Suriname sluit tweede grootschalig goudakkoord

63

PARAMARIBO, 23 nov – De tweede overeenkomst voor grootschalige goudwinning is een feit. Suriname mag voor vijf en twintig procent deelnemen in de exploitatie in het Meriangebied. Volgens de multinationale joint venture Newmont liggen er ruime voorraden.

Volgens de exploratiecijfers gaat het om zo’n honderdduizend kilogram goud. De afgelopen jaren is flink geïnvesteerd in het voorwerk. Volgens Adriaan van Kersen, topman bij Newmont, is het akoord een belangrijke stap richting daadwerkelijke uitvoering. Wanneer het zover is, is nog niet duidelijk. Het topmanagement moet nog een besluit nemen. Voor minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen is de ondertekening een strategische zet in het mijnbouwbeleid.

Het parlement keurde de Newmont-overeenkomst dit jaar goed. De oppositie besloot niet mee te stemmen. Er zouden nog te veel haken en ogen aan de overeenkomst zitten. Een heikel punt waren de zogenaamde areas of interest. Volgens de oppositie werd de soevereiniteit van Suriname te grabbel gegooid. Deze gebieden rond Merian mag het bedrijf altijd nog opeisen als er behoorlijke goudvoorraden in aanwezig blijken.

63 REACTIES

 1. De zgn paarse patriotten schreeuwen moord en brand als het aan komt op landsbelangen. Intussen geeft deze paarse regering wel soevereiniteit op. Waar blijven jullie nu met die grote bekken. Als Newmont klaar is veranderd de Merian gebied in een maan landschap met alle gevolgen van dien. Een kilo tomaatzaad is al meer waard dan een kilo goud. Verantwoord ondernemen kennen die zulu’s niet. Laat staan helder nadenken.

  Graag reactie vd paarse volgelingen, Sra, Milton, Boegroe, Parbo en al die andere sekteleden…


  Maak melding

 2. De goudprijs staat op laagste punt in jaren met geen enkel zicht op een stijging, integendeel: laagste punt is niet bereikt.

  Kansloze Paarse Amateurs die denken de gouddeal van de eeuw te hebben afgesloten.


  Maak melding

 3. hoe ging deze tori ook alweer…????

  DADA zegt een **goudenkerst**, en stuurt pal voor kerst de stukken door in de hoop dat oppositie in een feest roest zou tekenen, … mooi niet!!!!!!!!!

  na veel protest in het belang van Su, na veel schaven en bijschaven en verbeteren van DADA’S goudenplan stuurt oppositie de slimme jongens v DADA terug naar 🙂 school 🙂

  proficiat OPPOSITIE voor de VOLHARDING,.. Psst , is die 1/2 miljard USD al binnen, of gaan wij eerst verkopen het vel 🙂


  Maak melding

 4. Hmmmm, dus nu wordt de naam van het volk der Zulu’s gebruikt als scheldwoord!? Zij die zooo lang hebben gestreden tegen de blanke overheersing!

  Van hopeloos wezenloos Koos verwacht ik het wel, ik heb meer te doen met zij die veel Afrikaanse roots hebben in hun genen, maar toch bindelings collaboreren met deze figuur.
  (on topic)
  Faja bun dem, maar tegelijkertijd dit is overal ter wereld aan de orde van de dag dwz, de natuurlijke vooraden worden uitgeput door de bloedzuigers,wolven en haaien en kaaimangs van de wereld!


  Maak melding

 5. Wie heeft getekend. niet de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Niet de Vice President en niet de President. De laatste was voor deze o zo historische overeenkomst net even verhinderd. Nee een voor de gelegenheid benoemde minister van Financieen en een directeur van Surgold. Geen ingevlogen CEO’s van Newmont en Alcoa.
  Wat is de handtekening waard als de directeur van Surgold nu meld dat Newmont (80% van Surgold) nu aanzet is.

  Een andere leuke bijkomstigheid is dat de investering die Surgold nu als gedaan opvoert in een jaar opgelopen is tot $ 270.000.000 oud papier.

  een andere mooie constatering is dat er nu meer dan $ 200.000.000 in cash ingebracht moet worden voor 25% terwijl de oude deal betekende dat voor 15% ingekomen kon worden met infrastructuur (wegen en energie).
  Naast de cash inbreng moet Suriname ook nog eens investeren in de energielevering (ongeveer $ 65.000.000) om daarna met verlies de elektriciteit te mogen leveren. Te verwachten verlies (= subsidie voor Surgold) op de elektriciteitslevering is $ 10.000.000/ jaar.

  Surgold brengt oud papier in, Suriname het goud en de cash. Dit is de omgekeerde wereld of wel een sigaar uit eigen doos.


  Maak melding

 6. @Sankofa
  Jij schrikt en merkt op:”Hmmmm,dus nu wordt de naam van het volk der Zulu’s gebruikt als scheldwoord!? Zij die zooo lang hebben gestreden tegen de blanke overheersing”!

