In gesprek met Sinterklaas [COLUMN]

7

Tringgg tringgg…
“Goedemiddag, met Usha.”
‘Dag Usha, met Sinterklaas.’
“Huh? Sinterklaas? Ooooo…. Dag Sinterklaas!”
‘Jaaaa, je schrikt een beetje hé.’
“Eh, ja Sinterklaas… Ik herken uw stem van de televisie! Heb ik iets stouts gedaan?”
‘Hahaha…. Nee hoor kind, je gaat niet mee in de zak. Ik bel je om te vragen of je mijn nieuwe Sinterklaasverhalen hebt ontvangen. Die twee boeken die de Pieten voor je in de brievenbus hebben gedaan.’
“Wauw, zijn de Pieten bij mij geweest? Bedoelt u die De vrolijkste verjaardag van Sinterklaas van Henna Goudzand Nahar & Helen Fermate, en Lola’s Sint van Kristina Langarika?”
‘Ja, die.’
“Ja Sinterklaas, die heb ik ontvangen, ik vind de verhalen en de tekeningen erg leuk. Ze zijn heel anders dan alle vorige verhalen, echt verfrissend en van deze tijd.”
‘Mooi kind, dat doet mij genoegen om te horen. Ik heb de schrijvers gevraagd nieuwe verhalen te maken. Ik was dat gezeur zo zat.’
“Hoe bedoelt u Sinterklaas?”
‘Kijk kind, Sinterklaas is een man die graag met de tijd meegaat hé. Ik heb de discussies gevolgd hoor, iedereen denkt dat ik pas sinds het boekje van Jan Schenkman in Nederland langs kom, maar voor die tijd werd Sinterklaas ook al gevierd. Gelukkig kunnen jullie dat soort dingen tegenwoordig op internet zoeken en vinden.’
“Hahaha Sinterklaas, kijkt u ook op internet?”
‘Ja kind, ik ben ook op Facebook en Twitter. De Pieten houden dat allemaal voor mij bij. Zo weet ik dat het tijd was voor moderne verhalen, het is tijd voor change. Hahaha… ’
“U bent grappig!”
‘Ja kind, mi lobi lafu.’
“Sang! U spreekt Sranan?“
‘Ja kind, ik spreek alle talen van Suriname, ik kwam vroeger toch ook bij jullie langs op de Zinniaschool en andere scholen? Ben je dat vergeten?”
“Dat weet ik nog! Maar spreekt u dan ook Papiamentu?”
‘Ja kind, ik spreek ook Bahasa Indonesia, ik ging langs bij alle kindertjes in het voormalig Koninkrijk, en aangezien mijn dag een kinderfeest is, moet je met alle kinderen kunnen communiceren.’
“Dat is leuk om te weten Sinterklaas! In Nederland denken ze dat u alleen Nederlands verstaat en spreekt!”
‘Kind, dat bedoel ik met change. Door de eeuwen heen is mijn gedaante zo vaak gechanged.’
“Hoe bedoelt u?”
‘Je weet toch dat mijn huidige Sinterklaasverschijning is afgeleid van Sint Nicolaas? Nikolaos was de bisschop van Myra in Lycië, zo rond het jaar 300 na Christus. Ik was om te beginnen dus niet eens een witte man, maar een bruine Griekse man. Omdat dat gebied nu Turks is, ben ik voor veel mensen van oorsprong een Turk.’
“En u bent ook wereldberoemd in Italië!”
‘Kijk, ik heb altijd helpers gehad, want als bisschop kun je niet alles alleen doen. Maar Jan Schenkman zadelde mij in 1850 in zijn verhaal op met knechten, je weet wel, die Zwarte Pieten waar nu zoveel om te doen is. Toen was de slavernij van Afrikaanse mensen normaal voor de Nederlanders, hij heeft dat verhaal naar de geest van die tijd geschreven. Maar ik voelde me toen al niet goed in dat verhaal, want als Bisschop van Myra heb ik juist geijverd voor het vrijmaken van slaven. Ik kon het systeem helaas niet veranderen, maar wat ik kon doen heb ik gedaan, in mijn werk wilde ik dat mijn naaste helpers vrije mensen waren.’
“Ja, dat had ik gelezen over u!”
‘Kind, ik zat te wachten op een moment om de Pieten te bevrijden als karikatuur, als erfenis van de Nederlandse slavernij. Ik heb heel lang moeten wachten, en eindelijk kan ik nieuwe verhalen laten schrijven. Ik wil dat Sinterklaas een feest wordt dat leuk is voor alle kinderen in Nederland en België. Sinterklaas anno 2013 moet nodig gepimpt worden met nieuwe verhalen.’
“Hahaha, u zegt gepimpt!”
‘Ja kind, zo noemen jullie dat toch? Ik verwacht dat Zwarte Piet over vijf jaar of iets langer vrij is van de oude Nederlandse, koloniale denkbeelden en gewoon Piet is. Heb je gezien welke kleur ze de Pieten nu hebben gegeven?’
“Ja, poepbruin zijn ze nu op televisie bij het Sinterklaasjournaal!”
‘Kind, dat is toch foeilelijk? Eerst kolenzwart, nu poepbruin. Ik wil dat Piet gewoon Piet kan zijn. Maar omdat ik alleen in verhalen besta, kan ik alleen via verhalen de dingen veranderen.’
“Nou, dat lukt u met die twee nieuwe boeken goed hoor! Ik heb ze al drie keer gelezen! Ik zou ze aan alle kindertjes willen geven.”
‘Dat vind ik leuk om te weten. De Pieten zijn dolblij dat ze nu weer zichzelf mogen zijn in die twee verhalen.’
“Ja, dat maakt die verhalen zo leuk. Ze zijn in die verhalen echte kindervrienden. En ze hoeven dat akelige liedje ‘Want al ben ik zwart als roet, ik meen het toch goed’ niet meer aan te horen.”
‘Ja kind, wat een vreselijk lied is dat hé… Dat heeft niks met die schoorsteen te maken. Gelukkig zijn de mensen klaar voor verandering, het boek van Henna was al voor de presentatie uitverkocht. En Kristina schreef het verhaal aanvankelijk eerst voor haar dochter, maar toen kregen zoveel mensen er belangstelling voor, dat ze het als boek heeft uitgegeven. Wat zeg je me daarvan! Change is in the air.’
“Sinterklaas, u bent echt bijdetijds! Ik hoop dat veel mensen hun kinderen uit die boeken zullen voorlezen.”
‘Vertel jij ze maar waar ze die boeken kunnen vinden, want ik heb jou daarvoor nodig om de mensen de weg naar die boeken te laten vinden.’
“Oké, doe ik direct Sinterklaas! Beide boeken hebben hun eigen website. ‘De vrolijkste verjaardag van Sinterklaas’ is te vinden via devrolijksteverjaardag.nl en ‘Lola’s Sint’ is te vinden via lolassint.nl.”
‘En let maar op, over ongeveer vijf jaar zijn al die poepbruine en koolzwarte Pieten verdwenen, dan zien ze er normaal uit. Gaan jullie door met de discussie, en help mij om de Pieten uit die framing te krijgen. Ik ben hun spreekbuis, de Pieten zijn mijn meki meki famiri, mijn gemaakte familie zoals jullie het in Suriname zeggen.’
“Zo leuk dat u dat zo zegt! Is het vanwege die change dat het dit jaar uw vrolijkste verjaardag is?”
‘Dat ga ik natuurlijk niet verklappen, dat moeten de kinderen zelf in de verhalen lezen.’
“Oké Sinterklaas, ik hoop dat ze ook over de boeken vertellen in het Sinterklaasjournaal.”
‘We zien wel kind, uiteindelijk komt het goed. Dank voor je hulp.’
“Mag ik u nog een vraag stellen Sinterklaas?”
‘Oké, nog eentje dan.’
“Wat betekent Sinterklaas kapoentje eigenlijk, in dat liedje?”
‘Hahahahaha… Dat vragen alle Surinamers zich al jaren af. Hahahaha…. Kind, ik krijg buikpijn van het lachen. Daaaggggg Usha….’
“Dag Sinterklaas!”

