Surinam Airways geplaagd door panne en claims

25

PARAMARIBO, 7 dec – De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, wordt geplaagd door technische mankementen en toenemende schadeclaims voor verlate vluchten. Vooral de Mid-Atlantische route wordt steeds meer een uitdaging met het uitvallen van het eigen toestel en falende huurmachines. Hoewel de jaarcijfers niet bekend mogen worden gemaakt, loopt het zienderogen op.

Zodra het bedrijf niet over zijn eigen machine kan beschikken is de boot aan. Zoals nu weer. “Het kost ons zeven tot achtduizend dollar per uur om een kist in te huren. Als het achttien uren duurt om heen en terug te vliegen op de Mid-Atlantische route , is dit minstens honderd en zes en twintig duizend dollar per vlucht”, zegt SLM-bestuursvoorzitter Gerard Brunings tegenover de Ware Tijd. Daar blijft het niet bij. Bij vertragingen regent het al gauw claims.

Dat kan oplopen tot zo’n honderd en twintig duizend euro per vlucht. En met het groeiende bewustzijn bij passagiers zal het alleen maar meer worden. Tenzij het bedrijf erin slaagt de vertragingen tot een minimum te beperken, een kanjer van een uitdaging. Het maakt het aanschaffen van nog een toestel op de Mid-Atlantische route alleen maar aantrekkelijker. “Het zou inderdaad interessant zijn de verliescijfers en de prijs van een tweede kist naast elkaar te leggen”, aldus Brunings.

Bekijk ook:

25 REACTIES

 1. Suriname Airways moet volledig op de schop, iets wat zwaar overtijd is.
  De overheid laat het staatbedrijf dat grondig hervormd en mogelijk gesaneerd moet worden veel te lang doormodderen met als gevolg technische mankementen en toenemende schadeclaims voor verlate vluchten.


  Maak melding

 2. En de reisluchtige president kost ook een bom duiten !

  Volgende week is hij ook op reis naar Zuid Afrika.

  Mandela draait in zijn graf om met deze massamoordenaar op zijn begrafenis.

  Quote

  President Desi Bouterse gaat dit weekend niet meer naar Nickerie. Assembleelid tevens NDP-topper Rashied Doekhie zegt aan Starnieuws dat de president verhinderd is. Hij is bezig met de voorbereiding van zijn reis naar Zuid-Afrika om de uitvaart van Nelson Mandela bij te wonen.

  bron Starnieuws


  Maak melding

 3. Dit is een afleidingsmanoeuvre De kosten zijn hoog, maar de opbrengsten liegen er niet. Als het vliegtuig heen en weer vol is zijn de opbrengsten 2 x 300 x 1400 euro en dat is 840.000 euro,s en dat is veel meer dan die 126.000 euro,s. de overige exploitatiekosten en personeelskosten kunnen zonder problemen worden gedekt. Een winstgevend bedrijf.


  Maak melding

 4. @John
  Wanneer betaal je euro 1.400 per trip en wanneer kunnen er 300 passagiers in een toestel met 274 stoelen.
  Ik heb nog nooit meer betaald dan euro 900 voor een retour. Op dit moment kun je eerste klas vliegen voor 1.700 voor een retour. Van de ticketprijs moet ongeveer 1/3 afgedragen worden aan de luchthavenrechten, vluchtleiding en security.
  Alleen in de hoog seizoenen, eind juni tot eind augustus en begin december tot half januari proberen veel Surinamers allemaal de hoofdprijs te betalen en geven ze rond om 1.200 uit voor een retour en geen 1.400 voor een enkele reis zo als u SLM riujk rekent.

  John veel Surinamers reken steeds de verkeerde kant uit en denken dat iedereen over hun rug binnenloopt. SLM kan met de gehanteerde tarieven een heel klein beetje winst op de trans Atlantische vluchten als ze het heel erg hun best doen en heel efficiënt hun zaken doen. Helaas doen ze dat niet. Ze zijn niet efficiënt en hebben zeker 50% te veel personeel per vliegtuig in dienst.

