‘Bouterse moest raffinaderijproject verbieden’

44

PARAMARIBO, 15 dec – President Desiré Bouterse heeft een strategische blunder begaan door het raffinaderijproject van Staatsolie niet te verbieden. Dit stelt ex-minister en voormalig bestuurder van investeringsagentschap IDCS, Richard Kalloe. Het project voor uitbreiding van de olieraffinaderij is overdreven duur. De samenleving en Staatsolie zelf zullen een hoge prijs betalen.

Als uiteindelijk brandstof wordt geproduceerd, wordt die veel te duur. Staatsolie wacht een bankroet omdat de geleende vijfhonderd miljoen dollar niet zal kunnen betalen. Dit is ministens tweemaal meer dan de eigenlijke kosten. “Eigenlijk had de president dit project drie jaar geleden moeten stopzetten. Dit project zal Staatsolie naar de afgrond drijven en de concurrentiepositie van het land ondermijnen”, zegt Kalloe tegenover Dagblad Suriname.

De regering heeft veel te vlug ja gezegd, zonder al te veel vragen te stellen. Het gaat dan om een bedrag dat dichtbij het totaal aan ontwikkelingshulp komt van na de onafhankelijkheid. “Over de besteding daarvan hebben wij ruim dertig jaar gekibbeld, terwijl men voor het raffinaderijproject van Staatsolie wel een vliegensvlug besluit neemt. Ik heb nog gesuggereerd dat er een doorlichting komt bij Staatsolie en dat is niet gebeurd. We gaan de zure vruchten plukken van dit alles”, aldus Kalloe.

Bekijk ook:

44 REACTIES

 1. who doesn’t love the Yankee Dalla,vader,zo zoon bouterse en de n.d.p. familie,en vooral niet te vergeten de familie PIKOP
  van de N.P.S. Yankee, Yankee, Yankee dalaaaaaaa???????????
  heerlijk.


  Maak melding

 2. wederom is duidelijk geworden dat dit land een president heeft zonder enige visie en verstand van zaken.

  Zijn kennis blijft beperkt tot moorden, roven, stelen en drugsdealen.


  Maak melding

 3. waar bemoeit de overheid zich met zulke projecten?Laat het aan mensen die meer verstand van hebben.Taak van de overheid het land in goede banen te leiden.Bemoeinis van de overheid maakt meer dingen stuk dan ze er al zijn.


  Maak melding

 4. Wat hebben al die klootzakken bij de Staatsolie zelf gedaan? Het voorstel kwam uit HUN deskundige koker! Hopelijk loopt het niet zo een vaart.Overigens hoor Viragogo 535 Fffffffok joe!


  Maak melding

 5. @ Virago 535,

  Eeerst liep iedereen te schreeuwen dat de overheid zich zo min mogelijk met Staatsolie moest bemoeien, wel nu dat heeft deze regering gedaan. En nu ga jij zeiken dat dat weer niet goed is!?

  Als er hier 1 man zijn zakken heeft lopen te vullen is dat de door Front aangestelde Marc Waaldijk.

  Beste Vigaro 535 beantwoord deze 2 vragen eens dan weten we of jij uberhaupt maar enig idee hebt wat er speelt binen Staatsolie en wie daar werkelijk zijn zakken loopt te vullen:
  – wie levert de vervoersmiddelen;
  – wie heeft de wooneenheden aan de Winston Churchillweg voor de arbeiders die de plant bouwen geleverd?


  Maak melding

 6. Waarom laat Richard Kalloe na 3 jaren pas zijn stem horen? Dat wist hij wist toendertijd ook niet, nu blijkt dat de vooruitzichten slecht zijn voor Staatsolie en Suriname probeert hij de grote econoom en helderziende uit te hangen.
  Men is met de planning van de raffinaderij gestart met de achterliggende gedachte dat men een grote oliereserve zou ontdekken,dat is totnutoe niet het geval geweest.
  Laten wij dat met zijn allen hopen want dan is het aflossen van de schulden slechts een formaliteit.
  On the other hand, met een NDP regering aan de macht zou dat waste of time and money zijn denk aan het arme Venezuela met al zijn olie voorraden.


