Geen dividenduitkering Iamgold voor Suriname

22

PARAMARIBO, 13 dec – Multinational Iamgold keert geen dividend meer aan aandeelhouders uit. De Surinaamse overheid heeft een vijf procent deelname in Iamgold-bedrijf Gros Rosebel Mines. Waarschijnlijk wordt ook dit dividend geparkeerd. Het is een noodmaatregel, volgens het management van Iamgold.

De goudprijs zakt dramatisch op de wereldmarkt. Er moet drastisch worden bezuinigd. Voor dit jaar moeten de bezuinigingen rond de honderd miljoen dollar zitten. Ook volgend jaar gaat het door. “De maatregel biedt ons de gelegenheid om geld te besparen en te kunnen toeslaan wanneer de mogelijkheden zich aandienen”, stelt Iamgold-voorzitter Steve Letwin in een verklaring. De inkomsten zijn al met dertien procent terug gevallen.

En het einde is nog niet in zicht. Iamgold moet de concurrentie kunnen bijbenen en dat valt niet altijd even makkelijk. De tegenvallende prijsontwikkeling voor goud komt kennelijk te radicaal. Suriname heeft kunnen bereiken dat het eigen aandeel verhoogt wordt naar dertig procent. Iamgold wil zijn lokale operaties uitbreiden, waar een nieuw contract voor moest worden gesloten. De regering moet de aandelen overigens nog kopen.


22 REACTIES

 1. Woeha
  En is altijd beweerd dat de deal met IAM Gold een bijzondere is en er voor Suriname een goudmijntje is geopend.
  Watte goudmijntje er wordt kennelijk bedoeld een gegraven mijntje die vol water zal lopen en zoals het spreekwoordelijk wordt gebezigd “als de kalf verdronken is huilt de koe”

  Ten tijde van groot verlies en snel inzakkende prijs van goud is Suriname onherroepelijk de dupe.


  Maak melding

 2. Diguan Pigot De topzwemmer Diguan Pigot (19) is gearresteerd in de Verenigde Staten van Amerika. Hij wordt beschuldigd van diefstal en gebruik van credit cards van een teamgenoot van UConn. Diguan is aangeklaagd in Rockville Superior Court. Hij zou aankopen hebben gedaan voor ruim US$ 12.600 met credit cards van een Amerikaan.

  De politie van UConn bevestigt dat het gaat om diverse aankopen die dit jaar zijn gedaan. Diguan heeft andere illegale aankopen geannuleerd. De advocaat van Diguan heeft meegedeeld aan journalisten dat zijn cliënt meewerkt aan het onderzoek.

  Hij dacht goud te hebben behaald in USA.


  Maak melding

 3. bouta kom op

  laten we 400 miljoen dollar steken in een aflopende zaak

  goldman sachs en deutsche bank willen geen zaken doen met geen enkele coca bouterse of hoefdraad


  Maak melding

 4. U ziet het de meerderheidaandeelhouder bepaald of er dividend uitgekeerd wordt.

  Suriname deze 5% aandelen hebben Suriname niets gekost. Voor de 25% aandelen die uw president denkt te verwerven in IAMgold Suriname en Surgold moet meer dan $ 400.000.000 betaald worden en daarna moet errente over rente betaald worden tot dat het Surgold en IAMgold behaagt dividend uit te keren.

  Letwel de president heeft zelf gesteld dat hij IAMgold de korting (surinaamse Subsidie) op de elektriciteitsrekening van harte gunt. Besparing IAMGold $ 12.000.000/ jaar, kosten Suriname $ 12.000.000/jaar.

  RobG, Sabidieri, Pero en co, jullie kunnen niet stellen niet gewaarschuwd is door mensen die grote risico’s zagen. Het is meerdere malen op basis van de beschikbare informatie duidelijke gemaakt dat de kosten voor de baten uit gaan en dat deze kosten binnen de huidige en verwachte markt (na een top komt altijd een dal) omstandigheden aanzienlijk hoger zullen zijn dan gedekt wordt met de extra dividend. De kosten zijn niet alleen de rente maar ook de afschrijving van de investering over de exploitatie periode van de mijnconcessies (12 tot 15 jaar).

  RobG, Sabidieri, Pero en co denk niet dat ik dit leuk vind. Ik vind het triest dat er zo onzakelijk gehandeld wordt ten nadele van de economie en het volk.

  De Goudenbergen worden nu lemen kuilen vol met vervuild slib. Dat is pijnlijk voor iedereen.

  Iedereen kan werken aan verbetering als men maar een gezamenlijk doel wil en kan stellen. Het gezamenlijke doel zou moeten zijn met alle resterende opbrengsten uit formeel goud (IAM Gold) en het informele goud (de kleine en grote locale partijen) Merian Kreek zelf te ontwikkelen met het geld dat er is of dat makkelijk te verdien is.

