Suriname ziet af van obligatielening goudaandelen

48

PARAMARIBO, 27 nov – Suriname zal geen obligatielening meer aangaan voor deelname in de grootschalige goudindustrie. Volgens president Gilmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname, CBvS, wordt wel nog naar geld gezocht. Er is alvast tweehonderd miljoen dollar nodig.

Dat is ongeveer de helft van het totaal dat nodig is om zich in te kopen. Het betreft dan aandelen in de goudwinning door zowel Newmont als Iamgold. Volgens Hoefdraad moet de tweehonderd miljoen volgend jaar al binnen zijn. De meest voor de hand liggende optie is een buitenlandse lening opnemen. “Ter overbrugging”, zegt Hoefdraad. De obligatielening werd riskant na uitlatingen van de Amerikaanse centrale bank. Er werden maatregelen aangekondigd.

Die moesten onder meer de Amerikaanse economie ten goede komen. Op de beurzen en opkomende markten ontstond paniek. Volgens Hoefdraad heeft dit ook effect gehad op de kansen om succesvol een obligatielening op te nemen. Ook oponthoud bij de onderhandelingen tussen de regering en Newmont waren een tegenslag. Nu een akkoord is bereikt, is het een stuk makkelijker geld te zoeken. Hoefdraad verwacht de regering het geld te kunnen aanbieden zodra de aandelen vrijkomen.


48 REACTIES

 1. nadat de DEA Goldman Sachs heeft gewaarschuwd willen deze hun handen niet meer branden aan een lening getekend door een door de DEA op te halen “president”


  Maak melding

 2. Als ik mij niet vergist had Van Coblijn dit een maand of twee geleden al geroepen.
  Coby zei precies te weten wat op de schoot van DDB allemaal gebeurt.

  De banken zagen het niet zitten deze obligatielening uit te schrijven.


  Maak melding

 3. Alvast 200 miljoen dollar nodig. Klopt ongeveer 150 miljoen om die advocaten te betalen voor DinoBoutarus. En 50 miljoen om alvast in kas te hebben voor de nieuwe NDP verziekingscampange!


  Maak melding

 4. pres zegt er is geld,

  china leent renteloos alsook de islam bank en tog is schoonzoon op zoek naar!

  dan kondigt hij op srefindensi nog meer “zonnesteek” projecten aan, onderwijl staakt velen en weer anderen zitten op uitbetaling te wachten!

  ai boi


  Maak melding

 5. als men de geschiedenis van die bedrijven onderzoekt zal men ontdekken dat die bedrijven zich in de koloniale tijdperk hebben gevestigd,met als doel grond stoffen en andere natuur producten,zoals,hout enz,naar hun land van herkomst te exporteren.
  zij zijn dus afhankelijk van onze producten om hun economie op te bouwen,’ik weet dat die bedrijven geen toestemming van enige regering,in die tijd,of van het bevolking gekregen hebben om grond stoffen te graven en naar hun land expoteren.

  de vorige regeringen hadden ervoor kunnen zorgen dat die bedrijven geen poot hadden om op te staan en die bedrijven staats bedrijven kunnen maken,zodat de voordelen onder het su bevolking voor stabilietijd realiseert.

  deze regering zou,volgens mijn mening,helemaal niet met die bedrijven overeenkomsten moeten sluiten,omdat die bedrijven zich niet volgens de wetten van su in su gevestigd hebben en dus ilegaal bezig zijn.

  ik bedoel dit;jij kan niet een buitenlandse bedrijf laten komen beslissen hoe of wat zij in jou land komen/willen doen en dat het volgens hun spel regels moet zijn.

  als wij onafhankelijk zijn,dan moet dat in meerdere opzichten zijn en niet bang zijn om voor ons zelf te staan,wat zich in al die eeuwen in ons land afgespeeld heeft,waren,orde’s die niet van ons zijn geweest,maar van vreemden die het nooit met ons gemeend hebben,’nu staan wij voor een uitdaging om ons zelf,onze eigen orde te achterhalen en te realiseren,”ik ben er klaar voor.

  of zie ik het verkeerdt


  Maak melding

 6. Nog even het nog resterende Goud van de Centrale Bank van Suriname verkopen meneer Hoefdraad.

  “Volgens Hoefdraad heeft dit ook effect gehad op de kansen om succesvol een obligatielening op te nemen …”

  Een paar maanden geleden maakte u ons nog wijs dat het geen enkel probleem was om 400.000.000 USD te gaan lenen op de Internationale markten.

  Beste Meneer Hoefdraad, hoe kunt u nog meer uw incompetentie etaleren met deze domme uitspraken en zwakke excuses …


  Maak melding

 7. Begrijpelijk dat Sur.afziet van een obligatie uitgifte.Heel binnenkort hebben we een leenbank bij.Die van SOMO.Hoeffie gaat daar het geld halen en de regering aanbieden.Allemaal fantasten bij elkaar.


