Malaria steeds grotere dreiging door goudkoorts

18

PARAMARIBO, 27 nov – Malaria begint steeds zorgwekkender vormen aan te nemen in het binnenland. Dit meldt het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg. Ooit werd nochtans beweerd dat malaria vrijwel niet meer voorkwam in Suriname. Dankzij de kleinschalige goudwinning is de ziekte weer goed terug.

Veel goudzoekers of porknokkers lopen besmet rond zonder daar ooit voor behandeld te zijn. Dat werkt besmetting in de hand, daar muggen de malariaparasiet dan overbrengen van de ene persoon op de andere. BOG zit met de handen in het haar, ook al vanwege gebrekkige middelen. “Het kost bakken vol met geld om het aantal malariagevallen terug te dringen”, zegt BOG-directeur Lesley Resida tegenover de Times of Suriname. Toch gaat er binnenkort een missie naar het binnenland.

Daar zullen vooral de kraters (door goudwinning veroorzaakt, red.) worden bespoten. Maar ook het motiveren van goudzoekers om hulp te zoeken als ze ziek zijn, staat op program. “Het ligt in de bedoeling dat ieder geval in de buurt van gezondheidscentra direct aangepakt wordt om besmetting te voorkomen. We willen naar een situatie, waarbij goudzoekers niet bang zijn en zich schuil houden als ze ziek zijn”, aldus Resida.


18 REACTIES

 1. Malaria (ook wel moeraskoorts genoemd) Bij de mens komen drie vormen van malaria voor: malaria tertiana (“anderdaagse koorts, veroorzaakt door Plasmodium viax of P. ovale) , malaria quartana (“derdendaagse koorts”, door P. malariae), en malaria tropica (door P. falciparum). Mala Aria = in het Italiaans slechte lucht. Deze besmettelijke ziekte kan dodelijke vormen aannemen, bij verwaarlozing. Wat men in het binnenland gaat doen klinkt bemoedigend, ware het niet dat je deze parasiet onuitbaar is. Omdat je dan het hele binnenland zou moeten bestrijken met jouw insecticide, wat onmogelijk is, maar, je moet wat doen zou je zeggen. Wat het zelfde zal zijn als; dweilen met de kraan open. Wetenswaardig is dat de slaaf Kwasi ontdekte dat Kinine (Kwasibita) hielp tegen malaria, deze slaaf is ook toen meegenomen naar Nederland. Een passage in een medisch encyclopedie. En ook in Nederland is deze mug en die dengue overbrengt ontdekt, door de import van tweede handse autobanden uit Zuid-Oost Azië.


  Maak melding

 2. Daarom is bij kenners van het woud bekend dat je jou kamp niet moet opslaan in een straal van zeker 30 km waar een ander kamp staat want de mug steekt en vliegt jou kamp binnen en doet hetzelfde gevolg besmetting.
  Daarom: slaap altijd, als het kan, in een tent.
  Ga naar een goudkamp en zie dat de binnenlandse bewoners gewoon slapen zonder voorzorgsmaatregelen ze voelen de steken niet eens dus denken ze “maskita no de loekoe mi sking”


  Maak melding

 3. Met een muggenprikje van een speciale boslandmuskiet die Anopheles Darlingi!heet en die al eerder een Malarialijder ooit heeft geprikt kan Malaria beginnen!Binnen 10 of 12 dagen en zelfs tijdens een incubatieperiode van van 6 weken kan de 1e Malaria-aanval beginnen en die gepaard gaat met een hoge koorts,zwakte,{niet echt goed kunnen staan,zitten of lopen},vaak ook hevige hoofd en misselijkheid.De hoge koorts kan komen met rillingen,zo heftig dat als je tijdens de aanval op een stoel op een houten vloer zit, alle andere aanwezigen door hun stoel voelen.De dragers van Malaria Vivax!!zijn vaak de Marrons en ze zijn ook immuun van geworden,omdat hun lichaam er generaties lang zelf antistoffen hebben gemaakt.De levensgevaarlijke soort is de zeldzamere Malaria Tropica!! die ook zo onschuldig begint als een griepje met een dodelijk afloop als je het niet binnen 24 uur laat behandelen!