Usha Marhé

Bekijk ook:

7 REACTIES

 1. He He , eindelijk eens iemand die het op een leuke humoristische manier duidelijk maakt, zonder dat gedram en gezeik wat alleen maar een hoop weerstand oproept


  Maak melding

 2. Sint Nicolaas
  Datum: vrijdag 6 december 2013
  Land / gebied: Wereld
  Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)

  Sint NicolaasDit is gedenkdag (sterfdag) van de heilige Nicolaas. Sint Nicolaas leefde in de vierde eeuw en was bisschop in het Zuid-Turkse stadje Myra. Zijn sterfdag (dus niet zijn geboortedag) was 6 december. Met Sinterklaas (ook bekend als ‘Pakjesavond’) op 5 december, komt de Sint bij de mensen thuis om aan kinderen cadeaus en snoepgoed te geven en viert men de ‘verjaardag’ van Sinterklaas.

  Sint Nicolaas leefde in de vierde eeuw en was bisschop van Myra in Klein-Azië (Turkije). Al twee eeuwen later was de verering in Klein-Azië en Rusland opmerkelijk groot. Men vereerde hem om zijn goedheid en vrijgevigheid.

  De verering in het westen is van latere datum. Ze is te danken aan het feit dat Italiaanse zeelieden in 1087 zijn stoffelijk overschot vanuit Myra overbrachten naar het Zuid-Italiaanse stadje Bari. Zij deden dit om het te redden uit de handen van de Saracenen. Vanuit Italië kwam de verering naar Noord-Europa.

  Rond de heilige Nicolaas hebben zich veel plaatselijke legenden gevormd.

