Executie Surinaamse Inheemsen ‘niet vergeten’

56

PARAMARIBO/AMSTERDAM, 10 dec – De moordpartij op twaalf Inheemsen eind jaren tachtig krijgt mogelijk toch nog een justitieel staartje. Wonnie Sabajo van de activistengroep ‘Dwaze Moeders van Suriname’ overweegt een aanklacht tegen toenmalig legerbevelhebber Desi Bouterse. Dat de twaalf werden geëxecuteerd door rebellengroep Tucayana Amazones wordt Bouterse aangerekend.

Volgens Sabajo werd de groep gefinancierd door het leger in de oorlog tegen het Jungle Commando. Hoewel een beroep is gedaan op de toenmalige burgerregering om een onderzoek in te stellen, gebeurde er niets. Het moet er nu wel van komen. “Ik offer mezelf op. Er moet een onderzoek komen en de hoofdverantwoordelijken moeten voor het gerecht worden gesleept”, zegt Sabajo tegenover de Ware Tijd. Er is hulp gevraagd bij het comité Herdenking Slachtoffers Suriname.

Onder meer wordt gekeken welke juridische wegen openstaan. Bij Wonnie Sabajo overheerst de indruk dat de Surinaamse samenleving de twaalf mannen zijn vergeten: “Zo te zien zijn onze mannen geen mensen of hadden ze helemaal geen recht op een eerlijke rechtsgang?” De lijken van de twaalf zijn nooit gevonden. De activiste, zus van één van de slachtoffers, heeft zelf de wijk moeten nemen naar Nederland. Ze zegt bedreigd te zijn, omdat ze meer wilde weten.


56 REACTIES

 1. 2 weken geleden werd bekend dat de Moiwana slachtoffers de zaak tegen Bouterse gaan doorzetten (+/-60 doden). Nu komt deze beschuldiging (12 doden) boven op. Surinamers kunnen en mogen hun ogen niet sluiten voor deze misdaden.

  Ben benieuwd wat de paarse kakkerlakken hierop te zeggen hebben.


  Maak melding

 2. De broer van Yvonne ‘Wonnie’ Sabajo heette Pico, Pico Sabajo, en is één van de groep vermoorde ‘afvallige’ Tukayana Amazones.
  Dit gebeurde op 19 februari 1990 te Apoera en de omstandigheden van deze moordpartij wordt door inheemsen vandaag de dag nog ‘geSTIHLed’ genoemd, omdat deze mannen met kettingzagen (lees: merk STIHL…) afgeslacht zijn!!
  Deze al voorheen gearresteerde ‘groep Sabajo’ was vanuit Fort Zeelandia met een politie-helikopter daarnaar toe vervoerd voor een zogenaamde ‘reconstructie’…

  Een paar weken eerder (op 30 januari 1990) werd een groepje ‘afvalligen’ te Matta bij Zanderij door de Tukayana’s o.l.v. Thomas en Matto vermoord en daarna in een (anoniem) massagraf gegooid.
  Hieronder bevond zich ook ’n neef van Wonnie, Roël Sabajo.

  In eerste instantie werden de inheemse Tukayana’s door het leger van Bouterse ingezet als ’tegenhanger’ van het bosneger Jungle-commando van Brunswijk.
  De zogenaamde ‘groep afvalligen’ protesteerden heftig tegen het besluit van de Tukayana-leiding om hand en spandiensten aan de militairen te verlenen om de landingsplaatsen van de cocaïne-vliegtuigjes in voornamelijk het Tibiti-gebied (westelijk van Zanderij) veilig te stellen!
  Dit was de periode waarin het Militair Gezag en hun handlangers de Grote Cocaïnehandel begonnen op te zetten.
  (De rest is geschiedenis…)!


  Maak melding

 3. stre de foe stre
  wie no sa frede
  gado na wie fesie man

  a NDP ogrie moesoe wai

  we moeten deze moedige vrouw steunen

  voor ons nageslacht dat ze in een rechtvaardig land mogen wonen en recht wordt gedaan aan de slachtoffers en nabestaanden

  bouterse is een psyshopaat getuige hij als schender der mensenrechten zich durft te vervoegen bij MADIBA: beschermer van de mensenrechten

  bouterse is ziek en wordt opgeruimd


  Maak melding

 4. ga zo door , je zal je eigen lot bezegelen , je hebt geen drup eerbied voor wat ze in zuidafrica doen .
  jij met je schuil naam bent geen haar beter .
  je moet ééns in de spiegel kijken wanneer je sulke uitspraken doet , jij bent niet met verzoening bezig maar je wil je wreken , maar op deze manier maak je een laagdrempelige indruk .
  niemand gaat je serieus nemen met al die achterlijke uitspraken , je wilt gehoort en gezien worden dus je gooit alles wat je in je hebt overboord , zielig is dat want die taal die uit je mond komt heb je zeker niet van je moeder en vader geleerd SKOPOE , schande en nog ééns schande .
  Ga en laat je beter invormeren boike want dit past niet bij jou .


