Europa en VS strenger voor Surinaams hout

17

PARAMARIBO, 29 nov – Het wordt lastiger om illegaal gekapt hout uit Suriname op de Europese markt te krijgen. Ook de Amerikaanse markt wordt veel moeilijker toegankelijk. Surinaamse hout zal niet alleen duurzaam maar ook veel verantwoordelijker geproduceerd moeten worden.

Volgens Tropenbos International, TI, zal zelfs op de manier van transporteren worden gelet. Zo kan zelfs een partij hout die met een defecte vrachtwagen wordt vervoerd, een importverbod krijgen op Europese en Amerikaanse markten. Suriname heeft nog heel wat huiswerk als het aankomt op het voldoen aan de steeds strengere eisen. Ongeveer tien procent van de nationale productie wordt nog op illegale manier geproduceerd en uitgevoerd. Dat is goed oor zo’n veertigduizen kubieke meter.

Dat kan een aardige cent schelen. Volgens Rudi van Kanten, vertegenwoordiger van TI, is het nog altijd mogelijk te certificeren. Daar hebben al vijf grote producenten aan voldaan. Maar de bedoeling is dat alle Surinaamse bedrijven die hout exporteren, in aanmerking komen. Het betekent wel dat ze goed op de hoogte zijn van de regels. TI gaat daarbij helpen via gerichte training. Vooral de zogenaamde gemeenschapsbossen in het binnenland, kunnen straks geen hout meer leveren. Dat moet en kan svoorkomen worden, vindt Van Kanten.


17 REACTIES

 1. Leuk dit verhaal over Amerika en Europa maar in China kopen ze alles, of het nou duurzaam of met certificaat is !

  Wie betaald is de koper zei een Hollandse (oud)koopman ooit eens tegen mij ! En de Chinezen willen wel betalen voor de producten die zij binnenhalen.

  De nieuwe rijke landen (Suriname) zijn ook al in aantocht dus !!!!!!


  Maak melding

 2. Het volk van SU wordt gelukkig geholpen door EUR en VS. Zo worden we onbedoeld beschermd tegen eigen uitbuiters en worden natuurrampen voor SU voorkomen .


  Maak melding

 3. Dit zie ik als pesterij. Kijk, in al die hout-producerende en hout-exporterende landen zijn de witten, die zich met hout bezig hielden, eruit geknikkerd. Suriname heeft geen houtbedrijven meer die door witten worden gerund; zelfs Bruynzeel is eruit gegooid. Wat had je verwacht? Deze witte mensen zijn uit op wraak en zullen zeker regels uitvinden om de landen die ze eruit gezet hebben terug te pesten. De eerste pesterij is de introductie van het houtcertificaat. Men wil geen hout importeren uit landen die dit certificaat niet hebben en wie bepaalt de regels van deze certificaten? Juist ja, de witten. Het tweede wat zij gedaan hebben is bedrijven vestigen in die landen die zeer afhankelijk zijn van houtexporten. “Terra Vitalis” in Nicaragua en “Good Wood” in Brazilie zijn mooie voorbeelden. Deze bedrijven zijn door deze zware certificaatregels en verkeerde bedrijfsopzetten intussen failliet. Welke fouten ze gemaakt hebben en wat had de oplossing moeten zijn? Dit zijn vragen die ik alleen tegen betaling wil beantwoorden.
  Wat is er feitelijk aan de hand? Om deze vraag te beantwoorden moet je eerst een sterkte/zwakte onderzoek houden. Er heerst momenteel een enorme houtschaarste in de wereld. De Amerikanen en Europeanen willen dat niet toegeven en gaan een schijnvertoning opvoeren. Om de houtexporterende landen zand in de ogen te strooien gaan ze de importregels juist aanscherpen in plaats van versoepelen. Ze vergeten dat zij de houtexporterende landen harder nodig hebben dan omgekeerd. Wat zouden de houtexporterende landen moeten doen? Niets. Gewoon niets meer exporteren naar die landen die het hardst gillen. Hierdoor zal hun behoefte aan hout steeds nijpender worden en hoe groter hun houtnood, hoe toeschietelijker zij zullen worden om regels te versoepelen. De houtexorterende landen kunnen deze regels ook met succes bevechten door te stellen dat zij alleen naar landen exporteren, die geen hoge certificaatseisen stellen. En wat moeten de houtexporterende landen doen die door deze harde opstelling geen hout of minder hout exporteren? Wel die kunnen de vrijgevallen tijd en ruimte gebruiken om hun houtstand te verbeteren door economisch niet interessante bomen te vervangen door economisch waardevolle bomen.
  Begrijp mij niet verkeerd. Ik ben niet tegen regels. Deze moeten er zijn om onze natuur te beschermen, maar men moet geen overdreven zware regels stellen.


