Geen sinterklaasfeest op Surinaamse scholen

75

PARAMARIBO, 5 dec – Op publieke scholen mag voortaan geen sinterklaasfeest worden gevierd. Het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov, geeft dit aan in een persbericht. Het accent op vijf december mag alleen vallen op de universele Dag van het Kind of Kinderdag. Die gelegenheid moet worden aangegrepen om het ‘Surinaamse element’ centraal te stellen.

Ook de waardigheid van het Surinaamse volk moet worden geaccentueerd. “Het is van belang dat de aandacht op Kinderdag wordt gevestigd op de kinderen en geen andere bijfiguren die niets van doen hebben met onze cultuur”, stelt het ministerie. Vanaf volgend moet de nieuwe benadering van vijf december zijn beslag krijgen. Er zijn intussen lesbrieven en mediaproducties ontwikkeld met instructies voor leerkrachten over het invullen van Kinderdag.

Parlementsvoorzitter Jennifer Simons heeft de gemeenschap opgeroepen om kinderen centraal te stellen. In het actualiteitenprogramma Mmanten Taki zei Simons dat er moeten worden afgestapt van het waarderen van ‘andere figuren’. Kinderen in Suriname verdienen meer aandacht en respect en daar mag best meer in worden geïnvesteerd. Het sinterklaasfeest is ook aangepast bij enkele grote speelgoedzaken in Paramaribo. De zwarte piet ontbreekt voor het eerst dit jaar.

- Advertentie -

75 REACTIES

 1. De kinderen moeten vanaf nu onze eigen figuren waarderen.Kinderen beginnen jullie,Bout,Somo en Lonnie te adoreren.Zij zijn de uitschieters,de notabelen uit onze gemeenschap.Tot nu toe ongeevenaard in hun daden!

 2. Op zich had ik niks tegen dit feestje, maar de discussie over zwarte piet heeft me ook tegenstander van zwarte piet gemaakt. Totaal geen compassie van de voorstanders, alleen maar haat en nijd. Wie zijn zij om me te zeggen hoe ik me moet voelen over zwarte piet ?

 3. Kinderdag is voor ieder kind ongeacht ras of geloof, terwijl het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet voor menig zwart kind niet echt een Kinderfeest is want ze worden getreiterd en voor Zwarte Piet uitgemaakt.

  Deze Kinderdag juich ik toe en hopelijk krijg deze dag in Nederland navolging.

 4. weer de djoekas die iets goeds verpesten…als ze tijd over hebben van stelen en anderen te moorden doen ze ook dit soort onzin…mijn kinderen zullen gewoon sinterklaas vieren met zwarte piet in suriname..domme mensen toch

 5. Laat Adhin geen rommel verkondigen .
  Hoeveel zwarte pieten lopen er niet rond in SURINAM.
  Ze trekken toch ook pruiken op hun hoofd.
  Weave en valse vlechten.
  Ze zetten toch ook makeup.
  Adhin droom maar lekker verder hou je bezig met goed onderwijs voor de leerlingen.

 6. Sur heeft alleen zwarte piet afgeschaft, sinterklaas bestaat daar nog steeds.

  De Pres is Sint.
  Hij geeft de vorige week eindeljk toe dat er drastisch bezuinigd zal moeten worden. (economen adviseren dat al langer dan een jaar)

  Deze week VERHOOGD de Pres ALLE salarissen van zijn medewerkers/adviseurs op het kabinet van de Pres. Ook het salaris van de Vice-President gaat omhoog !!

  Dit alles volgens de economische theorie van Sinterklaas !!

  Ma ja, a people fu Sranang e sribi !!

 7. Waar bemoeit de politiek zich mee.
  Straks gaan ze nog vertellen van wat voor kerk je lid mag zijn.

  De mensen kunnen echt wel voor zichzelf beslissen.

 8. Nou ben ik toevallig Nederlander en persoonlijk vind ik dat men in Suriname zelf moet bepalen welk feest er wel of niet wordt gevierd, daar heb ik mij absoluut niet mee te bemoeien.
  Toch heeft @Tedje een belangrijk punt. In hoeverre laat de Surinaamse bevolking toe dat nota bene de overheid bepaalt HOE een feest wordt ingevuld?