  Geef het hout op Merian kreek (4.000 ha) niet gratis weg aan Brunswijk maar zet het in voor de ontwikkeling van de Mijn etc.
  Er zijn heel veel mogelijkheden duurzaam en goed geld te verdienen echter dan moet er wel afgezien worden van te makkelijk te ontvangen geld (corruptie geld).


  Maak melding

 5. Net als bij de vaststelling van de Libor-rente wordt ook de goudprijs door een vaste groep van 5-tal banken gezamenlijk bepaald.

  De Duitse Centrale Bank (de Bundesbank) is momenteel een onderzoek gestart naar de manipulatie van de goudprijs. Na de manipulatie van de Libor-rente zijn er aanwijzingen dat ook de goudprijs onderhevig is (geweest) aan manipulatie door bankiers/goudhandelaren van deze 5 banken.

  Om deze reden is het beleggen in goud een high-risk belegging, terwijl het publiek denkt dat investering in goud altijd een low-risk belegging is.

  Ik heb de Surinaamse regering meermaals voor dit gevaar gewaarschuwd, maar tot nu toe denkt men zelf de kennis in pacht te hebben.

  Hopelijk worden ze nu door de actie van Iam Gold met de neus op de feiten gedrukt.

  Hieronder een korte samenvatting hoe de goudprijs tot stand komt en welke partijen bij de waardebepaling ervan zijn betrokken.

  London Gold Fixing:

  Dit is een koers die twee maal per dag wordt aangepast, om 10.30 en 15.00 (GMT). Deze koers bestaat al sinds 1919 en wordt bepaald door de vijf leden van de London Gold Pool. Hierin hebben de volgende banken zitting: Scotia-Mocatta, Barclays Capital, Deutsche Bank, HSBC en Société Generale.

  Factoren goudkoers:
  Er zijn veel verschillende factoren die de goudprijs bepalen. In essentie gaat het hierbij om vraag en aanbod van goud. Zowel de vraag naar fysiek goud als naar ‘goud op papier’. Hieronder worden de verschillende factoren beschreven.

  vraag naar goud;
  aanbod van goud;
  economie;
  dollarkoers;
  politieke onrust;
  inflatie (geldontwaarding);
  overheid


  Maak melding

 6. Ramnandanlal,lanbouw ir,legde uit dat er nog winst behaald wordt bij een prijs van US$ 500,-[troy ounce].Dus die man heeft samen met de PALU het volk weer eens een loertje gedraaid.
  Somo ging zijn vrouw bezoeken en vertelde het volk dat hij investeerders voor Sur.ging zoeken.
  Bouva regelde een njang pottoe voor zich met de naschoolse opvang.
  Misiekaba [die wintie krijgt]kon niet nalaten om zijn welvaart te tonen door het plaatsen van een gouden tand.Hij benadeeld het volk al met zijn neusgaten.In een adem trekt hij de helft van alle zuurstof uit de lucht.
  En deze mensen willen weer verkozen worden?


  Maak melding

 7. Multinationals zijn per definitie rovers. Wie met ze in zee gaat, moet wel erg veel kennis hebben over diverse zaken. Kennis die deze regering ontbeert, of wellens en wetens niet heeft willen weten. Ik stel voor dat de huidige regeerders geen enkele deal meer sluiten (als regering) met buitenlandse bedrijven. Want dat lever geheid weer een schadepost van miljoenen US$ op.


  Maak melding

 8. O, ik schrik me rot het is voor het eerst in eeuwen dat de prijs van goud daalt nou die gaat nooit meer omhoog en nu vraag ik me ook af wat de mensen die zo verheugt klinken daaraan verdienen,en als er een andere regering er was de goud prijs juist zou stijgen ik vind het jammer maar het leven gaat door denken de verheugden dat er alleen in SU goud gewonnen wordt of alleen in SU de goud prijs daalt dit is zeker het idee van de doem denkende onechte Surinamers en negatieve volgers als goed gaat met SU is het voor allen als fout gaat ook dus.


  Maak melding

 9. @Dre
  Wellicht dat de kiezers verstandig worden en deze regering wegstuurt.
  Helaas Suriname financiert zowel de uitbreiding van IAMgold en de out of pocket kosten van Surgold en betaalt het de rente en aflossing. Suriname kan als de meerderheids- aandeelhouder dat niet goedkeurt geen winstuitkering claimen.

  Suralco, Newmont en IAMgold romen af en nemen de winst elders middels lease contracten, managementfee’s, te hoge waarderingen van afgeschreven materieel etc.

  Deze regering dacht middels de area of interests voor de korte termijn erg slim te zijn en deze multinationals door vrienden veel geld afhandig te laten maken.
  Deze regering weet heel goed dat de veel te hoge eigen investering weer voor een deel uitbetaald wordt aan vrienden met concessierechten. Alleen laten deze vrienden zich wel in dollars in het buitenland uit betalen en kan de belasting betaler de rente en aflossing in SRD’s bij elkaar schrapen.

