Discriminatie bij Surinaamse orde van advocaten

27

PARAMARIBO, 6 dec –Advocaten met een andere dan de Surinaamse nationaliteit mogen geen bestuurslid worden van de Surinaamse Orde van Advocaten, Sova. Hugo Essed, een Nederlander die al jaren het beroep uitoefent in Surinamer, spreekt van discriminatie. Dat niet alleen, er is ook sprake van tegenstrijdigheid.

Volgens de wet zijn alle advocaten, ook buitenlanders, verplicht lid te worden van de orde. Maar een bestuursfunctie is uitgesloten. “Dit is discriminatie op basis van nationaliteit en in strijd met de grondwet”, zegt mr. Essed tegenover de Ware Tijd. Binnenkort speelt dit weer als de Sova een nieuwe deken kiest en waarschijnlijk ook nieuwe bestuursleden. Essed vindt dat alle advocaten gelijk behandeld moeten worden, als ze in Suriname mogen werken.

Als ze al verplicht zijn lid te worden, is het niet redelijk dat buitenlanders geen toegang hebben tot bestuursfuncties. Bovendien gaat het om een vrij beroep. Volgens Essed loopt er nu een rechtszaak waar de discriminatoire wetgeving wordt aangevochten. Het aantal buitenlandse advocaten is ruim tien. Het is overigens opmerkelijk dat precies deze beroepsgroep in zo’n situatie verkeert. Advocaten hebben tot taak vermeend onrecht te lijft te gaan.

27 REACTIES

 1. =Als ik de tekst goed mag begrijpen zou ik nu al willen zeggen::::::::WEG MET DE PSA.

  -DE WET PSA IS JUIST BEDOELD DAT SURINAAMSE NEDERLANDERS OOK IN SURINAME MOGEN GAAN WERKEN EN WONEN OM TE HELPEN HET LAND VOORRUIT TE BRENGEN.

  =Een ophef om niets van mevr. Simons die zo heeft gevochten om voor 25 november alles voor elkaar te krijgen (wat eigenlijk niet echt gelukt is).

  -Wat gaat nou goed in Suriname??????


  Maak melding

 2. Armand, er is nog een betere oplossing, de Surinaamse overheid moet gewoon voor de suri-neds en de ned-surs de dubbele nationaliteit toestaan, we wonen toch niet op 2 eilandjes (ruwweg) 50 % woont in Su. en de 50% van Surinaamse afkomst in Nl.


  Maak melding

 3. 06 dec.2013

  Voor hogere functies gekoppeld aan de bestuursfuncties van de staat Suriname, is de Surinaamse nationaliteit een vereiste.

  Hoewel Srika zich gerust mag afvragen hoeveel deze hogere bestuurders daar niet rondlopen met de Nederlandse, Canadese enz. nationaliteit, of rondlopen met een dubbele nationaliteit en daarbij in Suriname alleen de Surinaamse gebruiken.

  Het geval Essed, bekeken vanuit de aankomende PSA, wordt wel heel interessant. Hoewel Srika hier in Nederland geen enkele Surinamer, met de Surinaamse nationaliteit, kan vinden die hier binnen de advocatuur zit, of het zelfs geschopt heeft tot de Deken of tot rechter.

  Even wachten totdat de rechter hierop antwoord geeft.
  Srika


  Maak melding

 4. Hahaaaha mr Hugo Essed ik ben SURINAMER, heb ook die nationaliteit maar werk en woon in Nederland mag ik minister worden wilt u dit voor mij aan vechten want ik word geweigerd maar de toiletten schoonmaken mag .


  Maak melding

 5. Die NL advocaten zullen in SU de NL belangen behartigen en alle zogenaamde vijanden van de NL Regering in SU op een sluwe manier uitschakelen/opsluiten.
  Dus een heel goede zaak dat ze niet in aanmerking komen.
  Discriminatie is hier niet van sprake, omdat SU alle sluwe plannen/bedoelingen van NL al door heeft.


