Suriname plant gras in voormalige bauxietmijnen

17

PARAMARIBO, 7 dec – In voormalige bauxietmijnen zal gras geplant worden. Aluminiumproducent Suralco geeft er vijftigduizend dollar voor en het ontwikkelingsprogramma van de VN, UNDP, tweehonderd en vijftig duizend dollar. Volgens minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen moet Suriname dubbel voordeel aan beleven.

In dit bio-energieproject wordt aan de ene kant afgemijnd gebied herbeplant. Dat kan het begin zijn van herstel. Aan de andere kant kan het gras gebruikt worden om energie op te wekken. “Energie die zich blijft aanbieden. Dit project biedt de mogelijkheid om materiaal te planten, er energie uit te halen en opnieuw te planten. Dit is een proces dat je niet met aardolie kunt uitvoeren”, zegt Hok. De samenwerking met UNDP moet het allemaal bewerkstelligen.

Suralco stelt zo’n twintig hectare aan mijnland beschikbaar. De grassoort Arundo donax zal er geplant worden . Volgens Hok is het project het ‘onderdeel van een groter geheel’. “We staan er niet bij stil, maar Suriname doet al op grote schaal aan de productie van bio-energie. Dat is de waterkrachtcentrale te Afobakka. Suriname heeft een grote potentie wat betreft bio-energie. We zijn er voorstander van steeds meer te gaan naar verbruik van herbruikbare energie”, aldus Hok.

Bekijk ook:

17 REACTIES

 1. Boi nar nu blijkt is Hok een afgestudeerde bio energie deskundige die thans beweert dat Suriname “Suriname doet al op grote schaal aan de productie van bio-energie. Dat is de waterkrachtcentrale te Afobakka. Suriname heeft een grote potentie wat betreft bio-energie. We zijn er voorstander van steeds meer te gaan naar verbruik van herbruikbare energie”

  Volgens Hok zal de grassoort Arundo donax worden ingezet om bio energie op te wekken.
  Alleen gras kan groeien op de kaalvlakte waar de bodem bestaat uit bauxiet afval. Je kunt hier geen bomen noch bloemen noch groente soorten planten want dat lukt voor geen meter.

  Dus dankzij tweehonderd en vijftig duizend dollar (SRD of US$) is er ineens sprake van bio energie.
  Suriname kan nauwelijks haar eigen rotzooi niet opruimen laatstaan onderhouden.
  Het wordt weer een wonderschoon belofte die never nooit zal worden waargemaakt


  Maak melding

 2. ga maar alvast planten, daarna gaan wij bouwen een verwerkingsfabriek!

  ai boi..deze lijkt op die tori van Para..

  go pran casaba a fabriek e kong later 🙂


  Maak melding

 3. POKAI TONGO ga jij JIM even les geven aan gezien jij zoveel weet hebben ze jouw nodig niks is goed alles negatief maar het blijft bij praten komen jullie een bijdrage leveren dan zal het beter gaan jij en profesoren hier op net die alles fout keuren als het nou goed is of niet.


  Maak melding

 4. @boegroe

  Boi wat klets je uit je nek. Als je niets beters weet neer te pennen hou dat lullig ding in je zak.
  Ik weet niet hoe oud je bent maar gezien je reactie denk ik dat je sentiment te maken heeft met je leeftijd.
  Info voor jou:
  Van 1 januari 1980 t/m 14 september 1987 heb ik in Suriname vertoeft denkende dat ik als patriot kon helpen Suriname naar datgene te helpen brengen waar tijdens de revo op werd gehamerd.
  Ik ben bedrogen uitgekomen en ben in 1987 uit Suriname vertrokken, vele illusies armer.
  Ja een goede baan en toekomst opgegeven om idealen na te jagen welke dankzij enkele huidige regeringsleden totaal de vernieling in zijn geholpen.
  Waar en wat was jou bijdrage in Suriname? Als sukkel kun je geen bijdrage leveren. Al ben je nog zo laag opgeleid, voor de goede orde ik ben universitair geschoold en geniet van mijn pensioen, een bijdrage kun je leveren.