  Maak melding

 7. @jhonnie 79

  ja, en daar snap ik nou geen hol van he?

  Als Bouterse zich met Staatsolie bemoeit zeggen tegenstanders dat hij met z’n poten van een goed lopend
  staatsbedrijf moet blijven.
  En nu beweren deze zelfde tegenstanders dat hij had moeten ingrijpen in het bedrijf?

  Overigens, klopt het verhaal van Kalloe voor geen meter.
  Vorig jaar heeft Staatsolie nog een omzet gemaakt van
  1 miljard Amerikaanse dollars. Daarvan was $ 475 miljoen winst en is $ 320 miljoen bijgeschreven in de staatskas.
  Volgens Kalloe zou dus het eerste Surinaams bedrijf ooit dat 1 miljard Amerikaanse dollar aan omzet heeft gemaakt
  en jaarlijks bijkans $ 500 miljoen aan winst maakt niet in staat zijn om een geleend bedrag van 500 miljoen terug te betalen?
  Staatsolie heeft in het verleden ook honderden miljoenen Amerikaanse dollars geleend hoor. En het bedrijf is
  alleen maar aan het groeien.
  We hebben kunnen ondervinden dat Staatsolie capabele mensen genoeg heeft om Staatsolie steeds verder te laten groeien. Daar hebben ze Bouterse en Kalloe met zijn onzinverhaal niet voor nodig.


  Maak melding

 8. http://www.waterkant.net/suriname/forum/viewtopic.php?pid=400726#p400726

  Sommige berichten lijken zonder enige aanleiding uit de lucht te komen vallen.
  Maar wie het leest met de wetenschap dat DDB vreselijk hard opzoek is naar liquidemiddelen en dat Richard Kalloe al enige jaren fanatiek NDP en anti-front is krabt zich achter de oren. Ter info. Richard Kalloe heeft landbouw gestudeerd.
  =====================
  We kunnen natuurlijk snel concluderen dat dit de voorbode is voor een actie waarbij de regering zich de grote reserves van Staats zal trachten toe te eigenen. In dat ozicht geldt zeker dat een gewaarschuwt mens voor twee telt. Staats is een zelfstandige onderneming en die gelden mogen nooit of te nimmer zo maar door de staat in gepikt worden. StaatS is niet de Staat.
  De analyse van Richard Kalloe is ook nogal oppervlakkig. Staats gaat gewoon over naar een uitbreiding in de logistieke keten. van Olie tot Olieproducten. Bij rhet kraken en de affinage olie wordt de olie omgezet in een groot aantal verschillende eindproducten. De samenstelling is te sturen en voor een aantal producten geldt dat de kwaliteit van de raffinaderij bepaald of ze onder die naam verkocht mogen worden. Voor bezine is een redelijke raffinaderij nodig, maar niet noodzakelijk top of the bill. Ook kennen we voor bezines verschillende kwaliteiten.
  Waar Richard Kalloe aan voorbij gaat en mogelijk helemaal nooit aan gedacht heeft is
  -1- dat je de raffinaderij moet plaatsen in een logistieke keten van aardolie naar de diverse aardolieproducten die in SME gewenst zijn. Waar in NL het asfalt een duidelijk afval product is door de grote schaal van het aantal rafinaderijen is hetzelfde product in SME geld waard omdat we het anders duur moeten importeren. SME is een import economie en waar we bulkimporten kunnen beperken is veel te verdienen.
  -2- Staats kan ook aardolie importeren als er capaciteit vrij is en aardolie producten voor de regionale markt leveren.

  Kortom het gehele plaatje is niet zo simpel als Richard Kalloe het voorstelt in zijn bericht. De vraag is dan ook waarom Richard Kalloe opeens dit soort ongenuanceerde en ondoordachte erichten de wereld in gooit?!!!