  Maak melding

 4. Natuur slaat keihard terug.
  Wie de natuur om zeep helpt, bv door goudwinning wordt gepakt door oa de malariamug.
  Heb respect voor de malariamug. Vernietigen jullie niet de natuur, want als de natuur terugslaat helpt zelfs geen antibiotica.


  Maak melding

 5. Het zijn overwegend brazilianen die in het binnenland wroeten als pingo’s en pakira’s.Dus neemt de braziliaanse regering ook de zorg over hun.Niet zo lang geleden hadden ze al malaria pillen gestuurd.Dit keer misschien wat veldhospitalen met personeel.


  Maak melding

 6. Ik heb alledrie malaria typen gehad.Dat was in het jaar 2003,toen ik vertoefde in malaria gebieden.Ik herrinner mij dat ik in een dag vier kilo was afgevallen. De pijn en andere narigheden zijn eigenlijk niet te verdragen als je falciparum hebt. Natuurlijk ben ik bikkel en heb het doorstaan, zonder in het ziekenhuis te worden opgenomen.Hoe redde ik mij? Door gewoon de medicamenten afgegeven door B.O.G. strikt en optijd in te nemen. Dat ging moeilijk vanwege braak neigingen,maar toch hield ik mij aan de spelregels. Naast de medicijnen kreeg ik een bijsluiter van de B.O.G waaraan ik mij streng hield.Mijn mannelijkheid kreeg ik volledig terug na zeker drie maanden.Mijn advies thans aan een ieder. Probeer die ziekte te ontwijken, vooral falciparum. Zelfs geoefende militairen liggen plat in het ziekenhuis daarmee.U zal dagen of weken als een zombie lopen(strompelen).U kunt dood gaan daarmee.Hoe u verder gaat voelen is onbeschrijvelijk. Bijv. De koude rillingen zijn onbeschrijvelijk, alsook de pijn in het hoofd en dit dagenlang. Niets kan verlichting brengen.Pas op!Pas op!


  Maak melding

 7. Het volgende is van toepassing; “if you cannot stand the heat, keepout of the kitchen”! Het is ook een gevaarlijke situatie in de stad aan het worden, als het zo door blijft gaan. En de medicijnen moeten ook ergens vandaan komen, het prijskaartje niet te vergeten. Dit omdat gouddelvers die zonder het weten, besmet te zijn, wanneer ze in de stad zijn, een gevaar vormen voor hun gezinsleden en hun omgeving. Dit nadat ze terplaatse zelf weer geprikt of gestoken zijn door deze mug. En om op den lange duur kan dit gaan leiden tot een epidemie. Daarom zal de gezondheidsdienst met een dwingende verordening moeten komen, om allen die naar de goudvelden geweest zijn, bij terugkeer verplichten zich te testen of laten behandelen.Want niet alleen praten en waarschuwen, want dat blijkt niet te werken, dus, moeten er onorthodoxe maatregelen genomen worden om erger te voorkomen. Want nog steeds geldt; “voorkomen is beter dan genezen”, en het verhaal van de zachte heelmeester, die stinkende wonden maakt, is alom bekend, het is nu vijf voor twaalf!


  Maak melding

 8. @Jacobus (cobie), @Mebaryu e.a., behalve ‘Malaria’ is er ook nog een andere dreiging waargenomen.

  Ook onze bekende (sra-JUDESKA) werd bij deze opgelicht en deed vervolgens aangifte bij de politie te Geyersvlijt.
  Hij ligt thans met (hoge) koorts onder een Chinese Klamboe te dromen over zijn Amerikaanse Dollars die hij kwijt is geraakt.

