Week van nationale rouw voor Mandela in Suriname

39

PARAMARIBO, 11 dec – De regering heeft een week van nationale rouw afgekondigd. Dit ter herdenking van de overleden oud-president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela. De samenleving wordt gevraagd om tot en met vijftien december “gepast eerbetoon en de daarbij behorende protocollen in acht te nemen”.

Dit moet dan tot aan de dag van de begrafenis op vijftien december. In het perscentrum van het kabinet van de president wordt een dag voor de begrafenis van Mandela een bijzondere herdenkingsdienst gehouden. President Desiré Bouterse woont in Zuid-Afrika de rouwplechtigheden bij. Het staatshoofd roemde voor zijn vertrek het leven en de verworvenheden van de Zuid-Afrikaanse leider: “Mandela’s bescheidenheid en inzet voor zijn versie van een ideale wereld zijn ongekend.”

“Nelson Mandela zal voor mij persoonlijk, alsook voor vele anderen, een grote inspiratie blijven voor volharding in het geloof dat het creëren van een betere wereld voor ons en onze kinderen wel degelijk mogelijk is. Een man die leefde met het idee van vrijheid maar, meer nog, bereid was te sterven voor echte vrijheid”, aldus Bouterse. In Nickerie is ooit een straat vernoemd naar de man die een grote rol speelde bij het afrekenen met het systeem van apartheid.


39 REACTIES

 1. De gedachtegoed en erfenis van Nelson Madela staat haaks op het handelen van Bouterse. Dat Bouterse hem als inspiratiebron ziet is gewoon te walgelijk voor woorden.
  Mandela zou ook nooit gewild hebben dat een coupe met 15 doden plaats zou hebben gevonden. Of een complete dorp uitgemoord zou worden oa 60 executies voornamelijk vrouwen en kinderen of het doodschieten van 12 inheemsen. Ook smokkelen van verdovende middelen staat haaks op zijn gedachtegoed. En recent censuur toepassen op het jeugdjournaal. Is dat dan democratie. Bouterse is een dictator.


  Maak melding

 2. Dat ophemelen van mensen is iets wat Mandela nooit zou hebben gewild.
  Mandela was een praktisch mens en koos dat wat het beste voor zijn land was.

  Dat was samenwerken met de blanken. Daar hoorde vergeving bij.
  Maar ook de zwarten hadden wat te vergeven. Dat wist Mandela als geen ander.
  Het moest dus van twee kanten komen.

  Als er een burgeroolog was gekomen dan waren er miljoenen doden gevallen.
  De Britten en de VS hadden het nooit goed gevonden dat de olie, diamantmijnen , goud en uraniummijnen in handen waren gevalllen van de chinezen of russen.

  Dus nogmaals Mandela had geen keus.
  Dat hij daarna zich inzette voor de verzoening prijst hem.
  Helaas maken zijn opvolgers er een puinhoop van.
  Corruptie en zelfverrijking.

  Dus de gewone man is er niks op vooruit gegaan.


  Maak melding

 3. Quote Mandela

  “‘Tijdens mijn leven heb ik mij gewijd aan de strijd van het Afrikaanse volk. Ik heb gestreden tegen blanke overheersing en ik heb gestreden tegen zwarte overheersing. Ik heb het ideaal gekoesterd van een democratische en vrije samenleving, waarin iedereen samenleeft in harmonie en gelijke kansen heeft. Het is een ideaal waar ik voor leef en dat ik hoop te bereiken. Maar als het moet, is het een ideaal waarvoor ik bereid ben te sterven.”

  – verklaring voor de rechtbank tijdens het Rivonia-proces, 20 april 1964.

  BOUTERSE MOET ZICH KAPOT SCHAMEN !


  Maak melding

 4. Waarom een week van rouw? Wat een hypocriet zeg.
  Trouwens waarom praat iedereen dat mandela het zogoed gedaan heeft.
  Er heerst nog steeds honger en armoede in dat land , de kloof tussen arm en rijk is steeds groter geworden en de hele fam van mandelea zit in hoge functies in dat land.
  Trouwens mandele is geinspiereerd door wijlen mahatma gandhi ,hoor je iemand daarover praten .
  Die man is doood laat hem rusten in vrede en laat afrikanen zich nu bewijzen als ze het zo gemeend hebben met zijn ideen


  Maak melding

 5. -Wat ik niet snap is het volgende:::

  =Een week van nationale rouw voor Mandela met alle respect, maar een jeugd journaal wordt plotseling 10 minuten afgebroken vanwege het feit dat er een uitzending over de de nagedachtenis van de 8 december moorden zou worden uitgezonden.