  Maak melding

 5. Weer zo’n geweldigheid van Hok.Hok Suries geloven in je verhaal hooor en lusten je bruin gebakken broodjes hmmmmm lekker. lekker lekker. Vele Suries hopen dat deze bio geweldigheid niet uitdraait op een fiasco ,zoals ’t eerdere Palu houtskoolproject. Toen de Palu niet in de regering zat (end 70)toen kwam of stelde de Palu’t ene na’t andere mooi ontwikkelingsplan ,maar toen de Palu(partij Hok)mocht mee regeren in de jaren 80; hebben we niets meer van deze geweldigheid(geweldigheden)gemerkt.Nu merkt Su er ook niets van. Hok vertel Su ook effe hoe’t zit met de 500.000 ha grond die jouw partijgenoot Sew A Tjon heeft gekregen ;zgn voor exploratie naar misschiennnn……je pa ,je ma of je zus.Waarom 20.000 ha voor bio je pa en zoveel ,zoveel ,500 000 ha voor niets aan Sew A Tjon. Ai Hok jij en je Palu partij werken echt hard aan de vooruitgang van Su. Suries oeng no sribie. Relyneld is nu ook zo hard bezig met de uitgifte van gronden aan de Suries; volk van Su neem alles wat ze jullie eindelijk geven. Maar maak een goede keus op 25 mei 2015. Mie part eerder ,want deze grappenmakers zitten zichzelf te verrijken en hun vrienden. so Odiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 6. Nergens ter wereld wordt Arundo Dinox (riet) gebruikt voor biomassa. Hol/hard veel silicium.

  20 ha zet ook geen zoden aan de dijk. Wel koopt Suralco op een slimme wijze een herstel verplichting af met $ 50.000 en teruggeven van opgebruikte grond.

  Met $ 250.000 VN Subsidie kunnen weer wat mensen zoet gehouden worden tot dat met een paar stekjes het hele gebied en aangrenzende gebieden overwoekerd zijn met deze rietsoort.
  Als dit geen lokale plant is is dit experiment heel gevaarlijk omdat rietsoorten heel eenvoudig voortwoekeren.


  Maak melding

 7. Invasieve plant laat biobrandstof debat ontbranden
  Bron / origineel: http://www.upi.com (42x geklikt)

  Een plant die wordt gezien als hernieuwbare brandstofbron heeft een duistere kant, het verstikt inheemse planten, verstopt rivieren en beken en legt moerasland droog, zeggen Amerikaanse wetenschappers.

  Pijlriet, ook wel bekend als Arundo donax, is een snelgroeiende taaie grassoort die in heel Texas en de zuidelijke Verenigde Staten gevonden wordt en door de Amerikaanse regering wordt overwogen als hernieuwbare brandstofbron.

  Zijn vaak oncontroleerbare gedrag laat een aantal wetenschappers en milieuactivisten stellen dat de ecologische en economische risico’s groter zijn dan het mogelijke voordeel.

  Ze zeggen dat ze willen dat de Environmental Protection Agency een bijna afgeronde wet moet heroverwegen die boeren zou aanmoedigen om pijlriet en andere invasieve grassen te telen voor de productie van biobrandstoffen.

  “We denken dat het idee van schonere brandstoffen fantastisch is”, zei Janice Bezanson, directeur van de advocatengroep Texas Conservation Alliance, tegen de Houston Chronicle, “maar we willen geen monster creëren”.

  Het gebruik van invasieve soorten als bron voor biobrandstof kan onbedoelde gevolgen meebrengen, waarschuwen milieuactivisten.

  Pijlriet, afkomstig uit India en in de jaren 1800 in de Verenigde Staten geïntroduceerd voor erosiebestrijding, kan ontsnappen aan alle gebieden waar het geplant is en de nabijgelegen boerderijen en natuurgebieden overwoekeren, zeiden ze.

  “Arundo werd ontworpen om te overleven”, zegt Wilfred Korth, een boswachter in de buurt van Victoria en lid van de Texas Aquatic Plant Management Society. “Elk stukje zal leiden tot een nieuwe plant en het verstikt al het andere”.

  Een groep van meer dan 200 biologen en botanici heeft er bij de regering Obama op aangedrongen het gebruik van invasieve soorten voor de productie van biobrandstoffen te heroverwegen.

  “Het is veel goedkoper en makkelijker om stappen te nemen om te verhinderen dat een invasieve soort ontsnapt dan het is om mee om te gaan nadat het heeft plaatsgevonden”, schreven de wetenschappers in een brief aan de federale ambtenaren.


