‘Surinamers buiten hebben nu een status: PSA’

87

PARAMARIBO, 21 dec – “We hoeven nooit meer te zoeken naar woorden. De mensen hebben nu een status, ze zijn PSA.” Dit zei parlementsvoorzitter Jennifer Simons kort na de aanname van de wet Personen van Surinaamse Afkomst. Met ‘namen’ als Euro-Surinamer kan voorgoed worden afgerekend.

Met al zijn manco’s in de wet PSA, moet vooral de bedoeling in het oog worden gehouden. Suriname wil de diaspora koesteren en behouden. “Wij hebben geschiedenis met elkaar geschreven. Dit is meer dan gewoon een reisdocument. Wij hebben ons volk verenigd met Surinamers die over de hele wereld verspreid zijn met elkaar”, zei Simons. Volgens Carl Breeveld (Doe) is het parlement er in geslaagd Surinamers buiten houvast te bieden.

Daar heeft Suriname ook vooral zichzelf geholpen: “Het is goed dat de bres die de geschiedenis geslagen heeft, nu wordt gedicht.” De wet is kamerbreed aangenomen. “We hebben meegewerkt omdat een heel groot belang wordt gediend”, zegt Radjkoemar Randjietsingh, fractieleider van het Nieuw Front. Eerder was wel kritiek geleverd, omdat veel van de voorzieningen al eerder geregeld zijn. Volgens coalitielid Marinus Bee kwam het toch goed: “Voorstellen van beide zijden zijn nu opgenomen.”


87 REACTIES

 1. Gefeliciteerd MC, Zo hoort het. Vorige regering heeft decennia lang geaarzeld. Ook op andere gebieden nog veel wetgeving wacht op aanname.

  Denk aan wet PmB. Ja he…..Personen met beperkingen.

  Onnodige wetten intrekken of vernietigen. Anders doet de volgende regering het.


  Maak melding

 2. Wat is gebeurd, sang PSA…

  In goede en slechte tijden heeft een groot gedeelte van deze groep altijd familie en land weten te steunen. Hoe zwaar het ook moge zijn voor tegenstanders om dit te erkennen, het is en blijft een feit…

  Ik hoop dat er eindelijk erkenning en waardering komt voor deze groep, met al zijn rechten en plichten die het verdient. De meeste hebben hun geboorteland, moederland nooit kunnen loslaten…

  Bij vele psa’ers spookt het nog zelfs in hun hoofd om voorgoed terug te kunnen gaan. Zelfs de derde generatie die in een ander land geboren is, heeft een sterke binding voor het land waar zijn ouders vandaan komen…

  Als je de regels versoepeld voor deze groep zullen er ongetwijfeld meer mensen komen die willen investeren in dit prachtig land…


  Maak melding

 3. En heel binnenkort zullen de Suri Ambassades in het buitenland het heel erg druk krijgen ivm aanvragen en registraties van mensen die als PSA geregistreerd willen worden.

  Ik stel voor om al deze mensen goed te registreren en categoriseren op basis van hun opleiding & achtergrond, werkervaring & huidige functie’s & inkomens, etc. etc.

  Gespuis zoals o.a.’Henk Molenaars’ moeten wat extra aandacht en apart worden geregistreerd, want als je iedere dag en de gehele dag op Waterkant.net of Mamjo bent dan heeft Suriname niets aan jou.

  Suriname moet deze mensen en ook de redi musu’s eigenlijk niet willen hebben, echter zijn het ook PSA’ers en zullen ze derhalve wat extra aandacht en controle krijgen.

  Dus aan alle Suri’s overseas, indien je denkt dat je het huidig proces in Sur met je PSA status zal kunnen en willen frustreren verstoren mag je beter weg blijven.

  Ook aan de Suri’s aan de onderkant van de maatschappelijke ladder in den vreemde zou ik willen vragen om zichzelf eerst wat op te werken, aleer de stap terug naar huis te maken.
  Suriname heeft op dit moment alleen harde werkers nodig en geen profiteurs en/of (buitenlandse)leeglopers.

  Zou verder alle Surineds & Expats van Suri origine, van harte willen feliciteren met wederom een enorm succes die de regering Bouterse heeft behaald voor zijn mensen worldwide !!!

  Je zal strakjes horen dat Venetiaan ook bezig was met zo’n plan c.q. voorstel maar zoals alles van de NPS/VHP, die jongens en meisjes zijn totaal ongeschikt !!


  Maak melding

 4. Hahahaha, een kinderhand is zo gevuld. @Pieter hoort de groep die intelligentie bezit en bovendien nuchter is op de koop toe, terwijl de grootste slimmerikken bij het horen van PSA lyrisch worden. Het PSA stelt geen moer voor, gewoon een aanhangsel van “weet je weet je”. Meer Niet! Deze aanhangsel mag de regering zelf houden en in de kerkbus deponeren.
  django


  Maak melding

 5. @Lodewijck, dat zou ook waar zijn, maar dan op een goed fundament, maar is hier geen sprake van. Kn jij mij dan kort aangeven wat voor voordelen heeft de PSA ten opzichte van de oude situatie. Dit vrijwaart je niet van de visumplicht. Maar let ook op de woorden van Misikaba, die vindt dat Suriname daar economisch voordeel van moet hebben. Hij praat niet over betrokkenheid of werving van personeel. PSA-bezitters mogen geen ambtelijke topfuncties bekleden. Men haalt liever mensen uit Azie en Cuba.


  Maak melding

 6. Hallo Tante PSA hoe gaat en vergaat het U??

  baja ik ga terug…ik ga weg uit Su!

  Sang spa??

  wel (lui)-ster,… ik ga je vertellen!!
  ik ben niet de jongste meer, (wel vermogend) dus moet ik af en toe naar het ziekenhuis voor een Check & Verpleging!

  neks no fout…wij hebben in Su ook ziekenhuizen!

  ja maar da moet ik meenemen mijn eigen laken en kussen, maar de verpleging in Suriname,…baja ze plegen veel behalve ZORG!
  jij bent een broko ede daar ..soso hoofdpijn met die florence nightingale’s!!

  ja maar Tante…een mooi land, prachtig klimaat, en een vrolijk volk met daarbij een Paramaribo vol camera is tog mooi en veilig?

  jonge breek me de bek niet ope.. een taxi zet mij af in mijn beveiligde PSA-DORP en geeft door mijn adres aan TUIG, en toen kwamen zij bij daglicht om mij en te beroven en mijn hersen inslaan!
  EN VERGEET NIET DIE REGERING…OOK HIER SOSO BOEVEN!