  =Mandela wordt opgenomen in de geschiedenis, en Bouterse zijn daden mag vergeten worden.

  @kolibri, het zal misschien nog twee eeuwen duren voordat het goed zal komen in Afrika. Reden::: teveel macht, corruptie en eenheid die nog steeds niet in die landen aanwezig zijn.
  -Zie maar de vele presidenten die zich rijk hebben gemaakt met hun familie en vrienden en de rest blijft letterlijk arm.
  -Zie ook maar de splitsing onder Mandela zijn partij waar er helemaal geen eenheid is.

  =Ik hoop op vrede, rust en eenheid voor een ieder op de hele wereld.


  Maak melding

 6. Desi en co keren vanavond terug via Brazilië naar Suriname. Dit bevestigt aap Limburg tegenover Starnieuws. DEA moet dat stuk stront in Brazilië aanhouden of ontvoeren. Chance of a lifetime. Afvoeren die handel en gevangen zetten in Guantánamo Bay of andere ondergrondse CIA bunker. Net zo lang waterboarden tot hij scheel begint te kijken en zelf vraagt om euthanasie. Deze beest verdient geen proces.


  Maak melding

 7. JAja jullie uitspraken en wensen zijn heel mooi maar jammer voor jullie het zal niet baten en geloof mij hij zal jullie nog overleven ook negatieve oproer kraaiers GOD BLESS hahahaaaaaaaaaa.


  Maak melding

 8. Ik wil niet vervelend klinken, maar met alle respect voor the big Mandela, wat heeft hij voor Suriname gedaan???
  Bouterse moet zich schamen, verwacht hij ook zoiets na zijn dood?? Waarmee denkt Bouterse dat hij bezig is, is de dag van zijn begrafenis alleen niet goed?? Men gaat mij rascistisch vinden maar vraag aan de gemiddelde boslandcreool wie Mandela is?? Dus laten we mekaar niet voor de gek houden!!!


  Maak melding

 9. Een week van nationale rouw ? wat een grap. Een week feest en vakantie vieren in Z-Afrika over het lijk van een groot wereldleider.Wat een smerige hond die DDB. en boegroe hoe durf je de naam van GOD in die smerige bek van je te nemen ?


  Maak melding

 10. @Koos,

  Mandela heeft zelfs hun vergeven, die gedurende de Apartheidsregime duizenden hebben vermoord.(Sharpville en Soweto)
  Jouw probleem is gewoon die blinde haat!
  Grow up!!!!


  Maak melding

 11. @medo en kolibri
  Gelijk hebben jullie.
  Wat heeft Mandela voor Suriuname gedaan?!
  En van de moordenaar bouta is het heden bekend dat hij iedereen die Niks voor Suriname doet, medailles van de hoogste orde opspeld. Denk aan dj Chuky enz….


  Maak melding

 12. @John2
  JIJ BENT DE GROOTSTE IDIOOT HIER !!!!
  Wij hebben bouta niks gedaan en wij zitten niet te wachten om vergeven te worden door hem!!!
  Hij heeft de mensheid in Suriname kwaasd gedaan en daarvoor zullen wij hem NOOOIT vergeven!!!
  Als Mandela de wereld wil vergeven is dat zijn probleem ,wij zijn geen mandela’s en de moordenaar bouta gaat niet vergeven maar GESTRAFT worden!!!!


