Excuses Jack Spijkerman voor Humberto Tan

81

Jack Spijkerman heeft vrijdag in het radioprogramma BNR’s Friday Move excuses gemaakt aan presentator Humberto Tan, voor de pijnlijke grap die hij in november maakte tijdens de uitzending van RTL Late Night. Spijkerman zei toen tegen Tan: “Mijn hemel zeg, niet alleen donker maar ook nog dom.” Jack zegt dat hij vervolgens werd bedreigd door boze kijkers en daardoor beveiligd moest worden.

“Ik bied bij deze mijn excuses aan, want het is totaal verkeerd overgekomen. Het is zo niet bedoeld”, zei Jack in in het radioprogramma. “Humberto: ook excuses bij deze. Als het fout is overgekomen, neem ik dat onmiddelijk aan. Oprechte excuses.”

Hij wil benadrukken dat hij niemand wilde kwetsen. “Humberto is een goede vriend van me. Ik heb er niks racistisch mee bedoeld.”


81 REACTIES

 1. Maakt Jack openlijk zijn excuses die aanvaard wordt door Umberto, is het weer niet goed, zij hebben het “volwassen” opgelost.
  Door wie zou hij dan bedreigt zijn?, als hij dat al is, is ook maar zo een aanname


  Maak melding

 2. Iedere dag worden overal op de wereld grappen gemaakt en uitspraken gedaan over negers, joden, marokkanen, turken, indianen, withuiden en zo kan ik nog wel een aantal groepen opnoemen.
  Ook door bekende persoonlijkheden.
  Sommige mensen hebben er hun beroep van gemaakt en dan hoef ik alleen maar te verwijzen naar een presentator van de radiozender SRS.
  Ik keur dat af, maar het is verweven met onze aardse cultuur en altijd blijven voortbestaan.
  En wat betreft de aandacht voor Spijkerman en Tan: laat ze het in Nederland lekker uitzoeken.
  Ik vind dit eerlijk gezegd helemaal geen nieuws, want dan kun je wel aan de gang blijven, zeker in ons land.


  Maak melding

 3. Jack Spijkerman; Mijn hemel zeg, niet alleen oerlelijk maar ook nog racistisch.

  He puistenkop ga je toch diep schamen.
  Gun onze Humberto ook zijn succes.


  Maak melding

 4. Ik denk dat deze grap (waarvan Umberto blijkbaar op de hoogte was dat die zou komen),niet het juiste vooropgezette en verwachte effect heeft gehad.
  Waarom ik dit zeg?We weten allemaal dat Umberto niet op zijn mondje gevallen is,wanneer het om racisme gaat of wanneer hij openlijk gediscrimineerd wordt.
  Dat heeft Geert Wilders een keer mogen ervaren.
  Dus wanneer hij zijn mond verder houdt en er geen stennis over Jacks opmerking wordt gemaakt komt dit alleen heel verdacht over.


  Maak melding

 5. Tedje , helemaal mee eens, en dat ook terwijl ze in het land zitten van de blanken waar ze eigenlijk ook van alles tekort komen door hun materialistiche levens stijl. Ik wacht dan op de kritiek. De realiteit willen ze niet onder ogen zien. Maar zo is het. Ze kunnen zelf geen enkel kritiek hebben.


  Maak melding

 6. Zullen we voor de verandering ook ’s een paar grappen over 2e W.O.bombardementen op Ned of Holocaust leuk maar die hoor je niet zo vaak.Of over 1953 voor de verandering; of over de zelfmoorden vanwege de crisis of over doodgeschoten peuters in Amerika; steeds weer over zwart en donker wordt een beetje eentonig terwijl er keus genoeg is!!!!


  Maak melding

 7. Wie is er nou materialistisch heb je het over meer blauw inde brievenbus of wel joinstrike figher van enkele miljarden bouwen in tijd van crisis terwijl er geen enkele oorlogsdreiging is volgens mij valt dat ook onder materie.Of heb je het over de bling bling van Zijne Majesteit


  Maak melding

 8. Men neme de excuses van Spijkerman met een korreltje zout. Deze BN-ers menen niet wat ze zeggen. Deze personen zijn thans een trend aan het institutionaliseren.Ze hebben makkelijk toegang tot de media.Ongehinderd willen zij racistische opmerkingen maken over bepaalde gekleurde groepen.Deze respectloze opmerkingen moet de samenleving als normaal gaan beschouwen.

  Deze opmerkingen durven ze echter niet over Marokkanen te maken.Ze zijn doodsbang voor de Marokkanen en de ernstige gevolgen voor hun veiligheid.Een Marokkaanse collega zei tegen mij, “dit soort opmerkingen durven ze niet tegen ons te maken”.De Marokkanen dwingen respect van hen af. Surinamers kunnen nog veel meer leren van de Marokkanen.


