Uitspraken over racistische haat ‘onterecht’

88

PARAMARIBO – Recente uitspraken van VHP-voorzitter en parlementariër Chandrikapersad Santokhi over publieke zender SRS zijn onterecht. Dit stelt de bestuursraad in een verklaring. Santokhi moet zijn beschuldiging terug nemen dat SRS “racistische haat en etnische verdeeldheid” zaait.

Dat moet binnen enkele dagen gebeuren en wel publiekelijk. “Deze insinuaties die kant noch wal raken en in flagrante tegenspraak zijn met de realiteit, tasten het imago en de goede naam van de SRS aan. De directie en medewerkers van de SRS benaderen in hun programma’s onderwerpen met respect voor menselijke waarden, waarbij uiterste zorgvuldigheid in het hanteren van gangbare en algemeen aanvaarde en erkende journalistieke ethiek in acht wordt genomen”, stelt de raad.

Ontkend wordt dat de zender zich beschuldigt aan het “samenstellen en uitzenden van programma’s die etnische verdeeldheid teweeg kunnen brengen.” Santokhi heeft het vooral gemunt op Bakana Tori. In het programma wordt nogal het een en ander gezegd. “De samenleving heeft mij zelf gebeld en geklaagd over programma’s met etnische gevoeligheid die op de SRS worden gepresenteerd. Ik zal al die bewuste uitzendingen presentere, laat men zelf oordelen” zegt Santokhi tegenover de Ware Tijd.


88 REACTIES

 1. Dat redt de srs niet. In mei jl binnen een periode van 12 dagen enkele malen tenenkrommend naar limbo geluisterd: de raskaart, vooral de hindoestanen horen langskomen.
  Dus wat, hebben de rovers de rechter ontdekt en vinden ze het best wel handig, zo een rechterding? Rovers, omdat dit zo een beetje in de hand gewerkt is door limbo? Ingezaaide wind brengt nog steeds storm op.


  Maak melding

 2. En geloof me deze kwestie over etnische onderscheid zal alleen maar toenemen in dat zo vrede lievend land suriname. Wie zijn de veroorzakers hiervan, zijn dat de hindoestanen , javanen of de creolen. Ik kan je zeggen dat sinds de revolutie dit fenomenn steeds maar toegenomen is. En als men niet snel ingrijpt zal het netzo worden als afrika waar blanken en zwarten elkaar voor niets afnaken.


  Maak melding

 3. Limbo je praat alleen over ndp beleid zijn er geen andere groepen in de combinatie Limbo waar om hou je geen wekelijkse pers conferentie met de minister is praten zo moeilijk. Limbo 12 jaren terug was de valuta koers 1op3000 gulden of zelf 1op 5000 gulden . Nu heb je een koers van 1 op 4 SRD vertel dat aan dat jongeren wij zijn er nog niet LIMBO HET IS NOG EEN LANGE WEG met dank aan front regering dat wij nu een auto kunnen KOPEN


  Maak melding

 4. Hindoestanen, hard werkend volk, zeer opbouwend bezig, veroorzaken heel weinig overlast.
  Javanen, vallen nooit op..liften meestal mee met het succes van een ander, veroorzaken heel weinig overlast.
  Negers….willen alles gratis ZONDER te werken, ruim vertegenwoordigd in de gevangenissen..waarom worden ze nu dan zo gehaat ??
  Juist ja, ipv ook te gaan werken gaan ze roven, verkrachten moorden etc…
  Uiteraard zijn er uitzonderingen, je hebt ook hardwerkenden en vooruitstrevende “zwarte”broeders..
  note:ik behoor zelf ook tot de negroide ras.

  De SRS is iov de wolf bezig met het uitvoeren van verdeel en heers politiek terwijl de SRS in feite objectief bezig moet zijn.


  Maak melding

 5. Bij de laatste verkiezing hebben 25.000 Hindostanen op de NDP gestemd. Dank zij deze stemmen zitten velen in de DNA. Waarom hoor ik niks van deze NDP leden in het parlement. Dat Limbo weinig ontwikkeld is weet een ieder in Suriname, maar als personen als Parmessar en Pahlad niet corrigerend optreden is zorgelijk.


  Maak melding

 6. Broeder Roy, ben eerlijk gezegd niet bekend met SRS. Volgens mij wordt Bakana Torie verzorgd door NDP brulaap Clifton Limburg toch ? Dan weet ik al genoeg.

  In april 2012 kwam die gekke Limburg ook al negatief in het nieuws. Hij zou voor- en tegenstanders van de amnestiewet van Bouterse tegen elkaar uitspelen door zijn uitspraken op de staatsradio. Hij zou ook journalisten van Apintie televisie en radio negatief hebben besproken. Ook zou hij luisteraars hebben opgehitst om journalist Gail Eyck van Apintie TV te intimideren.

  Apintie eiste van vice-president Robert Ameerali dat Limburg zijn excuses aanbood. Limburg bood zijn excuses niet aan en zei: ‘Ik heb geen spijt van dingen die ik gezegd heb. Ik heb mijn mening gegeven en dat mag ik. Ik heb de mensen niet persoonlijk besproken’. Weten allemaal dat Gail en haar camaraman destijds fysiek bedreigd werden door de paarse paupers.

  Als Suriname niet oppast zal een ware exodus op gang komen onder de hindoestanen. Je ziet nu al dat veel hindoestaanse ondernemers uitwijken naar Guyana. Een Suriname zonder de hindoestaanse ondernemer kan ik mij niet voorstellen. Zou een ramp zijn voor het land.


  Maak melding

 7. Het was overduidelijk in zijn Bakabana tori te beluisteren dat Limbo gevoelige etnische sentimenten aanwakkerde om Santhoki te kleineren en daardoor verkiezingswinst te behalen.
  In zijn uitzending werden bellers die zulke uitspraken deden ook niet gecorrigeerd.
  Politici van de oppositie, journalisten van andere media bedrijven met een andere mening worden gekleineerd en soms op een bedekte manier bedreigd. Een verkeerd signaal naar de toch al dom denkende paarse aanhang, het resultaat spreekt voor zich, mishandeling en openlijke bedreiging met de dood van andersdenkende journalisten.
  De regering heeft zich nooit gedistancieerd tegen zulke uitspraken en Limbo is ook nooit gecorrigeerd.
  Wie kent trouwens niet de zeer denigrerende uitlatingen aan het adres van de vorige president, bedreiging vanuit Ocer naar Santhoki toe met o.a. het lied “I shot the sherriff”.
  You can carry all the pigs out of the pigsty but can never teach them how to behave.


