Tris-monument zout in wond voor Surinamer

29

PARAMARIBO, 26 nov – Het monument voor Nederlandse leden van de vroegere Troepenmacht in Suriname, Tris, bevalt niet een ieder even goed. Voormalige Surinaamse strijdmakkers willen niet graag herinnerd worden aan die ‘goeie oude tijd’. Aan de vooravond van de onthulling zijn de gevoelens niet bepaald onverdeeld.

“Voor mij was het liever niet gekomen”, zegt voormalig Tris-militair Marcel Oostburg tegenover de Ware Tijd. De Tris-periode ervaart hij als een tijd van onderdrukking en verdeeldheid binnen het leger. Toch wordt al de laatste hand gelegd aan de ceremonie. Het monument komt dichtbij het Fort Zeelandia. Een van de Nederlandse veteranen is zelfs gedecoreerd door president Desiré Bouterse. Weliswaar was dat niet voor militaire verdiensten.

Het monument is een initiatief van de Nederlandse stichting Triskontakten. Die wil de vijf en veertig militairen herdenken die om het leven kwamen tijdens detachering in Suriname. Oostburg vindt het maar niks dat het zo wordt opgerakeld. De Nederlanders zouden vooral zijn gestorven door onvoorzichtigheid en niet door strijd. Zoals de oudgediende het ervaren heeft, waren de Surinaamse leden van de troepenmacht altijd ondergeschikt aan hun Nederlandse collega’s. “Wat hebben ze voor Suriname gedaan?”,aldus Marcel Oostburg.


29 REACTIES

 1. het is tijdens koloniale tijdperk in su gebeurt.

  hoe kan jij het in jou hoofd halen om een monument dat eigenlijk een beeld van onderdrukking is,in het land plaatsen.


  Maak melding

 2. @sra
  mensen, deze schaamteloze schaamluis heeft het van horen zeggen…
  recent is hy nog aangehouden met bloeiende tulpen uit zijn kont..hy had nl de verkeerde bolletjes geslikt..

  sra joe lessie oedoe losso..mars go wrokko.


  Maak melding

 3. Ik ben in Suriname geboren uit Surinaamse ouders en ben een oud Trisser. De onzin over onderdrukking is B.S.!!! Er zijn wel degelijk Nederlandse militairen omgekomen. Voorts waren alle militairen uit Suriname die bij de TRIS zaten vrijwilligers of beroeps. Pas in 1971 kwam de eerste lichting Surinaamse dienstplichtigen op. Ik heb een geweldige tijd gehad en zo ook nagenoeg alle andere militairen uit mijn tijd en daarvoor. Waarom is men zo negatief? Hebben wij ook niet ons steentje bijgedragen? Elke periode moet in zijn eigen context geplaatst worden. Misschien vergeet dhr. Oostburg dat de Nederlandse militair minimaal een jaar van huis was. Van de Tris- militairen die uit Nederland kwamen was van elk peleton minstens 10% uit Sur. afkomstig hetgeen vele malen meer is dan de verhouding van opkomst in Ned. Ik ben er trots op dat ik deel mocht uitmaken van de Tris en heb nooit onderdrukking of iets in die geest meegemaakt. Ik sta voor de volle 100% achter het oprichten van het monument en ben er trots op.


  Maak melding

 4. Onderdrukking gaat nog door ,jullie hebben niet eens door dat mr,drs excelentie bouterse het dom surinaams volk,verder onderdrukt.Hij is de rode kolonisator.


  Maak melding

 5. NOU wat is dit nu er wat gezegd word van jullie holte HENK,HENK MOLENAAR EN PAUL zijn jullie des duivels maar over van een ander dan zijn jullie voor met nog stelletje likkers dan is alles prima dus jullie beschermen je hol terwijl je van een ander wil verkopen beledigen neerhalen wat een stelletje zeg en jullie na sprekers stelletje slangen zo als MI KONDRE die moet zich schamen die naam te gebruiken of hij weet niet wat dat betekent of welk land bedoeld hij maar zeker niet SURINAME dat staat vast.