  Maak melding

 9. Als die andere wapens had bijv economische boycot isolatie of ontslaan bij een andere mening of strooien met blauwe brieven en acceptgiro’s want dat houdt de Ned bevolking in het gareel want zulke lieverdjes zijn het niet getuige het zwarte piet debat daarin konden ze scoppen tegen dgenene die geen sancties tegen hun konden treffen in naam der Demokratie


  Maak melding

 10. Wat een ophef over een paar BN-ers.
  Volgens mij gebeuren er is ons eigen land veel ergere dingen, waaraan nooit of in ieder geval veel te weinig aandacht wordt besteed.


  Maak melding

 11. Rudinho, jij zal waarschijnlijk niet in Nederland wonen.Voor jou is de uitspraak van Spijkerman,een ver van mijn bed gebeuren.Maar laat een ding duidelijk zijn.We hebben het over een uitspraak op de Nederlandse tv gedaan over een landgenoot die in Nederland woont.In Suriname heeft men zijn eigen vraagstukken en die worden voortvarend aangepakt door de regering.Jij zal vast een aanhanger zijn van de dwaas of gek Santokhi.Die man spoort gewoon niet.


  Maak melding

 12. @Tedje:
  “Negers kunnen ook nergens tegen”!
  Huh “negers”, waar, enlighten me?

  Betekenis Neger: NIET de Spaanse of Portugese betekenis
  maar vanuit de NEDERLANDSE TAAL:
  Volgens het Woordenboek der Nederlandse Taal komt het woord in het Nederlands voor het eerst voor in 1644, verwijzend naar de lading van een slavenschip. Hetzelfde woordenboek vertelt dat het woord ‘neger’ tot de Nederlandse afschaffing van de slavernij in 1863 ZWARTE SLAAF als betekenis had.

  Tedje, er zijn toch geen zwarte slaven in NL of kijk jij nog steeds door je koloniale bril naar je gekleurde medemens? Er wonen wel NEDERLANDSE MENSEN met o.a. een Afrikaanse en Aziatische achtergrond die door de geschiedenis van dit land hier wonen&werken en waarvan velen zelfs hier geboren zijn!! “Wij”, ik weet je afkomst niet, zijn toch ook geen loonslaven, so called “koelies”/koloniale ongeschoolde contractarbeiders meer?

  Wat betreft the topic: Jack S. biedt “excuses” aan!
  Dit is puur om van “het gezeik” af te zijn en natuurlijk vanwege de bedreigingen! Deze “grachtengordel semi-intellectuele heerschap” baalt natuurlijk ook dat zijn naam telkenmale in één adem genoemd wordt met “Dombo& relnicht” Gordon en “Bimbo” Bunskoek!

  Hij heeft op een lacherige manier zijn excuses aangeboden in het programma BNR’s Friday Move! Humbert Tan was volgens mij in geen velden of wegen te bekennen!!!!

  Luister a.u.b. naar het fragment:

  http://www.bnr.nl/nieuws/742578-1312/jack-spijkerman-excuses-aan-humberto-tan

  Ik kan het fout hebben maar Humberto Tan was still not amused over deze “grap”; kijk en luister maar naar de aflevering RTL Late Night van 6 december jl. waarin Anouk wil weten waarom hij niet reageerde op dat bewuste moment!


  Maak melding

 13. Beste RobG,
  Ik ben inderdaad geen echte Surinamer, maar wel een echte Carribean, woon al een groot aantal jaren in Su en voel mij Surinamer, als dat tenminste van jou mag.
  Ik ben volstrekt gedepolitiseerd, zoals dat tegenwoordig noemen en hang geen enkele Surinaamse politieke partij aan.
  Ik ben wel geinteresseerd in de Surinaamse politiek en ook in die van Martinez, Frans Guyana en Curacao, waar ik heb gewoond en gewerkt.
  Wat mij opvalt, is, dat veel Surinamers heel snel zijn aangebrand en dan allerlei dingen gaan roepen of schrijven, die kant nog wal raken.
  Hoe kom je erbij, dat ik een aanhanger ben van Santhoki ?
  Dat zijn pure insinuaties.
  Het enige, dat ik met mijn berichtjes heb willen zeggen, is, dat er ergere dingen zijn om je druk over te maken, dan een voorval tussen twee BN-ers.
  Overigens is Humberto Tan naar mijn beste weten geen Surinamer, maar een Nederlander met Surinaamse roots.


  Maak melding

 14. @RobG
  Jij zegt:”Men neme de excuses van Spijkerman met een korreltje zout. Deze BN-ers menen niet wat ze zeggen”.

  Jij maakt de verwarring nog groter dan hij al is.
  Als DEZE BN ‘ers niet menen wat ze zeggen DAN IS HETGEEN JACK SPIJKERMAN (een BN’er,indien dat je ontgaan is) TEGEN UMBERTO ZEI OOK NIET GEMEEND,TOCH!

  Let op wat en hoe jij de dingen zegt:ZE KUNNEN TEGEN JOU GEBRUIKT WORDEN.


  Maak melding

 15. =Ik ben tegen alle vormen van discriminatie en racisme, maar het volgende wil ik even voorleggen…

  =Stel dat een creool dit tegen een Nederlander zegt:::
  “Je en toch niet blond of ben je dat soms wel”???
  Hoe komt dit dan over?