  Maak melding

 5. Hoe kan je de Surinaamse executies vergeten?!!!Je dierbare kinderen,vaders,ooms,buurmannen,hardwerkende mannen,nog jonge slimme geschoolde personen en noem maar op,ik denk als je dit ooit kan vergeten,ben je dan totaal uitgestorven zoals de NDPers{de Niets Denkend Partij}.


  Maak melding

 6. Waarom moeten we altijd herinnerd worden aan een geschiedenis vol ellende en tragedie. Brengt alleen maar verdeeldheid. Waarom nooit over mooie dingens die samen in dit mooie land hebben bereikt. Die zijn er wel, je moet het alleen willen zien. Ik heb vandaag zitten genieten van Mandela. 10 van zulke mannen en de wereld zou er heel anders uit zien.


  Maak melding

 7. Mandela heeft ons geleerd dat de band tussen mensen niet alleen ras, cultuur of economische belang is. We hebben elkaar nodig een een prettig leven op deze mooie planeet te hebben. Ook je zogenaamde vijanden.


  Maak melding

 8. @ARMAND
  Jij zegt:”Waarom moeten we altijd herinnerd worden aan een geschiedenis vol ellende en tragedie”.

  En wat vind je ervan dat de Nederlandse geschiedenis weinig woorden op de scholen vuilmaakt over de slavernij?


  Maak melding

 9. @ Armand
  “Go to Hel.”” Zeg dat tegen de nabestaanden van degenen die tijdens de revolutie vermist, gemarteld, of vermoord zijn geworden. By the way, with all due respect for Mandela, maar in sommige delen van Zuid-Afrika betaat nog steeds apartheid. Furthermore, de blanke minderheid heeft 70% van de rijkdommen in bezit, terwijl de Zwarte meerderheid slecht 30% van de rijkdommen beheerst. Wie houdt wie voor de gek.


  Maak melding

 10. Forumleden:
  Tijdens de vorige regering heeft het RK-Bisdom in Paramaribo tesamen met Pater Ben ten Dronhorst deze zaak publiekelijk gemaakt. Ik kan mij nog goed heugen dat het deze zelfde Indianen waren die toen een verklaring hebben uitgegeven waarin zij verklaard hebben tegen de verklaring van de Pater te zijn. Zij hebben zelfs opgeroepen dat de Pater maar met de bewijzen moest komen opdagen met het bewijsmateriaal. Again, wie houdt wie voor de gek. De pater had toen dus wel gelijk he.


  Maak melding

 11. @ ARMAND

  Mensen als jullie moeten de zeer gerespecteerd en een hoge 1e RANGS VADER des VADERLANDS zijn naam niet eens durven uit je strot te kakelen.Vader des vaderlands is geen kwaaddoener of misdadiger geweest en zoals jullie het enige dat een leegloper uitvoert,zero!Vijfde rangs figuur!


  Maak melding

 12. Zeh het de aanhangers, schreeuwend luidkeels. Jullie hebben de misdaad en moordvloek die momenteel boeven het land hangt aan jezelf te danken. wie neemt een slang of tijger in huis als huisdier, zonder het risico gebeten of opgegeten te worden. A fout a no neks is krijsen vele paarse aanhangers. Okidokee, dan maar verder met de oude gammele karavaan richting Suribabwe.


  Maak melding

 13. De Tucayana Amazonias hadden de weg naar West Suriname afgesloten. Het was overduidelijk waarom. Louche activiteiten zoals drugs, maar moord? Daar had ik niet eerder over gehoord. Even rekenen 15 man op de vlucht neergeschoten, 12 afvallige Tucayana’s vermoord en 60 mensen van Mooiwana. Totaal dus 87 moorden. Weten wij intussen alles of mogen wij nog wat verrassingen verwachten. Kan die DDB wel rustig slapen?


  Maak melding

 14. @Eduard Lupson, ooit zal de waarheid aan het licht komen.GOD’s molen maalt langzaam, maar zeker.

  @ARMAND, zolang de schuldigen nog niet berecht zijn zal men niet rusten.

  -Afgelopen zondag heeft een oudere meneer emotioneel gebeld naar radio apintie om aan te geven hoe Mijnals, die nu advocaat is en Abrahams ruzie maakten in Coronie met lijken die daar aanwezig waren. Ze hadden toen een ieder weggejaagd.
  Mijnals heeft Amnestie gekregen en Arahams is eervol ontslagen ondanks zijn fraude praktijken.