  Maak melding

 13. Week van nationale rouw voor Mandela in Suriname

  als nelson mandela door europa/usa echt gerespecteerd en ook geeert zou worden,dan,zouden zij ook een week als rouw en repsect voor hem tot stand gebracht hebben.

  maar neen,daar wordt niet naar gekeken,’gaan zij hem echt de laatste eer bewijsen,of is het maar schijn.

  de regeerders van nu hebben geen vredige aanblik van de wereld dan alleen maar heersen en controlen,verdelen en heersen,en dat hebben zij in de afgelopen 20 jaren bewezen.
  nelson mandela die onderworpen was aan hun spel regels heeft zijn best gedaan voor een mentale herforming(onder hun) dat op vrede gebasseert was,door zijn inspanning heeft hij hun laten zien dat het wel mogelijk is dat de volken in de wereld zelfstandig maar toch in harmonie en vrede samen zouden kunnen leven als zij(DE WERELD LEIDERS)zich daarvoor 100% in zouden zetten,’er zijn genoeg ideen van hem onderschept waarmee nu op dit moment wordt gewerkt maar vaalende is omdat de manier van uitvoeren zij niet beschikken,zij kunnen geen goede sociale orde,economische orde,maatschappelijke hoedanigheden of natuurlijke levens belangen realiseren of tot ballans brengen en houden,altijd als er eentje is die het beter kan,klakken zij als dom af of die wordt via media op negatieve manier beklad,’het zijn oorlogzuchtige mensen,dat zijn zij vroeger geweest en dat zijn zij nu ook en dat zal zo blijven,”hoe kan jij zo iemand als vriend hebben of zaken mee doen,jij weet bij voorbaat dat het een gaos gaat worden……ons land was daar ook voorbeeld van,van wat zij allemaal aangericht hebben.

  en voor de haters;president Bouterse heeft zijn mening uit gesproken,niet alleen dat,maar heeft het ook voor de surinaamse bevolking gedaan,’wat is daar mis mee.

  voor jullie info;tijdens de revo dagen in afrika onder nelson mandela,zijn er veelmeer mensen vermoordt door europese troepen dan door de troepenmacht van nelson mandela,nelson mandela heeft ook zijn leven moeten verdediggen tegen verraders en buitenlandse machten,hij heeft ook enkele van hun moeten neerschieten anders zou hij die dagen niet overleefd hebben.
  tijdens zijn gevangenschap is zijn vrouw winnie mandela de strijd verder aangegaan en heeft ook heelveel onder haar bevolking tot stand kunnen krijgen.

  nelson mandela was een goede man maar werdt teveel afzijdig gehouden en daar heeft de media en andere hoog geplaatse personen bewust aan meegewekt.

  is het niet opgevallen aan de laaste media beelden tijdens zijn verblijf in de ziekenhuis dat hij liever niet met hun in zee gegaan was en er spijt van had.


  Maak melding

 14. @SRA
  Europa en mandela hebben een geschiedenis samen.
  Suriname en mandela hebben geen geschiedenis samen. Mandela is nooit lijfelijk aanwezig geweest in Suriname,de 15 dec slachtoffers wel,waarom geen rouw week voor hun dan?!


  Maak melding

 15. @John2
  Ik ben geboren als een mens en gezegend met hersenen en wijsheid ,en jij….?!..of jij hebt hersenen zonder wijsheid of gewoon wijsheid maar geen hersenen.


  Maak melding

 16. @sra

  zolang hun moordenaar[dec 8 slachtoffers] niet is gestraft gaat de periode van rouw nog steeds door.De nabestaanden noch de slachtoffers in hun graf,hebben heden de eeuwige rust gehad en dat zal alleen gebeuren als hun moordenaar gestraft is geworden,dan kunnen wij uiteindelijk de periode van rouw afsluiten!!


  Maak melding

 17. Bouterse en de zijne doen mee met het herdenken van Mandela,.

  Nelson Mandela is voor velen een insperatie bron geweest.
  Ik ga ervan uit dat Bouterse gisteren goed naar de rede van Obama heeft geluisterd en natuurlijk kan zelfs obama op vele punten verbeteren, maar Bouterse wat je nu doet vind ik een beetje schijnheilig van je.

  Nelson Mandela kenmerkte zich door zijn uiteindelijke opstelling ten opzichte van zijn onderdrukkers.
  Vergeef ook al hebben ze je pijn gedaan was feitelijk het motto van Nelson Mandela.
  Dat vergeven moet dan van 2 kanten komen.
  Bouterse als jij op een waardige manier een van de grootste presidenten en voorvechter van de Vrede, onderdrukking en onrecht wil gedenken, zou jij er goed aan doen omstreden wetten die jij er door hebt gedrukt om jezelf en je vriendjes te vrij te pleiten denk aan de December moorden, deze wetten weer terug te draaien.
  En sta je echt voor een land in welke jij de bevolking boven jezelf stelt je bent immers president.

