‘Nederlandse tijd deel Surinaamse geschiedenis’

96

PARAMARIBO, 28 nov – De Nederlandse tijd maakt onlosmakelijk deel uit van de geschiedenis van Suriname. Dit zei de Nederlandse generaal Peter van Uhm bij de onthulling van het Tris-monument in Paramaribo. “Of we willen of niet.”

“De Nederlandse tijd met haar mooie maar ook donkere aspecten, of we willen of niet, he maakt deel uit van de geschiedenis van Suriname. De namen van de jongemannen (Die stierven tijdens diensttijd voor de Troepenmacht in Suriname, Tris) staan hier gegrift”, zei Van Uhm. Het monument moet vooral herinneren aan plichtsbetrachting, volharding en trouwe dienst. Minister Lamuré Latour van Defensie vindt het gepast dat eer betoond aan de manschappen van de Tris.

Die hebben zich ingezet voor veiligheid en vrede in Suriname. De regering Bouterse had dan ook geen problemen mee te werken. “Het is van belang aan te geven dat dit monument geheel wordt bekostigd door de maatschappelijk bewogen particuliere organisatie Tris-kontakten. Deze organisatie heeft vanaf 2008 alles gedaan om het monument in Suriname te plaatsen. In deze regeerperiode onder leiding van president Bouterse was het zover en is medewerking verleend”, aldus Latour.

96 REACTIES

 1. Omdat de Nederlandse tijd deel uitmaakt van de Surinaamse geschiedenis bepalen de Hollanders dat er op Surinaams grondgebied een monument moet worden geplaatst. Ja! Omdat de geschienis van Nederland en Suriname onlosmakkelijk met elkaar verbonden zijn. Zeggen de Hollanders. En ondanks de troebele verhouding tussen Nederland en Suriname heeft de huidige regering onder leiding van president Bouterse toestemming gegeven om dit monument te plaatsen voor de omgekomen Hollandse militairen. Hebben deze Hollanders allerlei racistiche opmerking gekregen van de Surinaamse bevolking toen ze hun wens kenbaar maakten???? Absoluut niet!
  De huidige regering, de bevolking van Suriname en president Bouterse onderkennen het belang van dit monument voor de blanken.

  Maar waar blijft het begrip van de Nederlandse overheid en de Hollanders voor de Surinaamse onderdanen
  in Nederland die vinden dat de zwarte piet een racistische ondertoon heeft. Maakt Suriname dan plotseling geen deel meer uit van de Nederlandse geschiedenis omdat het de Hollanders niet goed uitkomt??
  Is er geen enkele Hollander die denkt, komaan de surinaamse en Nederlandse geschiedenis zijn onlosmakkelijk met elkaar verbonden laten we enige respect en begrip opbrengen voor de mensen die bezwaar hebben tegen de huidige zwarte piet .
  Nee! Dat gebeurt niet. Deze mensen krijgen alleen maar hoon en racistische uitingen naar hun hoofd geslingerd.
  Want het sinterklaasfeest is hun cultuur en traditie waar niemand aan mag komen. Dan maakt Suriname geen deel meer uit van hun geschiedenis.
  De Surinaamse president heeft zijn grootmoedigheid aangetoond door de Hollanders hun monument in Suriname te gunnen. De Surinaamse president toont begrip en respect voor de wensen van de Hollanders. Waar blijft de grootmoedigheid, begrip en respect van onze premier de heer Rutte en zijn regering mbt tot grieven tegen de zwarte piet???


  Maak melding

 2. @Shanice, heel mooi verwoord.

  Van de Hollanders hoef jij en ik niets te verwachten, lopen met het idee dat zij de uitverkorene zijn. Zij mogen alles doen en zeggen wat goed en slecht is. Zij mogen bepalen wat zij willen.

  Dat onze president de heer Bouterse hieraan heeft meegewerkt zal “puur” te maken hebben met het militaire verleden van Suriname en Nederland. Meer niet.
  A Indjie diesie(president D.D. Bouterse) no e vergietie sanie.

  Zij denken, zwartjes blijven jullie maar lekker door dromen dat wij ooit hieraan zullen toegeven.

  Respect naar anderen kennen ze niet. Omhoog gevallen Hoogmoed noemt men dat. Maar ooit zullen de rollen omgedraaid zijn, zullen we zien waar die hoogmoed is gebleven.
  Het is nu al begonnen met voedselbanken, de rest volgt nog.


  Maak melding

 3. -Er staat geschreven:::::::::“Het is van belang aan te geven dat dit monument geheel wordt bekostigd door de maatschappelijk bewogen particuliere organisatie Tris-kontakten.

  =De manier waarop Bouterse sprak leek het even dat hij “de staat” ervoor betaald heeft.

  -Veel stekte aan de nabestaanden.


  Maak melding

 4. Shanice,

  “De Surinaamse president toont begrip en respect voor de wensen van de Hollanders” ???

  De wens van de Hollanders is dat de megalomane president zijn straf komt uitzitten in scheveningen. Niet meer en niet minder. En dit laatste is wellicht een begin voor betere verstandshouding tussen Nederland en Suriname.

  De gemiddelde Hollander heeft niets met Suriname en het interesseert hem/haar geen ene bal. En gelijk hebben ze. Sinds Bouterse aan de macht is lijdt het land aan grootheids waanzin met als gevolg dat het land aan de rand van de grond staat. Met zo’n grote bek hoef je niet op steun te rekenen.

  Surinamers hebben gekozen voor Bouterse maar Nederland kiest haar eigen vrienden zo simpel is dat. Nederland moet namelijk helemaal niets.

  Adviseer je vandaag nog te laten opnemen voor je zwarte pieten syndroom. Have a nice day..


  Maak melding

 5. @ Marlon115

  @ Shanice

  Jullie achterbakse reactie is een typisch voorbeeld van ” de klok horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt”.

  Blijft maar lekker luieren in je hangmat, de SurNeds zijn in de eerste plaats Nederlanders en voor hen speelt Suriname slechts een marginale rol in hun leven.

  Hou je negatieve commentaar maar lekker voor je. Zonder de financiele ondersteuning van familie overzee hadden jullie vast en zeker niet zo een grote mond gehad.

  Droom maar lekker verder, luilakken en nietsnutten.


  Maak melding

 6. de Decembermoorden horen eveneens bij de Surinaamse geschiedenis, maar die zijn door diezelfde megalomane massamoordenaar uit de geschiedenisboeken gehaald.


  Maak melding

 7. @ Michael,

  Om jou van repliek te dienen,

  Ik ben een Surinamer die in Nederland woont en hard voor zijn geld werkt. Jij kent mijn leven beter dan ikzelf.
  Maar het blijkt hoe jij achterbaks bent en zal blijven.
  Trouwens al zou ik in mijn hangmat blijven liggen dan so what? Is het jouw zaak.
  Getuigd van jouw kunde.

  Jij zal op het niveau blijven om het achterwerk van anderen schoon te blijven likken. Velen wensen dat niet langer te doen.
  Daar leent jouw soort zich wel voor maar niet deze man.

  Fijne dag verder.


  Maak melding

 8. @ Michael,

  Jij zal zeker in de tijd van de REDIMOESOES (Slavernij) de kant van de slavendrijvers hebben gekozen om de slaven tot moes te bewerken en daarbij staan genieten van het leed dat ze werden aangedaan. Want ik zie dat jouw hersenen maar voor een klein deel is ontwikkeld.
  Wat zal de Schepper nu met zijn hoofd schudden als hij naar jou kijkt. Hij zal zelf denken van waar ben ik aan begonnen om zo een mislukt product adem te hebben geven.


  Maak melding

 9. @ Koos,

  Dan zou ik jou ook willen antwoorden op jouw bekrompen hersenen.
  Dan kunnen ze in Den Haag beginnen met de strafzaken die tegen Nederland aangespannen kunnen gaan worden, Lees: Indonesië, het moorden van duizenden onschuldigen. Kan Suriname meteen een strafzaak tegen jullie ellendelingen; Lees; Slavenschip Leusden met meer dan 600 slaven aan boord, lees verder Shell en Nigerdelta, lees; Zuid-Afrika met Apartheid.
  Wie heeft dat allemaal gedaan? Lees Jullie koningshuis die drugs ging verkopen (opium verkoop door de Oranjes) Curacao zou ook een zaak kunnen beginnen tegen jullie Koninklijke Shell. Ga je daar in verdiepen dan dat je loopt te blèren over dat President Bouterse in Scheveningen kan komen aanmelden.

  Waarom denk je dat Nederland de beerput van Indonesië niet opnieuw open wilt laten trekken.
  Zogenaamd is er geen animo voor om weer een onderzoek te laten instellen voor wat uit die bekende beerput naar boven gaat komen.

  Jij weet niet eens waar over jij lult.
  Laat me het zo verwoorden, als blijkt dat President Bouterse drugs heeft verkocht, dan heeft hij het van Nederland geleerd. Want het is hier een DRUGS PARADIJS waar de overheid doodleuk aan mee doet. Ontken dat niet, want op de zogenaamde gereguleerde plekken van de overheid waar zogenaamd softdrugs word verkocht ontvangt de BELATINGDIENST BTW (Bruto Toegevoegde Waarde)in ’s landsstaatskas.

  Het zijn dezelfde hypocrieten die toch nog zaken wensen te doen met een van drugs/moordenaar dictator. Wie is dan hier erger?
  Zijn het niet de hypocrieten die langs de lijn staan te huilen om zo graag een ambassadeur in Suriname te stationeren? Waar lul jij over?
  Denk verder dan je witte neus lang is. En als je dat niet kan hou dan aub je mond dicht.