  =Ik heb een documentaire gezien vanaf 1980 tot heden kun je zeggen over de moorden, verkrachtingen branden, mishandelingen, vernederingen etc die Bouterse en Brunswijk toen hebben verricht.
  Van mij mag je weten dat de rillingen over je lijf gaan wat je hoort en ziet. Dit zijn geen leugens, maar de waarheid.

  -Zie wat in Afrika gebeurd waar men de macht heeft gegrepen!!!!


  Maak melding

 15. De demonen in hem zijn langzaam aan het uitwerken en mooi genoeg zal de eerst volgende Amnestie zeker niet haalbaar zijn.Deng bakramang baai Pampers pot gi ing wang see kaba nanga ontbijtkoek en

  @ Ira VERWOORD IETS DAT WAAR IS.


  Maak melding

 16. 10 dec. 2013

  Beste participanten op dit forum,

  De inhoud van het bovenstaande item is wel heftig en roept naar antwoorden.Antwoorden die naar alle waarschijnlijkheid niet zullen komen.

  Srika heeft vroeger, zie verder oude postings van Srika, in het binnenland van Suriname gewerkt en kent enkele families van deze jongens. Ook heeft Srika met enkele van deze jongens nog gevoetbald. Mw. Wonnie Sabajo heeft zeker het recht te weten wat met haar familielid gebeurd is en waar die eventueel begraven ligt.

  Voor de objectieve beeldvorming moet hier ook wel gezegd worden dat het Jungle Commando, van Ronnie Brunswijk, zich ook schuldig heeft gemaakt aan mishandeling en moord op Inheemsen en anderen.Het levend verbranden was daar geen uitzondering.

  Het zou goed zijn om de waarheid van dood en verdwijning in al deze gevallen te weten.Echter denkt Srika, dat het Akkoord voor Nationale Verzoening en Ontwikkeling ( 8 augustus 1992) dit niet meer mogelijk maakt, althans het moeilijk wordt om via de justitiële weg nog iets te bereiken.

  Daarvoor zijn er krachtens de Amnestiewet van 1989 wetten geproduceerd die deze overtreders van bedoelde daden amnestie hebben verleend. Een Waarheidscommissie kan hierin nog functioneel zijn.

  In bovengenoemde Akkoord voor Nationale Verzoening en Ontwikkeling, algemeen genoemd het ‘Vredesakkoord van Suriname’ wordt het leger niet genoemd. Wel het Jungle Commando, Tucajana Amazones, en zijdelings nog de Mandela groep, de Kofiemaka en de Angula groep, als te zijn de verantwoordelijken van de Binnenlandse Oorlog in Suriname.

  Wat zegt artikel 7 ‘Amnestie’ van bovengenoemd Akkoord?
  Artikel 7 ‘Amnestie’:

  1. Krachtens de Amnestiewet 1989 zal amnestie worden verleend aan diegenen die zich vanaf 1 januari 1985 tot het tijdstip van de inwerkingtreding van deze wet schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten als vermeld in genoemde amnestiewet.

  2. Degenen die betrokken waren bij de gewapende strijd van Jungle Commando, de Tucajana Amazones en andere illegale gewapende groepen, zullen ingevolge de vorengenoemde amnestiewet ook in aanmerking komen voor amnestie.

  3. De Regering zal ervoor zorgdragen dat voorzieningen worden getroffen om aan diegenen aan wie amnestie wordt verleend de nodige informatie te verschaffen inzake procedures, rechten en plichten, inlevering van wapens en demobilisatie.

  Het is verder aan jullie leden van dit forum met bovenstaande informatie een eigen mening te vormen.

  Voor Srika is een waarheidscommissie nog de enige oplossing, om zo nog de juiste toedracht van zaken te weten te komen.En daarna moet verzoening en reiniging plaatsvinden.

  En wie de informatie van deze posting van Srika maar niets vindt, die geve maar de minpunten.
  Srika


  Maak melding

 17. Beste mensen…
  …jammer genoeg tel ik er zo een handvol, van die nog nooit van de weerzinwekkende moorden te Matta en Apoera gehoord hebben!