  Maak melding

 8. goldman sachs is niet gek

  ze kunnen grote claims van de echte beleggers verwachten als ze met een coke en moord president gaan dealen

  precies nu DINO gearresteerd is voor terrorisme


  Maak melding

 9. Ik zou lenen van de boeven tegen 0% rente want het is geld van de staat. Lenen van personen die de lange lijst aanvoeren
  nr 1 is Dada?
  nr 2 is Brunsie?
  nr 3 is Somo?
  nr 4 is Sardjoe?
  nr 5 is Alibuks?
  nr 6 is Dino?
  nr 7 is Kuldipsingh?


  lezers mogen zelf de lijst aanvullen want er zijn wel 100 op te schrijven en als een ieder 10 miljoen op tafel legt, wat niet veel gevraagd is, dan hebben wij 1 miljard ter financiering van de Sur. behoefte.


  Maak melding

 10. @Dre
  Prima opmerking gemaakt op woensdag 27 november 2013 om 15:14 uur.
  Ga zo door!Pak ze,zoals ik behoorlijk stevig aan!
  Maar kijk uit!Voordat je het weet wordt je aan de hoogste paal opgehangen,door anderen die het ook niet zó nauw nemen met taal- en spellingsfouten.
  Die vinden het niet zó belangrijk.


  Maak melding

 11. Suriname staat natuurlijk bekend als een land met integere politieke leiders, een handwerkende bevolking en betrouwbare ondernemers…

  Oeps…..ik word nu net wakker, had een vreemde droom.


  Maak melding

 12. @Tunewa
  Jij zegtb :”200 miljoen dollar nodig. 150 miljoen …advocaten betalen voor DinoBoutarus.
  En 50 miljoen ….. voor de nieuwe NDP verziekingscampange”!

  Voor die 200 miljoen dollar is reeds zorg gedragen.

  Waarom denk je dat Abrahams op O.W & V heeft gezeten?
  Hij moest in opdracht van Bouterse stelen en graaien en mocht als beloning een bepaald percentage houden.

  Waarom denk je dat Bouterse 1,5 jaar geleden na het bezoek van Obiang zelf daarna met Ingrid en Dino naar Equatoriaal Guinee is geweest?
  Dat geroofde geld moest hij “gaan veilig stellen”,zoals het heet!

  Hij heeft niet voor niets een even grote bandiet als hij voor die job uitgekozen.


  Maak melding

 13. @ MEDUSA
  Altijd een tweede kans geven zoals verhoor en wederhoor.
  Wellicht is dit geen bekend fenomeen in Su.
  Ik heb aanvulling gevraagd tot 100 van die kapitaal krachtige, jij hebt er 30 genoemd dus er zijn nog zeker 60 te gaan.


  Maak melding

 14. Raar.
  de Waarnemend of Ad-Interim of echte Minister van Financien Relyveld (niemand schijnt nog te weten wat deze man nu formeel is op dit ministerie) stelde heel overtuigend na de formalisering van de overeenkomst dat het financiele inbreng van Suriname zoals in de overeenkomst is afgesproken al is rond gemaakt. Blijft raar.
  Een ding dan deze regering niet onzegd worden:
  Ze zorgen iedere dag weer voor nieuwe invalshoeken op de zelfde oude slepende zaken. Ik krijg een beetje het gevoel dat ze door alle “veranderde beleidsinzichten” van de afgelopen jaren zelf het spoor kwijt zijn


  Maak melding

 15. -Lenen en nogmaals geld lenen door deze regering.

  =Straks mag een “ander” Venetiaan weer puinhoop gaan opruimen en het volk gaat dan weer brommen dat de regering NIETS voor ze heeft gedaan.

  -Dan komt een “ander” Bouterse weer zitten en beloofd weer heel wat aan het volk om ze weer zoet te houden en vervolgens worden hij,z’n familie en vrienden weer maar rijker!!!!!!!

  =Chavez model in suriname.


  Maak melding

 16. nog meer leugens suriname springt te veel in diepte straks suriname weer op bedeltour.. ook leugens diasporawet. ze beloven veel maar maken niets waar en dan claimen ze de ontwikkeling van goud. .volgens mijn was venetiaan de man met schone vingers en goede deals de goud bloeit door venne en de ontwikkeling venn,nieuwfront nps .hoeraaaaaa


  Maak melding

 17. Wat een grote leugenaar is die Hoefdraad. Nu Amerika de schuld geven van deze afgang. Jij en de rest van die bende in Suriname pakken zaken verkeerd aan. Jullie missen iedere deskundigheid en vergeet ook niet het vertrouwen in de wereld. Want voor al die magalomane plannen is er geen enkele financiele dekking. Het monster heeft op 25 november weer geroepen dat er een snelweg komt en daarnaast zal ook een treinverbinding worden gerealiseerd. Volgens hem zou die verkenning begin december rond zijn. Ik kan je zeggen dat een dergelijke verkenning niet binnen 2 weken rond kan zijn. Er moeten verschillende facetten worden onderzocht en dat kan absoluut niet in zo’n korte tijd.