 9. goed gedaan mevr Simons.

  gewoon kinderdag , kortom wij bepalen toch wat er in Suriname mag en niet.dat men ’t wil vieren in Nederland moet men zelf weten, maar hier in Su gebeurt ’t niet
  voor m,n part gewoon ook ’t standbeeld van julia en de straatnamen v/d bakras verwijderen.

  one love sranang

 10. Jacobus, ik weet niet of je het weet maar Suriname heeft genoeg modelfiguren. Niet doen of alleen maar de mensen van de revolutie model staan voor Suriname

 11. Waarom Cinterklaas afsgavven? Goede man die veel kadoos geevt. Swarte Piet moet je afsgavven. En die sak en besem ook. Sonder Cinterklaas wie moet die kintjes kadoos gefen? Dan krijgen se nooit niet wat. Surinaams huisen hebben geen sgoorsteen. Hoe worden die pieten dan swart?

 12. @Orga jij bent ook zo eentje die gechiedenis wil weg poetsen.Zoder geschiedenis heb je geen heden.Simpel voorbeeld wis alle verjaardagen van je naaste mensen weg.Ieder mens heeft herdenkingen en een geschied verleden.Als je die stelling inneemt mag je ook geen roots zoeken.

 13. -Mevr. Simons dat je alleen zwarte piet zich anders laat kleden en hem een ander naam geeft heb ik geen problemen mee.

  -Vergeet niet dar de Surinamers Kwakkoefestivals vieren en dan wel ook in een ander land.
  Dit betekent dat sinterklaas ook in suriname gevierd mag worden onder de Nederlanders.

  =Wie zijn nou de echte Nederlanders in suriname???kijk je alleen naar de paspoorten of uiterlijk???

  Er is nog veel te doen in suriname, dus niet van de hak of de tak iets roepen!!!!!!

 14. @orga, ik hoop dat jij de familie alleen de geschiedenis over Bouterse en Brunswijk zal vertellen.
  Hou die groep wel heel erg ver, omdat zij alleen maar criminele activiteiten zullen worden geleerd.

  =Alles van Nederland moet verdwijnen uit het land Suriname, maar hun GELD mag wel blijven komen!!!!!!!

 15. ik vier wel sinterklaas!!!
  Ik ben dan de sint en mijn buurvrouw is zwarte piet, zij mag dan mijn zak vasthouden..

 16. Prima toch…elk land zijn eigen feestje

  Maar bemoeien jullie je godverdomme ook niet met het kinderfeest in Nederland. Hypocriet zeikvolk.

  Oja, mevrouw Simons…de salarissen voor de Stichting voor het kind zijn betaalt door een particulier en er is nog steeds niet voldoende lesmateriaal op de scholen en de kinderen kunnen niet naar school omdat bus en- boothouders hun geld niet krijgen.

  Zo goed zorgen jullie voor de kindjes in Suriname.

  Neem liever toch maar een voorbeeld aan de Noordzee.

 17. Voor mij part mag Sint wel omringd worden door stoere mooie grote donkere beveiligers ipv die slappe geschminkte zwarte Pieten.

 18. In geval grondwet, SLECHT gedaan mw Simons !

  Pot a Grondwet baka, fa a mus fu de !

  Grondwettelijk verbod e tang grondwettelijk verbod !

  Voorzitter hoort te waken over wet, Grondwet en mensenrechten, de rest is bijzaak !

 19. Komt Kersman ook naar Surinaam? Hoe moet hij met slee reiden op slegte weegen in Surinaam? Kreig hei niet benout in dikke kleren, muts en handsgoen? Heeft Kersman geen helpers? Hei kan kadoo niet droppen in sgoorsteen of sgoen, waar laat hei kadoo agter? In Surinaam is geen denboom. Misgien onder manjaboom?

 20. opmerking: dit is al de zoveelste keer dat sinterklaas afgeschaft wordt in suriname.

  misschien eerst naar een goed alternatief zoeken, en ik bedoel niet bouterseklaas. maak er een leuke piet van, een die van alle markten thuis is. bijvoorbeeld. helemaal 3.0. geef het voorbeeld.

 21. Bijna iedereen viert de Sinterklaas feest!Ik ook,eerst dacht ik niet,maar de kinderen zeggen,bent U soms ziek en het 5 Dec.vandaag/pakjesavond toch.