  Ok Tante ik begrijp U, kom gauw terug 🙂


  Maak melding

 7. Leggen jullie me eerst uit wat voor voordelen deze psa de euro suris opleverd.
  Waar kan ik de regeltjes van lezen.
  Heb ik ook recht op domein grond in su?
  Heb ik ook recht op een pensioen in su?
  etc.etc.


  Maak melding

 8. PSA is goed, een tweede (dubbele) nationaliteit voor Surinamers in het buitenland was makkkelijker, beter en overzichtelijker geweest, wat rechten betreft.

  Suris in het buitenland dragen al vele jaren miljarden bij aan Suriname en zetten ook hun expertise in. Dus hr Misikaba, het buitenland is allang bezig, u moet wakker worden !

  Zorg voor ECHTE Grondwet,rechtsstaat/rechtszekerheid,
  onafhankelijk OM en onbedreigde rechtsgang, daarmee trek je geinteresseerde Suris in het buitenland !


  Maak melding

 9. @ Srafu
  Thank you. Ik woon reeds 25 jaar in Amerika en ik heb altijd een wezenlijke bijdrage geleverd aan de opbouw van Suriname. De PSA-wet maakt momenteel alleen maar het over en weer reizen naar en van Suriname eenvoudiger.


  Maak melding

 10. Hahahahaaa Pieter je hebt groot gelijk. Pieter ze kunnen er beter voor zorgen dat ze ons als consument(en) gaan beschermen tegen de grootste boeven(handelaren) Maak wetten waartegen de consument beschermd is. Maak wetten dat de politie/ militair rekening houdt met mondige burgers, waartoe ook PSAer zullen horen.Deze mensen denken dat ze een soort God op aarde zijn.Niemand wil debat met een ander ,waar van Su je ook bent. De Su8 BEESTEN moeten nu eens eindelijk gaan leren dat anderen ook rechten hebben en vrij uit mogen spreken. Je hoort als burger overal ter wereld voor je zelf op te komen. Deze regering heeft zich gehaast de wet te behandelen en aan te nemen om Santokhi de pas af te snijden ja; met zijn Diaspora-beleid. Hahahhaaa de PSA is niet anders dan een lege huls 2x. Nogmaals kom met een wet om de burger en de consument te beschermen. Odiiiii.
  Glenny,


  Maak melding

 11. @ Ingi, en dat is nou hetgeen ik eerder heb proberen duidelijk te maken. PSA’ers mogen geen recht hebben op domeingronden en/of Suri pensioenen want ze hebben toch in het buitenland gewerkt en daar hun kapitaal en sociale zekerheden opgebouwd.
  PSA’ers moeten hun eigen grond c.q. huis kopen in Suriname, want dat zou oneerlijk zijn tegenover de Suri’s die hun land nooit hebben verlaten.

  Nogmaals beste posters, uitkeringsgerechtigde en arme PSA’ers in het buitenland hebben vooralsnog geen toegevoegde waarde voor Suriname. Deze groep mensen zou bij terugkeer naar Su een groter probleem worden voor zichzelf en ook voor het land Suriname.

  Ga dus niet terug naar Suriname, indien je geen kapitaal of eigen grond/huis en/of een goede job in PBM hebt.


  Maak melding

 12. @ Milton

  Denk een beetje na, deel Suris niet voor de zoveelste keer in ! En sluit groepen Suris niet uit !
  Waarom heeft een geboren Surinamer, die in het buitenland heeft gewoond, minder rechten dan een Suri die in Surinam is gebleven ?

  Wat gaat u met de grote groep arme Suris in Surinam doen ? Uitzetten Milton ?

  Of kun je uitleggen waarom niet elke Suri in Suriname of daarbuiten, gewoon recht heeft op een stuk grond ? Grond is een van onze grootste verzwegen rijkdommen. Geen enkel volk beschikt over zo’n mega-gebied voor relatief weinig mensen.
  Onlangs zijn gebieden in concessie gegeven aan prive-kennissen van de machthebbers, 450.000 hectare en 650.000 hectare. Waarom ? Dat is RIJKDOM van ALLE Suris, Milton.
  Lever op die zaken commentaar.

  Probeer aub ook direct uit leggen waarom er geen arbeiders te vinden zijn in Surinam. Bij juiste gedurfde analyse zul je dan de ECHTE problematiek van Suriname en een deel van de Suris zien !


  Maak melding

 13. Het voorstel van Ludwig van Mullier is in alle opzichten veel beter.Iedereen in Sur.geboren mag over een Suri paspoort beschikken.Dat maakt het reizen van en naar Sur.makkelijker.Rechten kunnen pas aan dat paspoort ontleend worden als de bezitter er van zich in Sur.inschrijft.
  Chinezen kunnen toch ook over een Suri paspoort beschikken als ze maar 3 weken in Sur zijn.Met actief en passief kiesrecht terwijl die persoon niet eens neger engels kan praten.De Suri paspoort houder zou bv 5 jaar op moeten wachten.
  De vraag blijft wat de Suri-ned in Sur gaat doen in zijn nog werkzame leven.Alle werken worden al door de china man gedaan.Ook zijn er al chinese kappers en straks zitten ze in de landbouw.En de overheid neemt geen mensen aan.


  Maak melding

 14. @Milton
  Heeft ene persoon in Nederland jou ooit verteld dat zij de totstandkoming van de wet PSA omarmen?
  Je bent voorbarig!
  Let maar op wie en hoeveel belangstellenden daarop zullen reageren.
  Ik ben tevreden met de toeristenkaart.
  Verder niets!


  Maak melding

 15. Milton, PSA’ers moeten hun eigen grond c.q. huis kopen in Suriname.

  Die gratis mentaliteit moet een keertje ophouden voor alle mensen. Als een mens alles gratis krijgt zal hij nooit meer gaan werken. Dat is wat er nu ook aan het gebeuren is.

  Ik heb nergens gelezen dat PSA dat gratis willen of moeten gaan krijgen en er zijn nu al geruchten dat het merendeels van alle vastgoed bouwers en kopers, PSA’ers zijn. Ga je verdiepen erin.

  Moeten ze dat straks als het aan jou lig ook alles wat opgebouwd is gratis aan Surinamers met toegevoegde waarde afstaan???