  Maak melding

 9. We kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken, Kalloe kan b.v. niet voorspellen hoe de prijs van goud en aardolie zich op de wereldmarkt zullen ontwikkelen in de toekomst, maar het is niet zo moeilijk om te voorspellen dat Suriname, door toedoen van mensen als Bouterse en Kalloe, naar de verdoemenis gaat als we als volk, bij de komende verkiezingen, ons gezond verstand weer niet gebruiken.


  Maak melding

 10. Kalloe wat gebeurt er met je? Nadat een ezel uit de ploeg van DidiBrie hem toen(jaren 80) had geadviseerd ’t W-Su plan te stoppen wat toen ook gebeurde is deze zelfde DiDiBrie, zeer recentelijk nog het Su volk komen vertellen dat ’t achteraf niet zo een goed advies bleek te zijn; dus waar praat je over als je in’t Staatsolie verhaal W-Su erbij haalt. Jij blijkt een van de vele dommies in Su te zijn die denkt dat DiDiBrie meer kan dan drugs en mensen doden. Kalloe je mag op je kop gaan staan ,maar dit project komt uit de koker van het FRONT met aan het hoofd de geweldloze PRESIDEND VENETIAAN met visie. Iets wat jij Ka-loe niet kan hebben ma na so ade en na so auw tang PRES VENE na a mang; en hiermee zal je’t moeten doen, punt uit. Weet je wat geldverspilling is: de gepantserdeauto’s die er zomaar zijn gekocht; Su is niet zo(on)gevaarlijk voor welke buitenlandse president dan ook. 2.vorzitter(gedwongen) worden van Unacur waardoor jij vergaderingen moet houden/beleggen voor dingen die Su niets opleveren. En zo kunnen we door gaan met al de andere, onzinnige (aan/uit)bestedingen van deze regering. Kalloe geef de jongeren een kans nou… ze zullen je tonen dat ’t kan. Hahahaaai odi en sterkte Ka-loe met je maag/hoofdpijn in deze daaaag.
  Glenny.


  Maak melding

 11. =Meneer Kalloe, Bouterse moest niets hebben van Nederland en had toen op het podium geschreeuwd dat zij het restant geld mogen houden, omdat suriname het zonder Nederland gaat redden.
  =Ben je soms bang dat Staatsolie teveel schulden gaat maken zodat de staat Suriname het straks niet kan betalen??

  -Geen paniek en leest het volgen maar:::::::

  =Wijdenbosch wil dat restant verdragsmiddelen naar Suriname gaat

  =DEN HAAG – Op grond van haar verantwoordelijkheid en erkenning van het zelfbeschikkingsrecht van het Surinaamse volk en haar onafhankelijkheid, zou Nederland het restant van verdragsmiddelen onder verantwoordelijkheid van de Surinaamse regering moeten brengen.

  Dat vindt oud president Jules Wijdenbosch die vrijdagavond een lezing hield bij Stichting Federatie Eekta in Den Haag.

  Omdat Nederland nog een deel van de verdragsmiddelen achterhoudt, is dat land nu de grootste internationale schuldenaar van Suriname, stelt Wijdenbosch. Het achterhouden van de resterende 20 miljoen aan verdragsmiddelen door Nederland ziet Wijdenbosch als een schending van het Ontwikkelingsverdrag van 1975. “Gelukkig laat de Surinaamse regering zich niet van haar stuk brengen door dit onvolwassen gedrag.”

  Wijdenbosch zei verder dat er bijzondere aandacht besteed moet worden aan de Surinamers op andere plaatsen op de wereld. Hij rekent Surinamers waar ook ter wereld, ongeacht hun nationaliteit, tot Surinamers. “Het moment is aangebroken en het duldt geen uitstel dat wij als Surinamers een zo groot mogelijke eenheid smeden onder alle Surinamers zonder opdeling in welke vorm dan ook.”


  Maak melding

 12. Om ethanol te maken om bij te mengen in de Gow2, gaat Suriname ook suikerriet telen. Dat is al even verliesgevend, stond op 9 september in de Volkskrant:

  AMSTERDAM – Hoe duur is de suiker? Die vraag is binnenkort weer actueel in Suriname, het land dat in de 17de eeuw werd gesticht als suikerplantage.

