‘Suriname geteisterd door misbruik en corruptie’

17

PARAMARIBO, 10 dec – “De Corruptie Perceptie Index 2013 geeft aan dat ook Suriname tot de landen behoort met een score van onder de 50, hetgeen een waarschuwing inhoudt dat misbruik van macht, geheime afspraken, verdachte gunningen en steekpenningen onze gemeenschap nog steeds teisteren.” Dit stelt oppositiepartij DA 91. Het malafide gedrag zal zich voortzetten zolang het loont om corrupt te zijn.

Er zijn vele voorbeelden genoeg, zoals het ‘Surishopping’-schandaal, de naschoolse opvang en de onwettige gunning voor de bouw van een loods door de zoon van een minister. “Door de huidige regering wordt er geen enkele poging ondernomen om over te gaan tot onderzoek van klachten uit de samenleving, laat staan veroordeling van personen”, stelt DA 91. Het parlement wordt misbruikt om wetten te negeren en te interveniëren in rechtspraak.

Steeds meer mensen spreken zich uit tegen corruptie. Er is geen geloof in instituten meer. Juist dit mag niet. “Corrupte personen zullen voortgaan hun positie en macht te misbruiken tenzij ze ontmaskerd worden en hun handelingen consequenties hebben. Vandaag betalen wij allemaal de prijs van corruptie. We moeten het omkeren en ervoor zorgen dat de corrupten ook een prijs betalen, ongeacht of deze prijs nu politiek, sociaal of strafrechtelijk is.”


17 REACTIES

 1. EEN STELLETJES GRAPPENMAKERS IN SU CORRUPTIE HEEFT ALTIJD BESTAAN IN SU, MENEER DA91 MET U COMBINATIE!! JULLIE HEBBEN DE CORRUPTIE AANGEWAKKERD. TOEN SOMO GRONDEN GING STELEN WAAR WAS U MENEER DA91?? DUS U HEBT MEEGEWERKT AAN CORRUPTIE MENEER DA91, ZELFS DE VHP HEEFT GRONDEN GEKREGEN EN HELPEN STELEN MET SOMO! FRAPPANT JUIST DAAR ZITTEN DE MEESTE CORRUPTE BENDE!!


  Maak melding

 2. Corruptie en onderdrukking is onder palu bruma ndp Krolis caldeira barron schillevoort met de staatgreep in een nieuw jasje uitgevonden van af 1980 En dat zijn gasten die jaloers waren op Henk Aaron van NPS vooral PALU EN PNR VAN BRUMA en maar praten over koloniaal tijd met de verkiezing van 1980 zou PNR VAN BRUMA EN PALU van krolis geen enkel zetel winnen dan maar een staatgreep waar men het gelief volk is gaan onderdrukken van af 1980 wat weet Herrenberg van revolutie slavernij


  Maak melding

 3. Suriname geteisterd door corruptie en misbruik. nog een kleine aanvulling meneer Jesserund,
  Suriname wordt geteisterd door Surinamers die schijnbaar het normaal vinden om te roven, plunderen, misbruik maken van macht, moorden en niet te vergeten zich schaamteloos op te stellen. Een volk die herkent dit gedrag in zichzelf en kiezen daarom hun voorbeeldfiguur uit.


  Maak melding

 4. Corruptie is moeilijk te bestrijden.
  Als er genoeg controle is wordt het wel een stuk moeilijker. Het aannemen van mensen met een bewijs van goedgedrag helpt ook. Er is nog een lange weg te gaan om dit fenomeen de kop in te drukken.


  Maak melding

 5. Surinamers hebben deze regering toch zelf gekozen ? Laat ze dan vooral niet klagen over misstanden. Wat verwacht je anders van moordenaars, verkrachters en drugscriminelen ?

  Ik geef geen moer om de suri’s die nu lopen te klagen over corruptie ! Ik vermaak ne wel met mijn vrouwelijke bos djoeka’s !!


  Maak melding

 6. Rene , voorspelbare reactie van de (paarse) Surinamer het ligt altijd aan de ander, en het is niet waar, het is niet waar, het is niet waar, stelletje na papagaaiers van baas Bouta


  Maak melding

 7. Corruptie?????????? Die is alom aanwezig, zoals in zovele landen ter wereld.
  Corruptie wordt aanwijsbaar door het boven de tafel uit te voeren dus is het publieksgeheim zoals in Suriname.
  Corruptie wordt niet aanwijsbaar door het onder de tafel uit te voeren dus is het geen publieksgeheim maar is het bekend bij een beperkt aantal personen vaak genoeg de regeringsleden zelf en hun omgeving alsook de rijken onder de samenleving.