  Maak melding

 6. De aarde biedt voldoende om ieders behoefte te bevredigen maar niet ieders hebzucht.

  Mahatma Gandhi

  Indiaas politicus 1869-1948

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies(Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 7. Als het Grondwet tegenstrijdig is hoe kunnen de politici dan recht doen of spreken wat krom is??
  Mensen die capabel zijn om een functie te bekleden moet die maar gewoon doen en zitten op juiste bestemde plaats waar nodig is.
  Je kunt niet spreken van, dat iemand jou banen komt stelen of pikken.
  Suriname heeft behoefte aan capabele krachten bij de overheid of welke instelling dan ook en die moeten gewoon op de juiste plaats gaan zitten anders heb je een zootje zoals het nu toe gaat.
  Suriname heeft geen criminelen en moordenaars nodig om het land te besturen, maar als de burgers via democratische verkiezingen mensen kiezen uit de criminaliteit is het hun verantwoordelijkheid.

  Trouwens, volgens het wetenschappelijke bureau die onderzoek heeft gedaan is bewezen dat de massa 65% van de bevolking dom en achterlijk is.

  Daar kan je weinig aan doen.

  De mens is het belangrijkste in het leven vergeten en dat is: dat wij geen eeuwige leven hier op aarde hebben.
  Waarom al die hebzuchterij je kan toch niks meenemen als je weg moet gaan.
  Al je rijk-(dommen) blijven hier op aarde, want je bent naakt hier gekomen zonder kleren en je gaat zo weer weg zonder €.of Dollars of gld. naar je graf.

  Je moet genieten van je aanwezigheid hier op aarde.


  Maak melding

 8. Gewoon weg een ander vb. van uitbuiterij door (een) Nederland(er). Als hij zich niet lekker voelt in Su, dan maar opdonderen naar Ned. Hij zal een van de EERSTEN zijn die zal vluchten naar Ned. (thuis) als er onrust zou zijn. Eten van twee wallen!!!!!!!!!!!
  Als hij werkelijk van Su houdt, dan maar Surinamer worden. Punt.


  Maak melding

 9. @Ira eerst goed lezen wat er staat dan reageren aub.

  Hoezo discriminatie van nationaliteit in Suriname?

  Is het denkbaar dat iemand met een Surinaamse nationaliteit minister wordt in Nederalnd?
  Sterker nog zonder een Nederlandse nationaliteit krijg je niet eens een functie bij de Nederlandse overheid.
  En toch vind ik het begrijpelijk, logisch en niet discriminerend.


  Maak melding

 10. Mr.Essed

  Ik ben het niet met u eens.
  Wat ik weet en ook begrepen hebt is dit:een fisieke orde van advocaten bestaat en word door personen van oorspong en geboren in het land waar die orde van advocaten samen gesteld moet worden,en,heeft niks met enige form van racisme of met discrimminatie te maken.
  Elke land heeft zijn regels en wetten ,is het u bekend dat het tijd geworden is om in alles ons eigen verantwoordelijkheid ten opzichte van elkaar naar elkaar toedragen.


  Maak melding

 11. Als ik het niet mis heb, staat er toch in de toescheidings overeenkomst opgesteld bij de onafhankelijkheid, dat iedere Surinamer geboren voor 1975 met nu de Nederlandse nationaliteit bij binnenkomst in Suriname behandeld moet worden als ware het een Surinamer,… etc. is het niet Suriname die zich aan die afspraak houdt?, heeft dhr Janki niet een proces aangespannen tegen de staat en deze niet gewonnen? geldt zoiets dergelijks dan niet voor deze advocaten, ik weet het niet daarom vraag ik het hier


  Maak melding

 12. De Ned. nationaliteit is een garantie dat H. Essed niet zomaar verdwijnt.Hij is het die durft de regering op haar tekortkomingen te wijzen.Als iemand dat doet is het erg riskant is Sur.Dit land kent het enkele reis naar het Fort.


  Maak melding

 13. Als je een hoge functie wil hebben in Suriname dan moet je de Surinaamse nationaliteit aannemen ik neem aan dat je toch van Suriname houd.
  En als je dat niet wilt kom dan terug naar Nederland.
  Als Nederland beter was voor jou waarom ga je dan naar Suriname.
  Ik kan in Nederland niet toe treden tot de deken van balie als ik een Surinaamse nationaliteit heb.
  Dus ik zou je adviseren om uit Suriname te vertrekken,want als het daar heet wordt dan ben je de eerste die de benen gaat nemen.


  Maak melding

 14. Nedsuris of Surineds het wordt langzamerhand tijd Suriname los te laten. Vooral economische bevrijding. De suri’s wiilen niet afhankelijk zijn. Er is al een familiekloof. Toerisme nadert het nulpunt: verontreinigde wateren en criminaliteit viert hoogtij.

