel makkelijk DDB de schuld te geven dat zaken lang duren. Maar de voornemens zijn er en verwacht geen wonderen. Beter is constructief mee te werken.


  Maak melding

 3. Wat een onzin kraait deze Berenstein uit, daar het nimmer is goed gegaan met zijn vakbond die uitsluitend natrapperij heeft nagestreeft en willens en wezens niet door heeft gehad dat zij mede oorzaak was van alle ellende die in Suriname in de afgelopen tijd heeft plaatsgevonden. Onderhandelingen en geschillen met regering en werkgevers die bijna altijd spaak hebben gelopen waar er bij voorhand niets te regelen viel. Veel geschreeuw met weinig allure. De regering heeft veel beloofd ten voordele van de arbeider waar helaas niets of niet veel van terecht is gekomen. Dat niet al wat blinkt goud is heeft de bond en vooral de werknemers aan den lijve ervaren, precies zoals de vakbond in voorbijgaande jaren mede debet aan is geweest.

  Het zou zeer egoïstisch van mij zijn indien ik de bond in zijn geheel zou verwensen, daar er ook onschuldige en arme arbeiders bij zijn aangesloten die evenals hun gezin geen ellende verdienen. Daarom hoop ik dat deze bond de komende tijd succes krijgt bij het realiseren van de wensen die elke arbeider ten nutte zal zijn. Berenstein, doe de berenhuid wat u draagt van u af om plaats te maken voor een strijdbare schild dat bescherming biedt voor elke aangeslotene bij de bond. Tang bun
  django


  Maak melding

 4. foutje – het moet zijn willens en wetens..

  hehehe snel typen is niet mijn “goeiste” vak, maar ik probeer het tenminste voordat ik de woorden die ik wil zeggen kwijt ben.
  django


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.