  Maak melding

 6. Henk Molenaar, het Surinaamse leger geeft geen moer om Suriname en haar bevolking. Hebben we in de jaren 80 en 90 gezien. Het was / is een verlengstuk van de huidige criminele regime. Welke leger gaat op haar eigen burgers executeren ? Het zijn lafaards.

  Opheffen die zooi. Die monumenten kunnen ook zo de vuilnisbelt op samen met die andere paarse ellendelingen. Misschien is er toch nog hoop voor Suriname.


  Maak melding

 7. Beste Koos, welke leger heeft Suriaamse burger, vrouwen en kinderen vermoord? Het leger van Suriname of de TRIS?

  Graag ook antwoord van Paarse idioot BOEGROE

  En nog een vraag aan BOEGROE: Hoeveel geld is er al opgehaald door de nazaten van de slaven voor hun slavernijmonument om hun voorouders te eren?

  Case closed


  Maak melding

 8. Het suri leger kunnen, nee, moeten ze afschaffen. Dit leger heeft alleen maar voor verderf en verdriet in suri gezorgd.

  Maar wat doet alias b.?
  Hij is toch nog van plan om de dienstplicht in te voeren.
  @boegroe, zooo, nu kunnen je kindjes hun patriottische taak op zich nemen.

  Trieste zaak!
  Ik zeg, stuur je zonen weg!
  Alias b, bereid zich voor op een totale overname.
  De situatie wordt steeds grimmiger….


  Maak melding

 9. Prima,
  dan kunnen enkele van de schreeuwers als Misiekaba en Bouva een revolutie van Bout meemaken.Bij de eerste waren ze nog niet geboren of liepen in hun blootje rond.Want pampers waren niet te krijgen zo als het nu in Venezuela gebeurt.


  Maak melding

 10. Surinaams leger? In plaats van Tigri te verdedigen tegen de Guyanezen sloegen ze op de vlucht. Volgens mij is de heer Marcel Oostburg het spoor kwijt geraakt. Ik ken Nederlanders en ook Surneds die als dienstplichtige in de TRIS hebben gediend. Ze zijn zeer positief over de Tris. De doden waren Nederlanders die bij oefeningen zijn omgekomen. Ik kan mij nog het geval herinneren van een Nederlandse dienstplichtige die,in plaats van de handgranaat weg te gooien het in de schuttersput liet vallen. Gevolg 5 doden. Ik nodig daarom de heer Marcel Oostburg uit om met meer details te komen.


  Maak melding

 11. Van alle TRIS- militairen zij die zijn heen gegaan een mooi moment om hun zo te herinneren en voor altijd in gedachten blijven. Hulde ! Dat was ook voor hun een mooi tijd in wat algezegd werd wan switi sranang.


  Maak melding

 12. Voor de negatievelingen op dit forum,
  Jullie eigen drugsdealer ,eigen volk moordenaar was zelf bij de TRIS. Dus de grootste rat van een huichelaar weet er ook alles van. Kijk daar maar eens naar. Odie


  Maak melding

 13. Het is begrijpelijk dat men met het monument zout in de wonden van sommigen strooit, ware het niet zo dat Nederland jullie van de Tris moesten tekenen voor een blijvende uitkering tot de dood. En dat de meeste vooral na de coup, toen een grote mond opzette tegen Nederland en ook niet wilden tekenen. Nederland werd zover ik het weet bedankt, het leken wel rijkeluiskinderen. En nu moeten de meest, doordat ze hun kont gebrand hebben, zelf op de blaren zitten.Vooral diegene waren tegen, die de miljoenen van de vermoordde slachtoffers hadden geconfisqueerd. En nu gebruikt men uiteenlopende niets zeggende argumenten/reden, om z’n misnoegen te spuien, natuurlijk nu is het mosterd na de maaltijd. Ja, want berouw komt vaak en meestal na de zonde.