  En het zijn dit soort schepselen die vinden dat zwarte piet uit het sinterklaas feest moet verdwijnen.
  Ik wist wel dat ze hun racistische inborst toch ooit weer zouden tonen.
  HET IS INGEBAKKEN!!!!!
  MEN DOET GEWOON ALSOF.HUN PROTEST TEGEN ZWARTE PIET HEEFT EEN ANDERE VERKLARING DIE MIJ NOG NIET HELEMAAL DUIDELIJK IS.
  Let maar op;straks worden de afro Surinamers weer met apen vergeleken,voor rovers uitgemaakt,Ronny Brunswijk weer Bokito genoemd en Venetiaan bigie lip!
  Let maar op,dat zal ook niet lang duren of ze komen voor de zoveelste maal met hun billen bloot.
  Een oud Surinaams spreek woord zegt:”Joe kang kibrie joe granma,ma ie no mag kibrie ing kosokoso!”


  Maak melding

 7. is dit iets groots,nee hoor voor de paarse gemeenschap mischien,die zullen profiteren,kijk maar rijst produktie ka
  bananen produktie ka groenten export zozo coke en nu dit,dus wij hebben geen hoop meer en zullen arm blijven,zie voorbeeld zuid-afrika anno nu groote multinationals-goud- diamant en andere grondstoffen alleen voor een handje vol mensen,wie blakka mang no mang tjar wang kondre,centraal afrika dede,Zimbabwe klarie kaba suriname is ook naar de klote,deng zaka zaka.


  Maak melding

 8. Zo Koos mij kan je altijd horen je zegt het maar hoe lang is ons land niet geplunderd en berooft jaren lang in die goeie oude slaven tijd en later weer toen aluinaarde wie weet wat er toen nog mee ging en toen de vorige regering de goud deel sloot waar was jou bek toen zeker in je achterste kamer maar dit is van jouw soort te verwachten niks is goed behalve als het echt negatief is dan is het feest bij jullie jij en de slijmerts.


  Maak melding

 9. Google naar de naam van de newmont die getekend heeft en je komt trecht bij een Vice President (hebben ze heel veel van) Operations Guiana Shield (west afrika).

  Nog leuker is dat je dan uitvind (zie link) dat Newmont voor een investering van $ 800.000.000 in de middle of nowhere (greenfield mine) kans ziet een mijn te ontwikkelen die jaarlijks meer dan 500.000.000 troy ounces produceerd en nu (na 7 jaar) nog over een reserve beschikt van 3.000.000 troy ounces.

  http://www.bus-ex.com/article/newmont-ghana-gold

  Suriname betaald aanzienlijk meer dan $ 200.000.000 voor 25% van haar eigen mijn. Hoe dom moet je zijn om nu zo’n deal te maken.

  DOM zijn ze niet want een heel groot deel van de betalingen aan Surgold komen terug via het opkopen van de concessies in the AREA’s of INTEREST. dat heet terug ploegen, steelpenningen etc.
  Daarom tekenen er ook geen grote jongens maar de mensen die zo weer achter de schermen kunnen verdwijnen.


  Maak melding

 10. Mijne senioren even wachten met heen gaan.We hebben alvast 25 ton goud binnen.In de verdeling zijn jullie ook ruim bedacht hoor.Heel ruim.De AOV wordt ook in goud uitbetaald in de toekomst.Misiekaba en fam.krijgen ook gouden tanden omdat ze af en toe winti’s krijgen zonder goud.


  Maak melding

 11. Auwwwwwwwwwwwwwwwwww,de Paarse bende staan nu al in de rij
  om te graaien.Telkens is er een frisse deal,maar waar gaat het geld van de opbrengst dan? Joost mag het weten!!!!!Ik
  denk,dat een groot deel naar de verdediging van Dino gaat.


  Maak melding

 12. @MEDUSA?
  De woorden zijn zoo onsamendhangend dat ik bijna ga denken dat niet de echte MEDUSA hier heeft gesproken!

  Welke medusa heeft hier gesproken? De kwal, dan ben je gestoken door je eigen angel..


  Maak melding

 13. Sankofa EN Boegroe, met een beetje historisch besef zouden jullie moeten weten dat de afrikanen en arabieren al in de midderleeuwen slavernij hadden uitgevonden. Een gemiddelde blanke wist niet eens wat slavernij was.

  Aan het eind van de middeleeuwen, in de late 15de eeuw bloeide de Europese economieën op en was slavernij in Europa niks geks meer, vooral zwarte en Moren waren slaaf.

  Weet je wat nog het ergste is BESTE SANKOFA EN BOEGROE de negerkoningen en stamhoofden werkten maar al te graag mee met de blanken, zo ook de Zulu stamhoofden. Ze lieten zich goed betalen voor de zwarte slaven die ze leverden.

  En over dit laatste zwijgen jullie maar al te graag dood. Jullie pannekoeken lijden aan selectieve verontwaardiging en eenzijdige visie omtrent de slavernijverleden. En maar met het vingertje wijzen. Zou zeggen steek je hand eens in eigen boezem.

  Vertel aan jullie broeder Armand Zunder dat hij de nota niet alleen in Nederland moet neerleggen maar ook in Afrika.

