Guyana actief in Suriname’s Tigri-gebied

42

PARAMARIBO, 13 dec – Guyana voert ontwikkelingsactiviteiten in het bezette Tigri-gebied uit. Het door Suriname geclaimde gebied verkeert al geruime tijd binnen de focus van het economische beleid in Georgetown. De Guyanese regering heeft op aandringen van het parlement toegegeven dat exploratievergunningen zijn verstrekt. In Paramaribo schijnt niemand ergens van te weten.

Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen zegt tegenover de Ware Tijd niet op de hoogte te zijn. In Georgetown weten ze het in elk geval zeker. Daar broeit een politiek schandaal. Een parlementaire commissie nam Hoks ambtgenoot Robert Persaud onder vuur. Die ontkende dat er een vergunning is verstrekt. Achteraf blijkt een bedrijf toestemming te hebben gehad om onderzoek te doen naar voorkomens van onder meer goud, bauxiet en diamant.

In het Guyanese parlement wordt nu om het hoofd geroepen van Persaud. Parlementariër Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) vindt het hoog tijd dat vanuit Paramaribo actie wordt ondernomen. Dit dan om een realistische strategie uit te zetten. “Het zou goed zijn als het ministerie van Buitenlandse Zaken onze ambassade in Guyana op onderzoek uitstuurt”, aldus Wijdenbosch. De vraag is wel of Paramaribo niet al op de hoogte had moeten zijn.

42 REACTIES

 1. Koos
  Suriname moet in Tigri nederzettingen gaan bouwen en een beetje snel ook ! Tigri hoort bij Suriname.

  HYPOCRIET, tun venetiaan schreeuwde dat ” hij geen zonen stuurt om vermoord te worden” in de case van de zee grens wat waren jou woorden. mag deze kerst ook voor jou heel veel vrede in zich dragen.


  Maak melding

 2. @Alleen, wie heeft het over om deze kwestie militair te beslechten ? Ik in ieder geval niet. Zie bijgevoegde kaart

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Tigri-gebied

  Ga ze maar goed bestuderen tijdens de kerstdagen. Dit gebied hoort bij Suriname en het bouwen van huizen in Tigri is volstrekt legaal. De term nederzetting was misschien niet juist, mea culpa… Tigri = Suriname punt uit !

  Venetiaan was een grote staatsman maar over bepaalde kwesties heb ik een andere mening en hoef ik hem niet blindelings te volgen. Of volg jij je president blindelings ?


  Maak melding

 3. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen zegt tegenover de Ware Tijd niet op de hoogte te zijn.

  Stuur Brunsie samen met Tigri barba erop af.
  Misschien kan Suriname daar criminelen opsluiten en beloven dat als zij dit terrein bewaakt en bebouwd dan zullen zij amnestie krijgen.


  Maak melding

 4. Als de brug over de Corantijn komt dan nemen ze straks delen van Nickerie en dat hele gebied van Tigri tot Apoera ook nog over.

  Guyana is “not amused” over de toewijzing van de Corantijn in zijn geheel aan Suriname. Dit zullen ze vroeg of laat, desnoods met geweld, gaan rechtzetten.

  In plaats van een brug over de Corantijn te bouwen kan Suriname het geld liever steken in de ontwikkeling van het Tigri-gebied. En een sterke defensie (militaire drones).

  Never trust a Guyanese !

  Daar weet inmiddels zelfs Bouterse alles van (Roger Khan) !


  Maak melding

 5. Al die opruiende taal….
  Zelf pleit ik voor samenwerking op het gebied van beheer , het conserveren en onderzoek/studies. Dus al helemaal géén exploitatie in welke vorm dan ook!!!

  Ik zal wel utopisch bezig zijn, daar de politici aan beide kanten van de Corantijn bloedzuigers zijn.


  Maak melding

 6. wat dit stuk betref is vene een grote hangende lul in zijn eigen onderbroek.wat daar gaande is,is een spelletje van bouterse en de guyanese lul ramotar,dit wordt nooit van suriname,het is allang verkocht dus een verloren zaak.


  Maak melding

 7. Guyana “actief” in Tigri gebied, Suriname nog steeds “passief” in Tigrigebied, had er wat mee gedaan, had er inderdaad wat gebouwd of geexlpoiteerd, nu is het net een vrouw, als je die verwaarloosd, gaat er vroeg of laat mogelijk ook iemand anders mee aan de haal, stelletje passieve sufferds


  Maak melding

 8. Ai baja ze moeten Guyana met drones plat bombarderen. Laat dada naar Iran of china gaan om die zooi te kopen. Dada is een expert in het uitroeien van criminelen. CTU moet infiltreren in Georgetown en die paardelul van Ramotar moet opgehangen worden ympa. Wat denkt hij wel niet. Die guyanese honden moeten stuk voor stuk afgeslacht worden. Oprotten met die beesten. Tigri gebied is van ons.


