‘Apple verbiedt applicatie met Zwarte Piet’

57

Een iPhone-applicatie over Sinterklaas en Zwarte piet is door het Amerikaanse Apple geweigerd voor de App Store. Het bedrijf vindt het Nederlandse feest een te gevoelig onderwerp en vindt de geschminkte kindervriend aanstootgevend. Dat schrijft Nieuws.nl.

De ontwikkelaar The Content Farm dacht een leuke applicatie te maken waarin gebruikers op de foto kunnen met Sinterklaas en Zwarte Piet. In de Verenigde Staten is Zwarte Piet echter een omstreden onderwerp, omdat witte mensen daar eind negentiende eeuw zwart geschminkt werden met een racistisch doel. Er is daarom veel kritiek op het Nederlandse kinderfeest meldt de site.

De woordvoerder van The Content Farm kan zich voorstellen dat Amerika de Nederlandse traditie vreemd vindt, dus hij laat de mening van Apple voor wat het is. Het is volgens hem een ‘onbegonnen discussie’ om het Nederlandse feest uit te leggen aan de Amerikanen.

57 REACTIES

 1. Anouk was vanavond bij Paul-Witteman zegt onomwonden dat de gasten die haar zo laag bij de grond hebben bejegend omdat ze enkel maar haar mening heeft gegeven, hoeven niet naar haar shows te komen.

  Voor dit soort lieden wil ze niet optreden!!!

  ANOUK, JE BENT OP EN TOP EEN GEWELDIGE VROUW, VELEN KUNNEN EEN VOORBEELD AAN JOU NEMEN, MAAR DAN MOETEN ZE WEL DURVEN HUN NEK UIT TE STEKEN!!!


  Maak melding

 2. Aan alles komt eens een einde. Slavernij, kolonies, zwarte pieten. Nederland was tegen de emancipatie van slaven, de politionele acties in Indonesie spreken voor zich zelf en nu eindelijk maakt een buitenlandse multinational duidelijk dat deze racistiese onzin onaanvaardbaar is.


  Maak melding

 3. Ik vind het vreemd dat deze Nederlander zo snel tot de conclusie komt dat Amerikanen deze traditie vreemd kunnen vinden, terwijl Nederlanders in Nederland zich niet kunnen indenken dat er Medelanders in Nederland zijn die Zwarte Piet een vreemde, aanstootgevende traditie vinden, aan die Medelanders willen ze uitleggen, in eindeloze discussies dat het om een onschuldig kinderfeest gaat en dat Zwarte Piet helemaal niet racistisch is. Het ‘begrip’ voor het standpunt van de Amerikanen is vooral ingegeven door de economische macht van de Amerikanen.

  Als een traditie, in onze globaliserende wereld, fout is in het ene land kan het niet goed zijn in een ander land; als vrouwenbesnijdenis in Nederland als fout wordt ervaren kan dat gebruik in geen enkel Afrikaans land goed gevonden worden omdat het in die landen een eeuwenoude traditie is. Nederlanders hebben, net als alle andere beschaafde mensen in de wereld, het recht daartegen te protesteren omdat het om een schending van de mensenrechten gaat, precies op dezelfde manier kan het verschijnsel Zwarte Piet in Nederland niet als iets onschuldigs gezien worden terwijl het tegelijkertijd door Amerikanen als racistisch ervaren wordt. Het is of universeel niet racistisch of het is universeel racistisch een middenweg is niet mogelijk.

  Of de Nederlanders brengen een paar eenvoudige aanpassingen aan (roetvegen op een wit gezicht, geen kroes haar en geen overdreven grote rode lippen) of ze schaffen die hele Zwarte Piet onzin af, een andere mogelijkheid hebben ze niet.


  Maak melding

 4. @ tedje sinds wanneer hebben we het over witte mensen ?? Dacht dat je het woordje blank prefeerde niemand zegt kijk daar een witte mens dus waar klets je over ?


  Maak melding

 5. Als het gaat om een Nederlandse traditie zoals het sinterklaasfeest met zijn racistische zwarte piet dan vinden de Hollanders dat zwarte piet ten koste van alles behouden moet worden.

  Andere landen hebben ook hun tradities zoals de Russen die traditioneel tegen homo’s zijn, Somaliers die sinds jaar en dag de vrouwenbesnijdenis kennen, etc…

  Maar bij al deze tradities wil de Hollanders wel hun witte neus insteken en bemoeien om bovengenoemde tradities veranderd te krijgen. Zelfs met diplomatieke druk.

  En wat zegt onze opper Hollander de heer Rutte over de Zwarte piet? ‘zwarte piet is nou eenmaal zwart’. einde discussie. Ik denk dat we deze opmerking moeten voordragen als de domste opmerking van de eeuw!
  Als je die opmerking van Rutte door zou trekken dan kan je ook roepen dat pedofielen nou eenmaal van kinderen houden. Wil dat dan zeggen dat je pedofielen hun gang moet laten gaan dan?