 22. En terecht. Adhin je bent een uitzondering in dit voor de rest waardeloos kabinet.

  Het is een deel van de opvoeding om een koloniaal feest als sinterklaas in Su af te schaffen, de kinderen moeten eigenwaarde leren.

  En bovendien beledigend in een land vol zwarte pieten.

 23. Kinderen in Suriname verdienen meer aandacht en respect volgens die heks van Simons, die als een gespletenpersoonlijkheid door het leven gaat, want respect kun je het Surinaamse kind nooit geven met een moordenaar als president, een pedofiel en een drugsdealer als coalitie genoten, plus partijgenoten die het land leeg roven of leeggeroofd hebben.

 24. Wie het feest in Su wil vieren staat er vrij in dat op eigen gelegenheid te doen.

  Zwarte pieten genoeg, kijk maar naar de foto bij dit artikel, die gast hoefde alleen een pietenmuts op te zetten.

 25. Daar word aan de deur geklopt,
  Hard geklopt, zacht geklopt.
  Daar word aan de deur geklopt,
  Wie zou dat zijn?

  NDP aufmachen!!

  Fijne sinterklaasfeest allemaal. Geldt ook voor de paarse zeurpieten

 26. Sinterklaasfeest is een stukje geschiedenis van Nederland. Het land was arm en onderontwikkeld en buitenlanders (een Turk en z’n Afrikaanse helpers) brachten ontwikkelingshulp. Ze streden ook voor kinderrechten, want kinderen werden slecht behandeld in het toenmalige Nederland. Spanje las Nederland de les op dat gebied zoals Nederland nu met andere ontwikkelingslanden hetzelfde doet.
  Dus het Sinterklaasfeest laat gebreken van de Nederlandse maatschappij zien. Alleen, de autochtonen hebben van deze armoedeherdenkinstraditie een commercieel feest gemaakt. Het is vooral de commercie die dit feest (onder)steunt. Bovendien zegt het ook iets anders: Nederlanders zijn er niet zo goed in hun kinderen liefde te geven. Daarvoor huren ze een Spaanse Turk en wat Afrikanen in. Ze durven niet tegen hun kinderen te zeggen dat zij het zijn die de cadeaus gekocht hebben. Dat is nog een ingebrande slaafse houding jegens de superieure Spaanse Turk en diens helpers. Bovendien zijn de Hollandse kinderen oliedom. Ze vragen zich nioet af hoe Sinterklaas op zoveel plaatsen tegelijk kan zijn, soms groot van stuk is, soms klein, waar hij de rest van het jaar vertoeft en waarom hij nooit ouder wordt. Kinderen zullen toch best wel deze gedachten hebben, alleen de angst om hget te vragen is veels te groot. Terwijl kinderen in Holland mondiger zijn dan waar ook. Zo zie je dus de restanten terug in dit feest van een volk dat ooit zelf als slaaf leefde en zeer hulpbehoevend was.

 27. Het Sinterklaasfeest is al lang geleden afgeschaft in SU. Vanaf de onafhankelijkheid van ons land, dus 38 jaar geleden!
  Dus meneer Bouterse en Mw. Simons willen nu met de eer strijken door zgn. iets af te schaffen wat er al lang niet meer is?
  Kruip toch door de schoorsteen!

 28. @Tamara

  sinterklaas is al in de jaren 70 afgeschaft.
  Ik weet nog dat wij het kinderdag noemden.
  Dus geen eer voor die trut Jennie en DDB.

  Maar Su heeft nu een andere weldoender :
  Sinterbaas (DDB) en zijn paarse pieten (ook hier op WKN)

 29. Bako wojo mevr. Simons heeft totaal geen enkel RESPECT voor alle lieve en stoute kinderen,zoals Jack Russel dat aan geeft,hij ziet dat uitmuntend,wat heel vele anderen dat niet kunnen zien,terwijl heel simplistisch het wel zou kunnen.

 30. Dat we in Suriname geen Sinterklaasfeest mogen fieren is vreemd,tenzij het alleen op scholen verboden is. In een land met zoveel nationaliteiten,een land waar veel Nederlanders met kinderen op contract basis werken,waar er veel Nederlandse stagaire,s zijn is het een beetje raar.Ik vind dat de politiek zich er niet mee mag bemoeien.We lopen al op onze tenen,laat de mensen die Sinterklaas en PIET trouw zij het ook blijven en FEEST fieren.De Hollandse gemeenschap in vele landen blijven bij hun traditie desnoods met een gele piet,maar het gaat om St.Nicolaas.

