Kas in Klas Suriname poging landbouw te redden

12

PARAMARIBO,29 nov – De introductie van het Nederlandse idee Kas in Klas is bijna een wanhoopsdaad. Het is in elk geval het gevoel dat leeft bij landbouwer en consulent Prem Binda. De landbouw in Suriname is aan het wegkwijnen en bestuurders laten de indruk dat ze er koud of warm van worden.

Toch wordt geroepen dat het land de voedselschuur moet worden van het Caribisch gebied. “En de president hoor je elke avond (in een televisiespotje voor het journaal, red.) dat je moet doen wat goed is voor Suriname”, zegt Binda. Hij ziet zijn initiatief om de jeugd enthousiast te krijgen voor landbouw als een reactie op de presidentiële oproep. Maar wanneer het staatshoofd wordt uitgenodigd om te komen kijken, geeft die niet thuis.

Ook het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij toont geen interesse. Binda vindt het opmerkelijk maar ook veelzeggend. De landbouw in Suriname lijdt al jaren een kwijnend bestaan. Dit zou vooral te maken hebben met gebrek aan belangstelling van jongeren. Toch zijn er de komende jaren zo’n tienduizend krachten nodig om alleen Suriname al te blijven voeden. Steun is er wel van het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling. Kas in Klas haalt zo tenminste wel de doelgroep.

Bekijk ook:

12 REACTIES

 1. Onder de huidige regering gaat het opzwellen van het al logge ambtenarenapparaat gestaag verder. Was het aantal ambtenaren in 2011 nog 40.757 in juni 2013 noteert men al het aantal van 44.642. Dit is ten opzichte van 2011 een groei van 9.5%.

  De meeste ambtenaren zijn zowel in 2011, 2012 als medio 2013 in dienst van het Minov. Medio 2013 is dat 16.813, waarvan 14.671 leerkrachten en de rest bureaupersoneel. De Minov-ambtenaren maken 37.6 % uit van het totale ambtenarenbestand en de onderwijzers 32.9%. = Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (MINOV)

  Na Minov volgt op afstand RO (Ministerie van Regionale Ontwikkeling), dat ongeveer een derde is van Minov. RO maakt met 5.451 ambtenaren, 12.2% uit van het totaal. RO wordt gevolgd door Justitie en Politie: 11.1% van het ambtenarenbestand. Daarna volgt Defensie met 8.2% van het aandeel en Sozavo met 5.3%.

  Voorstel: min. 30% kan ontslagen/omgeschoold worden tot landbouw medewerker op straffe van intrekking uitkering.

  Voorstel: nieuwe immigranten verplichten tot arbeid in de landbouw sector. Suriname telt genoeg Chinese supermarkten.

  Voorstel: Surinaamse Landbouw is voor een grootgedeelte in handen van hindoestanen. Landbouw zit in de genen van de hindoestanen. Import nieuwe lichting hindoestanen.

  Voedsel en drinkwater problematiek zal komende jaren toenemen. De overheid zal daar beter op moeten inspelen. Huidige regering zet 300% in op goud. Naar mijn mening onnodig. Met duurzaam en innovatief ondernemen komt Suriname echt veel verder. Gouddelven is aanslag op de eco infrastuur van Suriname met alle gevolgen van dien.


  Maak melding

 2. Ja meneer binda, kijk wat denk je dat de jongeren zullen doen als hun baas het voorbeeld geeft. En het voorbeeld dat baas geeft is niet op school niveau. Zijn niveau is het domme volk van su dom houden en belachelijk maken en leren om te stelen en leren om crimineel te worden. Denk je nou echt dat de jongeren zullen kiezen om in de landbouw tegaan werken , forget it. De jeugd in su gaat voor snel en gemakkelijk geld verdienen, kosten wat het kost, net zoals hun leider bouta.