  Vanaf 2016 wil Suriname weer meetellen als producent van rietsuiker; een gewas dat al dertig jaar niet meer commercieel werd verbouwd. Maar net als in de 17de eeuw toen suikerplantages, waar honderdduizenden slaven voor werden geïmporteerd, regelmatig failliet gingen, wordt dit plan belaagd door wisselende suikerprijzen op de wereldmarkt.

  Het initiatief voor plantages in Wageningen in het district Nickerie komt van Staatsolie, een staatsbedrijf dat vier jaar geleden zocht naar een investering waarin de winsten duurzaam in eigen land konden worden besteed.

  De afgelopen drie jaar investeerde Staatsolie 228 miljoen euro in de tienduizend hectare voormalige rijstvelden waar nu suikerriet wordt geplant en installaties worden gebouwd waarmee een deel van de oogst kan wordt omgezet in biobrandstof.

  Dat moet vanaf 2016 42 duizend ton suiker opleveren. Vanwege de geringe binnenlandse vraag moet daarvan driekwart worden geëxporteerd.

  Sinds 2011 verkeert de suikerprijs echter in een vrije val. Voor bijna 500 gram suiker betaalt de markt momenteel nog maar 12 eurocent, vergeleken met 23 eurocent in 2009 en 26 eurocent op het hoogtepunt in 2011. Toch zal de productie winstgevend zijn, stelt Staatsolie. Volgens de officiële prognose is een bruto-opbrengst voorzien van 32 miljoen euro per jaar, oftewel 760 euro per ton suiker.

  Dat laatste is een ‘wel erg optimistische prognose’, vindt suikeranalist Ruud Schers van Rabobank International. De prijs per ton schommelt rond de 400 euro. Weliswaar is de prijs van suiker erg beweeglijk en reageert hij snel op allerlei marktfactoren, zegt Schers. Maar 760 euro per ton zit er voorlopig niet in. Staatsolie kon de cijfers vrijdag niet toelichten.


  Maak melding

 13. de goudenkerst van DADA 2012;

  toen trakteerde Amir-Ali alle ambtenaren op een kerstpakket inclusief beef en varkensvlees ook aan de hindu/moslims 🙂

  een pakket van srd 150 bleek maar waard te zijn srd 85!!
  WIE HEEFT hier D I E njang gemaakt?????

  en hoe kon SOMO dan achterblijven!!!!

  de eendracht binnen paars is ver te zoeken, dus gaf ook Somo heleboel kerstpaketten weg **op weg naar zijn aankomende Presidentschap!!

  en onze “”Pres”” Lonnie dan???

  nee geen kerstpakket, maar een 1/2 jaar later Rick Rossen en bankbiljettenpret voor moesjes naar die maar niet naar parijs kunnen!

  GOUDENKERST 2013

  geen dividenduitkering door IAMGOLD
  nog geen storting van +/- 1/2 miljard maar wel getekend de overeenkomst!

  wel 1/2 miljard voor Staatsolie, en naar nu blijkt:

  “” HOE DUUR IS DIE ETHANOL “”

  ai boi 🙂


  Maak melding

 14. Wel… Time will tell…

  Ook zo moesten die bruggen over de Suriname rivier en Coppename rivier nooit gebouwd worden. Die projecten zouden Surinamers “brood met brug” laten eten.

  Durf is dat ding. Doen is dat ding.

  Laat me denken aan de film “Jobs”. Niemand had geloof in de PC. Het zou Apple failliet maken. Het project mocht niet uitgevoerd worden. Zie wat er nu gebeurt.

  Ander voorbeeld is Staatsolie zelf. Voor velen zou het nooit haalbaar zijn. Maar durf heeft ervoor gezorgd dat Staatsolie nu, 33 jaar later, een van de grootste Surinaamse bedrijven is.

  Durf dingen te doen.