  OPLICHTERS MET ‘SCHAT VAN GOUD’ AANGEHOUDEN.
  27 Nov; 2013 (Bron-starnieuws.com)

  Drie mannen met de Chinese nationaliteit zijn door de recherche van het bureau Geyersvlijt woensdag aangehouden op verdenking van oplichting.
  De verdachten benaderden hun slachtoffers met een verhaal dat zij een schat hadden opgegraven die zij wilden verkopen. De schat zou volgens hen bestaan uit gouden stukken en gouden Boeddha beelden.

  Door de schat te tonen, werd het vertrouwen bij de slachtoffers gewekt om de spullen te kopen. De voorwerpen zijn niet van goud. Dit bleek bij een onderzoek.

  De ene persoon die tot nu toe aangifte heeft gedaan, betaalde een groot geldbedrag in Amerikaanse dollars.

  Toen de oplichters vandaag weer hun slag wilden slaan, werden zij door de recherche van het bureau Geyersvlijt aangehouden en de ‘schat van goud’ die zij bij zich hadden, is in beslag genomen. Het vermoeden bestaat dat deze mannen waarschijnlijk meer slachtoffers hebben gemaakt.
  Benadeelden worden opgeroepen contact op te nemen met de recherche van het bureau Geyersvlijt.

  De verdachten zijn de 43-jarige H.Y. de 44-jarige Z.X. en de 43-jarige Y.S. Deze verdachten zijn hangende het onderzoek in verzekering gesteld, meldt de politie voorlichting.

  Vermoedelijk verblijven ze ook illegaal in (Switi Sranan).


  Maak melding

 9. Malaria en de huisdokter.
  Op een dag liep ik malaria op en kreeg ik daarbij zeer koude rillingen ondanks dat ik in de felle zon stond.Om zeker te zijn van die constatering dronk ik enkele glazen bier.(Doet u dat noooooit)Het resultaat was dat bijna gelijktijdig mijn adem heet werd etc.De B.O.G constateerde toen “malarjee”. Enkele dagen hoofdpijn en natuurlijk de medicijnen van B.O.G. ingenomen te hebben, werd ik beter.Na een maand liep ik weer malaria op en toog ik naar mijn huisdokter.De dienstdoende zuster lachtte mij sarcastisch uit en dacht dat ik ziekte verlof wilde.Van de huisdokter kreeg ik toen twee dagen ziekte verlof en verwees hij mij naar de B.O.G. voor onderzoek.Daar werd geconsteerd dat ik vivax en Falciparum tegelijk had opgelopen. Gelijk kreeg ik medicijnen en twee brieven met instructies. Moge vermeld worden dat de zusters daar zeer medelevend waren. Vandaar bezocht ik mijn huisdokter weer om enkele dagen ziekte verlof. Het was een jonge magere hindoestaanse dokter. Hij zei het volgende;”ik heb je al twee dagen ziekte verlof gegeven en het is heus niet zo erg.Je kan gewoon gaan werken.In de literatuur staat geschreven dat vivax heus niet zo erg is in vergelijking met malarjee.” Ik was niet in staat om hem van repliek te dienen vanwege mijn gesteldheid. Natuurlijk liep ik vandaar weg en bleef meer dan een week thuis, waarna de vriendelijke Bacterioloog van B.O.G. een brief richtte naar mijn huisdokter.Om het verhaal kort te maken zeg ik thans;” Dokter u had mij de dood ingejaagd,u hebt uw lessen niet goed geleerd. Leest u uw literatuur beter.” Ezel van een dokter.Kwakzalver!


  Maak melding

 10. Malaria en goudkoorts zijn toch hetzelfde?
  Bij het goud zoeken, hoort de malaria en bij de malaria hoort de koorts = goudkoorts
  Velen hebben toen het leven gelaten, ze waren op zoek naar het Parimameer waar Koning El Dorado zich waste in het meer van Goud. Ze hebben het geweten.
  Goud maakt meer kapot dan je lief is.
  Hebzucht ook!
  Wie de natuur vernietigt, vernietigt zichzelf.
  L’histoire se répète!