  Nee Bouterse het feit dat jij naar Zuid Afrika bent gegaan om een groot leider de gedenken vat ik op als een schijnheilige scheinbeweging van je en ik ben bang dat jij totaal geen respect hebt voor Nelson Mandela, of je bent totaal niet op de hoogte met waarvoor Nelson Mandela stond.
  Hieronder een mooie quote van Nelson Mandela, ik zeg lees deze goed door en dan snap jij misschien waarom Mandela geliefd was en in vele harten zal voortleven, bij miljoenen mensen over de hele wereld.
  Nelson heeft er voor gezorgd dat o.a zwarte mensen een stem hebben gekregen.

  ‘We sluiten een verdrag waarmee we een samenleving zullen helpen opbouwen waarin alle Zuid-Afrikanen, zwart en blank, trots kunnen rondlopen, zonder angst in hun hart, verzekerd van hun onvervreemdbare recht op menselijke waardigheid – een regenboognatie die vrede heeft met zichzelf en met de rest van de wereld’ (Tijdens de inhuldiging als president op 10 mei 1994)

  ‘De apartheid blijft zichtbaar in de lekkende daken en de verweerde muren van de krotten; in de opgezwollen buiken van de kinderen die honger lijden; in de duisternis van huizen zonder elektriciteit; en in de zware emmers vol troebel water die de vrouwen van het platteland over lange afstanden moeten sjouwen om ermee te koken en hun dorst te lessen’

  En nog kenmerkender van Mandela was dat hij niet op jacht was naar eeuwige rijkdom door deze te verkrijgen door president te zijn.

  Jij bent president en je regelt geen ene moer voor je bevolking, je zoon is een crimineel en jij bet ook al veroordeeld als crimineel.
  Nog steeds bestaat het vermoeden dat jij ondanks het president zijn nog steeds inlaat met criminelen en zelf ook crimineel gedrag vertoont, het feit dat je zoon verdacht word van het hebben van banden met terroristiche organisaties zegt mij al dat de zogenaamde president die wij op dit moment hebben er een zware vinger in het.

  Bouterse als jij Nelson Mandela wil gedenken, dan zou je naast de afgekondigde rouwperiode per direct aftreden en datzelfde eisen van de overige leden van deze regering.
  Dan bewijs je een Groot Man “Nelson Mandela” respect.


  Maak melding

 18. ray

  probeer jij recht voor de slachtoffers te spreken of spreek jij vanuit een diepe haat tegen president Bouterse(in jou bericht staat;moordenaar).
  ray,iedereen en niemand uitgezonderd zal ooit voor de grote rechter staan(de schepper van het leven)om een ieder hart te wegen,als jou hart zwaar bevonden is,zal het betekenen dat jij niet oprecht in het leven gestaan hebt,maar,als jou hart in ballans blijft,betekend het dat jij een rechtvaardig leven geleid hebt.

  heb jij een hekel uit rasictische redenen tegen pres Bouterse(omdat hij een nengre is) of heeft hij jou persoonlijk iets misdaan,’wat is jou haat tegen hem.

  als er in andere landen een herdenking of rouw gehouden wordt,doen zij dat voor hun gevallenen en nabestaanden.
  jij houd jou zelf voor de gek als jij zegt;dat wij dan die periode van rouw zouden af kunnen sluiten als die moordenaar gestraft is,’welke moordenaar,of bedoel jij pres Bouterse,’droom maar lekker.

  jij en vele redimusus,haters en tegenstanders zeggen dat jullie vrede voor het surinaamse volk willen,maar,ondertussen schelden jullie het volk en de regering uit,wat voor een vrede willen jullie dan,of,weten jullie niet dat zonder rechtvaardigheid er nooit vrede kan zijn.


  Maak melding

 19. Bouterse the wannabe Mandela,zielig!

  Ik stel voor dat hij een week lang
  het Surinaamse volk recht in de ogen kijkt
  en een diepe buiging maakt.

