Nationale Partij Suriname verdeeld over Somohardjo

21

PARAMARIBO, 12 dec – Binnen de Nationale Partij Suriname, NPS, zijn lang niet alle neuzen dezelfde kant op als het een hernieuwde samenwerking betreft met Paul Somohardjo en diens politieke partij Pertjajah Luhur, PL. NPS-voorzitter Gregory Rusland staat niet afwijzend tegenover een mogelijk samenwerkingsverband rond verkiezingsjaar 2015. Aan de andere kant zijn er bestuursleden die het verleden niet kunnen vergeten.

“In 2010 heb ik als lid van de adviesraad een hard en helder besluit genomen: ik had problemen met de wijze waarop bepaalde mensen ons als NPS in een moeilijke positie hebben geplaatst en dat besluit staat nog recht overeind”, zegt John van Coblijn, voorzitter van NPS-afdeling Paramaribo, tegenover de Ware Tijd. Het besluit hield in dat PL als deel van het Nieuw Front toen, maar liever zijn eigen weg kon gaan. De eisen die Somohardjo stelde zouden te hoog zijn.

Dat was kort voor de verkiezingen van 2010. Somohardjo zei achteraf nog dat hij was uitgemaakt voor ‘labaria’ (soort gifslang, red.). Volgens Van Coblijn kwam het afbreken van de relaties veel te laat. Al jaren eerder was er ontevredenheid over het gedrag van PL als deel van de Nieuw Front-coalitie. “Het volk was en is nog steeds boos, omdat men graag gezien had dat de samenwerking meteen werd opgezegd”, aldus Van Coblijn.

21 REACTIES

 1. Somo heeft veel bereikt voor javanen. Vandaag de dag zijn er meerdere Javaanse miljonairs in Sur, dankzij Somo. NPS heeft ook het aantal zwarte miljonairs flink vergroot. De NDA is echter koploper. Het aantal zeer bemiddelde aanhangers loopt in de tientallen.


  Maak melding

 2. Beste Sra,

  Weet je het antwoord zelf niet?
  Om de gelijkwaardigheid van allen in te zien en recht te doen aan allen, moet je wel liefde in je hart hebben voor allen, anders lukt het nooit.
  Welke (bevolkings)groep misgunt alle andere bevolkingsgroepen in Suriname van alles? Ik denk dat je dat zelf weet en ook heel goed weet waarom. No love in their hearts. Iemand op dit forum schreef een tijdje geleden dat ze wel de meisjes willen hebben van de andere bevolkingsgroepen, maar de mannen uit die groepen willen ze dan weer niet als gelijkwaardig zien. Oftewel: ze leven voortdurend in een overheersingsdrang. Daar gaat dan je droom over recht en gelijkwaardigheid…..


  Maak melding

 3. Haa Haa Haaaa.
  Niet doen hor NPS mense.
  Jullie moete niet samewerke met andere mense.
  Jullie moet vooral hartdragend zijn.
  En jullie moet net als kraboe in een ton jou partners haten.
  Wan boer kauw kang inkaseer foeroe boi.
  Applaus voor nog een termijn oppositie.
  Haa Haa Haaaa.


  Maak melding

 4. TEllen dig

  Ellen ik weet niet als jij in suriname geboren bent.

  Maar zoals ik het weet is het eigenlijk altijd een strijd voor rechvaardigheid in su,omdat nederlandse en ook amerikaanse belangen voorop gesteld werden en verdeeldheid onder het volk hebben gebracht,om zodoende het volk te controlen via hun politieke instutiieten.
  Nu zijn wij onafhankelijk,dus,moeten wij wat niet goed is verwijderen om een humaner orde neer te zetten.
  Deze stijd voor rechtvaardigheid zal doorblijven gaan tot dat wij ons doel berijkt hebben.

  Er zijn genoeg instellingen in su die voor onderlingen rechtvaardigheid bezig zijn.

  Dus kom mij niet zeggen dat het niet kan.

  Het is onmogelijk in de euro zone,en dat weet jij heel goed.


  Maak melding

 5. Medusa,

  Ik wens alle Surinamers toe dat ze liefhebbend zijn naar elkaar. Tegelijkertijd weet ik dat liefde niet zomaar uit de lucht komt vallen. Dan moet je echt willen kijken naar de goede eigenschappen van anderen en het leren waarderen. Dat is misschien het meest moeilijke bij mensen. Mensen kijken eerst wat ze bezitten, dan wat ze niet bezitten en zouden willen hebben, dan naar wie het gewenste wel heeft en vervolgens hoe het van hen af te pakken. Helaas.


  Maak melding

 6. Sjonge sjonge,

  Somo laat ff een scheet en het front krijg loesbere.

  Terwijl we nog 17 maanden verwijderd zijn van de verkiezingen.

  Zo te zien heeft de verjaardag slogan van somo een laxerende uitwerking

  Bij GROEN kan je doorrijden,bij ORANJE ga je twijfelen,en bij ROOD moet je stoppen


  Maak melding

 7. Zoals een pros niet kijkt hoe iemand eruit ziet maar of hij geld heeft of niet, zo kijken ook de politieke partijen van Front en de NDP naar PL. Heeft PL zetels of niet? Wie de leider is, wat de ideologie is, hoe het gedrag is, wat de intentie is maakt dan niets uit. Politieke partijen zijn net pros’ees.