 31. Ik ben gecalculeerd voor 30% neger.Ben ik zwarte piet ? Ik ga Sinterklaas vieren met mn blakka maties.Veel succes daar in Su. Slaven van DDB en de zijnen.

 32. Ach ja sommigen vinden alleen in Nederland de politiek zich met het Sinterklaasfeest mag bemoeien,in Suriname mag dat niet van sommige wannabees Nederlanders.
  Hahahha maar dan kan men weer stellen dat deze wannabees hier niets in de pap te brokkelen hebben en hun basjas maar napraten.

  Ira waar staat er geschreven dan niemand het feest mag vieren???typ het zoals je altijd doet:er staat geschreven pffffff wannabee.

 33. @PaSu,
  Laat je kinderen maar lekker Sinterklaasfeest vieren en op schoot bij hem gaan zitten, wanneer de staaf van de Sint stijf begint te worden, hoop ik niet dat het te laat voor ze zal zijn!
  Sinterklaasfeest=PEDOFIELENFEEST.

 34. grappig als je dit hoort of lees. vandaag 5dec wie hielden de handjes open voor sinterklaas nou je had de donkerekinderen moeten zien met hun moeder en vader. nou als het niet meer op scholen mag dan maar lekker thuis op mijn erf en niemand komt mijn verbieden. surinamers zijn de grootste hyprocrieten ook altijd mopperen maar zelf niets doen ,ik zie liever blijde kinderen plaats van grote mensen die schijnheilig doen ze eten wel die pepernootjes en dan die chocoladeletters .houden jullie je zelf voor de gek

 35. Het was tijd, en nu is het de juiste tijd om af te schaffen wat er niet hoort……….
  Ik ben blij en helemaal eens met de beslissing van het MINOV.
  Het is tijd om de waarheid onder ogen te zien en zaken die ons land niet opbouwen af te schaffen.

  Waarom moet het Surinaams volk een ander ras adoreren en zijn eigen mensen niet?
  Het zijn de afrikanen, hindoestanen, Javanen en laatst de chinezen die dit mooi land hebben doen ontwikkelen door hard te zwoegen en te ploegen in de plantages.
  Afschaffen die sinterklaas in Suriname .
  En wie het wilt vieren moet lekker naar Nederland gaan. En dan zullen ze ervaren hoe discriminatie voelt.

  Waarom moet de donkere/bruine mens altijd ondergeschikt zijn aan de blanke ras???
  Waarom moet hij altijd een hulp hebben??Kan hij zelf niet zijn eigen bonen doppen ??

  Waarom moet in Suriname de blanke altijd een dienst vrouw (bediende) hebben?
  In Nederland hebben ze dat niet, en als ze dat hebben, dan noemen ze dat huishoudelijke hulp en die verdiend een minimum loon van € 1192,67 bijna modaal inkomen….

  Dus???????

  Dus ik geef het MINOV een pluim voor deze beslissing. Goed zo en proficiat.

 36. Donderdag 5 december 2013 om 17:09 uur, door margo

  Margo , ik ben het totaal niet eens met je eens……

 37. PaSu – weet je dat men in Indonesie geen enkel Nederlands feest viert? Terwijl Indonesie ook een voormalige kolonie van NL is geweest. Hoe kan dat? En er wonen nog steeds veel blanda’s (blanke Nederlanders) in Indonesie.

 38. Is toch raar een blanke man met een baard in een winterjas die kadootjes komt brengen in Suriname.
  En de zwartjes zijn de knechten.

  Wat voor signaal is dat naar de kinderen, want je kan niet zeggen dat Piet uit de schoorsteen komt want die heb je niet in Su. Waarom is Piet dan zwart.

  In Su hebben paarse pieten, zoals Misiekaba en Abdoel, hahaha. Knechten van de baas.