  Na mie takie.


  Maak melding

 10. @michael, onze opper SURNED

  Ik ben geen Surned! Wil ik ook niet zijn!
  Ik ben geboren en getogen in Nederland! Ik ben een Nederlandse. Een Nederlandse met een kritische blik. Dat jij als zogenaamde Surned je kop in de reet van de Hollander wil stoppen en alles wil accepteren wat je opgelegd wordt moet jij zelf weten. Maar deze Nederlandse heeft haar eigen wil en zal misstanden, misdragingen, onrespectvol gedrag, racistisch gedrag van de Hollander blijven aankaarten. Als het jou nou bevalt of niet.

  Het woordje Surned is waarschijnlijk ook door die Hollander bedacht. En jij bent er natuurlijk zeer trots op om een echte Surned te zijn. Ik ben blij voor jou dat je ooit asiel heb gekregen om in mijn land , Nederland te mogen wonen.
  In mijn land, Nederland heb ik geleerd om kritisch te zijn en mijn mening te geven over dingen die mij niet zinnen. Dat heb jij waarschijnlijk niet meegekregen in het asielcentrum.
  Of ben je bang dat jouw Hollandse buurman je niet meer als een van hun zal beschouwen????

  Michael, ik ben een Nederlanse die zich niet de mond laat snoeren door geen enkele Hollander, Surinamer, Surned, etc….

  Michael, en jij, jij bent een Surned die zich graag door de Hollander aan een leidraad laat meeslepen.
  Wie ben ik om jou dat te verbieden!

  Michael, noem mij maar achterbaks, noem mij maar een luilak, noem mij maar een niksnut!

  But frankly my dear Surned, i dont give a damn!


  Maak melding

 11. Rusland, waar dagelijks mensenrechten worden geschonden,
  en een land waar je wordt opgepakt wanneer je openlijk voor je sexuele geaardheid uitkomt, Israël idem dito,
  Indonesië, een land waar je gewoon verdwijnt wanneer je kritisch durft te zijn..
  En naar welke landen gaat Nederland onder aanvoering van
  Rutte om zaken mee te doen. Juist ja, Rusland, Israël, Indonesië… Dit zijn de ‘ware vrienden’ van Nederland.

  Nederland kiest haar eigen vrienden, zo simpel is het.


  Maak melding

 12. De paarse zombies zijn zoooooo voorspelbaar. Zodra het begint te jeuken komt de slavernij troefkaart op tafel, Indonesië, Shell, Antillen bla bla bla. Kort samengevat zinloze discussies.

  Nee weet je wat lekker is een massa moordenaar op de troon hijsen. Die zelfde massa moordenaar is wanhopig opzoek naar erkenning van Nederland:

  – niet wetende dat zijn amnestiewetgeving haaks tegen alle internationale verdragen indruisen
  – niet wetende dat de Internationale Strafhof in Den Haag zetelt, dus Nederland een voorbeeldfunctie heeft
  – niet wetende dat hij zelf bij verstek veroordeeld is voor drugs gerelateerde zaken

  Hoeveel boter heeft die geïsoleerde mafkees op zijn hoofd ? Je kunt je afvragen wat dit allemaal zegt over de schaamteloze Surinaamse bevolking. In ieder ander land hadden ze Salon Socialist Bouterse z’n kop afgehakt. De gemiddelde surinamer houdt ervan om gepamperd te worden, ze zijn materialistisch ingesteld en 1 dag na ontvangst van salaris/uitkering is het partytime. Met Sinterklaas Bouterse is dit allemaal mogelijk.

  Heb het al eerder gezegd, Bouterse krijgt geen erkenning.
  Al laat hij nog 100 nederlandse monumenten toe in Suriname en vergeeft hij slavernij. We moeten niets van hem hebben. Hij kan aan het gas.


  Maak melding

 13. Toen Nederland haar ambassadeur uit Suriname terugriep was de reactie van Suriname; wij hoeven voorlopig geen ambassadeur uit Nederland.

  En wie zit nu te smeken om alsjeblieft een nieuwe ambassadeur toe te laten in Suriname?
  Juist ja. Nederland. Nederland heeft Suriname niet nodig?
  Waarom ligt Nederland dan op haar knieëen om toch weer een ambassadeur in Suriname toe te laten?
  Eerst hoog van de toren blazen en nu weer terugkruipen?
  Dat is de houding van Nederland. Nederland wil heel graag weer vrienden met Suriname worden maar het is Suriname die daar een stokje voor steekt en niet omgekeerd.
  Toevallig!


  Maak melding

 14. @ marlon

  Je hebt nogal wat woorden nodig om je frustraties te uiten.

  Jou reactie doet mij niks. Fijn dat je in Nederland woont, gedraag je dan ook naar.

  Wel enerzijds profiteren van de Nederlandse samenleving, maar anderzijds flink op af geven.

  Blijkbaar moet je nog een stevige integratie traject afleggen om je in deze samenleving thuis te voelen.

  In Nederland heeft iedereen gelijke kansen, het ligt aan jezelf of je hiervan wilt gebruik maken of niet. Maar om nu Zwarte Piet te gebruiken als middel om je frustraties te uiten geeft geen pas. In Suriname wordt nog meer gediscrimineerd dan in Nederland.


  Maak melding

 15. @Hoogmoed komt ten val en de rest van de paarsen hier

  Jullie zijn oerstomme idioten!
  Wat doet Chantal dan alsnog in NEDERLAND?!!Sjeesjes ,je baasje kan de ambassade daar toch vooraltijd sluiten??!!
  Waarom zegt hij aan Nederland dat hij geen nederlandse ambassade wil in Suriname maar wel een surinaamse ambassade in Nederland?
  Hahahaaaaaa…als jullie baasje zo geweldig was zou hij zijn zoontje gaan halen uit ALCATRAZ. Hij is gewoon een waardeloze crimineel en in de ogen van jullie paarsen een zogenaamde ‘held’.


  Maak melding

 16. @ Shanice

  Fijn om te lezen dat je een Nederlandse bent. Alleen moet je nuchter zijn als je op dit forum weer zoveel onzin verkondigt. Neem nog maar een flinke borrel !

  LOL


  Maak melding

 17. @Koos,

  Zinloze discussies ga jij het nu noemen ja, omdat waarom?
  Als alles naar buiten komt zal het een ontzettende stank gaan vormen. Geen enkele milieuwet zal tegen opgewassen zijn.
  Dat jij lult over hoe een surinamer wilt leven laat zien wat voor zieke geest jou soort heeft. Who the fuck ben jij om te komen bepalen hoe iemand zijn geld uit geeft. Lullen wij ook over de miljoenen die zo meteen met jullie kerstfeest uitgegeven gaat worden, lullen wij over hoeveel miljoenen uitgegeven gaat worden aan vuurwerk? Nee omdat voor ons irrelevant is. Het boeit me geen sier. Want dat alles valt voor mij onder commercie, valt onder business, dus volksvermaak. I don’t give a Fuck.
  Nederland kiest zeker zijn eigen vrienden maar toch zitten ze tijdens de VN-Raad van jongstleden de minister van Buitenlandse Zaken de heer Lackin te bedelen om toch enige spraak met de Moordenaar Bouterse te hebben zodat zij een Ambassadeur daar te mogen stationeren. Heb je van de week gelezen met wat voor landen Suriname nu zaken doet. Heb je gezien welke landen hun Ambassadeurs hebben geaccrediteerd? Ik heb geen Nederlandse ambassadeur kunnen lezen die zijn geloofsbrieven heeft mogen overhandigen. Heb jij dat gelezen.
  Dat betekend die domme moordenaar drugsbaron de huidige president van Suriname heeft ook niets met jouw koninklijkhuis, niets met jouw premier rutte en het hele hollandse bevolking wat te maken.
  Dat betekend in klare taal Bouterse is klaar met jouw soort, onthoud dat heel goed.


  Maak melding

 18. Koos,

  Waarom halen jullie Bouterse gewoon niet op. Nederland heeft toch zo’ n geavanceerde leger. Het leger van Suriname stelt echt niks voor vergeleken met die van Nederland. Bouterse is al vanaf 2000 of zo door Nederland veroordeeld en die man loopt anno 2013 nog steeds vrij rond?? Hoe is dat mogelijk!
  Waarom kan Nederland het voorbeeld van Amerika niet volgen net als bij Noriega van Panama?
  Amerika is die man gewoon in eigen land op gaan halen.
  Schelden op Bouterse en hem allerlei verwensingen naar zijn hoofd slingeren is net als het roepen van een kranzinnge in een woestijn. En elk jaar weer hoor je dat het laatste uur van Bouterse is geslagen. Ja. ooit zal die man sterven. Allicht!
  Maar dat zal zeker niet in Scheveningen zijn. Want daarvoor missen de Hollanders de echte ballen om Bouterse op te pakken!

  Ja, die man moet aan het gas! Tja, dit zijn holle woorden die wij als sinds jaar en dag horen. Bouterse zal daar echt niet minder om slapen. Sommige mensen in Nederland vinden ook dat de zwarte piet moet worden afgeschaft. Maar dat is bij de Hollanders aan dovemansoren gericht.
  Bouterse moet aan het gas? mooie woorden maar in Suriname ook aan dovemansoren gericht. Heeft dus totaal geen nut.