  Als premier van een land heb je een voorbeeldfunctie en
  ben je premier voor het hele land. blank en zwart.
  Dan bedenk je een manier om de zwarte piet zodanig aan te passen zodat alle Nederlanders, zonder enige uitzondering, op een normale manier van het sinterklaasfeest kunnen genieten.
  Degenen die bezwaar hebben tegen de huidige zwarte piet maken namelijk ook deel uit van de nederlandse samenleving!


  Maak melding

 6. @Shanice,
  Een zichzelf in hoog aanzien geplaatste @sterwonend in Nederland, vind dat het ‘hun’ feest is. tegelijkertijd vind ze zichzelf en haar kinderen zoo geslaagd in Nederland!

  Vanzelfsprekend ben ik het helemaal met jou eens!


  Maak melding

 7. Het is triest om te moeten vernemen dat in de Google playstore wel diverse zwartepiet apps te downloaden zijn. Het wordt tijd dat de ant-zwartepiet beweging google gaat benaderen om deze apps uit haat playstore te verwijderen.Geef de export van racisme geen kans.


  Maak melding

 8. rob g,

  het is nog veel triester om op Wikileaks uitvoerig te kunnen lezen wat voor een president jij adoreert en wat deze megacrimineel en zijn zoon op hun cv hebben staan.


  Maak melding

 9. Aan alles zal ooit een eind komen, dus ook aan de traditionele zwarte piet dat de knecht van de Witte Sinterklaas moet symboliseren…

  Culturen, geloven, en ook discriminerende, belachelijke tradities waar veel mensen koste wat het kost aan willen vasthouden moeten meegaan met de moderne tijd…

  Waarom is het beledigen van joden en homo’s in Nederland verboden en het beledigen van zwarten niet???

  Tegenwoordig kun je ook niet als 12 jarige trouwen wat 60 jaar geleden normaal was in SU…


  Maak melding

 10. 26 nov. 2013

  Beste forumhouders,

  Srika heeft recent, 25 nov. jl., gereageerd op een posting van Esmerald. Deze posting was gericht naar Srika toe en waarin zwarte piet en sinterklaas een plaats kregen toebedeeld.

  Srika heeft op de posting van Esmerald feitelijk en inhoudelijk gereageerd en heeft willen bewijzen de tweespletigheid van Esmerald, daar diep in haar psyche zij zelf ook worstelt met de uitstraling van het fenomeen zwarte piet.

  Srika heeft daarbij plaatsen en omstandigheden genoemd die Esmerald zeker bekend moeten zijn en haar moesten herinneren aan haar levensloop, zeker hier in Nederland, waar zij in haar werkrelatie ook als een zwarte piet is neergezet. En zij daardoor Nederland heeft verlaten voor een plek waar die discriminatie niet wordt ervaart.

  Vraag: Waarom is de posting niet verschenen, althans tegengehouden? Srika doet een posting altijd volgens de regels, maar ervaart voor de zoveelste keer dat postings worden tegengehouden.Waarvoor steeds zo een angst?

  Is het omdat Srika zo veel van jullie kan weten.(Maar Srika houdt het wel binnen de ethiek.)

  En omdat Srika alweer stout is ligt bij de forumhouders een tamarinde zweep klaar, goed voor 15 minpunten.
  Srika


  Maak melding

 11. Tradities van onze Nederlanders zijn “heilig “. Wij Nederlanders hebben gevraagd en ongevraagd meningen over andere culturen en tradities. In onze ogen zijn andere tradities en culturen inferieur aan de onze. Wij Nederlanders steken graag dat vingertje op tegen andere culturen en tradities en delen dolgraag knauwen uit.
  Maar owee als anderen aan onze tradities komen dan is Nederland nog kleiner dan het als is. Wat de buitenlandse media van ons vonden was niet fraai en we werden meer dan eens goed belachelijk gemaakt.

  Nederland werd betitteld als racistisch en achterlijk in de letterlijke zin van het woord. Mensen lachten ons en onze tradities keihard uit. En wat was onze reactie? Wij stopten massaal boerenkool in onze oren en zongen keihard ‘lalalalala’. Want wij willen dat niet horen. Als de VN zegt dat Rusland moet nadenken over het beleid inzake homoseksualiteit, staan we op de banken te juichen. Want ja! Zij zijn wel fout! Maar als die zelfde VN zegt dat er wellicht iets niet kosher is aan onze Zwarte Piet gooien we die zelfde banken door hun ruiten. “Wie denken ze verdomme wel niet dat ze zijn? Dit is onze cultuur, blijf af met je vuile zwarte poten mevrouw de VN-er!”

  Ik als blanke Nederlander die begrip kan opbrengen voor de mening van anderen dat zwarte piet wellicht racistische kenmerken heeft word als verraadster gezien. Op twitter word ik zelf persona non grata genoemd.
  Mijn eigen blanke broeders en zusters bejegenen mij zeer vijandig. Dan hou ik nog netjes.

  Ik heb over de hele discussie over de zwarte piet goed nagedacht en ik ben tot de volgende conclusie gekomen;
  Als het op de zwarte piet aankomt zijn Nederlanders vervelende pubers met groeistuipen en hun eerste menstruatie.