  PSA’ers die teruggaan hebben meestal al een bedrijfsplan en zijn al kapitaalkrachtig of hebben een zeer kleine euro-pensioentje die niet te vergelijken is met de zeer hoge aantrekkelijke Surinaamse pensioen natuurlijk, wees niet bang ze zullen niet aan je pensioen komen…


  Maak melding

 16. @ Srafu, Ik zou een reciproke vraag aan jou moeten stellen, want waarom zou een Surined of Expat die jarenlang z’n krachten, intelligentie en belastingen aan het buitenland heeft gegeven dezelfde rechten moeten hebben als een orgi Surinamer (die nooit is vertrokken) ?

  Elke Surinamer met een buitenlands paspoort mag blij wezen dat hij of zij tot op zekere hoogte Surinamer genoemd mag worden, want het zijn theoretisch ‘buitenlanders’.

  Waarom moet iemand (bv Surined X) die jarenlang in Nederland in de bijstand heeft geleefd (en nooit hoefde te werken), opeens wel dezelfde rechten in Su hebben als een orgi Suri die altijd heeft moeten werken of hosselen om aan z’n brood te komen ?

  Laten we wel en eerlijk wezen beste Srafu, maar een leegloper uit Nederland kan toch niet zomaar naar Su terugkeren en een stuk grond in z’n schoot geworpen krijgt, onderwijl zo’n figuur nooit iets voor het land heeft betekend !

  Het is misschien jammer voor deze groep maar ik blijf er bij dat de(PSA)sociaal zwakkeren nog effe pas op de plaats moeten maken, waardoor de sterke groep alvast vooruit gaat om het land tot ontwikkeling te brengen !


  Maak melding

 17. Wie heeft wie harder nodig. De rijke Suri’s kunnen zich overal vestigen in de wereld. De suri’s kunnen niet zonder de surneds etc. Als Suriname ze naar Suriname wil lokken moeten ze met meer over de brug komen. Ik wil dezelfde rechten en plichten hebben als een Surinamer, dus naast belasting betalen ook actief en passief kiesrecht. En als dat niet kan blijf ik slechts vakantieganger, die komt overwinteren in Suriname. Naar Suriname remigreren doe ik zeker niet. Ik ben niet “penny wise and pound foolish”.


  Maak melding

 18. wijna 1,

  dit hele land bestaat uitsluitend uit leeglopers. profiteurs, bedelaars, klagers en vragers…nu de staatskas is leeggeroofd is dit het volgende middel om geld binnen te hengelen.


  Maak melding

 19. wie houdt wie voor de gek?

  Jenny en de DNA-leden, gaan je maar beter houden met de armoede en noden van het Surinaamse volk.

  Poppenkast! Jenny & DNA-coalitie kan heel goed poppenkast spelen.

  Ai baja Sidonia!


  Maak melding

 20. @Pieter, je hebt groot gelijk, omdat ik nog steeds NIET weet wat de PSA eigenlijk inhoud voor de Surinamers als deze in suriname zouden gaan wonen met hun Nederlandse nationaliteit.

  -Vreemd genoeg is het maar een klein groepje die bepaalt wat er gebeuren moet. Niemand heeft gevraagd om te gaan stemmen en wat men er zelfs van vind.


  Maak melding

 21. verdomme mensen ,mensen(99 procent) hier in ned willen niks te maken hebben met psa ,de surinaamse staat wil dat je daar je kennis brengt en kapitaal investeert(mooi niet )de toeristen kaart is prima voor ons ,we betalen 20 euro en prima .we willen geen rechten.als we dat wouden hadden we het nooit afgestaan.we hebben geen rechten nodig van deze bananen republiek,heb er geen baat bij.tang boeng NDP EN BENDE.


  Maak melding

 22. Wie geen PSA status wil hebben is vrij om deze niet te accepteren.
  Maak er dan ook geen gebruik van en hou je kritiek mbt dit onderwerp voor jezelf !

  Ik weet niet waar dit cijfer van 99% die niets te maken willen hebben met de PSA regeling vandaan komt, maar het riekt naar iemand uitsluitend voor zichzelf spreekt.

  Nogmaals mensen, ben je tegen deze PSA status blijf er buiten en hou je bij jou toeristen visum tijdens bezoeken aan Suriname.

  Het heeft er alle schijn van dat de Suri losers in het buitenland boos zijn, omdat ze opeens buiten de boot dreigen te vallen ondanks al hun inspanningen om deze regering negatief te bejegenen.

  Let wel, elk individu van Suri origine in het buitenland zou deze status mogen aanvragen, alleen heeft het land niets aan mensen zonder kennis, kunde en geld.

  Die mogen voorlopig nog ver weg blijven, en daar ben ik ’t ermee eens !!!


  Maak melding

 23. Wat ik nu wel weet, is dat alleen deze regering ons steeds blijft verrassen met zaken die wij als Surinaamse Nederlanders, durven een stap te nemen richting Suriname met een zekere hoop gevoel….


  Maak melding

 24. Milton
  ik waardeer het dat je je zo opwerpt als een echte surinamer.Laten we hopen dat jij echt een surinamer bent,want vanuit mijn pc kan ik niet zien wie je bent .Misschien woon je wel in de bijlmer en zit je hier gewoon maar te lullen.
  Wat ik begrijp geeft psa alleen maar recht op wonen en werken? Ik ben nog steeds visum plichtig.Kun jij je voorstellen dat ik deze psa wet gewoon lariekoek vind,want wonen en werken kan ik nu al zonder psa.
  Misschien kan je mij duidelijker maken wat je zo geweldig vind aan deze wet?Waarom zouden wij in Nederland moeten juichen om zo’n wet?


  Maak melding

 25. Milton doet alsof hij mag bepalen wie wat zegt.

  Wel Milton, I hate to burst your bubble, maar: jij bent hier niet de baas en kan dus niet bepalen wie wel en wie niet hoe en hoe niet reageert. Spijtig voor je. Je grootheidswaan gaf je waarschijnlijk het idee dat je dat wel kon bepalen.

  Ik ben wel blij dat je te kennen geeft dat de wet – in ieder geval voor jou – bedoeld is om Surinamers in het buitenland te gebruiken. Als je niet van ze kan plukken, wil je ze niet hebben. Typisch NDP gedrag. 😉


  Maak melding

 26. @ Ingi, ik vind het een hele kwalijke zaak dat jullie heel slecht of onvoldoende ge-informeerd zijn, maar wel als 1e stevige kritiek leveren jegens anderen.
  Jullie hebben bijna alle informatie van en over de hele wereld voor je snufferd en nog maken jullie er geen gebruik van !

  En dat is nou exact hetgeen ik bedoel, Suriname heeft geen luiaards nodig die niet eens de link mbt deze PSA wetgeving weten te vinden ! Suriname heeft mensen nodig die eea zelf gaan exploren !!!