  ‘Bouterse hoort in Scheveningen thuis, Bouterse moet aan het gas’.
  Koos, misschien moet je deze holle slogans maar op het Haagse Binnenhof gaan uitroepen.
  Misschien zal het de hoge heren daar tot aktie doen overgaan. want van de ‘paarse paupers’ in Suriname hoef je zeker niks te verwachten. Jullie kiezen jullie eigen vrienden en de Surinamers hun eigen president!


  Maak melding

 19. Surinamers hebben geen bal aan dit monument. Symbool van de onderdrukking van de kolonisator. Misplaatste grootmoedigheid van lijder DDB. Surinamers in Nederland worden heden ten dage miskend door de Hollanders. Kijk maar naar hoe men om omgaat met de sollicitant van Surinaamse afkomst Jeffrey.


  Maak melding

 20. @Jacobus

  Hahahaaaaaa…ja hoor Dina die gaat vandaag kalkoen eten,dat krijgen de bewoners van Alcatraz wel hoor,ze vreten 3x daags een lekkere maaltijd en kijk zijn papaatje,die wil het volle ornament die alle leiders in de wereld dragen niet meer ,hij,boutaatje, de domste lijder in de wereld gaat het doen met een Sjerp, dre originele vindt hij een sort ketting, Sjeesjes als hij in 2010 ook zo over had gedacht zouden wij heden niet opgescheept zitten met hem. Nu voelt hij de pijn die hij heeft gebracht op de kinderen van de 15 vermoorde burgers van Suriname door hem.God straffe hem.


  Maak melding

 21. @Jacobus,

  Jij moet helemaal je ongeschoolde kop houden want who the fuck ben jij om dat tegen mij te komen zeggen.
  Jij hebt niets meer als Piet Heijn geleerd hoe groot die was in zijn daden. Jij hebt geschoold/onderwezen gekregen hoe de tachtig jarige oorlog met de Spanjaarden is verlopen. Heb jij onderwezen gekregen hoe jouw soort, hoe jou slavendrijvers mijn voorouders gingen behandelen.
  Het zal mij niet verbazen als jij zometeen komt zeggen dat die meer dan 600 slaven(verkoopwaar) van de slavendrijvers niet heeft plaats gehad. Zal mij niet verbazen dat de holocaust ook door jou soort ontkend gaat worden.

  De overwinnaar bepaald hoe geschiedenis wordt geschreven, ben je dat vergeten?
  Ik neem geen enkele van jullie(Hollanders) kwalijk als je geen geschiedenis hebt genoten over het slaven verleden, omdat de regeringen dat bewust buiten de schoolboeken heeft gehouden.
  Dat de boeren als Verwoert helemaal in Zuid-Afrika hun Apartheid zijn gaan vestigen is ook geen misdaad?
  Dat op Curaçao de shell zijn raffinaderij is vestigen en waar vandaag de dag nog kinderen misvormt of ziek worden geboren is geen misdaad?
  Daar moeten jullie je kop in steken dan onzin hier komen verkondigen.
  Zoals Shanice dat heeft geschreven/verwoord, ik zal never nooit mijn mond laten snoeren door jouw soort en door geen enkele rediemoesoes, geen kontlikker of hoe je het wilt noemen.
  Ik zal altijd mijn mond roeren.


  Maak melding

 22. Never ending story.

  Ik vraag me echt af als dit de wens is van de voorouders die onder erbarmelijke omstandigheden hebben geleefd en in principe hun leven hebben gegeven voor hun nazaten.

  Zouden ze trots neerkijken op de nazaten, die na 300 jr weer in een slachtoffer rol kruipen?
  Ik wil dit niet geloven sorry.

  Mocht iemand je discrimineren, dan moet je ze gelijk van repliek dienen en niet je landgenoten aanvallen, die wel in staat zijn om dit te doen.

  Mijn gevoel van eigen waarde hangt van niemand af en zeker niet van de acceptatie van geen enkel witje. Acceptatie begint bij jezelf.

  Het is toch godgeklaagd dat ik mezelf, met alle geweld moet spiegelen aan een karikatuur die piet heet. Ik moet en ik zal.
  Nou ik dacht het niet.
  Of omdat een witje mij zo zielig vind omdat ik hun optiek fam ben van piet.
  Het moet niet gekker worden, wie is nou achterlijk….

  Trouwens ik heb nog nooit van mijn leven, nog in ned nog in suri iemand gezien die op piet lijkt, laat staan zo achterlijk acteert.
  Ik zeg iemand, want wie is die piet eigenlijk?
  Als piet een vent is, waarom heeft hij felrode lippenstift op en waar komen die oorbellen vandaan?

  Das mijn mening, leuk dat jij je eigen mening hebt, maar laat mij lekker met rust.


  Maak melding

 23. Ray,

  Ja, Bouterse is onze held en jij bent onze heldinnetje

  ha, ha, ha..

  we weten dat jij laaggeletterd bent en daarom de feiten niet zo goed kan bijhouden hoor..je kunt er niks aan doen.
  tjee potie!
  Zelfs mijn 10 jarig zoontje weet dat Suriname geen ambassade heeft in Nederland. Een Consulaat Generaal heet zo iets. Je wens dat ‘ Baas B’ zijn ambassadeur uit Nederland terugroept is dus reeds lang in vervulling gegaan. Goed he? Moet je ‘baas B’ daarvoor niet bedanken??

  Maar Ray ondanks deze ‘slippertje’ , blijf je toch ons heldinnetje hoor.

  de groetjes


  Maak melding

 24. Surinedje of paarse pauper

  Hallo ,hallo, America is Noriega gaan halen toen hij zich had overgegeven aan de amerikaanse militairen.Hij werd niet met geweld naar Amerika gesleurd door de amerikanen ,Noriega had geen andere keuze.Nederland wacht frustig totdat bouta zijn poot daar zal zetten,heb jij het nog steeds niet door dat je ‘geweldige’lijder niet naar Nederland durft te reizen ondanks zijn amnestie. Hij wordt af en toe uitgedaagd door Nederland om een bezoekje te brengen daar maar je baasje durft deze uitdaging niet aan te nemen.Dinootje werd opgepakt in Panama ,het schijnt dat hij in voetsporen van Noriega getreden was. Er werd een val voor hem gelegd en hij liep regelrecht erin. Je valt alleen in een trap als je je schuldig maakt aan iets, ja toch, door geldzucht,machtzucht gedreven liep dinootje in de val. Je lijder heeft alleen in Suriname een grote bek,hij weet hoe hij de boel hier kan intimideren . Waarom reist hij niet naar Amerika om zijn criminele zoontje op te halen?Hij kan dat toch doen ,hij heeft toch amnestie,wat houd hem dan tegen.
  Hahahaaaaa neen hoor hij zegt ik buig mijn hoofd en wacht op een wonder want volgens hem zijn de wonderen de wereld nu eenmaal niet uit.


  Maak melding

 25. @Tjeepotie

  : afgevaardigde, afgezant, ambassadeur, consul, diplomaat, gedeputeerde, gevolmachtigde, zaakgelastigde

  Wie denk jij dat Chantal daar in Nederland vertegenwoordigd?Je vader misschien?!
  Waarom doekt hij,je’held’ deze zaakje niet volledig op en roept hij Chantal terug ?!!
  Zolang je een zaakgelastigde heb in een ander land of een ambassadeur doe je zaken met die land ,snap je het nu?!
  En please leer je zoontje van 10 liever iets anders dan zijn hersenen vol te pompen met indianen verhaaltjes over je ‘held’.


  Maak melding

 26. @Surnedje of paarse pauper

  Waarom zou ned?
  Zo belangrijk is alias b. echt niet.
  Hij is op een slinkse wijze, met behulp van een verouderd ned kiesstelsel op die plek terecht gekomen, meer is het niet.

  De suri’s moeten zelf dealen met de gevolgen van hun keuzes.
  Hij gaat ze mores leren.
  Morgen moeten hun zonen verplicht in dienst zodat ze als kanonnenvoer gebruikt kunnen worden.
  Morgen, zal hij per decreet regeren, een sjerp heeft hij al.
  Het land is failliet en ligt aan de grond.

  Echt iets om trots op te zijn, maar niet heus.


  Maak melding

 27. @ Esmerald

  Piet is dus eigenlijk een travestiet met die gouden oorringen en rode lippenstift.

  Daaruit zou je dus kunnen concluderen dat iedereen die zich met Piet identificeert, zich ook met een travestiet identificeert ?

  Wel een grappige invalshoek. Nu afwachten wie zich hierover aangesproken voelt !

  LOL


  Maak melding

 28. @jacobus

  gister op telegraaf.nl , funx.fm en alle nederlandse media. Die jongen was ook te gast bij Humberto Tan rtl late night op rlt4. Of google Jeffrey Koorndijk.


  Maak melding

 29. Het toenmalig Tris is de voorloper van het Nationaal Leger, Surinaamse officieren zijn door Tris militairen opgeleid, inclusief Bouta. Bouta is later bevelhebber geworden en in zijn opdracht zijn de moorden gepleegd.
  Dus lijder Bouta heeft wel iets met Tris. Snap je?


  Maak melding

 30. Marlon115, met je reacties bewijs je eens temeer dat je een ongeschoolde pannekoek bent. Jullie paarse zombies lijden aan eenzijdige visie omtrent slavernij. Steeds maar met het vingertje wijzen naar Nederland. Als er een claim te halen valt staan jullie hyena’s voor aan de rij. Intussen wel afgeven op Nederland en gebruikmaken van alle voorzieningen.