 39. sinterklaas en pieterbaas,
  zwarte piet heeft iemand nu bedacht.
  voor mijn kinderen is kinderdag elke dag, want ik probeer als ouder hen iedere dag goed te zorgen, maar een keer per jaar was het anders. dat is hen nu ook gestolen.het kostte toch geen deviezen.Daar in de plaats is er niks meer. we zullen daartegen niets kunnen doen,evenals met de amnestie wet.Rot op jullie

 40. @PaSu! Wat bent u toch n dom en ontwetend persoon!
  Ik woon in Nederland en voer hier heftig een strijd om de afschaffing van zwarte piet!
  Ik ben juist super trots dat Su nu tot zo’n beslissing is gekomen.
  Hoe kunnen jullie daar Sinterklaas vieren met zwarte pieten?!
  De pieten zijn een karikatuur van een negroïde persoon.
  De kleding die ze dragen, droegen de kinder huisslaven vroeger!
  En dat wilt u in ere houden??!
  Door mensen als u nemen de blanken ons in Nederland niet serieus!
  Want als de Surinamers in Su zelf Sinterklaas met zwarte piet vieren, wie zijn wij dan hier in Holland om daarover te klagen!
  Ik weet niet waar uw roots precies liggen, maar al is er maar 1% van Afrikaanse origine dan zou ik u aanbevelen om u meer in uw roots te gaan verdiepen!
  En ookal bent u dat niet, de blanken zijn nooit goed geweest voor het land, dus steun ze aub niet in hun ouderwetse denigrerende viering van het sinterklaasfeest!!!

 41. Ik ben gewoon opgegroeid met zwarte Piet,en wat is er mis mee ? Het is gewoon een feest voor de kinderen, en nu lopen ze allemaal te Lullen over zwarte Piet !
  Wij zijn gewoon een stelletje hypocrieten en niet anders,ik
  heb liever zwarte Piet dan een kinder lokker.

 42. Ik kan niet voor anderen inkomen, want ieder heeft een eigen mening wat niemand anders heeft. De ene vindt de Sint een toffe peer die zich laat verwennen door zijn slaven (sorry… zwarte Pieten) en de ander heeft weer een eigen op nare ervaring gebaseerde reden om dit feest naar de verdoemenis te verwijzen, en weer anderen zweren dweperig op Sinterklaas. In ieder geval is dit Blanke gebeuren met een scala van voor en tegenstanders wijd en zijd verbreidt.

  Heden ten dage is bijna iedereen mondig. De door blanken onderdrukte volken kunnen en mogen al sinds geruime tijd schrijven, lezen en studeren, maar toch staan ze nog honderden jaren achter op de wereldontwikkeling. Elke groep, individu, land of volk is behept met het Sint syndroom, dat ooit werd ingevoerd door de koloniale wereldheerschappij. Vanzelfsprekend hebben een heleboel mensen een grondige reden om hier van af te komen vanwege de geestelijke zowel fysieke hinder die zij eens per jaar hiervan ondervinden.

  Maar zij wiens wortel aan de blanke wereld relateert willen geen slecht woord over hun voorouderlijke uitvinding horen, derhalve steken ze als in koor bij het minste en geringste negativisme hierover de kop in het zand als struisvogels. Het is tenslotte hun feest dat ooit in het verleden werd bedacht door hun zijdelings foute voorouders. Dit willen ze graag in stand houden, ook hun goed recht. Recht voor één Recht voor allen!

  Persoonlijk heb ik een gloeiende hekel aan het hele Sinterklaas gebeuren, daarom juich ik ook de ommekeer in Suriname erg toe, want ook het vroegere onderdrukte slavenvolk bezit een grote portie fantasie en kan haar eigen geneugten naar ieders tevredenheid verzinnen en realiseren, in plaats van dingen over te nemen van buitenstaanders wiens cultuur niet strookt met de beschaving van de achtergestelde natie. Maar verbieden van dit Sint-syndroom is totaal fout, denk maar aan onze gekleurde kondremangs met nog zuiver koloniaal bloed in hun aderen, die hebben ook recht van leven en vrije meningsuiting en recht op behoud van hun waarden en normen.

  Dit wil niet zeggen dat ze dan niet trouw zijn aan het Surinaamse volk en land omdat ze koloniale trekjes vertonen, integendeel, ze zijn zelf vaak veel betrouwbaarder, eerlijker en menselijker dan de geijkte Surinamer. Ik heb nog nimmer van een geijkte religieuze Surinamer enige steun gehad om mijn missie en drijfkracht tegen kwaadaardige gelovigen kracht bij te zetten, maar wel van dit soort geboren en getogen Surinamers, die ondanks hun religiositeit en koloniaal bloed, mijn drijfkracht weten te waarderen, omdat ze de mening zijn toegedaan, dat ieder mens het recht heeft van zelfontplooiing ongeacht of hun handelwijze tegen de hunne indruist. Het moge nu voor iedereen duidelijk zijn wie de goede mensen zijn, en niet de egoïsten die willekeurig wereldkundig maken en allerwegen rondbazuinen dat Zwarte Piet en Sinterklaas slechte figuranten zijn die niet thuishoren in Suriname.

