Inspirerende finale herdenkingsjaar afschaffing van de slavernij

5

Op 2 december 2013 vindt Nobody For Sale plaats in het MC Theater in Amsterdam. Nobody For Sale is de inspirerende finale van het jaar 2013 waarin Nederland de afschaffing van de slavernij herdacht. In de middag staan jongeren stil bij bij het slavernijverleden en hun toekomstmogelijkheden. ‘s Avonds zijn er optredens van o.a. de vocalisten Izaline Calister, Hadewych Minis en Denise Jannah, naast Jörgen Raymann en MC Brainpower. Met de columnbattle De Staat van Het Statement en Het Historisch Duel tussen geschiedenisdocenten staan de Nederlandse Taal en de Gedeelde Geschiedenis van Nederland in de schijnwerpers.

Het jaar 2013 was tot dusverre het jaar waarin we op verschillende momenten stilstonden bij het slavernijverleden van Nederland. De Verenigde Naties heeft 2 december uitgeroepen tot Internationale Dag voor de Afschaffing van de Slavernij. Op deze dag organiseert de Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013 een slotevent onder de naam ‘Nobody for Sale’ waarin wordt teruggeblikt op het herdenkingsjaar en vooruit wordt geblikt naar de toekomst. Symbolisch zal het stokje worden overgedragen aan Zeeland waar in 2014 de herdenking zal plaatsvinden van 200 jaar afschaffing van de slavenhandel.

Jongeren staan centraal in de manifestatie Kompas naar succes; ontmoet je eigen toekomst van 14.30 – 19.00 uur. Toegang is gratis. Zij gaan o.a. met recruiters in gesprek over opleiding/studieachtergrond. In de middag vindt ook de symbolische overdracht plaats van de herdenking aan Burgemeester Bergmann van Middelburg door Burgemeester Van der Laan van Amsterdam. Het avondprogramma staat vanaf 19.30 uur in het teken van taal en historie naast de diverse muzikale optredens. De avond wordt live uitgezonden via Radio6 en FunX.

Bekijk ook:

5 REACTIES

 1. Wel wil ik memoreren dat niet koning Willem III de slavernij heeft afgeschaft, in tegendeel, deze boze koning was direct en persoonlijk bij de slavenhandel betrokken, maar juist met dank aan in het bijzonder, president Abraham Lincoln. Die twee jaar hierna (15 april 1875) het met zijn leven heeft moeten bekopen. En ook derhalve noemt deze moderne koning zich geen Willem IV, maar Willem Alexander. Dat zegt ook al heel wat. Terug kijkend naar hoe deze geschiedenis zijn beloop heeft gehad.


  Maak melding

 2. Fout man. Wat kennen jullie de geschiedenis toch slecht.
  Het waren de Fransen

  De Société des amis des Noirs ontstond vlak voor de Franse Revolutie op 19 februari 1788. Ze had als doel had de onmiddellijke afschaffing van de slavernij en werd geleid door Jacques Pierre Brissot en Étienne Clavière. De Société zag de afschaffing van de slavernij als onmiddellijk doel (programma van Markies de Condorcet) ondanks de oproepen van Thomas Clarkson (een vooraanstaand Brits abolitionist) om enkel tegen de slavenhandel te ageren. Eén van de belangrijke Franse abolitionisten uit die tijd was Abbé Grégoire ofte Henri Grégoire.
  Op 4 februari 1794, tijdens het Schrikbewind van Robespierre bekrachtigde de Nationale Conventie het voorstel van Léger-Félicité Sonthonax om slavernij af te schaffen.


  Maak melding

 3. Je geeft een verkeerde perceptie; want hoe komt het dat Engeland pas in 1834 Brits Guyana en Frankrijk in 1848 Frans Guyana de slavernij afschafte. Derhalve zette vooral de Engelsen en de Verenigde Staten koning Willem III onderdruk. Vooral de VS onder president Lincoln. Derhalve werd Suriname mede hierdoor samen met de VS pas op 1 juli 1863 de slavernij afgeschaft. Info; zoek in de Bibliotheek naar de Encyclopedie van Suriname het staat er allemaal in. Veel succes!


  Maak melding

 4. Het is te hopen dat ze dan niet meer een slaaf zien in de knecht van de Sint.Slavernij is 160 jaar gelden afgeschaft.Moet toch een keertje kunnen doordringen!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.