  En als hij nog een beetje zelfkennis en eigenwaarde bezit
  laat hij zich nooit meer uit over Mandela,Ghandi,of een andere grootheid,en als hij wat geleerd heeft van de grote Mandela
  is het nu de gelegenheid om alles open en eerlijk op te biechten,z’n onmenselijke amnestiewet terug draait,vergiffenis vraagt,en eventueel zijn straf zonder morren ondergaan.

  Mandela is dood Leve Mandela.


  Maak melding

 20. Ooit zei Mandela over zijn verjaardag tegen zijn landgenoten: Maak er geen vrije dag van maar ga gewoon aan t werk en naar school. Je kunt me het beste gedenken door aan te pakken. Als Suriname Mandela wil gedenken mag het zich richten op werk en scholing. Gedenk hem op die manier maar maak er geen show van “week van Nationale rouw”. De vlag op zondag OK. maar verder werken en nog eens werken kondremangs ! Zo breng je vooruitgang.


  Maak melding

 21. Zie hier hoe een gezegend mens met hersenen en wijsheid zijn dag door brengt!
  Maar gelukkig heeft men vandaag de dag hele goede tabletten tegen hypertensie.


  Maak melding

 22. haters,jullie bedoeling is om pres Bouterse de schuld van alles wat in suriname gebeurt te geven,om hem,van zijn positie weg te krijgen,en dat is het zelde wat nedeuro wil.
  maar pasop,als de waarheid gesproken gaat worden,denk ik dat een heleboel van jullie met hangende kaken zullen staan,’wie met een vinger naar een ander wijst moet uitkijken dat er geen grotere oordeel op hem zit te wachten.


  Maak melding

 23. Voor degenen die in rancune en haat leven, kan Mandela NOOIT een voorbeeld zijn.

  Deze dag van Nationale rouw is dan ook niet voor jullie bestemd.

  Nemen jullie deze hele week lekker wat teugen uit die azijnfles, it will set you free.

  Voor de President en alle andere vergevingsgezinde Surinamers is deze hele week een week van bezinning en rouw.

  RIP MANDELA


  Maak melding

 24. 1 week van nationale rouw is wel een beetje overdreven en helemaal niet volgens denkwijze van Mandela,die man wilde helemaal niet in de spotlight.de dag waarop hij wordt begraven de vlaggen halfstok,en de kerken gedenken hem in hun gebed aansluitend 1 min stilte dat is wat hij zeer op prijs zou stellen.


  Maak melding

 25. Bouterse heeft nimmer berouw getoond voor de 8 december moorden, nimmer enig spijt betuigt aan de 8 december nabestaanden.
  Daarbij ontkent hij part noch deel te hebben gehad aan 8 december en dat hij ten tijde van de moorden niet ter plekke was.
  We hebben te doen met een persoon die zijn met bloed besmeurde handen in onschuld probeert te wassen.
  De paarsen vinden dat wij hem hiervoor moeten vergeven!

  -Uw zonden zullen pas worden vergeven indien u OPRECHT, vergiffenis hiervoor vraagt.


  Maak melding

 26. “Mandela was het ultieme symbool van waardigheid en niet-aflatende toewijding voor de revolutionaire strijd, voor vrijheid en rechtvaardigheid, een profeet voor eenheid, vrede en verzoening.”

  Dat is Bouterse en zijn maatjes absoluut niet!!!! Bij hun gaat het alleen om goede sier te maken met de heer Madela.(Groot in woord maar klein in daden. Dat zijn de padvinders van Bouta!!!

  Groet, Ram Ram, Goeda Hafies(Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 27. @sra