  Maak melding

 9. Wat moet Suriname met dat gebied?
  Leeg roven?

  Suriname kan niet eens een stad fatsoenlijk besturen en het land is groot genoeg.
  Hebzucht anders niet.
  Wie het heft over vechten gaat toch zelf lekker naar het front.


  Maak melding

 10. @koos
  Broeder Koos,

  De Guyanezen hebben Tigri in hun bezit en dat gaan ze NIET afstaan…de manschappen zijn beter uitgerust dan de manschappen van NL..bovendien hebbben ze in het verleden laten zien dat ze wel DURF hebben..


  Maak melding

 11. Dit komt ervan als onze president goede betrekkingen tbv eigen gewin, met die dieftige Guyanezen wil onderhouden. Het zou niet misstaan de guyanezen een koekje van eigen deeg te geven door het Tigri gebied met een geweldige overmacht te heroveren. Als de president dit durft, zal het hem geen windeieren leveren.


  Maak melding

 12. Ruth wijdenbosch moet haar smoel houden.
  want als het om eenheid betreft en samen en vuist maken tegen het buitenland staat suriname net verdeeld.

  als bouta zou optreden zou je weer negatieve geluiden horen van NF/ nps vhp en de rest.

  dus mevrouw ga toch lekker je bek dichthouden en met z’n alle kijken hoe de fransen en guyanezen en de rest van de wereld suriname leeg roven van rijkdom en grondstof, als alles op is zullen we pas wakker worden maaar dan is het te laat.


  Maak melding

 13. Hahahaaaa Tigri was al betwist gebied toen SU nog onder NL was denk ik en dat daarna FENE het verergerde en nu maar gillen dat BOUTA dat moet opruimen TIGRI is van SURINAME hoop dat het zo blijf zo niet even wachten tot over 20j als SANTOKHIE aan de macht komt hij heeft toch zoveel ballen in de mond hij zei in NIKERIE dat hij bij de strijd voor zal lopen niet bang zijn nou ik benoem hem hierbij tot voorman HAhahaaaaa.


  Maak melding

 14. En als bouta het NL leger wil versterken hoor e van NF dat bouterse onnodige aankopen doet .

  nu zie je waar voor het belangrijk is dat een Leger sterk moet zijn.
  Guyana weet al jaren dat het Surinaamse leger niet de Guyanese aankan en durf, ze slopen Suriname binnen no time en voor je het weet nemen ze Suriname over .

  Guyana weet ook dat Suriname al jaren verdeeld is als het gaat om op treden. ze weten dat Suriname geef durf heeft om op te treden.


  Maak melding

 15. Volgens mij zijn Surinamers de enigen die geloven dat tigri van hun is.
  Op alle landkaarten buiten Suriname hoort het bij Guyana.
  Kan iemand dit toelichten?

  Helaas heeft het Surinaamse leger geen goeie track record. In Zuid Amerika betekent een sterk leger: handig om je burgers onder de duim te houden.


  Maak melding

 16. Suriname en Guyana kunnen beter “fuseren”. Deze twee landen overleven anders sowieso niet. Te kleine bevolking en een te groot achterland met hongerige buurlanden op de loer.
  Ik zie het somber voor beide landen in.


  Maak melding

 17. Suriname heeft sedert wijlen Johan Adolf Pengel geen enkele strategie rondom het Tigri gebied, dus geen nationaal beleid, wat ook te merken is aan het defensiebudget.

  Het Nationale Leger (NL)is voor het grootste gedeelte gelegerd in centraal Suriname, terwijl het zuidwestelijke deel van Suriname al jaar en dag bezet wordt. De grootste kazernes bevinden zich in het gebied waar de grootste bevolkingspopulatie van Suriname zijn. Het leger is dus nog anno 2013 gericht om tegen het volk op te treden en niet om de grenzen te verdedigen.

  Bovendien weet Suriname totaal niet wat er in het Tigri gebied afspeelt, het ontbreekt gewoonweg aan inlichtingen, dat maakt bovenstaande artikel wel heel duidelijk.

  Het Tigri gebied speelt verder geen centrale rol in het buitenlandse beleid van de huidige regering naar haar westelijke buurland toe, Suriname voert op dit moment een wel heel stille diplomatie naar Guyana toe.

