Illegale goudzoekers storten zich op mijn Surgold

11

PARAMARIBO, 17 dec – Het mag dan crisis heten op de internationale goudmarkt, de koorts in Suriname neemt alleen maar toe. Zelfstandige goudzoekers hebben zich met bosjes gestort op de goudader van Suriname Gold Company, Surgold. De joint venture tussen Alcoa en Newmont Overseas Exploration Limited heeft te verduren.

Na lang wachten op het akkoord met de regering, is het nu van zich afbijten en afslaan geblazen. “De goudovereenkomst is nauwelijks getekend of de illegale goudzoekers zijn al bezig”, zegt Gerold Dompig, voorzitter van de commissie Ordening Goudsector Suriname, tegenover de Times of Suriname. De commissie heeft de handen vol dezer dagen. Na berichten over een ‘massa’ die zou zijn neergestreken in het Meriangebied, zijn troepen uitgestuurd.

‘Merian’ in Oost Suriname maakt het middelpunt uit van het akkoord. Surgold moet er binnen niet al te lange tijd aan het ontginnen slaan. De goudzoekers of porknokkers krabben vooral de bovenlagen af om er zoveel mogelijk goud te halen. In Merian is het dus verboden. Toch waren al zo’n veertig aan de slag met zware machines. “Wij waren genoodzaakt snel op te treden, voordat zich meerdere porknokkers naar het gebied zouden begeven”, aldus Dompig.


11 REACTIES

 1. Nadat zeer negatieve zaken van de OGS in het nieuws kwam, dan hebben ze mensen aangezet om goud te zoeken daar. Later hebben ze hen zogenaamd verdreven. Het doet me denken aan Tom & Jerry cartoon.


  Maak melding

 2. Surgold/Newmont/Amerika ging in het verleden trappelen voor een contract om goud te ontginnen.
  Nu de contract getekend is, wat doen ze nog?


  Maak melding

 3. Begin met het barricaderen van de wegen die naar de adders leiden. Begin met goede deugdelijke wetten die jullie kunnen handhaven. Begin met ander soort werkgelegenheid ipv vernietiging waar Suriname voor staat.
  Sinds Dino is opgepakt is het een rommeltje. Alle goud concessies zijn in handen van zware jongens als Burke, Lichscheer, Zeeuw, Bouterse en Brunsie. Die jongens die daar ginnen zijn in dienst van deze gasten. Wie durft hen te verwijderen?


  Maak melding

 4. Wij waren genoodzaakt snel op te treden, voordat zich meerdere porknokkers naar het gebied zouden begeven”, aldus Dompig.

  Als je alles confisqueert (voor boegroe “dit betekend in beslag nemen) en de verblijfplaatsen in de fik steekt, zoals de Fransen dat doen, dan is de vrees voor terugkeren voor een deel weggehaald.
  Als je die lui alles laat meenemen dan geef je toe dat ze terug kunnen komen met hun spullen.
  Dus Dompig hou je grootje voor de gek met je optreden. Dit riekt naar werkverschaffing


  Maak melding

 5. Die Brazilianen zijn echte kannibalen. In eigen land hebben ze de natuur en de Indianen zowat uitgeroeid. Nu doen ze dat ook in Suriname. Ze sturen er horden hoeren naar toe om vele kindertjes te maken die de demografie gaan verstoren. Over 30 jaar heeft 40% van de bevolking Braziliaans bloed. Suriname wordt dan de provincie Surinen van Brazilie.


  Maak melding

 6. Zelfs smokkelwaar kan de regering niet stoppen, controle zoek. Soso tjoekoe. Alles wat illegaal is uit de handel. Topfiguren hebben belangen in de goudsector,zowel legaal als illegaal. Hoe gaat men dan optreden.


  Maak melding

 7. Het OGS kan maar geen ordening brengen.
  Concessies gaan naar coalitie partners en NDP toppers. De hebzucht wordt steeds groter, en enkele runderen kennen geen wet en recht.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.