  Tegen al ‘mijn zogenaamde vrienden’ die mij op twitter voor alles en nog wat uitmaken (‘nikkerhoer’ bijvoorbeeld) zou ik willen zeggen; ‘Nederland grow the fuck up!’


  Maak melding

 12. @sterretje

  Ter ondersteuning:

  Er zijn de laatste tijd vele rapportages van binnenlandse en buitenlandse organisaties waaruit blijkt dat het uitermate slecht gesteld is met de tolerantie van Nederland. Deze rapporten onderbouwen zeer goed dat raciscme in Nederland geinstitutionaliseerd is. Racisme hoort net als het sinterklaas feest bij de Nederlandse cultuur.
  Nederland wil wel tot het beste jongetje van de klas behoren wanneer het op tolerantie en racisme aankomt.
  En wij Nederlanders willen niet horen dat het zo is.
  De realiteit is echter dat we continue stigmatiseren, discrimeren en regelmatig onverholen racistisch plegen te zijn. En dat alles wordt gebagatelliseerd met de mantel der liefde onder het mom:
  ‘het is onze traditie’


  Maak melding

 13. De discussie over de zwarte piet legt precies de vinger op de zere plek van de werkelijke aard van de Hollanders.
  Ze zijn racistisch van aard. En dit is niet zomaar een bewering. Ik heb het namelijk zelf ondervonden.

  Een iedere die tegen de zwarte piet is in de huidige vorm krijgt allerlei racistische opmerkingen naar zijn of haar hoofd geslingerd. sommigen deinzen en zelfs niet voor terug om met de dood te gaan dreigen.
  Zelfs Anouk, onze nationale heldin tijdens de Eurovisie songfestival werd gedegradeerd tot ‘nikkerbitch’ en verraadster van Nederland. En dat alleen omdat ze begrip kan opbrenen voor mensen die zich gediscrimineerd voelen door de zwarte piet.

  Wat is er toch met die Hollanders aan de hand als het gaat om die zwarte piet? Dan kennen die Hollanders plotseling geen grenzen meer wat betreft, tolerantie, moraal, begrip, fatsoen, beschaafdheid, ethische normen.. Dan wordt alles maar dan ook echt alles uit de kast gehaald om hun zogenaamde traditie te beschermen; doodverwensingen, allerlei ziektes worden je toegewenst,
  oprotten naar eigen land…,
  Holland, ik ben er geboren en getogen. Ik heb zelfs altijd het sinterklaasfeest megevierd.Ik was altijd ook 1 van die Nederlanders. Nederland is ook mijn land.
  Het sinterklaasfeest is ook mijn traditie. Maar als je durft enig begrip op te brengen voor mensen die anders over de zwarte piet denken dan ben je plotseling niet meer een van hun. Dan ben je een vieze zwarte buitenlander die terug moet keren naar haar land.
  Deze heftige reacties van de Hollanders heeft mij werkelijk aangegrepen en geschokt. Zoveel haat, zoveel racisme zoveel antipathie..Dat had ik nimmer verwacht van een land waar ik ben geboren en getogen. Het is toch niet normaal wanneer je witte buren je niet meer groeten omdat je een andere mening hebt over de zwarte piet dan zij.

  De Hollanders beweren dat de zwarte piet niks te maken heeft met racisme. Maar is hun zwaar overdreven reactie op het willen modificeren van de zwarte piet niet een teken dat onderhuids wel degelijk sprake is van racisme ?


  Maak melding

 14. Als het een Hiltlerklaas geweest zou zijn met Joodsepieten die chocolade hakenkruizen aan lieve kindertjes uit zouden delen dan had je die Hollanders moeten horen. Deze zaak zou dan helemaal bij het internationale hoogste gerechtshof belanden.


  Maak melding

 15. @srika,

  Jou moeten ze onder dwang moeten afvoeren en opbergen ‘for life’.

  Vind je het gek dat je reacties steeds worden verwijdert.
  Je vertoond ziekelijk gedrag.

  Je kent me niet.
  Nu niet en nooit niet!
  Ik woon niet op een eiland, ook niet op Texel.

  Je bent een schande voor je gezin.


  Maak melding

 16. Dat de witte Hollander geen begrip kan opbrengen voor de gevoelens van de zwarte mens, is onbegrijpelijk en onacceptabel.
  Maar…. dat een zwarte Surinamer als een wild beest op de bres springt voor het behoud van Zwarte Piet, daarmede zichzelf verloochent en kiest voor de witte Hollander door steeds te roeptoeteren: het is HÚN feest! HÚN traditie, dat zal ik nooit never snappen omdat je daarmee als zwarte, jezelf buiten sluit van de samenleving en daarmee racisme goedkeurt.
  Gelukkig zijn er genoeg weldenkende witte mensen, in Nederland maar vooral daarbuiten, die dit fenomeen afkeuren.
  De strijd is zo goed als gestreden!
  Alleen de pestkoppen zullen nog even doorgaan.


  Maak melding

 17. @ Esmerald

  Die Srika is de moeite niet waard om je zo over hem op te winden.

  Zelfs zijn hond is bij hem weggelopen !

  Vandaar dat hij nu zelf om de ” min-koekjes ” bedelt !