  Als ik zou moeten kiezen tussen de Surinaamse Goden dan prevaleer ik het liefste de God van de Sinterklaas conservatievelingen omdat hun God ook de tegenstander een leven gunt. Dus… als Sinterklaas weg moet, prima, maar dan moeten ook alle Sinterklaas haters onmiddellijk uit Suriname vertrekken, want de Natuur herbergt alleen mensen die iets voor de ander over heeft. Dus… rot op kinderdag want dit legt ook geen zode aan de dijk daar de kinderen die hernieuwd beïnvloed worden door de Sinterklaas haters het evenbeeldbeeld zullen vormen van henzelf! of blijf lekker in Suriname… maar dan wel samen met Sint Nicolaas en zijn zwarte pieten, deze hoor ik wel maar ik zie ze niet. Geef mij dan toch maar een dozijn Sinterklazen en een gros Zwarte Pieten en een halve gram “Kinderdag”, deze zie ik wel maar ze maken je vroeg of laat toch doodziek.

  Kinderen van tegenwoordig zijn de meest ondankbare wezens, het is afwachten geblazen van wat er komen gaat en pai-pai helpt ook al niet meer……maar van Sinterklaas weet ik het al bij voorbaat… lekkere pepernoten en surprises van mensen die om je geven.
  django

 43. Ook Adhin laat zich dirigeren, vraag het aan wonny en adelien hoe het afloopt. Heb geen respekt meer voor hem.Moge peterbaas hem vandaag in een zak vullen en meenemen

 44. Een troost aan alle kinderen die van sint en pierbaas houden.alstublieft.
  Hoor wie klopt daar kinderen ?

  Hoor wie klopt daar kind’ren,
  Hoor wie klopt daar kind’ren.
  Hoor wie tikt daar zachtjes tegen ’t raam.
  ’t Is een vreemd’ling zeker,
  die verdwaalt is zeker.
  ‘k Zal eens even vragen naar zijn naam:
  Sint Nicolaas, Sint Nicolaas
  brengt ons vanavond een bezoek
  en strooit dan wat lekkers
  in d’ één of andere hoek.

  Stoute kind’ren, zegt hij,
  krijgen knorren, zegt hij,
  of een zakje, zegt hij, met wat zout.
  Want je weet wel, zegt hij
  dat Sint Nicolaas, zegt hij
  van die stoute kind’ren heel niet houdt.
  Sint Nicolaas, Sint Nicolaas
  brengt ons vanavond een bezoek
  en strooit dan wat lekkers
  in d’ één of andere hoek.

 45. @IRA
  Ira the best, ik waardeer uw mening.
  U bent een denker.
  Laten wij hopen dat NL Kwakoefestifal niet verbied of boycot.Eigenlijk moeten ze dat doen.

 46. Ik ben boos,
  Als machthebbers zo diktatoriaal en harteloos te werk gaan met belangen van de kinderen, dan denk ik dat ze niks beters weten of niks beter te doen hebben.Waarom lossen ze niet de vele problemen in SU op eerst.In elk geval heeft akese voor het eerst gereageerd op Waterkant net en het voelt mij goed aan. Den kan hori jang in het vervolg!

 47. Typisch SU. Ze maken zich druk om een kinderfeest en dat wordt verboden. Wanneer gaan ze in SU verbieden dat leraren geen ik kinderen meer slaan, dat kinderen niet hoeven te werken uit boeken die al 20 jaar oud zijn, dat kinderen gewoon les krijgen van leraren die beschikbaar zijn, dat kinderen gewoon een tafel en stoel hebben EN dat kinderen geen les meer krijgen van Nederlandse stagiaires????

 48. Condoleance aan de hele wereld met het heengaan van Apartheids voorvechte/ mensenrechten activist NELSON MANDELA. may GOD be with his soul en keep his family safe. R.I.P. Nelson!!!!!

