Herdenking Decembermoorden in Suriname

25

Dit jaar is het 31 jaar geleden dat op 8 en 9 december 1982 vijftien Surinamers door het toenmalige militaire regime in Suriname onder leiding van Desi Bouterse werden gemarteld en doodgeschoten. Op initiatief van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname worden op zondagavond 8 december 2013 de Decembermoorden in Suriname herdacht tijdens een jaarlijkse bijeenkomst in de Mozes & Aäronkerk in Amsterdam.

De herdenking in de Mozes & Aäronkerk aan het Waterlooplein in Amsterdam begint met het leggen van bloemen bij de herdenkingsplaquette die sinds 1992 in de zijmuur van de kerk is aangebracht. Daarna wordt in de kerk gesproken door nabestaanden, politici en andere betrokkenen. Voorafgaand aan de herdenking in de kerk is er vanaf 16.15 uur een stille fakkelwake.

Programma zondag 8 december 2013:
16.15 uur Stille fakkelwake/protestbijeenkomst voor het Surinaamse consulaat-generaal aan de De Cuserstraat in Amsterdam-Buitenveldert. (Verzamelen vanaf 16.00 uur hoek De Cuserstraat/Amstelveenseweg. Bus 170/172 vanaf CS).
17.30 uur Inloop. Mozes & Aäronkerk open.
18.00uur Leggen van bloemen bij het monument aan de zijmuur van de Mozes & Aäronkerk.
18.15 uur – 20.15 uurHerdenkingsbijeenkomst in de Mozes & Aäronkerk.

UPDATE – een reportage van AT5:


25 REACTIES

 1. @surinam patriot,troost je het recht zal altijd zegevieren.
  Volgens lackin zou de OAS meedewerking verlenen om een waarheids/verzoenings commissie in te stellen.
  Maar helaas is het anders afgelopen.De OAS heeft de deuren open gegooid.
  Dus de nabestaanden,mogen nu de staat Suriname met name DESIE DELANO BOUTERSE aanklgen.
  Nabestaanden stree defoe streeonoe no moesoe frede gado de oeng fesie mang


  Maak melding

 2. Wij herdenken acht December1982 niet alleen, MAAR OOK 21 juli 1986, die alles te maken heft met 8 December, waarbij sommige nabestaanden significant en prominent de hand hebben gehad in het dood en verderf in het Marowijne, Brokopondo, Commewijne en Sipaliwini gebied. Rrrrrrrrrrrrrrrot toch op!


  Maak melding

 3. Wat hebben de mesen die op 8 dec,. vermoordt zijn en die herdacht worden nu in vredesnaam met die 21 juli ’86 te maken, hebben die slachtoffers van Bouterse mensen in Moiwana doodgeschoten, lijkt me onmogelijk tenzij ze uit de dood opgestaan zijn, maar dan was toch Bouterse eerst aan de beurt geweest (was een goede oplossing geweest en had Suriname een hoop ellende bespaard).
  Paraman, blijf wel een beetje realistisch, het zijn de doden die herdacht worden, niet de nabestaanden, dat jij met je verwarde geest denkt dat die 21e juli een wraakaktie zou zijn zegt van alles over jou, maar niets over de slachtoffers van Bouterse, Laat ze rusten en eren


  Maak melding

 4. @surinam patriot
  doordat velen geen enkel moreel besef hebben…onder de noemer “gratis” verkopen deze schaamteloze honden hun bloedeigen kinderen en of ouders….


  Maak melding

 5. paraman, kreeg jij altijd punten voor ignorance?

  de vernietiger van 1986 is dezelfde als de vernietiger van 1982 en van 1980 en van alle vernietigingsmomenten in suriname.

  en de rest zit in het parlement mooi weer te spelen en voetbalclubs te promoten: kijk mij eens een sportman wezen. en straks plunder ik goudmijnen.


  Maak melding

 6. Laat die mensen maar herdenken.Laat Bouterse zien dat je zo iets niet kan vergeten.De president van Suriname moet zich schamen.Dat is mijn mening en al die achtervolgers van hem vullen alleen maar hun zakken ten kosten van alles.