  LOL


  Maak melding

 18. Lea,

  Dat het sinterklaasfeest inderdaad een traditie is kunnen we niet onderuit. Want dat is een feit. Ik deel ook deze traditie en ik heb als klein kind volop van genoten.
  Het sinterklaasfeest als traditie mag ook nimmer verdwijnen.Dat moeten wij ook respecteren.
  Maar waar wij ook niet onderuit kunnen is dat de zwarte piet bedacht is door een blanke in een tijd waarin de blanken de alleenheersers waren. Toen was er niemand die
  een protest stem kon laten horen. De weinige zwarten die er toen misschien rondliepen waren al blij dat ze
  vrij konden lopen zonder opgepakt te worden. Protesteren tegen de zwarte piet kwam daarom niet eens bij hun op.

  Feit is ook dat de bedenker van de zwarte piet leefde in een tijd waarin slavernij nog normaal was. Toen was de slavernij ook een Nederlandse traditie.
  Het was dus voor die blanke leraar die de zwarte piet bedacht een koud kunstje om de knecht van de witte sint de uiterlijke kenmerken te geven van een slaaf. De zwarte piet de knecht van de witte sint en die zwarte piet mag zich ook uit de naad lopen voor de witte sint zonder enige weerwoord.
  Die verhouding was in de tijd normaal. De witte man de baas en de zwarte man de knecht en die mag alle klusjes voor de witte man klaren. Van oorsprong werd de zwarte piet bedacht naar het beeld van de slaaf. Later om dit beeld een beetje te verzachten werd bedacht dat de zwarte kleur van zwarte piet ontstaan is door de zwarte roet van de schoorsteen.
  Echter de basis van de zwarte piet in deze Nederlandse traditie is gelegd door de uiterlijke kenmerken van een slaaf (zwarte man) na te bootsen.
  Als kind sta je natuurlijk niet stil bij zulke verborgen racisme. Want dat is het wel. Verholen racisme.
  Naarmate je groter wordt en wijzer, word je wel geconfronteerd met de negatieve aspecten van zwarte piet dan ga je er serieus over na denken.
  Op school heb ik niks meegekregen van de slavernij dus door zelfstudie kom je er achter hoe de vork in de steel zit. Hollanders schamen zich diep voor de slavernij.
  Ze stoppen het slavernij verleden het liefst zo ver mogelijk weg. Ze willen daar ook niet mee geconfronteerd worden want dan vervallen ze allemaal in ontkenning.
  Stel maar een vraag aan een Hollander waarom de knecht van de Sint zwart moet zijn en uiterlijke kenmerken van een zwart persoon moet hebben??? Dan roepen ze allen in koor;’ Dat is nou eenmaal een traditie’. Einde discussie.
  In deze moderne tijd zou een kinderfeest met een zwarte als knecht nimmer bedacht en gevierd kunnen worden.
  Nederland is een multiculturele samenleving geworden waarin een flink aantal mensen vinden dat een ‘zwarte’ als knecht van de witte sint niet meer van deze tijd is.
  Er is in de loop van de tijd in Nederland vele tradities gesneuveld en er is geen enkele Hollander die daar nog naar kraait. Is het dan een ramp om de zwarte piet een beetje aan te passen aan de ontwikkeling van deze tijd?
  Zullen kinderen minder genieten van het sinterklaasfeest wanneer de knecht van de sint niet zwart is???
  Ik weet voor bijna 100% zeker dat het kinderen geen ene mallemoer zou schelen.


  Maak melding

 19. Evelien,
  Ik heb als kind het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet ook moeten vieren. Ik wist niet beter. Dat kwam pas later.
  Mijn eigen kind zou ik meteen de waarheid vertellen, had ik mij voorgenomen.

  Maar het pakte anders uit. Ik wilde zijn plezier niet bederven en heb hem laten meedoen. Ik had geen andere keus, je kunt je kind niet thuis houden, het is leerplichtig. Verzuim van school is strafbaar. Dat is het wrange van dit kinderfeest. Je MOET meedoen! De leerplicht gebiedt het jou.

  Toen hij 13 was en tot de ontdekking kwam dat het feest een racistisch element had, heeft hij mij gevraagd waarom ik hem heb laten meedoen met een racistisch feest.
  Hij heeft het mij vergeven nadat ik hem mijn beweegredenen kenbaar had gemaakt maar NOOIT zou hij zijn kinderen blootstellen aan welke vorm van racisme ook.

  Dit heeft bij mij diep ingehakt. Kinderen kunnen op zo jonge leeftijd geen racisme onderscheiden.
  Wij volwassenen bepalen voor hen. En ofschoon het feest hen veel plezier verschaft, de schaduw komt later.
  De nieuwe generatie ouders heeft de strijd ingezet. Zij laten het niet over zich heen komen. De nieuwe emancipatiestrijd is begonnen. De strijd tegen Racisme in Nederland.
  Over 15 jaar zullen onze kinderen van nu trots zijn op hun ouders!


  Maak melding

 20. 27 nov. 2013

  Esmerald,

  Srika schrikt door jouw posting. Deze is erg onsamenhangend met daarbij toch opmerkelijke schrijffouten. Dit is Srika echt niet van je gewend!!