  Maar daar zijn meerdere oorzaken debet (dus schuldig) aan!
  Buiten de repressie die de familieleden van de indiaanse slachtoffers in Suriname (en soms tot in Nederland!) gevoeld hebben, die tot voorzichtig manoeuvreren noodzaakte.
  Vervolgens de -soms spijtige- timide houding die bij de inheemsen in ’t algemeen aangenomen wordt. En (nog vervelender) de véél mindere aandacht die deze zaak heeft gekregen bij (de organisatoren van) de jaarlijkse 8/9 december-herdenking in de Mozes & Aäron-kerk.
  (Die ‘mindere aandacht’ heb ik destijds zelf kunnen constateren tijdens de eerste ontmoeting met de Dwaze Moeders, december 1990).

  Dit jaar kreeg Yvonne Sabajo dan tóch een goed podium in Amsterdam voor haar verhaal als nabestaande, en als één van ‘de Dwaze Moeders van de Mamabon’ (Paramaribo, voorjaar 1990).

  En nogmaals voor de geïnteresseerde lezer: gisteren is door de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV) een plechtige bijeenkomst geweest in het kader van de Dag voor de Mensenrechten (aan de Sophie Redmondtstraat).
  Hierbij werd door de voorzitster nogmaals verklaard dat er tussen 1980 en 1992 zeker honderdvijftig (150)! mensenrechtenschendingen in Suriname hebben plaatsgevonden.

  Met de ‘meer bekende’ in het achterhoofd kan men een globale schatting maken van ALLE moorden, verdwijningen of martelingen…

  KEN UW GESCHIEDENIS!!


  Maak melding

 18. Aangezien het land z’n eigen rechtsstatelijke problemen niet kan oplossen en tot een oplossing kan komen wordt het tijd dat het buitenland gaat helpen.

  Niets functioneert:
  1) de krijgsraad werkt niet,
  2)het constitutionele hof is er niet,
  3)de wet om het constitutionele hof mogelijk te maken heeft geen aandacht van regering en wetgevende macht,
  4)de waarheidscommissie wordt niet op poten gezet.

  Het lijkt mij dat de belanghebbenden/slachtoffers van 8 december, Moiwana en nu de Dwaze moeders zich tot de Organisatie van de Amerikaanse Staten en Inter Amerikaanse hof voor de rechten van de mens zouden moeten kunnen wenden.

  Voor alle roeptoeters die zoveel anti geluiden maken voor u de kans om deze inspanning te sponsoren en een steunfonds 8 december/moiwana/dwaze moeders op te richten en hun terechte actie voor gerechtigheid te ondersteunen.
  Wat dollars, euros en SRD’s doen meer dan geroeptoeter alhier en op andere fora.


  Maak melding

 19. In Surinaam iedereen vergeet alles. Wanneer verkiesing kom en partei strooi met geld en kadoo, dan iedermens niks meer herinner. Herinnering is pein. Kadoo is mooi. Mense zoek tog naar mooie dinge? Naar graatis alles? Tok niet naar waarhijt en regt?


  Maak melding

 20. @Srika…
  …dat vanwege de ‘Binnenlandse Vrede’ (die van Kourou) er een amnestie is gekomen voor de periode van 1985 tot 1989 laat dat onverlet.
  Toch zijn er (méér dan je zou willen) nog verscheidene onopgeloste misdaden (zie m’n post hierboven), die vragen om opheldering EN berechting!!

  Vooral dat laatste is belangrijk, om zodoende een eventuele weg vrij te maken voor de z.g.h. Waarheidscommissie en mogelijke Verzoening (zonder dát blijft Suriname tot in lengte van jaren ‘zwerven’).


  Maak melding

 21. Vandaar dat deze bouterse zich zelve het kleine indiaanse jongen noemde.
  De indianen zijn wakker ze komen nou uit hun hangmat.
  Nou zijn sjerp wordt nog strakker.
  dankzij de OAS,komen er nu veel verhalen naar buiten.
  De geest komt uit de fles.Bouta faja,
  Laat hij schuld bekennen.


  Maak melding

 22. John Osborne heeft eens een boek geschreven : Don’t look back in anger.
  Ik ben altijd geneigd, dat ook te doen, maar er zijn dingen, die je wel kunt vergeven, maar niet kunt vergeten.
  Er zijn in de jaren tachtig zoveel moorden gepleegd, dat iedere keer weer een nieuw stukje waarheid aan het licht komt.
  Het zal alleen heel weinig helpen.
  Zolang Bouta aan het bewind is, zal alles worden vertraagd om de waarheid aan de dag te laten komen.
  Op dit punt zijn wij allang geen rechtstaat meer, maar een bananenrepubliek.
  Deze regering heeft integenstelling tot 10 jaar regering Venetiaan een aantal zaken weer tot ontwikkeling gebracht.
  Het is alleen zo jammer, dat de waarheid over het eigen verleden van Bouta en zijn club met alles wat maar mogelijk is, wordt bedekt.
  Bigi bigi saka.