  Have a nice day …


  Maak melding

 14. Sankofa EN Boegroe moet niet bezig houden met slavernij dat iets van de Afrikanen waar ze wel moet bezig houden veilig maken en uitroeien van rovers overvaller verkrachter en moordenaren . moordenaars moet de dood straf krijgen en geen recht om meer moord te plegen opgeruimd staat netjes , met dood straf zal wat rust terug keren en niet bezig zijn met dingen ver achter ons liggen .sankofa laat je niet klein maken, laat zien dat je spierballen heb, dat jij de juiste persoon ben voor suriname die veilig kan maken blijven


  Maak melding

 15. een deel v het geld zou dino binnenhalen is niet gelukt

  het ander deel is door de spanjaarden onderschept op een boot met onze vlag

  rrn ander deel door de nederlandse marine 3.5 ton

  de exporten moeten nu wat sneller plaatsvindenwillen we het geld opbrengen


  Maak melding

 16. Faja bun dem, maar tegelijkertijd dit is overal ter wereld aan de orde van de dag dwz, de natuurlijke vooraden worden uitgeput door de bloedzuigers,wolven en haaien en kaaimangs van de wereld!
  Natuurlijk doe ik tekort aan de dieren hierboven vermeld!

  @Meduuusa, welke drugs gebruik jij? die van die kwal of die van die slangen?
  “Ik wist wel dat ze hun racistische inborst toch ooit weer zouden tonen.” Zeg jij.

  Nou probeer je me hier echt te raken, want waar kan jij uit opmaken dat ik een racistische inborst zou hebben? En jij HEBT geen problemen met racisten want je collaboreert met ze….

  Mocht je echt steekhoudende argumenten hebben, dan mag je me corrigeren met jouw gif(die van die kwal) zoniet kijk dan maar in de spiegel.


  Maak melding

 17. Deze deal moest snel getekend worden.Zo krijgt de president toch een ‘mijl paal’te verkondigen in zijn speech op 25 november.Dat alle NDP mensen al met een deel bedacht zijn,gaat hij niet zeggen.Volk,jullie gaan zo als altijd tot de laatste cent betalen maar niets in de plaats voor krijgen.


  Maak melding

 18. @Sankofa
  Jij zegt aan MEDUSA:”@Meduuusa.Nou probeer je me hier echt te raken, want waar kan jij uit opmaken dat ik een racistische inborst zou hebben?

  OMDAT JE NIET KAN LEZEN!!!!!


  Maak melding

 19. @MEDUSA?
  Je hebt gelijk, koeterwaals(wartaal) kan ik niet lezen. Dus als je wilt, vertaal het aub even.
  Liefst op het niveau middelbaar onderwijs, daar heb jij toch niets op tegen hoop ik?

  Je lijkt als gestoken door een….kwal. Haal die angel uit je been.


  Maak melding

 20. Goud zit nog steeds in een downtrend en het einde is nog steeds niet in zicht.

  Alles hangt de komende half jaar af van de steun op en rond de USD 1. 175.

  Dit is een cruciaal omslagpunt voor de middellange termijn.

  Een doorbraak naar beneden betekent dat de huidige steun van USD 1.175 als een stevige weerstand gaat gelden voor de middellange termijn (5-10 jr).

  Kortom: investeringen de landbouwsector had in deze periode een hogere rendement opgeleverd, tegenover een minimum aan risico voor het ge-investeerde vermogen.

  Onderstaand een recent artikel over de goudprijs en richting van de trend.

  Quote

  Gold down again; likely to stay down, says Goldman Sachs

  11th Sep 2013, 10:43 am by Fiona MacDonald

  Goldman Sachs Group Inc. published a note forecasting that prices for the metal would continue to dip into the next calendar year following the hotly anticipated decision to curb the program of bond-buying that may come as soon as next week.

  Gold was down again Wednesday as contracts for the most-traded month, December, dropped $2.50 from previous settle to hit $1361.80 in early deals as a swoop in fortunes over the past week gathers pace.

  The commodity’s retreat follows a rally born of concern over developments in the Middle East. The yellow metal has been on a relatively steady upward trend, albeit one punctuated by drops, as threats of military intervention in Syria caught global attention. However, with Syria moved to the back burner, following President Obama’s request to Congress to delay a vote on military action, gold bears are back in force.
  Goldman Sachs Group (NYSE:GS) published a note forecasting that prices for the metal would continue to dip into the next calendar year following the hotly anticipated decision to curb the program of bond-buying that may come as soon as next week.

  Like many others, Goldman Sachs expects a decision from the Fed to curtail the program of quantitative easing to be made next week at the two day Federal Open Market Committee meeting over September 17-18. In their report published today, analysts including Jeffrey Currie and Damien Courvalin, wrote that positive signs of economic health herald the imminence of tapering of the US Federal Reserve’s program of monetary stimulus.

  The commencement of tapering is expected to stoke selling, driving prices down as gold’s appeal as a inflationary haven diminishes.