  Wij Surinamers moeten de jeugd gaan leren bepaalde uitspraken tegenover elkaar ook niet meer te maken, omdat dezelfde uitspraak die Spijker man gemaakt heeft onderling in Suriname ook gemaakt wordt. Hiervan ben ik getuige.

  =Ik denk dat men nu erop toe gaat zien wanneer een uitdrukking of een gezegde kwetsen overkomt tegenover een ander!!!!


  Maak melding

 16. @Rudinho,
  Je noemt de opmerking van Spijkerman een voorval tussen twee BN-ers
  Ik denk dat je voorbij gaat aan de essentie van “dit voorval”.
  Deze grove belediging of grap heeft Spijkerman binnen de context van een verhitte landelijke discussie geuit, in een tijd waarin zwart en wit lijnrecht tegenover elkaar stonden en waarbij de racistische inborst van de Hollander in al haar facetten naar boven is gekomen.
  Dat is wat deze zogenaamde onschuldige grap, zwaar beladen, beledigend en onacceptabel maakt, zelfs voor Humberto.


  Maak melding

 17. @Ira
  Als iemand zijn reactie aanvangt met de zinsnede:”Ik ben tegen alle vormen van discriminatie en racisme,MAAR ….. het volgende wil ik even voorleggen…

  VOORAL HET VOEGWOORD MAAR!
  Dan draaien al mijn ingewanden eensklaps om en ga ik spoorslags op zoek naar een teiltje!
  WAT STEL JE TELEUR MET JOUW QUASI NEUTRAAL KOMEDIESPEL op dit forum in de laatste dagen.
  WAT HEB JE?


  Maak melding

 18. Beste Tamara,
  Je hebt mij nergens zien schrijven, dat ik de uitspraak van Jack Spijkerman goedkeur.
  Ik ben tegen iedere vorm van racisme en dus ook tegen de uitspraak van Jack Spijkerman !!
  Wat mij alleen verbaast, is, dat er over de zaak zoveel ophef wordt gemaakt.
  Uitspraken als die van Jack Spijkerman zijn overal op de wereld – ook in Su – helaas aan de orde van de dag.
  Ik ben een blanke Carribean, maar ben in Su al zo vaak uitgescholden voor vieze, vuile bakra, dat ik het aantal keren allang niet meer bij hou.


  Maak melding

 19. Grap van Spijkerman was juist bedoeld om aan te geven dat allochtonen worden gediscrimineerd. Immers, zwart (niet-blank) en dom is de label die blanken opplakken op allochtonen. En hij koos Humberto als voorbeeld van iemand die zwart is maar zeker niet dom is. Hij wilde juist dit punt maken door dat te zeggen precies tegen Humberto (die zwart is en slim is en geaccepteerd is, ook door de blanken). Helaas werd die grap niet begrepen gezien al de aandacht voor zwarte piet. Zo had ik het in ieder geval begrepen.


  Maak melding

 20. @Rudinho,
  De essentie van mijn posting is dat jij de zaak bagatelliseert tot een “voorval”.
  Ik probeer je duidelijk te maken dat je de context van het voorval niet mag negeren. De opmerking van Jack is in een verkeerde tijd gemaakt, vandaar de grote ophef.

  Racistische grappen en moppen zijn nooit leuk voor de mensen die belachelijk worden gemaakt.
  Ze zijn daarom altijd verkeerd maar dat zeg jij min of meer ook, dat is duidelijk.


  Maak melding

 21. Hebben wij Umberto zelf hierover gehoord?
  Waar kletsen wij in godsnaam hierover?
  Laat dat aan die man over.
  Hij staat zijn mannetje wel in dit soort zaken!


  Maak melding

 22. Waarom kunnen hier in Nederland van die racistische grappen worden gemaakt over anderen,( Gordon, Jack Spijkenman) onder het mom dat wij in een land wonen waar vrije meningsuiting hoog in het vaandel staat, maar owee als je een beledigende grap maakt over het koningshuis en over de Jodenverbranding/vergassing dan mag je plotseling niet meer je vrije mening geven? Je kan er zelf voor worden gestraft.
  Waarom vinden Nederlanders het kennelijk normaal dat er racistische en kwetsende grappen over anderen gemaakt mogen worden?
  En waarom vinden Nederlanders dat kwetsende grappen over het koningshuis en de jodenvervolging niet mag?
  Ik weet 100% zeker dat wanneer Spijkerman een kwetsende grap over de holocaust had gemaakt dat het beeld op zwart zou zijn gegaan en dan was heel Nederland geschokeerd.
  Artikel 111 Wetboek van Strafrecht: ‘Opzettelijke belediging van het koningshuis wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of geldboete van de vierde categorie’. Ook op internet mag het koningshuis niet worden beschimpt.

  Rara hoe kan dat?


  Maak melding

 23. @Medusa:
  “Waar kletsen wij in godsnaam hierover?”

  Wij kletsen over bovenstaande topic. Daar biedt dit forum gelegenheid toe en daar is het voor bedoeld!