  Je zegt dat Srika je niet kan kennen. In jouw beleving is dat zo, maar Srika kent je wel. En goed ook.

  Daarom wilde Srika, zonder jou persoonlijk aan te vallen en je identiteit te openbaren, gewoon bewijzen dat jij t.a.v. zwarte piet zeer hypocriet bent, want die negatieve uitstraling van zwarte piet heb je tijdens het maken van carrière in Nederland ook ervaren.

  Maar Esmerald, weest gerust! Srika kent zijn verantwoordelijkheid op dit forum en zal jouw identiteit niet openbaren. Ook van anderen niet, tenzij er op dit forum zulke gewichtige omstandigheden zich voordoen dit wel te doen.

  Neen, Srika is geschrokken door uit jouw posting te constateren hoe angstig je hebt gereageerd.

  Maar Esmerald, de uitstraling van zwarte piet heeft ook voor jou negatieve ervaringen gehad. Dus praat die zwarte piet niet goed!!

  En Esmerald, laat mij nu schrikken van de minpunten!!
  Srika


  Maak melding

 21. Gek!
  Als kind heb ik zwarte piet ervaren als enerzijds moraal ridder en anderzijds kindervriend. Moraalridder, omdat ik “wie zoet is” interpreteerde als “goed leren”, dus kreeg ik van de juf, familie en buren cadeautjes.
  Kindervriend (vergelijk: “de politie is je beste kameraad), omdat hij als knecht van Sinterklaas snoep aan kinderen gaf, heerlijk!
  Ja, maar ik was toen naïef.


  Maak melding

 22. Lea,

  Ik weet zeker dat bijna ieder zwart kind tijdens het sinterklaasfeest met (verholen) racisme te maken heeft gehad.
  Maar net zoals je dat meldt kunnen kinderen daar geen onderscheid in maken omdat op die jonge leeftijd racisme voor hen nog geen betekenis heeft. Zo’n kind van 4,5,6..
  jaar zal dus ook niet thuiskomen en roepen dat hij of zij zich gediscrimineerd voelt.

  Vanwege de discussie over de zwarte piet heb ik in oktober van dit jaar aan de directeur van de school waar mijn dochterje van zes jaar zat gevraagd of ik tijdens een ouderavond iets kon vertellen over de slavernij en racisme. De directeur vond dat absoluut geen goed idee. Hij stond ook niet open voor discussie, was zelfs bijna vijandig. Ik heb mijn kind daarom op een andere school geplaatst.
  Hoewel ik mij wel kan voorstellen dat je in de meeste gevallen geen ander keuze hebt dan je te berusten in de beslissing van de directeur.

  Op de andere school kreeg ik wel de ruimte om in discussie te gaan. De directeur vond het weliswaar geen goed idee om tijdens een ouder avond over slavernij en racisme te praten maar hij heeft mij wel beloofd de pieten aan te passen op school.

  Wat ik zo stuitend vind is dat de overgrote meerderheid van de Hollanders hun ogen en oren sluiten voor de bezwaren van mensen ten opzichte van de zwarte piet, die ook gewoon deel uitmaken van deze samenleving.
  Ik ben in Nederland geboren en ik ben dus gewoon een Nederlandse. Helemaal aangepast aan de Nederlandse samenleving. Maar aangepast zijn wil niet per defenitie zeggen dat je alles maar hoeft te accepteren wat in jouw ogen krom is. Hier in Nederland word je aangeleerd dat je vrijelijk je mening mag geven.
  Maar kennelijk is het ter discussie stellen van de zwarte piet daar een uitzondering op. Hollanders staan daar in het geheel niet open voor.
  Elk kritiek op de zwarte piet wordt gepareerd met allerlei
  racistische uitingen en doodverwensingen.
  Van een partij als PVV zou ik zulke racistische uitingen kunnen verwachten.
  Maar niet van mijn eigen witte buurman die mij daarvoor
  nog complimenteerde hoe aangepast en geïntegreerd ik ben.

  De Hollanders zullen nimmer toegeven dat de zwarte piet een racistisch ding is. Want daarmee zouden ze toegeven dat hun gekoesterde traditie gebaseerd is op racisme.
  Ik merk wel dat druk elk jaar groter en groter wordt, niet alleen in Nederland maar ook internationaal. Mijn overtuiging is dan ook dat de zwarte piet binnen afzienbare tijd ge-update zal worden aan de ontwikkelingen in de maatschappij.


  Maak melding

 23. @Revali

  Als kind ben je inderdaad niet in staat om onderscheid te kunnen maken in bepaalde zaken. Als je jong bent word je inderdaad geleerd dat de zwarte piet een kindervriend is en niemand kwaad doet. En dat accepteer je dan ook gewoon.
  Niet wetende dat de zwarte piet een racistische ondertoon heeft.

  Zelfs in sommige liedjes komt die ondertoon van racisme voor. bijvoorbeeld;

  Daar wordt aan de deur geklopt, zacht geklopt, hard geklopt
  Daar wordt aan de deur geklopt, Wie zou dat zijn?
  Wees maar gerust mijn kind, Ik ben een goede vrind

  WANT OOK AL BEN IK ZWART ALS ROET, IK MEEN HET TOCH GOED
  …..