  Guyana heeft vanaf haar ontstaan in 1966 haar standpunten zeer duidelijk en helder gemaakt!!


  Maak melding

 18. De tijd is niet rijp voor een brug over de Corantijn. Wel voor een permanente militaire aanwezigheid in het Tigri gebied. De Guyanezen blijken niet betrouwbaar. Regering kan niet blijven kijken.


  Maak melding

 19. De Tigri-gebied moet op een diplomatieke manier opgelost worden, waarbij beide partijen vrede mee kunnen hebben.

  De huidige president kan alleen maar op ongewapende mensen laten schieten, maar schieten op het leger van Guyana is hele andere koek…

  Beter een halve ei dan een lege dop, met ruzie en oorlog krijg je weer een internationale tribunaal net als die zeerechttribunaal wat suriname heeft verloren, door zeer slechte beleid…


  Maak melding

 20. In mijn memoires heb ik de affaire Tigri aangeduid als een tijdbom voor Suriname, achtergelaten door de kolonisators.
  Waarom deze omschrijving? Wel Nederland en Engeland, almede Frankrijk en Nederland zouden eigenlijk, als zij tenminste goede moederlanden waren, het probleem van de betwiste gebieden al heel lang voor de onafhankelijkheid opgelost moeten hebben. Tenminste als ze het meenden met Suriname, Brits Guyana en Frans Guyana. Nu blijkt overduidelijk dat deze “geweldige” moederlanden juist een heel groot probleem voor ons hebben achtergelaten, zo groot dat die als wij niet uitkijken en in het ergste geval met oorlogsgeweld moet worden opgelost.
  Een ander probleem dat Nederland ons heeft nagelaten is de koloniale wetgeving. De wetgeving zat dusdanig in elkaar dat de Soevereine staat Suriname, indien en voor zover zij die wetgeving niet verandert, zichzelf zou hinderen en remmen in haar verdere ontwikkeling.
  Een mooi voorbeeld is de veroordeling van de heer Proeve op basis van een deviezenwet uit 1947. Deze koloniale wetgeving heb ik bekritiseerd en gelukkig hebben de Surinamers dat ingezien en zijn druk bezig de wetgeving te versurinamiseren.
  Nu de oplossing van Tigri. Ik denk dat Suriname en Guyana hun vroegere overheersers moeten bewijzen dat ze echt zelfstandig zijn geworden en dat zij dit probleem, die ze geërfd hebben van hun kolonisators op democratische wijze kunnen oplossen. Bewijs uw volwassenheid door die tijdbom, die is ingebouwd onder de Surinaamse en Guyanese onafhankelijkheid, op een wijze en verstandige manier uit te schakelen.


  Maak melding

 21. Forumers, Odi odi.

  @john:(14/12/2013 om 12:14 uur)
  Het klopt hoor.

  Maar ik las net een artikel op een andere site.

  Nederlandse kustwachtschepen in Surinaams onderhoud
  14/12/2013 05:56 – Redactie dWT Online
  SDSM heeft thans een order binnen kunnen slepen.

  Is DADA dan niet op z’n hoede hiervoor?
  Of zal DADA eventueel gebruik hiervan maken, om Tigri te veroveren.


  Maak melding

 22. Triest Triest Triest

  Mijn land wordt verkwanseld. Juist op dat stuk gebied had ik mijn grondenrecht! En iedereen ziet en laat het gebeuren. Occupatie elders maar niet waar er geweer gekletter is.

  Zoveel militairen. had ik echt niet gedacht. Wat voeren zij uit. Staatskas is leeg en wat is de effectieve bijdrage van deze groep militairen.

  Ik wil voorstellen Memre Boekoe kazerne te verplaatsen naar Ba Tigri gebied. Het vaderland heeft hen daar nodig.
  Daar worden zij voor betaald.


  Maak melding

 23. John,

  Dat is wat ik bedoel met diplomatieke oplossing. Maar als je bij voorhand al vijand bent van je ex kolonisator wordt het moeilijk onderhandelen. Of verzoeken om ze te laten bemiddelen kan ook.

  Dan maar weer een internationale landrechten tribunaal die Suriname weer gaat verliezen door zeer slechte beleidsvoering o.a. door het gebrek aan capabele kaderfiguren. Momenteel denken ze toch alleen maar aan snel stelen en wegwezen. Het Tigri-gebied kan hun een worst wezen.