  Met een beetje historisch besef weet je dat je Afrikaanse Koningen en diverse stammen de blanken meegeholpen met slavernij. Daar hoor ik jouw en je matties ook nooit over, hypocriete hond ! Is dit een vrij brief voor Slavernij ? Nee natuurlijk niet. Zijn de misdaden die Nederland in het verleden heeft gepleegd een vrijbrief voor Suriname om misdaden te plegen ? Nee natuurlijk niet !

  Hoogste tijd dat jij ongeschoolde smoelwerk gaat houd. Als Nederland je niet zint lever dan je huissleutels in, je uitkering en je paspoort en sodemieter aub op naar Bouterse en consorten. Hij kan nog wel een drugsrunner gebruiken. En neem die secreet van een Shanice ook maar mee. Wij kunnen jullie missen als kiespijn. En idd I don’t give a fuck about you fools… goed onthouden (zover je hersencellen reiken).

  I rest my case …


  Maak melding

 31. @michael

  Ja, dat bedoel ik dus…
  Felrode lippenstift en gouden oorbellen.
  Vergeet de majos(panty’s) niet en die pofbroek, ……..

  Nou Piet is een mannelijke voornaam en geen vrouwelijke voornaam 🙂
  Het is een mannen-probleem :).

  Ik bemoei niet(meer)……..


  Maak melding

 32. Koos nou nou,

  Over historisch besef hoeven Nederlanders niet te spreken, in geen enkele schoolboek in NL wordt over de slavernij verteld. Historisch besef in NL gaat tot de 2de wereldoorlog, toen NL slachtoffer was (maar het stikte in NL van de lafaards de zogenaamde NSBers).
  En ik ben echt geen paarse pauper of DDB aanbidder.


  Maak melding

 33. ik was 1 van hun, ook bij de herdenking, shanice, het ging
  niet om de hollandse jongens, maar om de militairen van surinaams en nederlands bloed, waar wij mee 1 waren, en dat we samen ons werk deden, maar ook de bevolking waren,
  ik deed ook vaak werk voor de inheemse bevolking, zonder
  daar vergoeding voor werdt gerekend, en ja, ik was trots,
  dat de ministers waren, en dat president Bouters zijn medewerking aan verleende, maar ook op het surinaamse volk
  die dit waarderen.


  Maak melding

 34. Koos,

  Heerlijk vind ik dit. De gevoelige snaar raken bij racistisch ingestelde Nederlanders. Praat niet over de slavernij en racisme want dan komt hun ware aard naar boven. Het racisme zit nou eenmaal in hun bloed.
  Kunnen ze niks aan doen.
  Wel heer Koos , onze opper Nederlander. Wen er maar aan !
  Ik laat mij de mond niet snoeren door niemand.
  En zeker niet door een racist in optima forma zoals jij.
  Hollanders zijn van nature racistisch ingesteld ! en dat bewijs jij weer keer op keer. En als jij mijn kritische geluid niet leuk vindt en mij daarom uit Nederland wil hebben dan moet je me maar komen halen, mijn vriend.
  Because i’m here to stay meneertje Koos. En ik zal ten alle tijde kritisch blijven. Like it or not.

  Capice!


  Maak melding

 35. @Koos,

  Ja ik zeg het nogmaals i dont give a fuck om jouw achterlijke soort.
  Dat ik hier wilt zijn bepaal niet jij nog niemand, ook de regering niet. Want om jou te heugen, het waren mijn voorouders die dit allemaal hebben bewerkstelligd dat Nederland vandaag de dag is wat het is. Onthoud dat heel goed met dat botte bijlen kop van je.
  Kom jij bepalen of ik paspoort komt inleveren? kom jij bepalen of ik huissleutels komt afgeven. Het heet nogsteeds Nederland en geen KOOSLAND.
  Dat jij mij voor hond uitmaakt moet ik zeggen bedankt dat je mij een hond noemt, ik weet niet of je geschoold bent dat een hond een zeer hygiënisch dier is. Nou dat bewijst dat ik een zeer schoon soort bent. Maar jouw soort behoort tot de fossielen dus jammer dat ik alleen kan zeggen dat van jouw soort brandstof nog word gemaakt om vooruit te komen in het leven. Dus met andere woorden jij behoort tot de soort dat niet meer bestaat. Vervloekte tering stuk vreten dat je bent. Mij een hypocriete hond noemen, dat is het enige dat je kan bezigen. Doet je pijn he? De waarheid laat jouw soort rare sprongen maken.

  Dat de Afrikaanse koningen en stamhoofden met medeweten van jouw soort mensen tot slaven hebben gemaakt laat ik aan jou soort geweten en dat van die achterlijke koningen over.
  Daarom gaf dat jouw soort het recht om de slaven daar weg te gaan halen en ze nog erger de stront in te helpen.
  Over geweten gesproken!!
  Wat jij moet doen is je bij een euthanasie arts melden, hij weet raad met jou.


  Maak melding

 36. Gewoon niet zeuren. Dino is op vakantie in de VS, Nog ff en hij wordt onze nieuwe president.Daar zorgen zijn 6 advocaten waar onder Weski en die kennelijk gecastreerde dorpsadvocaat voor Zonder Dino en zn pa geen vooruitgang in Su.


  Maak melding

 37. Marlon115 Ik begrijp de reacties naat jou toe niet zo goed. Je bent wat naief, maar je lijkt mij voor de rest wel een gefrustreerde lieverdje. Laat gewoon van je horen.


  Maak melding

 38. Esmerald,

  Now you’re talking; ‘zo belangrijk is Suriname niet’

  Voor een land dat niet zo belangrijk is spendeer je wel vele manuren ( of in jouw geval vrouw-uren) om jouw stelling te etaleren. Elke dag zo’n 4 a 5 uurtjes??
  Kennelijk is Suriname dan wel belangrijk genoeg om zoveel tijd in aan te verdoen.


  Maak melding

 39. Kern van de zaak blijft dat megalomaan DDB geen kans voorbij laat gaan om zich grootmoedig of als held op stellen. Deze zogenaamde redder is een opportunist. Eerder dit jaar heeft lijder DDB de Nederlandse regering vergeven bij 150 jaar afschaffing slavernij, terwijl Rutte geen vergeving had gevraagd of excuses heeft aangeboden. Maar de grote lijder DDB had Nederland al vergeven, namens ALLE nazaten.


  Maak melding

 40. @Surinedje

  Hallo,

  Als je tegengas wilt geven doe het dan goed!

  Dit is van mij
  “Zo belangrijk is alias b. echt niet.”

  Haal die paarse waas van je ogen, kun je beter lezen.
  Alias b. is geen suri.
  Suri zal alias b. overleven.

  Trouwens je bent brutaal.
  Al zit ik 7×24 uur op wkn, gaat je niets aan, jij betaald mijn internetrek niet, dus…


  Maak melding

 41. Ik ben een “hollander” (en sorry, een blanke nog wel) en lees hier tot welke soort ik behoor, ik heb er niet voor gekozen om als blanke hollander geboren te worden en ook zo verder te leven, nu hier te lezen dat ik tot de onbetrouwbaarste meest barbaarse soort mens op aarde behoor is een echte eyeopener, probeer ik mijn hele leven lang mijn medemens met respect te bejegenen en lees ik nu hier dat het in mijn genen zit om juist zonder respect over mensen met een andere afkomst heen te walsen en hen haat en verneder. Ik moet toe geven dat ik me wel eens geschaamd heb voor wat mijn blanke voorouders gedaan hebben maar die schaamte raak je wel kwijt als je leest dat je genetisch racist bent, best wel een opluchting excuses voor het feit dat ik een blanke hollander ben en daardoor dus ook een genetisch racist, zijn dus totaal ongepast want ik ben zo geboren en kan er niks aan doen. Wel besluit ik maar om nog even een paar reacties te lezen en daar na nooit meer te lezen wat hier neer gezet wordt. Ik laat mijn sympathiek bedoelde belangstelling voor Suriname en de Surinamers maar los en keer terug naar mijn eigen soort genetische racisten en misschien zie ik op een dag dat ze hier toch gelijk hebben en dat ik beter mijn best moet doen om bij die soort te horen.
  Ik groet de mensen die mij duidelijk hebben gemaakt tot welke soort ik behoor en ik hoop dat ik u uit de weg kan gaan zo dat ik u niet met mijn racisme zal kunnen lastig vallen.


  Maak melding

 42. Donderdag 28 november 2013 om 13:26 uur, door Jacobus
  @Marlon115

  de slavernij was niet zo zwart-wit als het jullie opgediend is.Was het zo dan was er geen zwarte over om het na te vertellen.

  Beoordeel Thumb up Thumb down +9
  ==========================================

  Nederland heeft gedurende de slavenhandel meer dan 600.000 ontvoerde Afrikanen naar Suriname gebracht.

  Bij de proclamatie van de afschaffing van de slavernij in 1863 werden er 30.000 Afrikanen geregistreerd als zijnde vrij verklaarden. Komt nog bij de in vrijheid levende Afrikanen in het binnenland, alles bij elkaar geteld in stad en binnenland zeg maar 50.000 personen.

  Waar zijn de overige 550.000 Afrikanen gebleven… om over de natuurlijke aanwas door geboorte maar even te zwijgen.

  Idd. zoals de generaal bd zegt;”De Nederlandse tijd met haar mooie maar ook donkere aspecten, of we willen of niet, he maakt deel uit van de geschiedenis van Suriname.”

  Jammer genoeg waren de donkere aspecten zeer voelbaar voor ons en onze voorouders en de mooie aspecten voor jou en jou voorouders.