  Maak melding

 8. Als we het hebben over rijst, vis, groenten, olie, vlees, melk, brood, meel en allerlei andere levensmiddelen. Welke mensen zijn hier verantwoordelijk voor de productie ervan.
  Stel je voor als deze mensen verdwijnen wat voor klote land Suriname dan zal worden. Ze vreten van je en vermoorden, beroven, verkrachten en schelden je ook nog uit.
  Ik moet er echt niet aan denken dat de mensen die het volk van Suriname voedt straks massaal gaan verdwijnen. Het wordt dan zeker een ramp voor Suriname.


  Maak melding

 9. Gemeentelijke vervoerbedrijf Utrecht moet sluiten. 200 bussen in de verkoop a € 20.000 per stuk. Reeds 100 bussen verkocht aan Ivoorkust. Suriname sla je slag en koop die andere 100 bussen. Er valt zeker nog een korting te bedingen, maar wees snel.


  Maak melding

 10. NOU, dit alles is voor zo ver ik weet gelul dit wat jullie hier doen is pas rassenhaat op peppen maar het zal niet lukken want de enigste partij met veel van alle rassen is de NDP dus het zal moeilijk zijn te zeggen dat ze racisten zijn integendeel is het de NDP die altijd tot nu toe roept en vraagt voor verbroedering laat zien in welke andere partij er een ander ras in de top raad zit geen 1 het zogenaamde mix en bijeen komen van die partijen is alleen om de macht dat is pas gevaarlijk want niet om broederschap of landsbelang want in hun harten is het onecht maar om macht wel ik daag jullie uit ga en kijk naar NPS/VHP/A BOP/PL noem maar op welk ras vindt men meer en welke zijn er in top dus als iemand blind is en leugens verteld mag dat gezegd worden tuurlijk dat mensen soms bellen en rotzooi zeggen maar zo ver ik dat weet reageert en gooit LIMBO hen er uit dus wat jullie hier zeggen is ook zo,n grove leugen wees eerlijk tegen je zelf dan kan je dat ook tegen anderen hou van je zelf dan voel je dat ook voor anderen maar het vuur dat juist op komt met dit soort praten heeft SU wel genoeg brandweer auto,s om het te blussen weten jullie wel wat dit is want ook in 80 hoorde je zoveel leugens wat er zou gebeuren met onze Hindoestaanse broeders terwijl niks van waar want ook toen was het niet maar 1 soort volk in die groep dus dit soort grappen zijn zeer gevaarlijk maar ja gelukkig dat het volk nu zo een beetje beter weet dan toen en toch moeten wij scherp zijn en wakker blijven.MAY GOD BLESS WE ALL EN SURINAM.


  Maak melding

 11. @roy
  Roven, verkrachten moorden komt niet voor bij Hindoestanen
  en javanen. Het zijn eigenschappen van de ( neger). Wel roy, racisme en domheid
  zijn onafscheidelijk verbonden hier wordt bewezen hoe hoog je cognitieve gehalte is.
  THE DEVIL COMES IN MANY DISGUISES.
  Geef dan op zijn minst het voorbeeld door fatsoenlijk te blijven. Als je zo tegen
  onfatsoenlijk bent. Doe je dat niet, dan ben je enkel een haatzaaiende stemmingmaker.


  Maak melding

 12. elk jaar vieren wij keti-koti, immigratie, thans ook divali/phagwa/marrondag/ied-ul en nog veel meer,…

  …maar het egte feest is dagelijks afgeven op elkaar, soms tot het smerige aan toe!!

  zo U ziet beste mensen…wij hebben dezelfde ZWAKHEID als elk ander ras!

  ja tog 🙂 😉


  Maak melding

 13. De staatsmedia zijn intussen paars en doen aan propaganda. Kritiek leveren op de regering binnen deze media kan niet, anders wordt je ontslagen. Een brulaap als Limbo allang gecorrigeerd moeten worden of ontslagen, maar niemand doet wat. Ik zou zeggen vooral hindoestaanse broeders van de Ndp doe wat.


  Maak melding

 14. Ik hoop dat de mensen van deze redactie opletten.
  je ziet en proeft hier haat tussen de creolen en hindustanen. Daarom kan Suriname niet vooruit komen.
  Zodra er een partij aan de macht is zullen de staatsmedia altijd programma’s van hun uitzenden. Dat is altijd zo.
  We hebben te veel tv programma met hun eigen taal, dwing een ieder alles te vertalen in nederland of engels anders niet op tv. Santokie is een oproerkraaien en dat is niets nieuws. Denk je echt dat dit soort onzin ons ver gaat brengen?? De hindustanen hebben altijd aan landbouw gedaan daar leveren ze bepaalde produkten, maar je kan tegenwoordig met een paar chinezen/haitianen meer doen.
  Ga dus nadenken en breng je haat tegen je medemens niet over op het Surinaams kind. Die spelen tenminste met elkaar als ze jong zijn. Op latere leeftijd komt die haat.


  Maak melding

 15. Wendy,

  Hindoestanen en creolen leven broederlijk naast elkaar in Su, daar ben ik trots op. De Vhp en vele anderen staan voor verbroederingspolitiek.
  De etnische tegenstellingen worden verscherpt door de paarse bendeleden zoals Limbo. Dit doen ze om het falen van de regering onder leiding van prutspres te maskeren.


  Maak melding

 16. @ROY, ik begrijp wat je bedoeld en inderdaad komen alle negatieve elementen voor in alle culturen als het gaat om roven, vermoorden mishandelingen, verkrachtingen etc….

  =Zoals ik eerder al had aangegeven heeft onderzoek kunnen uitwijzen dat de creolen inderdaad bovenuit steken als het gaat om roven verkrachten en moorden wat ik persoonlijk heel erg jammer vind.