  Maak melding

 18. De regering en dhr. hoefdraad willen geld uitgeven dat nog niet binnen is.Eerst produceren , laten we het goud zien en misschien kan je hij de oblicatielening alleen aan surinaamse handelaren verstrekken, die hebben geld genoeg om Suriname ook te kunnen lenen. Alleen blijkt altijd achteraf dat de surinaamse overheid niet betrouwbaar is. De hindoestanen, chinezen en marrons hebben genoeg geld , die kunnen binnen afzienbare tijd 200.000.000 us dollar bij elkaar sprokkelen.
  Geloof me maar ik weet wat ik zeg.

  Alleen harde garantie kan je nooit krijgen van de surinaamse overheid dat zij hun schuld + de rente terug zullen betalen. Jammer….. Dus maar proberen bij buitenlandse investeerders.


  Maak melding

 19. ZO,hier hebben wij vele beterweters maar in plaats te zeggen hoe het wel moet of zou kunnen kraken zij SU af zoveel houden zij van SU in plaats dat ze allen bijeen komen aangezien zij het beter waarom vormen jullie geen partij als goed is hebben jullie nu al de meeste stemmen en zou SU door jullie beter worden met HENK MOLENAAR als president en HENK er onder Hahahaaaa mooi gedonder.


  Maak melding

 20. @ boegroe,

  Je doet je naam eer aan want met een boegroe speel je bonsbak en waka tjopoe en dan komt het erop neer dat de de boegroe en bons geeft om te winnen. Ik denk dat je wel heel vaak de bons hebt gehad want nu kraai je wel verdomd veel rotzooi uit.
  Je tjopoe heeft niets maar dan ook niets te maken met de topic.
  Schrijf een positief of negatief iets over het artikel maar probeer niet je mede posters wat aan te naaien in negatieve zin.


  Maak melding

 21. Volgens mij moet je eerst kijken hoeveel geld je op de bank hebt voor je een nieuw auto kan kopen, of niet?? Deze regering doet net anders om,..of ben ik zo achterlijk?


  Maak melding

 22. Een rijke en wijze ondernemer hield mij ooit voor SPECULEREN doe je met geld dat je kunt verbranden zonder het te missen.

  De investering in goudondernemingen is speculeren op basis van een prijspeil uit het verleden.
  Het is niet verstandig omdat:

  1) de levensduur van de mijn beperkt is.
  2) de republiek Suriname minderheidsaandeelhouder is en niet bepaald of er en hoeveel dividend betaald wordt.
  3) de minderheidsaandeelhouder afhankelijk is van de hoogte van het dividend en daardoor onder druk komt te staan als de resultaten tegenvallen.
  4) de brutomarge per troy ounce in 2 jaar gedaald is van $ 1.150 naar $ 500.
  5) de wereldmarkt voorlopig geen herstel ziet van de goudprijzen.
  6) naar analogie van de historische trends de prijs nu weer jaren op een lager niveau stabiel zal blijven of wel op het niveau dat bij uitkering van dividend deze dividend slechts toereikend is voor de rente kosten op de financiering.

  Kan Suriname het zich permitteren haar US dollars te verbranden als het even tegen zit?


  Maak melding

 23. Voedsel is een primaire levensbehoefte. Op dit moment is een kilo tomaatzaad meer waard dan een kilo goud. Voorlopig zal daar geen verandering in komen, sterker nog het verschil zal als maar groter worden gezien de voedselschaarste.


  Maak melding

 24. “Suriname ziet af van obligatielening Goudaandeel” Dit is de omgekeerde wereld.

  Goldman Sachs en Deutsche Bank zien geen kans Surinaamse Obligaties te slijten aan de rest van de wereld en willen ze zelf niet in portefeuille.

  Niemand wil Surinaamse obligaties kopen. Zelfs geen Surinamers. Ze hebben er ooit ervaring mee opgedaan.


  Maak melding

 25. De Surinaamse staat wordt belast met een enorme schuld en hoge rentes, terwijl men niet zeker weet wanneer en hoeveel winst dit project gaat opleveren. Maar de maandelijkse rente gaat door. Ondertussen wachten nog vele megalomane projecten op uitvoering, met andere woorden nog meer lenen. Landbouw sterft een langzame dood en volk knoopt met moeite eindjes aan elkaar.