  Maak melding

 8. @ Johnnie79
  Heel goed verwoord en terecht om pas op de plaats te maken alvorens dit gewas nar binnen wordt gehaald.
  Hopelijk kan boegroe nu pas in zijn kersenpit laten doorschemeren / door sijpelen dat zijn agressieve reactie en steeds zijn dom gelul hier niet thuis hoort tenzij hij een bijdrage, positieve of negatieve, wil leveren aan enig discussie.

  Boegroe hopelijk dat dit beter overkomt!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 9. Waar kletst Hok over? Een waterkrachtcentrale levert hydro-energie, planten leveren bio-energie, beide zijn bij goed gebruik hernieuwbare vormen van energie. Als Hok er al blijk van geeft niet te weten waar hij het over heeft en Bouterse ook al even ‘deskundig’ als Hok, zonder onderzoek, de productie van ethanol uit suikerriet (bio-energie bij uitstek) door Staatsolie afkeurt en het er veel van heeft dat Hok denkt dat we ons energie probleem met 20 hectare grasland gaan oplossen, hoe moeten we dan, met zulke ‘sabi man’, er vertrouwen in hebben dat het goed komt? We kunnen vergeten dat we binnenkort de voedselschuur van de regio worden, maar met alle shit dat Hok en Bouterse over bio-energie uitkramen kunnen we met gemak de biogas leverancier van de regio worden.


  Maak melding

 10. Uit de bijdrage van Johnnie79 halen we dat Arundo donax een grassoort is afkomstig uit India, deze plant groeit heel snel en verdringt inheemse planten. Het introduceren van deze plant in de uitgemijnde gebieden is geen begin van herstel, het is eerder het vergroten van de problemen waar we in die gebieden nu al mee te kampen hebben. Waarom kijkt men niet eerst naar geschikte Surinaamse planten om de gebieden weer te beplanten? Straks zitten we net als India met een gigantisch ecologisch probleem opgescheept; in India introduceerde men de waterhyacint afkomstig uit Suriname en daar raakten hun rivieren mee verstopt (nu geven ze miljoenen uit om die plant te bestrijden), hetzelfde kan gebeuren wanneer we een plant uit India in Suriname introduceren. Daarom zou ik Hok willen aanraden eerst echte deskundigen (b.v. Ouboter) voor ons te laten uitzoeken wat de gevaren zijn van Arundo donax in Suriname.


  Maak melding

 11. Suriname is wereldkampioen in het “luchtkastelen” bouwen.

  Plannen van alles, maar de uitvoering wordt niks.

  Plannenmakers = Zakkenvullers

  Blijf maar lekker dromen met je mooie plannen. Een kinderhand is gauw gevuld.


  Maak melding

 12. @Johnie 79
  heel goede onderbouwing. Diep genoeg om de gevaren van invasieve planten soorten duidelijk te maken.

  Voor $ 300.000 verkoopt deze minister giga belangen. Om de 20 ha te laten overwoekeren strooit men wat resten en wortels Arundo Donax uit en men wacht een poosje en de $ 300.000 kan met vrienden verdeeld worden.

  De test is geslaagd als het groeit als kool/ De test ia mislukt als het niet groeit
  Als de test slaagt dan moet men nog gaan investeren in verwerkingsinstallaties dat lukt niet met $ 300.000 en 20 ha zal niet genoeg zijn om iets structureels op te lossen.

  Het gaat hier alleen om het verdelen van $ 300.000 up front.
  Helaas ligt er al 25 maanden een plan op het bureau van de heer Hok dat heel Suriname van energie kan voorzien met Surinaamse biomassa. Alleen wordt er vooraf geen geld uitgedeeld. Er wordt pas uitgekeerd na prestaties ook aan meneer Hok en dies vrienden.


  Maak melding

 13. Wat Surinamers eigenlijk gedaan hebben is hun eigen graf gegraven. Nu willen ze gaan planten terwijl ze meer dan 700 miljard us dollar vanaf onafhankelijkheid hebben verdampt. Daar zou gemiddelde suri zijn hele leven niet meer voor hoeven te werken. A;hoewel ze werken al niet dus kan wel kloppen…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.