  =Ik vind dat men de waarheid niet onder de stoelen moet opschuiven en erom heen moet draaien, maar erover willen en moeten praten voor een oplossing.
  —Ik ben ook geen blanke en zeg waarop het staat—

  =LEES TWEE STUKJES VAN VERSCHILLENDE BERICHTEN OVER SANTHOKI EN DE SRS…..

  Eerste deel::::

  =Santokhi heeft op een vergadering van de VHP op 30 november te Henar, Nickerie, gezegd dat SRS de hele dag etnisch bezig is. Er wordt een angstcultuur gecreëerd volgens Santokhi. Het overheidsmedium zou verdeeldheid zaaien met het doel de natie te verscheuren. De voorzitter van de raad van toezicht, Vivian Gordon, en de directieleden Patrick Sweet en Guno Ravenberg zeggen in een verklaring dat de insinuaties van Santokhi ‘kant noch wal raken en in flagrante tegenspraak zijn met de realiteit’.

  Tweede deel:::

  =”Als SRS de gewraakte informatie niet heeft, dan willen wij die aan haar geven als zij het vraagt”, zegt Santokhi. Hij blijft erbij dat de etnische opmerkingen zijn gemaakt en die worden afgekeurd. “Die informatie is beschikbaar voor SRS en de rechter. Ik laat mij niet afleiden door afleidingsmanoeuvres en ik ga door met mijn politieke strijd”, laat Santokhi optekenen.


  Maak melding

 17. Ik krijg langzamerhand een heel vervelend gevoel als het gaat om het niveau van sommige van onze tv- en radiozenders.
  STVS draait de knop om als er een item aan de orde komt over de decembermoorden.
  Niets mis met zo’n item zou je denken, omdat daarmee ook een stukje Surinaamse geschiedenis wordt toegelicht.
  Nu weer SRS, die naar de rechter stapt, omdat haar onrecht is aangedaan.
  Ik luister van tijd tot tijd naar SRS, maar vind het geen goede radio-zender.
  Dat de directie zegt, dat op SRS niet wordt gediscrimineerd, is een lacher van de eerste orde, want dat gebeurt wel degelijk.
  Als iemand dat ook openlijk uitspreekt, huilen de wolven bij SRS.
  Zelf wel de vrijheid nemen om van alles en nog wat over bepaalde bevolkingsgroepen te zeggen – overigens ook een vorm van vrije meningsuiting – om daarna anderen die zelfde vrijheid gebruiken om kritiek te leveren op SRS voor de rechter te dagen.
  Volgens mij noemen ze dat de omgekeerde wereld.
  SRS: saka saka.


  Maak melding

 18. Wat de SRS en Limbo doen is misbruik van staatsmiddelen om hun vervuilende propaganda neer te zetten. Limbo krijgt geld van de samenleving die vuile parasiet.
  Laten ze op eigen kracht en met eigen geld een radiostation opzetten en propaganda voeren, dat kunnen ze niet die parasieten.


  Maak melding

 19. @ira
  sommigen hebben last van heel kromme tenen als je de waarheid (feiten) vertelt/aangeeft…
  feiten zal ik niet verdraaien, laat ik aan de ongeletterde paarse honden over…


  Maak melding

 20. Waarom zegt niemand wat over hindusaanse radiostations zoals Sangeet Mala? komt het doordat jullie die taal niet verstaan en de racistische propaganda dus niet horen.


  Maak melding

 21. @kolibri
  En geloof me deze kwestie over etnische onderscheid zal alleen maar toenemen in dat zo vrede lievend land suriname.

  Ik ben het GEDEELTELIJK met je eens.
  Maar ….. IN DIT VREDELIEVEND LAND?
  Heb ik iets gemist?
  Wanneer was at “VREDELIEVEND”?
  Weet je WAT ER ONDERHUIDS PLAATSVOND?
  Weet je waarmee ouders van alle kanten hun kinderen thuis hebben vergiftigd?
  Nu komt er pas verzamelde etter uit de puist te voorschijn.
  (Kijk maar hier op dit forum).


  Maak melding

 22. @ROY
  JE BEGINT AL WEER!
  VREEMD DAT DE MODERATOR DIT SOORT UITLATINGEN NIET EERST KEURT VOORDAT HET DOORGESTUURD WORDT.Is hij ook een van jullie soort??

  Jij zegt:
  1.”Hindoestanen, hard werkend volk, zeer opbouwend bezig, veroorzaken heel weinig overlast.

  WETEN WE NU ANNO 2013 NIET BETER HOE HARD ZE WERKEN EN HEBBEN GEWERKT?????????

  2.”Javanen, vallen nooit op …..”.
  WETEN WE NU ANNO 2013 NIET BETER ????

  3.”Negers…willen alles gratis ZONDER te werken,ruim vertegenwoordigd in de gevangenissen..waarom worden ze nu dan zo gehaat??
  Juist ja, ipv ook te gaan werken gaan ze roven, verkrachten moorden etc…
  DEZE UITSPRAAK IS VOOR JOU VERANTWOORDELIJKHEID.

  EN NU ALS DE KLAP OP EEN VUURPIJL ZEG JE SCHAAMTELOOS:-
  “Uiteraard zijn er uitzonderingen,je hebt ook hardwerkenden en vooruitstrevende “zwarte”broeders..

  WAAROM HEB JE HET DAAR NIET OVER DE UITZONDERINGEN (van grondrovers,cocaïne dealers etc.)IN PUNT 1. EN 2.??

  ZIJN DIE WEL ALLEMAAL DAN BRANDSCHOON?
  Daar zijn er toch ook bandieten oplichters rovers te vinden?
  Of ben je zodanig verblind door je racistische opvoeding en latere inborst?

  4.”note:ik behoor zelf ook tot de negroide ras”.

  JE LIEGT HIER,DAT JE BARST.SCHAAM JE,ROY!

  Ik weet b.t.w. met wie we hier weer te doen hebben en ik zal heel spoedig je andere schuilnaam kenbaar maken.
  IK VOEL HET.JE STRAALT HET OP KILOMETERS UIT!!!


  Maak melding

 23. @Ira
  Ik vind je reactie van donderdag 12 december 2013 om 13:35 uur op ROY BESCHAMEND.