  Maak melding

 24. @meten met 2 maten

  Je hebt helemaal gelijk.
  Is het koningshuis zo heilig dan? who the hell is het koningshuis. Ze kosten ons alleen maar geld dan dat ze ons geld opleveren.

  Hoezo leven we in in Nederland waar een ieder mag zeggen en schrijven wat hij/zij zelf wilt??
  Racistische grappen over negers en chinezen dat mag dan wel weer wel ja..

  Onderstaand bericht uit de krant geeft aan dat het bovenstaande (vrije meningsuiting) zeer relatief is in Nederland.

  “Verbijstering in De Digitale Hofstad nadat twee gebruikers van de internetsite van hun bed werden gelicht omdat ze het koningshuis hadden beledigd….’

  Haagse agenten van de afdeling computercriminaliteit arresteerden dinsdagochtend in Maastricht twee mannen vanwege hun uitlatingen op internet over Beatrix, Claus, Máxima en Bernhard. De twee zijn vader (42) en zoon (17); vader mocht ’s middags naar huis, zoon moest tot in de avond blijven. Hun computer is in beslag genomen. Burgemeester Deetman van Den Haag had aangifte gedaan wegens majesteitsschennis.”


  Maak melding

 25. oo, ik wist niet dat het beledigen van het koningshuis strafbaar was.
  raar hoor. Over de grappen van Gordon en Spijkerman vraagt bijna heel Nederland zich af waar sommigen zich nou druk om maken.

  Maar als je het koningshuis beledigd dan kan Nederland zich wel druk maken en kan jezelf opgepakt worden.

  Ik vind het heeeel raar hoor!

  ik zal maar geen grappen maken over het koningshuis.


  Maak melding

 26. @Santa
  @Medusa:
  “Waar kletsen wij in godsnaam hierover?”

  In het verleden heb ik je ook al betrapt op jouw enorm gebrek aan taalgevoel( o.a. de ironie van bepaalde opmerkingen niet doorhebbend).
  Nu val je weer keihard door de mand.
  Dit soort vragen noemt men in beschaafd Nederlands sprekende kringen:-
  RETORISCHE VRAGEN.ZIJ BEHOEVEN GEEN ANTWOORD.
  Je maakt je zelf hierdoor wederom stierlijk belachelijk.
  Wat volgt? 😆
  b.t.w. ik verwacht op deze vraag wederom geen antwoord.
  😆 😆 😆


  Maak melding

 27. Heeft Jack Spijkerman zijn excuses aan geboden, Ja toch
  heeft Umberto Tan die aanvaardt, hij maakt er schijnbaar geen punt van, het maakt niet uit wat je zingt, maar hoe je het zingt,, als hij het wel erg had gevonden, als die Chinees het erg had gevonden, ( als Gordon trouwens zoiets degelijks tegen mij had gezegd , had hij ter plekke een stoot voor zijn rotkop gehad van mij, met alle conseqenties van dien) hadden ze aangifte moeten doen, ook daar is een wet voor, net zo goed dat voor de wet het Koningshuis niet beledigd mag worden, ben je het daar niet mee eens jammer dan, jouw probleem, maar een aantal zeurkousen hier op het forum zien in dit voorval hun frustaties te uiten, nou succes hoor, veel geluk? er mee


  Maak melding

 28. Hans,

  ..en jij gebruikt het onderwerp Bouterse om jouw frustraties te uiten. Hebben anderen dan niet het recht om hun frustratie te uiten wanneer het op racisme uitkomt?
  Hans, ieder mens raakt geroerd door bepaalde onderwerpen.
  Bij jou is kennelijk het onderwerp Bouterse de rode lap.
  Dat mag. We leven toch in een vrij land. of niet?
  Mag een ander dan zijn frustratie uiten over een onderwerp dat hij of zij zelf van belang acht zonder dat jij daar denigrerend over wordt?
  Het onderwerp racisme is voor jou kennelijk geen issue.
  mooi, houden zo dan. Maar anderen hechten wel waarde aan om hun oprechte mening te geven over racisme.
  Jij noemt het frustratie. mooi. Geef het beestje maar een naampje.


  Maak melding

 29. Medusa, jouw mand heeft geen bodem meer.
  Iedereen is er al minstens éénmaal keihard doorheen gevallen. Daarom is jouw mand geen mand meer maar slechts een rand.
  En daarom is het JOUW mand! 🙂 hihi zonder bodem, een bodemloze mand!

  Het zal me niet verbazen als er nu een scheldkannonade komt met heel veel hoofdletters en uitroeptekens, vanuit een andere, met modder en slijk gevulde mand van jou, met een dubbele bodem.


  Maak melding

 30. donker dom
  blank stom
  wat is er aan de hand??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
  welke lul lult erover


  Maak melding

 31. RobG door de bocht. Onze wereldburger heeft ook Marokkaanse vrienden……

  “Deze opmerkingen durven ze echter niet over Marokkanen te maken.Ze zijn doodsbang voor de Marokkanen en de ernstige gevolgen voor hun veiligheid”

  Een Nederlandse grapje:

  Een Marokkaan klaagde dat er zo weiing Marokkanen op de Nederlandse tv waren te zien. Weet ik een oplossing voor.