  Maak melding

 23. De geschiedenis van Suriname is altijd geschreven met zweet en bloed, beginnende met de bekende spaanse bokken, radbraken, vierendelen. You just name it. De dingen van onze tijd vormen slechts een trailer van die film!


  Maak melding

 24. Overigens @Srika…

  …vertelde Yvonne zondagavond aan de toehoorders in de Mozes & Aäronkerk, dat de jongens nadat ze ‘gezaagd’ waren, in de Nickerie-rivier gedumpt zijn: dus van een graf is toen geen sprake geweest!

  En @Medusa…
  …ben je de Gran Krutu (vanwege de a.s. ‘weg te moffelen’ grondrechten) van 2011 vergeten, waar de toenmalige voorzitter v/d Vereniging Inheemse Dorpshoofden (VIDS) de heer Ricardo Pané een woordenwisseling met President Bouterse had?
  En hem aldus: “Wan Pikin Ingie Boi” noemde (“een kleine indiaanse jongen”)?!


  Maak melding

 25. Zelf de indianen keren zich tegen de “opper indiaan”,…begin van het einde Bouterse tijdperk is begonnen,…Suriname gaat een nieuwe verfrissende toekomst tegemoet,…


  Maak melding

 26. Vergeet Moiwana niet.
  Vergeet de moorden die werden aangericht door de Tucajana’s de moordinstrument van Bouterse niet.
  Vergeet 8 december niet.
  Vergeet Gooding en Hawker niet.
  Vergeet de talloze onopgeloste doodoorzaken/moorden niet tijdens het militaire regime.
  Vergeet de blinde muren niet.
  vergeet de repressie niet.
  vergeet de armoede niet.
  vergeet de plundering van de staatskas niet.
  Vergeet de verpaupering van het Surinaamse volk niet.
  vergeet niet dat de militairen hebben geroofd en dat Bouterse één van de rijkste mensen is in Su.
  vergeet niet, vergeet niet.


  Maak melding

 27. @ JoJo
  Goed plan, en zeker voorstander van zo een steunfonds.

  Van belang blijft steeds weer de gepleegde misdadige moorden van dec. 82 onvermoeibaar te blijven benoemen/ beschrijven/ presenteren als misdrijven tegen de menselijkheid. Die verjaren nooit.
  En de (juridische) ondersteuning bij de gang naar de OAS en het Inter Am. Hof


  Maak melding

 28. Ik heb de posting van Srika gelezen. pragmatisch, realistisch maar wij moeten begrijpen dat we geleid worden door onze emoties.
  Wij zullen nooit kunnen begrijpen dat moord, bewuste moord, moord met voorbedachte rade ongestraft blijven.
  Wetten kunnen niet bepalen hoe we over bepaalde dingen.
  In geen enkele cultuur wordt moord vergeven.


  Maak melding

 29. 10 dec. 2013

  Beste @Engel!,

  Bedankt voor je reactie.

  Srika werkt altijd met feiten.
  Het zeggen dat je gehoord hebt dat de jongens gedood zijn m.b.v. een kettingzaag levert niets op. Srika weet alleen uit gelezen literatuur dat het vermoorden van iemand als gevolg van drugs gerelateerde conflicten veel voorkomt bij Mexicanen en Colombianen, althans zij die in zulke culturen hebben leren leven.

  Srika kent Ricardo Pané lang genoeg om te weten hoe slecht deze man als leider heeft gefungeerd. In juni 2010 was een delegatie van Inheemsen, onder zijn leiding, in Nederland en wel in Rotterdam.

  Srika maakte een afspraak voor een gesprek, om te praten over de rechten op de gronden, hoe Srika een bijdrage kon leveren en eventueel meenemen voor kennismaking met enkele steunorganisaties betreffende natuurbehoud in ontwikkelingslanden, en daar aangekomen was dhr.Ricardo Pané reeds dronken. En kwart fles Red Label stond nog op zijn tafel.Het gesprek heeft niet plaatsgevonden.

  Een van de andere delegatieleden deed nog een voorstel om instanties te benaderen om zo geld voor de VIDS in Suriname te sturen. Srika antwoordde hoofdschuddend dat zij (delegatie Inheemsen) zich nog niet bewust zijn van hun verantwoordelijkheid naar de Inheemse gemeenschap toe en wenste hen verder veel drinkplezier en liet mijn telefoonnummer achter. Nooit verder contact gehad.

  Dit geldt zeker ook voor de nieuwe voorzitter van VIDS,dhr. Artist. Een ja-knikker die niet de verantwoording kan opbrengen zijn eigen kind / kinderen te erkennen en te verzorgen. Hoe wil je dan een leider zijn, als jij je eigen gezinsstructuur niet kan sturen?