  Maak melding

 4. aah….interessante ontwikkelingen.

  De lezer moet bij dit onderwerp in beschouwing nemen dat in Europa en in Amerika het onderwerp Milieubehoud en Clean environment bepaalde (kleine) politieke partijen groot hebben gemaakt. De environment lobby is sterk en een machtsfactor geworden.

  De westerse gevestigde politiek ziet zich daarom genoodzaakt om dit soort politieke issues in hun eigen politiek programma op te nemen en zich daar sterk voor te maken om zo geen kiezers te verliezen.

  Een keiharde realiteit en de arme landen zullen helaas, aan de eisen van fabricage, moeten voldoen.Een ontsnapping is niet mogelijk.

  ja dat China alles opkoopt is geen wonder.
  Hebt u in Peking eens door de straten gelopen en stikte u niet van de smog/luchtvervuiling daar?

  En dat er keiharde (milieu) verantwoorde eisen worden gesteld aan fabricage processen en hoe arbeiders worden tewerkgesteld is voor u toch geen probleem?

  Denkt u maar aan Apple die zijn chinese productie medewerkers onder dubieuze erbarmelijke omstandigheden heeft laten werken. Of kinderarbeid in de Aziatische en afrikaanse landen?


  Maak melding

 5. De hoofdzaken uit het artikel zijn het volgende;
  1. illegaal kappen.
  2. duurzaam en verantwoordelijker.
  3 mag niet met defecte vrachtwagen vervoerd worden.
  4. illegaal productie ( ongeveer 40.000 m3 )
  4. gemeenschapsbossen moeten ook deskundig geoogst worden.

  Alvorens ik commentaar hierop lever, breng ik in herrinnering dat de media vaker het volgende naar voren heeft gebracht;
  1. gevaarlijk beladen truck maakt brokken waardoor mensen levens te betreuren vielen.
  2. de staat loopt gelden mis als er illegaal hout wordt geproduceerd.
  3. illegaal houtproducenten houden zich niet aan de vereiste regels en doen ook aan kaalkap.
  4. door kaalkap ontstaat er ander soortig vegetatie zoals savanna vorming etc.
  5. De Staat Sme lijdt internationaal gezicht verlies omdat er hout wordt geproduceerd op de wijze zoals het niet mag.( de longen van de wereld moet behouden blijven)
  etc….etc…etc..
  Mijn commentaar thans is het volgende;
  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden zegt men. Als de Sur. staat zijn onderdaden niet kan afdwingen om hout op een verantwoorde manier te produceren, dan doet het buitenland wel.Immers gaat de wereld ook eronder lijden. SME en andere landen willen geld voor hun bossen hebben van de wereld, dus is het redelijk dat wij ook aan de spelregels houden. Het is echt niet veel gevraagd, de v ereisten zijn zeer redelijk. Er zijn landen waar men aan de regels houden en zij mogen vrijelijk hun houtwaren exporteren. Laten wij het ook doen het zal gewoon een win win situatie opleveren.Wat zal er met ons bossector gebeuren als de EU en andere organisaties een boycot instellen. Dat is niet ondenkbaar. Ondanks dat wij hen steeds uitschelden en beledigen zijn ze nog steeds bereid ons te helpen met opleidingen en adviezen zodat wij onze sector kunnen certificeren. Ik weet dat je gewoon kan blijven verdienen aan je bossen als je op deskundige wijze oogst. Er is genoeg deskundigheid in huis had een zekere reageerder X gezegd. Wel kow span anu en “yes we can do it.” zeggen. Al zouden wij dat niet willen, wij zullen het moeten. Er is maar een aarde en die moet gered worden. Mars planeet wil men bewoonbaar maken, maar als wij netjes leven op aarde, dan hoeft dat niet.

  Tenslotte als er nog mensen zijn die mijn reaktie rood willen vinken, dan zeg ik ook. ” Laat de EU en andere machtige organisaties gewoon onze houtproducten boycotten, Tropenbos en anderen moeten even vakantie nemen en kijken hoe Sme denkt hieruit te geraken.Laten wij als wilden leven en de boel vernietigen zoals de illegale goudzoekers dat doen. Ja laten wij dat doen. Die bakras lullen en moeten opdonderen. A san fu den kon foeroe kaba.” De keus is aan u. Ik was mijn handen in onschuld nu.


  Maak melding

 6. -Jammer als ik bepaalde reacties zo moet lezen.

  =Het heeft te maken met nationale en internationale regels waaraan een ieder zich moet houden en het heeft NIETS te maken met het pesten van landen.

  -Zo lees je ook weer dat een ander het heeft gedaan.

