Intro Surinaams culinair woordenboek op Barbados

1

PARAMARIBO, 19 nov – De door de Surinaamse universiteit uitgegeven Carisur Culinair Dictionaire,CCD, wordt binnenkort ook op Barbados geïntroduceerd. Dit zei dr. Jeanette Allsop van het Centre for Caribbean Lexicography van Barbados, tijdens de introductie in Paramaribo. Het culinair boek van de Surinaamse taalkundige Renata de Bies moet muren slopen.

De CCD is een bijdrage aan de ‘bewustwording van de verscheidenheid in de overeenkomsten’ in het Caribisch gebied. Volgens Allsop is het Nederlands als Caribische taal te lang bijna geheel genegeerd. “Wij in de Caribische regio hebben veel te leren van elkaar, ook al lijken we in veel opzichten op elkaar. Ook uit Suriname met zijn rijke variatie aan invloeden is veel bij te dragen aan de integratie”, zei Allsop. De CCD zet Surinaams Nederlands om in Caribisch Engels en omgekeerd.

De CCD is inhoudelijk weliswaar ‘beperkt’ tot de keukenschat van de Cariben. Behalve gerechten worden eetbare plant- en dierproducten vertaald. Ook opgenomen zijn voorwerpen ‘die met eten en drinken te maken hebben’. De CCD moet wel bekeken ook een soort aperitief zijn. Volgens De Bies is het een aanzet tot de productie van algemene vertaalwoordenboeken Caribisch Nederlands naar Caribisch Engels en omgekeerd.


1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.