  Dus @Engel!, de Inheemsen hebben ook veel laten liggen; de intellectuelen onder hen willen vaak niet meer bemoeien. Srika heeft met een aantal inheemse intellectuelen contact en weet precies wat er speelt.Inheemsen laten zich teveel misbruiken. En toch wil Srika blijven helpen.

  Misschien wordt gedacht dat Srika alleen maar indianenverhalen verteld heeft.

  Srika zal zich even blootgeven: Wie introduceerde eind jaren tachtig, vorige eeuw, in Suriname de I.L.O-Conventie nr. 169 voor de Inheemsen en waar de Marrons later gebruik van hebben gemaakt?

  Dit stuk werd gegeven en uitgelegd aan Noldus Jubitana, Nardo Aluma, De Vries(nu wijlen), Bolman, Valerie Stuger, d.t.k.v. Srika door een zeer bekende Surinaamse jurist, met wat Inheems bloed.En Srika had toen nog een vraaggesprek met radio Apintie en later nog met SRS.

  Jammer dat de Inheemsen, door onderlinge strijd om bestuursmacht, dus zogenaamde status, nooit deze conventie in hun voordeel hebben uitgebuit.

  Maar mensen maak je niet bewust, eens worden ze zelf wel bewust. Maar Srika hoopt dan, dat het niet te laat zal zijn.

  Want er is nu in Suriname een grote landje-pik gaande, waarbij gronden van Inheemsen in Stichtingen veranderen, vaak met derden dan de bewoners zelf in de leiding.Misschien kan @Paraman meer over vertellen!!

  Srika krijgt toch van derden al de minpunten. Dus,doe maar!
  Srika


  Maak melding

 30. Het is heel belangrijk om ook over deze onder genoemde gevallen van verleden te weten nl; Weet U hoeveel Surinamers naar NL waren vertrokken alleen om asiel/verblijfplaats aldaar te krijgen dmv leugens/smoesjes te vertellen aan de Bakra,s dat ze bedreigd werden door Militairen.
  HET WAS IN DIE TIJDEN EEN SOORT RECLAME/MODE GEWEEST.
  Er waren zelfs Su-Ned naar SU gekomen om mensen af te halen door hun te motiveren dat ze moeten liegen aan die Bakra,s dat ze bedreigd werden door Militairen alleen om in aanmerking te komen voor een asiel om Nederlander te worden en te genieten van een moderne land met alle voorzieningen.(Iemand had ook aan mij gevraagd, maar ik had geen interesse om leugens te vertellen).
  Omdat NL de oorzaak was geweest van al die gevallen in het verleden hadden ze al deze mensen omgekocht met NL Nationaliteit als een dekking om zich zelve te verdedigen en zogenaamd te gedragen dat ze(Bakra,s) heel lief, vreedzaam, vriendelijk en behulpzaam zijn.
  Zelfs wou NL bijna alle Surinamers Nederlanders maken alleen om zijn vijand uit te schakelen, omdat er ook bekend werd in SU dat alle mensen die voor 1975 geboren waren eigenlijk Nederlanders zijn en dus wanneer ze naar NL gaan hun NL paspoort snel geregeld zullen worden.
  Daarom moeten al deze mensen NL nu terug betalen door zijn Vijand DDB te saboteren/uit te schakelen.
  Opmerking:
  Het wordt nu te veel dat mensen niet op een eerlijke manier hun geld willen verdienen, maar op een andere en een goedkopere manier door allerlei aanklachten dat 25 jaren en 30 jaren geleden gebeurd waren.
  Tot slot:
  Als U SU vergelijkt met andere landen dan zijn er meer dan 25 jaren geen enkele mensen rechten schendingen plaats gevonden, terwijl dat geregeld in andere landen plaats vinden. Er worden veel mensen in andere landen onschuldig vermoord en geen 10 en 15 , maar honderden.
  Wat hebben al die landen in 25 jaren lang geleerd? Niks, maar SU heeft wel geleerd en er zijn geen ongeregeldheden plaats gevonden wat in het verleden waren gebeurd.