  Ik had juist gedacht dat jij met je “quasi neutrale tronie” de racist ROY tot orde zou roepen,maar je heult met hem samen.

  JE BENT NIETS ANDERS DAN EEN COLLABORATEUR OF TE WEL EEN WAARDELOOS SUJET!


  Maak melding

 24. @heman
  Je zegt:”Als we het hebben over rijst, vis, groenten, olie, vlees, melk, brood, meel en allerlei andere levensmiddelen. Welke mensen zijn hier verantwoordelijk voor de productie ervan”.

  DE CHINEZEN!!!
  HOOR JE HET GOED?
  DE CHINEZEN!

  Verder zeg je:”Stel je voor als deze mensen verdwijnen wat voor klote land Suriname dan zal worden”.

  DAN KOMEN ER ANDEREN!


  Maak melding

 25. Vroeger was het Eddie Bruma die etnische haat zaaide, nu is het ene Limburg, die alles doet om Bouterse te behoeden van vervolging. Daarvoor is het nodig om de m.n. zwarte stemgerechtigde jeugd te winnen, al is het maar via opruiende praatjes. Bruma is erin geslaagd, samen met Aaron en de VHP-overloper Hindorie om Suriname aan een onafankelijkheid te helpen dat te vroeg kwam en dat niet was voorbereid en ook nog slechts enkele zetels verschil tussen regering en oppositie. Waar deze Limburg (Bouta-kliek) in zal slagen is nog erger: een gewapend Suriname, waar mensen zich volgens etnische lijnen gaan bewapenen en elkaar gaan bestrijden. Bouterse heeft al een heleboel verborgen wapendepots in het binnenland. De rest van de bevolking lijkt dus kansloos in een gewapende strijd en ongetwijfeld zal er een ingrijpen van de VS, Nederland of de regiolanden volgen. Het wordt tijd dat sommige zwarte aanhangers van Bouterse het land niet opeisen voor de zwarten alleen en het wordt ook tijd dat Hindoestanen, Javanen, Chinezen en de Boeren zich gaan bundelen. Want zij gaan lijden onder een genegroiseerd Suriname. Hindoestaanse stemmers van de NDP moeten zich eens goed afvragen hoeveel veiligheid de NDP hen (Hindoestanen) garandeert. Niet veel, lijkt mij.


  Maak melding

 26. @MEDUSA, ik begrijp jou helemaal niet. Reden, ik mag toch wel aangeven dat ik iemand begrijpt?
  Dit wil nog niet zeggen dat ik in dezelfde straat van de persoon loopt???

  =Als mens mag je best wel algemeen reageren op een reactie van een ander.
  Ik wordt omringd door alle culturen die je kunt bedenken en zie heel veel om me heen gebeuren.


  Maak melding

 27. Armand,

  Limburg en zijn kliek zijn (machts)dronken. Ze spelen een zeer zeer gevaarlijk spelletje met etniciteit als inzet. Misschien weet je niet dat in het verleden in Suriname dit ook heeft gespeeld en dat diverse bevolkingsgroepen zich gingen bewapenen. Het laatste wat we willen is dat dit opnieuw gebeurt. Limburg lijkt wel hierop aan te sturen met z’n opruiende taal en aanvallen.


  Maak melding

 28. Surinaamse is een racistische samenleving haat zitten gewoon bij alle groepen van de bevolking,kijk aan de politiek. .áltijd eerst míjn volk sommige bevolkingsgroepen hebbend nooit wat gedaan voor land, toch hebben ze bevoorrechte positie, ondanks dat deze groep de grootste criminele zíjn.


  Maak melding

 29. @Roy,

  Ik help je. Je vergeet te vermelden dat zelfdoding onder hindoestanen wetenschappelijk is bewezen en onder deze bevolkingsgroep stipt op nummer 1 staat. En waarom? Alles blijft in taboe sfeer! incest, verkrachting, alcohol misbruik, vrouwen mishandeling, uithuwelijken. materialistisch, drugsdealen onder het mom van ondernemen en ga zo maar door.


  Maak melding

 30. Met zulke uitspraken tijdens front regering is er verdeeldheid onder het volk gebracht.

  Er is mij in het oor gevluisterd dat de zelfde handeingen en uitspraken van santhoki,overeenkomt met handelingen en uitspraken van JUDAS ISKARIOT,de verader.

  Het maakt mij niet uit wie santhoki is,ik vind dat hij bewust bezig is om roet in het eten te gooien

  Santhokiki,na 10 jaren kom jij over etnish praten en andere de schuld geven,hoe laag kan jij nog wezen,lachman zou zich om jou schamen.
  Ik zeg het nog een keer,vertrek uit su,jij past er niet in,’gaat en blijf in nedeuro land,daar pas jij in.NO TROWE SANTI INI NA AI FU UNU SRANAMG.


  Maak melding

 31. 10 koeien (of 10 kleine negertjes?),

  In ieder geval botvieren die mensen hun frustraties niet op andere rassen af. Zoals je weet wel welke groep dat doet.


  Maak melding

 32. Ik denk dat zelfs vele NDP aanhangers nu toch tot de conclusie komen dat de 2 deelstaten oplossing het beste is. Harivart voor de beschaafden en de rest voor de goddelozen. Dan heeft niemand last van elkaar.


  Maak melding

 33. @10 koeien
  Als je van bouwjaar zestiger bent bent zal je het begrijpen hetgeen ik heb “neergezet”.

  @sra
  Fawakka….joe bigie ede stong bakroe..
  Er is mij in het oor gevluisterd…baya ..joe grammatica hebbie…
  tang spijbel doro..deng boerikie konie moro joe..


  Maak melding

 34. @10 koeien.
  IK BEGRIJP JE waarover je het hebt op donderdag 12 december 2013 om 20:02 uur.
  Als mens mag je best wel algemeen reageren op een reactie van een ander.
  MAAR PAS OP,DE MODERATOR ZAL JE PLOTSKLAPS ONDER CURATELE STELLEN OMDAT JE BELEDIGEND BENT VOOR EEN BEPAALDE GROEP,MAAR DE NAAKTE WAARHEID SPREEKT.