  Wees pro-actief en ga eens zelf opzoek naar deze informatie al eer je deze lariekoek vindt, maar waarvan je zelf de inhoud niet kent.

  Ik heb mijn hand toch maar over m’n hart gestreken, dus bij deze een opzetje van het concept Wet PSA !
  En doe dit aub een volgend keer niet meer hé, en toon meer zelf initiatief !

  http://sioweb.nl/wp-content/uploads/2012/11/ONTWERP-WET-PSA-30-10-2012.pdfhttp://sioweb.nl/wp-content/uploads/2012/11/ONTWERP-WET-PSA-30-10-2012.pdf


  Maak melding

 27. @ Milton

  Hele grote groepen Suris in Surinam komen nog steeds niet in aanmerking voor een stuk grond. Politici doen alsof de grondrijkdom van Surinam HUN eigendom is.
  De Suribevolking MAG blij zijn dat deze politici hen (al dan niet na tegengunsten) na jaren bedelen een stuk grond toewijzen. Dat moet anders !

  Zie de vele duizenden grond- en woningbezettingen !!

  Ook mensen met een bijstandsuitkering in het buitenland steunen familieleden in Su financieel. U schijnt niet te weten wat een pensioenuitkering in Su betekent voor de betrokkenen. Denk aan de mega-inflaties en de recente devaluatie van de SRD met ruim 30 %.

  De MENTALTEIT moet veranderen en dat moet in Surinam beginnnen. Vandaar dat ik wijs op het zogenaamde gebrek aan arbeiders in Surinam.

  U kijkt steeds maar naar geld etc, ik blijf van mening dat rechtsstaat, rechtszekerheid, onafhankelijke rechtspraak en OM, zeer belangrijke kernpunten zijn waar mensen met kennis en kapitaal naar kijken voordat zij immigreren.

  De analyse welke ik vroeg betreft oa de zeer grote groep leeglopers, rovers van ouderen/gezinnen in hun woning en rovers van ondernemers (o.a. winkels en de ondernemingen in de goudsector).

  Dubbele nationaliteit zou zaken helderder maken. Maar een deel van de politici wil mooi weer spelen, alsof men iets nieuws brengt. Er is onterechte vrees voor toekenning dubbele nationaliteit.

  De PSA is te ondoorzichtig wat betreft rechten van verkrijgers van deze status, welke rechten komen bij de bestaande rechten van Suris op basis van de Toescheidingsovereenkomst ?? Of gaan PSAers achteruit in rechten als je zaken nauwkeurig bekijkt ??


  Maak melding

 28. CARL BREEVELD WIL BETERE WAARDERING EIGEN MUNT (SRD).
  21 Dec. 2013 (Bron-starnieuws.com)

  DOE-fractievoorzitter Carl Breeveld DOE-fractievoorzitter Carl Breeveld vroeg de regering om ervoor te zorgen dat de Surinaamse munt beter wordt gewaardeerd.

  Er wordt nog teveel de nadruk gelegd op de euro’s en de US dollars.

  Met de aanname van de ontwerpwet ‘Personen van Surinaamse Afkomst (PSA) kan er meer nadruk komen te liggen op de vreemde valuta.

  Breeveld wees er op dat met de PSA-wet, mensen buiten Suriname een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van het land.
  Maar het mag niet zo zijn dat mensen met euro’s en US dollars “het moeilijker zullen maken voor onze eigen mensen”. (waaronder Milton).

  Hiervoor heeft onze CARL BREEVELD wel tijd.
  Maar om flink te hameren in het DNA over behandeling van
  de ANTI-CORRUPTIEWET komt weinig tot niets terecht.

  @Milton: En over leeglopers gesproken!
  Hebt u zich reeds aangemeld bij Ballast Nedam of bij één van de Surinaamse onderaannemers i.v.m. de bouw van de nieuwe brug te Carolina?
  Hebt u zich reeds aangemeld bij het Chinees bedrijf i.v.m.
  aanleg van de nieuwe (vierbaansweg) vanuit Afobaka naar de Luchthaven JAP te(Zanderij)?
  Ook de Land- en bosbouw in Suriname heeft hardwerkende burgers nodig.
  Maar geen (luie) figuren of (landlopers) van de NDP.


  Maak melding

 29. Milton
  Ingi
  Misschien kan je mij duidelijker maken wat je zo geweldig vind aan deze wet?Waarom zouden wij in Nederland moeten juichen om zo’n wet?

  Let op milton de vraag is wat JOU zo enthousiast maakt?
  En waarom denk je dat jij moet bepalen welke surinamers gebruik van mogen maken?
  Waarom voel jij je verheven boven anderen?


  Maak melding

 30. In principe ben ik absoluut tegen het systeem dat burgers gratis grond krijgen van hun overheid, maar goed het staat in de Surinaamse grondwet dus het zij zo !

  Het probleem op de Surinaamse arbeidsmarkt is deels door de Suri’s zelf ontwikkeld en gevoed maar verder ook de Surineds die heel makkelijk geld overmaakten waardoor een bepaalde groep Suri’s niet wilden en hoefden te werken.

  Vele van deze lieden hebben dus geen arbeidsverleden en/of werkervaring waardoor ze op voorhand buiten de boot vallen. En niemand wil een sukkel van 30 plus in dienst die geeneens een schop, elektrische machine of computer kan bedienen want dat is geld weggooien !

  Ik heb m’n kinderen daarom altijd geleerd dat ze heel goed moeten zijn in hetgeen ze doen of arbeid die ze verrichten, want dat is heel belangrijk.
  Velen denken bij een potentieel dienstverband primair aan het geld dat ze willen c.q. gaan verdienen en naderhand de prestatie die zij moeten leveren.

  Sommige lieden weten en kunnen niets maar nog willen ze heel veel verdienen. Vandaar mijn uitspraak aan de kids van; wees goed in wat je doet en als je goed bent komt het geld vanzelf wel.
  Als je niet tevreden bent met de beloning of betaling van jou baas dan kan je zo over naar een andere werkgever, want de concurrentie is altijd op zoek naar goed personeel.


  Maak melding

 31. Breeveld moet het toch er benauwd hebben dat hij zulke uitspraken doet als een houvast bieden.
  Hij moest weten dat er net enkele Suri’s zijn die terug willen omdat ze zich niet kunnen aanpassen aan de Ned.maatschappij.De meesten willen hooguit voor een paar weken terug om te zien dat ze eigenlijk niet meer gewenst zijn.
  En als ze in Sur. blijven,willen ze toch weer naar de gereguleerde Ned.maatscappij als ze enige tijd de chaos van Sur. hebben ondervonden.Het eerste dat een Surined opvalt is de kakofonie van de auto’s.Toeteren en muziek.