  “Gold prices will decline into 2014 on the back of an acceleration in U.S. activity and a less accommodative monetary-policy stance,” the analysts wrote. “The September FOMC meeting, where our economists expect a tapering of QE3, could prove the catalyst to push gold prices lower.”

  This year has been a bad one for gold, which lost at one point 20 per cent from its peak and is on track to break the consistent upward yearly trend that has marked the last 12 years.

  The metal is still down 18 per cent for the year largely on anticipation of a revival in U.S. economic health and the tapering this is thought to presage.

  Goldman retains its three- and six-month targets at $1,300 an ounce, with a 12 month target of $1,175.

  Other banks are forecasting a lowering of the price of bullion in the year to come as a consequence of economic recovery and concurrent tapering of programs of monetary stimulus, including Societe Generale SA, Citigroup Inc. (NYSE:C), ABN Amro Group NV and Macquarie Group Ltd.

  Others, including JPMorgan Chase & Co. (NYSE:JPM) and Bank of America Corp. (NYSE:BAC) say gold may be hitting the bottom of the market as dropped prices culminate in renewed demand.

  Unquote

  Bron: standardandpoors .com


  Maak melding

 21. Koos, n.a.v. jouw posting 16.46 u wil ik twee opmerkingen maken:

  1.Jij rechtvaardigt de Slavernij van de Europeaan door te stellen dat de Arabieren en Afrikanen al in de ME de slavernij hadden uitgevonden.
  Net zo iets als: mijn buurman is een rover dus mag ik ook een rover zijn. Je legt de verantwoordelijkheid voor je eigen daden bij een ander. Lekker makkelijk en laf.

  2. Je zegt dat de Afrikanen hun eigen mensen verhandelden.
  Baby’s en kinderen worden heden ten dage ook legaal verhandeld. Dat heet adoptie. Verder mag jij als adoptie-ouder alles met het kind doen wat je wil.
  Je kunt het liefdevol grootbrengen of je kunt het mishandelen en tot slaaf maken.(2 uitersten)
  De keuze is aan jou. Waar je voor kiest zegt alles over jezelf!
  De Afrikanen die hun eigen mensen hebben verhandeld hebben nooit kunnen bevroeden dat ze op zo beestachtige wijze behandeld zouden worden en wel 400 jaar lang.
  Let wel: ik vergelijk adoptie niet met slavernij!!! (voordat de bulldog weer gaat blaffen!)
  Ik wil duidelijk maken dat: als je een mens koopt is het jouw “bezit” en kun jij bepalen hoe dat mens in het leven zal staan!
  Als mens of als beest??

  Dat wilde ik ff kwijt.


  Maak melding

 22. @MEDUSA?
  Is goed hoor, ik zal mijn best doen om te zien of IK iets heb getypt wat enigzinds mijn (door jou geopperde)racistische inborst openbaart!

  Die angel zit er diep in nôh Medusa?


  Maak melding

 23. @Tamara
  Je moet de dingen niet door elkaar halen.

  Allereerst de Afrikanen die hun vijanden tot slaaf maakten waren net zo wreed als de Arabieren of de Europeanen die ze kochten, verhandelenden en MISbruikten.
  Zelfs nu zijn er naar verluid nog 30.000.000 mensen die als SLAVEN misbruikt worden. In Afrika zijn ze nog het wreedst in de omgang met Slaven. Naarverluid worden in Nederland nog 2.000 slaven gehouden. Dan zullen er in Suirname ook nog wel een paar gehouden worden.

  Wij maken allemaal gebruik van Slavenarbeid of nu willen of niet. Men kan geen mobiele telefoon meer maken zonder dat er Slaven ingezet zijn. Ook goedkope textiel gaat vaak door slavenhanden


  Maak melding

 24. @Tamara,
  Hetgeen wat jij hier- Koos, n.a.v. jouw posting 16.46 u wil ik twee opmerkingen maken:- beweert, had ik niet beter onder woorden kunnen brengen.

  Al in de tijd van Mozes waren er slaven, maar wat blijkt zij behielden hun EIGEN geloof, namen en dus identiteit.
  Het schijnt zelfs zo te zijn dat een “slaaf” na verloop van tijd gewoon door zijn Afrikaanse eigenaar werd opgenomen in zijn familie. Het bleven mensen(in ieder geval bij de Afrikanen).


  Maak melding

 25. Jojo,
  Lees de posting van Koos.
  Daar reageer ik op. Laat me weten wat ik door elkaar haal.
  Er is niets en dan ook niets dat slavernij rechtvaardigt!
  Niet de wreedheid van de Afrikanen
  Niet de wreedheid van de Europeanen
  Niet de wreedheid van beide samen
  Niet het goedkope textiel of de mobiele telefoons die door slaven gemaakt worden
  Niet het feit dat er nu nog slavernij is
  Maar vooral niet het wijzen naar een ander die dat wel doet!
  De keuze en de verantwoordelijkheid om een ander tot slaaf te maken ligt bij jou zelf!
  Er is niets dat jouw keuze hiervoor rechtvaardigt.