  Ook het onderhoud gedoe en de ingehuurde maatschappijen is gevolg van slecht / ontbrekende management. Ze maken geen sluitende afspraken. De A340 heeft nog 3 dagen op Schiph9l gestaan voor dat het ding naar Bourdeaux vloog voor de C check. Het is niet geloofwaardig dat de weken vertraging het gevolg zijn van een niet geplande 100% revisie van landingsgestellen. Als dat noodzakelijk is weet men dat aan het begin van de C check en wordt het gepland.
  Deze C Check duurt net zolang als een D Check en dat is uitermate vreemd. Het kan een paar dingen betekenen:

  1) het reguliere onderhoud is heel slecht.
  2) er wordt hel slordig gevlogen waardoor er meer schade en slijtage is.
  30 de leasemaatschappij wil extra geld vanwege 1 en 2 en SLM kan niet betalen en wordt nu gedwongen heel dure alternatieven in te zetten.

  Ook de klaagzang van meneer Brunings geeft aan dat men niet planmatig en met kunde vliegtuigen exploiteert. De kosten voor vervangende vliegtuigen zijn gewoon onderdeel van de exploitatie en zijn jaren van te voren te plannen.
  Ook SLM weet dat een vliegtuig om optimaal te produceren minimaal 4.000 uur of meer per jaar moet vliegen en dat alle onderhoud op basis van de vluchtschema’s gepland moet worden.
  Met de A340 heeft SLM de mogelijkheid optimaal te vliegen en toch lukt ze het niet. 5 maal per week 2 maal 9 uur is 4.680 uur per jaar in de lucht met bijna 100% bezettingsgraad en toch lukt het niet.

  Duidelijk niet de goede mensen aan de stuurknuppel.


  Maak melding

 5. Surinam Airways geplaagd door PCB’s. Panne, Claims en Bouta, het laatste zal wel steeds minder worden omdat Bouta de laatste tijd niet mee zo reislustig is, het zal me niet verbazen als hij straks, als een boer die kiespijn heeft, komt verklaren dat hij niet meer naar de begrafenis van Mandela gaat omdat hij plotseling diarree (de ware reden) of kiespijn (gebruikelijke smoes) heeft.


  Maak melding

 6. Ik heb in 1979 voor het laatst met SLM gevlogen, dat was een enkeltje Ams-Par.
  De keren daarna heb ik met Air France en KLM gevlogen.
  Een volk krijgt een airline die zij verdient!


  Maak melding

 7. Nou, dat wordt dan mooi rekenen. Een vlucht heen en weer kost dus een mooi bedrag. Dat wordt natuurlijk gedeeltelijk op de passagiers verhaald en dan nog een stukje uit de eigen kas. Wat heeft Desi in Zd. Afrika te zoeken? Niks, nada, noppes. Blijf maar mooi thuis en regel de binnenlandse politiek eerst, graag. Die snoepreisjes kosten het land alleen maar. Bovendien de feestdagen komen eraan en passagiers willen ook wel op schema vliegen en niet weer een vertraging meemaken. Eigenlijk komt het hierop neer dat SML een log apparaat is waarin drastisch moet worden gesnoeid. Maar, wat blijft dan over? Een vluchtje naar de USA en een naar NL verder zal de “plane” dan niet komen of hebben de Chinezen eentje voor Desi in petto? China bel ons !


  Maak melding

 8. SLM moet maar een ticketverkoop kantoor worden net als de vele reisburo.s .SLM heeft bewezen dat ze niet capabel zijn.Jammer voor de vele familieleden die daar zogenaamd werken.Zoek maar een andere job want slm bestaat binnenkort niet.


  Maak melding

 9. SLM oftewel Sociale Luchtvaartmaatschappij, regelarij van vriendjes, prive chartermaatschappij van de grote l(ei)ijder van de Rep. Suriname, met meer dan vijf honderd man personeel is een waterhoofd.
  Dankzij de kunstmatige oneerlijke dure ticketprijzen is zij in staat nog te bestaan.


  Maak melding

 10. Surinam Airways is vanaf 1975 een speelbal geweest van de Surinaamse politiek, en zal dit vooralsnog blijven bestaan.

  Eén vliegtuig voor een air line company wil zeggen, geen vliegtuig !


  Maak melding

 11. Zoals altijd heb ik het eerst begrepen; Brunings geeft stillewenk dat ze ddb niet meer willen brengen, want de bemanning is bang voor de real airforce.Gelijk hebben ze.Je gaat zien dat ze na de aanhouding weer gewoon gaan vliegen.


