Herdenkingsplek voor Nelson Mandela in Amsterdam Zuidoost

11

500 Amsterdammers kiezen het Bijlmerpark en de Arena Boulevard als herdenkingsplek voor de onlangs overleden Nelson Mandela. Dit is de uitkomst van een online en face-to-face onderzoek gedaan op initiatief van Roy Ristie, fractievoorzitter van D66 Amsterdam Zuidoost. Via zijn Facebookpagina kon er online gereageerd worden op zijn stelling(*) hierover.

Naar aanleiding hiervan reageerden 250 personen dat de genoemde locaties in Zuidoost hun voorkeur hebben als herdenkingsplek. In een aanvullend face-to-face onderzoek kwamen daar nog eens 250 personen bij. Ristie wil met dit resultaat kracht zetten bij het initiatief om een waardige plek in Amsterdam Zuidoost te realiseren van waaruit het nalatenschap van Nelson Mandela kan worden gevierd.

D66 Zuidoost zal zich sterk maken voor politieke steun om gerealiseerd te zien. Vanavond hoopt hij dat dit voorstel ook door andere partijen wordt omarmd om via een motie in de stadsdeelraadsvergadering het Dagelijks Bestuur op te dragen om zich bij de centrale stad hiervoor sterk te maken.

(*) Zijn stelling:
Ik ben het niet eens met de Amsterdamse Burgemeester dat er een straat wordt vernoemd naar Nelson Mandela. Een straat is bestemd voor verkeer dat zich verplaatst. Alleen al daarom lijkt het mij niet een geschikt object om recht te doen aan de reden om Madiba en zijn nalatenschap te vereeuwigen. Zoals ik eerder voorstelde denk ik aan een park (bijv. het huidige Bijlmerpark) of een verblijfsplein (bijv. Arena Boulevard) waar veel verschillende mensen samen kunnen komen en waar in de directe omgeving een statisch monument met een museale functie kan worden gerealiseerd. Eén stad, één gedachte, één opgave ….dus hoeft niet alles zich in het oude centrum te concentreren. Eens of oneens?


11 REACTIES

 1. Als men MANDELA echt wil eren dan hoeft men geen standbeeld te plaatsen in Nederland maar alle Nederlandse NAZATEN in zuid Afrika terug naar Nederland halen. De kinderen van de indringers hebben de afrikanen hun leven al eeuwen lang onmogelijk gemaakt in hun eigenland vermoord opgesloten, eugenics gepleegd om de zwarte populatie te verminderen in die afrikanen eigen land. Beste cadeau voor Mandela is het verwijderen van al die Zogenaamde Boeroes uit zuidafrika. Dat zijn meer dan 5 miljoen en een mooie cadeau voor mandela!
  ☻/
  /▌ ︻╦╤─
  ░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
  ▂▄▅████████▅▄▃▂
  I███████████████████]
  ◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤


  Maak melding

 2. En Waarheid Hoe staat het met het Slavenmonument dat afgelopen zomer zou worden onthuld in Paramaribo en waar de nazaten van de slaven geld voor zouden inzamelen omdat ze geen wilde accepteren van de voormalige slavendrijvers……..?


  Maak melding

 3. Van mij mag het een park zijn én een straat én een plein én een standbeeld op het plein!
  En dat is dan nog niet genoeg in Nederland, ter nagedachtenis aan Mandela en zijn levenslange strijd tegen de Apartheid!
  Misschien zal dat de Apartheid, die er nu nog te vinden is in Nederland, beter herkenbaar maken.
  Misschien zullen alle mensen die dagelijks door het Mandelapark wandelen, door de Mandelastraat fietsen, het Mandelaplein oversteken, even stilstaan en zich realiseren dat we in Nederland zwarte wijken en witte wijken hebben, zwarte scholen en witte scholen en dat witte mensen niet graag wonen naast zwarte mensen. In Nederland, vandaag de dag! Apartheid!


  Maak melding

 4. Waarheid,
  Je tank is echt heel knap gedaan! Mooi!
  Maar wat je zegt is echt extremistisch.
  Alhoewel, wat er daar gebeurd is, is ook echt extreem geweest.
  Maar zo wreed zijn wij toch niet?? Al zouden we dat willen, we kunnen het niet.
  Gelukkig!


  Maak melding

 5. Als het goed is,is Nelson Mandela dat geen zonde heeft begaan in deze wereld allang gereincarneerd,zijn ziel heeft vooruitgang geboekt!Overal op dit aardrijk kan men{als men dat wil} voor hem wat gaan neerzetten of uitbeelden als een bijzondere vrijheid strijder.Nelson Mandela was een zeer speciale hoogst begaafde aardbewoner.RESPECT!o ja die stelling van Roy Ristie is niet zondig of aan geen kwaad denkend!


  Maak melding

 6. Mijn god, toch niet weer een beeld.trouwens mandela was een vrijheidsstrijder en een goed persoon, althans dat wordt gezegd. Maaaaaaar wat velen niet wete is dat de hele familie van mandele op hoge functies zitten die geen kaad hebben gegeten van hun praktijken. Afrika is nog steeds corrupt en een handje vol afrikanen hebben het goed ,derest zijn dieven oplichters en moordenaars. Er is nog steeds honger in afrika waar miljaarden aan ontwikkelings hulp wordt gegeven. Is de goedheid van mandela gehoort door zijn volk, neeeeeeeee. Zelfs zijn doventolk is een moordenaar en die een plek had waar de z.g. groten der aarde aanwazig waren. Die man had gewoon een functie bij de overheid en het zal mij niet verbazen dat ook een famalue lid was van mandela.
  Mensen mandela is er niet meer , ik wil zien hoeveel afrikanen zijn voorbeeld volgen. Het antwoordt is , geen een , want afrikanen gunnen elkaar niets.


  Maak melding

 7. @ Waarheid

  Alle zg afrosurinamers terug naar Africa. Terug in handen van de slavenhoudende africanen/Midden Oosten sheiks, de verkopers van deze mensen.
  Deze afro’s zijn Suriname samen met de kolonisators binnengedrongen en hebben geen respect voor de oorspronkelijke bewoners van Sme, de Indianen.


  Maak melding

 8. Hoe kan je nou Nelson Mandela naar waarde beoordelen? Die man heeft de belangrijkste jaren van z’n leven in hechtenis doorgebracht. Zou hij vrij zijn geweest dan weten we niet wat hij in die 27 jaar allemaal zou hebben gedaan. Misschien zou hij geweldloos burgerlijk verzet hebben gepleegd, misschien zou hij bommen hebben helpen plaatsen. Noone knows!
  Idem met Jezus. Deze man wordt beoordeeld op de laatste 3 jaar van z’n leven. Niemand weet waar hij van z’n 12e tot z’n 30e was. Wat hij gedaan heeft. Misschien had hij wel ergens 5 vrouwen en 20 kinderen, misschien ook niet. Nobody knows! Dit zijn figuren die vraagtekens blijven en zullen blijven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.