  In dit lied wordt dus openlijk beweert dat zwarte mensen
  eigenlijk slecht zijn. Maar de zwarte piet, die meent het wel goed. Omdat hij de knecht is van de sint..

  Als dit geen hoogste vorm van racisme is dan weet ik het ook niet meer.


  Maak melding

 24. gup, zijn ze wéér gekomen?
  Ik denk dat ze voor jou gekomen waren om je te ontvoeren en tot slaaf te maken.
  Ze hadden zeker ook een roe bij zich.
  Arme gup, je bent erg geschrokken hè?
  Je hebt geluk gehad! Wees gewaarschuwd!


  Maak melding

 25. Gup,
  Je mag je altijd vrijwillig aanmelden bij Sint!
  En één dag werken??
  Sint snijdt zichzelf echt niet in de vingers hoor. Zijn slaven werken dag en nacht in het paleis van Sint in Spanje.
  Dat hoort bij het slaaf zijn.

  En gup, kun je mij vertellen waarom je denkt dat zoveel moraalridders Creool zijn?
  Waar kun je dat aan zien?

  Soms gaan mensen weleens voor straf naar de hemel.
  Zoals die man die aan God vroeg waarom Derby zo’n mooie vrouw had in de hemel.
  God antwoordde: ik heb niet Derby willen straffen.


  Maak melding

 26. gup,
  Als je heeeeel veeeeel punten wil scoren moet je iets negatiefs over Creolen zeggen. Dat scoort heel hoog hier op WKN.
  Ik doe daar niet aan mee.
  Aan racisme bedoel ik.


  Maak melding

 27. @Gup,

  Je klinkt als een jaloers persoon. Wat hebben ze je gedaan dat je zo negatief praat over ze? Zijn zij het enige ras ter wereld waar je je bek over moet roeren? Er zijn altijd nog 9 vingers die naar jezelf wijzen. Steek je hand in eigen “boezem” Gup en get lost.


  Maak melding

 28. @Gup,

  Zo moeilijk is het niet hoor om met 9 vingers naar jezelf te wijzen. Als je met 1 vinger naar een ander wijst, zijn er nog altijd 9 vingers die naar jezelf wijzen. Speel geen struisvogel, jaloerse idioot. Laat Wilders je niet horen, slappeling.


  Maak melding

 29. @Gup,

  Ik heb medelijden met je. Ga ergens anders uithuilen en niet hier op het forum. Probeer je negercomplex te overwinnen door eerst naar je eigen handel en wandel te kijken alvorens een ander te veroordelen. Kijk goed in de spiegel en vraag jezelf af of jij het beter zou doen. Als je geen zonden hebt, mag jij de eerste steen werpen, zielepoot.


  Maak melding

 30. Gup – als je goed nadenkt, en als je enig historisch besef hebt, moet jij je afvragen wie de negers naar Suriname heeft gebracht. Ze zijn niet uit Afrika komen lopen naar Suriname, of niet struisvogel Gup?


  Maak melding

 31. gup,
  jouw postings geven ons een idee van de groepsgrootte van de deelnemers van WKN, die jouw ideeën aanhangt en dus racistisch is.
  De groep die niet denkt en spreekt vanuit de ratio maar vanuit de onderbuik en waarvan jij graag de leider wil worden. De groep is rond de 40 man groot. Te klein om een politieke partij te beginnen.
  Er is één ding dat ik zeker weet over jou: je onderbuik is in een ver stadium van ontbinding. De lucht is er ook naar……….oefffff wat een ondraaglijke, gore stank!


  Maak melding

 32. gup, 8 van je aanhangers hebben al gereageerd als ik deze posting typ.
  Nog een stuk of 35 te gaan.
  Allemaal vanuit een even stinkende, rottende, racistische lus’bere onderbuik!


  Maak melding

 33. Ooooh guppie, wat een GROOOOOOOOOOOTE aanhang heb jij.
  Jammer genoeg stelt het niet veel voor want voor de Hollander zijn jullie net zo hard allochtoon en worden jullie net zo hard weg gekeken als elk ander.
  Is een zwarte PVV niet een optie? Met nu, laat me zien…..67 leden??
  Ik hou ze in ieder geval lekker bezig met minnetjes plaatsen.
  Zij denken dat ze in het stemhokje staan en een voorsprong hebben op…? Wie, ja wie?? 🙂 🙂 hihihi wat een dommie’s


  Maak melding

 34. ach, wat moet je met die reactie van Apple, laten zelf hun spullen maken in de aziatische lage lonen landen, door feitelijke loonslaven, hebben zelf een pak boter op hun hoofd, veel hier maken gebruik van Apple en lopen in kleding en schoenen die daar ook vandaan komen, gemaakt door mensen onder erbarmelijke omstandigheden, in onveilige situaties, laatst nog de beelden gezien van ingestorte gebouwen in India?, maak je je eigen daar maar druk om, dit is het heden, stelletje kleinzielige hypocrieten


  Maak melding

 35. Zeg Roetmopje waarom benadruk je toch steeds het wel of niet zwart zijn , is dat zo belangrijk voor je? het gaat er toch om wat voor inborst je hebt, voor een blinde maakt het geen reet uit of je nu paars , groen wit of zwart bent, als je maar een mens bent met wie je kunt leven, die kleur is alleen maar de buitenkant hoor.
  Moeder Theresa was wit, Ghandi was bruin en Nelson Mandela zwart,
  Idi Amin was zwart, Gadhaffi was bruin en Hitler wit, snap je misschien wat ik bedoel?