  We zenden gewoon Opsporing Verzocht 2 keer uit..

  Dunste boekje op aarde: Marokkaanse humor,

  Moet ik nu ook vrezen voor mijn veiligheid????.


  Maak melding

 32. Eerst had ik het vermoeden; nu ben ik ervan overtuigd.
  Die laffe Srananmangs hebben – als ze maar niet herkend worden – altijd een grote bek als zij door blanken onheus worden behandeld. Soso smoel.
  Anderzijds schijten ze in hun broek – uit nederigheid en een minderwaardigheidscomplex – als diezelfde blanke meester voor ze staat.

  Neem nou onze virtuele quasi intellect @medusa.


  Maak melding

 33. Dut is pas Surinaamse humor:

  ij prijzen ons gelukkig deel te mogen zijn van een partij die hulde brengt aan de filosofie van Madiba die zijn leven heeft gewijd aan de strijd tegen Apartheid. Evenals hij koesteren wij de idealen van democratie en een vrije samenleving waar mensen in harmonie en gelijkheid met elkaar leven .
  Madiba rest in peace. We salute you at the start of your final walk to divine freedom.

  Het Jongerenbestuur van de Nationale Democratische Partij (NDP)


  Maak melding

 34. @Santa
  Je bromt:”Medusa,jouw mand heeft geen bodem meer”.

  Ha ha ha ha ha ha!
  Dat is juist de clue van deze uitdrukking,DOMOOR!
  Jij persisteert in DOMHEID. 😆 😆 😆 😆
  Ook hier sla je een ongelooflijke flater.
  Als je door de mand valt is de enige logische gevolgtrekking dat de mand dus BODEMLOOS wordt,anders val je er niet doorheen (m.a.w. er is dus niets om je bij een eventuele val (wegens stommiteiten) op te vangen;je valt er regelrecht doorheen).
  De basis waarop jij je argumenten moet bouwen valt weg onder je poten dus je valt er doorheen,linea recta naar beneden!!!!!!

  Conclusie:De bovenstaande onzin kan alleen maar van een onbelezen sujet als jij afkomstig zijn.
  DAT KAN NIET ANDERS;WIJ WACHTEN OP MEER HOOGSTANDJES VAN JOU KANT SANTA!


  Maak melding

 35. Mike,

  Mee eens. excuses gemaakt. punt uit.
  Om de woorden van onze Hansje te citeren;
  Volgende keer krijgt deze witte racistische PVV-aanhanger gewoon een stomp op zijn witte racistische lelijke kop.
  Die witte pier! Wat een frustratie allemaal he?

  O Sorry, had ik niet moeten schrijven. Kan een beetje
  kwetsend over komen op menige blanken.
  Nogmaals sorry, was niet mijn bedoeling.
  En nu gaan we over tot de orde van de dag of avond.

  Toedeloe


  Maak melding

 36. Mensen,

  Jullie moeten Medusa maar niet kwalijk nemen.
  Medusa is een ultra aangepaste neger(in) die bang is om
  naast de post te pissen omdat hij/zij bang is dat de witte man tegen hem/haar zal zeggen om zijn biezen te pakken en terug te gaan naar zijn/haar eigen land als het hem/haar niet aanstaat.
  Want dat is ook hetzelfde wat Medusa roept tegen mensen die durven misstanden in Nederland aan de kaak te stellen.

  ‘Als je je ogen niet wil sluiten voor misstanden in Nederland dan moet je maar vertrekken’.

  De houding van Medusa is dus puur uit eigen belang. Die oogkleppen hebben hem/haar verblind om kritisch te zijn richting Nederland.

  Tijdens de 2E wereld oorlog had je ook zulke mensen die
  puur uit eigen belang zichzelf totaal aan de Nazi’s hadden gecommitteerd. De NSB’ers.
  Tegenwoordig heten zulke mensen wil-loze meelopers.


  Maak melding

 37. ik wil niet persoonlijk tegen over blanke mensen(ned)zijn,maar dit is wat ik al een tijd lang aan mij kondre mangs wil laten zien;”na so deng sma disi de,na so deng o tang


  Maak melding

 38. mujrim

  ju abi leti

  no vergiti dati na kunu disi,na witmang tjari na unu mindrie.

  jij zegt de pot verwijt de ketel,NOoo

  suma kong bemoei na ini a blakka mang libi,suma bigin kili deng blaka pa nanga ma fu unu,suma dwingi unu fu teki deng skoro,suma fufuru unu geschiedenis en bigin leri unu deng geschiedenis,suma biging disco blaka smas,tot nu toe gebeuren zulke negatiefe activieteiten.

  de pot verwijt de ketel,noooo
  alles wat negatief of positief gebeurt,heeft,een oorzaak.

  in mijn boven vermelde,had het geen positieve uitwerking.
  als driekwart van jou onterecht is ontnomen,gaat het even duren voordat jij alles weer op/in orde zal krijgen.

  en die naslach van negatieve scholings elementen vind nu zijn uitwerking


  Maak melding

 39. @adolfje
  De mensen zullen mij zeker niet kwalijk nemen,indien ik bang ben naast de poSt (wat dat ook in godsnaam mag betekenen) te pissen.
  Hi hi hi hi!

