Suriname moet knokken voor goede businessplek

27

PARAMARIBO, 13 dec – Suriname zal een betere rangschikking op businesslijsten niet cadeau krijgen. Dit stelt minister Raymond Sapoen van Handel & Industrie, HI. Er zal keihard gewerkt en geknokt moeten worden. Het zichzelf promoten en positioneren laat te wensen over. Het ziet er niet al te best uit op dit moment.

Suriname behoort tot één van de meest ongastvrije landen als het aankomt op zakendoen. Dit dan volgens het Ease of Doing Business rapport dat de Wereldbank pas heeft uitgebracht. Toch is volgens de regering hard gewerkt om het zakendoen aangenamer te maken. De bureaucratie is zoveel mogelijk terug gedrongen. Maar waarom dan toch de slechte naam? “Onze zwakte bij de regering heeft veel te maken met gebrek aan coördinatie”, zegt Sapoen tegenover de Times of Suriname.

Er worden wel maatregelen uitgevoerd, maar daar wordt te weinig over gecommuniceerd. “We hollen van de ene MOU (memorandum van overeenstemming, red.) naar de andere, maar hebben de eerste nog niet gerealiseerd. Dan raak je achter”, aldus Sapoen. Hij verwacht wel dat binnen enkele jaren de rangschikking zal verbeteren. In de pijplijn zitten nu wetten op onder meer investeringen, mededinging en consumentenaangelegenheden.

27 REACTIES

 1. Het probleem van Suriname is dat wij altijd achter het net vissen. Denk maar aan het toerisme. Men begon het toerisme pas te stimuleren en daarin te investeren toen men ging inzien dat er veel geld in die sector te verdienen was. Waar ligt dat aan? Het ligt aan onze manier van denken en aan onze mentaliteit. Surinamers zijn retrospectieve en geen prospectieve denkers. Wij worden pas wakker of wij gaan het licht pas zien als het te laat is. Maar ja, het spreekwoord luidt “Liever ten halve gekeerd dan ten volle gedwaald”. Wat wij in Suriname nodig hebben zijn mensen die vooruit kunnen denken en mensen kunnen motiveren, stimuleren en activeren. Jammer genoeg hebben wij mensen die meer aan hun eigen zakken denken en niet aan het belang van anderen. Ik zeg het u : Suriname is een heel rijk land. Elke Surinamer zou niet alleen een stukje grond, maar ook een eigen huis en een goed inkomen kunnen hebben. In werkelijkheid is armoe juist troef. Degene die deze armoe kan omzetten in rijkdom moet jammer genoeg nog geboren worden.


  Maak melding

 2. prober in su als investeerder maar ergens bruikbare info los te krijgen.
  kamer van koophandel kan je alleen maar vertellen dat je je moet inschrijven en verder niets.
  met een beetje geluk krijg je een brochure in je hand wat je ook niet veel verder helpt.
  bij de belasting dienst kunnen ze je ook niet vertellen hoeveel belasting je zou moeten gaan betalen .
  men zegt begin maar en dan kijken we wel.
  op het commisariaat ,althans op combe, word je ook niet veel wijzer.
  veel vragen weinig antwoorden.
  de bank kan je gewoon mijden als info bron.
  met veel moeite kunnen ze je vriendelijk aan kijken en de mensen die ik gesproken had hebben geen flauw idee waar je info kan halen omtrent het opzetten van een bizz en de bijbehorende vergunningen.


  Maak melding

 3. Als je in Su met de overheid krijgt te maken – en het maakt niet uit waarvoor – wordt je:

  a. onbeschoft behandeld;
  b. moet je weken wachten voor zelfs een rijbewijs, en
  c. wordt je rustig een aantal keren van het kastje naar de
  muur gestuurd.

  Als nu in 1 sector klantvriendelijk een absolute vereiste is, dan is het wel in de investeringswereld.
  Daar hangt alles van kleine dingen af.
  Daarin heeft de Su overheid nog heel veel stappen te maken en je vraagt je zo langzamerhand af of dat ook op managementniveau niet doordringt.
  Blijkbaar niet en dat heeft volgens mij ook te maken met het feit, dat Su veeeeeeeeeeeeeel te veeeeeeeeeeeeeeel ambtenaren heeft.
  De ene ambtenaar weet van de andere niet, wat hij doet – daar zijn toch managers voor om dat te regelen – en dat wordt door Sapoen heel mooi verwoord met coordinatie.
  Het is werkelijk een en al lamlendigheid, wat je op de ministeries meemaakt en het is dan ook niet vreemd, dat we een van de minst aantrekkelijke landen op de wereld zijn om te investeren.
  Regering: wanneer gaan jullie ogen eens echt open en wanneer doen jullie echt iets aan de onvolwassenheid, de lamlendigheid, de klantonvriendelijkheid en de nonchalance van overheidsinstanties en haar medewerkers.
  Als dat lukt, worden we ook een veel aantrekkelijker land om te investeren voor buitenlanders en dat is nodig.
  Het geld van buitenlandse investeerders hebben we heel hard nodig nu de goudprijs in een geweldige dip zit, want dat is de kurk, waarop de Surinaamse overheid drijft.