  Maak melding

 36. Hans, je snapt er de ballen van.
  Mijn postings zijn cynisch bedoeld.
  Lees eerst eens aandachtig wat gup schrijft dan weet je beter wie je moet aanspreken.


  Maak melding

 37. Hans, vertel dat aan je hollandse broeders en zusters.(áls je hollander bent)
  Vertel aan hen dat de zwarte kleur van Piet er niet toe doet.
  Maak je dan sterk voor hun racistische verwensingen!


  Maak melding

 38. Roetmopje volgens mij ben jij toch echt diegene die er niets van snapt en Gup begrijp ik heel goed, bovendien, cynisme snijdt naar 2 kanten, en of je daar nu zoveel beter van wordt?
  Ghandi, je moet je naam eens waarmaken, als je begrijpt wat ik bedoel en als die zwarte kleur er niet toe doet kan het toch zwart blijven, ik maak me niet sterk voor racistische verwensingen, ik ben er tegen


  Maak melding

 39. hans, als je zegt dat je gup heel goed begrijpt en dan toch op zo’n manier reageert dan bedonder je de boel en zijn jullie van 2 lakens een pak en wil ik er niets mee te maken hebben.
  Van jou word ik niet beter!!


  Maak melding

 40. Roetmopje, als je niet reageert zoals het jou uitkomt, dan bedonder je de boel? dacht het niet en nu Gup en ik toch vergeleken worden door jou, ik ben heel licht zwart


  Maak melding

 41. Wie was Jan Schenkman die volgens de anti zwarte piet lobby het Sinterklaas feest zijn huidige gezicht gaf? Was dit een racist? Wat was de De Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen (http://www.nutalgemeen.nl/lnk-historie) waar hij prominent lid van was. Wat daaruit naar voren komt was een man die humanist was en die geloofde dat door opvoeding en scholing een betere samenleving zou ontstaan. Schenkman voerde in zijn boekje over Sinterklaas een moor op die de hulp is van Sinterklaas. Als we de prenten in dat boekje bekijken zien we bijvoorbeeld Sinterklaas op zijn paard op het dak vergezeld van deze moor die ook trots te paard zit. Wie was die moor en waar kwam hij vandaan. Schenkman was onderwijzer en dus bekend met kinderen en hun beleving, bekend met kinderliedjes, gedichten en verhalen. Veel mensen hebben wel eens gehoord van het kinderliedje moriaantje zo zwart als roet. Een lied wat nu (maar ook eerder) net als zwarte piet (ontstaan uit de moor van Schenkman) verbonden wordt met discriminatie en racisme. Deze verbinding is echter een leugen dat blijkt uit de oorspronkelijke tekst die in 1844 (voor Schenkman zijn boek over Sinterklaas schreef) uitgegeven werd:

  Die Geschichte von den schwarzen Buben

  De geschiedenis van de zwarte Jongens

  Heinrich Hoffman 1844, (1809-1894)

  Een moriaan, zoo zwart als roet,
  Ging eenmaal wand’len zonder hoed;
  De zon: die scheen hem op zijn bol:
  Daarom nam hij een parasol.
  Daar kwam ook Frits naar dezen kant:
  En hield een vlagje in de hand;
  Toen kwam de kleine Jan ter stee:
  Die bracht een lekk’re kraak’ling mee;
  En eind’lijk kwam de kleine Klaas:
  Dat was een regte hoepelbaas.
  Het drietal jongens lachte luid
  Het hoedenlooze moortje uit,
  En spotte met zijn zwarte huid.

  Daar kwam de groote Niklaas aan:
  Die had een inktpot voor zich staan:
  Zoo groot: ja grooter dan de maan.
  Hij sprak: “komt kind’ren, hoort mij aan,
  “En laat dien moor met vrede gaan!
  “Het is zijn schuld toch waarlijk niet:
  “Dat hij zoo zwart als steenkool ziet.”
  Maar kleine Frits en Jan en Klaas,
  Die hoorden niet naar Nikolaas;
  De jongens spotten lustig door
  Met onzen armen zwarten moor.

  Toen werd de groote Niklaas kwaad;
  Gij kunt het zien op deze plaat;
  Hij pakte fluks de jongens op.
  En smeet ze toen. hals over kop,
  In de inktpot neer, in ’t zwarte sop

  Eerst hoepel-Klaas, toen kraak’ling-Jan,
  En eind’lijk ook de vlaggeman;
  Die stelde vrees’lijk zich te weer :
  En riep om hulp wel twintig keer.
  Maar toch moest Frits, de schreeuwersbaas,
  Ook in den pot van Nikolaas
  Hier gaan ze, zwarter nog dan roet:
  En dan het moortje zonder hoed

  In ’t zonlicht stapt de brave moor
  De zwart-geverwde knapen voor.
  ’t Was enkel door hun stout gespot:
  Dat zij geraakten in den pot;
  Dus: lieve Kind’ren! spot toch niet,
  Als gij iets vreemds aan and’ren ziet!