  Maak melding

 31. RaRaRam, jij had geen zin om leugens te vertellen. hoe noem je dan veel van die onzin dan die je nu hier spuit, god wat een verhaal je zou het zowat gaan geloven


  Maak melding

 32. Er zijn veel meer gepleegde handelingen dat nog boven water moet komen,Bijvoorbeeld,massa graven,liet mensen verdwijnen van de aardbodem als je negatieve aspecten zag van iets.Gelukkig is er Internet nu beste Mensen,dus blijf niet slapen of voelen dat er iets ergs met je kan gaan gebeuren en dan nog bevreesd bent voor EEN POEPBROEK die nog vertrouwen in zich heeft en kan bepalen voor anderen en voor het land hoe het verder moet is gewoon VERLEDEN TIJD.Denk helder en maakt het A.U.B openbaar als U of je iets weet of mee te maken heb gehad met die YORKA vanaf 1980 tot heden.Hij heeft mijn FAMILIE en andere families,kennissen en nog vele mensen gegeneraliseerde pijn bezorgd!


  Maak melding

 33. Srika, in jouw voorlaatste posting stelde jij voor, onderzoeken, verzoenen en reinigen, dus weer een soort amnestie, belachelijk, met dat reinigen ben ik het wel met je eens, maar dan de veroorzakers en daders in een heel sterk oplosmiddel


  Maak melding

 34. Mv, SABAJO;

  Gewoon volhouden onze steun heb je ten alle tijden.
  Dat weet je. Ik vind het heel moedig dat je TOCH deze stap hebt gemaakt.

  Het enige dat rest. is BEELDMATRIAAL laat de wereld zien wie die moordenaars zijn en waar ze zijn geweest.
  Jij, ik en heelveel anderen weten ervan.

  NO SPANG GADO DE NANGA UNU. SISA.

  Je weet wie ik ben.


  Maak melding

 35. 11 dec. 2013

  Beste @Hans,

  Als je volgens de principes van Mandela zou leven, moet je verzoenen. Wel m.b.v. een Waarheidscommissie.

  De familie Sabajo kan alleen via een Waarheidscommissie de echte toedracht nog achterhalen. Althans, zo ziet Srika dat.

  Zelf de OAS heeft meegewerkt aan het Akkoord voor Nationale Verzoening en Ontwikkeling en dat document is mede ondertekend door toenmalige president Venetiaan, in de onderhandelingen bijgestaan door de VHP en de KTPI.

  Heeft ooit de NPS of de VHP, in deze, geëist naar een strafrechtelijk onderzoek?

  Srika kan de gevoelens van mw. Wonnie Sabajo begrijpen, maar een strafrechtelijk onderzoek zit naar alle waarschijnlijkheid niet in. Maar de waarheid van de toedracht kan nog altijd achterhaald worden door bedoelde commissie, naar voorbeeld van Zuid-Afrika.

  Dat is pas de wijsheid om uit de eigen gevangen tunnel te komen. En laat je niet misbruiken, want dan raakt de geest verder vergiftigd.

  Srika ziet wel mogelijkheden om d.t.k.v. de OAS zo een waarheidscommissie on Suriname effectief te laten werken.
  Wonnie Sabajo zal daar haar case neer moeten leggen.

  Door de verkregen minpunten ziet Srika steeds de verborgen waarheid!! Dus, meer minpunten.
  Srika


  Maak melding

 36. Srika, ik ben Mandela niet net zo min ben jij dat niet, in sommige gevallen moet er helaas geweld aan te pas komen, iets wat Mandela in het verleden zelf ook toegepast heeft, het was een meer dan goed me s maar wat dat betreft geen heilige.
  bij Mandela heb ik geen narcistische trekken en egocentrisch gedrag kunnen ontdekken, eigenschappen waar jij wel rijk mee gezegend bent, dus probeer ook eens normaal te doen en niet dat semi intellectueele gezwam van jou, misschien bevalt het wel


  Maak melding

 37. Het zijn mensen als srika die hun intellect gebruiken om misdaden en corruptie te verdedigen.
  Redimusu’s die om eigen belang hun broeders en zusters verraden nadat ze hun moeder en vader hebben verkocht.


  Maak melding

 38. verdeel en heers…dat is de strategie…
  de tucajana’s onder leiding van Thomas hebben schrikbewind uitgevoerd…je was voor Thomas…zij die tegen Thomas waren werden opgeruimd of ze sloegen op de vlucht, huizen werden in de fik gestoken. Intimidatie was schering en inslag.. Het jagen (hobby) op locatie Apoera werd jaren onmogelijk gemaakt door deze moordlustige barbaren. De bende kreeg veel geld en wapens..
  politiemannen van indiaanse afkomst hadden het verschrikkelijk moeilijk als ze bv (politie)onderzoek moesten verrichten (later stadium)…