  Maar “naast” of zo je wil “buiten” de POT pissen lijkt me iets anders en betekent ongeletterd dom adolfje (die naam komt mij immers ergens heel bekend voor,zal mij niet verwonderen waarom jij of jouw ouders voor die naam hebben gekozen):een dwaasheid begaan,een verkeerde stap doen,door eigen schuld bedrogen uitkomen;overspel plegen.


  Maak melding

 40. Sra,

  Ding blakkamang laf. Ipv dat ding discrimineer ding wittiemang, ding reageer af tap ding koeliemang. Koeliemang nimre discrimineer of onderdruk ding blakkasoema da foe sang ding blakkapiepel de tegen ding koelie? Ding soek wang groep dat de moro swak. Ding witmang tranga, so ding no durf!


  Maak melding

 41. Die Medusa, ze trapt er ook nog eens in!!
  Deze uitdrukking, “door de mand vallen” bezig jij zo veelvuldig dat het niet anders kan dan dat hij ook veelvuldig gebruikt is tegen jou. Maar dan terecht. Want Medusa jij wil anders zijn dan je bent.
  Dat blijkt uit alles.
  Kijk maar:
  “WIJ WACHTEN OP MEER HOOGSTANDJES VAN JOU KANT SANTA!”
  Zoek zelf de flater! hihi brom brom…


  Maak melding

 42. mujrim

  ju no sabi na tori ete,’a no unu sang biging naga disco,’suma e taki dati unu blaka man frede deng witman,mi no e frede deng,anga wang lo tra blakaman no e vrede deng.

  wang ekte sranang man no e frede want craccer.

  vind jij niet om ook met het verdeel en heers systeem afterekenen.


  Maak melding

 43. medusa,

  Als ik een feilloze taalkundige was dan zat ik hier niet mijn tijd met jou te verdoen. Medusa, sorry dat ik een mens ben. Want mensen maken nou eenmaal fouten.

  Inderdaad je hebt mij betrapt op een tikfout. En je mag van mij de complimenten hebben ook nog voor jouw scherpzinnigheid. Dan is jouw avond ook weer goed. Ik gun het je.

  Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat jij nog steeds een
  ‘jazuster’ of een ‘jabroeder’ bent die zo enorm bevreesd
  is om misstanden in Nederland aan de kaak te stellen.
  Iemand die zeer passief toekijkt naar alle misstanden binnen Nederland en vervolgens tevreden en kritiekloos ja knikt.


  Maak melding

 44. sra,

  Ik ben voorstander van gelijkheid voor iedereen. In de praktijk blijkt dat de sentimenten bij de creolen veel dieper zit dan bij de andere groepen. Begrijpelijk, want hun voorouders zijn slaaf geweest. Helaas vergeten creolen al te vaak dat de andere – door de blanke slavenhouders misbruikte groepen – het ook heel zwaar hebben gehad. Ipv solidariteit met hen te tonen zijn ze juist gaan concurreren met hen. Daarbij opgehitst door blanke christelijke missionarissen die hen misbruikten om het christendom te verspreiden binnen die andere groepen. De zwarten hebben dus 2 dingen tegen de andere groepen: ten eerste dat die geen slaaf zijn geweest (dus minder recht van spreken hebben daarom) en ten tweede dat die anderen heidenen zijn en dus niet gelijkwaardig zijn. Deze twee factoren spelen nog steeds een belangrijke rol. De blanke missionarissen hebben overal ter wereld gepreekt dat alleen (blanke) christenen het recht hebben een land te leiden. Het kolonialisme was daarop gerechtvaardigd. Ik moet helaas constateren dat menige zwarte Surinamer hier in is gestonken en deze ideeen heeft overgenomen en zelfs fel verdedigt. Ipv de blanke gepreekte suprematie aan de kaak te stellen!


  Maak melding

 45. (off topic)
  @MEDUSA(mijn zielloze),
  Jij beweerde op Vrijdag 13 december 2013 om 01:23 uur, door MEDUSA;

  “@Sankofa
  Ik ontdek ook weer een vorm van ongeletterdheid bij jou.
  MEDUSA is geen kwal in de Griekse mythologie!
  Sla dat maar er op na!
  Dus je bent DOM Sankofa!
  Zo dom dat je alleen maar over KA en POEP weet te praten.
  Verder kom je niet.Je stamelt alleen maar heel wat trash and rubbish!”

  En je ging verder met:
  “@Sankofa
  Hoe kan jij gelijk aan mij zijn,domoor??
  Ook het verschil tussen gelijkheid en gelijkwaardigheid ken je niet!
  Je bent nog onbelezen ook!”

  Waarop ik antwoorde met;

  “@MEDUSA,
  Jij praat nu over de MEDUSA in de Griekse mythologie.