  Sommigen hebben last van heel kromme tenen als je de waarheid (feiten) vertelt/aangeeft…
  feiten zal ik niet verdraaien, laat ik aan de ongeletterden onder ons over.


  Maak melding

 35. @Roy
  Jij zegt aan @sra:”Er is mij in het oor gevluisterd…baya”.

  gevluisterd … noh???????? 😳 😳

  Fa ‘wakka nanga joe?
  En joe e karie sra ….
  1.joe bigie ede stong bakroe..baya .
  2.joe grammatica hebbie…tang spijbel doro..deng boerikie konie moro joe.

  MA JOE NANGA SRA NA A SREFIE!
  JOE DONG TOE LIK WANG BOERIKIE!


  Maak melding

 36. @Bharat
  Niet de NDP aanhangers noch de VHP aanhangers moeten durven tot de conclusie te komen dat de 2 deelstatenoplossing het beste is.

  Voor zelfs nog geen micrometer.
  Alles blijft Surinaams grondgebied (desnoods met toepassing van wapengeweld).


  Maak melding

 37. Dat er racistische idioten in Suriname rondlopen is een feit, ik ben er echter niet bang voor dat die de rest van het Surinaamse volk kunnen ophitsen om elkaar te gaan afslachten, het is ze toch ook niet gelukt om bij de aanloop naar de onafhankelijkheid de Surinamers zo gek te krijgen, terwijl ze toen veel meer hun best gedaan hebben om dat voor elkaar te krijgen. De meeste Surinamers willen gewoon, net als altijd al, gewoon vreedzaam met hun medemensen samen blijven leven in Suriname.


  Maak melding

 38. @moderator,(off topic)

  De toegevoegde waarde van de plusjes en minnetjes vond ik al een enigzinds nihil.

  Ondanks dat maakte ik tot nu toe sporadisch gebruik ervan, en dan alleen wanneer ik het helemaal eens ben met de REACTIE!(dus kijk ik niet naar de naam)

  Tot mijn verbazing zag ik dat er soms ipv. één, twee of drie plusjes erbij kwamen.
  Nu gebeurd het omgekeerde want bij de reactie van: Donderdag 12 december 2013 om 15:44 uur, door MEDUSA, komen er ipv. plusjes minnetjes!!!

  Hierna wilde ik weten of ik het goed had gezien, en dus teste ik bij de reactie van; Donderdag 12 december 2013 om 16:01 uur, door MEDUSA (mijn zielloze vriend), en ja hoor gewoon het tegenovergestelde dan hetgeen ik beoogde!

  Kunt u hier op reageren aub?


  Maak melding

 39. @medusa
  Da fa joe konie dang?HOE DAN?? :lo: 😆 😆 😆 😆

  if alatta ka in joe pattoe dang a no na fotoe foe a alatta… asang na joe fotoe bika joe morsoe….


  Maak melding

 40. Medusa,

  Kijk nu naar Oekraine. Ze hebben zoveel wapens, maar worden machteloos zodra massa’s mensen iets in hun hoofd zetten. Dan kan niemand het meer tegenhouden. Ik denk dat je zelf niet beseft dat Suriname – met deze regering en staatshoofd – dichter bij verdeling is dan ooit. Verscheurd is het al in ieder geval.


  Maak melding

 41. Ray

  Mi no kosi

  Na fasi fa den bigi sma fu mi kweki mi bing de nanga respeki

  Ju e taki netreki i sabi mi,boj noso uma,na taki ju no mang,boj.

  Go krin ju movo nanga kastroli.


  Maak melding

 42. @Ellen Dig
  Kijk nu naar Syrië.Die vele mensen hebben zoveel wapens, maar worden machteloos zodra de regering ingrijpt.
  Dan kan niemand het meer tegenhouden.
  Ik denk dat je zelf niet beseft dat Suriname nooit opgedeeld mag/kan worden,dus een verdeling is meer dan ooit een utopie.
  Zij die de verscheuring aansporen moeten terecht gesteld worden.


  Maak melding

 43. @Roy
  A alatta kang fotoe,mie kang morsoe Ma toch joe dong.
  Mie no e skrifie ….. Vluisteren 😳 .

  Da fa joe konie dang?
  HOE DAN?? :lo: 😆 😆 😆 😆

  Vluisteren….Vluisteren….Vluisteren….Vluisteren.
  HOE DAN??


  Maak melding

 44. Medusa,

  Opdeling – of afzetting van een regering door de bevolking van een land – gebeurt wanneer mensen de leider, de regering en het beleid van het land zat zijn en gaan streven naar een plek waar ze zich veilig en rechtvaardig behandeld voelen en kansen krijgen om vooruit te komen. In 2015 krijgen de Surinamers de kans de regering te veranderen. Blijft deze regering, regeringsleider en staatsbeleid aan, dan kan je ellende gaan verwachten.
  In Syrie is de strijd nog lang niet afgelopen. In ieder geval weten we dat Assad het veld zal moeten ruimen. De Russen gaan daar zeker mee akkoord indien een nieuwe regering hun belangen niet zal schaden.


  Maak melding

 45. @Sankofa
  Van jou accepteer ik geen +jes,-netjes wel,want jij ontbeert mijn denkniveau!
  Dus maak je voortaan maar niet druk over de onregelmatigheid t.a.v. die + en – tekens.

  En even voor de goede orde?
  IK JOUW zielloze VRIEND?
  VRIEND???
  MOET IK HET BOVENSTAANDE OVER NIVEAU HERHALEN?
  Zij die zich als vriend opwerpen ontberen mijn niveau niet!
  Mind you!


  Maak melding

 46. @Ellen Dig
  Kijk nu naar Oekraine.
  En bovendien,indien men de zittende regering niet m.b.v. de stembus kan afzetten (democratische weg dus),dan hoort men zich conform te schikken naar de “wetten van democratie” en geen pogingen te wagen zich af te scheiden in welke vorm dan ook.
  DAT IS VRAGEN OM PROBLEMEN;DIT SOORT OPSTANDEN MOETEN GEWAPENDERHAND ONDERDRUKT WORDEN!!!
  DAAR BEN IK TEN VOLLE VOORSTANDER VAN.
  SURINAME IS VOOR ELKE SURINAMER!