  -Jammer dat men voor China wilt opkomen waar juist deze mensen de regels aan hun laarzen lappen zowel in eigen land als in het buitenland.
  -Ik neem ook aan dat er Surinamers zijn die precies weten aan wie en hoe zij hun hout aan de ander verkopen.


  Maak melding

 7. De chinezen verkopen ook Angora wol. Als je ziet hoe wreed deze beesten behandeld worden draag je nooit meer kleding waar Angora in is verwerkt. China lekker boycotten.


  Maak melding

 8. “Europa en VS” strenger voor “Surinaams” hout.

  Niet alleen voor Surinaams HOUT.

  Google even naar Afbeeldingen van ‘ontbossing amazone’.
  Probeer zoveel mogelijk div. gebieden (landen) w.o. SU. te raadplegen.
  *De foto beelden spreken voor zich.

  En laten wij ons niet gek maken door de Chinezen.
  Bewust met HOUT in SU.
  Overstappen naar verantwoord HOUT.
  Dus verantwoord HOUT inkopen en exporteren.

  Ik denk niet dat onze BRUNSIE & CO gecertificeerd zullen worden met hun illegale (houtkap).

  @666: De beelden die in het geheim zijn gemaakt heb ik ook gezien.
  Bij de (beesten) af.


  Maak melding

 9. Die boom is tok ook levend wesen? Waarom se worden vermoort? Niemant wort opgepak voor moort van boom. Skandalig. Sjinesen moet self boom planten in Sjina en nu se willen rofer op maan landen en daar goud graafen. Se hebben dollarteken in oog. Misgien ook houtsplinterbalk in oog.


  Maak melding

 10. Zie aub link met rapportage omtrent eerste FSC certificering van houtexploitatie in Suriname.

  http://cogent.controlunion.com/cusi_production_files/SISI_files/FL_092110030816_804693-FSC-FM-2010-1-JB_PubSum.pdf

  Er blijken 2 grote onderliggende problemen te zijn die men in Surname niet kan of wil oplossen:

  1) het verlopen van concessie rechten na 20 jaar. ofwel men moet er in 20 jaar het maximale uit zien te halen. Na mij de zondvloed.
  2) de operaties zijn te klein om goed te kunnen voldoen aan alle burocratie die een certificering met zich mee brengt.

  Nog tropenbos international, nog SBB, nog ROGB zijn instaat of bereid iets aan de kernproblematiek te veranderen.

  Om woorden van de heer E. Boerenveen te herhalen je hoeft geen hersenchirurg te zijn om uit te kunnen rekenen dat FSC in de Surinaamse markt niet werkt.
  Je moet zien te roven wat je kunt zolang het systeem niet veranderd wordt.


  Maak melding

 11. Zeer geachte reageerders, naar aanleiding van de reacties van de meesten onder u,heb ik weer geloof in, dat de wereld gered kan worden. U hebt uw hart op de juiste plaats en hieruit put ik kracht en ijver om door te gaan. De regering zal breken of barsten, maar de milieu wetten moeten komen en instanties moeten aan het werk gezet worden om het te handhaven zonder aanzien des persoon.Ik houd van alle levende wezens, dus ook van u.God bless you all.


  Maak melding

 12. 01 dec.2013

  De Amerikanen en Europeanen hebben nu minder tropisch hardhout nodig.

  Door verbetering van een aantal technische handelingen met het Pinushout (Dennenhout) is het in Nederland, TU-Delft, enkele jaren terug gelukt om door een bepaalde vulkaniseer techniek dit hout in eigenschappen te doen lijken op het tropisch hardhout. Deze techniek is nu ook al geëxporteerd naar de USA en Canada toe, en worden daar nu fabrieken gebouwd voor het ’tropisch harden’ van dit Pinus-/Dennenhout.

  Dus logisch dat men nu komt met hogere productie-eisen voor het echte tropisch hardhout.Die hebben zij straks niet meer in die hoeveelheden nodig!Weet Rudi van Kanten dit niet??

  Vulkaniseer Srika maar met de minpunten!!
  Srika


  Maak melding

 13. @Srika
  Ik geef srika een grote dikke plus voor zijn informatie.
  Dat is een goed idee als SME zelfde techniek kan toepassen, dan hoeven we ons tropisch hardhout niet te kappen.
  Goed zo Amerika, goed zo Europa,Goed zo Canada, u bent goed bezig.


  Maak melding

 14. Als de TU in Delft nog kan uitvinden hoe ze met de vulkaniseertechniek van een kiezelsteentje een klompje goud kunnen maken dan is ons tropisch regenwoud gered van de ondergang!
  Srika zal ons op de hoogte houden, hoop ik.
  Dank je wel Srika! 🙂


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.