Overuren Surinaamse topambtenaar ondanks slapte

17

PARAMARIBO, 26 nov – Ambtelijk kader heeft niet te vrezen van de schaar der bezuiniging, integendeel. President Desiré Bouterse heeft pas een besluit uitgevaardigd dat ruimte biedt voor het maken van overuren. Het besluit geldt weliswaar alleen het kader. Niet iedereen vindt de maatregel even slim.

In een tijd waarin bezuinigingen zijn aangekondigd, zou je geen ‘geforceerde’ extra uitgaven verwachten. Vergoeding voor overwerk was tot nog toe ingebouwd in het kaderloon. Nu zal er extra voor betaald moeten worden. “Ik had niet gedacht dat de overheid in een tijd van liquiditeitsproblemen zo’n maatregel zou nemen”, zegt bestuurskundige August Boldewijn tegenover de Ware Tijd. De kosten kunnen al gauw flink oplopen.

Per ambtenaar mogen dertig uren in de maand worden geboekt. Vakbondsleider Ronald Hooghart vindt dit weinig en ziet dus geen reden tot paniek. Het zal uiteindelijk niet veel uitmaken. Boldewijn vindt die redenering niet correct. Als duizenden ambtenaren ineens dertig uren extra claimen aan loon, kan dat een aardig duit gaan kosten. Bovendien heeft er wel bekeken niet veel van dat er werkelijk zoveel werk te doen valt. Misbruik en corruptie worden zo maar aangemoedigd.

Bekijk ook:

17 REACTIES

 1. Niks overwerken, het zijn allemaal zakkenvullers en rovers bende. En dit alles wordt gecreeerd en getoleleerd door de Pres en Co.
  Ja Surinamers, open jullie ogen en niet blind blijven in deze tijd van crisis en bezuinigingen.

  De bende van 2xDDB en co.


  Maak melding

 2. De wolf wilt op deze manier stemmen winnen, met geld is immers bijna alles te koop…dus ook de ambtenaren.

  De enige rendement die het zou opleveren is dat corruptie nog meer gaat toenemen.


  Maak melding

 3. jan. 2011.. pakweg een halfjaar na installatie club DADA!!

  Dagblad Suriname (DBS) trekt zich niks aan van de verklaringen van directeur Eugene van der San en heeft vandaag een uitdraai gepubliceerd van de ‘grootverdieners’ op het kabinet van de president. De krant kwam met een lijstje zaterdag met de ‘grootverdieners’. Toen zei Van der San dat allerlei toelagen, die met terugwerkende kracht betaald worden, bij elkaar opgeteld zijn.

  DBS heeft gemeend om op basis van het recht op informatie en voor de
  duidelijkheid de volledige uitdraai van de lonen die het personeel op het
  kabinet toucheert, te publiceren. Het personeel krijgt een Kabinetstoelage van 50% op zijn maandloon of bezoldiging. Dit met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober 2010.

  Verder is het de bedoeling om deze selecte groep ambtenaren te ontkoppelen. Deze 50% verhoging die als Kabinetstoelage wordt opgevoerd, dient als aanloop naar de bewuste ontkoppeling, schrijft de krant. Het personeel ontvangt dus
  naast een salaris waarin Fiso 2 is opgenomen, ook een Kabinetstoelage die gelijkstaat aan 50% van de bezoldiging. Deze toelage ontvangen zij
  deze maand met terugwerkende kracht.

  ai boi moni de


  Maak melding

 4. Weer een “tu mofo gon” constructie, opdat er op een subtiele wijze corruptie aangemoedigd wordt. En dan te bedenken dat er bezuiniging aanstaande zijn, wat voor werk is zoveel geworden dat er overgewerkt moet worden. Terwijl deze zelfde topambtenaren vaak erg incompetent zijn, die meestal de gehele dag “uit hun neus vreten” en vaak ook nooit op hun werkplek?, te vinden zijn. In een land waar ambtenaren overwegend (vergulde uitkeringstrekkers zijn) helemaal niet productie leverend zijn, maar gelden als stemvee. Dit kan je kwalificeren als het land nodeloos op onkosten jagen, terwijl er slapte alom heerst. Dit heeft overduidelijk met nepotisme vriendjespolitiek en kapitaalvernietiging te maken. Dit is weer een der schaamteloze vertoningen van de president en zijn bende criminele gezagdragers.


  Maak melding

 5. Surinaamse ambtenaren verdienen naast hun riante salaris ook een vette bonus wegens hun uitzonderlijke prestaties.

  Vooral het kader moet extra in de watten worden gelegd.