  Maak melding

 47. @MEDUSA,(off topic)

  Wij zijn hier op een open forum, en we kunnen onze mening kwijt. Zelf kijk ik niet naar namen vwb de beoordeling van een reactie!
  Praat geen poep en loop die lange lijst met hoogstaande menselijke kwaliteiten, die jij eens voor ons opvoerde, even langs!

  Te yu ka, yu no musu njang eng bakka yere!
  Al schijten en eten jullie kwallen ze door één en dezelfde gat.

  Het is duidelijk dat jij de meeste van ons te min vind, maar dat is wat jij(ego) ervan maakt. Maar er zijn ook universele kwaliteiten die hierboven staan(niet met hedendaagse westerse maatstaven te bewijzen). En laten het nou precies deze zijn die ons de inhoud geven aan het woordje GELIJKWAARDIGHEID.


  Maak melding

 48. @Sankofa
  Twee dingen zijn tekenend voor jouw niveau,waar ik aan kan zien dat jij uit een vieze pras’oso uit een algen achterbuurt van Ghana komt.

  Jouw liefhebbende taal:
  1.Praat geen poep en …….
  2.Te yu ka, yu no musu njang eng bakka yere!
  Al schijten en eten jullie kwallen ze door één en dezelfde gat.

  Hoe wil jij,onding,aan mij gelijkwaardig zijn?
  Haal je niet!


  Maak melding

 49. @Sankofa
  Wist niet dat poep en ka jouw lievelingsonderwerpen waren.
  Is dat ook gebruik in Ghana?

  Ik merk hierdoor dat jij de spreuk:”Kijk naar het verleden, neem daarvan zoveel mogelijk KA en POEP mee EN wat je kan gebruiken,leer ervan en ga daarmee vervolgens de toekomst in”, goed toepast!
  Dat heb je werkelijk gedaan.
  Je heel leven is KA en POEP,zo te zien!


  Maak melding

 50. bharat

  in vroegere tijden hebben mijn voorouders nooit verdeling onder elkaar gehad,die concept komt van de vroegere Kemet dat nu egyp wordt genoemd.
  zelf mahadmagandi en vroeger ware hindu geleerden en priester hebben die concept en andere concepten mee gekregen.
  alle hindu,chinese,javanen en zelfs de grieken van die tijd gingen lessen in karnek volgen(karnek was een van de eerste universiteiten waar meerdere lessen gevolgd konden worden).

  hoe wil jij dan dat er deel staten in su komen,als onze voorouders ons een concept van vrede achter gelaten hebben,’ben jij dan van plan om er verdeeldheid in die concept toe te laten.

  de enige partij dat gedeeltelijk die concept in su toegepast heeft is de NDP,het enige dat nog in su ontbreekt is het accepteren van elkaars cultuur,het interactie van culturen,dat,een vredige harmonieuse samen werking kan realiseren.

  begrijp mij goed;het volk van toen waren een in sociaal concepten,maar,hadden hun eigen cultuur,
  het geheim hiervan verklap ik niet,omdat het voor mijn geboorte land bedoeld is.

  denk daarmaar over na.


  Maak melding

 51. Creolen, Hindoestanen en andere Surinamers hebben een heel mooi land geerfd van hun voorouders, die een zware prijs voor hebben betaald.
  Het is onze plicht en de enige te volgen weg om gezamenlijk dit mooie land, waar vrede heerst, samen verder te ontwikkelen. Dit heet natievorming.
  We hebben allemaal vooroordelen over elkaar maar dat hoort in het leven. Feit is dat het noemen van de negatieve aspecten van de ene bevolkingsgroep jouw soort niet beter maakt.
  Ik lees ook veel onjuiste zaken, in elke bevolkingsgroep komt zelfdoding voor, bij een bepaalde gemeenschap wat meer om complexe reden die door een deskundige benoemd moeten worden. Je zou je ook kunnen afvragen waarom bepaalde groepen oververtegenwoordigd zijn in de criminaleit, tienermoeders, eenouder gezinnen, prostitutie en dergelijke. Waarom krijgt de ene sikkelcel en de andere suikerziekte?
  Maar uitspraken op dit gebied als argumenten gebruiken is racisme. En daar moeten wij vanaf.

  Surinamers kunnen met allerlei culturen overweg, vanwege de tolerantie daar heerste jegens elkaar. Dit respect voor elkaar wat wij samen opgebouwd hebben moeten wij koesteren en behouden. Deze tolerantie wordt heden ten dage ondermijnt door bepaalde lieden, die enkel aan hun eigen belang denken en dit soort lage politiek gaan drijven. Zoals Limburg.

  Medusa,
  Binnen 50 jaar na de afschaffing van de slavernij hadden de Hindoestanen de landbouw in Suriname overgenomen. Vanaf die tijd worden landbouwprodukten door deze en andere Surinamers verbouwt. Dus jouw voedsel is decennia lang onder andere van deze groep Hindoestanen en anderen afkomstig. Het is onjuist om te vermelden dat Chinezen voor deze produkten zorgen. Chinezen zijn degenen die het aan je verkopen, zoals bijna alle andere spullen. Ik vind niet dat we op buitenlanders zoals Chinezen moeten wachten om dingen voor ons te komen produceren of aan ons te verkopen. En zelf op je luie reet zitten.
  De beste weg is dat Surinamers zelf produceren, zoals de Hindoestanen en anderen dat in de landbouw doen.
  Dat geld voor alle andere sectoren die ontwikkeld moeten worden. Dus Creolen, Hindoestanen en andere Surinamers wees trots op je land en werk samen aan de opbouw en ontwikkeling van ons geliefde Suriname.


  Maak melding

 52. ik zou eerst het bevolking stimuleren om de positieve culturele aspecten niet alleen aannemen maar ook in het dagelijks leven toe passen,’dat zou ook een beter begrip onder elkaar tot stand brengen.

  zoals eerder aangegeven;het is van surinaams belang.
  vergeet niet;elke land heeft zijn geheimen,wat,opbouw en tot standhouding betreft,’suriname ook,’jij zegt toch ook niet aan een vreemde hoe jij jou huis gaat inrichten,’pas als jij klaar bent met inrichten,mogen die vreemden erin komen die zich aan de wetten en regels van jou huis moeten houden,anders zouden zij niet welkom zijn,toch,of niet.