  Maak melding

 24. Suriname heeft vredelievend tigri afgestaan aan buurland.Hup hup suriname.we hebben al alles voor ontwikkeling en Democratie.Straks komt de brug.nou is toch helemaal nationalistisch.


  Maak melding

 25. @ virago 535
  Even voor de duidelijkheid. Tigri is nooit vrijwillig afgestaan door Suriname aan de Guyanezen. Het gebeurde in 1965 onder bewind van Johan Adolf Pengel. Hoe de vork precies in de steel zat weet ik niet maar mijn conclusie was dat de Nederlandse troepenmacht in Suriname (TRIS) haar taak om de Surinaamse grenzen te bewaken en te verdedigen hebben verzaakt. Toen heeft Pengel een militaire eenheid gevormd om dat gebied te bewaken en te verdedigen. Ik hoorde van enkele van deze jongens dat Pengel voor zware wapens had gezorgd. Toen greep de TRIS in. Er mocht maar een militaire macht in Suriname zijn, dus moesten de jongens hun zware wapens afstaan. Toen viel het leger van Guyana Tigri binnen en onze licht bewapende militairen kozen het hazepad. Consternatie in Paramaribo, men had het over vele doden en gewonden en vele ambulances en medici werden naar het vliegveld van Zorg en hoop gedirigeerd. Tot ieders verbazing stapte mijn vriend tevens mijn informant uit het SLM toestel met een fikse kiespijn. Dat vond niemand leuk natuurlijk. Wat was nu het geval? Net voordat de Guyanezen Tigri binnenvielen vertrok het SLM toestel met mijn door kiespijn getroffen vriend naar Paramaribo. Door allerlei communicatiestoornissen is deze zaak opgeblazen tot: ”Vele doden en zwaar gewonden worden per SLM toestel naar Paramaribo vervoerd.”


  Maak melding

 26. John, dat Nederland een negatieve invloed heeft gehad op het probleem Tigri-gebied klopt, maar hoelang heeft Suriname de kans gehad om daar verbetering in aan te brengen, dat heeft de “onafhankelijke” Republiek Suriname toch zelf nagelaten


  Maak melding

 27. John zegt:”Nu de oplossing van Tigri. Ik denk dat Suriname en Guyana hun vroegere overheersers moeten bewijzen dat ze echt zelfstandig zijn geworden en dat zij dit probleem, die ze geërfd hebben van hun kolonisators op democratische wijze kunnen oplossen. Bewijs uw volwassenheid door die tijdbom, die is ingebouwd onder de Surinaamse en Guyanese onafhankelijkheid, op een wijze en verstandige manier uit te schakelen.” Einde citaat.

  Heel goed verwoord, dus al helemaal geen wapengekletter, niet juridisch en militair.
  De “betwiste” gebieden gewoon samen beheren en beschermen!


  Maak melding

 28. In Suriname zijn zoveel agressieve mensen, bosbewoners. Ik roep ze op naar Tigri te gaan. Neem je pijl en boog en houwer mee. Klim op de bomen en wacht tot de Guyanezen komen. Schiet ze geruisloos neer en kapoe ding mars.


  Maak melding

 29. TIGRI zal eindelijk bevrijd worden door deze (405) militairen onder leiding van DADA.

  Ook onze Ronnie Brunsie zal voor ondersteuning zorgen met z’n Heli.

  Alle Guyanezen zullen verjaagd worden uit het TIGRI-gebied.

  Minister Lamure Latour van Defensie heeft vrijdag 405 militairen onderscheiden met de Medaille Trouwe Dienst.

  Dat gebeurde tijdens een ceremonie in de Memre Boekoe Kazerne waarin Defensie aan het eind van elk jaar dankbaarheid toont aan militairen die zich in het haast afgelopen jaar goed van hun taak hebben gekweten.

  Hoewel de medaille genoemd wordt naar het aantal dienstjaren, is het aantal dienstjaren alleen niet voldoende om in aanmerking te komen.

  Zowel Latour als waarnemend legerchef Ronny Benschop onderstrepen dat het vooral gaat om personen die hun werk uitstekend hebben gedaan.

  En nu op naar TIGRI.


  Maak melding

 30. Ik heb het al 1000X geroepen die GUYANESE zijn schurken ze roven stap voor stap grond van Suriname in en wanneer ze betrap zijn hebben ze geheugen verlies, er is maar één mannier om die Guyanese schurken aan te pakken!!
  ☻/
  /▌ ︻╦╤─ AANVALLEN!
  ░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
  ▂▄▅████████▅▄▃▂
  I███████████████████]
  ◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.