  Maak melding

 32. Surinaamers buijten hebbe nu staatus? Se had al staatus. Se heet Nederlander of Amerikaan. Maar een staatsburger van Surinaam is tog ook persoon van Surinaamse afkoms? Of is burger van Surinaam persoon van Australiese afkoms?


  Maak melding

 33. Hallo,
  Als jij de zelfde rechten wil als de Surinamers in Suriname dan moet jij de Surinaamse nationaliteit aannemen is dat zo moeilijk dan!
  Jij houd toch van Suriname of niet dan.
  Is niet als het moeilijk wordt dan wil jij de benen nemen naar patata.


  Maak melding

 34. De PSA wet is een goodwill- of paaiwet als tegenhanger van de Amnestiewet,die een schurkenwet is. De MC fractie had gehoopt dat de NF oppositie tegen zou stemmen en zich aldus gehaat zou maken bij de Surinaamse diaspora. Zo bekeken levert deze wet de MC geen punten op.

  Deze wet maakt het reizen naar en verblijven en evt.vestiging in Suriname gemakkelijker voor personen die er gebruik van zullen maken. Actief en passief kiesrecht hangen nog als worsten aan het touw. Sociale voorzieningen blijven voor residerende Surinamers.


  Maak melding

 35. Feit is dat uit recent onderzoek is gebleken dat de helft van de Suris het land zou willen verlaten.

  Geef Suris die buiten Surinam wonen ruime mogelijkheden en stel niet extra eisen als zij zaken willen doen, zij zullen dan makkelijker remigreren en een bijdrage leveren.

  Surinamers in Surinam u rekent zich extra rechten toe. Zorg er vast voor dat er een integriteitswet komt die veroordeelde criminelen verbiedt zitting te nemen in bestuurlijke colleges. Ook hoge ambtelijke en bestuurlijke functies zijn voor hen verboden.
  Zonder criminelen op die posten zal het land een betere toekomst tegemoet gaan.
  Zet ook op uw agenda dat schenders van de Grondwet (die nog stringenter moet worden geformuleerd)zullen worden bestraft met zware gevangenisstraffen.
  Op het opzij zetten/buiten werking stellen van de Grondwet moet de doodstraf staan.
  Leer van uw Zuid-Amerikaanse buren en bescherm onze bevolking nog beter tegen geweld en onderdrukking !

  Uw kritische houding naar de Suris buiten Surinam zou ik in dat geval iets beter kunnen begrijpen.


  Maak melding

 36. @ Milton
  Wj hebben Recht en Waarheid, dat maakt ons als Surinamers Vrij. Daar tegenover staan Onrecht en Leugen. Mensen hebben Rechtsgevoel. Wij willen steeds Gerechtigheid. Dat zijn wij verplicht aan onze menselijke Waardigheid en onze Trots.


  Maak melding

 37. Wie zit nou op Suriname te wachten? Elk wel denkend mens weet dat Suriname ons niks te bieden heeft. Als je in het leven wilt vooruit komen, moet je niet tussen Surinamers zijn.

  Die gasten bezigen de hele dag de taal van: ie sabie toch. Neks no fout….ect,ect. Wie wil met zulke gasten samen werken? Die hun eigen gedachten niet kunnen verwoorden. Mij niet gezien.

  Zonder te zweten en gestructureerd hard werken wil zij alle goeds op deze wereld bemachtigen. Dat gaat gewoon weg niet!!!!

  Groet, Ram,Ram, Goeda Hafies(Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 38. Wie denkt wie hiermee voor de gek te houden? We zijn geen asielzoekers dat voorop gesteld, dit frapeert mij ten stelligste. Wat een stelletje hufters hypocrieten zijn jullie pajongwaaiers, wie geeft nou zijn opgebouwde sociaalmaatschappelijk opgebouwde rechten prijs, om bedriegers hun zin te geven?. Weer zie wat ik altijd zeg, en vooral nu merk je het bij deze regeerders. Men zit niet op kennis of kunde te wachten, dus het aloude ( neo)kolonialistische) wordt gewoon voortgezet, ja toch. Wat dit betreft is ons land Suriname uniek onder alle landen die haar kinderen (zogenaamd) in diaspora hebben. Elk land accepteert haar kinderen die westers opgevoed zijn – als door de Goden geschonken – alleen in SME worden ze niet geaccepteerd, dit omdat zijn hoger ontwikkeld zijn. Dat is de angst, hoewel het biet zo is ze hebben wel meer geleerd en juist deze kennis willen we delen. We willen enovatie introduceren en daar zal je of zullen wij allen baat bij hebben.


  Maak melding

 39. Wat kan ik nu als PSA-er voor Suriname betekenen wat ik niet eerder kon?
  Wat kan ik nu als PSA-er voor Suriname doen, wat ik eerder niet kon?
  Wat verandert daadwerkelijk voor mij of voor SU, met mijn status als PSA-er?
  Ik hoef niets te hebben of halen, ik wil iets geven wat ik eerder, zonder deze status niet kon geven.
  Maar ik weet niet wat? Kan iemand mij dat vertellen?


  Maak melding

 40. Ik ben de Bouterse dankbaar voor dit geschenk, ik noem het een goed begin.
  Venitiaan NPS en de VHP hebben in meer dan 25 jaar niet voor elkaar gekregen omdat ze het gewoon niet wilde en de smeekbeden van de suri Nederlanders werden niet gehoord omdat ze een te groot aantal zijn die de Surinaamse politiek zou kunnen beïnvloeden, met andere woorden de NPS en de VHP zouden betrap worden tijden hun Rooftochten. Bouterse zijn partij heeft tijdens de verkiezingen belooft dat hij er wat aan gaat doen en niet eens binnen drie jaar heeft hij het voor elkaar. De Haters op waterkant zullen negatief zijn in hun comments over dit succes maar ik zie de DADEN van Bouterse tegen over de LOZE belofte van Venitiaan en zijn compagnon de VHP. Nu nog de Visumplicht voor de PSA afschaffen zodat wij net als de chinese invaders die Suriname massaal overspoelen vrij kunnen naar Suriname kunnen rijzen zonder belemmeringen.