  Maak melding

 8. De partij die belooft het water probleem op de hoek Keizerstraat en Van Idsinga straat op te lossen,maakt kans op de overwinning.Er zijn intussen zoveel bruggen gebouwd en zelfs de haven ge-upgrade maar de ellende op die hoek was en is er altijd zo lang ik mij kan herinneren.


  Maak melding

 9. De NPS heeft terecht zijn reserveringen voor een samenwerking met de Politieke L’Hoer.
  De enige visie die salamander Somo tot nu tentoonsteld is van de visvijver waar hij stemmen moet halen.
  Afhankelijk van het aantal zetels dat Politieke L’Hoer haalt in 2015, zou de NPS een samenwerking moeten overwegen. Ze moeten het zien als het noodzakelijk kwaad.
  Soms is het kiezen tussen 2 kwaden.
  En gezien de huidige aantal zetels van de NPS zou ze minder allures moeten hebben.


  Maak melding

 10. @Ellen Dig
  Er bestaat naast VOORWAARDELIJKE LIEFDE zoals jij die hierboven beschrijft,ook ONVOORWAARDELIJKE LIEFDE (= BIJVOORBEELD de liefde van een moeder/vader voor haar/zijn kind(eren)),chauvinisme (overdreven vaderlandsliefde),waarvoor je niets hoeft te doen.


  Maak melding

 11. wat een land …
  heb medelijden met de kiezers van su.
  je kan alleen kiezen tussen een bejaarde corrupte pedo.
  of een stel laffe nps hyenas,of een door rechtszaken achtervolgde vermeende crimineel,of een ongeletterde baviaan met een kort lontje met 150 kinderen.
  take your pick ,wie mag zn zakken vullen en het land ten gronde richten?


  Maak melding

 12. Voor Suriname als geheel zou het beter zijn dat niemand met Somohardjo ging samenwerken. Het Front heeft hopelijk zijn les geleerd, nu leert de NDP Somo ook kennen en het ziet er naar uit dat Bouterse schoon genoeg krijgt van Somo. Het slechtste wat het Front (vooral de NPS) kan overkomen is dat Bouterse Somo nog voor de verkiezingen dumpt en zegt dat de NPS hem mag hebben om met hem samen te gaan werken na de verkiezingen. We zullen maar hopen voor Suriname dat het Front niet te kennen geeft (in ieder geval niet voor de verkiezingen) dat ze weer willen gaan samenwerken met de labaria. Als na de verkiezingen blijkt dat het Front niet alleen een regering kan vormen, mogen ze wat mij betreft met Somo gaan samenwerken, als DOE en Nieuw Suriname niet genoeg zoden aan de dijk leggen, als ze het maar niet in hun hoofd halen om met NDP in zee te gaan want die zijn nog erger dan Somo, wat bijna niet mogelijk is, maar toch. Somo gaat je zeker chanteren maar je hoeft niet bang te zijn dat je leven in gevaar komt als hij zijn zin niet krijgt en dat kun je niet zeggen van iedere politicus die in Suriname streeft naar macht.


  Maak melding

 13. Samenwerken om het belang voor SME en voor alle surinamers ben ik wel voor. Maar als men begint met die wil niet samenwerken dan begint men met hokjes politiek. Samenwerken met goeie voorwaarden en niet voor eigen/fam/vriendenbelang kan alleen SME op een grote hoogte brengen


  Maak melding

 14. De partij die belooft het water probleem op de hoek Keizerstraat en Van Idsinga straat op te lossen,maakt kans op de overwinning.Er zijn intussen zoveel bruggen gebouwd en zelfs de haven ge-upgrade maar de ellende op die hoek was en is er altijd zo lang ik mij kan herinneren.
  =========================================================
  Jaco,
  Precies op die hoek prijkt tegenwoordig een kast van een supermarket. Zo te merken loopt het als een locomotief. Een beetje natte voeten zo af en toe is nooit weg. Per slot van rekening zit deze regering met enorme sabotage vanuit de oppositie net iets over de helft.


  Maak melding

 15. Het gaat bij de verkiezingen van 2015 vooral om de meerderheid in de VVV (= presidentschap). De kans dat één van de grote combinaties (MC of NF) op eigen kracht een 2/3 meerderheid haalt in het parlement lijkt me miniem. Dus dan komt het aan op de VVV.
  Ik begrijp wel de problemen die men in de NPS heeft met samenwerking met PL, aangezien die andere politieke principes hanteren, maar aan de andere kant kan een stembusakkoord met PL de kans vergroten dat de combinatie NF plus PL (evt aangevuld met KTPI, NS en BEP) een meerderheid haalt in de VVV.
  Als NF een maximale kans wil maken op het presidentschap zullen ze hier goed over moeten nadenken.


  Maak melding

 16. @Paraman

  als burger van de 17e rijkste land,mag je geen natte voeten krijgen als je naar de chinees gaat.
  Kijk hoe de assemblee leden zich gezegend hebben.Na 2 termijnen hebben ze recht op 100% pensioen te ontvangen gelijk na de termijnen.Dus niet wachten op hun 60e en zonder premie voor te storten.Dan kunnen ze best wel zorgen dat de burger zonder natte voeten zijn dingen kan doen.De fietsers moeten er door wadden man.Door al de troep in het water.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.