  Maak melding

 4. De Minister vraagt zich af wat de reden sis dat het nog steeds fout gaat.
  Lijkt me sneller te gaan zoeken naar de dingen die ze goed doen. Dan ben je nl snel klaar.
  Heer Minister: te veel actoren met een eigenagenda zijn betrokken bij deze zaken. Iedereen wil een njang. Als die niet komt dan gaan ze dwars liggen. En doe nou niet of je dit echt niet weet.
  Als na allen aanpassingen, je toch verder zakt op de lijst dan doe je echt goed fout. En deze internationale bedrijven weten ook deze lijsten te vinden. Daarmee vormen ze zich een beeld.
  Het overeenkomen van een MOU is het simpelste van alles. Na het tekenen van de MOU begint het pas. Dan moet je laten zien dat je ook echt kan.


  Maak melding

 5. @ Dre
  Waar een wil is, is een weg. Ook ik, een rasechte surinamer, ben diverse keren in mijn leven op allerlei gebieden veranderd. Maar de beste plaats is toch de school. Een mooi vak om vroeg te beginnen is maatschappijleer. Maak de kinderen, die de toekomst van Suriname zijn, maatschappij bewust. Hoe meer ze weten, hoe eerder ze de misstanden zullen ontdekken en verbeteringen zullen bedenken. Een van de grootste problemen van Suriname is informatie. De informatie , die een investeerder nodig heeft om zijn kop in Suriname niet te stoten is nergens juist, up to date en volledig. Ik daag je uit: probeer op dit moment bij de belastingdienst een volledige wet inkomstenbelasting op de kop te tikken. Door al de wijzigingen die niet goed worden gedocumenteerd is het zeer moeilijk om een complete versie
  van die wet te vinden.


  Maak melding

 6. Maar waarom dan toch de slechte naam? “Onze zwakte bij de regering heeft veel te maken met gebrek aan coördinatie”, zegt Sapoen tegenover de Times of Suriname.

  Beste Sarpoen dat jij het niet weet getuigd domheid en ontkenning: de slechte naam heeft heel veel te maken met de corruptie die vrijelijk zichtbaar is in Suriname.

  Suriname behoort tot één van de meest ongastvrije landen als het aankomt op zakendoen. Dit dan volgens het Ease of Doing Business rapport dat de Wereldbank pas heeft uitgebracht. Toch is volgens de regering hard gewerkt om het zakendoen aangenamer te maken.

  Ook de criminaliteit is debet aan deze stand. Hard werken vanachter een bureau wil niet zeggen dat er effectief wordt gewerkt.
  Je bent van 7 tot 3 achter je bureau dus je bent 8 uur per dag aanwezig maar het rendement is 20% dus 1,6 uur effectief werken.
  Think about that.


  Maak melding

 7. -Als ik de tekst zo leest moet ik toegeven dat Raymond Sapoen van Handel & Industrie groot gelijk heeft, omdat Surinamers wel gastvrij zijn, maar niet klantvriendelijk.

  @john, je hebt gelijk en kan jou vertellen als men vanaf de basisschool zou beginnen met maatschappij les het in de toekomst een ander Suriname wordt.


  Maak melding

 8. Business heeft veel te maken met vertrouwen.Dan weet ik niet wie Sur.gaat vertrouwen met Bout,Lonnie en Somo als fesi mang.Bijvoorbaat een verloren gevecht.


  Maak melding

 9. Vanwege de raciale investeringspolitiek heeft het land veel inkomsten misgelopen. Denk aan Indiase bedrijven die wilden investeren in de mijnbouw, suikerriet enz. Steeds komen deze raciale horden naar voren om deze groep investeerderes weg te jagen. Haitianen, Chinezen en Cubanen zijn daarentegen zeer welkom. Zelfs buurland en regionale grootmacht Brazilie investeert nauwelijks in Suriname. Zeker niet in belangrijke sectoren. Suriname moet niet kijken naar het gezicht van de investeerders, maar naar de voorwaarden bij investering: wat levert het Sarnaam op? Laten ze daarmee een begin maken.


  Maak melding

 10. Ik spreek uit rijke ervaring:

  Zakendoen in Suriname is als lopen in mijnenveld.

  Alles begint bij Afspraak is afspraak.