  Maak melding

 14. Men klets teveel over de TRIS. De TRIS heeft heel veel goede dingen gedaan. Ik ben een geboren Surinamer maar heb ook Bij de TRIS gediend. En over Tigrie moeten ze niet kletsen want de Tris mocht van de Surinaamse overheid niet ingrijpen.


  Maak melding

 15. Ook ik ben een oud TRIS militair.
  Heb mijn jaar(1974)niet ervaren als deel uitmakende van een onderdrukkende macht. Ook in mijn peloton zaten Surinaamse maten. Veel TRIS militairen hebben gedurende hun jaar in Suriname een grote liefde voor het land en de bewoners gekregen. Getuige hiervan is dat er bijna 40 jaar nadat de TRIS opgeheven is een stichting TRISkontakten bestaat met veel aangesloten leden. Dit is iets waar ik dankbaar voor ben. Er is geen dag voorbij gegaan dat ik niet aan mijn diensttijd in Suriname terug denk.


  Maak melding

 16. Nu is er eindelijk een monument voor de omgekomen TRIS soldaten.

  Wat is een beter moment dan nu om het Surinaamse leger op te heffen en de TRIS weer in leven te roepen. Over de vorm kan wel gediscussieerd worden.

  In NAVO verband kan de TRIS veel meer doen voor Suriname. En het scheelt Suriname niet alleen veel geld om een leger in stand te houden, de kans dat er weer een coup wordt gepleegd is gelijk uit de wereld. Al met al een win-win situatie voor Suriname.

  Na de verkiezingen in 2015 gelijk besprekingen voeren met Nederland om binnen het Koninkrijk der Nederlanden gelijk Curacao en Aruba een aparte status te verkrijgen.

  Lijkt deze optie kansloos?

  Kijk maar naar de EU, waarin landen eerst hebben gevochten voor hun onafhankelijkheid maar weldra tot het inzicht kwamen dat er geen economische ontwikkeling zonder de EU mogelijk is. Ze zijn zelfs bereid om een deel van hun soevereiniteit op te geven ten gunste van de Europese Unie gedachte.

  De UNASUR is te hoog gegrepen voor Suriname. Daarin kunnen ze echt geen potten breken. Dan blijft er maar een alternatief over. De banden met Nederland en de EU weer aanhalen. Per slot van rekening is Frans Guyana ook lid van de EU via Frankrijk.


  Maak melding

 17. Ook ik heb in Suriname gediend als een van de eerste dienstplichtige onderofficieren. (eind 69 tot eind 70)
  Het was een geweldige ervaring. In 69 was voor het eerst een maandwedde van ca 150 gulden ingevoerd voor dienstplichtigen.
  Voor die tijd kreeg men 1.25 gulden per dag.
  In Suriname, werd je wedde door twee gedeeld door de koers van de Surinaamse gulden. 75 gulden Surinaams was in die tijd het salaris van een arbeider in Suriname, maar voor een Jantje was het net genoeg.
  We lustten namelijk wel een extra biertje na het werk in de hete zon. We hadden dus graag de 850 gulden gehad die ene Oostrom heeft toebedacht. Omgerekend naar de Nederlandse gulden zou dat 1700 per maand zijn geweest.
  In 1969 een gigantisch salaris.
  Van de Suriname vrijwilligers heb ik in mijn tijd weinig commentaar gehoord. In de kantine stonden ze altijd in de rij om ook voor thuis de eettafel aan te vullen.
  Ik kon het goed met ze vinden.
  De herrie die nu door sommigen wordt gemaakt is volgens mij dus ook B.S.


  Maak melding

 18. ik heb ook in het leger gezeten;Marcel Oostburg is een grote leugenaar.Laat hij erbij vertellen dat het nationaal leger een criminele bende was geworden onder leiding van Bouterse; Drugs, wapenhandel, moordpartijen. Bij elkaar geteld meer dan 500 moorden.


  Maak melding

 19. Ik heb van September 1967 t/m januari 1969 gediend bij de TRIS bij het wapen/dienstvak AAT/TD en heb mijn diensttijd ervaren als zeer leerrijk en onvergetelijk. Al het overige gezwam is larie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.