  Maak melding

 39. Surinam moet de rechtsstaat op alle fronten weer herstellen. De gewapende onderdrukkkers hebben nog steeds macht en manipuleren de waarheid. Zie stopzetting van het onschuldige Jeugdjournaal ‘Tien Minuten”. Ook hebben de heren het Openbaar Ministerie in de tang, er vinden momenteel GEEN onafhankelijke strafrechtelijke onderzoeken in Surinam plaats.
  Zelfs de Rechterlijke Macht wordt gemanipuleerd door nota bewne de volsvertegenwoordiging, die een Verbod in de Grondwet denkt te omzeilen via een GEWONE wet, de amnestiewet.
  Waarheidscommissies helpen NIET als je daardoor de moordenaars een verkeerd signaal geeft. In Surinam denken deze moordenaars dat zij verder kunnen gaan met uitmooorden van ons volk, omdat zij tot nog toe niet zijn gestraft.
  Er is een sterke macht/force nodig om de rechtstaat in Surinam weer “in place” te brengen. Gewapende benden die het land leegroven en volkseigendommen plunderen wijken niet voor gebabbel in waarheidscommissies !


  Maak melding

 40. PS : Amnestie en vredesovereenkomst zijn vaak een deal die door de dan geldende omstandigheden worden gemaakt.
  ALLE beschaafde landen draaien amnesties terug om daders van mensenrechtenschendingen alsnog te berechten.

  In deze gevallen brengen “GEWIJZIGDE OMSTANDIGHEDEN’ de regeringen tot andere rechtvaardigere besluiten, te weten VERVOLGING van de daders !


  Maak melding

 41. Het is toch jammer dat die fronters Mevr. Wonnie Sabajo niet vertellen dat niemand berecht kan worden ivm met moordpartijen of wat dan ook tijdens de binnenlandse oorlog.

  De amnestiewet die front in 1992 heeft aangenomen, laat alle uitwassen tijdens die vuile binnenlandse oorlog onbestraft., ergo ze mogen niet eens onderzocht worden.


  Maak melding

 42. Bulkshit. Ze zijn door de overheid aan de Tucajana’s afgeleverd. De daders zijn wel degekijk te vervolgen, zeker de iverheidsambtenaren die ze sfleverden.


  Maak melding

 43. Mevrouw Wonnie Sabajo,

  Het spijt me maar die twaalf hadden geld ontvangen om tegen hun eigen Inheemsebroeders te vechten. Geld heeft hun leven gekost.Je kan dat niet aan de leider van de Tucajana nog de toenmalige legerleiding rekenen. Die twaalf hebben verraad gepleegd tegen hun eigen gebroeders. De swerie was WAN BROEDOE WAN SKIN.

  Reactie van ware Tucajana.


  Maak melding

 44. ik denk dat we het allen eens moge zijn dat de tucajana opgericht was om de indiaanse dorpen te beschermen na de vernietiging van het dorp kasipora door een groep jungle commando`s onderleiding van castro.verkrachtingen werden de meisjes en vrouwen ook niet bespaard.wie kwam daarvoor op, Carolina, blakka-watra enz. na tegenstand te bieden door de dappere indiaanen van powaka tegen het jungle commando werd de groep echt opgericht. ik heb mee gedaan omdat me kon vinden in hun doelstelling. wat zouden we nu hebben als al deze jungle commando leden werkelijk tot bospolitie waren gemaakt zoals vanrusel met ze was overeengekomen namens de staat. het jungle commando kon de nederlaag aan hun toegebracht door ons niet beantwoorden en waren genoodzaak de vredensonderhandelingen te versnellen want alleen stoelmanseiland hadden ze nog 100% onder controlle. pico en zijn 18 man sterke groep uit bernhardorp wilden een deel van de buit gemaakt op het jungle commando, mischien terecht naar mijn mening want hij was een dappere kirrel. twee van zijn strijders waren uit de beweging gezet omdat zij zich bezig hielden met berovingen, een zekere sliem en kewal. hij wilde opgeven moment hardhandig zijn deel halen wat hem niet lukte. na een borrelpartij in een bar aan de swarieweg beraamde ze een plan onder het mom dat teveel arowaken deel uit maakten van de tucajana leiding gingen ze in de aanval met hun nootlot als gevolg. alle andere verhalen tot mijnspeit. pico werd met een deel van zijn groep in guyana gearresteerd en overgedragen aan de surinaamse autoriteiten. werden voor RECONSTRUCTIE overgebracht naar apura niet met een politie-helikopter maar een legervliegtuig onder begeleiding van de commandant Ganpad (MP). wat er daar gebeurt is , is voor mij wel een onderzoek waard maar is all in the game. of jij of mij. dat het niet goed voor ze zou aflopen was verwachtbaar. tucajana was opgericht om de indiaanse dorpen te beschermen. daar was ik persoonlijk eens mee. wat we van gemaakt hebben (?) merken we vandaag …………………


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.