  Maak melding

 12. This is the Beginning.
  Wacht maar totdat de huidige (SURNED) toeristen uitgestorven zijn.
  Door de hoge ticketprijzen, reizen nu minder kinderen naar Suriname. Er wordt niet geinvesteerd in (sociale) binding met nichten en neefjes (SUR en NED).
  SLM en het politiek zijn gewoon dom bezig. Geen lange termijn visie.


  Maak melding

 13. Maar dit is toch geen nieuwe nieuws . Hoe kan een vliegmaatschappij blijven bestaan waar fam. En vrienden voorrang krijgen en waar ongekwalificeert personeel werkt.
  Komop mensen laten wij de realiteit onder ogen zien . De slm zal nooit en nog eens noiit rendable zijn . Surinamers kunnen een bedtijf niet draaiende houden.


  Maak melding

 14. Reken maar uit wat een retourvlucht Zanderij naar Zuid Afrika met Brazilie als tussenstop de SLM zal kosten. De vorige president reisde altijd met de reguliere lijnvluchten in een vliegtuig samen met het volk. Onze volkspresident heeft geen andere optie, die zijn er wel maar dat durft hij natuurlijk niet.

  Limbo te un lande da i check if bigi sking wit mang nanga dungru bril, blaka paki ne wakti mi, no mek a chaffeur fu a plane tjir a motor want da wo lusu direk.


  Maak melding

 15. Surinam Airways is zo trots op haar Surinaamse roots dat ze niet eens Surinaamse Dollars accepteert. Welk land kan je serieus nemen als een overheidsbedrijf niet eens de eigen munt wilt? Na 38 jaar onafhankelijkheid weet men in Suriname nog steeds niet wat het betekend je land op te bouwen.


  Maak melding

 16. En laat me even melden dat bovenstaande niet alleen mijn mening is, maar eigenlijk de woorden zijn van een Amerikaan die versteld stond dat hij op de website van SLM USD dollars moest betalen, een Amerikaan!


  Maak melding

 17. Eigelijk.. jere noh. die vluchtvan SLM is niet duur..
  die K***o kosten van Zanderij is veel.. weet je wel hoeveel belasting in die ticket zit?
  Daarom willen goedkope maatschapijen niet vliegen op su.
  endan dit ook nog.. vliegmaatschapijen moeten dan op zanderij voor de pasagiers afhandeling en Kerosine, gelijk voor vertrek contant betaald worden.( KLM heeft natuurlijk een uitzonderings positie) Kijk maar naar Fly DEA.. wat zanderij met hun gedaan heeft, al die pesterijen.. noh mang.. sjo wreed!


  Maak melding

 18. Beste mensen, Zie hieronder de aantal retour tickets die per jaar worden verkocht. Maakt u maar zelf een reken sommetje om hoeveel geld het gaat per jaar.
  jaar
  2004: 217.279


  Maak melding

 19. Beste mensen, Zie hieronder de aantal passagiers die per jaar worden vervoerd van Amsterdam naar Paramaribo v.v. Maakt u maar zelf een reken sommetje om hoeveel geld het gaat per jaar.
  jaar aantal passagiers per jaar:
  2004: 217.279
  2005: 242.245
  2006: 238.907
  2007: 266.145
  2008: 270.302
  2009: 256.755
  2010: 264.784
  2011: 267.195
  2012: 259.687
  Deze cijfers zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS)in Den Haag.


  Maak melding

 20. @ Ram
  Deze getallen zijn de optelling van aankomende en vertrekkende passagiers. Met deze getallen rekent men ook al jaar in jaar uit het toerisme de naar ongelooflijke hoogte punten.

  Er zijn echter maar ongeveer 142.000 stoelen beschikbaar
  KLM vliegt 3 maal per week met een oude 747 met ongeveer 400 stoelen. In het hoogseizoen vliegt KLM 4 keer per week.
  SLM vliegt met haar A340 met 274 stoelen 5 maal per week als men een vliegtuig heeft.

  Het is onmogelijk gemiddeld (laatste jaren) 265.000 passagiers op 142.000 stoelen te laten vliegen. Klopt dus aardig men moet om deze hoeveelheid passagiers te kunnen vervoeren 2 maal meer vliegen (aankomen en vertrekken).

  De bezettingsgraad is met bijna 95% ongekend hoog.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.