  Maak melding

 26. @MEDUSA,
  Jij doet voorkomen alsof we zo verschillen van elkaar.
  Ja in ego verschillen we, maar in de Geest zijn we gelijk aan elkaar!
  Gooi weg die illusie, van het ego, dat we elkaar moeten bestrijden en geloof in de geestes gelijkheid.
  Lobie!


  Maak melding

 27. Sankofa,
  Dat maakt het wezenlijke verschil, dat wat jij zegt.
  -Slaaf in eigen land: met behoud van eigen identiteit, naam, vrijheid van godsdienst, taal, cultuurbeleving enz.
  -Slaaf in een vreemd land, op basis van ras, zonder naam, zonder identiteit, zonder familie, totaal ontworteld.

  Slaaf is slaaf, dat is waar maar de omstandigheden maken het verschil.


  Maak melding

 28. @Sankofa
  Ja,in ego verschillen we en hééééél veel!
  Reken maar,dat heb je trouwens de laatste dagen goed gezien!!
  Het probleem is,dat er geen gelijkheid bestaat in deze wereld.
  En dat kan ook niet in een wereld waarin ieder mens een individu en individueel is.
  Geen mens is hetzelfde.
  De verschillen beginnen al bij onze geboorte.
  We worden blank,getint of zwart geboren als man of vrouw,Ghanees of Surinamer of Nederlander en ga zo maar door.
  We zijn slim of dom.
  We zijn knap of lelijk.
  We zijn egoïstisch of altruïstisch.
  We zijn groot of klein.
  We zijn schoon of vies.
  We zijn dik of dun.
  We zijn lang of kort.
  We zijn ziek of gezond.
  En sommige van ons worden met allerlei combinaties van eigenschappen geboren.
  Er is geen baby die hetzelfde is als de andere babies die op dat moment geboren worden.
  Hun enige overeenkomst is dat ze geboren worden.
  En zelfs dat kan op verschillende manieren.
  Dus Sankofa:”Wij zijn niet gelijk aan elkaar!”
  Ik niet aan jou en jij niet aan mij,gelukkig.
  Noch fysiek,noch psychisch.
  Hoe graag je dat ook zou willen.


  Maak melding

 29. Een gouddeal uitonderhandeld door 2 notoire drugscriminelen.Hoe kan dit goed komen. Voor een degelijke deal huur je gewoon een adviesbureau in.Maar ja Boerenveen heeft al genoeg gedeald dus hij zal het wel weten.Waar is DDB eigenlijk? Uitslapen ? Ing ede foeroe baja.


  Maak melding

 30. Beste Tamara ik praat slavernij absoluut niet goed. Wil met mijn posting aangeven dat slavernij niet alleen door de blanken is gearrangeerd. Legio afrikaanse stammen hebben meegewerkt aan deporatie van mensen. Helaas begrijpen sommige lui dit niet f zijn
  geindoctrineerd door de paarse evangelie.

  Anno 2013 bestaat slavernij nog steeds, denk maar aan kinderarbeid, uitbuiting buitenlandse werknemers, prostitutie enz enz… met andere woorden slavernij is niet alleen een blanke aangelegenheid. Hoogste tijd dat su het slavernijverleden laat rusten en dan bedoel ik voor iedere falen oud kolonisator nederland de schuld van te geven. Het slaat nergens op en houdt het land gegijzeld.


  Maak melding

 31. @Tamara 17.05
  Jouw reactie kan ik volledig onderschrijven. Ik denk niet dat we enig verschil van mening hebben.

  Mijn reactie is gericht op het gegeven dat veel mensen NU nog steeds een slachtoffer rol aan nemen en mede mensen schuldig verklaren voor misdrijven van 150 jaar en langer geleden. Dit terwijl zij, zonder het zich bewust te zijn, gebruik maken van allerlei dingen die alleen maar met behulp van “moderne” slavernij geproduceerd kunnen worden.

  Fouten van het verleden kunnen wij nu niet meer herstellen. Wij kunnen wel lering trekken en gevoelens eerbiedigen.


  Maak melding

 32. @MEDUSA?
  “Noch fysiek(lichaam toch?),noch psychisch(je denken toch?).
  Hoe graag je dat ook zou willen.” Zeg jij,en dat klopt ook.

  Lees het maar goed na wat ik zei, ik zei wij hebben dezelfde Geest! En het staat jouw vrij dit te ontkennen!!!
  Ben je wel echt vrij met al die vergelijkingen en dat minder en meerwaardigheids gevoel?

  Ik wens je toe het Licht!!


  Maak melding

 33. @Sankofa
  Wil je dat ook weten?
  Vooruit dan:OOK QUA PSYCHE (GEEST) ZIJN WE NIET GELIJK!
  IN NIETS!

  “We moeten teruggaan naar het verleden om in het heden te kunnen begrijpen hoe en wie we zijn en waarom het zo gekomen is”.

  SANKO= ga terug en FA= neem, “ga terug naar je wortels en neem het goede.”

  Let op de Afrikaanse vogel,terwijl hij achteruit kijkt, beweegt hij zich voorwaarts.