  Maak melding

 11. Het kost wel 400 miljoen USD maar dan heb je ook wat…

  een, door kwikvervuiling, vergiftigde natuur en een door ziektes geteisterde bevolking

  Dit is dus de beloofde gouden kerst…wie houdt wie voor de gek


  Maak melding

 12. Het is een verkeerde perceptie; Moeraskoorts en Goudkoorst te vergelijken, het is dan het zelfde als een tomaat met een steen vergelijken. Een ieder zou goudkoorts willen hebben, het is een {drang$}, maar niemand wil moeraskoorts. Het ene – goudkoorts – is een materialistische zucht en het andere – moeraskoorts – is een besmettelijke medischprobleem. Zie daar het verschil.


  Maak melding

 13. Er zijn nog meer en ook nog reëlere dreigingen hangend boven het hoofd van de Binnenstedelingen (bewoners binnenstad) van Paramaribo. Door het ongecontroleerd smelten van goud dat vervuild is met kwik. De vrijgekomen kwikdampen worden niet gefiltreerd, wat bij wet verplicht is, maar zo het milieu in geblazen. Na metingen is gebleken dat er op ongeveer 30 meter boven de grond, er een dodelijke kwikdamp hangt. En de gezondheidsdienst dit ook wetende, maar er nog helemaal niets aandoet. Want wat je niet ziet of niet ruikt, daar hoef je niets aan te doen. En dan te bedenken dat kwik één van de meest gevreesde “zwaremetalen” is, waar de medischegeneeskunde geen alternatief voor heeft, wat bij besmetting een onherroepelijke dood tot gevolg betekend.


  Maak melding

 14. Het gaat hier niet om wat iemand er zelf van denkt of vindt, omdat hij/zij nooit van gehoord had. Het gaat om de naakte werkelijkheid, hoe komt het dat de slaaf Kwasi, de struik bekend onder de naam wat wij kennen als kwasibita, de geneeskracht hiervan ontdekte? En zijn mede slaven genas, dit is uit een medische encyclopedie Winkler Prins gehaald, wel vergeleken met de regio, kwam het minder voor. Omdat er toen veel voorlichting hierover was, en ook was er relatief minder verkeer binnenland stad, ergo.


  Maak melding

 15. Menaryu,
  Wie goudkoorts heeft, kan dus moeraskoorts krijgen!
  De één is het gevolg van de ander, dus.
  Ze hebben dus wel met elkaar te maken maar zijn niet hetzelfde.
  Dank voor de uitleg.
  De vergelijking tomaat met steen klopt dan niet helemaal.
  Tomaat met bladluis is mss beter.


  Maak melding

 16. Ook het volgende wat zich al jaren (sinds 2004-2006?) afspeeld, door de goud(heb)zucht in het Boven-Marowijnegebied onder de Wayanagemeenschap. Door de gewapende Brazilianen (garimperos) veroorzaakt, en de overheid treed helemaal niet op tegen deze illegale bandieten. Daar vertonen de kinderen invaliditeit en afwijkend geestelijkgedrag eet- maag- en darmstoornissen, willen de hele dag liggen en hebben ook groeistoornissen. Daar zijn de rivieren, grondwater en de visstand totaal vergiftigd. Bijvoorbeeld; vissen die groeiafwijkingen vertonen en opgezwollen zijn. En dan te bedenken dat hen geen alternatief geboden wordt, dus zijn ze noodgedwongen de vergiftigde vissen te blijven eten, met al deze desastreuze en dodelijke besmetting tot gevolg. Met heel veel bravoure werd toen een al omvattend onderzoek aangekondigd, maar natuurlijk zoals altijd, is het bij beloften gebleven en het rapport verdween in de ijskast of een stoffige lade, zoals altijd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.