  Maak melding

 3. @koos een beter voorstel,het lik op stuk beleid doorvoeren in su,bouterse en zijn trawanten oppakken en kaalplukken,maar dan wel alles in de su kas storten.Geen oude politiek voeren maar jonge nw politici aan de macht helpen.Geen vhp nps of lonnie politiek meer.DR jesserun kan helpen hiermee of anders nederland via de US voorgoed wegbergen van bepaalde personen.zo groeid de kas weer met enkele gestolen miljarden…


  Maak melding

 4. KOULOBRI, jij vliegt zo vlug dat je zoveel mist terwijl jou familie de kolebri toch soms boven dingen blijft hangen om ze eerst goed te bekijken als jij zegt dat jongeren doen wat jij noemt hun baas dan waar is dan de jeugd van toen onder de NPS/VHP van al die jaren wat hebben die toen gepresteerd dus weet eerst wat er is voor het kletsen. O ja laat KOOS liever bepalen wie en wat de import van SU moet zijn die professor die is geen SURINAMER maar weet alles van en over SU dan een ieder ja toch KOOS ik zou best wel op KOOSJE stemmen als hij SURIE was ja op het weg stemmen,hahaaaa.


  Maak melding

 5. @Revo kindje Boegroe,

  Jullie paarse paupers hebben een andere definitie voor landbouw. Als het aan jullie lig maakt coca bladeren en papaverteelt plaats voor rijst en kousenband. Geloof mij jullie paarse paupers zouden maar al te graag werken in de narcotica industrie van Bouterse. Heb het al eerder gezegd, je bent knettergek !


  Maak melding

 6. Hoi boegroe,de jeugd van VHP-NPS zijn al boven de 40 jaar.Je had wel rovers,daar niet van,1 op de 10.000 inwoners je huis hoefde GEEN IJZERE Trallie te hebben.en kijk NU al die BOEVE en MOORDENAARS,hoe oud denk je dat ze zijn?Dus praat geen ONZIN.En dit allas komt door je baas.


  Maak melding

 7. De hoogste formele theoretische en praktische schoolopleiding die de huidige leider van het land heeft genoten kreeg hij door schooltje en doktertje te spelen, nu kan hij dus alleen presidentje spelen, hoe kun je van zo iemand verwachten dat hij het initiatief van de heer Prem Binda op waarde kan schatten? Als het Surinaamse volk weer de grote fout maakt om op deze persoon te stemmen, dan kunnen we het vergeten dat Suriname tijdens ons leven en dat van onze kinderen en kleinkinderen een welvarend land zal zijn.


  Maak melding

 8. Dit is een bewuste vorm van politiek voeren, want importeren brengt meer op dan het zelf verbouwen. Dit probleem is niet van vandaag, als je goed om jou heen kijkt, dan merk je dat ook wat er verbouwd wordt in Suriname vaak ook geïmporteerd wordt. Omdat er nergens controle is of gecontroleerd wordt, dus krijgt een bevriende importeur een vergunning om het zelfde dat in Suriname geteeld wordt te importeren. Daar moet eigenlijk over gepraat worden, want hoe wil je de graanschuur van het Caraibisch gebied worden, en zelfs de basis producten voor de eerste levensbehoefte op grote schaal zelf moet importeren? Wie houdt wie hier voor de gek? En de landbouw kan alleen gedijen met kundige managers, en niet met deze laaghartige corruptievelingen, waarmee Suriname van z’n lang zal zijn leven niet, zal kunnen bewerkstelligen met deze zeer onkundige en corrupte bestuurders. Want Nederland als een landbouw land bij uitstek zou ons juist hiermee overweg kunnen helpen, maar gezien wij denken het beter te weten komt er niets van de grond.