  Maak melding

 34. Jojo,
  Ik ben het roerend met je eens dat wij niet de slachtofferrol moeten aannemen voor wat betreft de geschiedenis van de Slavernij. Daar schiet je niets mee op!
  Maar, het is toch ook absurd dat je die rol onmiddellijk krijgt aangemeten als je nog maar net de eerste twee letters van het woord slavernij hebt uitgesproken.
  Volgens sommigen stel je je meteen als slachtoffer op als je over je eigen verleden praat of een mening daarover hebt.
  Het wordt te pas en te onpas gebruikt om je de mond te snoeren.
  De héle geschiedenis van Suriname is doorspekt van Slavernij. Ons hele wezen ademt slavernij, omdat wij nazaten zijn. Het gaat om onze voorouders.Hoe kan je dan eeuwig zwijgen en het er nooit over hebben?
  Dat is toch absurd?
  Ik ben het met je eens, je mag het niet misbruiken om welke reden dan ook.
  Maar net zo min mag een ander jouw de mond snoeren door herhaaldelijk te roepen: Kijk ze weer kruipen in de slachtofferrol! Dát is gemeen! Dat getuigt niet van respect!


  Maak melding

 35. @MEDUSA?
  Nee hoor, psyche is je denken(ego) en niet je Geest.(bron van Hogerhand)
  Maar je mag geloven wat je wilt, ik zal toch je geest (h)erkennen en niet je ego. Alleen zo zal ik je als gelijke zien en niet meerwaardig of minderwaardig. En MOET IK een ieder benaderen.
  Dit staat toch wel in schril contast met een racist?


  Maak melding

 36. Koos,
  Ik heb nergens beweerd dat Slavernij een blanke aangelegenheid is.
  En hoe kun je mij vragen om mijn Slavernij-verleden te laten rusten?
  Omdat jij daar niet mee lastig gevallen wil worden?
  Mijn overgrootmoeder was een vrijgekochte slavin. Ik draag haar familienaam!
  Hoe kan ik haar vergeten, ook al heb ik haar niet gekend?

  Ben jij in staat om jouw eigen geschiedenis, jouw basis, te laten rusten?
  Hoe kan dat?? Hoe kan je jouw geschiedenis laten rusten?
  Dat is onmogelijk!
  Elke herdenking is het terughalen van de geschiedenis. Er is elke dag een herdenking.
  Klein voorbeeldje, 4 en 5 mei.
  Waarom noemen jullie de Duitsers tot op heden “de moffen”? Dat is geen troetelnaam.
  Jullie zijn boos omdat ze Rotterdam hebben gebombardeerd.
  En de film “Marienburg”? Die is gemaakt voornamelijk voor de Hindostanen om dat deel van de Surinaamse geschiedenis nooit te vergeten.
  En alle Nederlandse historische films. Die zijn om dezelfde reden gemaakt. Nooit vergeten maar er ook niet onder gebukt gaan!


  Maak melding

 37. @Sankofa
  Met de psyche (geest) bedoel ik de allesomvattende geest die verantwoordelijk is voor alle geestelijke verrichtingen,die worden voortgebracht en gestuurd door de zenuwen in het cerebrum (onderdeel van de hersenen).
  Die verrichtingen (processen in de wetenschap genoemd) kunnen van alles en nog wat zijn.
  Ons brein houdt ons bijvoorbeeld voortdurend voor de gek.
  We zien beelden,horen stemmen,geluiden en verzinnen ‘feiten’ die er niet zijn (bijvoorbeeld de hersenspinsels als waanideeën en waanvoorstellingen),je gedachten,je onderbewustzijn,je dromen,je fantasieën etc.
  Dat bedoel ik met psyche of geest!


  Maak melding

 38. En ik geloof niet in een bron van “Hogerhand”!
  Er bestaat,althans voor mij,geen Hogerhand in termen zoals door jouw beschreven.
  Na dit leven is het afgelopen met ons allen hier.
  Ashes to ashes,dust to dust!!!
  Dan verdwijnen we weer voor eeuwig in de vergetelheid.
  Zoals we uit de eeuwigheid zijn voortgekomen,vertrekken we er weer in.
  Ons lichaam wordt weer afgebroken in een oneindig onaftelbare aantal atomen,klaar voor de volgende conglomeratie in het universum!


  Maak melding

 39. @Medusa
  Je hebt gelijk, geen “Hogerhand”, geen paranormale c.q. bovennatuurlijke poespas.
  De wereld is al ingewikkeld genoeg, waarom die behoefte van zo velen om er een wereld bij te verzinnen?


  Maak melding

 40. Eerst zou er volgens ene Jojo deze voor Newmont lucratieve deal niet getekend worden, nu daar er wel getekend is, gaat deze gek niet in een hoekje zit om zijn wonden te likken, ergo hij heeft er iets anders verzonnen.

  De deal is namelijk getekend door een van de Vice-Presidents van New Mont, die zal zo weer achter de schermen verdwijnen, wat jojo eigenlijk dus wil zeggen, is dat deze man zijn handtekening namens New Mont van geen enkele waarde is.