  Dat is het grote verschil tussen ons!!


  Maak melding

 43. Donderdag 28 november 2013 om 13:43 uur, door Koos

  Je kunt je afvragen wat dit allemaal zegt over de schaamteloze Surinaamse bevolking. In ieder ander land hadden ze Salon Socialist Bouterse z’n kop afgehakt.

  We moeten niets van hem hebben. Hij kan aan het gas.
  ===================================

  Wordt je weer nostalgisch…….. komt het weer eens bovendrijven.


  Maak melding

 44. Esmeraldje, Esmeraldje,

  Paars is inderdaad toevallig mijn lievelingskleur.
  Wel een mooie kleur he? Vind je ook niet?
  Ik ben hartstikke blij dat je mij corrigeert. Suri is geen Baas B. En Baas B. is geen Suri!

  Lang Leve Suri!

  moppie, wat je met jouw vrije tijd doet gaat mij inderdaad geen ene biet aan.
  Ook al wil je de rest van je leven spenderen om over Baas B. te ouwehoeren. Be my guess. Maar dan nou niet beweren dat baas B. niet zo belangrijk is. Want bij jou is het Baas B. voor en baas B. achter. Wat dat betreft overtref je Ray net niet. Want die is ook zo een ‘liefhebber’ van baas B. Maar voor de rest is baas B. niet zo belangrijk hoor!

  Sorry dat ik zo brutaal overkom hoor. Maar als geboren Amsterdamse heb ik dat nou eenmaal.
  Ja ,sorry.

  Voor de lol heb ik mijn nickname ook maar gewijzigd in brutaaltje.
  Bedankt maar weer voor het lezen van mijn bescheiden bijdrage.


  Maak melding

 45. Marlon115, snap überhaupt niet waarom jullie paarse volgelingen altijd de slavernij erbij halen. Als of de misdaden die Nederland in het verleden heeft gepleegd een vrijbrief is voor Bouterse om ook dit te doen. De waarheid is:

  1 DDB heeft 15 kondre mangs zijn tijdens de coupe op een beestachtige wijze laten afgeslachten
  2 DDB is verantwoordelijk van tenminste 39 executies in Moiwana, voornamelijk vrouwen en kinderen
  3 huidige president van Suriname is in Nederland bij verstek veroordeeld drugshandel
  4 Zoon Bouterse zit nu in voorarrest in de VS voor drugs en wapenhandel alsmede faciliteren van een bomaanslag in de VS
  5)de amnestieregeling druist tegen alle internationale verdragen
  6)Zgn waarheid en verzoeningscommissie is één grote poppenkast en waarschijnlijk zal die nooit het licht zien
  7)de verkiezingsprogramma van Bouterse is gebaseerd op luchtkastelen, niet eens 20% is gerealiseerd.
  8)onder zijn bewind is criminaliteit explosief gestegen
  9)onder zijn bewind zijn er meer leningen dan ooit afgesloten
  10) onder zijn bewind viert corruptie hoogtij
  11) onder zijn bewind wordt er soevereiniteit afgestaan aan de gouddelvers, dus aan de blanken
  12) onder zijn bewind heerst er meer armoede dan ooit. De beroepsbevolking klaagt meer dan ooit
  13) onder zijn bewind is openlijk kritiek niet gewenst, zie de doodsbedreigingen journalisten en demonstranten

  Marlon115 de genoemde zaken zijn allemaal meetbaar en dat is de waarheid. Je maakt jezelf ongeloofwaardig om bij ieder aspect de slavernij bij te betrekken. Dat slaat nergens op. Europa heeft ook geleden onder de Duitse bezetting. Gelukkig is dat geen dagelijkse issue meer. Suriname moet vooruit en dat kan alleen als de juiste mensen aan de knoppen zitten.
  Herstel democratie en de rechtstaat en op termijn ook een gezonde relatie met Nederland. De enige partij die dit kan bewerkstelligen is de VHP.


  Maak melding

 46. @ Abaisa

  Als je de juiste snaar weet te raken bij zulke gasten als Koos dan komt hun ware aard inderdaad naar boven drijven.
  Hij kan dat niet bedwingen.

  In Nazi Duitsland leefde ook zo’n man met een snorretje. Een ieder die tegen hem was moest worden gedeporteerd naar een concentratie kamp. Ondertussen was hij ook bezig tegen de joden.
  Iemand als Koos zou niet misstaan als baas van zo’n concentratiekamp. Als je hem ook nog een zweep zou geven dan was hij helemaal gelukkig. Zulke mensen halen hun gelukzaligheid uit het omhelzen van racisme.

  Koos leeft in de waan dat wij nog in zulke tijden leven.
  Maar dat leeft alleen in zijn seniele en racistische kop.
  Hij denkt dat hij met zijn verdorven opmerkingen zoals
  ‘degenen die kritisch zijn tegen Nederland moeten het land maar verlaten’, enige gewichtigheid uitstraalt. Absoluut niet! Zulke kolderieke opmerkingen werken alleen maar op mijn lachspieren. Wie mij uit Nederland wil hebben omdat ik kritisch ben moet mij maar komen halen.

  Koos voelt zich gelukkig om een racist te zijn. Maar verder dan zijn eigen gelukzaligheid te bevredigen komt hij niet. Koos kan liever zijn tijd besteden om zichzelf op een andere manier te bevredigen dan allerlei zinloze
  betekenisloze, bezopen, mallotige, nutteloze, stompzinnge, racistische opmerkingen te plaatsen.


  Maak melding

 47. @Abaisa

  de levens verwachting van een Afrikaan is heden even boven de 40 jaar.Hoe lang hadden ze 300 te leven hadden,kan alleen gegist worden.De omstandigheden in Sur.zullen niet toe bijgedragen hebben dat ze langer leefden dan in Afrika.Je zoektocht naar de 600.000 ‘vermisten’zal te vergeefs zijn.In 3 eeuwen kunnen heel wat ‘natuurlijk’ zijn doodgaan.


  Maak melding

 48. Koos is donkerwit, zijn haar is zwart en glimt van de kokosolie.
  Koos wil graag wit zijn, maar zijn achternaam staat hem in de weg ook al heeft hij er singh aan toegevoegd!


  Maak melding

 49. Koos,

  Die misstanden die Bouterse heeft begaan zijn inderdaad feiten die openbaar zijn . De feiten die jij opsomt kennen we dus ook al. Niks nieuws onder de zon. Ik kan er ook niks aan doen dat Bouterse nog steeds vrij rondloopt.

  Maar de misstanden die Nederland begaan heeft tijdens de slavernij, in indonesië, op Curacao, te Marienburg, die feiten daarover heeft Nederland letterlijk en figuurlijk met een berg zand begraven. Waarom geeft Nederland geen openheid van zaken van bovengenoemde misstanden zodat de wereld kan zien wat voor een ‘geweldig’ land Nederland is?? Ja, Bouterse is een boef, Bouterse is een moordenaar,
  etc, etc.. Maar wat is het geheim van Nederland??

  Het verleden van Bouterse is inderdaad niet kosher maar de wereld weet in elk geval wat hij heeft gedaan. Die feiten zijn bekend. Jij kunt ze keurig opnoemen. Ik denk dat je die feiten zelf kunt dromen!

  Maar kan jij ook zo keurig de feiten opnoemen van de misstanden die Nederland heeft begaan in bovengenoemde gebeurtenissen??
  Het zal me verbazen. En kom nou niet opdragen met je non argument dat het zo lang geleden is. Feiten dienen ten alle tijde vastgelegd te worden. Net als die feiten over Bouterse. Maar die feiten over de misstanden gepleegd door Nederland lijken van de aardbodem verdwenen te zijn.
  Rara hoe kan dat!

  Ik moet nu zeker mijn biezen pakken en Nederland verlaten he koosje? meneertje de PVV-er!


  Maak melding

 50. @Abaisa

  de levens verwachting van een Afrikaan is heden even boven de 40 jaar.Hoe lang hadden ze 300 jaar geleden te leven,kan alleen gegist worden.De omstandigheden in Sur.zullen niet toe bijgedragen hebben dat ze langer leefden dan in Afrika.Je zoektocht naar de 600.000 ‘vermisten’zal te vergeefs zijn.In 3 eeuwen kunnen heel wat op een‘natuurlijke’ wijze zijn doodgegaan.


  Maak melding

 51. @Koos
  nu moet ik je toch bijval geven. Het lijste van jouw in de posting van 21:18 u. is een correcte lijstje van nu relevante feiten betreffende megalijder DDB.
  Als we ons tot het heden beperken.

  Maar het is een gewoonte van de paarse paupers om anderen de schuld te geven, zoals de Front regering.
  En nu ook de geschiedenis met Nederland erbij te halen, tot en met de Duitsers. Nou de man met het snorretje en DDB hadden overeenkomst dat ze beiden dictators waren.
  Het komt bij de paarse paupers niet voor om kritisch naar hun megalijder te kijken. Not done bij een dictator.


  Maak melding

 52. @Koos,

  Ik snap niet dat wat er in Suriname gebeurd jou soort bezig moet houden?

  Waar ben je bang voor eigenlijk? Wat is jouw probleem als ik het vragen mag?
  Want jij loopt punten hier neer te zetten die een ieder weet dat het afgespeeld heeft!
  De Surinaamse bevolking heeft voor zijn president gekozen en who the fuck ben jij om te komen bepalen wat er in een soevereine land als Suriname moet gebeuren.
  Ga je bezig houden met hoe je je hypotheek moet aflossen, of hoe je anders je huur moet betalen of vreten zoeken om niet om te komen van de honger. Heb je je inschrijfformulier naar de voedselbank al opgestuurd?