  Hongarije – Mikulas:
  Sinterklaas in Hongarije heet Mikulas [Mikoelaasj]. Hij wordt ook wel Telapo [Teelapoo = Vadertje Winter] genoemd en hij komt uit Lapland. Hij heeft geen zwarte pieten om zich heen om hem te helpen maar een klein duivel, Krampusz. Een echte Krampusz is voor kleine kinderen zo eng, dat je hem eigenlijk maar heel zelden ziet: een man met een enorm houten duivelsmasker op. Hij wordt vaak vervangen door kinderen met hoorntjes.

  Kinderen poetsen één van hun laarzen op en zetten deze in de vensterbank van hun slaapkamer, in andere streken gebeurt ditzelfde met een sok die in het raam gehangen wordt. Ze laten het raam open om Sinterklaas naar binnen te laten. Hij stopt in de nacht van 5 op 6 december lekkers in de schoenen van kindertjes mits zij deze gepoetst hebben. Per streek is het afhankelijk wat zij krijgen: zoetigheid, een klein cadeautje en een heel klein gouden roetje, voor hun lieve en hun stoute daden. Of twee poppetjes: een duiveltje omdat ze soms stout zijn en een Sint-Nicolaaspop omdat ze ook vaak lief zijn.

  Vaak komt Mikulas ook op school (op zes december) en leest dan, net als in Nederland uit zijn grote boek voor. Rond Mikulas zijn er ook chocoladefiguren te krijgen, waarvan sommigen meer op de Kerstman, anderen zeer sterk op onze eigen Sint lijken, met staf, zak en mijter.

  De heilige die model staat voor Mikula’s is Nikola, de sobere en gedienstige heilige uit Rusland.

  Meer informatie (externe link):
  •www.stnicholascenter.org

  Soort: Religieus (Heiligendag)

  Datum:
  jaarlijks op
  6 december

  Verhalen bij Sint Nicolaas:
  •Sint Nicolaas en de drie scholieren
  •Sint Nicolaas en de redding op zee
  •De stijgbeugel van Nikola
  •Nikola en het graan
  •Een geschenk van Nikola

  Zie ook:
  •Sinterklaas

  Een (nationale) feestdag in:
  België Bulgarije Duitsland Frankrijk Georgië Griekenland Groot-Brittannië Hongarije Ierland IJsland Kroatië Liechtenstein Luxemburg Malta Oekraïne Oostenrijk Polen Roemenië Rusland Slovenië Slowakije Spanje Suriname Tsjechië Turkije Zwitserland


  Maak melding

 3. Wat een klotezooi van volwassenen die alles voor de kinderen verpesten. Wat is er mooier als kind zijnde dan kadootjes krijgen van Sinterklaas en Zwarte piet.

  Kinderdag op 5 december is een mooie optie voor een volk dat haar eigen idee wil profileren, maar sinterklaas op 6 december (dit is tenslotte zijn verjaardag) is ook niet te versmaden zodat er geen rechtsongelijkheid ontstaat in een land met multiculturele achtergronden.

  Waarom niet allebei zodat kinderen 2 hele dagen verwend worden, lol, pret en vreugde hebben? Want daar zijn ook heel veel kinderen die onder de armoedegrens leven en die uitzonderlijke aandacht behoeven?

  Het is dus grote onzin en hypocriet gedoe, wel 5 december claimen als kinderdag waarop altijd al Sinterklaas gevierd werd, maar wel gelovig blijven en een godsgeloof belijden wat ook niet aan het Surinaamse volk toebehoort, vervloekt zijt deze gelovigen die feitelijk de verraders zijn van hun eigen voorouders. Dus ook weg met het Katholieke godsgeloof en al de sekten die in Suriname floreren.

  Laat ook deze kinderen die al achterlopen of gehandicapt zijn dan ook genieten van 2 gezellige verwendagen indien men in Suriname op grond van eigenzinnigheid ook zo nodig een extra kinderdag wenst te handhaven om hun eigen imago van het vrije volk op te poetsen. Lang leve Sinterklaas en Zwarte piet, allebei bestaan ze niet, vroeger hebben ze wel bestaan, later zijn ze dood gegaan.
  django


  Maak melding

 4. wat leuk toch om te lezen dat er altijd mensen zijn die alles van andermans tradities weten en ook nog eens weten wat goed is voor de miljoenen mensen die met deze traditie zijn opgegroeid. de wereld zit toch vol met alleen maar nette en gevoelige mensen. zeuren over een muskietenbeet en de ogen dicht houden voor alle (eigen) ellende. wat ben ik toch blij om daar deel van uit te maken. tradities veranderen, maar helaas niet door de mening van een enkele gevoelige snaar, maar omdat die nu eenmaal veranderen door de tijd heen. sint en piet zijn al heel veel veranderd, maar de mens in het algemeen heeft nu eenmaal oogkleppen op. men wil alleen horen wat in het eigen straatje past. juist door al het onzinnig gezeur gaan mensen uit protest de tradities juist niet aanpassen. over 5 jaar is zwarte piet dus nog steeds zwart en heersen de vooroordelen als nooit tevoren en het onbegrip is dan erger dan ooit. Al deze KApoentjes vinden alleen nog maar Ka in hun schoen of in dit geval in hun p..n. gefeliciteerd. het doel is dan bereikt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.