  En deze zwakbegaafden schrijven dagelijks lappen tekst hier, en krijgen nog plusjes ook van de andere zwakbegaafden, soort zoekt soort.

  Mijn zegen hebben jullie.


  Maak melding

 41. Straks zal weer blijken dat deze deal overhaast is gesloten, en dat de inbreng van Suriname het land verder in schulden brengt. Concessiehouders in de area of interest zullen betaald moeten worden, dus alweer een paar bendeleden slapend rijk. Goud van het volk wordt weggedragen, zonder dat het volk profiteert.


  Maak melding

 42. @ Afu Sensie

  Ik raad je aan bronnen te zoeken voor dat je tot conclusies komt.
  Hier onder is een link om te bezien welke mensen er toe doen binnen Newmont. In deze toch redelijk grote groep Presidents en senior Vice presidents etc. kom je geen Adriaan van Kersen tegen.

  http://www.newmont.com/about/management

  Mensen zijn nu eenmaal gesteld op formaliteiten en titels. meneer Adriaan van Kersen (zoek via Linkedin)
  http://www.linkedin.com/pub/adriaan-van-kersen/9/173/987 is een van de tientalen vice presidents operations, sales etc. Deze mensen hebben deze titel hebben om gesprekspartner te kunnen zijn van mensen met enig gewicht.

  Ik weet uit de eerste hand dat er door de president mensen met veel meer gewicht verwacht werden voor een heronderhandeling.

  De president was niet voor niets afwezig. Men heeft iemand uit het 3de niveau van de onderneming gestuurd.

  niveau 1. Non executive board on directors (raad van commissarisen).
  niveau 2. executive board onf directors (raad van bestuur).
  niveau 3. operationeel management (landen en ondernemingen).
  Adriaan van Kersen zit duidelijk in niveau 3.

  Afu Sensie. Denk aub na en check de gegevens die er zijn. ik zal niet zeggen dat je dom bent maar het valt wel op dat je erg eenzijdig naar de beschikbare informatie kijkt.
  Ik heb de waarheid niet in pacht echter ik beschik over voldoende informatie om te weten dat deze handtekeningen niet eens de waarde hebben van de inkt waar mee zij op het papier gezet zijn. Dat ze veel meer gekost hebben en Suriname heel veel gaan kosten is een waarheid als een koe.

  De goudkoers is actueel http://www.kitco.com/charts/livegold.html ongeveer $ 1.231/ troy ounce. Niet ik maar Goldman Sachs (de adviseur van de Centrale bank van Suriname stellen dat investeren in Goud voorlopig niet verstandig is.
  Surgold (Newmont/Alcoa) hebben hun investeringen tot op heden $ 125.000.000 (plus een beetje) al afgeschreven als exploratie kosten. Zodra zij nu serieus aan het werk gaan mogen zijn de afgeschreven exploratie kosten als investering inbrengen (direct winst voor hun).
  Daarna komt Suriname in met voldoende cash om de bulk van de investeringen te doen en moet Suriname ook nog eens de elektriciteit leveren tegen een verlies latend tarief.

  De Greenfield mine in Ghana die 500.000 troy ounce / jaar produceerde 50% meer dan Meriankreek vergde een investering van $ 800.000.000. gebaseerd op de inbreng van Suriname voor 25% aandeel gaat de Merian Kreek mijn $ 900.000.000 kosten terwijl de capaciteit slechts 60% bedraagt. RARA hoe kan dat. Zoals bijna overal in bananen republieken vanwege de KICK BACKS.


  Maak melding

 43. De tweede overeenkomst voor grootschalige goudwinning is een feit. waar gaat al het opbreng gaat naar de staats kast of gaat al het geld wat met goud wordt verdient naar de ministers zak. ik zie geen echte vooruitgang in Suriname dat ik van de dak afgaat .de lokale bevolking profiteert niet van het opbreng van goud .
  het geld wat Suriname met zijn natuurlijke bronnen had iedereen in Suriname een goed bestaan moeten hebben . alle regering die zijn al geweest waren allemaal zelfverrijking. en deze regering doet het zelfde als zijn voorganger .


  Maak melding

 44. @ maandag

  met het geld dat Suriname inbrengt worden onderandere de concessies in de Area of Interest opgekocht door Surgold.

  Met de eventuele winst (is nu 60% lager dan 2 jaar geleden) wordt de rente betaald aan de financiers van de af te sluiten leningen.
  Met de eventuele winst wordt ook de subsidie op de elektriciteitslevering (Minimaal $ 0,02/Kilowatt uur over ongeveer 600.000.000 kilowattuur/jaar) gedekt.

  Als er wat overblijft zal men daarmee de leningen over 12 jaar moeten aflossen als de mijn uitgemijnd is.
  Per saldo zal er dus weinig voordeel zijn behalve de winstbelasting en de royalties en die had men al.
  Beter gezegd Maandag de Vene deal was zo slecht nog niet.