  Aangezien jij denkt te weten dat het leven alleen uit biochemische processen bestaat, moet jij wel de kwal zijn/bedoelen met jouw naam.

  Een medusa IS namelijk ook een naam voor kwal en niet allen in het frans! (maar dat wist je natuurlijk al)
  Daarbij kan het wel eens voorkomen dat jij je eigen uitscheiding direct moet inslikken wanneer je bijvoorbeeld hikt!

  Let goed op of je adem niet ruikt naar….”
  Waarop jij antwoord op
  Vrijdag 13 december 2013 om 01:47 uur, door MEDUSAn met

  “@Sankofa.
  O!Je wordt minder onbeschoft en minder vies en smerig uit je bek.
  Je praat over “uitscheiding” en niet meer over KA en POEP!
  ZXo zie je maar weer;het is laat maar niet te laat, smeerpijp!”

  Zie je medusa, je gaat hier weer in op de vorm maar niet op het onderwerp, namelijk de naam van een kwal die jij jezelf hebt aangemeten.

  Je bent het nu toch wel met me eens dat Coelenterata, medusa, kwal of holtedier allemaal dezelfde betekenis hebben…

  Wist je dat dit wezen door dezelfde gat moet eten en poepen?

  En waaromkies je ervoor om zielloos door het leven te gaan? bekijk hier nog wat andere benamingen van het woordje ZIELLOOS;
  1) Dood (leg daar maar gelijk jouw ego erbij neer)
  2) Emotieloos
  3) Gevoelloos
  4) Harteloos
  5) Hardvochtig
  6) Hard
  7) Liefdeloos
  8) Levenloos
  9) Ongevoelig
  10) Zonder ziel
  toevallig(of niet)is het allemaal proefondervindelijk bewezen bij jouw!

  Een reactie graag.


  Maak melding

 46. De Nederlanders maken altijd grappen over ons en vinden vervolgens dat het kan (en bieden daarna al dan niet hun excuses aan). Als wij allochtonen een grap over hun maken zijn ze meteen boos. Als we nu het principe aanhouden als wij geen grappen over jullie maken hebben jullie het recht niet om grappen over ons te maken.

  De meest misplaatste grap die ik ooit heb gehoord was die van de ramp op de Bijlmermeer.

  Een Nederlander vertelde mij dat een Nederlander de ramp had overleeft, hij zat op zijn werk.

  Ik vroeg hem toen wat de grap was.


  Maak melding

 47. mujrim
  mijn laaste reactie.

  ik zal het even duidelijk maken.

  het is wetenschappelijk bewezen dat zwarte mensen in de wereld de enige zijn die onder andere volken kan leven zonder een hint van oorlog,maar in tegenstelling wel door de andere groepen gediscrimmineerd worden vanwege hun zachtardigheid en ook gastvriendelijkheid.
  wij worden als zwart en slecht afgeschilderd,als wilde mensen,trouwens dat wij hun niks misdaan hebben hebben zij die leugens eeuwen lang door media en scholen vast gehouden.

  het is wel zo dat een heleboel van mijn zwarte broeders en zusters die weg van menselijk afbraak zijn in geslagen en het met volle teugen vasthoud en verdediggen dat later hun nekslag gaat worden,omdat,jij jou verfreemd van jou oorsprokelijke hoedanigheden.

  het germaanse ras mag dan met een negatieve bril naar de zwarte mensen kijken,zij weten heel goed dat het uit jaloesie en ongekende blinde haat van hun zijde is,en niet van de zwarte zijde.

  fijne wekend.

  SRA


  Maak melding

 48. Vergeet niet dat de Nederlandse autochtoonse humor er een is van leedvermaak. Hoe meer leed bij anderen, des te meer lol heeft de autochtoon. Zelfs de eigen mensen worden niet gespaard wanneer hen wat droevigs overkomt. Wat dit zegt over de autochtoon? Dat het geweten opgesloten is in de portemonnee. De autochtoon is gevangene van z’n eigen portemonnee/bankrekening/rijkdom/welvaart. Hij scoort wel bij z’n medelachers, maar niet bij God. Laatst las ik nog dat een hoog % van de Nederlandse jeugd een pschycholoog/pschychiater/hulpverlener bezoekt. Misschien omdat z’n ziel aan het sterven is?


  Maak melding

 49. Een aantal van bovenstaande reacties doet me sterk denken aan een hoofdstuk uit het “The Jungle Book “van RudYard Kipling, waarin de een groep apen zichzelf helemaal geweldig vindt en zichzelf op de borst slaat en de andere groep voor van alles uitmaakt, het wordt een geschreeuw waar niemand meer naar de ander luistert.
  Herkend heel misschien iemand zich hierin? hoeft niet hoor, is alleen maar een gebrek aan zelfkennis


  Maak melding

 50. Hans,

  Geef het goede voorbeeld. Beloof dat jij voortaan geen enkele negatieve opmerking maakt t.a.v. welke groep dan ook (alleen een individu bekritiseren mag), dan beloof ik hetzelfde. Ik wil wel eens zien of jij doet wat je zelf predikt. Ik wacht jouw belofte af.