  Maak melding

 15. Mooi verhaal “reader analist”.

  Ik ken de prijzen niet, maar als er alleen suiker mee gemaakt zou worden, zou het kunnen kloppen. Echter: de feiten zijn dat de gemiddelde opbrengst per hectare aan suikerriet en dus ook ethanol in Suriname hoger blijken dan die van zelfs Brazilië (wereldleider als het gaat om productie van ethanol als brandstof voor de transportsector). In Brazilië kan je naast benzine, diesel en (zeer schaars) LPG, ook ethanol tanken (op de pompen staat “alcool”. Zijn die Brazilianen (die EUROPA) laatst TWEEHONDERDVIJFTIG MILJARD wilden lenen soms gek?

  Voorts kan het afval ook verwerkt worden. Tegenwoordig zelfs tot papier en bouwmateriaal. Dan is er ook nog iets anders. Om producten te importeren moet je geld hebben. Als je dat niet hebt, is het soms voordeliger om zelf een duur product te maken, in plaats van het voor een lagere prijs uit het buitenland te halen (als je het geld al hebt). Je hebt dan ook direct werkgelegenheid en technologische ontwikkelingen. Dat is in ieder geval beter dan de werkgelegenheid in een ander land subsidiëren. Elke dollar die niet naar het buitenland gaat is winst.

  Ik denk dat de druiven zuur zijn voor de “LIBORRABObank”.

  Wat mij betreft bestaat de volledige komende regering uit huidige en voormalige Staatsolie topmannen. Die weten tenminste waar ze het over hebben.


  Maak melding

 16. Yorka had zijn Didibrie booi moeten Prohiberen met al die SHIT dat nu invloed op het land heeft!
  1 Richly Blessed Merry Christmas 4 all the good and the Penniles People and 1 Lucky Brand new Year.


  Maak melding

 17. We zijn een heel rijk land, zowel op het gebied van cultuur, natuur en misschien vooral wel op het gebied van natuurlijke grondstoffen (olie, goud, bauxiet).
  Wat dat laatste betreft nemen we de 17e plaats in op de wereldranglijst !!!
  Het is alleen heel erg jammer, dat de Surinaamse bevolking daar zo weinig van merkt.
  Een rijk land en …… toch leeft meer dan de helft van de bevolking op de armoedegrens.
  Dat is niet alleen te wijten aan het maken van verkeerde keuzes – verschillende regeringen hebben dat volgens mij gedaan – maar vooral met mismanagement en onvoldoende kwaliteit op overheidsniveau.
  We hebben voldoende kwaliteit in eigen land (2.000 afgestudeerden hebben geen job) maar die zitten vooral werkloos thuis.
  Jammer, jammer en nog eens jammer.


  Maak melding

 18. Surinamers zijn nooit trost op suriname , als Suriname iets wilt doen voor zijn eigen mensen ,dan is het alleen afgunst voor die man die iets wil doen. en dat proef ik bij alle reactie het maakt niet uit wwar ook over gaat zelf zitten in het buitenland en het land afkraken.


  Maak melding

 19. Zolang DDB Pres van SU is zullen er ontwikkelingen plaats vinden. Denk aan zijn uitspraken GELOOF HEBBEN IN EIGEN KUNNEN.
  Dit is een zwarte bladzijde van KALLOE en ik keur het helemaal af.
  Voor ontwikkelingen waarbij je zekerheid hebt moet je niet bang zijn om te investeren, omdat je de geinversteerde bedragen wederom terug gaat verdienen en daarna maak je alleen maar winsten.


  Maak melding

 20. Ik denk dat Kalloe de swung richting ’thuis’ (de VHP)wil maken en nu onze president ietwat in diskrediet brengt.

  Ook dhr Makka heeft aangegeven deel te willen zijn van de VHP, echter vind ik dit jammer want ondanks alle intellect van deze mensen denken ze nog steeds zeer etnisch !

  Misschien dat het fenomeen ‘onaanraakbaren’ ex India)nog steeds speelt bij deze lieden en politici zeer handig hierop inhaken om deze mensen te paaien voor hun stemmen tijdens verkiezingen.