  @ Perko
  De president was in Mei 2013 door de DNA gemachtigd om te heronderhandelen en op basis van de machtiging de concessie overeenkomst af te sluiten.
  Er is door niemand gemeld of er voldaan wordt aan de in Mei door de DNA gestelde randvoorwaarden en de president heeft niet getekend en aanzien de minister van Financien net in Functie is zal die ook wel niet gemachtigd zijn.

  Het gaat er raadselachtig aan toe.

  @ Sabidieri
  Wat jij zwartkijkers noemt zijn mensen die met wat meer nuance naar de feiten kijken. Verdiep je aub in de onderliggende zaken en zie dat deze regering weer een jaar verspeeld heeft. Besef dat Surgold de president z’n arm omgedraaid heeft en hem voorscheut gezet heeft door iemand uit het 3de echalon van Newmont met Nederlandse roots uit Afrika over te vliegen voor een handtekening.
  Deze zelfde manager geeft aan dat zij nu weel eens gaan kijken wat ze gaan doen. Ofwel de komende 2 jaar (bouw periode zie planning in ESIA rapport van januari 2013) wordt er geen gram gedolven en dus geen cent verdiend.

  Sabidieri ik heb mij vergisr er wordt wel verdiend namelijk door de vriendjes die in de area of interest concessies gekregen hebben. De vriendjes halen miljoenen binnen en de gewone Surinamer kan de rente en de aflossing betalen.

  effe wakker worden in de 21ste eeuw sabidieri


  Maak melding

 45. Weer zo’n nietszeggende lap tekst. Sommige hebben echt heel veel tijd om handen en een creatieve geest om zoveel onzin te verzinnen. Waarom dit soort lui niet een baan zouden zoeken in de creatieve industrie, zal mij altijd een raadsel blijven. En dan nog klagen dat Surinamers niet in die onzin hebben getrapt.


  Maak melding

 46. Wat triest allemaal.
  Weer een stuk geweldige natuurlandschap gaat worden vernietigd. Hebzucht , hebzucht en nog eens hebzucht.. Maar natuur gaat wreed weer terugslaan, met overstromingen, dode dieren etc…… Ik obia degene die de natuur gaat slopen


  Maak melding

 47. Krijgen wij nu een echte GOUDEN KERST ?
  Het is het vorige deuntje, veel beloven maar
  weinig of niets doen punt dat is NDP.
  Wat valt er te vieren Suriname is in een wurggreep.


  Maak melding

 48. @Afu Sensie
  Weerleg de onzin als je kunt. Iets Onzin verklaren zonder argumenten is makkelijk.

  By The Way volgens de president zou hij vandaag de bouw starten van een Academisch Ziekenhuis. Of is dat ook weer onzin.


  Maak melding

 49. @MEDUSA zegt:
  “Het probleem is,dat er geen gelijkheid bestaat in deze wereld.
  En dat kan ook niet in een wereld waarin ieder mens een individu en individueel is.
  Geen mens is hetzelfde.
  De verschillen beginnen al bij onze geboorte.
  We worden blank,getint of zwart geboren als man of vrouw,Ghanees of Surinamer of Nederlander en ga zo maar door.”

  Sankofa zegt: als mens ben je gelijk.
  En daarin heeft hij gelijk.

  De verschillen maken jou niet tot een minder mens.
  Dat ik arm ben maakt mij niet tot een minder mens
  Dat ik laaggeschoold ben maakt mij niet tot een minder mens
  Dat ik minder kansen heb gekregen in het leven maakt mij niet tot een minder mens
  Dat ik zwart, geel of groen ben maakt mij niet minder tot mens.
  Dus, alle mensen zijn gelijkwaardig! Niemand is meer waard dan een ander!
  Een ethisch uitgangspunt!
  Maar dat kan niet iedereen snappen, want niet iedereen is even intelligent.
  Maar dat maakt je niet minder menswaardig!


  Maak melding

 50. MEDUSA?(off topic)
  Verdedig het maar goed, die ego van je. Het leeft op bij jouw waarde oordelen dewelke jij koste wat het kost zal uiten.

  Het is al heel, heel lang geleden opgeschreven dat het(je ego) alles zou kunnen (na)maken, alles behalve één ding en dat is het leven zelf.
  Nu als jij wilt kiezen om aan de kant van het, JOUW ego te staan, dan is dat je goed recht. Wij hebben met zijn allen zelfbeschikkingsrecht gekregen van onze Schepper. Jammer genoeg doen wij (egotrippers)hetgeen wat wij willen en niet wat onze Schepper wilt.

  En jij denkt dat je Kennis bezit….je vist in troebel water.

  Er staat in een boek(Genesis) beschreven dat de aarde heel lang geleden een donker en onleefbaar oord was met overal vulkanen. Volgens mij waren er op dat moment en miljoenen jaren erna nog geen wetenschappers die het één en ander wetenschappelijk konden verklaren.

  Jij nu…
  Hebben de schrijvers hiervan koolstof metingen en ander wetenschappelijk onderzoek gedaan, of misschien hallucinerende middelen gebruikt?
  Of was men toch met ons Zelf bezig om de wereld om ons heen beter te begrijpen?
  (hou je antwoord maar voor jezelf)

  Herken het licht!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.