  Maak melding

 7. Als NL die geheime dosier van 1980 openbaar had gemaakt dat NL die staatsgreep in 1980 in SU gepleegd had, dan zou die gebeurtenissen van 1982 en 1986 niet zijn plaatsgevonden.
  NL had staatsgreep gepleegd in 1980 in SU, maar door toedoen van die slimme DDB zijn doel niet bereikt.
  NL had dit alles geheim gehouden en heeft alle schuld aan DDB gegeven dat hij die staats greep had gepleegd.
  NL nam wraakactie door die 15 slachtoffers te misleiden door valse informatie/motivatie en met beloftes/posities om een tegencoup te plegen met de bedoeling om DDB te vermoorden en de Regeermacht voor hun over te nemen.
  Omdat NL de hoofd verdachte/coordinator/opdrachtgever was geweest van die 15 mensen die gesneuveld waren tijden het plegen van terroristische/ondemocratische daden, had NL op een sluwe manier al die Familieleden geholpen met NL nationaliteiten, onderdak, werk, studie mogelijkheden etc etc alleen om zich zelve te verdedigen.
  Nog steeds word de schuld aan DDB gegeven, terwijl de veroorzaker van die 15 slachtoffers NL was geweest.


  Maak melding

 8. DE blanken hebben zoveel surinamers uitgemoord , waar blijft gmap .
  inplaats van te blijven hangen in een verlorenzaak moeten we juist de colonisator aanklagen die er voor gesorgt heeft dat dit alles kon gebeuren , kijk eens in de spiegel jullie met je Ego verlaagende uitspraken .


  Maak melding

 9. Ja, en nl. heeft zeker ook toen op 8 december doodgeschoten. man laat die blindspot eens voor je ogen weghalen, en haperende cd’tje uit je hoofd verwijderen


  Maak melding

 10. zoals Mandela wordt herdacht vanwege het schuwen van geweld

  zo zal Bouterse nooit bedacht worden, hoeveel gratis coke en bruine bonen hij ook uitdeelt

  ook de honden SOMO en BRUNSWIJK die enkel om financieel gewin deze moordenaar president hebben laten worden, moeten worden opgeruimd


  Maak melding

 11. hoe zal moordenaar bouterse de geschiedenisboeken in verdwijnen?

  smeergeld van NL aannemer voor ongrondwetteljke coupe
  moordenaar van surinamers
  zowel intellect 8 dec als onschuldige burgers en zwangere vrouwen moiwana
  drugsdealers?

  gelukkig komen nu de tapes van piet wortel naar buiten en zullen we zelf horen hoe de unasur president drugs dealt en moord


  Maak melding

 12. Nu al wordt er een dagboek van onze pres bijgehouden.
  Dus dat toch niet zo moeilijk.De eerste president die 12 ministers naar huis gestuurd heeft en 12 nieuwe aangenomen.Wordt wel een leuke geschiedenis.


  Maak melding

 13. Met deze herdenking wordt meteen herdacht dat Bouterse al zovele jaren kan blijven rondlopen zonder dat er maar 1 Surinamer is die hem durft aan te pakken!
  Het is te gek voor woorden dat niemand deze zoon van Satan ooit heeft durven aanpakken.

  Ik zou willen dat er snel een einde komt aan de vrijheid die Bouterse nu nog heeft, pas dan zal er rust ontstaan in de zielen van de overledenen en pas dan zullen de nabestaande kunnen rusten in vrede.
  Maar zolang Bouterse nog vrij man is zal er onrust in SU blijven bestaan, angst voor zijn onvoorspelbaar gedrag!


  Maak melding

 14. Eerder had ik een stuk gelezen van GMAP dat die 15 slachtoffers gevochten hadden voor herstel democratie in SU
  Mijn vraag aan GMAD, wie had ondemocratisch gehandeld NL of DDB in 1980?
  Antwoord is NL, omdat NL die geheime documenten(dosier) van 1980 niet had openbaar gemaakt.
  Hieruit blijkt duidelijk dat die 15 slachtoffers niet gevochten hadden voor herstel democratie, maar hadden gevochten voor de doelen van NL, dus het plegen van invasie in SU.
  Omdat NL al die families van die slachtoffers omgekocht hebben kunnen ze niets tegen NL uithalen.
  1980 was de oorzaak en 1982 waren de gevolgen geweest.
  Op een sluwe manier wil NL dat die zaak van 1982 behandeld wordt en nadien wil NL 1980 openbaar maken en dit kan niet.
  Hebben die mensen van GMAP aan NL gevraagd om die dosier van 1980 openbaar te maken, want SU heeft een kopie dus NL kan geen leugens vertellen.


  Maak melding

 15. Bouterse kan niet rustig slapen.Hij heeft zicht schuldig gemaakt aan moorden punt uit.Hij heeft de naam van Suriname in het buitenland geen goed gedaan.Nu is hij nog president van Suriname.Onbegrijpelijk dat dat nou kan in een beschaaft land.Al die achter volgers van hem moeten zich schamen.Dat is mijn constatering.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.