  Maak melding

 41. Wanneer gaan wij inzien dat vriendjespolitiek nu op z’n hoogst is. De waarheidscommissie zou onderdeel zijn van de amnestieWET . De huidige regering zegt het 1 en doet wat ze wil


  Maak melding

 42. Mensen wereldwijd die hun wortels in Suriname hebben liggen, kunnen vanaf volgend jaar zonder visum of werkvergunning naar dat land afreizen. lijkt me prima voor mensen van Surinaamse komaf die geen werk hebben om in Suriname willen werken . Mensen denk aan onze jongeren die afgestudeerd zijn en thuis zitten. ik ben meer geïnteresseerd in het zonder visum/toeristenkaart het land binnen te komen.


  Maak melding

 43. @echte Waarheid, onderzoek de geschiedenis, omdat dit NIET van Bouterse komt.

  =Ben jij vergeten dat deze Bouterse zijn landgenoten verraders en staatsvijanden heeft genoemd?????


  Maak melding

 44. De DNA heeft een deel van de rechten van Suris buiten Surinam uitgewerkt.
  Echter volgens mw Simons heeft de PSA-wet niets te maken met Toescheidingsovereenkomst en dubbele nationaliteit.
  Wij zullen wel zien hoe deze wet internationaalrechtelijk zal uitpakken.
  DNA-leden moeten de uitwerkingen die volgen op de aanname van deze zeer nauwkeurig volgen. Er is grote kans op manipulatie. Tegengegaan moet worden dat ministers of ambtenaren personen bij eenvoudig besluit nieuwe rechten kunnen toekennen. En dan ook nog aan door de politiek geselecteerde groepen burgers.

  Te zien is dat Surinam-politici steeds denken dat het
  internationale recht niet voor Suriname geldt. Ook in het geval van de nieuwe amnestiewet, nam de DNA (met een lachende mevr Simons die de Grondwet in de prullenbak gooide) een wet aan, die internationaalrechtelijk een dood geboren kind is. Hij zal met 100 % zekerheid niet in stand blijven !


  Maak melding

 45. Wie zit nou op Suriname te wachten? Elk wel denkend mens weet dat Suriname ons niks te bieden heeft. Als je in het leven wilt vooruit komen, moet je niet tussen Surinamers zijn.

  Die gasten bezigen de hele dag de taal van: ie sabie toch,ie sabie toch. Neks no fout….ect,ect. Wie wil met zulke gasten samen werken? Die hun eigen gedachten niet kunnen verwoorden. Mij niet gezien.

  Zonder te zweten en gestructureerd hard werken wil zij alle goeds op deze wereld bemachtigen. Dat gaat gewoon weg niet!!!!

  Groet, Ram,Ram, Goeda Hafies(Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 46. Ik heb meteen een enkeltje geboekt naar Parimaribo. 😉
  Zolang Suriname geen rechtstaat is zoals een beschaafd land betaamt pas ik.
  In Suriname neemt men een loopje met recht en orde dat zijn toch twee belangrijke zaken waar je naar moet kijken als je bestluit te remigreren.


  Maak melding

 47. IRA, iedee van wie en wie voert het uit en het woord land verrader is niet voor iedereen maar voor wie de schoen past mensen zo als jij niks in SU is goed alles negatief.


  Maak melding

 48. Ik ben verheugd en blij met dit besluit,had eerder moeten komen ,nu het minder goed gaat met Ned.Er zijn genoeg mensen die terug naar hun geboorte land terug willen ,maar dat velen tegen hield,maar nu is de tijd aangebroken ,om te gaan orenteren wat de ons paradijs te bieden heeft,wij moeten Su. niet onderschatten ,wat wij velen dat doen MPP,Koelieman ,ik ben de eerste die gaat ,,,,,


  Maak melding

 49. PSA en toen………

  De realiteit ziet er helaas iets anders uit.
  Als je suri serieus wilt helpen opbouwen, dan geef je je huidige status op om
  je bijdrage te leveren.
  Ik zie het nut van een psa wet niet in.

  Deze wet is gunstig voor studenten die stage willen lopen, of pas afgestudeerden.
  De periode in suri zal je blikveld verruimen en doen beseffen, welke mogelijkheden je in ned hebt.
  Voor de rest is het een `mooie` gelegenheid voor witwassers.
  Een zeer kleine groep dus…


  Maak melding

 50. Voor wie niet……

  Ongeschikt voor pensionados, die hebben jarenlang hard gewerkt en willen wel 2 dagen in de week hun kennis delen, that`s it.
  Ongeschikt voor toekomstige pensionados, na je 67jr wil je genieten lijkt mij.

  Ongeschikt voor jonge carrièremakers, je zit net in de lift, niemand is onmisbaar. Na een sabbatical jaar is je baan overgenomen door JanPeter.

  Ongeschikt voor jonge gezinnen, je hebt net een starterswoning met een flinke hypotheek. Bovendien woon je niet op een eiland, je hebt een gezin en krijgt een gat in je aow.
  Ongeschikt voor mensen die circa 15 tot 20 jr werkzaam zijn, kom je terug, weg baan. Bovendien moet je studiegeld ophoesten voor je tieners, idem gat in aow.

  Ongeschikt voor werkelozen met een uitkering, je hebt een meldplicht en soll plicht.
  Ongeschikt voor bijstanders, tegenwoordig moet je vrijwillig werken voor je geld.
  Ongeschikt voor wao’ers, je mag niet werken.

  Het is niet suri die bepaald, maar Nederland!
  Wil je terug, doe dan afstand van je Nationaliteit.


  Maak melding

 51. Nu volgende zet instemmen Nedse ambassadeur en onderhandelingen starten om Toescheidingsovereenkomst te beëindigen.

  PSA is niet compleet, maar in ieder geval beter dan decennia lang ontoepasbaar.

  NU VLIEGTICKET TOT NORMALE PROPORTIES BRENGEN.


  Maak melding

 52. Er moet nog véél meer gebeuren willen zij ons zo ver krijgen, dat wij ons blijvend daar willen komen vestigen.

  Waarom moeten wij 40% belasting betalen als wij ons geld/pensioen/ uitkering daar naar toe mee nemen? In Nederland heb je al belasting betaald over dat geld. Kom je in Suriname willen zij ook vangen.

  Er moet op belasting ook nog een en ander veranderen. Wie is met mij niet eens. Schrijf je mening. Praat er over. Kom met ideeën. Zodat wij ons daar blijvend willen gaan vestigen.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies(Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 53. Hallo regering,

  Doe aub ook iets aan die ANWB rijbewijs welk je elk jaar moet kopen om te mogen rijden. Ik betaal liever een leuk bedrag aan de Surinaamse staat om een rijbewijs te hebben die 5 of 10 jaar geldig is. I.p.v. elk jaar tien keer aan ANWB betalen en tien pasfotos inleveren.