  Heb je ergens in al je nieuwsgaring kunnen lezen dat Suriname een voedselbank heeft, heb je juist niet gelezen dat Suriname als ontwikkelingsland de Nederlandse regering heeft verzocht om het rest aan gelden die zij moeten krijgen a 20 miljoen euro aan de voedselbanken te doneren?

  Het schijnt dat Bouterse een nachtmerrie voor velen van jullie is. Gaan jullie naar bed en worden jullie wakker met die man in jullie leven. Oh My God.
  Denk je soms dat Bouterse minder slaapt om jou of alle anderen die niets te doen hebben met jullie leven?

  Jij zit hier achter je pc stoere praatjes te houden, als je een man met ballen tussen je benen bent waarom ga je niet zelf dat aan hem vertellen?
  Neem ook alle hierboven genoemde punten meteen naar hem mee en bespreek dat met hem.

  Dat er misstanden in Suriname zich hebben voorgedaan zijn in bepaalde zaken geweest dat het krachten uit dezelfde Nederland zijn geweest die de binnenlandse oorlog tussen Bouterse en Brunswijk hebben op touw gezet.
  Brunswijk was grote maten met bepaalde krachten hier in Nederland waardoor hij voorzien kon worden van wapens. Maar door dat die twee kemphanen zijn gaan inzien dat het kwade hollandse krachten zijn geweest die om niets een oorlog in Suriname zijn gaan stichten, hebben beide heren ingezien dat het beter is om samen te werken ipv op elkaar te schieten.
  Meteen was Brunswijk ook als drugsmannetje bestempeld. Voel je het al?
  In elke oorlog vallen onschuldige slachtoffers, dus ook te Moiwana.
  Dat Suriname vooruit wilt/moet gaan, waarom solliciteer je niet voor een ambt dat vacant is, of nu reeds een open sollicitatie aan Bouterse richten dat zodra hij weer gaat reshuffelen dat hij jou een ministerie naar wens kan geven.
  De beste stuurman(nen) staan altijd aan wal en daar ben jij de leider van.


  Maak melding

 53. @Koos
  maak je niet druk met Marloncrisis, gewoon een brulaap die zijn immorele, principeloze en drugsdealende zogenaamde leider DDB probeert te verdedigen, wat een trieste poging.
  Een mislukking van een president, nu en in het verleden ook. Loze megabeloften lukt nooit om ze in 15 maanden te verwezenlijken, lukt in zijn resterende levensjaren niet. Suriname verdient beter.


  Maak melding

 54. Donderdag 28 november 2013 om 21:59 uur, door Jacobus
  @Abaisa

  …..Je zoektocht naar de 600.000 ‘vermisten’zal te vergeefs zijn.In 3 eeuwen kunnen heel wat op een‘natuurlijke’ wijze zijn doodgegaan.
  ================================

  Idd, maar het meest aannemelijke is dat zij door uitputting, mishandeling, marteling en moord zijn dood gegaan.

  Ter illustratie nemen we de recente bevolkingscijfers van Su. dan zie dat de 50.000 overlevenden zich in 150 jaar hebben vermenigvuldigd tot een aantal van ver boven de 280.000
  Hou ook rekening dat er in de1ste 50 jaren niet veel verschil was met de leef en werk omstandigheden van voor 1873.

  U can change the law with the stroke of a pen, but it takes a lifetime to change the attitude of a people.


  Maak melding

 55. Filet,

  Even voor de goed orde. De feiten die Bouterse heeft gepleegd die zijn bekend. Daar kom je niet omheen.
  Feit is dat het verleden van Bouterse zeker niet kosher is. Dat weet ik en dat verleden keur ik ten zeerste af.
  Ik ben niet degene die ervoor heeft gezorgd dat Bouterse
  alle mogelijkheden heeft gekregen om president van Suriname te worden. Ik voel mij daar ook absoluut niet verantwoordelijk voor.

  Het feit dat Bouterse nog steeds niet gevangen is gezet ligt ook niet aan mij. Het zijn de heren politici van zowel Suriname als Nederland die daar een zooitje van maken. Maar nogmaals dat ligt niet aan mij.
  Filet, die vraag moet je maar voorleggen aan de heren politici in Suriname en in Nederland.

  Een bepaald deel van de Surinaamse bevolking heeft dusdanig gekozen dat het mogelijk was dat Bouterse president van Suriname werd. Dat is de keus van de Surinaamse bevolking.

  Nu zijn er een aantal van ons hier in Nederland die voor Surinamers in Suriname willen gaan bepalen welke richting ze op moeten gaan. Dat Bouterse president van Suriname is, is een fait a complit, dat wil zeggen een voldongen feit.
  Een keuze van de Surinamers in Suriname. Ook als zou ik als Surinaamse Nederlander vandaag tot morgen van de daken schreeuwen dat Bouterse een moordenaar is en een schande is dat hij president van Suriname is zou dat in Suriname geen ene malle moer uitmaken. Ik mag dat wel vinden maar ik kan niet voor de Surinamers in Suriname bepalen wie ze als president kiezen.
  Kennelijk zijn de Surinamers zelf content met de situatie want ik zie geen massale protesten tegen de regering Bouterse.

  Het zijn wij hier in Nederland die zogenaamde moraalridders willen spelen en constant het vingertje opheffen tegen Suriname omdat Boutrese president is.
  Ware het zo dat Nederland een brandschoon verleden had en
  openheid van zaken zou geven over hun eigen misstanden in het verleden dan was hun houding tegenover Suriname nog te billijken.
  Nu heeft Nederland haar eigen bedorven verleden weggestopt en begraven zodat niemand kennis kan nemen van die misstanden. Maar wel constant dat enge opgeheven vingertje richting Suriname.

  En dat is de enige reden waarom sommige Surinamers in Nederland, waaronder ik, de houding van Nederland tegenover Suriname afkeurt en constant vraagt om openheid van zaken te geven aangaande de slavernij, Indonesië, Curacao, Mariënburg.. Ja. lang geleden. Maar mag ik zelf bepalen welke feiten voor mij van belang zijn of niet?
  In dit geval bepaalt Nederland voor mij want die feiten hebben ze weggemoffeld.
  Hoe kan je constant naar een ander land wijzen terwijl jezelf op een gigantische massagraf staat (spreekwoordelijk) waar niemand iets over mag weten?

  Filet,

  En het is nou juist die tegenstrijdigheid en hypocrisie van Nederland waar sommigen zich hier in Nederland tegen afzetten. Niks meer en niks minder!


  Maak melding

 56. Stelletje zeurpieten. Eeuwige geleuter over slavernij en steeds maar weer Nederland aanwijzen als schuldige. Ja het klopt Nederland heeft geen fijne verleden heeft. De grote meerderheid van de afrikaanse slaven werden aangeleverd door de afrikanen zelf. Machtigste stammen leverde mindere stammen uit aan de westerlingen, die ze vervolgens verscheepten. Naast Nederland speelden Zweden, Denemarken, Engeland, Spanje, VS en Portugal een grote rol in deportaties van de Afrikanen.

  Was het niet Bouterse dat bij zijn aantreden aansluiting wilde zoeken bij de Blanke Britse Gemenebest ? Waarom veroordelen Surinamers de Afrikanen niet ? Staat nog al haaks wat jullie NDP groupies hier roepen.

  Eerlijk gezegd hoop ik dat Nederland alle banden met Suriname verbreekt. Het proces van de-kolonisatie is al jaren geleden ingezet. Suriname moet het lekker maar zelf uitzoeken. Geen financiële hulp meer, geen samenwerkings projecten meer, uitwisseling van studenten of overdracht van medische kennis etc. Zoek het lekker maar uit. Nederland heeft Suriname ook niet nodig. Zou niet weten op welk vlak. uiteraard staat het families vrij om pakketten naar Suriname te sturen.


  Maak melding

 57. @Abaisa

  als je de bron van je cijfermateriaal vermeldde,kan ik ook kijken van hoeveel van deze mensen daadwerkelijk in Sur.belandde!Kan Zudert ook dat aanhalen bij het indienen van herstel betalingen.Deze gelden moeten terug naar de stammen uit welke de slaven’geroofd’zijn.Zeker is dat de handelsgeest van de Hollander hem overal bracht.Ze kunnen dan 600.000 vervoerd hebben maar alles in Jamaica afgezet hebben.


  Maak melding

 58. Let op deze woorden; zolang deze duivelaanbidder het voor het zeggen heeft in Suriname, zal er geen NL ambassadeur komen, laat dat heel duidelijk zijn. Vergeet niet dat NL één van de top tien rijkste landen ter wereld is. En dat voor niets en niemand de hand ophoudt. Eigenlijk is het erg kortzichtig SME en NL te vergelijken, is het zelfde als; appels met peren vergelijken. En als je een integere persoon bent, is het heel moeilijk je in te laten met veroordeelde zware criminelen. Het geeft een unheimisch gevoel.