  Stel je eens voor dat de ambtenaren geheime informatie naar Wikileaks zouden doorsluizen. Dat risico wil de president toch niet nemen. Dan maar rammelen met de pot.


  Maak melding

 6. hij doet het opzettelijk om de staat suriname schade te berokkenen. ratingbureau moody’s heeft namelijk uitgelegd dat het 5 voor 12 is en dat er een bewust financieel beleid gevoerd dient te worden.
  en omdat hij het beter weet (en ede bradi moro den rechter, 1982), zal hij ervoor zorgen dat suriname hoe dan ook te gronde gaat. toch mag hij niet het stuwmeer opblazen, dan blaast hij iets anders op. siki sani.


  Maak melding

 7. Ja bezuinigen kennen ze niet, staatsfinancien zijn van hun. 13 ex ministers en zoveel kader van de overheid zit thuis met behoud van salaris. Het geld van het volk wordt verbrast, ook aan feesten, buitenlandse reizen etc.
  Nieuwe minister van financien zorgt wel voor dat geld wordt vrijgemaakt. Moni de.


  Maak melding

 8. Domweg een salarisverhoging van 20% voor de paarse maties.

  http://www.waterkant.net/suriname/forum/viewtopic.php?pid=398609#p398609

  Wat ik mn mis in het artikel is het er uitlichten dat dit domweg betekend dat de hogere kaders zo’n 30% extra salaris krijgen. Zelf werk ik ook op dat niveau (of er – ruim – boven ) en dan weet je dat het contract 36 of 40 uur vermeldt maar dat je regelmatig onbetaald veel meer uren draait.
  Wanneer we rekening houden met vakantie dan zal deze maatregel er op neerkomen dat iemand die 40 uur werkt elke maand (40 * 13/4 = 173,3) 30 uur extra zal claimen. Zijn werk is immers oncontroleerbaar en het zijn allemaal maties. Die 30 uur / maand staat dan voor een impliciete loonsverhoging van ( 30( 173 – 33 verlof) = ) 20%. ( aanname van gemiddeld 33 verlof uren per maand) En dat op een begroting die toch al zwaar gebukt gaat onder mega-salariskosten van ongeschoolde adviseurs.

  Rest nog de vraag of bv iemand als hoefdraad ook in aanmerking komt voor die maatregel??


  Maak melding

 9. Sinds wanneer werken de Surinaamse ambtenaren ?
  Als ik met de overheid te maken krijg, sta ik altijd in een hele lange rij voor 4 of 5 loketten, waarvan er maar 1 open is.
  Overwerk ?
  Laat me niet lachen zeg !!!


  Maak melding

 10. ach het dome sur volk waar ik ook deel van uitmaak ziet er niets verkeerd in de volgende verkiezing zijn de stemmen van mij en familie voor het front beslist niet de ndp


  Maak melding

 11. Het meest in het oogspringend is dat deze nonprdutievelingen, straks na hun pensioen, de staat heel erg hoge kosten aan hen zal hebben. Dit wordt bewust gedaan naar deze partijloyalisten, als verdienste?, voor hun gedrag als stemvee, want voor wat hoort wat, dit is toch alom bekend. Omdat een met het niveau van putjesschepper plotseling de (leiding(lijden) geeft aan geschoolden (zelf niet geschoold), dat is waar deze regering mee bezig is. En als je deze zelfde topambtenaren op hun merites zou beoordelen, kom je tot de ontdekking dat het om veelal zeer laaggeletterden gaat. Dus, vaak mensen die socialevaardigheden ontberen, niet weten hoe het hoort of moet, van die baka pasi sortu, yu sabi toch, den wannabe’s, den djers’ a luku dundun! En juist dat maakt het proces zo moeizaam om het land tot grotere hoogten te brengen. Omdat juist de gekwalificeerden uitgesloten worden en daarvoor in de plaats partijloyalisten, die vaak; “van voren niet eens weten, dat ze van achteren ook leven”. En daarom zullen we het met deze uilskuikens moeten doen. Van de “Nyan Dringi Prisiri” samenraapsel.


  Maak melding

 12. Daarom zijn het topambtenaren. Die hebben in de regel een goed inkomen, omdat ze verondersteld zijn extra inzt te moeten plegen. Zij komen absoluut niet in aanmerking voor een overwerkvergoeding. Je zou ze wel een gratificatie kunnen verlenen. Het risico bestaat dat deze luilakken iedere maand zogenaamd zullen moeten overwerken. Een groot deel van de zogenoemde topambtenaren is brandhout, meer niet. Ze zitten er vanwege hun politieke loyaliteit, maar de noodzakelijke kennis ontbreekt. Je zou op sommige ministeries hele afdelingen, inclusief de top naar huis kunnen sturen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.