  Ergo, Kalloe als je over wilt springen doe het met stijl (en verzin iets anders), maar breng onze Pres. niet in het geding.


  Maak melding

 21. Ra R Ram, zoals gewoonlijk heb je weer helemaal gelijk, maar niet heus, kijk maar naar die goede beslissingen wat betreft gouddeals en de conseqwenties daarvan.
  Als je zulke beslissingen neemt moet je verstand van zaken hebben, en die ontbeert de regering van Suriname nu eenmaal


  Maak melding

 22. Staatsolie is een staat binnen de staat geworden. Zeer gevaarlijk. De volgende coup in Suriname zal worden gepleegd door Staatsolie. Ik heb een goede tip voor Suriname voor goedkope energieproductie. Er zijn zoveel kaaimannen in het land. Breng ze in groepen in een net, bindt die net vast aan een dynamo en laat die kaaimannen rondjes zwemmen. Dan heb je goedkope electriciteitsopwekking. En sterven ze, dan kan je het kaaimanleer duur verkopen. Dubbele winst. En gooi af en toe ook een politicus in die kaaimansnet, als voeding.


  Maak melding

 23. Warom se geefe Bauwters sgult? Bauwters is geen ekonoom. Hij kan niet eens tot 1000 telle. Sein adviezeur sein slegte mense. Se geefe hem alleen rampmakende advies. Bauwters kan self niet oordeele wat is goet en wat is slegt. Dus wat adviezeur segt, hij doet. Lekkien en Miesiebaksel hem geev heel slegte advieze. Bauwters self, hei sein halv alvabeet. Hij goet alleen met geweer. Verder hei kan niks. Misgien ook mense bedreige en so, maar hei niet kan lant opbauwe. Sein aksieradijus sein klijn.


  Maak melding

 24. Radjkoemar Radjaram,

  Kun jij met een eenvoudig rekenvoorbeeld aangeven op welke termijn Suriname dat geld gaat terugverdienen? Dan praten we wat makkelijker. Anders lijkt het alsof je uit je nek kletst.


  Maak melding

 25. @Jhonnie79
  Heb je wel door dat die Ir. Richard Kalloe uit jullie eigen NDP-Kamp komt? Hij is de man geweest die Venetiaan stamhoofd noemde toch? Welaan, hij is de man die nu kritiek levert op een besluit van zijn president. Die zou volgens zijn visie in 2009 het beter doen dan Venetiaan en Sardjoe toch?


  Maak melding

 26. @ Radjkoemar Radjaram,
  Ikkenoom heeft groot gelijk met zijn commentaar naar jou toe. Echter, Ir. Richard Kalloe komt toch uit het vermaarde NDP-DNP-Kamp? Dit is toch de man geweest die van de toren blies dat de regering Venetiaan-Sardjoe geen visie heeft? Welke visie heeft nu zijn eigen regering? Misschien eleng en katvisie!


  Maak melding

 27. Ik weet niet welke belangen een rol spelen,maar ik denk dat de deskundigen van staasolie wel weten waarom ze de raffinaderij wilden uitbreiden. De prijzen van brandstoffen zijn wereldwijd aan het stijgen en de vraag naar olieproducten neemt steeds meer toe.Ook de vraag naar brandstof in Suriname en de buurlanden is groot. Had de president niet meegewerkt, ja dan waren de rapen gaar.We weten wel hoe dat in Suriname gaat.

  Het was wel president Bouterse die grote moeite had met de vestiging van de suikerriet plantage voor de ethanolproductie op Wageningen.Logistiek bekeken is Wageningen m.i. een verkeerde keus geweest.Transportkosten kunnen een hindernis zijn.