 49. de paarse kliek loopt toch steeds te brullen dat de huidige regering, of wat daar voor doorgaat democratisch gekozen is. Hoe is het dan mogelijk in een zgn. democratisch land zo’n verbod komt?, Heeft op deze manier meer weg van een dictatuur.wat me trouwens niet verbaasd van dit soort sujetten, maar wie zijn letterlijk en figuurlijk het kind van de rekening?, de groep die het minst van politiek en dat soort gekonkel weet heeft, en zich verheugden op een leuk feestje met snoep en cadeautjes stelletje, lekker bezig daar stelletje incapabele randmongolen

 50. hans
  de paarse kliek loopt toch steeds te brullen dat de huidige regering, of wat daar voor doorgaat democratisch gekozen is. Hoe is het dan mogelijk in een zgn. democratisch land zo’n verbod komt?, Heeft op deze manier meer weg van een dictatuur.wat me trouwens niet verbaasd van dit soort sujetten, maar wie zijn letterlijk en figuurlijk het kind van de rekening?, de groep die het minst van politiek en dat soort gekonkel weet heeft, en zich verheugden op een leuk feestje met snoep en cadeautjes stelletje, lekker bezig daar stelletje incapabele randmongolen
  gij maakt misbruik van het recht op vrije menings uiting. je weet dat sinterklaas een ptata ding is toch betrekking de democratie van su in je sinterklaas gedonder.

 51. Trouwens altijd bijzonder dat pa Dhoekie wel weer door Nederlandse artsen geholpen moet worden in NL. Dit geldt ook voor de andere NDP toppers. Als ze ziek zijn dan bestaat Sinterklaas dus wel: de witte man die hun weer beter maakt. Een cadeau van de Nederlandse staat.

 52. @ alleen

  Ik vind dat ze in SU ook alle Nederlandse stagiaires moeten verbieden. Die wassen gratis de billen van Surinaamse oudjes en patiënten, geven gratis les aan kinderen, doen gratis vrijwilligerswerk. Typisch Sinterklaas gedrag van hun.

 53. Laten we aub ophouden met deze flauwekul.
  Sinterklaas is nooit een Surinaams feest geweest en zal het nooit worden ook.
  Je hoeft Sinterklaas dus ook niet te verbieden.
  Er zijn heel erg veel meer ergere dingen, die verboden zouden moeten worden. bv. de anti-corruptiewet, maar daar wil deze regering zich niet aan branden.

 54. @ABS,

  Ik ben het volkomen eens met je reactie van donderdag 21.10 uur.
  Die gasten die de hedendaagse Zwarte Piet een warm hart toe dragen zijn totaal van de pot gerukt.

  Eindelijk heeft deze K*t regering een besluit genomen waar ik volledig achter sta.

 55. Weet zeker dat Dino sinds Augustus zwarte Piet speelt in de amerikaanse gevangenis. Hij houdt elke dag een zak in zijn hand. En dan zingt hij. Sinterklaas ik heb een kapoentje. Enz enz. Gooi wat in mij enz

 56. Dit is de andere uiterste van hoe dit te benaderen. Er is naar mijn idee nog te weinig hierover gediscussieerd. Niet in de Surinaamse maatschappij en niet kamerbreed in het parlement.
  Maar geheel in stijl van deze regering d.w.z. adhok beslissingen en beslissingen die NIET beloofd zijn…

 57. Kinderen moeten zich “seven days a week en twentyfour hours a day” geliefd weten en niet op een willekeurige dag in het jaar.

 58. alleen , recht van vrije meningsuiting is voor iedereen en niet voorbehouden voor alleen de tegenstanders in dit geval

 59. beste mensen,

  dit is niet de eerste keer dat sinterklaas afgeschaft wordt. begin jaren tachtig werd hij afgeschaft, na de onafhankelijkheid werd hij afgeschaft, voor de onafhankelijkheid werd hij afgeschaft, wie kent goedoe pa en kinderdag en alle andere pogingen van heel wat jaren geleden? ik was eigenlijk verbaast te horen dat sinterklaas weer naar suriname kwam en dat somohardjo op zijn schoot zit.

 60. Wat fijn om dit nieuws te vernemen! Ik vind het geweldig! Geen Sinterklaasfeest op openbare scholen in Suriname! Mi breti!