  Maak melding

 59. Hallo @Brutaaltje, bedankt voor je reactie.

  degene die onder de diktatuur van DDB hebben geleefd kennen dat gevoel van machteloosheid en onderdrukking. Men was bang om openlijk zijn mening te geven want DDB was onaantastbaar. Velen hebben nog steeds diepe wonden van het onrecht uit de revo periode. Daarnaast was het economisch beleid in de revotijd en tijdens president Wijdenbosch desastreus. Koers van 1 op 1000, geen brood olie kip noem maar op.
  Helaas kent de jeugd in Suriname dit deel van de geschiedenis niet en wordt het uit de schoolboeken gehouden.
  Door het Front herstelde economie en rechtstaat maakt DDB nu gebruik van. Daarom is hij nu president.
  Maar DDB weigert zich te verantwoorden voor zijn daden in de rechtzaal, en dat steekt. DDB is blijkbaar nog steeds onaantastbaar. In Nederland loopt niemand met een dergelijk misdadig verleden vrij rond, zelfs nazi misdadigers worden nog steeds opgespoord en berecht, ook al was dat 70 jaar geleden. Dit vind ik wel top. Ik weet wel dat Nederland over zijn eigen geschiedenis wel hypocriet is en altijd dat wijzende vinger heeft. Maar in het geval van DDB wil dat wel even buiten beschouwing laten.
  Feit is dat door politiek verraad DDB helaas president is, we kunnen er niet omheen. Het gevolg voor Suriname is dat er nu een desastreus beleid gevoerd wordt. Het Surinaamse volk gaat straks inzien dat DDB het land naar de afgrond brengt, en met alle legale en democratische middelen bestreden dient te worden.


  Maak melding

 60. @Mebaryu,

  Ik moet dit toch ff tot je hersenen brengen, heb je de kranten van vandaag vrijdag 29 november 2013 gelezen?

  1. Nederland is zijn Triple AAA plus kwijt en moet nu bungelen op AA. Dus het begint nu al.
  Lees Poor and Standard heeft één van de A eraf gehaald.

  2. de kranten van vandaag 29 november 2013 hebben met grote letters geschreven ‘Er komt weer een Nederlandse ambassadeur in Suriname’. Hoe komt dat denk je? Timmermans, de minister van BuZa heeft de reet van Bouterse schoon gelikt dus als Bouterse die nattigheid tussen zijn gat heeft opgedroogd zal Bouterse die bekende geloofsbrief in ontvangst nemen.
  Nederland heeft Suriname niet nodig zeg je?

  Neem genoeg informatie tot je, want Nederland ziet dat zij in niets meer betrokken worden, dan alleen een Ballast Nedam die een brug bij Carolina mocht bouwen.
  Suriname heeft een enorme olievoorraad gevonden, deze word door de Amerikanen in kaart gebracht, google en zoek op Guyana basin oil. Nederland wilt als de kippen bij zijn. Ze willen Shell bij laten betrekken.
  Die gouddeals die gesloten worden met de Amerikanen en de Canadezen zit Nederland met lede ogen te aanschouwen.

  Bouterse heeft ze onder (1) voorwaarde die Ambassadeur weer laten installeren, jij komt in MIJN land maar owee dat ik ooit mag horen dat jullie je vinger in mijn gat(reet) stoppen dan mogen jullie je ambassadeur weer terug roepen voor overleg en hou hem ook meteen daar, net als met de vorige ambassadeur.

  Open je oren en neem je ogen en kijk dan zullen we dit gesprek weer eens voeren.

  Nederland is een toontje lager gaan zingen, want ze beginnen te beseffen dat zij NIETS meer in een soevereine land als SURINAME te vertellen hebben en dat was tot en met de vorige president R. Venitiaan. Maar sinds Desire Delano Bouterse daar de scepter zaait moeten ze langs de lijn staan en hun mond houden.
  Dat zijn de verhoudingen nu.
  Nederland is 1 van de rijkste landen, dat ben ik met je eens, maar heb je ook niet gemerkt dat het deel aan goud dat in Amerika ligt, ze met geen woord over reppen. Want Amerika kan een bondgenoot zijn van ze(Nederland) maar als Amerika zijn verplichtingen zometeen niet meer na kan komen, zal je meteen zien wie je vrienden zijn en wie je vijand. Dan zal ik die grote mond van Nederland willen horen. Als Nederland geld of goud wilt gaat Amerika straks tegen ze zeggen als je ballen tussen je benen heb kom het maar hier in Fort Knox halen.


  Maak melding

 61. Als iedereen het recht heeft als burger om te zijn zo als ze zijn dan voeren we de discussie veels te ver om de Piet te discrimineren door hem zijn zwart zijn te bekritiseren en proberen te ontnemen.Hij heeft als burger ook het recht om zwart te zijn net als wij allen.Als wij ons storen aan zwart heid dan is alles wat zwart is een steen des aanstoot.Eens gaan we ook protesteren dat de nacht zwart is en ons na doet.


  Maak melding

 62. @Johan Nijboer,

  Natuurlijk moeten we eeuwig zeuren.

  De slavernij moet steeds bijgehaald worden, dat doen de indoniesiers toch ook over de massagraven die Nederland heeft achtergelaten?
  Dat doen de joden toch ook zodra ze weer zien van het geld raakt op. Gaan ze toch ook lopen mijmeren?

  Als jouw soort niet wou hebben dat wij als nazaten van deze slaven ons mond ieder keer gingen openen dan hadden jullie geen misdaden moeten plegen.

  Wat jij nu aanhaald dat de Afrikanenen zelf de slaven gingen aanbieden, moet dan voor jouw soort “misdadigers” zijn dat die mensen(slaven) ook als honden behandeld mochten gaan worden?

  Met andere woorden als jij kinderen in huis hebt die je mishandeld en ik kom ze bij jou weghalen, dat het mij het recht geeft om die kinderen bij mij thuis ook zwaarder/erger af te ranselen?

  Zou het niet voor mijn humaan moeten zijn om te zeggen ik neem jullie bij mij in huis en zorg er voor dat de boel hier schoon bljft en waar ik liefde kan geven dat ook doe?
  Is het zo dat ik deze kinderen moest komen half dood slaan en als het mij zint ook nog verkrachten? Want dat is wat ging gebeuren! En nogsteeds gebeurd, denk aan de zogenaamde missionarissen die in Suriname komen en hun achterlijke godsdienst komen prediken maar intussen de meisjes en jongens verkrachten. Laatst nog is eentje in Suriname gearresteerd, voor het meerdere keren verkrachten van een kind van 4 jaar.

  Jij wilt dus in deze het goed gaan praten voor de misdadigers, jij wilt dus zeggen die slavendrijvers hebben het prima gedaan.
  Jouw soort en dat van die zogenaamde koningen en stammen die deze mensen dit alles hebben aangedaan zijt vervloekt.

  Jij moet niet komen lullen over andere landen, kijk naar Nederland, want daar praten wij over.
  Amerika en andere landen hebben sinds enkele jaren hun excuus gemaakt aan de nazaten. Waar blijft Nederland?

  Het koninkljk huis, daar is bij geen van hen een haar scheef gaan zitten om tegen de nazaten te zeggen mensen wat wij hebben gedaan is niet goed geweest, wij als konklijk huis trekken de stoute schoenen aan en bieden namens de hele hollandse bevolking onze excuus aan. Nee zal never gebeuren. Maar het zijn dezelfde hollanders, ongegeneerd zijn en aanschuiven bij de inauguratie van de moordenaar.
  Zie je hoe politiek werkt.

  Het zijn jouw soort die uitgenodigd is geworden door de vorige regering in Suriname om te helpen het belastingsysteem gladjes te laten lopen, wat gaat men doen? Het hele systeem kopieren en naar de belastingdienst in Nederland te sturen.

  Wat voor mensen zijn jullie? Denken jullie soms dat de schepper het “alleenrecht” aan jullie heeft gegeven.
  Ook de Duitsers, Fransen, Engelsen en de Belgen kunnen niet tegen die mentaliteit van jullie, want in alles hebben jullie zoiets van ik ben de upper. Wij weten alles beter.

  Ook bij het afschaffen van de slavernij moesten de Engelsen jullie onderdruk zetten om dit af te schaffen, in 1863 werd dat afgeschaft op papier maar in de praktijk heeft het nog 10 jaren geduurd voordat het officieel tot een einde kwam.

  Volgens mij gaf/geeft het jouw soort een kick om anderen te onderdrukken, anderen tot voetveeg te maken, graag zien hoe anderen lijden en dat zie je tot de dag van vandaag nog.
  Zoals eerder is geschreven en gezegd, het zit in de genen van jullie.

  Bouterse wilde aansluiting bij de Gemene Best landen, omdat hij het gelul en gezeur van Nederland meer dan zat was. Als op de olympische spelen een gouden medaille aan ‘zeuren’ kon worden gewonnen, was Nederland de winnaar. Om jou ook nog wat informatie te geven, Suriname heeft het recht om aansluiting te zoeken bij Engeland. Om de reden dat Suriname vroeger een kolonie van Engeland is geweest. Als je dat niet wist dan weet je het nu. Suriname is niet altijd onder bestuur van Nederland geweest.

  Dat jij aanhaalt dat Nederland geen studenten meer moet uitwisselen. Open your eyes dombo. Die uitwisseling is meer dat die studenten veel meer leren als ze daar zijn, de sfeer in Suriname is veel beter om hun studie te doen, DOMBO.
  Suriname zit niet op jullie studenten te wachten onthoud dat heel goed. Want er zijn ook andere landen, zoals Cuba, China, Rusland, Amerika etc etc, die ook heel graag daar in Suriname komen om hun studie/stage te doorlopen. Denk aan Belgie, daar zijn ook heel veel studenten die naar Suriname gaan en stage lopen. Doe goed je onderzoek voor dat je je dombo mond open trekt.