  Maak melding

 28. Ongefundeerde en twijfelachtige stelling van Kalloe. Ik zie geen argumenten in het betoog van Kalloe. Ik hoor liever van deskundigen in de olie en gaswereld. Wat ik weet is dat de toenemende vraag naar energie door de groei van onder ander China en India de prijzen van aardolieprodukten blijven stijgen. Als de Su overheid geen abominabele takes op aardolieprodukten gaat plaatsen kan Staatsolie tegen een redelijke prijs benzine leveren.
  En het idee van diversificatie door ethanol te gaan produceren is een zeer sterke zet. Maakt Staatsolie tot een solide bedrijf. Trouwens als je suiker kan produceren waarom zou je het importeren?
  Er zijn al pogingen gedaan om in Staatsolie in te mengen, ook door een exveroordeelde hoofd van de RVC te maken, namelijk Boerenveen. En deze pres heeft dringend geld nodig voor zijn dwaze plannen dus zoekt hij het ergens.


  Maak melding

 29. Wat is het commentaar van Kalloe trouwens op de deal met Surgold, hele grote investering met onzeker rendement. Gaat Kalloe is 3 jaar wachten tot het bedrijf gaat exploiteren? Kan hij beter zijn bek houden.


  Maak melding

 30. Ik zit niet te wachten op plussen of minnen naar aanleiding van mijn ingezonden stukjes, want ik schrijf gewoon wat ik van dingen vind, maar er valt mij wel iets op.
  Dat heeft ook direct en indirect te maken met het artikel over het raffinaderijproject.
  Wanneer ik kritiek lever op de president, een minister of een lid van de Assemble krijg ik heel veel plussen.
  Als ik kritiek heb op het ambtelijk apparaat of de overheidsinstanties in het algemeen krijg ik vaak minnen.
  Je zou haast gaan geloven, dat veel bezoekers van deze site bij de overheid werken en zich niet kunnen herkennen in mijn kritiek.
  Dat is hun goed recht als dat zo is.
  Maar het is evengoed mijn recht – en ik hoor dat zo vaak om mij heen – dat het ambtelijk apparaat lui is, niet klantvriendelijk en soms zelfs onbeschoft.
  Als Bouta – en dat geldt voor iedere president ongeacht zijn politieke achtergrond – zou zijn omringd met goede adviseurs en een goed topmanagement bij de ministeries zou hij zijn behoed voor de in mijn ogen vele rare stappen en opmerkingen, die hij in de afgelopen jaren heeft gemaakt of gedaan.
  Ik denk, dat door de etnische verschillen in Suriname niet de juiste goede mensen op de juiste plek worden neergezet, maar dat het veel meer de etnische achtergrond is, die bepaalt op welke (belangrijke) posities mensen worden geplaatst.
  Daar wordt Suriname volgens mij niet beter van, integendeel.


  Maak melding

 31. Ik heb het stuk enkele keren moeten lezen om het te begrijpen. Ik vind het een warrig verhaal van de heer Kalloe.
  Motiveringen:
  In de eerste plaats zal niemand 500 miljoen gaan lenen als hij slechts 250 miljoen nodig heeft.
  Of moest het verschil van dit bedrag aan ddb worden betaald.
  In de tweede plaats gaat geen enkele bank jou 500 miljoen lenen als je dat bedrag, verhoogd met de verschuldigde rente, niet kan terugbetalen. De banken zullen zeker jouw plannen op hun merites beoordelen. Bij de beoordeling gaat men letten op rendementen en cash flow. Dat is het verschil tussen omzet en kosten (rendement) en verhoogd met de afschrijvingen, toename schulden minus afname vorderingen (cash flow).
  Heer Kalloe, bij het onderwerp blijven, want de rest van jouw verhaal met betrekking tot west Suriname, raakt kant nog wal.
  Conclusie: Op basis van deze summiere gegevens waarover de heer Kalloe beschikt is het onmogelijk om zulke harde conclusies te trekken.


  Maak melding

 32. Bouterse weet niet eens hoe raffinaderijproject gespeld wordt. Laatstaan verbieden. De president commissaris van staatsolie een andere veroordeelde dealer denkt dat balance sheet een coke weegschaal is.


  Maak melding

 33. @Neus,

  Bedankt voor info.
  Het is niet de eerste keer dat deze paarse kalloe ageert tegenover het beleid van deze regering.
  Niets nieuws dus…
  Iemand die vind, dat dino niet wist wie hesbollah is, is in mijn ogen ongeloofwaardig, ja hé kalloe!