 61. Mie bretie dat Din(aapje)vasie. De nabestaanden herdenken vast al 1ste 8 december in/ met de wetenschap dat Din(aapje) achter de tralie. Rest nu DiDiBrie en Co.
  Velen zeggen vaak; ja na a FRONT no sroto bouta; wel a eerst volgende president sa sroto DiDiBrie ,ook al is DiDiBrie zelf de president. Er zal hoe dan ook een gerechtelijk oordeel moeten komen mbt de 8 december moorden. Jaaa dan hebben we 2 vliegen in 1 klap. Dus zijn we af van hahahaa nml: 1.DiDiBrie Killer and Killer Dino en de no.2.issss de afgeschafte Sint en Pietenfeest in Su. Yeeeeeeh ,Joepie de poeppppieeee. En als DiDiBrie opgesloten is dan vieren de mensen die dit feest in Su willen vieren gewoon en wie niet mee wil(t) doen die doet dan maar niet meeeeeee. Odiiiiii.
  Glenny.

 62. Gelukkig,volgend jaar bestaat die blanke man op zijn paard niet meer.
  Het is wel hard nodig,sommige van die kinderen zien hem als een zoort god,heil brenger,brenger van het goede,’wat een verkeert beeld is,en daardoor hun zelfvertrouwen kwijt raken.
  Ik noem het een verkeerde beeld naar/van vrijheid en een form van mentale en geestelijk gevangenschap

 63. Dit is tog al jaren zo zijn alleen die blanke & die Bounty’s in su die het blijven vieren nikls nieuws dit
  (laat sint en piet oprotten en maak net als moeder/vader dag wereldwijd kinderdag gaat tog allen om het snoep en cadeaus)

 64. Opvallend he’ dat de meestse Surinamers die problemen hebben met het afshaffen van dit “feest”, deel uitmaken van dezelfde groep die 37 jaar geleden ook heftig tegen onze onafhakenlijkheid gestrijd heeft. Thanks to George Hindori stepping over we won that battle, but don’t blink too hard, the war ain’t over.

 65. Vorig jaar mei was Zwarte Piet nog in Suriname…
  (Lees de laatste! alinea).

  De hete aardappel van acht december 1982
  Maandag 14 mei 2012 | 40 reacties | Nieuws uit SR |
  Justitia
  PARAMARIBO, 14 mei – Een gloeiend hete aardappel. Zo mag de zaak rond de Decembermoorden best wel omschreven worden. De behandeling is er ook naar, getuige het doorgeefspel op de laatste zitting van de krijgsraad. In technisch jargon en met zoveel woorden is te kennen gegeven dat de rechter geen kant heeft uit te gaan. Een sprankje hoop desondanks, wordt toch gegund.

  Het strafproces is niet meteen stop gezet, wat toch het oogmerk was van het parlement. De optie is schorsing. Weliswaar een schorsing voor onbepaalde tijd, en dan alleen maar om het Openbaar Ministerie aan het werk te zetten. En daar zit het hem in. Het OM moet maar met een antwoord komen, dat kennelijk het sluitstuk zal vormen. De krijgsraad bedankt voor de eer en kaatst als het ware de bal terug. Het definitieve besluit is uitgesteld.

  Wat nu precies bereikt is, hangt in de lucht. Een eerste merkbare uitkomst is een zekere stilte. Het hartstochtelijke over en weer is er even niet. Het doorschuiven van de Zwarte Piet heeft in elk geval dat tot stand gebracht. Dat het gebeurt ten overstaan van samenleving en wereldgemeenschap zal vast een prijs hebben. Hoe hoog die prijs zal uitvallen is nog niet te zeggen. Hoe het ook zij, de rechtsspraak in Suriname zal nooit meer zijn wat die was.

  P.s. Allen morgen een oprechte Herdenking toegewenst!

 66. De laatste jaren strijden er Surinaamse tegenstanders in Nederland voor het afschaffen van zwarte piet, het zou de slavernij in stand houden het moeten gekleurde pieten zijn hahaha daar zijn de kindjes bang voor. Mocht het zo zijn dat Quinsy Gario en consorten hun zin Door willen drijven en krijgen moet het Kwakoefestival ook maar ophouden te bestaan tevens het zomerfestival daar hebben de blanken van oudsher ook niets mee. Nederland is heel tolerant, elk ras met wat voor geloof komt Nederland in maar daar komt een keer een eind aan.Wij als blanke Nederlanders worden onderhand gediscrimineerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.