  Maak melding

 26. Stel, het lukt Suriname niet de 400mil$ op korte termijn te lenen, wat zijn dan de eventuele financiële consequenties voor de Staat Suriname??

  Gaat Suriname haar Valuta of goudreserve aanwenden om toch mee te kunnen doen aan deze goud deal??.

  Ik ben bang dat Suriname straks in een financiële ravijn terecht komt en het heel moeilijk zal zijn om eruit te geraken.


  Maak melding

 27. JoJo, je raakt de spijker op de z’n kop. Goldman Sachs en Deutsche Bank hebben waarschijnlijk de markt gescand voor de vraag naar Surinaams schuldpapier. Waarschijnlijk is dit vies tegengevallen. Niemand zit te wachten op Surinaamse schuldpapier.

  Er zijn nog 4 opties voor Suriname (denk ik)

  – geld lenen op de kapitaalmarkt
  – geld lenen van private investeerders tegen woekerrentes
  – de gouddelvers lenen het geld met onderpand op grondstoffen, afstaan aandelen staat gelieerde bedrijven of afstaan land concessies.
  – genoegen nemen met minder belang in de mijnen

  Dit laatste zou mijn voorkeur hebben. Deze regering speelt roulette met belastinggeld. Heb het al eerder gezegd, Sinterklaas bestaat echt en hij heet Desi Bouterse. Toekomstige generaties zullen lang blijven boeten. Vene had het goed gezien.


  Maak melding

 28. @Henry, goudprijs is op dit moment dramatisch. Verkoop zou onverstandig zijn. Uitbreiding cocaïne labs + intensivering distributie zou voor dit geboefte de redding zijn. Suriname is de jaren 80 ook zo doorgekomen.


  Maak melding

 29. de lijders maken zich niet druk want de naweeen zijn voor het volk en de volgende regeringen
  de huidige hebben zichzelf en de nakomende generaties al veilig gesteld na oenoe o schijt sranangmang hoe lang zullen we nog passief toekijken dat we ook op het niveau van Haiti belanden we zijn al op weg daar naar toe


  Maak melding

 30. @Koos

  alternatief 5}
  Nu de marges dalen actueel is de prijs per troy ounce $ 1.240 was 2 jaar terug $ 1.910 even pas op de plaats.
  De marge op goud is gedaald van $ 1.160/ troy ounce naar $ 490. Slecht moment om te investeren lijkt mij.

  Als men nu stopt kan er goed onderhandeld worden met Newmont omtrent de reeele kosten die men gemaakt heeft.
  Afgelopen jaar was dat nog $ 125.000.000 er wordt nu gesproken over $ 180.000.000 terwijl Surgold nu als haar historische kosten $ 270.000.000 op voert.
  Wat is de waarheid. De kans is meer dan groot dat Newmont en Alcoa deze kosten allang afgeschreven hebben.

  Als men heronderhandeld kunnen de investeringen heel sterk na beneden. Het gaat er dan om wat de rechten en de studies waard zijn en dat is heel wat minder dan $ 270.000.000.
  Als dat duidelijk is ga dan zelf een bescheidener mijn plannen met de $ 230.000.000 die ingebracht moet worden en de $ 65.000.000 die in elktrictiteisopwekking geinvesteerd moet worden.

  bedank SURgold, Newmont en Alcoa nu het nog kan want anders wordt Suriname zometeen in de arbitrage rechtbanken in London uitgekleed.


  Maak melding

 31. @Knippa,

  God behoede Suriname dat ze niet weer in de jaren 80 terecht komen. Lege schappen in de winkels, een koers die Sky-high was, Suriname bungelde aan de rand van bankroet.

  Ik kan mij nog de tijd van Jos Steeman Shipping nog herinneren.

  Intensivering van de distributie zou betekenen dat DDB de Nederlandse Markt zou overspoelen met het VERDERFELIJKE WITTE SPUL.


  Maak melding

 32. Hiervoor betalen we Hoefdraad zoveel? Voor de helft van wat hij krijgt kan ik de Surinaamse regering nu al vertellen dat ze geen enkele bank zullen vinden die geld wil lenen aan de Firma Tather & Son. Al de mooie redenen die Hoefdraad verzint om te verklaren waarom Suriname het geld niet kan lenen zijn gewoon drogredenen, elke rechtgeaarde kapitalist is meteen bereid je geld te lenen als hij erop kan vertrouwen dat hij winst zal maken, met de initiatieven van de Zoon in het buitenland is die verwachting intussen gereduceerd tot 0,0. Welke bonafide bank zal het risico willen lopen om zaken te doen met een ‘firma’ dat geleid wordt door het Duo Vader en Zoon?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.