  @paramang
  `Wat hebben al die klootzakken bij de Staatsolie zelf gedaan? Het voorstel kwam uit HUN deskundige koker!`
  Heb je het over je blood brother boerenveen,whahahahahahahaha….


  Maak melding

 34. Bouta is niet eens slim genoeg om voor zijn grote voorbeeld te dansen (toch doet hij dat met veel overgave), hij moet zich helemaal niet inlaten met het beleid, dat de deskundigen, die bij Staatsolie werken, voor het bedrijf uitstippelen. Niet omdat het minst ontwikkelde deel van het volk ervoor gezorgd heeft dat Bouta president werd, is hij plotseling deskundige geworden wat de aardoliesector betreft.


  Maak melding

 35. Is die meneer Kalloe zo slim of Staatsolie zo dom ? Ik heb steeds meer moeite met figuren die het altijd beter weten, maar niet genoeg brains hebben om met oplossingen te komen.


  Maak melding

 36. Geachte heer Kalloe
  Welke pet had u op toen u dit stelde. Hoe wel ik geen positief beeld heb omtrent cashcow Staatsolie (15.000 vaten per dag en nog 10 jaar voorraad) is uw reactie bedenkelijk.
  Gezien de geringe omvang van de raffinaderij is de investering enorm. Echter het maakt Suriname onafhankelijk van derden en voorkomt nodeloos heen en weervaren van Crude (ruwe olie) naar raffinaderijen elders en gereed product terug.

  Staatsolie is niet avontuurlijk gemanaged door het eigen bestuur Jharap en Waaldijk lijken redelijk solide managers te zijn. Of zij de beste inkoop gedaan hebben en de beste financiering is wellicht te betwisten. Ze zijn ook slechts een HEEEEEL klein oliebedrijfje. Echter de businesscase blijft best solide zolang er olie in de grond gevonden wordt. Staatsolie maakt met het vinden van olie genoeg winst om deze investering versneld af te lossen.

  Of de businesscase de meest optimale is om Down Stream een zo kleine raffinaderij te bezitten is voer voor specialisten en naast die van Staatsolie zijn er geen andere.

  Er wordt tevens niet slechts in Raffinage investeert maar ook ongeveer $ 70.000.000 in duurzame energie opwekking. Iets wat EBS momenteel niet kan. Iedereen weet hoe de elektriciteit levering aan een zijdedraadje hangt in Suriname.
  Ofwel deze investering houd het land qua elektriciteitsopwekking nog een beetje in de lucht en dat kan wel eens enormvoordeel zijn van deze beslissing van de VORIGE regering


  Maak melding

 37. DDB is er achter gekomen dat sinterklaas niet bestaat. Hij zit wel met het probleem dat hij zoveel mega beloften heeft gemaakt. DDB denkt nu dus de vetpot te gaan vinden bij Staatsolie.
  Het probleem is dat Staatsolie zijn winsten verstandig investeert in nieuwe projecten. En dat is dus een doorn in het oog van DDB. Het liefst loopt die dus met het geld te strooien. Moni de, denkt die DDB alias CC1.


  Maak melding

 38. Die Ir.Kalloe zou als Surinamer moeten meedenken om de catastrophe die hij voorspelt voor Staatsolie af te wenden. De bouw van de rafinaderij in dit stadium stilleggen is meer dan krankzinnig en m.i. crimineel. Dat wordt een enorme kapitaalsvernietiging,zoals bij het West Suriname project heeft plaatsgevonden. Een schoolkind in groep 5 kan dit beredeneren als het de feiten weet.


  Maak melding

 39. Wie neemt Ir. Richard Kalloe nog serieus ? Wie neemt Ir .Winston Caldeira nog serieus ? Wie neemt de Palu nog serieus? Ga na wat hun bewezen en tastbare prestaties voor Suriname zijn geweest en deze hoog geschoolde en zelf ingenomen heren mogen voor goed stil blijven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.