  Maak melding

 54. De eerste twee weken van je vakantie in Suriname zijn best wel gezellig.
  Daarna, als je merkt dat je alles – incl. de politiek – de normaalste zaak begint te vinden, wordt het tijd om gauw weg te wezen. Tjalla.


  Maak melding

 55. Hallo regering van suriname
  moet ik blij zijn met deze erkenning van PSA ik wil ook stemmen als ik recht krijg,ik wil stemmen op een partij die mijn recht bescherming bied.maar ik ben nu ook blij dat ik ook een beetje accepteert ,bij aankomst op zanderij al woont ik in buiten en ik kan reizen naar mijn geboorteland wanneer ik maar wil.
  een compliment aan de wet.


  Maak melding

 56. Maandag als je wilt stemmen, wordt dan Surinamer.

  De meeste Suri’s gaan nooit meer terug naar Su. Hoe graag sommigen het ook zouden willen. Het enige wat een deel van deze groep kan doen is hier op waterkant klagen en schelden op Bouterse. Dat geeft ze een bevredigend gevoel dat ze iets doen voor Suriname. Het zal duidelijk zijn dat het tegendeel waar is. Een groot deel van deze ontheemden is voor 1975 naar NL gevlucht. Het Suriname van 1975 bestaat niet meer. Poelepantje bestaat niet meer. Kersten is een zieke man. CHM idem dito.

  Best wel zielig deze groep.


  Maak melding

 57. Ira
  @echte Waarheid, onderzoek de geschiedenis, omdat dit NIET van Bouterse komt.
  =Ben jij vergeten dat deze Bouterse zijn landgenoten verraders en staatsvijanden heeft genoemd?????
  echte Waarheid antwoordt
  Ira je hebt gelijk in wat je zegt maar de
  Toescheidingsovereenkomst geeft de Suri-Nederlanders meer rechten zoals
  Aanspraak op sociale voorzieningen in Suriname
  Aanspraak op medische voorzieningen in Suriname
  Aanspraak op ouderdomsvoorzieningen in Suriname
  aanspraak op DomeinLand van de overheid!
  Stemrecht
  met andere woorden de Suri-Nederlanders hadden de zelfde rechten moeten krijgen als de in wonende Surinamers, maar het waren de NPS en de VHP die dit verdrag en andere soorten verdragen saboteerden tijdens hun regeer periode. Ik noem de PSA een goed begin de volgende FASE is de Toescheidingsovereenkomst na leven. Ik ben blij dat er een begin is gemaakt met het toekenning van de PSA omdat de Suri-Nederlanders die veel van Suriname houden worden als Tweederangs Burgers behandeld! Dit moet het begin zijn ons volgende streven is Toescheidingsovereenkomst naleven. Alle Suri Nederlanders gefeliciteerd nu kunnen we net als de Chinese Invaders zonder Visum naar ONS landen de Echte waarheid gaat helpen Suriname opbouwen.


  Maak melding

 58. @ Pongosaqoui

  Let wel :
  De mensenrechten en de rechtsstaat zijn nooit meer op een internationaal aanvaardbaar niveau gekomen in Surinam.

  En de DNA tracht de onafhankelijke rechtspraak uit te schakelen ! (“wij gaan de rechtszaak stoppen”)

  De Grondwet is gemankeerd voor persoonlijk belang !

  De anti-corruptiewet heeft geen prioriteit !

  Buitenlandse strafvonnissen uit bevriende staten kent Surinam niet !

  USA is met complot bezig tegen Surinam omdat bepaalde families in Surinam denken onschendbaar te zijn !

  Over een integriteitswet mag zelfs niet nagedacht worden !

  Wie dergelijke zaken naar voren brengt is staatsvijand !

  En jij babbelt maar over personen, het land Surinam is van het gehele volk , niet van een kliek !


  Maak melding

 59. In Suriname was ik altijd 1e rangs-burger. Daarna ben ik mijn leven lang 2e rangs-burger in Nederland geweest. Nu heb ik genoeg geld om in ieder geval geen 2e rangs-burger te gaan spelen in mijn geboorteland. Suriname ik accepteer het niet dat iemand uit de Caricom meer rechten heeft in Suriname dan ik, een in Suriname geboren en getogen Surinamer. Minder dan de toescheidingsovereenkomst accepteer ik dus niet. Weg met de PSA,


  Maak melding

 60. Nu nog de visum afschaffen voor de Surineds.vrij kunnen reizen naar Suriname zonder beperkingen. Gepensioneerden kunnen dan ook hun geld in Suriname uitgeven die het land ten goede komt.


  Maak melding

 61. Wat een yohari-yotrusu. Deze wet voegt NIKS toe aan wat Santokhi al had geregeld en na de invoering van de toeristenkaart. Daarmee was werken zonder werkvergunning al toegestaan, bij 1 jr verblijf kon je al een PERMANENTE verblijfsvergunning aanvragen, en een visum was al niet meer nodig.
  Het enigste dat ontbreekt is de officiele erkenning als surinamers. En dat zou kunnen door gewoon de diaspora van rechtswege de Surinaamse nationaliteit te geven.

  Stemmen zal helaas alleen kunnen als het hoofdverblijf in SR is en men aanwezig is op de verkiezingsdag. Dat is nu ook zo voor de mensen met een surinaams paspoort in het buitenland.

  Waarom maken wij alles zo moeilijk?


  Maak melding

 62. SuriNeds zijn alleen goed voor de financiele ondersteuning van hun Surinaamse familie. Zonder enige schaamte vragen ze om geld en goederen en de zielige verhalen nopen haast elke SuriNed om aan dat verzoek gehoor te geven. In de afgelopen 38 jaar is voor enige miljarden euro’s aan humanitaire hulp gegeven aan de “arme Surinamers”.

  Wij hebben ze door de moeilijke jaren van militaire dictatuur heengesleept, ook daarna is veel geld in de Surinaamse economie gepompt. Dit is wat men noemt “stank voor dank krijgen” – niet gewaardeerd worden voor hetgeen je over de jaren heen betekent hebt voor de “arme Surinaamse gemeenschap” !

  Het boemerang effect komt binnenkort keihard aan bij de Surinaamse regering en haar burgers. Overmoed wordt keihard afgestraft. De Surinamers zijn en blijven nietsnutten, zogenaamde armoezaaiers en oplichters. Drugs, diefstal en bedelzucht zijn inherent aan hun leefwijze. De overzeese pakketten zullen binnenkort niet meer aankomen en ook de overboekingen via de bank zal niet meer gebeuren.