  Maak melding

 51. Ik ben een echte Carribean, maar krijg nu toch de indruk na al deze woordenwisselingen, dat veel Surinamers zich nog steeds heel erg focussen op Nederland.
  Waarom eigenlijk ?
  Wij zijn al meer dan 35 jaar onafhankelijk.
  We zijn heel goed in staat om onze eigen broek op te houden.
  Als er dingen mis gaan in Su moeten we niet iedere keer Nederland erbij halen.
  Het lijkt wel alsof Nederland een soort bliksemafleider is, als dingen hier verkeerd gaan, terwijl Engeland een zeker zo groot aandeel heeft gehad in de geschiedenis van Suriname.
  Daarover hoor je niemand, omdat er nauwelijks Surinamers wonen in Engeland.
  Ik vind, dat je op ieder land waar ook in de wereld kritiek mag hebben, maar kijk dan ook, hoe het eraan toe gaat in je eigen land.
  Daar hebben veel Surinamers nog steeds veel moeite mee.
  Kijk hoe andere landen op een veel meer volwassen manier omgaan met hun vroegere kolonisators en leer daarvan.


  Maak melding

 52. Mujrim, , ik ben niet de gene die aan het generaliseren is, ik spreek een aantal individuen aan die in mijn ogen vreemde grondhouding denken iedereen die net de zaken ervaart zoals hun over 1 kam te moeten scheren, het lijkt mij dat jij van deze discussie een schaakspel wilt maken, van mij mag je, trouwens wel eens van de uitdrukking gehoord; Liever geluk , dan gelijk, van mij mag je gelijk hebben hoor


  Maak melding

 53. @Mujrim
  Jij zegt:”Vergeet niet dat de Nederlandse autochtoonse humor er een is van leedvermaak”.

  En de Surinaamse humor dan?
  Over de Coroniaan,de Paramang,de Indiaan,paê,Mai en Babba,over mies amoi en omoe en ga zo maar door!?
  Zijn die moppen dan geen leedvermaak?


  Maak melding

 54. Jack Spijkerman heeft zich groot getoond door zich te verontschuldigen voor zijn domme misplaatste grap.

  Maar negers kunnen er ook wat van, discrimineren. Ik lees en hoor nog vaak het woord koelie als het over Hindoestanen gaat. Zou wat zijn als we creolen steevast joekel zouden noemen. Dit zijn termen uit de koloniale tijd die bedoeld waren om te kleineren.
  Als je om respect roept zorg dat je anderen ook met respect behandelt. Of zeg ik nu iets geks.

  Bottom line is dat andere groepen ook zwaar hebben geleden toen zij kwamen werken in Su.
  De kolonisator heeft de groepen gescheiden gehouden, zogenaamde verdeel en heers politiek.
  Van daaruit zijn vooroordelen naar elkaar toe gestimuleerd door de kolonisator.
  Wij Surinamers moeten dat inzien en elkaar leren waarderen.


  Maak melding

 55. hou tog je groeten bek hier boven wij noemen hindoestanen koelie (dat is onderling) jullie en iedereen die niet bruin is en door jullie is aangestoken noemen onze allemaal wereldwijd zwarte of neger tewijl de slafernij is afgeschafd dus de gebuiken en benamingen uit die tijd ook dus ook iemand die mij een neger noemt krijgt een uppercut op zijn gezicht

  (de oorsprokelijke bewons van afrika werden zo genoemt dat beteket zwart in het spaans ”eerste fout niemand is zwart”
  de nederlanders gaven de betekenis zwarte slaaf iedereen is mentaal een slaaf in deze maatschapij als je iets doet wat jij zelf liever niet zo willen doen)

  of niet vieze vuile stinken witte varkens honden

  ik zorg dat ik morge mij excuses maak voor die zin hier boven want ik kan pas inzien dat ik iet fouts/slecht heb gedaan waneer het algebeurt is en ik door mensen bedreigt word


  Maak melding

 56. Spijkerman kon er niet onderuit, hij moest wel zijn excuses aanbieden. De druk werd te groot.
  Wat ik bizar vind in deze, is dat hij, Spijkerman, zich van geen kwaad bewust was, totdat men er massaal op ging reageren. Maw racistische uitspraken als deze zijn voor Spijkerman “gewoon”.

  Nengre en koelie worden in de volksmond slechts als benamingen gebruikt in SU. Zo ook jampa, ingie, snesie enz.
  Bijv. Die nengrevrouw, die koelieman, alla pikien nengre, a koelie meid, omoe snesi enz.
  Niets aan de hand.
  Anders is het, als je uitspraken doet als: nengre dong of koelie e kir’ makandra oid
  Dán ben je aan net stigmatiseren en dat is wat Spijkerman gedaan heeft.
  Foute grap dus!
  In SU noemen we elkaar koelie en nengre, maar fout is het pas, als je elkaar uitscheldt voor één van deze termen of een stigmatiserende opmerking ermee maakt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.