  Hier worden de groote Nikolaas en zijn moor opgevoerd als strijders tegen discriminatie en racisme. Voor straf worden spotters en haters van de anders gekleurde mens, zelf zwart gemaakt om zo zelf de spot te ondergaan die ze anderen aandoen. Dit is de Nikolaas en de moor waar Schenkman als kenner van kinderliedjes en -poëzie zijn boek over Sinterklaas liet handelen. We zien dus dat we aan het huidige beeld van Zwarte Piet als kinderheld een rol kunnen toevoegen en wel die van de hulp van Sinterklaas in hun gezamelijke strijd tegen discriminatie en racisme. Dit is goed nieuws voor zowel de pro’s als contra’s omdat hun verschillen hiermee wegvallen en we allemaal gezamelijk het Sinterklaas feest kunnen omarmen als een feest voor kinderen en volwassenen tegen discriminatie en racisme, een Sinterklaas en Zwarte Piet die tonen dat het niet de kleur is die er toe doet maar de intentie waarmee je je medemensen tegemoet treedt. Ga uit van het goede tot het slechte aangetoond is. Ga niet als eerste uit van het slechte want daarmee komen we nimmer tot elkaar.

  Ten tijde dat Jan Schenkman zijn boekje over Sinterklaas schreef brengt verder onderzoek tot het licht dat ene H.C. Focke een vrijgemaakte creoolse slaaf, waarschijnlijk schrijver van Njoe-jaari-singi Voe Cesaari en auteur van het eerste gedrukte Neger-Engelsch Woordenboek (1955), ook een actief lid was van de Maatschappij tot nut van ’t Algemeen. Ook weer iets dat er op wijst dat Jan Schenkman actief verbonden is geweest aan abolitionistische activiteiten. Het is een gotspe dat juist zoiemand er nu van wordt beschuldigd een racistisch figuur in het leven te hebben geroepen.


  Maak melding

 42. @Eduard,
  Van harte hoop ik dat het allemaal correct is wat jij aandraagt. Temeer omdat dan duidelijk zou worden gemaakt aan al die Hollanders groot en klein dat zij hun feest helemaal verkeert hebben beleefd toen zij al die Molukkers en andere zwartjes voor zwarte piet uitmaakten en treiterde.

  Nu wil hetgeen wat jij voordraagt helemaal niet zeggen dat de anti’s het bij het verkeerde eind hebben gehad, omdat (nogmaals) de witte bevolking het nooit als zodanig hebben uitgedragen, sterker nog zij gingen de spot drijven met de zwartjes.

  Bedankt voor jouw bijdrage.


  Maak melding

 43. @sters,
  Van harte hoop ik dat de bijdrage van Eduard op waarheid berust. Omdat daarmee ook gelijk het fabeltje, dat volwassenen aan andere volwassenen willen doen geloven, namelijk van dat schoorsteen verhaal, een grote farce is.
  Goedzo Eduard


  Maak melding

 44. Met heel mijn hart en ego wil ik bidden dat het klopt wat Eduard hier aandraagt, namelijk dat de basis, de roots van het feest NIET en zelfs juist tegen het racisme is. Jammer genoeg heeft het niet tegen de stroming van die tijd weerstand kunnen bieden, daar het racisme was geïnstitutionaliseerd! Met als gevolg de verwarring vandaag de dag.


  Maak melding

 45. @Eduard,

  Het HULPJE dat door Jan Schenkman in 1848 is opgevoerd, was een Afrikaanse Slaaf. Jij komt met het verhaal dat Sinterklaas en Zwarte Piet als STRIJDERS TEGEN DISCRIMINATIE en RACISME DOOR JAN SCHENKMAN ZIJN OPGEVOERD.

  Ik wil alles geloven maar dit kan er bij mij totaal niet in vooral in een tijd VAN SLAVERNIJ.

  De prent die ik heb gezien van Jan Schenkman is een SJOUWER als HULPJE van Sinterklaas.

  Wat mij hindert, is dat je figuren hebt die steeds op allerlei manieren proberen Zwarte Piet positief voor het daglicht te halen.

  Zie hier:1) Zwarte Piet kroop door de schoorsteen vandaar de zwarte huidskleur.
  2) Als Afrikaanse Slaaf is Zwarte Piet vrijgekocht dus kan hij vrolijk verder door het leven.
  3) Nu kom jij met het verhaal van dat Sinterklaas en Zwarte Piet STRIJDERS waren in een tijd van SLAVERNIJ.

  Ik zie mijn hele leven al een ONDERDANIGE ZWARTE PIET DIE VROLIJK RONDDARTELT MET AL ZIJN GRAPPEN EN GROLLEN!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.