  Dre ze lagen iedereen uit tenzij Newmont en IAMgold in februari besluiten dat men langzaam aangaat doen en geen zaken meer te doen met deze regering. Gezien de lage goudprijzen is dat zeer wel denkbaar. Waarom zouden ze het goud uit de grond halen als ze er later meer mee kunnen verdienen met een betere regering.


  Maak melding

 10. @Boegroe
  kijk aub verder dan uw neus lang is. Ik heb voor u een link in geplakt met wat grafieken. Er is er een die tot 1973 terug gaat.

  http://www.zilver-inkoop.nl/goudprijs.html

  Op deze grafiek zie je dat in relatief korte tijd 73 – 80 de prijs heel sterk stijgt tot ongeveer $ 800/troy ounce om daarna gedurende 20 jaar geleidelijk te dalen tot $ 400/troy ounce. Eerst vanaf 2004 zit er weer een echt stijgende lijn in, waarna de prijs tussen 2009 en 2011 geëxplodeerd.
  Sinds 2 jaar is het goud over haar hoogte punt heen en nu vrij sterk gedaald. Iedereen met ratio weet waarom. Dat Goud inflatoir veilig is berust op een Ide-fixe.

  Als de geschiedenis zich herhaald (hoeft niet) zullen er heel wat jaren verstrijken voor dat er weer een opwaartse lijn te herkennen is.

  U geeft aan dat verbale niet gecheckte informatie de opinie/mening van heel veel mensen bepaald en dat men daarom achter Berm-praat aan blijft lopen.

  Politici beloven alles maar praten veel onzin. Check de feiten. Het is zo eenvoudig als je een internet verbinding hebt.


  Maak melding

 11. Het is onbegrijpelijk waarom de paarse bende altijd koest is bij deze mededelingen. Ook op het artikel dat Guyana beheersdaden uitoefent in het Betwist Gebied laat de paarse lammen koud. Geen reactive totdat Minister Pursaud uit Guyana het hele gebied laat verkavelen. Betwist gebied betekent dat geen van de landen beheersdaden mag uitvoeren. Ook Guyana niet!


  Maak melding

 12. Schaf die energiesubsidie ook af. Suriname betaalt iamgold om beroofd te worden. De feasibilitie studies van rosebel waren gebaseerd op een goudprijs van 400-500 USD per troy ounce. Als ze nu met het dubbele van die goudprijs en een energiesubsidie geen dividend gaan betalen gooi ze zo snel mogelijk eruit.


  Maak melding

 13. Met een minderheidsaandeel in elke ander bedrijf kan het ook gebeuren dat je geen dividend krijgt uitgekeerd. Zelfs als je er $ 400.000.000,- in stopt (nog afgezien van die goedkope energie).

  Waarop wordt er niet aangehaakt op biobrandstof, zonne-energie en landbouw? Gegarandeerde banen voor eeuwig!!

  Men wil steeds snel vooruit komen zonder hard te werken.

  De steen der wijzen bestaat niet!!


  Maak melding

 14. Het lijkt wel of deze regering te weinig kennis en inzicht heeft in onderhandelen met multinationals en steeds verrast worden. De huidige president krijgt niet de nodige advies en informatie.
  Slechte beslissingen zijn daarvan het resultaat.

  @Boegroe, de paarse kudde wordt wreed opgeschrikt.


  Maak melding

 15. @Ram Singh
  in 2004 was de haalbaarheid van Rosebel gebaseerd op een prijs van $ 400- 500/ troy ounce. Daarom heeft Venetiaan zonder zelf geld in te brengen slechts 7% royaties, 36% winstbelasting en 5% aandelen kunnen bedingen (aandelen waar geen cent voor betaald en dus geen rente kosten met zich mee brengen).
  Anno 2011/1012 waren de productie kosten van Rosebel gestegen tot $ 780/troy ounce en de verkoopprijs naar ongeveer $ 1.800. Een heel andere wereld die verre van stabiel bleek. Deze regering heeft heel extreem geprofiteerd van de prestatie van de regering Venetiaan:

  Bij benadering op
  Royaties 7% van $ 1.800 $ 126
  Winstbelasting 36% van $ 1.000 $ 360
  Dividend 5% van $ 640 $ 32
  Plus de uitgaven in Surinaamse economie
  Totaal dus $ 488/troy ounce ofwel ongeveer $ 190.000.000/jaar waar de regering Venetiaan te vrede moest zijn met enige 10talen miljoenen en $ 30.000.000 / jaar verdrags middelen

  Waar zijn de miljoenen extra van 2010, 2011,2012 en 2013 gebleven want het is voor iedereen duidelijk dat de regering nu alleen maar beschikt over tekorten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.