  De 15 slachtoffers zijn burgers van Suriname geweest . Ze hoeven echt niet een direkte naaste familie van je te zijn om over ze te rouwen. In hun plaats konden 1 van deze 15 slachtoffers ook je broer ,je vader je zoon of je man zijn geweest!Ik praat als een burger wiens medeburgers op brutale wijze om het leven zijn gebracht zonder te weten waaraan zij dit verdiend hebben.
  Suriname kent geen vrede.Die vrede werd in 1980 verstoord door je baasje toen hij een coup pleegde uit Eigen belang! Daarna volgden de dec moorden,moiwana slachtingen,telefooncoup,bouta amnestie ,allemaal uit Eigen belang ,het volk van Suriname heeft geen baat hierbij.En wat denk je dat dinootje gevangen zit omdat hij dit deed in belang van land en volk, neen hoor dat deed hij om Eigen belang!!
  Een moordenaar een moordenaar noemen heft niks met racisme te maken . Zolang de nabestaanden geen vrede hebben en moeten vechten om gerechtigheid voor hun geliefden kan je gerust zeggen dat ze nog rouwen.
  Na de begrafenis van mandela is de rouwperiode al om en ieder in afrika is tevreden en blij dat ze de rouwperiode dansend en zingend hebben afgesloten.Ze hoeven niet gelukkig niet te wachten op een moordenaar die nog berecht moet worden in de dood van mandela.
  Bij ons loopt de moordenaar nog rond in ons midden met amnestie en je denkt dat wij moeten stoppen met rouwen om de slachtoffers?!
  De empire van je baasje is aan het afbrokkelen. Zijn zoontje zit gevangen in Amerika, alhoewel zijn hart kapot gaat van verdriet doet hij alsof er niks aan de hand is no big deal denkt hij,de wonderen zijn de wereld nog niet uit volgens hem.De Here God zal hem doen lijden en de genade slag volgt gauw en dan is het afgelopen met je baasje.


  Maak melding

 28. Een week van nationale rouw is gewoon belachelijk,Bouterse probeert een gevoel dat hem maar steeds blijft achtervolgen (moorden) op deze manier een plekje te geven.


  Maak melding

 29. Speciaal voor “Koos” en trawanten.

  Beste Koos,
  Denk je ook niet dat m.n. de Nederlandse koning als nazaat van de Hollanders die de APARTHEID hebben geïntroduceerd in Z-A(Hendrik Verwoerd geboren op 8 september 1901 te Amsterdam),zich moest schamen om persoonlijk bij de plechtigheid aanwezig te zijn?

  Het miserabele leven van Madiba(o.a. 27 jaar gevangenschap)is het directe gevolg van de Hollanders met hun Apartheid!!

  Dus, beste Koos houd jij je grote muil maar heel gauw met je aanval over Bouterses aanwezigheid.


  Maak melding

 30. Wat gaan se rauwen? Gaan we nu in swart gekleede kotomissies sien die al jangkent door de straaten van Surinaam gaan loopen? Wat gaan se sgreewe? Mi Gado, Mandela dede, Aai mi gado, Mandela dede. Oting a go opo? 3 day a psa, a no opo ete. Mi gado, mandela dede foe alteit?


  Maak melding

 31. Ray
  Ik vind jou uitspraken en vooroordeel erg zwak.

  En trouwens,ik ben een man,en niet die dame op face book die zich sra bruja noemt,zij is nederlandse ik ben geboren in suriname en heb niks met haar temaken.

  Jij legt uit over wat god met bouterse zou moeten doen,ray,dat beslis jij niet.
  Als het de schepper(god)behaagd dat pres Bouterse president van suriname is en blijft,dan is dat zijn wil,en daar kan jij niks aan doen.


  Maak melding

 32. Ray
  Het zijn inderdaat surinaamse burgers en soldaten geweest die hun leven tijdens de su oorlog verloren hebben,jij en trawanten mogen ook weten dat ik ook familie tijdens die oorlog verloren hebt,maar ik geef niemand de schuld,ook niet pres Bouterse.
  Ik ben niet haat dragend m.a.w.als jij de ene schuld geeft,dan zou jij dat ook met de gene moeten doen die aan die oorlog mee gedaan hebben,maar aangezien het een initiatief van nl is geweest en uit de hand gelopen is,krijgt ineens Bouterse de schuld van alles,’vind jij dat rechtvaardig.
  Natuurlijk had het op een vredige manier kunnen gebeuren,maar het was oorlog,en bij oorlog vallen er doden.
  Er zijn meerdan 15 mensen tijdens die oorlog omgekomen,waarom dan wordt er alleen over 15 gesproken,vind jij het dan niet vreemd.

  Ray,zolang wij de sura(surinamers)ons tegen elkaar laat ophitsen,zullen wij nooit een waardige natie worden of zijn.

  Jou haat is geen natuurlijk proces maar een mentale en
  Geestelijke afbraak dat jij voor jou zelf in de hand grwerkt hebt,ik weet dat jij niet helder kan denken ,om,een positieve mening te posten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.