  Wat is jou keuze: vrijheid van geest of beteugeling


  Maak melding

 15. @sra
  Jij zegt:”…… en heeft niks met enige form van racisme of met discrimminatie te maken.

  Huh? …… RACISME in dit geval???
  Ken jij het verschil tussen racisme en discriminatie niet?


  Maak melding

 16. Rufus je lult uit je nek man, 20 jaar geleden 2 vluchten in de week nu 5, maakt nogal een beetje verschil, en in mijn kennissenkring is er altijd wel een, die of net terugkomt uit Suriname of er gaat er wel een vandaag of morgen naar toe, dus die familiekloof word ook schromelijk overdreven , bij de families die ik ken in ieder geval niet, het kan natuurlijk ook zijn, dat ze jou gewoon niet meer moeten, wat de laatste 2 punten geleef ik gelijk het wordt er wat dat betreft niet beter op, maar er zijn nog genoeg streken en gedeeltes van het mooie Suriname waar je nog heel goed zijn kan, dat er nu een neerwaartse spiraal is betekent helemaal niet onomkeerbaar is, met een nieuwe echte regering zijn er genoeg mogelijkheden, wel of niet met steun van andere goedbedoelende landen


  Maak melding

 17. “Als je de Nederlander ken ga je van dieren houden
  Of nog meer van dieren houden
  ECHT!!

  Kijk je uit met die gasten en bescherm SU”

  O is dat zo, deze bakra houd ook veel van dieren, allemaal behalve muggen, en ik heb getwijfeld of ik hier zou schrijven. Ik woon als nederlander nu 10 maanden hier. Suriname is relaxed land met aardige mensen. Ik woon aan de grote straat, en eerste half jaar heb ik er niet zo op gelet, als er iets geschreeuwd wordt vanuit de auto als ik in de tuin ben. Gisteren is het me 5 keer in een paar uur overkomen: VIEZE BAKRA. Eigenlijk durf ik nog nauwelijks de tuin te gebruiken. Het gebeurd als het donker is, of gewoon op straat vanuit langs rijdende auto. Ik begrijp heel goed wat racisme is, heb ik altijd gedaan, en wens ik niemand toe. Eigenlijk had ik plannen hier, en dit fenomeen had ik geen rekening mee gehouden, want het verziekt wel je dag.
  Mijn dochters zijn wel op bezoek geweest hier, die werden door een heleboel Surinaamse mannen zo sexistisch behandeld dat ze regelmatig huilend thuis kwamen. Ik weet wel wat ik ga doen, zodra ik kan ben ik weg hier. Ik heb veel gereist op de wereld maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Racisme is een vorm van terrorisme, het moet met wortel en tak uitgeroeid worden.


  Maak melding

 18. medusa

  ken jij het verschil tussen algemeen en persoonlijk,’als jij dat begrijpt dan zal dat ook anwoordt op jou vraag zijn.

  jij moet mij wel hebben,medusa,sa na a tori fu ju.


  Maak melding

 19. mr nederlander .
  mag ik je welkom heten in suriname.
  net zoals in ned ,heb je in su ook genoeg idioten rondlopen .
  dus maak je niet druk als er iemand wat naar je roept.
  ga dr vanuit dat hij of zij wilt laten weten dat hij een idioot is.
  jammer genoeg hebben je dochters moeten meemaken hoe onbeschoft de gemiddelde suriman zich gedraagt tegenover de vrouw.
  alles is seksgericht.
  je zegt zelf dat je veel hebt gereisd en dit soort dingen voor het eerst meemaakt.
  nogmaals welkom in su waar men denkt dat men zo geweldig is maar waar de gemiddelde Surinamer net zoveel hersenen heeft als een amoebe.
  ongemanierd ,ongeschoold,racistisch,egoistisch,kortzichtig zijn de termen die dan door je hoofd gaan bij een negatieve confrontatie met de gemiddelde Surinamer .
  totdat je veel surinamers leert kennen en dan kom je toch tot de ontdekking dat er ook een hoop bij zijn die totaal anders zijn .
  vriendelijk ,open , warm, gastvrij,behulpzaam ,intelligent.
  het verschil zit em in de opvoeding en de scholing die ze gehad hebben , of zoals in sommige gevallen helemaal niet gehad hebben.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.