Stil protest tegen ongerechtigheid acht december

11

PARAMARIBO, 7 dec – Het is zijn vorm van stil en onverzettelijk protest. Leo Lieuw, oud-journalist scheert al dertig jaar zijn hoofd kaal rond acht december. Het kan er bij Lieuw niet in dat het maar niet komt tot een volledig strafproces. De amnestiewet van eerder dit jaar is daarom een onding.

Niemand staat immers boven de wet. Wie tegen wetten in handelt, moet de verantwoordelijkheid en de gevolgen ook dragen. “Het is niet om haatdragend of wreed te zijn naar de daders toe. De ene steelt een kip en wordt vervolgd en berecht. Waarom dan niet de andere die heeft gemoord, dat is mijn filosofie”, zegt de oud-journalist tegenover de Ware Tijd. Met zijn jaarlijkse scheeractie moet die filosofie priemend uitwerken.

De verwachting is, net als bij de nabestaanden, dat gerechtigheid alsnog geschiedt. Het strafproces is opgeschort sinds de invoering van de amnestiewet. De krijgsraad en de vervolging verschillen van mening over hoe verder te gaan. Een waarheidscommissie komt maar niet van de grond. De amnestiewet schrijft de instelling van de commissie voor. Volgens de regering is de hulp ingeroepen van de Organisatie van Amerikaanse Staten. Maar die zegt van niets af te weten.

11 REACTIES

 1. Als Surinamer vind ik dat ALLE maar dan ook ALLE misdaden en moorden die zijn begaan door het militaire regime bestraft moeten worden.
  Ik ben het er niet mee eens dat men ALLÉÉN maar aandacht schenkt aan 8 december. 8 december is maar 1 van de gebeurtenissen uit die hele periode. Men doet net alsof 8 december de enigste zwarte bladzijde is uit de hele Surinaamse geschiedenis.

  Overigens vind ik het beschamed dat we een leger hebben die het niet eens kon winnen van onderbewapende rebellen en die bewust onschuldige burgerslachtoffers heeft gemaakt. En dat neem ik Bouterse als opperbevelhebber van het leger toendertijd WÉL kwalijk. Mag je als militair NIET verantwoordelijk voor zijn.

  Maar hoe dan ook: ‘Recht voor 1, recht voor allen.’
  Dus niet alleen December moorden maar ook Moiwana en allen die zijn vermoord verdienen gerechtigheid. Laat Lieuw zichzelf vaker gaan scheren.


  Maak melding

 2. ‘Om vrij te zijn volstaat het niet om alleen iemands boeien af te werpen. Je moet zo leven dat de vrijheid van anderen gerespecteerd en versterkt wordt.’

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies(Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 3. Als de leiders ligt het niet ,het is juist de buitenlands beleid die deze ellende toe laatt,het is Ned. die allang had moeten optreden met ondersteuning van de US.Als ze in andere landen kunnen optreden ,waarom bij ons niet ,want ze hennen daar niks te winnen.


  Maak melding

 4. Jongens laten we niet kortzichtig worden en landen, generaal afschilderen als rasisten.
  Dit is kleingeestig denken;)

  Surinamers, in Suriname; waarom is een man, met deze achtergrond, überhaupt jullie president?
  Is dat niet vragen om moeilijkheden? Of het crieeren van een afgrond?

  Ik begrijp het echt niet, echt niet.
  Ik zelf, als Surinamer, wonende in Nederland, schaam me daar toch wel diep voor.
  Sorry.


  Maak melding

 5. Het is ook voor mij ONBEGRIJPELIJK dat veel mensen in Su maar niet door kunnen hebben dat deze DiDiBrie ’t land Su/ Suries meer kwaad doet dan iets anders. Deze met bloed aan zijn handen besmeurde DiDiBrie heeft metname bij ’t afscheid van Nelson Mandela niets tezoeken.Eigenlijk heeft niemand van deze regering iets te zoeken in zuid-Afrika, want wie deze regering steunt heeft net zoveel bloed aan zijn handen. Suries jullie verdienen inderdaad zoveel meer beter. DiDiBrie kan en zal jullie niet mee laten genieten van de rijkdommen van Su. Deze DiDiBrie kan Su op geen enkel serieus podium vertegenwoordigen ,waarom: omdat hij zoveel bloed aan zijn handen heeft; en dit is niet iets dat de wereld lust/ leuk vindt. Volk van Su jaag dit BEEST en Co zo snel mogelijk weg. Maak je je zelf vrij van deze BOEF die ons alleen maar schaadt. De wereld lacht jullie als volk van Su uit. En vindt jullie als volk D..M. Odi.
  Glenny.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.