  Maak melding

 9. Even een kleine correctie. De KAS is geen Nederlandse, maar een Belgische uitvinding. Ere aan hen die de eer toekomt. Wel moet ik nageven dat de kassenbouw door Nederland is geperfectioneerd. Mensen die het niet weten zien alleen de voordelen van een kas. Ik vermoed juist dat een kas veel meer nadelen heeft dan voordelen. In de eerste plaats zijn het energiezuipers, iets wat Suriname niet heeft. De kassenbouw in het Westland van Nederland kan alleen bij de gratie van de energiesubsidie overleven(iets wat Suriname ook niet heeft). In Nederland moet men de kassen verwarmen, ik ga ervan uit dat je in Suriname de kassen zal moeten koelen om Europese producten te telen. In de tweede plaats moet men strooien met chemicaliën o.a. bromide om de kassen te reinigen (milieuvervuiling waar Suriname niet aan moet beginnen). In de derde plaats kunnen alleen goedkope krachten daar een baan vinden. Polen, Turken, Marrokkanen omdat de kassen toch niet winstgevend zijn als men denkt. Het enige voordeel van een kas is dat je de natuur kan manipuleren. In de winter rozen, bloemen, tomaten en boulangers oogsten en verkopen is mogelijk.
  Als je naar deze “mooie” dingen kijkt vergeet je dat Suriname een enorme potentie heeft. Voorbeeld: in Europa kan je slechts één keer per jaar (zomer) mais planten en oogsten. Men vergeet de kracht van de tropen en dat is dat je in Suriname het heel jaar door mais zou kunnen planten en oogsten oftewel 3 oogsten per jaar. Er zijn wel een paar voorwaarden. In de eerste plaats heb je natuurlijk dure landbouwmachines nodig om landbouw in het groot te bedrijven en natuurlijk moet je het klimaat kunnen beheersen. Als het droog is moet je zorgen voor besproeiing van de velden en als het te nat is moet je zorgen voor een goede afwatering. Bemesting is natuurlijk nodig om de grond vruchtbaar te houden. Neen, ik denk niet dat kassen in Suriname succes zullen hebben, maar machinale landbouw.
  Ik ben geen landbouwer, eerder een econoom, die in stilte nadenkt over de zin en onzin alsmede implementatie van grote projecten in Suriname op het gebied van de landbouw, veeteelt (inclusief pluimveee), bosbouw en visserij. Ik ben niet jong meer, maar hopelijk zou ik op deze gebieden een kleine positieve bijdrage kunnen leveren. Neen, wat je in Suriname nodig hebt zijn denkers, die weten wat de sterke en zwakke punten van Suriname zijn en die winstgevende plannen voor de uitvoerders(landbouwers, etc,) uitdenken.


  Maak melding

 10. De kas in de klas vereist wel deugelijke pedagogiese begeleiding en daar hapert in Suriname. Zijn er voldoende up to date landbouwkundigen in Suriname? De kwaliteit van de landbouwproducten zijn meestal om van te huilen als je dat ziet op de markt. Kijk even naar freshplaza.com wat landbouwproductie en export inhoud. Vroeger kweekte ik ook groenten in Suriname voor export. Elke keer als ze drugs in de groenten vinden ben je alles kwijt en bovenop bezoek van de politie en advocaat kosten. De inspecteur van politie raadde mij aan maar naar Holland te gaan werken want als je niet met de poeder exporteurs werkt ga je snel dood.


  Maak melding

 11. Nee hoor als we de landbouw stimuleren, dan gaan de koelies vooruit komen, dus niet doen.
  Dan geef ik mee, dat op den duur er een voedsel schaarste zal optreden.Ondervoeding zal alom heersen. Mensen zullen verleerd hebben hoe de landbouw te doen. Opstarten zal moeilijk zijn. Landbouwgronden zullen verkaveld zijn zoals het nu in rap tempo gebeurd.
  We gaan over tot de orde van de dag.


  Maak melding

 12. Evenals het Ministerie van LVV waren voor de presentatie ook alle 51 DNA leden persoonlijk uitgenodigd.Dus alle politieke partijen in de DNA waren persoonlijk uitgenodigd. Niemand is verschenen.Zie daar de belangstelling voor de landbouwsector.Wie meent het met de landbouwsector? Weer een bevestiging van de ware aard van de politieke leiders.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.