  Maak melding

 53. @Filet
  Jij zegt :”Creolen, Hindoestanen en andere Surinamers hebben een heel mooi land geerfd van hun voorouders, die een zware prijs voor hebben betaald”.

  Dat hebben ze niet van hun voorouders geërfd.
  Hun voorouders woonden toen in Ghana,India,Indonesië etc. Dat land Suriname hebben ze in 1975 van Nederland gekregen,niet van hun voorouders.
  In de tijd toen hun voorouders voet op Surinaamse bodem zetten behoorde Suriname aan Nederland.
  Dus hoezo geërfd?


  Maak melding

 54. @MEDUSA,(off topic)
  Ik spreek je juist aan op jouw denkniveau….., je weet wel het leven bestaat alleen uit biochemische processen.

  En dat van die kwallen slaat op jouw naam waarmee je jezelf hier vertegenwoordigt. Het is wetenschappelijk aangetoond dat kwallen door één en dezelfde opening vreten en na alle biochemische processen het weer uitscheiden.

  Je moet weten dat ik niet gelijk ben met jou(w) (ego). Dat wil/kan/mag/zal ik nooit en te nimmer zijn!!

  Bless


  Maak melding

 55. @Sankofa
  Ik ontdek ook weer een vorm van ongeletterdheid bij jou.
  MEDUSA is geen kwal in de Griekse mythologie!
  Sla dat maar er op na!
  Dus je bent DOM Sankofa!
  Zo dom dat je alleen maar over KA en POEP weet te praten.
  Verder kom je niet.Je stamelt alleen maar heel wat trash and rubbish!


  Maak melding

 56. De PNR indoctrinatie wordt voortgezet door de ndp.Al die fossielen op het kabinet van de pres zijn afkomstig van de partij van Bruma. Laten de paarse gasten hun kop maar in het zand blijven steken.


  Maak melding

 57. @Medusa
  Goed lezen , ik heb het over vanaf 1923 tot nu dat de Hindoestanen produceren in de agrarische sector. De kans is groot dat jij groot geworden bent met voedsel van deze agrariers. Tenminste als je niet alleen cassave en zoete patat eet.

  Onze voorouders hebben hun bloed, zweet en tranen gegeven voor het land, zodat wij vandaag in een mooi land wonen. Onze voorouders hebben keihard gewerkt, de kolonisator heeft alleen maar genomen. Daarom zijn wij nazaten de rechtmatige eigenaren van het mooie stukje aarde.


  Maak melding

 58. @Filet
  Kort om:De Chinezen zorgen anno 2013 voor een groot deel,zo niet alle consumptie goederen in Suriname!
  Dus indien het andere volk vertrekt en meent dat er iets spectaculairs zal gebeuren,heeft het glad mis.
  Er zal zoals altijd geen te kort aan voedsel ontstaan.
  Geen enkele bevolkingsgroep in Suriname moet denken dat zij een andere groep met wat dan ook kan provoceren, intimideren door een te kort aan voedsel te creëren!


  Maak melding

 59. @MEDUSA,
  Jij praat nu over de MEDUSA in de Griekse mythologie.

  Aangezien jij denkt te weten dat het leven alleen uit biochemische processen bestaat, moet jij wel de kwal zijn/bedoelen met jouw naam.

  Een medusa IS namelijk ook een naam voor kwal en niet allen in het frans! (maar dat wist je natuurlijk al)
  Daarbij kan het wel eens voorkomen dat jij je eigen uitscheiding direct moet inslikken wanneer je bijvoorbeeld hikt!

  Let goed op of je adem niet ruikt naar….


  Maak melding

 60. @Filet
  Je maakt al weer een denkfout.Wij zijn pas de rechtmatige eigenaar sinds 1975 en niet eerder.
  De kolonisator had trouwens het recht,mee te nemen wat hij maar wilde.Het land Suriname was hun eigendom.
  Niet van de Creool,Neger,Hindoestaan,Javaan of Chinees.
  Het behoorde de Hollander toe en daar heeft hij gebruik van gemaakt.
  Hoe kan je uit jouw eigen huis stelen?
  Je mag toch wegdragen wat je wil!


  Maak melding

 61. @Sankofa.
  O!Je wordt minder onbeschoft en minder vies en smerig uit je bek.
  Je praat over “uitscheiding” en niet meer over KA en POEP!
  ZXo zie je maar weer;het is laat maar niet te laat, smeerpijp!


  Maak melding

 62. @MEDUSA,(off topic)

  Coelenterata, medusa, kwal of holtedier allemaal dezelfde betekenis…
  ZIELLOOS
  1) Dood (leg daar maar gelijk jouw ego erbij neer)
  2) Emotieloos
  3) Gevoelloos
  4) Harteloos
  5) Hardvochtig
  6) Hard
  7) Liefdeloos
  8) Levenloos
  9) Ongevoelig
  10) Zonder ziel
  is allemaal proefondervindelijk bewezen bij jouw!


  Maak melding

 63. In Suriname is er maar een probleem betreffende de rassen: dat enkele lieden uit een groep, nl de creoolse, complete dominantie over de andere groepen willen en hen het liefst weren uit machtsposities. Denk aan de weerstand die men wil opwerpen om bijvoorbeeld Santokhi te verhinderen president te worden omdat men vindt dat een creool altijd de president moet zijn. Bouterse die zegt dat het presidentieel paleis geen koeliekampoe is, oftewel een Hindoestaan hoort daar niet thuis. Zo bouw je geen land op wanneer je de talenten van sommige mensen verwerpt en de onkunde van anderen beloont. Ook krijg je geen harmonie op deze manier. Wel zaai je het zaad voor wantrouwen en discriminatie.