  Corruptie moet bestreden worden maar kan niet worden uitgeroeid (gelijkenis met de griep virus, bestrijden maar uitroeien lukt nooit).
  Door hoge straffen en drempels (letterlijk en figuurlijk) op te leggen wordt het economisch principe dan ingevoerd t.w. hoe hoger het risico (hoe hoger het bedrag / waarde) des te hoger de straf zal uitvallen inclusief het ontnemen van alle waarden die gelinkt worden aan de fraude zelf.

  Alleen de voor Suriname is:
  Willen wij corruptie aanpakken of niet.
  Zelf denk ik dat de regering(en) zich duidelijk hierover spraken door de anti corruptie wetsvoorstel niet in stemming te brengen.
  De grootste tegenhouder hiervan is de president himself die zo waarlijk moet vrezen dat hij dan net meer zal worden gekozen als president.
  Ook enkele, publieksgeheim bekenden, parlementsleden en prominenten zoals Somo – Brunsi en bekende rijken in Suriname werken dit wetsvoorstel af.

  Maar ja de Suri samenleving accepteert, lacht en blijft zoals altijd lekker op zijn gat zitten / liggen totdat de volgende aankomt om hen letterlijk te nemen zowel voor als achter.
  Kijk naar landen waar een volksopstand wel zoden aan de dijk legt. Wanneer durven de Suri’s eindelijk op te staan.


  Maak melding

 8. IK, ben het met jullie eens corruptie moet aangepakt worden maar het lijkt mij erg moeilijk want ook al in 15j heeft de vorige regering het niet kunnen aanpakken ik hoop dat het deze regering wel lukt dat te doen maar alles neemt tijd in beslag en mvr JENNIE Simons zei het al er zijn weliswaar mensen in deze regering die het verzieken en dat is eerlijk maar dat is wat je niet van de vorige regering hoorde want toen was er geen corruptie of wel neeee ik denk het niet die gasten zijn goud eerlijk of niet Hahaahaaaa .


  Maak melding

 9. We zijn al jarenlang corrupt en we zullen in Suriname nog jarenlang corrupt blijven.
  Eenvoudigweg, omdat het in ons bloed zit.
  Van regering tot bouwondernemers om maar een paar willekeurige voorbeelden te noemen, iedereen bedonderd elkaar.
  Als de Surinaamse bevolking in grote meerderheid corruptie aanvaardt als een doodgewone zaak, zal het nog generaties duren, voordat corruptie een gepasseerd station is.
  Ikzelf geloof daar overigens niet in.


  Maak melding

 10. Jaren tachtig waren misbruik van staatsmiddelen en curruptie schering en inslag. Velen die kritiek leverden werden opgesloten en afgeranseld. Het zijn dezelfde roofzuchtige leiders die delen van het volk hebben gekozen als hun leider. Onberecht nog wel. Nog even en jaren tachtig herleven, alleen zevenmaal erger zal het verworden. Ook al plaats de moderator de reactie niet, de hele wereld zal weten hoe oliedom dat deel van het volk is. Ma goed, ondertussen gaat het verder richting Suribabwe op.


  Maak melding

 11. @boegroe, ben je soms de geschiedenis vergeten dat juist deze zelfde Bouterse met zijn mannetjes de vorige regering bedreigd en onderdruk heeft gezet.

  -Deze regering had wapens en had overal zijn mensen geplaatst om in te grijpen als iets fout zou gaan.
  Dit betekent dat de vorige regering haast niets kon doen.


  Maak melding

 12. Inderdaad corruptie is heel moeilijk te bestrijden komt in alle lagen van de bevolking voor Wereldwijd.

  Maar ik erger aan mijn eigen mensen die altijd de beschuldigende vinger richting de Noordzee wijzen, wij zijn uitgebuit!!!!!!!.

  Maar wie buit Suriname nu uit ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿


  Maak melding

 13. CIVD – Corrupte Idioten Van Desi.

  Zie de nieuwe leden van de Corrupte Idioten van Desi en deze kerels gaan straks de boel terroriseren in Suriname.

  De verkiezing nadert langzamerhand en Desi is al begonnen met het instaleren van zijn nieuwe bende die alles moet doorspelen naar de Mafia Baas Desi.
  Er bestaat straks geen vrije verkiezing meer, doch wordt alles gecontroleerd door deze Mafia geheime dienst.


  Maak melding

 14. @boegroe
  Vergeet aub niet dat tijdens de vorige regering, minsters en een ex minister in het gevang zijn beland, men heeft toen niet gewacht op een anti corruptiewet. Als er genoeg vermoedens en bewijzen zijn moet de regering de rechterlijke macht vragen om een onderzoek.
  Waarom doet deze regering dat niet, verschuilt men zich achter een “Neks no fout gedachte”, of wil men de “goeie” naam van de NDP hooghouden met als gevolg dat partijleden ten koste van de belasting betaler zichzelf met miljoenen verrijken?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.