  Nederland heeft Suriname niet nodig NEE! Daarom staat de regering te trappelen om een ambassadeur weer daar te hebben. Waarom willen ze koste wat kost een ambassadeur daar? Ga googlen dan kom je achter bepaalde zaken. Zoek op ‘guyana basin oil en gooi die open, je vindt geen SHELL tussen al die andere bedrijven. Hoe komt dat denk je?
  In buurland Guyana en Frans Guyana vind je Shell, maar geen 1 Shell, Rara hoe komt dat.
  Dat is de reden waarom velen van jullie hier zo graag Bouterse weg willen, want het zwarte goud is gevonden en dat geeft velen van jullie buikloop.
  Shell zal hoe dan ook mee moeten doen in Suriname. Koste wat kost.
  Onthoud dat Suriname geen kolonie meer is van Nederland, maar een soevereine staat, is 38 jaar al op eigen benen.

  Jij begeeft je op een terrein, dat laat zien hoe laag je bij de grond bent. Dat mensen hun pakketten willen sturen naar Suriname is zaak van die mensen en niet dat van jou. Jij lult over pakketten versturen. Maar ben je ook niet uit het oog verloren dat KLM een hollands bedrijf is en heel veel geld aan die pakketen verdiend. Want hier in Nederland gaat de zon niet voor niets op of toch wel?

  Ga je eerder bezig houden met de Bulgaren die de zorgpremie hier in Nederland helemaal leegzuigen/frauderen. Ga je bezig houden met de grote bonzen van bedrijven die grote bedragen bij elkaar stelen/frauderen, ga je bezig houden met zaken die jou persoon aan het schaden is.

  Jij hebt geen kennis van zaken.
  Laat mij het je ook duidelijk maken, want velen van jouw soort denken dat Suriname overspoeld is met goederen uit Nederland. Maar ik kan jou vertellen voor 90% komen spullen uit Amerika en niet uit Nederland. Ga zelf op onderzoek uit, dan kan je die grote domme kop van je meteen tussen je benen stoppen.
  Zelf toen Suriname een kolonie van Nederland was kwamen/komen spullen uit Amerika, Nederland droeg heel weinig aan Suriname hoor. Het enige dat Nederland wist was juist Suriname uitzuigen.
  Nu sinds kort komen de chinezen met hun spullen op de Surinaamse markt. Dus waar praat jij over?

  Nog een fijne dag verder.


  Maak melding

 63. Waarom is Nederlander nog steets rasisties? Bleke man is toch mengmoes van so’n beetje alles? Duitser, Fransman, Spanjool, Deen, Modderman, Indonesier, Jood, Romein, Viking, Franken, Saksen, Meden, Persen, brulapen, slangen, haagedissen, salamander, adder?
  Bleekmans is so onrustig, instabiel en veranderlik omdat hij heeft geen rust in donder want al die groepen in hem sturen hem steets andere kant op. Dan brult hij hart onzin uit, dan lagt de Duitser in hem om de Fransman in hem, dan beit de adder in hem op de salamander in hem en so voort. Bovendien Bleekman heeft fantasie. Nog nooit is leew geweest in Nederlant. Toch heeft Bleekman leew geset op vlag! Waarom geen konein of gans, maar leew die niet natuurlik voorkom in Ollant. Erg vreemt. En erg een teken dat ik wil wat anders zijn dan ik ben. Identitijt krisis!


  Maak melding

 64. @ Blanke, donderdag 28 november 2013 12.11uur hahahahaaaa ze dachten via hun zwartepiet-proces zo dat geld op tehalen. Ze wilden tttoch via een omweg van de Surned profiteren, door te vragen naar een donatie en deze donatie moest op rekening…….platform slavernij verleden/ SSwarrrte Piet huppeldepup.En als ze heel veel geld hadden opgehaald en hun/ de advocaat was betaald, zouden ze van dat overgebleven-geld dat Monument verder kunnen financieren. Hahaaa dies a no A boi koni ,maar a boi dink a koni. Dag Winston Wirt ,dag mevr Biekman ,dag men Glenn Codfried. Betaal je monument zelf horrr.Odi.
  Glenny.


  Maak melding

 65. Vrijdag 29 november 2013 om 14:31 uur, door Jacobus
  @Abaisa

  als je de bron van je cijfermateriaal vermeldde,kan ik ook kijken van hoeveel van deze mensen daadwerkelijk in Sur.belandde!Kan Zudert ook dat aanhalen bij het indienen van herstel betalingen.Deze gelden moeten terug naar de stammen uit welke de slaven’geroofd’zijn.Zeker is dat de handelsgeest van de Hollander hem overal bracht.Ze kunnen dan 600.000 vervoerd hebben maar alles in Jamaica afgezet hebben.
  =========================
  Nu sta je met een smond vol tanden en vraag je om bronvermelding. Ga maar zoeken in de NLse archieven, het is allemaal goed gedocumenteerd.
  Mooi geprobeerd met je Jamaica verhaal maar het gaat hier om het aantal naar Su getransporteerden zonder bijtelling van het aantal naar binnen gesmokkelde personen die nergens te boek stonden.

  Ook is het niet de compenserende partij, en zeer zeker niet jij, die bepaalt wat er met de compensatiegelden gaat gebeuren.


  Maak melding

 66. Slavernij is zo oud als de mensheid wat goddank in de achttiende eeuw grotendeels door de meeste landen is verboden. Dit heet dan afschaffen. De Romeinen hebben 400 jaar miljoenen Europeanen ingezet als slaaf wat tot op de dag van vandaag zijn invloed heeft op de bevolkingsopbouw van de Euro landen. Slavernij bestaat nog steeds als je goed om je heen kijkt, alleen is vaak de verpakking anders.

  to the bottum line was slavernij een handeling van privé ondernemingen die de mensen (slaven) zagen als productie middelen die geen woongemeenschap vormde maar meer een horde koeien (sorrie voor de uitspraak) Als een slaaf niet meer functioneerde werd deze vervangen voor een nieuw exemplaar. Bij het afschaffen van de slavernij waren er geen 30.000 overlevenden maar dat was op dat moment het aanwezige arbeidskapitaal. Die daarna, ook onder moeilijke omstandigheden, maar wel vrij echte leefgemeenschappen gingen vormen. De huidige nazaten komen uit die groep en hebben weinig van doen met 300 jaar slavernij.


  Maak melding

 67. Marion115 ( net een koeiennaam uit een stal, berta 2, johanna 24, marion115 etc.) net als die koeien waar aan de achterkant de poep uitkomt, heb jij last aan de voorkant last van vocabulaire diaree, gut wat een rotzooi komt daar uit zeg.
  In het begin van de reacties, moest ik aan de Muppets denken, alleen waren de 2 oude sjacherijnige oude mannetjes op het balkon, die alles af zaten te kraken nu 2 donkere dames vol met frustaties, nl. Shanice en Marion115 net als in zo”n comedie maar om lachen en niet te serieus nemen


  Maak melding

 68. 400 jaar miljoenen Europeanen ingezet als slaaf wat tot op de dag van vandaag zijn invloed heeft op de bevolkingsopbouw van de Euro landen. Slavernij bestaat nog steeds als je goed om je heen kijkt, alleen is vaak de verpakking anders.

  to the bottum line was slavernij een handeling van privé ondernemingen die de mensen (slaven) zagen als productie middelen die geen woongemeenschap vormde maar meer een horde koeien (sorrie voor de uitspraak) Als een slaaf niet meer functioneerde werd deze vervangen voor een nieuw exemplaar. Bij het afschaffen van de slavernij waren er geen 30.000 overlevenden maar dat was op dat moment het aanwezige arbeidskapitaal. Die daarna, ook onder moeilijke omstandigheden, maar wel vrij echte leefgemeenschappen gingen vormen. De huidig
  =====================
  Vana chter


  Maak melding

 69. 400 jaar miljoenen Europeanen ingezet als slaaf wat tot op de dag van vandaag zijn invloed heeft op de bevolkingsopbouw van de Euro landen. Slavernij bestaat nog steeds als je goed om je heen kijkt, alleen is vaak de verpakking anders.

  to the bottum line was slavernij een handeling van privé ondernemingen die de mensen (slaven) zagen als productie middelen die geen woongemeenschap vormde maar meer een horde koeien (sorrie voor de uitspraak) Als een slaaf niet meer functioneerde werd deze vervangen voor een nieuw exemplaar. Bij het afschaffen van de slavernij waren er geen 30.000 overlevenden maar dat was op dat moment het aanwezige arbeidskapitaal. Die daarna, ook onder moeilijke omstandigheden, maar wel vrij echte leefgemeenschappen gingen vormen. De huidig
  ==================
  Vanaf je pc waan jij je vast wel veilig he?
  Deze rotzooi moet ons maar eens face to face komen vertelen.


  Maak melding

 70. @ Shanice,

  Kom in Suriname kijken, dan begrijp je wat racisme inhoudt. Je bent xenofoob en megalomaan. Je woont in Nederland. Geen commentaar meer van jou, please. Duik weer lekker onder je steen van het slavernijverleden en wentel je daarin. Daarom komt het nooit meer goed met Suriname. Figuren als jij hebben een grote achteruitkijkspiegel. En troost je met de gedachte dat er meer van jouw soort zijn. Losers, werkschuw, uitkeringsgeil en zonder toekomstvisie. Het woord ‘integratie’ is je waarschijnlijk onbekend. Ik heb nog nooit nooit een meer verdeeld volk gezien als Surinamers. En ik woon daar, dus maak geen grappen meer.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.