  Maak melding

 64. de creolen maken een grote denkfout, ze denken dat het land van hun is, terwijl ieder is naar daartoe verscheept
  de indianen zijn de oorrspronkelijke bewoner, men praat altijd over surinamer, hindostaan, javaan, i.p.v creolen javaan enz


  Maak melding

 65. De PNR ideologie is door de ndp overgenomen. Al die fossielen daar op het pres. kabinet zijn ex-pnr. Wie had dan iets anders verwacht? Laten de slaafse volgelingen van de machthebbers hun kop maar in het zand blijven steken.


  Maak melding

 66. @Medusa
  Het land Suriname is ons geboorterecht en niet afhankelijk van wanneer de kolonisator het belieft ons te geven. De datum 25 november 1975 was een formaliteit dat het officieel maakte wat van de kinderen van Suriname was!

  De Hindoestanen zijn anno 2013 de grootste producenten van agrarische produkten.
  Op dit moment verschijnen er overal Chinese supermarkten om jouw allerlei produkten te verkopen, soms van inferieure kwaliteit. Door de corrupte regering kan in een straat wel 5 supermarkten komen. De winsten gaan regelrecht naar een bank in Hong Kong. Su importeert alleen maar. Zelfs jouw wegen en andere infrastructuur wordt door buitenlanders gebouwd. Als jij denkt dat Chinezen er zijn om je welvaart te brengen heb je het mis. Ze proberen aan je te verdienen. Wat kopen zij van ons?

  En in een multicultureel land als Suriname is de basisprincipe van gelijkheid heilig. Als een bepaalde groep denkt dat ze boven de andere staat gaat het fout. Het aanwakkeren van rassentimenten door sommige paarse bendeleden voor eigen belang is zeer schadelijk voor de natie.


  Maak melding

 67. @Medusa

  Kortom de Surinamers moeten hun hande uit de mouwen steken en werken aan de opbouw van het land, als je het overlaat aan anderen (Chinezen) ben je over een aantal jaar 2de rangsburger in eigen land.


  Maak melding

 68. Medusa,

  Ben je gelukkig met je eigen uitspraak?

  Volgen jou zijn het de Chinezen die het volk van Suriname voedt. Ok.

  Mijn volgende uitspraak:
  En als ze ns het voeden van het Surinaamse volk door deze volk, beroofd, overvallen en verkracht worden en daarom daarna willen vluchten uit Suriname.

  Daarop antwoord jij:
  DAN KOMEN ER ANDEREN! die jullie verder voeden.

  Ben je de leukste thuis?


  Maak melding

 69. Medusa,
  het zijn chinezen die rijst planten
  het zijn chinezen die veeteelt doen
  het zijn chinezen die vissers zijn
  het zijn chinezen die agrariërs zijn
  het zijn chinezen die melk produceren, terwijl alle babyvoeding uit Europa wordt opgekocht door ze.
  Het zijn inderdaad chinezen die het volk van Suriname voedt.

  Zover was ik nog niet op de hoogte maar bedankt voor de info.


  Maak melding

 70. @Medusa

  ik begrijp dat iemand je moet voeden.
  Maar China heeft al meer dan 1 miljard mensen te voeden, jij bent de laatste waar ze aan denken.
  Dus wie moet jouw nu Medusa nu voeden. Wordt lastig.


  Maak melding

 71. Weet men wel wat SRS betekent?
  SU. ROTZOOI. SOSO.criminaliteit aanwakkeren,domme mensen onwetend houden,mensen ophitsen,haat zaaien,kortom alleen maar negativiteit!Bijna 80% van de dag.

  Maar over iets belangrijks Vb.Wat is KANKER? en hoe kan het krijgen?Aan wat kan je dat zien? Nooit,0,0.


  Maak melding

 72. @MEDUSA(mijn zielloze),
  Jij beweerde op Vrijdag 13 december 2013 om 01:23 uur, door MEDUSA;

  “@Sankofa
  Ik ontdek ook weer een vorm van ongeletterdheid bij jou.
  MEDUSA is geen kwal in de Griekse mythologie!
  Sla dat maar er op na!
  Dus je bent DOM Sankofa!
  Zo dom dat je alleen maar over KA en POEP weet te praten.
  Verder kom je niet.Je stamelt alleen maar heel wat trash and rubbish!”

  En je ging verder met:
  “@Sankofa
  Hoe kan jij gelijk aan mij zijn,domoor??
  Ook het verschil tussen gelijkheid en gelijkwaardigheid ken je niet!
  Je bent nog onbelezen ook!”

  Waarop ik antwoorde met;

  “@MEDUSA,
  Jij praat nu over de MEDUSA in de Griekse mythologie.

  Aangezien jij denkt te weten dat het leven alleen uit biochemische processen bestaat, moet jij wel de kwal zijn/bedoelen met jouw naam.

  Een medusa IS namelijk ook een naam voor kwal en niet allen in het frans! (maar dat wist je natuurlijk al)
  Daarbij kan het wel eens voorkomen dat jij je eigen uitscheiding direct moet inslikken wanneer je bijvoorbeeld hikt!

  Let goed op of je adem niet ruikt naar….”
  Waarop jij antwoord op
  Vrijdag 13 december 2013 om 01:47 uur, door MEDUSAn met

  “@Sankofa.
  O!Je wordt minder onbeschoft en minder vies en smerig uit je bek.
  Je praat over “uitscheiding” en niet meer over KA en POEP!
  ZXo zie je maar weer;het is laat maar niet te laat, smeerpijp!”

  Zie je medusa, je gaat hier weer in op de vorm maar niet op het onderwerp, namelijk de naam van een kwal die jij jezelf hebt aangemeten.

  Je bent het nu toch wel met me eens dat Coelenterata, medusa, kwal of holtedier allemaal dezelfde betekenis hebben…

  Wist je dat dit wezen door dezelfde gat moet eten en poepen?

  En waaromkies je ervoor om zielloos door het leven te gaan? bekijk hier nog wat andere benamingen van het woordje ZIELLOOS;
  1) Dood (leg daar maar gelijk jouw ego erbij neer)
  2) Emotieloos
  3) Gevoelloos
  4) Harteloos
  5) Hardvochtig
  6) Hard
  7) Liefdeloos
  8) Levenloos
  9) Ongevoelig
  10) Zonder ziel
  toevallig(of niet)is het allemaal proefondervindelijk bewezen bij jouw!

  Een reactie graag.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.