  Als wij toch 2 aparte volkeren zijn en van elkaar vervreemd zijn geraakt, waarom kiezen we dan niet definitief voor een andere soort relatie met elkaar, Surinamers en Nederlanders. In feite is deze scheiding in de dagelijkse praktijk al lang voelbaar.

  De PSA (personen van surinaamse afkomst met kleine letters) is een doodgeboren kind, geen enkele SuriNed zal gevolg geven aan deze wetgeving, die in de plaats is gekomen van het toescheidingsverdrag bij de totstandkoming van de onafhankelijkheid in 1975.

  Ik kies nu definitief voor mijn Nederlanderschap, die mij heel veel heeft gegeven en waar ik ontzettend trots op ben, en zal mijn weinige bezittingen in Suriname heel gauw van de hand doen. Voor dat geld koop ik een huis in Spanje of Portugal. Dit is mijn definitieve keuze. Ook mijn bedrage op WKN zal vanaf nu wellicht tot een eind komen.

  Ik ben niet gewoon teleurgesteld, ik ben kwaad op deze gemene dolksteek in mijn rug. Heb ik hiervoor door de jaren heen zoveel ge-investeerd in mijn geboorteland?

  Adieu mijn Suriname, land van mijn verstoorde dromen en mijn verloren investeringen.


  Maak melding

 63. Wie denkt dat deze nepregeling stromen remigranten zal veroorzaken vergist zich. Wie toch de oversteek naar SU. waagt:welkom in het land waar mensen niet veel respect hebben voor rust en privacy van de ander.

  Hier een voorbeeld: Uw buurman stelt een paar stadion formaat luidsprekerkasten op in zijn veranda en speelt op stadionvolume stampende muziek op 10 meter afstand van uw slaapkamer. Als u de politie erbij haalt bent u voor een uur verlost van de kwelling. Totdat u besluit te verhuizen. Ik zou meer hebben aan een wet,die het afspelen van overluide muziek verbiedt, een wet zoals de anti-rookwet.


  Maak melding

 64. Het moet in de praktijk nog blijken wat de voordelen zijn van de psa wet. De regering doet een poging de mensen in het buitenland te paaien. Mijn mening over deze desastreuse regering verandert niet. Ik denk niet dat mensen onder de huidige regering terugwillen naar Su.
  Een volgende regering die de rechtstaat, veiligheid en economie kan versterken heeft mijn voorkeur. Daardoor kunnen de veiligheid en rechten van Surinamers en Psa-ers gewaarborgd worden.


  Maak melding

 65. Maandag 23 december 2013 om 09:56 uur, door sekrepatu
  ==============
  Sekrepatu wat had Santokhi dan geregeld in dit geval. Noem ze op ik daag je uit. Kar kong.


  Maak melding

 66. LALBHADOER.
  Reactie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  NON discriminatie verdrag tav belasting heffing:

  heeft mij geleerd om de namen van de landen in te vullen om de tekst beter te kunnen bedrijpen, dus: een inwoner van Suriname met inkomsten uit Nederland mag niet nadeliger behandeld worden dan een inwoner van Nederland. In de praktijk betekent dit dat een AOWer in Nederland niet meer dan 7% belasting betaalt. D.w.z. dat Suriname, ook al zouden ze dat willen, het percentage van 7% niet mag overschrijden.


  Maak melding

 67. LALBhadoer:

  . Wat moet je doen als Suriname zich niet aan het verdrag houdt?
  Er staat uitdrukkelijk in het verdrag dat je in dit geval een brief moet schrijven naar de minister van Financien. Zij zijn de waakhonden voor een goede naleving van het verdrag. Omdat Suriname in de fout gaat moet u zich wenden tot de Minister van Financien van Nederland.
  Een gouden tip.
  Mij is ter ore gekomen dat remigranten hun uitkeringen bruto (onbelast)mogen exporteren naar Suriname. Ik denk dat in dit geval Suriname wel mag naheffen. Hoofdregel: als u dubbele belastingheffing wil voorkomen moet u wel bewijzen dat u in Nederland belasting heeft betaald.
  Om naheffing van Suriname te voorkomen is het dus met name voor 65+ers te adviseren om hun uitkeringen door Nederland te doen belasten.
  Tenslotte nog dit:
  Ik ben van plan om over 7 jaar naar Suriname te remigreren. Dit betekent dat het ook in mijn belang is wanneer de belastingregels van Suriname duidelijk zijn. In dit geval ben ik zelfs bereid om de bewuste brief naar de Minister van financien te schrijven. Blijf dus reageren op deze website en houdt mij op de hoogte.
  John


  Maak melding

 68. Training om effectieve gesprekken te voeren met burgers

  Het onderscheid tussen het subassertieve type en het agressieve type is, dat de subassertieve persoon onvoldoende respect voor zichzelf heeft, terwijl de agressieve persoon onvoldoende respect voor een ander heeft. De subassertieve persoon zal stress bij zichzelf ervaren, het agressieve type is voortdurend een stressfactor voor anderen, maar hij loopt risico op lange termijn zelf gestrest te raken, omdat hij zich voortdurend opwindt. De assertieve persoon loopt de minste kans gestrest te raken, omdat hij niets opkropt en problemen tactvol oplost. Assertiviteit is aan te leren. Overal waar er wordt samengewerkt, zou het personeel trainingen moeten krijgen in het aanleren van assertief gedrag. Daardoor zou onderlinge verstandhouding beter worden en zouden mensen minder gestrest raken, hetgeen het bedrijf ten goede zal komen.

  Doe je voordeel mee.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies(Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 69. Ik geef geen reactie op de voorgaande onderwerpen,ik ben geboren in district Commewijne,boven district,Suriname is een top mooi land,haar natuurlijke cosmisch beeld heeft een
  Goddelijke dementie en voelt als zodanig aan,je kan jaren uit het land zijn,maar je natuurlijke DNA heeft een interstitiéle impact op jouw,als je hoort ik ben blij dat ik terug ben,waarom ben je blij? De fluide binding met je geboorte land raak je nooit kwijt,heb ik ook, de verscheuring binnen de samenleving,zou het beeld kunnen verslechteren,maar tast niet de potentie van het Goddelijke cosmisch zijn aan,laten wij liefde geven aan elkaar,hulp waar nodig,ongeacht kleur,de kinderen omhelzen
  ik ben blij met mijn Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.