  Zolang het begrip Surinaamse afspraak nog staat voor een onbetrouwbare laat maar waaien mentaliteit zullen goedwillende investeerders Suriname laten liggen.


  Maak melding

 11. Surinamers zijn onbeleefd op alle front .ook op met zijn eigen mensen respectloos het eerste het op komst is ka olo.
  snel rijk willen worden en weinig doen, ik hoop dat deze project een succes wordt voor de staatolie.


  Maak melding

 12. Surinamers zijn onbeleefd op alle front .ook op met zijn eigen mensen respectloos het eerste het op komst is ka olo.
  snel rijk willen worden en weinig doen.


  Maak melding

 13. Geen gunstig investeringsklimaat. Dat blijkt wel uit het verhaal van Dino B. Die Amerikanen zeiden, wij willen een terroristenkamp oprichten. Brave Dino echter verstond toeristenkamp en ging akkoord.


  Maak melding

 14. Surinamers zijn in het algemeen moeilijke mensen. Begrippen als leiderschap, samenwerken, eerlijkheid, delegeren en compromise zijn vreemd en met visie bedoelen ze kwie kwie. Maar als moordenaren, corrupte ministers, veroordeelde politici de dienst uitmaken in Suriname is het altijd beter voor je gezondheid te vertrekken.


  Maak melding

 15. Ram singh, dank je , ik ben blij dat jij het zegt, als ik het zou doe, word ik gelijk uitgemaakt voor de Hollander die alles beter weet en bepaalde groepen wegzet.Zaken doen, is ook een kwestie van vertrouwen, en zolang de terechte indruk bestaat, dat er over het algemeen heel nonchalant met afspraken over op tijd komen en (terug)betalingen omgegaan wordt is het logisch dat er terughoudendheid bestaat bij de handelsrelaties, te vaak krijg ik hier in Nederland te horen zakendoen met Surinamers, “ik niet, niet te vertrouwen”, Helaas


  Maak melding

 16. KOm je aan in de winkel, vraag de dame/heer mij,..
  AI sai yu wani? blijft hij/zij zitten het liefst met zijn poten op tafel. En als je dan wegloopt of iets van zegt krijgt je gelijk naar je kop gesmeten. Soortu Hollandmang yu e plei? En dat terwijl ze die euro’s keihard ook nodig hebben en maar niet beseffen dat Suriname mede in stand wordt gehouden door 450 duizend Surinamers in NEderland. Iedereen profiteert ervan, maar Suri’s hebben een vaste slogan:’Ik wil alles doen’als ik maar niet hoeft te werken”


  Maak melding

 17. Wat wij in Suriname nodig hebben zijn mensen die vooruit kunnen denken en mensen kunnen motiveren, stimuleren en activeren.

  Ze zijn er wel, kijk maar naar Dr Hubert Rampersad, wagenmenner.nl etc etc, of linkedin suriname groepen. Maar dat zijn competente figuren die niet op orders analfabete halve garen van her naar der gaan rondlopen.


  Maak melding

 18. Laat de overheid het goede voorbeeld geven door aannemers en schuldeisers op tijd te betalen. Alleen betalingen aan de eigen njang patoe blijkt prioriteit te hebben.


  Maak melding

 19. Ik heb goede ervaringen met kamer van koophandel in Suriname. Ik wilde een zaak in Suriname oprichten als niet ingezetene, en heb via e-mail heel veel inlichtingen van de Surinaamse kamer van koophandel gehad, ze hebben me zelf 2x persoonlijk gebeld. Toen ik in Suriname was ben ik persoonlijk langs geweest en men was daar zeer behulpzaam. Het klopt wel dat er in Suriname algemeen, heel veel mensen functies op hoog beklede plaatsen uitvoeren waar ze niet bekwaam voor zijn. Met zulke mensen valt er dan ook niks mee aan te vangen om verbeteringen in het land te brengen. Het inzet van personeel in zowel in openbare instanties privébedrijven en winkels laat ook veel te wensen over. Men weet daar meestal niet hoe ze met klanten moeten omgaan. Daar omtrent zou men in Suriname beter werk van maken.


  Maak melding

 20. Gelijk heb je hoor. En het is toch ook begrijpelijk dat zien doen nadoen is. Kijk maar naar de chinese ondernemer in de supermarkt. Vraag maar bv waar een artikel staat. Als je t nog eens vraag doordat je t niet ziet of er niet uitkom, heb je de poppetjes aan t dansen. en check t antwoord en de manier waarop, Vol irritatie. Als je duidelijk wil scheppn in de misverstand dat er ontstaat in t gesprek. Krijg je uit het niets kaulo naar je hoofd zonder reden en betekenis. Net als een woord dat gratis gekregen is en er even uit moet. Er wordt n potje van gemaakt,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.